Přeskočit na obsah

Platy 2009

• Autor: sandra

Platy 2009
    Tak, opět jsme neuspěli. Nepomohlo nic a nikdo.
    A kdoví, jak to s námi vůbec dopadne?! Jsem
    jen pesimista?

• Autor: Olina

Re: Platy 2009
      Včera jsme opět všechny podepsaly petici za odstranění nerovnosti v úrovni platů provozních a správních zam. ve školství. je prý nas 65000, tak pokud se většina připojí, tak by si nás někde měli všimnout. Co myslíte?

To měli, ale nechcou a to je horši jako když nemůžou.
        Mám, dojem, že se nás všichni chtějí spíše zbavit.

• Autor: fialka

Včera jsem byla na schůzi OROS, od 1.1.2009 se rozdělí 4.5 miliardy pouze mezi pedagogické pracovníky.Vychází to kolem 1.600,-Kč na učitele.Takže peníze jsou, ale jenom pro někoho a proto mám vážně v úmyslu vystoupit z odborů, protože pro mě jako pro správního zaměstnance vůbec nic neudělaly. A ať si říká kdo chce co chce, všechny nás zajímá jen to, co máme v peněžence, protože bez peněz to prostě nejde.

Máte úplnou pravdu. Všechny ty odbory, organizace
        svazy jsou úpně k ničemu. Ještě nikdy se opravdu
        nestalo, že bz nám skutečně pomohly.

• Autor: fialka

I když jsem byla ta, která obě stávky, které teď byly organizovala, jezdím na okresní schůze jsem naštvaná tolik, že toto chápu skoro jako výsměch těm holkám, které mají kolem 8 tisíc za 8 hodin práce a troufám si říct, že odpracovaných leckdy do poslední minuty.Přiznávám, že jsem taky několikrát klikla za občanskou neposlušnost v různých diskusích, protože oni se jinak moc nebojí – ti nahoře, ale to by museli vyrazit úplně všichni.
          Přeji všem, příjemný den!

• Autor: Milad

S tímto nesouhlasím. Pokud odbory mouhou, tak pomůžou.

• Autor: magdalena

Tak co dělají teď a nepomůžou nám. A nepomůže ani žádná metodička na kraji, aby bylo aspoň trochu průkazné na co máme nárok my provozní a na co učitelé. Vždyť je to do nebe volající a nikdo nic.Hold ředitel je pán na něho nikdo nemůže.

• Autor: víla

Už to nikoho nezajímá?

• Autor: jitka

Ale ano. Do dneška jsme, a doufám že v hojném počtu, podepisovali petice určené naší vládě, senátu a parlamentu. Uvidíme, zda si s nimi jenom nevytřou p…le . Zdravím a dobře nebo alespoň přiměřeně zaplacené práci zdar.

• Autor: spravedlnost

je to výsměch. Důchodcům přidají 300 a kuchařkám 150 Kč?
      Proč nepřidají všem pracovníkům ve školství stejně? Pokud jídelna dodržuje všechny vyhlášky a vaří jídla na výběr – při dnešních úvazkových normativech – ty holky se opravdu nadřou. A nejvíc je to vidět, když některá onemocní. I když přijde někdo na zástup, tak se diví, co všechno musí za směnu udělat a stihnout!!!!!!!

• Autor: Valentýna

Vždyť nám to pan Kalousek tak pěkně vysvětlil. Prioritou jsou pedagogové, těm pět procent přidá a na ty ostatní prostě nemá. Těm přidá jen procento a půl.
        Dnes jsem se dívala na paní učitelky, jak přicházely v půl osmé do práce a v jednu hodinu odcházely z práce a pak na „moje“ děvčata jak v půl sedmé zadělávala knedlíky a ve tři hodiny drbala podlahu po výdeji. Snažila jsem se najít ten tří a půl procentní rozdíl. Nebyl vidět.
        Zítra bude demonstrovat Odborový svaz hasičů i Nezávislý odborový svaz policie. A co my?

• Autor: Milik

Vy tomu věříte,že kuchařkam přidají 1,5%???Jestli to bude tak jako v letošním roce,tak raději s ničím nepočítejte.Já osobně neviděla ani korunu.Asi se cestou ke mě penízky někam zakutálely.A přitom jsme měli dostat také 1,5%.Jak jste na tom Vy,bylo to na Vaších páskach vidět?

• Autor: gábi

Zařazením do vyššího plat.stupně mi vzrostl čistý plat skoro o 500 (hlavní kuchařce). Ale ne každá ředitelka má takovou možnost přidat, záleží na normativu.

