30 min. před vložením do konvektomatu nechte rozmrazit, peče se při teplotě 190 – 200 -210
stupňů. Doba pečení je různá, závisí na druhu dopékaného pečiva.
Teplotu a dobu pečení máte uvedenou na každé krabici.
Také bereme pečivo na dopékání od Bidvestu – Nowaco. Bagetky, ciabattu….pečeme v klasické troubě, konvektomat nemáme. Jsme spokojeni. Pečivo je výborné i cena je slušná.
Podle vložených příspěvků by se možná toto vlákno nemělo jmenovat pečení domácího pečiva, ale spíše jak dále šířit polotovarové vaření v hromadném stravování…Dopékat zmrazené pečivo ve školní jídelně mi připadá značně absurdní.
Pane Aleši jiný, co je na tom absurdního?
Když půjdete do jakéhokoliv supermaketu s vlastní dopékárnou, tak tam máte z velké části pečivo dopečeno. Jaký je rozdíl, mezi tím, když ho koupíme v obchodě, kde je všelijak pomačkáno a ohmatáno, nebo ho čerstvě dopečeme?
Dobrý den,dotaz pro Aleše jiného. Prosím jedl jste někdy čerstvě dopékané pečivo,myslím opravdu čerstvé,které je možné během chvilky křupavé podávat? Jsme menší jídelna v obci,kde je pouze jeden obchod s dost omezeným sortimentem pečiva a objednat něco nad rámec je pro obchodníka problém. Myslím,že dopéct pečivo je pro nás ideální. Samozřejmě,že vím,co byste mi odpověděl,že čerstvé domácí pečivo je nenahraditelné,ale při Vašem rozhledu jistě víte,jaké úvazky ŠJ mají. Již delší dobu čtu Vaše příspěvky na různá témata a udivuje mne,Váš přehled,nemyslím to ironicky. Bohužel nevěřím,že jste obyčejný zaměstnanec školní jídelny,protože Vaše teoretické znalosti jsou obdivuhodné,skoro ve všem máte pravdu,ale v praxi si myslím,že jste úplně někde jinde. Nemyslím to ve zlém a přeji všem hezký den Zdena
Nevím proč se tak vehementně zastáváte DOPEKANÝCH POLOTOVARŮ?
Přečtěte si téma „pečení domácího pečiva“.
Tak jako se rádi vyhýbáme moučníkům od Vitany, Oetkera a jiných (a pečeme za zlomek jejich ceny moučníky vlastní, tedy domácí), tak obdobně byl myšlen dotaz na zkušenosti s domácím pečivem.
Radek chtěl vědět, jak do toho „vrazíme hroudu másla“ a né jak tam šoupnem polotovar z Bidvestu.
Ostantě rozdíl mezi domácím a dopékaným je stejný jako mezi polévkou z pytlíku a polévkou doma dělanou
Dobrý den, pro ty, které mají zájem píši recept na domácí celozrnné pečivo. Recept je na přibližně 250 housek, nebo rohlíků. Těsto: 3 kg celozrné mouky(žitná, nebo pšeničná,možno namíchat),0,60 kg pšeničných kličků a otrub (pokud nejsou můžeme zaměnit za vločky), 0,50 kg ovesných vloček, 5 kg hladké mouky, přibližně 3 kg bílého jogurtu, mléko dle potřeby, droždí 0,45 kg, sůl dle chuti a semínka (lněné, slunečnicové nebo sezam). Ze všeho vypracujeme těsto, přibližně konzistencí jako na buchty a necháme vykynout. Tvoříme z něj houstičky ve tvaru kuliček o váze 6 dkg, do kterých zatlačíme semínka,mák nebo vločky. Po vykynutí na plechu potřeme vlažnou vodou s trochou oleje a pečeme na 180 st. do růžova. Ideální je péct v konvektomatu s trochou páry. Z tohoto těsta tvoříme i rohlíčky, které posypeme sýrem a stejně jako housky upečeme. Toto pečivo pečeme k různým luštěninovým salátůmm, i jiným a je u nás dost oblíbené. Pro začátečníky doporučuji dát menší podíl celozrnné mouky. Petra
Dobrý den,prosím o radu.Pečemě dětem ke svačinkám různé moučníky na plech.Děláme je v konvektomatu a děvčata je mají světlé.Chuťově jsou dobré,ale učitelkám vadí,že nemají tmavší barvu,jako když jsme je pekly v troubě.Pečete také různé piškotové řezy v konvektomatu a jaké jsou?Ještě mě napadlo,že pečeme tyto řezy na 10 plechách a děvčata dávají
všech 10 plechů do konvektomatu najednou.Možná by pomohlo dát péct nannejvýš 5 plechů a pak by se třeba lépe propekly.Prosím o radu,jak to děláte u Vás.Díky
Zkuste dát 1/2 plechů(při plném nám to také tak peklo) a zvyšte si před koncem pečení teplotu v programu cca 5-10st.Dá se to vychytat a rovnou uloži tdo programu.:-).Já si předěla asi polovinu teplot a časů oproti tomu co nám nastavil technik.
