Ombudsman a diety v ŠJ
„Školní jídelny by podle Varvařovského měly vycházet vstříc dětem odkázaným na určitou dietu, míra pomoci má vycházet z možností jídelen a lze využít i různé druhy alternativní přípravy. Školní jídelna nemůže požadavky takto postižených dětí odmítat s vysvětlením, že jí přípravu bezlepkového jídla nenařizuje zákon. Pokud by takto postiženému dítěti odmítli v jídelně i ohřát oběd přinesený z domu, šlo by o diskriminaci.“ – toto jsem si se zájmem přečetla v aktualitách zde na stránkách. Nevím, jak se tedy vyrovnat s hygienou, která vnášení a ohřívání cizího pokrmu a nádob do kuchyně striktně zakazuje. Kde také jídlo ohřívat, v konvektomatu s ostatním, to by asi nešlo. Jaký na to máte názor, jak to děláte nebo odmítáte u Vás?
Mě takovéto názory štvou. Jednou platí pravidla tak pro všechny a vždycky. Je mi jasné, že to dítě a hlavně rodiče jsou v takové situaci chudáci ,ale když by si kuchařka přinesla svačinu nebo oběd a nechala ho v kuchyni, tak je pokutována. Co kdyby vznikla nějaká průjmová onemocnění, tak by to hned někdo mohl použít. Asi by si měli dát do jídelny mikrovlnku a v ní to těm dětem ohřát a v nějaké lednici učitelek do ohřevu uchovat. Záleží kolik diet tam mají.
Kdysi jsem se obrátila na Ombudsmana p. Motejla a ten mi poradil, abych se obrátila na fin. arbitra, že můj problém pod něj nespadá podle zákona. My jsme podle vyhlášky pro hromadné stravování. Tečka.
Tak já bych třeba nikdy rodičům neřekla cituji z článku „přípravu bezlepkového jídla nám nenařizuje zákon“. Záleží na domluvě a pochopení jak rodičů tak kuchařky, spíš to domluvím s oběma stranami ke spokojenosti všech. Už jsme tak odstravovaly pár dětí. Rodiče si přinesou celé balení potravin s paragonem a není problém uvařit jeden oběd.
také jsem se nad tím zamyslela, dětí se zdravotními potížemi přibývá a budeme se asi stále častěji potýkat s tímto problémem.Což takhle malá lednice v rohu jídelny a mikrovlnka… děti si ráno před příchodem do školy uloží jídlo uvařené doma v označené krabičce do lednice a v poledne si jej ohřejí a zbaští…na pořizovacích nákladech spotřebičů by se mohli podílet rodiče jako sponzoři a o čistotu těchto spotřebičů by se postaral personál kuchyně / těch pár minut si děvčata určitě najdou/.
Už vidím argumenty proč to nejde :-), ale za úvahu by to možná stálo…. hezký den
také jsem se nad tím zamyslela, dětí se zdravotními potížemi přibývá a budeme se asi stále častěji potýkat s tímto problémem.Což takhle malá lednice v rohu jídelny a mikrovlnka… děti si ráno před příchodem do školy uloží jídlo uvařené doma v označené krabičce do lednice a v poledne si jej ohřejí a zbaští…na pořizovacích nákladech spotřebičů by se mohli podílet rodiče jako sponzoři a o čistotu těchto spotřebičů by se postaral personál kuchyně / těch pár minut si děvčata určitě najdou/.
Už vidím argumenty proč to nejde :-), ale za úvahu by to možná stálo…. hezký den
My připravujeme bezlepkovou dietu pro 2 děti a 1 dietu pro diabetika. Pokud se výjimečně přihodí, že nelze diabetikovi jídlo upravit, jak potřebuje, donese si ráno v podepsané krabičce oběd, dáme ho do lednice a v poledne ohřejeme v mikrovlnce, kterou nám před pár lety koupili jako sponzorský dar rodiče dívenky, která trpěla fenylketonurií. Té jsme takto ohřívali jídlo celé 2 roky, hygiena nic nenamítala. Rodiče byli šťastní, že má dítko v poledne teplé jídlo. Také na takovýchto maličkostech se vytváří jméno jídelny pro veřejnost. Držím palce v hledání cest, jak to udělat, aby „to šlo“.
