„otvírací“ doba pro vedoucí ŠJ
Pěkně zdravím, chtěla bych se zeptat, jak řešíte v rámci své pracovní doby dobu pro styk se strávníky. Jako spousta z vás mám taky zkrácený úvazek, ale doklady – účetnictví si dělám až po pracovní době, protože jinak mě pořád někdo vyrušuje. Strávníci jsou zvyklí si chodit platit obědy prakticky kdykoliv (často platí jen na týden, třeba rodiny se 4mi dětmi), děti nenosí čipy => dávám jim náhradní doklad a podobně. Jako dítě si pamatuju, že kancelář vedoucí byla z druhé strany budovy u zásobovací rampy a byla otevřená jen pár dní před koncem měsíce ráno. Já mám okýnko na chodbě před jídelnou a i když už je po době výdeje, nebo dokonce když vypíšu papír, že dělám uzávěrku, tak na mě stejně někdo klepe a zvoní, že on by chtěl jenom… když vidí, že svítím…
V provozním řádu mám „dobu pro styk“ 🙂 vždy v úterý 8 – 14 hod.
Většinou mám ale stále otevřené dveře a jsem zde pro „klienty“ stále.
Pokud dělám uzávěrku nebo potřebuji klid, tak uvědomím hlavní kuchařku, že mám zavřeno a skutečně mám zavřeno a na klepání nereaguji.
Domnívám se, že si všichni zvykli, že když je zavřeno, tak tam prostě vedoucí není, protože jinak má vždy dveře otevřené. Zkuste také při potřebě klidu na práci odejít do jiné místnosti ve škole, kde Vás „nenajdou“. Uvědomte jen své nadřízené a kuchařky.
Já tady mám i počítač, takže jinam jít nemůžu, a přes okýnko je vidět, že se svítí. Ale hlavně – jak řešíte ty, co zapomínají čip na výdej? Mám tady pár výtečníků, kteří prostě čipy nenosí, protože ví, že jim dám náhradní doklad.
Opportunity, měla byste si stanovit jasná pravidla, která budete mít uveřejněna v provozním řádu a tato pravidla striktně dodržovat.
1) platby v hotovosti omezit, požadovat bezhotovostní placení. Pokud máte zavedené platby v hotovosti, tak si stanovit určité dny. Např. poslední tři dny v měsíci od..do.
Platby pouze na celý měsíc a ne, že si je budou platit po týdnech.
2) Určit si úřední hodiny , např. u nás to je 7,00-7,30 a 11,30 – 14.00.
Mimo tyto hodiny neotvírám !
3) Stanovit si, kolikrát lze zapomenout čip, aby byl vydán náhradní doklad.
U nás je to třikrát za sebou a dost.
Chce to pevnou vůli a pevné nervy, ale vyplatí se to.
Se zapomínači mám velký problém také. Já bych to vyřešila snadno – nemáš čip, nedostaneš oběd. Ale jsem pod školou a vedení s tím nesouhlasí. Zapomínači mne často stojí až hodinu času. Každého dávám do pc a dostává lísteček. Občas je eviduji v sešitě a popáté už mají útrum. Někdy je to třeba dvacet dětí za den.
Pokud nemá strávník čip 3 dny po sobě, musí si koupit nový. Ale jsem „měkouš“, takže jim oběd dáme i bez čipu. Protože jsem mimo kancelář zároveň i u výdeje, nemám čas běhat ověřovat u každého zapomětlivého, jestli oběd má nebo nemá. To dělám až dodatečně, podvodník se občas najde, ale jinak to nejde stihnout.
Na placení obědů mám vyčleněnou dobu od 6-12 hod., přesto otravují i během výdeje, pokud jim nevyhovím, jsem ta neochotná. Nikdo nemůže pochopit, že to pro mě znamená sundat rukavice, letět do kanceláře, provést platbu, letět zpět do výdejny, umýt ruce, vzít rukavice a vydávat. A za chvíli další, sundat rukavice…
A tak stále běhám a počítám, kolik mám ještě do důchodu.
No pokud nemá 3x čip – tak jim další obědy odhlásíte? Nebo necháte propadnout? To se přece nedá, když ho mají zaplacený… Chtěla jsem zavést, že „bez čipu“ budou čekat do dvou a pak jim dám náhraďáky najednou, jenže oni přijdou s družinou, odcházejí na kroužky,… Prosím, jak to řešíte?
A s tím placením bych byla taky ráda, kdyby platili 1x měsíčně, jenže jsou lidi, kteří začnou řvát, že jsou sociální případy se 4mi dětmi… Osobně si myslím, že když mají výplatu nebo sociálku 1x za měsíc, tak můžou i 1x za měsíc platit, ale taky mi to neprojde. 🙁
Výňatek z našeho provozního řádu:
Strava se vydává prostřednictvím čipů. Náhradní kartička „žolík“ lze vydat pouze 3 x za sebou – jinak si strávník zakoupí nový čip.