Pečení domácího pečiva
Autor: Radek
Pečení domácího pečiva
Dobrý den, máte někdo zkušenosti s pečením housek ve vaší jídelně, popř. můžu požádat o nějaký recept?
Autor: Alena II.
Housky sice nepečeme, ale máme dobré zkušenosti s mraženým pečivem z Bidvestu(dřívější Nowaco).
Tento polotovar dopékáme v konvektomatu a nemá chybu.
Autor: ved.
Prosím Alenu jak dopékat v konvektomatu. Míněno co zadat. Klasické pečení třeba jako na maso? Stupně asi 220? Děkuji za odpověď
Autor: Alena II.
30 min. před vložením do konvektomatu nechte rozmrazit, peče se při teplotě 190 – 200 -210
stupňů. Doba pečení je různá, závisí na druhu dopékaného pečiva.
Teplotu a dobu pečení máte uvedenou na každé krabici.
Autor: ved.
Děkuji za odpověď.
Autor: kralka
Také bereme pečivo na dopékání od Bidvestu – Nowaco. Bagetky, ciabattu….pečeme v klasické troubě, konvektomat nemáme. Jsme spokojeni. Pečivo je výborné i cena je slušná.
Autor: exitkaaa
tady máte přímo odkaz na výrobce mražených výrobků, které se pak rozpékají http://www.melites.cz/index.php?stranka=o_nas&rec=cz
Autor: Aleš jiný
Podle vložených příspěvků by se možná toto vlákno nemělo jmenovat pečení domácího pečiva, ale spíše jak dále šířit polotovarové vaření v hromadném stravování…Dopékat zmrazené pečivo ve školní jídelně mi připadá značně absurdní.
Autor: Alena II.
Pane Aleši jiný, co je na tom absurdního?
Když půjdete do jakéhokoliv supermaketu s vlastní dopékárnou, tak tam máte z velké části pečivo dopečeno. Jaký je rozdíl, mezi tím, když ho koupíme v obchodě, kde je všelijak pomačkáno a ohmatáno, nebo ho čerstvě dopečeme?
Autor: rohlik
Dobrý den,dotaz pro Aleše jiného. Prosím jedl jste někdy čerstvě dopékané pečivo,myslím opravdu čerstvé,které je možné během chvilky křupavé podávat? Jsme menší jídelna v obci,kde je pouze jeden obchod s dost omezeným sortimentem pečiva a objednat něco nad rámec je pro obchodníka problém. Myslím,že dopéct pečivo je pro nás ideální. Samozřejmě,že vím,co byste mi odpověděl,že čerstvé domácí pečivo je nenahraditelné,ale při Vašem rozhledu jistě víte,jaké úvazky ŠJ mají. Již delší dobu čtu Vaše příspěvky na různá témata a udivuje mne,Váš přehled,nemyslím to ironicky. Bohužel nevěřím,že jste obyčejný zaměstnanec školní jídelny,protože Vaše teoretické znalosti jsou obdivuhodné,skoro ve všem máte pravdu,ale v praxi si myslím,že jste úplně někde jinde. Nemyslím to ve zlém a přeji všem hezký den Zdena
Autor: Valentýna
Nevím proč se tak vehementně zastáváte DOPEKANÝCH POLOTOVARŮ?