• Autor: VENDY

Vážené kolegině,
      je vše na dohodě mezi ředitelem a VPJ,není možno pořád skuhrat,hrajeme si pořád s ohněm,přilepšujete si jak můžete,zamyslete se nad tím co si odnesete domů,když vidím vycházet kuchařky z pracoviště,tak mi kolikrát oči nestačí brát,a to nikdo nevidí.Hezké dny a snad bude lépe.
      Pěkně to napsal deník Blesk dotaz byl co uděláte,když budou kuchařky špatně vařit,zavoláme Polici I TY DĚTI TO VIDÍ.

• Autor: Nela

Nemám ráda napadání ohledně pravopisu (každý má právo na omyl), ale když vy napadáte nás, tak jste si o to vlastně řekla drahá kolegině. Krom toho že házíte všechny kuchařky do jednoho pytle, už víte kde jste udělala chybu? Teď myslím pravopisnou.

Že by přímo sám pan kolega ředitel?

• Autor: to jsem já !!

Závidíte ?? Opravdu není co !!

• Autor: miluše

já jsem vedoucí kuchařka dva roky,,paní ředitelka mě nechala v 5.třídě raději než v 6.třídě,protože plat v 6.třídě byl nižší něž v páté,je mi 44.roků a od vyučení jen vařím a vařím,nyní jsem postoupila do 6.třídy a plat se mi zvedl o 90korun hrubého,to je bomba,co?

• Autor: Alena2

Hrozně se mi líbí myšlení lidí jak si kuchařky nosí plné tašky.Myslím si ,že by si měl toto povolání
      každý vyzkoušet a pak ať napíše jestli si nosí domů plné tašky.Dneska naše kuchařky chodí domu s kabelkou,protože při těchto cenách se hlídá
      aby se správně normovalo a rodiče si hlídají zda jejich dítě chodí na obědy.Tak co si podle Vás asi tak nosí v těch taškách?

• Autor: petraverna

Hrozně se mi líbí,jak někdo s apsolutní jistotou tvrdí,že si kuchařky nenosí plné tašky.Já jsi toto povolání zkouším již hodně let a ubezpečuji Vás,že jakmile zůstane hlavní kuchařka v kuchyni odpoledne sama,tak se dá tak krást,že Vám ani fantazie na to nestačí.Jakákoliv surovina,která je v kuchyni,tak se dá ukrást,místo jednoho oběda se nesou čtyři,napíše se šunka,která se nikde neobjeví atd.

Oprava v zápalu psaní,absolutní s b.

• Autor: aaa49

To je jako podle toho podle sebe soudím tebe?
          No pokud tam takhle u vás jde hospodařit, tak to tam máte teda pěkný svinčík!

Ano máme svinčík,který je nedokazovatelný.

• Autor: JanaV.

Mám tu výhodu, že odcházím poslední a kóduji kuchyň.

• Autor: JanaV.

Příchod -odchod na čipy. A jak všichni dodržují pracovní dobu!

• Autor: Evča 1

Myslím si, že nikdo nepočítal, že se nás ozve tolik. S tím už něco musí dělat. Vždyť nikde jinde neexistují různé platové tabulky pro zaměstnance pod jedním zaměstnavatelem. Dovedete si představit to ohromné množství lidí, které by jednoho dne nepracovalo?

Jinak znova k těm taškám. Já umožňuji svým děvčatům nákupy od dodavatelů. Při jejich platech,úproč ne. Každá má na zakoupené zboží daňový doklad. A ten kdo napadá kuchařky, proč nevidí, že školní mléko a jogurty si domů místo dětí nosí učitelé? Toto považuji za podvod. Co na tom změní, že si je zaplatí? Za cenu 2 nebo 3 Kč.

• Autor: Magdalena

A paní učitelky i s ředitelkou se k nám velice rády připojí a toto zboží přímo od dodavatele si za levnější peníz taky koupí. Ne jen kuchařky chodí s plnou taškou domů. :))

• Autor: Evča 1

Tak to u nás chtěly také, ale peníze aby z nich člověk tahal heverem. Takže, nedáš zálohu, nic neobjednám. 🙂 Pěkný víkend.