– Strávník má nárok na oběd jen pokud má na svém kontě obnos, který plně pokryje cenu oběda. Pokud nebude stravné včas uhrazeno, není jídelna povinna stravování poskytovat.
Vše máme uvedeno také na přihlášce ke stravování, kde rodič svým podpisem potvrdí, že toto bere na vědomí.
Pokud se vyskytne sociálně slabší rodina nebo matka samoživitelka, řešíme to individuálně, např, tak, že si zaplatí větší zálohu na stravné, aby stačila pokrýt určitou část měsíce, než jim přijde výplata, nebo jiná dávka. U nás vše funguje docela dobře.
Pracuji jako vedoucí 9 let a do této doby jsem si myslela, že po celou mou pracovní dobu bych měla být strávníkům po ruce. Dopoledne jich zase tak moc není a v klidu stihnu i jinou práci. Jakmile začnou chodit na obědy jsem u sebe v kanceláři a kdykoliv můžou zaklepat. Když nemám čas, odkážu je na příští den dopoledne, ale ve většině případů vše zrovna řeším.
Všechny vás zdravím. V kuchyni jsme celkem, na 180-190 strávníků, tři. Mám svou náplň práce (provozní, účetní, pokladní), ale od 10 hodin začnu mýt nádobí a jsem do 14,15 u myčky. Placení obědů musím stíhat od rána do odpoledne den co den, ať jsem,kde jsem. Okénko mám do jídleny, chodí si tak každý kdy chce. Když jsem u myčky, tak od 10,45 děti odmítám s tím, ať si přijdou druhý den ráno, ale učitelé?- jen na mě houknou „jdu platit obědy“ a jdou k mému okénku. Nepřemýšlejí nad tím, že jsem zrovna jinde. A čipy? Většina je má, ale někdo je nenosí a ani pro doklad si nedojde. Nic s tím neudělám, oběd jim vydat musíme. Udělala bych si pořádek, ale to by za mnou musela stát ředitelka a ne že ona každému vyhoví, aby se jim zavděčila. Je to skoro všude s plusem a mínusem stejné. Faktem je, že mě to už vůbec nebaví.
Tak to je na blázinec, to se vám ani nedivím. První co si zaveďte jsou pevně nějaké 2 dny na placení stravného. Ty vám musí stačit při tom počtu strávníků. Jistě, že vám nepřijdou všichni, ale stůjte si za svým, pohrozte jim, že jim odhlásíte obědy pokud nepřijdou, dejte si to do organizačního řádu. Důsledností toho za nějaký čas dosáhnete.A další lepší varianta je platba inkasem. To by mohla p. ředitelka vzhledem k vaší části úvazku v kuchyni pochopit.Chce to jít dopředu, ne jak před 30 lety.
Dobrý den všem. Také vaříme 180 – 200 obědů a také jsme na kuchyň 3. Jsem vedoucí ŠJ a vedoucí kuchařka v jednom, tak jsem od šesti do půl sedmé v kanceláři, do deseti s kuchařkami vařím, do půl dvanácté kancelář, od půl dvanácté vydávám obědy a od třinácti třiceti až… opět kancelář. Během dne přijdou obchoďáci, zboží, platiči (těch je málo, ostatní platí bezhotovostně), lajdáci pro kartičky…Půlhodinovou pauzu mám s kávou u počítače při objednávání zboží, normování…. Kuchařky uklízí jídelnu a ostatní prostory ŠJ. Jedeme v tomto zápřahu víc jak rok a opravdu se těším na prázdniny jako malý harant 🙂 Mám kliku (nebo naše vedení na které si mimo jiné nemůžu stěžovat), že mě ta práce ještě pořád baví 🙂
Mám to podobně,na kuchyň jsme 2,částečně dělám vedoucí a částečně pomocnou sílu. Máme 130 obědů, 45 svačin dopo a 30 odpo. Do kanceláře se dostanu, tak na hodinu ráno a pak kolem půl druhé odpo,takže vyřídit pouze nejnutnější a hlavně všude lístečky,kdo se během dne odhlásí na zítra,co budu objednávat. Mám stejné přání,jako pani vedoucí přede mnou,ať všichni ve zdraví přežijeme červen. Přeji hezký den Zdena
"otvírací" doba pro vedoucí ŠJ
Autor: opportunity
„otvírací“ doba pro vedoucí ŠJ
Pěkně zdravím, chtěla bych se zeptat, jak řešíte v rámci své pracovní doby dobu pro styk se strávníky. Jako spousta z vás mám taky zkrácený úvazek, ale doklady – účetnictví si dělám až po pracovní době, protože jinak mě pořád někdo vyrušuje. Strávníci jsou zvyklí si chodit platit obědy prakticky kdykoliv (často platí jen na týden, třeba rodiny se 4mi dětmi), děti nenosí čipy => dávám jim náhradní doklad a podobně. Jako dítě si pamatuju, že kancelář vedoucí byla z druhé strany budovy u zásobovací rampy a byla otevřená jen pár dní před koncem měsíce ráno. Já mám okýnko na chodbě před jídelnou a i když už je po době výdeje, nebo dokonce když vypíšu papír, že dělám uzávěrku, tak na mě stejně někdo klepe a zvoní, že on by chtěl jenom… když vidí, že svítím…
Autor: Monik
V provozním řádu mám „dobu pro styk“ 🙂 vždy v úterý 8 – 14 hod.
