Označení míst ve varně
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je povinností či pouze doporučením označit varnu nápisy jako Hrubá příprava masa, Čistá připrava mas, Příprava svačinek, apod. Popřípadě jaký zákon či vyhláška to upravuje. Děkuji.
Re: Označení míst ve varně
Pouze doporučení, je to na vás
Když příjde hygiena, uvidí sami, co se kde dělá a nemusíte jim nic vysvětlovat, když budete mít označeny stoly a místnosti. Sama jsem měla kontrolu z hygieny a ptala jsem se na označení stolů, místností a pod. zda je to povinné a bylo mi řečeno, že je to pouze na mě, zda to označím. V předešlém zaměstnání jsem měla taktéž vše značené…. NEní to tedy povinnost. Nemám nic označeno.
Re: Označení míst ve varně
My máme nad každým stolem ceduli s označením, co se kde dělá, a hygiena nic nenamítá, max. se zeptá na podrobnosti, ale jinak je vše v pořádku.
Re: Označení míst ve varně
Nařízení ES o hygieně potravin říká, že potravinářský podnik musí poskytovat dostatečný pracovní prostor pro hygienické provedení všech postupů, poskytovat odpovídající kapacity pro manipulaci s potravinami.Označení pracovních ploch pro jednotlivé činnosti vede k tomu, že si kuchařka uvědomí účel pracovního úseku, aby nedocházelo ke křížení činností, dále např. při zástupu chybějící kuchařky je i těmto zastupujícím jasnější, k čemu jednotlivé úseky slouží a předejde se i při státním zdravotním dozoru tomu, že by došlo k dohadování o tom, pro jaké účely je pracovní úsek určen. Žádný konkrétní předpis nehovoří o označování pracovních úseků, ale o nutnosti uspořádání pracovních úseků tak, aby tyto umožňovaly používání správné hygienické praxe, včetně ochrany před kontaminací. Označení pracovních úseků tomuto požadavku napomůže a není proto důvod se označování pracovních úseků bránit.
Označení míst ve varně
Autor: Blanka ŠJ
Označení míst ve varně
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je povinností či pouze doporučením označit varnu nápisy jako Hrubá příprava masa, Čistá připrava mas, Příprava svačinek, apod. Popřípadě jaký zákon či vyhláška to upravuje. Děkuji.
Autor: Dáša 23
Re: Označení míst ve varně
Odpoví nám někdo??? Děkuji!!!
Autor: leona
Re: Označení míst ve varně
Pouze doporučení, je to na vás
Když příjde hygiena, uvidí sami, co se kde dělá a nemusíte jim nic vysvětlovat, když budete mít označeny stoly a místnosti. Sama jsem měla kontrolu z hygieny a ptala jsem se na označení stolů, místností a pod. zda je to povinné a bylo mi řečeno, že je to pouze na mě, zda to označím. V předešlém zaměstnání jsem měla taktéž vše značené…. NEní to tedy povinnost. Nemám nic označeno.
Autor: Pekařka
Re: Označení míst ve varně
My máme nad každým stolem ceduli s označením, co se kde dělá, a hygiena nic nenamítá, max. se zeptá na podrobnosti, ale jinak je vše v pořádku.
Autor: Značka
Re: Označení míst ve varně
Nařízení ES o hygieně potravin říká, že potravinářský podnik musí poskytovat dostatečný pracovní prostor pro hygienické provedení všech postupů, poskytovat odpovídající kapacity pro manipulaci s potravinami.Označení pracovních ploch pro jednotlivé činnosti vede k tomu, že si kuchařka uvědomí účel pracovního úseku, aby nedocházelo ke křížení činností, dále např. při zástupu chybějící kuchařky je i těmto zastupujícím jasnější, k čemu jednotlivé úseky slouží a předejde se i při státním zdravotním dozoru tomu, že by došlo k dohadování o tom, pro jaké účely je pracovní úsek určen. Žádný konkrétní předpis nehovoří o označování pracovních úseků, ale o nutnosti uspořádání pracovních úseků tak, aby tyto umožňovaly používání správné hygienické praxe, včetně ochrany před kontaminací. Označení pracovních úseků tomuto požadavku napomůže a není proto důvod se označování pracovních úseků bránit.
Autor: Evča 1
Re: Označení míst ve varně
My máme místa označená a to i s plánem časovým a sanitačním. Hygiena je spokojená a děvčata to mají stále na očích.