• Autor: Macek

Zdravím Vás, je mi 28 let a od vyučení vařím a ted jsem vedoucí. Na své holky nedám dopustit a ten kdo tvrdí že kuchařky chodí s taškama z práce má pravdu. Leč v nich neni onen LUP jak se někdo domnívá, ale jejich vlastní oběd který si často nestihnou ani sníst!!!!! Ty ženský se namakají tolik za jeden den, že leckterá učitelka to nestihne za celý týden….. Tyto přežité myšlenky mě přivádějí k šílenství. Ten, kdo to tvrdí o kuchařkách by si to měl zkusit a pak může něco vypouštět z úst…

• Autor: dasule

Sohlasím s Váma !!!! Vaříme pro MŠ i ZŠ a obědy i svačiny pro MŠ nosíme do prvního patra ve várnicích. V žádném případě nemají kuchařky čas, aby si na půl hodiny sedly ke svému obědu, proto chodí domů s taškama se svým obědem !!

• Autor: jája

Dobrý den, dostali jsme se od platů až k odpadům z kuchyně. Po 4 hodinách od uvaření oběda se z něj stává odpad. Tento odpad nesmí „sežrat“ ani prase a musí se biolog.odstranit za velký peníze. Takže znova, co se do 4 hod. od uvaření nevydá, musí se zlikvidovat – diskuse probíhá pod jiným tématem “ odpad z kuchyně“ – a proč by někdo záviděl, že si tento odpad vezme domů pro psa nebo slepice? My už závidíme úplně všechno. Pomalu všude jsou nějaké výhody, v obchodě si mohou koupit zlevněné zboží, na dráze mají průkazky na bezplatné jízdné, učitelé mají 8 týdnů dovolené a všechny vedlejší prázdniny volno atd. a kuchařkám se závidí krmný odpad, který nesmí sežrat ani prase, aby nedostalo žloutenku. Pěkný den.

• Autor: anin

Dobrý den, krásně jste to napsala, je mi hrozně smutno z toho, že nás hlídá kdejaká drbna, která sleduje kdo co nese a sama by sežrala z pod sebe. Nemám co k tomu dodat jen aby se každý zamyslel a hleděl si toho co mu přísluší. Pěkný den

• Autor: jája

Pěkný den. Dostali jsme se od platů po odpad z kuchyně. Všechno jídlo, co se do 4 hodin od uvaření nevydá se musí zlikvidovat a další den se začíná vařit znova jiný oběd. Nikomu se nesmí dát zbytky z minulého dne. Tento odpad likvidují specializované firmy za velké peníze. Proč závidíme kuchařkám,že si vezmou trochu toho odpadu, který mimochodem nesmí žrát ani prase, aby nedostalo žloutenku, pro psa nebo slepice? Pomalu všude jsou nějaké výhody, od volných jízdenek po příspěvek na penzij.pojištění, 8 týdnů dovolené a všechny vedlejší prázdniny volné a tady se rozvíjí taková diskuse o krmný odpad. Proč, ty co tak závidí, nejdou dělat do kuchyně, aby si také mohli dát doma k obědu krmný odpad!!! Dobrou chuť.

• Autor: káťa

Ano plně souhlasím a nevidím důvod o tomto tématu dále diskutovat.

• Autor: Ludmi

Vůbec nechápu ty vedoucí, které tady píší o tom,proč by si kuchařka nemohla vzít nějaký ten „odpad“.Souhlasím s tím, že se nadělají, ale nevidím důvod,proč by si měly nosit domů.Pak se nedivme,až o školních jídelnách bude zase psát denní tisk. Do této diskuse mají přístup všichni lidé, tak si dávejme pozor na to, co napíšeme. Jestli to nebyly příspěvky od vedoucích, tak se moc omlouvám.

• Autor: hospodářka

souhlasím s Ludmi, to bychom se za chvíli mohli dočkat také toho, že si nebudou nosi „odpady“,ale suroviny… bohužel vycházím z toho,že jsem se s touto realitou setkala,když jsem zastupovala vedoucí na MD.Kuchařky si domů odnášely kotletky,cukr,máslo a olej.Bylo z toho okamžité rozvázání prac.poměru u jedné a u druhé podmínka,že při dalším hrubém porušení prac.kázně skončí stejně.Dodnes slyším to divení,že je přece jedno co si odnese… zkrátka si neodnese nic a basta a mělo by to platit všude.Přeji hezký víkend všem

• Autor: BlankaSch

Proboha, jak si může někdo odnášet kotlety, cukr nebo máslo či olej? To je nesmysl! Znáte termín: ZBYTKOVÉ OBĚDY? My si musíme zaplatit za nevydaný oběd, který už jednou zaplatil strávník, který si oběd nesnědl. Takže když si kuchař nese domů skleničku s polévkou, trochu omáčky a pět knedlíků, nejde o odpad, ale o zbytkový oběd, který si také zaplatí. Ale většinou jde o jeho vlastní oběd, který si v pracovní době nestihl sníst, přesto, že se mu ta půlhodina na jídlo do výplaty nepočítá, že?