Většinou mám ale stále otevřené dveře a jsem zde pro „klienty“ stále.
Pokud dělám uzávěrku nebo potřebuji klid, tak uvědomím hlavní kuchařku, že mám zavřeno a skutečně mám zavřeno a na klepání nereaguji.
Domnívám se, že si všichni zvykli, že když je zavřeno, tak tam prostě vedoucí není, protože jinak má vždy dveře otevřené. Zkuste také při potřebě klidu na práci odejít do jiné místnosti ve škole, kde Vás „nenajdou“. Uvědomte jen své nadřízené a kuchařky.
Autor: opportunity
Já tady mám i počítač, takže jinam jít nemůžu, a přes okýnko je vidět, že se svítí. Ale hlavně – jak řešíte ty, co zapomínají čip na výdej? Mám tady pár výtečníků, kteří prostě čipy nenosí, protože ví, že jim dám náhradní doklad.
Autor: Alena II.
Opportunity, měla byste si stanovit jasná pravidla, která budete mít uveřejněna v provozním řádu a tato pravidla striktně dodržovat.
1) platby v hotovosti omezit, požadovat bezhotovostní placení. Pokud máte zavedené platby v hotovosti, tak si stanovit určité dny. Např. poslední tři dny v měsíci od..do.
Platby pouze na celý měsíc a ne, že si je budou platit po týdnech.
2) Určit si úřední hodiny , např. u nás to je 7,00-7,30 a 11,30 – 14.00.
Mimo tyto hodiny neotvírám !
3) Stanovit si, kolikrát lze zapomenout čip, aby byl vydán náhradní doklad.
U nás je to třikrát za sebou a dost.
Chce to pevnou vůli a pevné nervy, ale vyplatí se to.
Autor: Monik
Se zapomínači mám velký problém také. Já bych to vyřešila snadno – nemáš čip, nedostaneš oběd. Ale jsem pod školou a vedení s tím nesouhlasí. Zapomínači mne často stojí až hodinu času. Každého dávám do pc a dostává lísteček. Občas je eviduji v sešitě a popáté už mají útrum. Někdy je to třeba dvacet dětí za den.
Autor: opportunity
No to bych taky ráda zavedla – ale viz níže.
Autor: petruška
Teprve začíná ,ale ráda bych zlikvidovala hotovostní platby ,anebo vytyčila čas od-do, kdy budou moci platit hotově. Uvidím ,jak na to budu mít čas.
Autor: mama
Pokud nemá strávník čip 3 dny po sobě, musí si koupit nový. Ale jsem „měkouš“, takže jim oběd dáme i bez čipu. Protože jsem mimo kancelář zároveň i u výdeje, nemám čas běhat ověřovat u každého zapomětlivého, jestli oběd má nebo nemá. To dělám až dodatečně, podvodník se občas najde, ale jinak to nejde stihnout.
Na placení obědů mám vyčleněnou dobu od 6-12 hod., přesto otravují i během výdeje, pokud jim nevyhovím, jsem ta neochotná. Nikdo nemůže pochopit, že to pro mě znamená sundat rukavice, letět do kanceláře, provést platbu, letět zpět do výdejny, umýt ruce, vzít rukavice a vydávat. A za chvíli další, sundat rukavice…
A tak stále běhám a počítám, kolik mám ještě do důchodu.
Autor: opportunity
No pokud nemá 3x čip – tak jim další obědy odhlásíte? Nebo necháte propadnout? To se přece nedá, když ho mají zaplacený… Chtěla jsem zavést, že „bez čipu“ budou čekat do dvou a pak jim dám náhraďáky najednou, jenže oni přijdou s družinou, odcházejí na kroužky,… Prosím, jak to řešíte?
