Ovoce
Dobrý den, lze vydávat krájené ovoce (půlky, čtvrtky – jablka, pomeranče) z mísy u výdejního okýnka? Některé děti chtějí ovoce nakrájet, ale né vždy může hned paní kuchařka vyhovět. Současně by bylo nabízeno celé i nakrájené ovoce a děti by si mohli vybrat. Jaké jsou vaše zkušenosti s výdejem ovoce? Děkuji za rady a přeji pohodový den.
Rozmanitost a vycházení vstříc strávníkům nás vede k tomu, že nabízíme více než jeden druh ovoce a často třeba pomeranče nabízíme půlené i celé; pomelo také krájené; melouny krájené. Nevidím důvod, proč by nemohlo být ovoce krájené. Pečivo nabízíme celé i rozkrojené na půl – vše pod heslem vezmi si co chceš“.
Dobrý den a děkuji za Vaši reakci. Zeptám se dál. Omytá jablíčka krájíte průběžně při výdeji a hned po etapách dáváte k výdeji? Nebo je máte nakrájená před výdejem? A jak docílíte toho, že nezhnědnou? Propláchnete v citronové vodě? A takto připravená je postupně vydáváte na výdejní okýnko z chladničky? Omlouvám se, že vše tak pitvám, ale výdej nám trvá necelé tři hodiny (400 strávníků). A pomeranče? Umyté je nakrájíte a skládáte slupkou na tác nebo mohou být také v míse? Nevadí, že se dotýká dužina a slupka? Díky za odpověď. Iva
Ivo, v dnešní době bych vyhýbala krájení a podávání ovoce na díly. S vyjímkou melouna, ale ten my podáváme vyjímečně v ocvocném salátu. Samostatně nikdy.
Jednak eliminuji riziko možnosti bakteriálního pomnožení čehokoliv a hlavně, nevypadá to hezky a myslím, na strávníka to nepůsobí dobře, že dostane část. My nabízíme pouze celé ovoce a třeba na výběr ze 3 druhů. Děti si samy vybírají a tím taky zamezíme tomu, že seovoce povaluje kolem budovy, protože si vezmou na co mají chuť. Můj názor.hezký den! Lenka
Jablka nekrájíme, ale pomeranče v průběhu výdeje a klademe je na čisté tácy – slupkou dolu, řezem nahoru.
Proč bychom nemohli – krájíme běžně moučníky, zeleninu na ozdobu (tu si strávník nabírá sám u výdeje) a také se nic nekontaminuje. V salátových barech také máte omyté nakrájené ovoce – třeba jablka nakrájená i se slupkou.
Ale pokud máte pochybnosti, tak se domluvte se svou hygieničkou, často s ní takovéto nejasnosti konzultuji. Všechny rády poradí.
Ovoce
Autor: Iva K.
Ovoce
Dobrý den, lze vydávat krájené ovoce (půlky, čtvrtky – jablka, pomeranče) z mísy u výdejního okýnka? Některé děti chtějí ovoce nakrájet, ale né vždy může hned paní kuchařka vyhovět. Současně by bylo nabízeno celé i nakrájené ovoce a děti by si mohli vybrat. Jaké jsou vaše zkušenosti s výdejem ovoce? Děkuji za rady a přeji pohodový den.
Autor: 432014
Rozmanitost a vycházení vstříc strávníkům nás vede k tomu, že nabízíme více než jeden druh ovoce a často třeba pomeranče nabízíme půlené i celé; pomelo také krájené; melouny krájené. Nevidím důvod, proč by nemohlo být ovoce krájené. Pečivo nabízíme celé i rozkrojené na půl – vše pod heslem vezmi si co chceš“.
Autor: Iva K.
Dobrý den a děkuji za Vaši reakci. Zeptám se dál. Omytá jablíčka krájíte průběžně při výdeji a hned po etapách dáváte k výdeji? Nebo je máte nakrájená před výdejem? A jak docílíte toho, že nezhnědnou? Propláchnete v citronové vodě? A takto připravená je postupně vydáváte na výdejní okýnko z chladničky? Omlouvám se, že vše tak pitvám, ale výdej nám trvá necelé tři hodiny (400 strávníků). A pomeranče? Umyté je nakrájíte a skládáte slupkou na tác nebo mohou být také v míse? Nevadí, že se dotýká dužina a slupka? Díky za odpověď. Iva
Autor: LenkaK
Ivo, v dnešní době bych vyhýbala krájení a podávání ovoce na díly. S vyjímkou melouna, ale ten my podáváme vyjímečně v ocvocném salátu. Samostatně nikdy.
Jednak eliminuji riziko možnosti bakteriálního pomnožení čehokoliv a hlavně, nevypadá to hezky a myslím, na strávníka to nepůsobí dobře, že dostane část. My nabízíme pouze celé ovoce a třeba na výběr ze 3 druhů. Děti si samy vybírají a tím taky zamezíme tomu, že seovoce povaluje kolem budovy, protože si vezmou na co mají chuť. Můj názor.hezký den! Lenka
Autor: 432014
Jablka nekrájíme, ale pomeranče v průběhu výdeje a klademe je na čisté tácy – slupkou dolu, řezem nahoru.
Proč bychom nemohli – krájíme běžně moučníky, zeleninu na ozdobu (tu si strávník nabírá sám u výdeje) a také se nic nekontaminuje. V salátových barech také máte omyté nakrájené ovoce – třeba jablka nakrájená i se slupkou.
Ale pokud máte pochybnosti, tak se domluvte se svou hygieničkou, často s ní takovéto nejasnosti konzultuji. Všechny rády poradí.