Re: Ořez masa
Prosím vás nepřehánějte to s tou administrativou. To bychom byli za chvíli tam co před časem, kdy byl sešit snad i na docházku na záchod.
Re: Ořez masa
Pracuji jako vedoucí šj 14 let a o tomto jsem ještě nic neslyšela, co do té knihy o výtěžnosti masa zapisujete? Pracuji na půl úvazku a to bych se už asi musela zbláznit, zapisovat kde co.
Re: Ořez masa
Knihu ořezů masa jsem nikdy nevedla.
Na zadní stranu výdejky dám razítko ořezů masa,kde je druh masa, váha ořezu za syrova,využití ořezu a podpis kuchařky a vedoucí.
Re: Ořez masa
Dříve se vedla bourací kniha. Ta byla proto, že na jídelnu byly dodávány celé vepřové plece a celé vepřové kýty a u hovězího to bylo stejné. Maso se rozbouralo a zapsalo se kolik bylo kůže, kolik kostí, kolik čistého masa. V procentech to muselo v průměru sedět na uvedenou výtěžnost, která byla stanovena normou. Dnes (věřím tomu, že to tak je všude) jídelny berou čisté maso. Bourací sešit není třeba vést, sešit ořezu není také třeba vést, protože pokud je na mase ořez, tak se hned uvede ve výdejce. Např. hovězí maso zadní váha podle výpočtu počet strávníků x norma a k tomu se napíše + xxx kg ořez. Pokud berete čisté maso nemusíte psát a vést žádné kniíhy. Ještě na okraj, kdysy byl stanoven procentem i ořez na čisté maso. Třeba u jater to bylo 5 % . Je to orientační a dá se tím řídit i dnes. Které a kteří dělají vedoucí 14 let, to asi nemohou pamatovat.
Re: Ořez masa
Na maso býval ořez 10 %. Je to orientační podle druhu masa, z vepřové kýty bude méně, z plecka možná víc. Záleží i na dodavateli, na vesnici si moc vybírat nemůžeme, není to jednoduché.
Re: Ořez masa
Není nutné vést žádnou knihu ořezu masa.Na každý dodací list napíšu jaký byl ořez a do výdejky ho píšeme do polévky.Za chvíli bycho vedli i knihu na odpad, kolikrát byla kuchařka u popelnice,jestli zvážila a roztřídila odpad a patřičně to zapsala. To je přece nesmysl.
Ořez masa
Autor: Marca
Ořez masa
Chtěla bych se zeptat, zda se stále v mateřské škole vede kniha ořezů masa?Děkuji za odpověď.
Autor: Anonymní
Re: Ořez masa
My ve školní jídelně vedeme knihu výtěžnosti masa.
Autor: Denisa
Re: Ořez masa
Prosím vás nepřehánějte to s tou administrativou. To bychom byli za chvíli tam co před časem, kdy byl sešit snad i na docházku na záchod.
Autor: Klára
Re: Ořez masa
A proč to vedete? Kdo to po Vás chce?
Autor: Jitka
Re: Ořez masa
Pracuji jako vedoucí šj 14 let a o tomto jsem ještě nic neslyšela, co do té knihy o výtěžnosti masa zapisujete? Pracuji na půl úvazku a to bych se už asi musela zbláznit, zapisovat kde co.
Autor: Anonymní
Re: Ořez masa
Knihu o ořezu masa a skut. porce atd. si vede ved kuchařka.
Autor: Anonymní
Re: Ořez masa
Knihu ořezů masa jsem nikdy nevedla.
Na zadní stranu výdejky dám razítko ořezů masa,kde je druh masa, váha ořezu za syrova,využití ořezu a podpis kuchařky a vedoucí.
Autor: Romana81
Re: Ořez masa
V životě jsem o tomto neslyšela. A nenašla jsem to ani v žádné platné vyhlášce.
Autor: Anonymní
Re: Ořez masa
Dříve se vedla bourací kniha. Ta byla proto, že na jídelnu byly dodávány celé vepřové plece a celé vepřové kýty a u hovězího to bylo stejné. Maso se rozbouralo a zapsalo se kolik bylo kůže, kolik kostí, kolik čistého masa. V procentech to muselo v průměru sedět na uvedenou výtěžnost, která byla stanovena normou. Dnes (věřím tomu, že to tak je všude) jídelny berou čisté maso. Bourací sešit není třeba vést, sešit ořezu není také třeba vést, protože pokud je na mase ořez, tak se hned uvede ve výdejce. Např. hovězí maso zadní váha podle výpočtu počet strávníků x norma a k tomu se napíše + xxx kg ořez. Pokud berete čisté maso nemusíte psát a vést žádné kniíhy. Ještě na okraj, kdysy byl stanoven procentem i ořez na čisté maso. Třeba u jater to bylo 5 % . Je to orientační a dá se tím řídit i dnes. Které a kteří dělají vedoucí 14 let, to asi nemohou pamatovat.
Autor: Radka
Re: Ořez masa
Na maso býval ořez 10 %. Je to orientační podle druhu masa, z vepřové kýty bude méně, z plecka možná víc. Záleží i na dodavateli, na vesnici si moc vybírat nemůžeme, není to jednoduché.
Autor: Anonymní
Re: Ořez masa
Já vedu výtěžnost masa už přes 20 let . je to OK
Autor: ludmi
Re: Ořez masa
Není nutné vést žádnou knihu ořezu masa.Na každý dodací list napíšu jaký byl ořez a do výdejky ho píšeme do polévky.Za chvíli bycho vedli i knihu na odpad, kolikrát byla kuchařka u popelnice,jestli zvážila a roztřídila odpad a patřičně to zapsala. To je přece nesmysl.