A s tím placením bych byla taky ráda, kdyby platili 1x měsíčně, jenže jsou lidi, kteří začnou řvát, že jsou sociální případy se 4mi dětmi… Osobně si myslím, že když mají výplatu nebo sociálku 1x za měsíc, tak můžou i 1x za měsíc platit, ale taky mi to neprojde. 🙁
Autor: Alena II.
Výňatek z našeho provozního řádu:
Strava se vydává prostřednictvím čipů. Náhradní kartička „žolík“ lze vydat pouze 3 x za sebou – jinak si strávník zakoupí nový čip.
– Strávník má nárok na oběd jen pokud má na svém kontě obnos, který plně pokryje cenu oběda. Pokud nebude stravné včas uhrazeno, není jídelna povinna stravování poskytovat.
Vše máme uvedeno také na přihlášce ke stravování, kde rodič svým podpisem potvrdí, že toto bere na vědomí.
Pokud se vyskytne sociálně slabší rodina nebo matka samoživitelka, řešíme to individuálně, např, tak, že si zaplatí větší zálohu na stravné, aby stačila pokrýt určitou část měsíce, než jim přijde výplata, nebo jiná dávka. U nás vše funguje docela dobře.
Autor: janica
Pracuji jako vedoucí 9 let a do této doby jsem si myslela, že po celou mou pracovní dobu bych měla být strávníkům po ruce. Dopoledne jich zase tak moc není a v klidu stihnu i jinou práci. Jakmile začnou chodit na obědy jsem u sebe v kanceláři a kdykoliv můžou zaklepat. Když nemám čas, odkážu je na příští den dopoledne, ale ve většině případů vše zrovna řeším.
Autor: pohoda
Všechny vás zdravím. V kuchyni jsme celkem, na 180-190 strávníků, tři. Mám svou náplň práce (provozní, účetní, pokladní), ale od 10 hodin začnu mýt nádobí a jsem do 14,15 u myčky. Placení obědů musím stíhat od rána do odpoledne den co den, ať jsem,kde jsem. Okénko mám do jídleny, chodí si tak každý kdy chce. Když jsem u myčky, tak od 10,45 děti odmítám s tím, ať si přijdou druhý den ráno, ale učitelé?- jen na mě houknou „jdu platit obědy“ a jdou k mému okénku. Nepřemýšlejí nad tím, že jsem zrovna jinde. A čipy? Většina je má, ale někdo je nenosí a ani pro doklad si nedojde. Nic s tím neudělám, oběd jim vydat musíme. Udělala bych si pořádek, ale to by za mnou musela stát ředitelka a ne že ona každému vyhoví, aby se jim zavděčila. Je to skoro všude s plusem a mínusem stejné. Faktem je, že mě to už vůbec nebaví.
Autor: janica
Tak to je na blázinec, to se vám ani nedivím. První co si zaveďte jsou pevně nějaké 2 dny na placení stravného. Ty vám musí stačit při tom počtu strávníků. Jistě, že vám nepřijdou všichni, ale stůjte si za svým, pohrozte jim, že jim odhlásíte obědy pokud nepřijdou, dejte si to do organizačního řádu. Důsledností toho za nějaký čas dosáhnete.A další lepší varianta je platba inkasem. To by mohla p. ředitelka vzhledem k vaší části úvazku v kuchyni pochopit.Chce to jít dopředu, ne jak před 30 lety.
Autor: daporak
Dobrý den všem. Také vaříme 180 – 200 obědů a také jsme na kuchyň 3. Jsem vedoucí ŠJ a vedoucí kuchařka v jednom, tak jsem od šesti do půl sedmé v kanceláři, do deseti s kuchařkami vařím, do půl dvanácté kancelář, od půl dvanácté vydávám obědy a od třinácti třiceti až… opět kancelář. Během dne přijdou obchoďáci, zboží, platiči (těch je málo, ostatní platí bezhotovostně), lajdáci pro kartičky…Půlhodinovou pauzu mám s kávou u počítače při objednávání zboží, normování…. Kuchařky uklízí jídelnu a ostatní prostory ŠJ. Jedeme v tomto zápřahu víc jak rok a opravdu se těším na prázdniny jako malý harant 🙂 Mám kliku (nebo naše vedení na které si mimo jiné nemůžu stěžovat), že mě ta práce ještě pořád baví 🙂
Autor: rohlik
Mám to podobně,na kuchyň jsme 2,částečně dělám vedoucí a částečně pomocnou sílu. Máme 130 obědů, 45 svačin dopo a 30 odpo. Do kanceláře se dostanu, tak na hodinu ráno a pak kolem půl druhé odpo,takže vyřídit pouze nejnutnější a hlavně všude lístečky,kdo se během dne odhlásí na zítra,co budu objednávat. Mám stejné přání,jako pani vedoucí přede mnou,ať všichni ve zdraví přežijeme červen. Přeji hezký den Zdena