• Autor: mína

Nechte toho slepice, jste trapné až hrůza !!!

• Autor: janav.

Souhlasím, je to trapné. Trapné je, že některé jídelny včetně vedoucích se chová jako….Nejsou majiteli,nemůžou rozdávat co není jejich.Ani prodávat zbytkové jídlo,ani dávat. To je rozkrádání.Jestliže chceme, aby o nás pěkně psali, tak se podle toho chovejme. Známá otevírala v Praze občerstvení.První na co se kuchařka zeptala- jestli si může něco odnést. Že dcera pracuje ve školní jídelně a nemusí se starat o večeři doma. Chápete to? Já ne. U nás by si to nikdo nedovolil, je tu nezaměstnanost.

• Autor: Dany

Zůstatkové obědy se již nesmí platit, vlastně ani existovat !!!Finanční kontrola nám to napadla a bylo zle. Zaměstnanec má právo pouze na jeden dotovaný oběd.

Ano,mělo by to platit všude,ale neplatí.V obchodě,když chytnou zloděje,tak má ostudu a postihy.

• Autor: babizna

PROBOHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Co to tady probíráte!!!!!!!!!!!!!!!!
            To nemáte v hlavě mozky???????????
            Ženský vzpamatujte se!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            Víc nemám sílu napsat.

• Autor: věrka

Já se vrátím zpátky ka platům – naše podepsané petice jsou ve vládě, ale ona s tím stejně nic neudělá. Nezbývá nám, než změnit vládu!! Dnes máme příležitost začít v krajských a senátorských volbách. Každý, kdo nejde volit si musí uvědomit, že volí ODS a souhlasí se současným stavem našich peněženek.Zdravím

• Autor: marge

Dnes máme veliké štěstí, že se můžeme svobodně rozhodnout. Nejste – li spokojena s platem? Máte na víc? Změňte zaměstnání. Važme si svobody a nenadávejme. Rozhodně bylo hůř.

• Autor: Beata

Dobrá rada je opravdu nad zlato. Nechápu, proč si tady všichni stěžujete na nízké platy, píšete petice a chcete stávkovat? Stále poukazujete na to, jak jsou pedagogové finančně zvýhodňováni, kdežto provozní zaměstnanci jsou nespravedlivě podhodnocováni.
          Proč se svobodně nerozhodnete a nestanete se třeba tím dobře placeným pedagogem se třemi měsíci prázdnin, nebo nenastoupíte svobodně na jiný pracovní, lépe placený post? Já si na tuto otázku umím odpovědět. A nemusela jsem ani dlouho svobodně přemýšlet.

• Autor: Nela

A proč tedy nadávají pedagogové? Proč oni nejdou dělat jinou práci?

• Autor: kajka

Všichni nemohou být učiteli, manažery, zpěváky.
            Ty děti musí někdo nakrmit. Vy to neznáte?
            „Ten dělá toto, ten zase tohle…

• Autor: Ludmil

Myslím, že volební kampaň už skončila. Váš výrok spíše připomíná, že jste zaspala dobu.Čest práci!

• Autor: didi

Dobrý den, opravdu se zde nedá diskutovat.
        Slepice, slepice a zase slepice……To se
        o nás říká doopravdy.

• Autor: BETA

Musíte si uvědomit, že školní kuchařky by jinde s prací neuspěly. Melou dokola stále to samé cca.
      dvacet jídel. V Interhotelích nebo i běžných restauracích by to bylo o ničem. /velká ostuda/.
      Dále by nedělaly soboty, neděle, Vánoce, Velikonoce…..Navíc kuchařky z hotelů po odečtení
      svátků a přesčasů jsou na tom jak ty naše kuchařky. Není tedy důvod odcházet………Mají se až moc dobře.

Ty kuchařky také mají nějaké finanční limity, výživové
        normy, spotřební koše, hygienické nemožnosti atd.
        Vím, velmi dobře, že hotely a jiná zařízení taková
        omezení nemajía tak sešněrovaní rozhodně nejsou.
        Když problematiku neznáte, nevyjadřujte se k ní
        raději. Mlčení je lepší než hloupá řeč.