Ombudsman a diety v ŠJ
Autor: Monik
Ombudsman a diety v ŠJ
„Školní jídelny by podle Varvařovského měly vycházet vstříc dětem odkázaným na určitou dietu, míra pomoci má vycházet z možností jídelen a lze využít i různé druhy alternativní přípravy. Školní jídelna nemůže požadavky takto postižených dětí odmítat s vysvětlením, že jí přípravu bezlepkového jídla nenařizuje zákon. Pokud by takto postiženému dítěti odmítli v jídelně i ohřát oběd přinesený z domu, šlo by o diskriminaci.“ – toto jsem si se zájmem přečetla v aktualitách zde na stránkách. Nevím, jak se tedy vyrovnat s hygienou, která vnášení a ohřívání cizího pokrmu a nádob do kuchyně striktně zakazuje. Kde také jídlo ohřívat, v konvektomatu s ostatním, to by asi nešlo. Jaký na to máte názor, jak to děláte nebo odmítáte u Vás?
Autor: Andulka
Hygiena na ÚP Mělník to nezakazuje.
Autor: Monik
U Vás tedy není problém přinést si ešus z domova, kuchařka ho převezme, ohřeje jídlo a vydá? Jak to máte ošetřeno v HACCP?
Autor: Andulka
nemáme s tím problém, mělnická hygienička nám poradila – viz stránky KHS Středočeského kraje, odd.HDM, přeji pěkný den.
Autor: tara
Mě takovéto názory štvou. Jednou platí pravidla tak pro všechny a vždycky. Je mi jasné, že to dítě a hlavně rodiče jsou v takové situaci chudáci ,ale když by si kuchařka přinesla svačinu nebo oběd a nechala ho v kuchyni, tak je pokutována. Co kdyby vznikla nějaká průjmová onemocnění, tak by to hned někdo mohl použít. Asi by si měli dát do jídelny mikrovlnku a v ní to těm dětem ohřát a v nějaké lednici učitelek do ohřevu uchovat. Záleží kolik diet tam mají.
Autor: janav
Kdysi jsem se obrátila na Ombudsmana p. Motejla a ten mi poradil, abych se obrátila na fin. arbitra, že můj problém pod něj nespadá podle zákona. My jsme podle vyhlášky pro hromadné stravování. Tečka.
Autor: RadkaB
Tak já bych třeba nikdy rodičům neřekla cituji z článku „přípravu bezlepkového jídla nám nenařizuje zákon“. Záleží na domluvě a pochopení jak rodičů tak kuchařky, spíš to domluvím s oběma stranami ke spokojenosti všech. Už jsme tak odstravovaly pár dětí. Rodiče si přinesou celé balení potravin s paragonem a není problém uvařit jeden oběd.
Autor: eva 2
také jsem se nad tím zamyslela, dětí se zdravotními potížemi přibývá a budeme se asi stále častěji potýkat s tímto problémem.Což takhle malá lednice v rohu jídelny a mikrovlnka… děti si ráno před příchodem do školy uloží jídlo uvařené doma v označené krabičce do lednice a v poledne si jej ohřejí a zbaští…na pořizovacích nákladech spotřebičů by se mohli podílet rodiče jako sponzoři a o čistotu těchto spotřebičů by se postaral personál kuchyně / těch pár minut si děvčata určitě najdou/.
Už vidím argumenty proč to nejde :-), ale za úvahu by to možná stálo…. hezký den
Autor: eva 2
také jsem se nad tím zamyslela, dětí se zdravotními potížemi přibývá a budeme se asi stále častěji potýkat s tímto problémem.Což takhle malá lednice v rohu jídelny a mikrovlnka… děti si ráno před příchodem do školy uloží jídlo uvařené doma v označené krabičce do lednice a v poledne si jej ohřejí a zbaští…na pořizovacích nákladech spotřebičů by se mohli podílet rodiče jako sponzoři a o čistotu těchto spotřebičů by se postaral personál kuchyně / těch pár minut si děvčata určitě najdou/.
Už vidím argumenty proč to nejde :-), ale za úvahu by to možná stálo…. hezký den
Autor: Pekařka
My připravujeme bezlepkovou dietu pro 2 děti a 1 dietu pro diabetika. Pokud se výjimečně přihodí, že nelze diabetikovi jídlo upravit, jak potřebuje, donese si ráno v podepsané krabičce oběd, dáme ho do lednice a v poledne ohřejeme v mikrovlnce, kterou nám před pár lety koupili jako sponzorský dar rodiče dívenky, která trpěla fenylketonurií. Té jsme takto ohřívali jídlo celé 2 roky, hygiena nic nenamítala. Rodiče byli šťastní, že má dítko v poledne teplé jídlo. Také na takovýchto maličkostech se vytváří jméno jídelny pro veřejnost. Držím palce v hledání cest, jak to udělat, aby „to šlo“.