Přeskočit na obsah

Ořez masa

  • Autor: Marca

    Ořez masa
    Chtěla bych se zeptat, zda se stále v mateřské škole vede kniha ořezů masa?Děkuji za odpověď.

    • Autor: Anonymní

      Re: Ořez masa
      My ve školní jídelně vedeme knihu výtěžnosti masa.

      • Autor: Denisa

        Re: Ořez masa
        Prosím vás nepřehánějte to s tou administrativou. To bychom byli za chvíli tam co před časem, kdy byl sešit snad i na docházku na záchod.

      • Autor: Klára

        Re: Ořez masa
        A proč to vedete? Kdo to po Vás chce?

    • Autor: Jitka

      Re: Ořez masa
      Pracuji jako vedoucí šj 14 let a o tomto jsem ještě nic neslyšela, co do té knihy o výtěžnosti masa zapisujete? Pracuji na půl úvazku a to bych se už asi musela zbláznit, zapisovat kde co.

    • Autor: Anonymní

      Re: Ořez masa
      Knihu o ořezu masa a skut. porce atd. si vede ved kuchařka.

    • Autor: Anonymní

      Re: Ořez masa
      Knihu ořezů masa jsem nikdy nevedla.
      Na zadní stranu výdejky dám razítko ořezů masa,kde je druh masa, váha ořezu za syrova,využití ořezu a podpis kuchařky a vedoucí.

    • Autor: Romana81

      Re: Ořez masa
      V životě jsem o tomto neslyšela. A nenašla jsem to ani v žádné platné vyhlášce.

      • Autor: Anonymní

        Re: Ořez masa
        Dříve se vedla bourací kniha. Ta byla proto, že na jídelnu byly dodávány celé vepřové plece a celé vepřové kýty a u hovězího to bylo stejné. Maso se rozbouralo a zapsalo se kolik bylo kůže, kolik kostí, kolik čistého masa. V procentech to muselo v průměru sedět na uvedenou výtěžnost, která byla stanovena normou. Dnes (věřím tomu, že to tak je všude) jídelny berou čisté maso. Bourací sešit není třeba vést, sešit ořezu není také třeba vést, protože pokud je na mase ořez, tak se hned uvede ve výdejce. Např. hovězí maso zadní váha podle výpočtu počet strávníků x norma a k tomu se napíše + xxx kg ořez. Pokud berete čisté maso nemusíte psát a vést žádné kniíhy. Ještě na okraj, kdysy byl stanoven procentem i ořez na čisté maso. Třeba u jater to bylo 5 % . Je to orientační a dá se tím řídit i dnes. Které a kteří dělají vedoucí 14 let, to asi nemohou pamatovat.

        • Autor: Radka

          Re: Ořez masa
          Na maso býval ořez 10 %. Je to orientační podle druhu masa, z vepřové kýty bude méně, z plecka možná víc. Záleží i na dodavateli, na vesnici si moc vybírat nemůžeme, není to jednoduché.

    • Autor: Anonymní

      Re: Ořez masa
      Já vedu výtěžnost masa už přes 20 let . je to OK

    • Autor: ludmi

      Re: Ořez masa
      Není nutné vést žádnou knihu ořezu masa.Na každý dodací list napíšu jaký byl ořez a do výdejky ho píšeme do polévky.Za chvíli bycho vedli i knihu na odpad, kolikrát byla kuchařka u popelnice,jestli zvážila a roztřídila odpad a patřičně to zapsala. To je přece nesmysl.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se