otevřené zboží
Chtěla bych Vás tady poprosit o odpověď. Když otevřu zboží… ať jsou to luštěniny, bramborové těsto nebo mražené zboží (rybí filé, kuřecí stehna, mražená zelenina) … Na obale musí být uvedeno datum otevření.
A já se ptám…dokdy se musí toto „otevřené“ zboží spotřebovat. Pořád platí to, co je na obale SPOTŘEBUJTE DO anebo se tato doba zkracuje? A pokud ano, o kolik? Nebo je to někde ve vyhlášce?
Re: otevřené zboží
§ 6, odstavec 1, písmeno f), zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích, stanoví, že provozovatel potravinářského podniku, který uvádí do oběhu potraviny balené ve výrobě, je povinen způsobem stanoveným vyhláškou potravinu řádně označit na obalu určeném pro spotřebitele nebo pro provozovny stravovacích služeb. Potraviny u nichž by po otevření obalu spotřebitelem došlo k rychlému poškození jakosti nebo zdravotní nezávadnosti, uvedou se konkrétní podmínky pro uchování po otevření obalu u spotřebitele, popřípadě doba spotřeby potraviny.
Pokud je tento údaj na obalu výrobku uveden, je nutno se jím řídit. Pokud není, je při určení konkrétní doby použití třeba vycházet z povahy dané potraviny a z výsledků průběžného senzorického zkoumání. Obecně tuto dobu nelze stanovit, nicméně je důležité takové potraviny správným způsobem uchovávat. Pokud provozovatel získá jakékoli podezření, že u potraviny došlo k poškození jakosti či zdravotní nezávadnosti, nesmí ji dále použít
otevřené zboží
Autor: exitka
otevřené zboží
Chtěla bych Vás tady poprosit o odpověď. Když otevřu zboží… ať jsou to luštěniny, bramborové těsto nebo mražené zboží (rybí filé, kuřecí stehna, mražená zelenina) … Na obale musí být uvedeno datum otevření.
A já se ptám…dokdy se musí toto „otevřené“ zboží spotřebovat. Pořád platí to, co je na obale SPOTŘEBUJTE DO anebo se tato doba zkracuje? A pokud ano, o kolik? Nebo je to někde ve vyhlášce?
Děkuji moc za odpověď.
exitka
Autor: hygienička
Re: otevřené zboží
§ 6, odstavec 1, písmeno f), zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích, stanoví, že provozovatel potravinářského podniku, který uvádí do oběhu potraviny balené ve výrobě, je povinen způsobem stanoveným vyhláškou potravinu řádně označit na obalu určeném pro spotřebitele nebo pro provozovny stravovacích služeb. Potraviny u nichž by po otevření obalu spotřebitelem došlo k rychlému poškození jakosti nebo zdravotní nezávadnosti, uvedou se konkrétní podmínky pro uchování po otevření obalu u spotřebitele, popřípadě doba spotřeby potraviny.
Pokud je tento údaj na obalu výrobku uveden, je nutno se jím řídit. Pokud není, je při určení konkrétní doby použití třeba vycházet z povahy dané potraviny a z výsledků průběžného senzorického zkoumání. Obecně tuto dobu nelze stanovit, nicméně je důležité takové potraviny správným způsobem uchovávat. Pokud provozovatel získá jakékoli podezření, že u potraviny došlo k poškození jakosti či zdravotní nezávadnosti, nesmí ji dále použít