Přečtěte si téma „pečení domácího pečiva“.
Tak jako se rádi vyhýbáme moučníkům od Vitany, Oetkera a jiných (a pečeme za zlomek jejich ceny moučníky vlastní, tedy domácí), tak obdobně byl myšlen dotaz na zkušenosti s domácím pečivem.
Radek chtěl vědět, jak do toho „vrazíme hroudu másla“ a né jak tam šoupnem polotovar z Bidvestu.
Ostantě rozdíl mezi domácím a dopékaným je stejný jako mezi polévkou z pytlíku a polévkou doma dělanou
Autor: jidelna RT
Dobrý den Radku, pošlu vám recept na dobré celozrnné pečivo, které pečeme v naší školní jídelně. Děti ho mají moc rádi. Ozvěte se mi. Petra
Autor: Janaj
Jejda a nešel by recptík zveřejnit pro všechny? A nebo aspoň nějaký odkaz kde ho najdem děkuji.
Autor: jidelna RT
Dobrý den, pro ty, které mají zájem píši recept na domácí celozrnné pečivo. Recept je na přibližně 250 housek, nebo rohlíků. Těsto: 3 kg celozrné mouky(žitná, nebo pšeničná,možno namíchat),0,60 kg pšeničných kličků a otrub (pokud nejsou můžeme zaměnit za vločky), 0,50 kg ovesných vloček, 5 kg hladké mouky, přibližně 3 kg bílého jogurtu, mléko dle potřeby, droždí 0,45 kg, sůl dle chuti a semínka (lněné, slunečnicové nebo sezam). Ze všeho vypracujeme těsto, přibližně konzistencí jako na buchty a necháme vykynout. Tvoříme z něj houstičky ve tvaru kuliček o váze 6 dkg, do kterých zatlačíme semínka,mák nebo vločky. Po vykynutí na plechu potřeme vlažnou vodou s trochou oleje a pečeme na 180 st. do růžova. Ideální je péct v konvektomatu s trochou páry. Z tohoto těsta tvoříme i rohlíčky, které posypeme sýrem a stejně jako housky upečeme. Toto pečivo pečeme k různým luštěninovým salátůmm, i jiným a je u nás dost oblíbené. Pro začátečníky doporučuji dát menší podíl celozrnné mouky. Petra
Autor: nella
Moc děkuji, tohle je supr příspěvek, co nejdřív vyzkoušíme 🙂
Autor: Janaj
Peťulo díky moc určitě vyzkoušíme Jana
Autor: Radek
Dobrý den Petro, děkuji za zveřejnění receptu. Určitě housky vyzkoušíme. Hezké jarno. Radek
Autor: Luk
My si rohlíčky, nebo houstičky děláme ze směsi na vícezrnné pečivo a moc nám to chutná. Je to jednoduché a velmi dobré
Autor: il.ka
Dobrý den,prosím o radu.Pečemě dětem ke svačinkám různé moučníky na plech.Děláme je v konvektomatu a děvčata je mají světlé.Chuťově jsou dobré,ale učitelkám vadí,že nemají tmavší barvu,jako když jsme je pekly v troubě.Pečete také různé piškotové řezy v konvektomatu a jaké jsou?Ještě mě napadlo,že pečeme tyto řezy na 10 plechách a děvčata dávají
všech 10 plechů do konvektomatu najednou.Možná by pomohlo dát péct nannejvýš 5 plechů a pak by se třeba lépe propekly.Prosím o radu,jak to děláte u Vás.Díky
Autor: Tereza
Asi neporadím, ale napadlo mě jít do akce „dnes pečou učitelé“. Třeba jde je o zkušenost.
Autor: ERAS
Terezo,dobrý.
Autor: haris
Zkuste dát 1/2 plechů(při plném nám to také tak peklo) a zvyšte si před koncem pečení teplotu v programu cca 5-10st.Dá se to vychytat a rovnou uloži tdo programu.:-).Já si předěla asi polovinu teplot a časů oproti tomu co nám nastavil technik.