Didi je vidět že jste byla nejdál asi v té vaší jídelně.
      Restaurační systém ČR je natolik prošpikován
      krityckými body, že se vám o tom ani nezdá. Za vše jsou odpovědní šéfové středisek. U vás vy a HK. Jídel je tam stovky a všechny musí být ošetřeny ČSN. není to tak jednoduché jak si myslíte.
      Nanormovat jídlo ve ŠJ to dokáže každý v tomto oboru alespoň trochu zběhlý. Jinak je všechno rutina. Škoda že nemůžeme zkonzultovat výši vzdělanosti a odbornosti v tomto oboru. Já vás ale nepodceňuji tak jak vy mne.

Kritický bod, měkké i, dámo.
        Jen namátkově Voroněž, Internacionál, Interkontinentál,atd…
        Vedla jsem několik středisek včetně nočních klubů, barů.
        Mám střední hotelovou školu. Takže dál než ve školní
        jídelně jsem skutečně byla. Nenávažejte se do nás a my
        nebudeme do vás.

DIDI prosím Vás již sem nepište že máte málo.
      Dovede to naštvat. Porovnejte jiné „bílé“ obory.
      Pekařky, cukrářky, prodavačky… Všechny mají o hodně míň a jsou rády že mají práci. Taky mám SHŠ takže vidím do toho velmi dobře. Výhody „kuchařek“ ze ŠJ sem nebudu ani psát, nebo nechci dělat peklo…Raději se o tom nebavne,
      asi to nemá cenu. Každá ví svoje a tu druhou nepředělá. Máte tady pořád strach že vás vezmou
      soukromé firmy a byl by konec lehárka.

• Autor: janka

Nevím, jak u Vás, ale u nás rozhodně lehárko není.
        Možná pracujete na velké jídelně, kde máte všechny možné technické vymoženosti, ale na malých jídelnách se nezastavíte.

• Autor: evík

Milá Beto, nejedná se ani tak o konec lehárka,jako o konec školního stravování.Soukromé firmy do školního stravování – to není zrovna to pravé ořechové.Znám případ,kdy soukromá firma naloží do výtahu jídlo pro školní jídelnu a když výtah vyjede do šj, chybí tam 1,5 masa – při výdeji 80 strávníků je to sakra znát.Nikdo se nemá k odpovědnosti a dětem se dává omáčka bez masa.Soukromé firmy nezajímá spotřební koš,ale vlastní kapsa ano a co je nejstrašnější – při výpovědi soukromé firmě uvádíte spoustu důvodů a jednání je na dlouhé lokte, se svojí kuchařkou si průšvihy vyřídíte namístě a ihned… já bych to jako konec lehára neviděla ba naopak

Eviku já jsem pracovala v Západních zemích i tady
      u nás. Soukromníky znám dobře. Někteří jsou skvělí
      a jiní stojí za nic. Někdo je hrdý na to že může lidi
      ve stravování slušně obsloužit a kvalitně stravovat.
      Jiní jenom rýžují a na ničem jim nezáleží. Tak to
      bude i u nás. Buď trefíme slušnou firmu nebo to bude ostuda. Lide budou svalovat vinu stejně na nás. Tak to je a přála bych si stávající systém. Nyní je nejhorší to, že nám šéfují ředitelé/lky, ničemu nerozumí a berou nám pravomoce. Člověk se jich
      pomalu ptá co máme vařit, ale stím také nic neuděláme. Proto máme většinou základní platy,
      poněvadž nám berou osobní příplatky, příplatky za vedení jsou ty nejmenší a proto máme malé platy.
      Odvolání není nikde, nebo co řekne ředitel/ka je zákon.

• Autor: ivina

Promiňte, ale v dřívějším příspěvku jste psala, že kuchařky mají dost a teď hudrujete, že máte málo? Jasně, že mají málo a o nějakém leháru nemůže být ani řeč. Každý by si to měl vyzkoušet. Ale ne jednou, dvakrát, pěkně celý měsíc, to by se vidělo. Zvlášť menší kuchyně, kde nejsou peníze na modernizaci.

Beto, máš pravdu, z ředitelky mám někdy pocit že už to hraničí se šikanou. Ale tohle učí naše děti, když si neváží práce kuchařek apod.????? A tady je možná někde ta naše ukřivděnost když vidíme jejich pracovní dobu a jejich ohodnocení. A to nemyslím učitelky vysokoškolačky, ale JEN ty s maturitou.

• Autor: Beta

Ivino já říkám že by byly platy lepší kdyby je neoškubaly ředitelky/lé. Viz osobní ohodnocení,
      příplatek za vedení, občas odměna za kvalitní vaření a hygienu na pracovišti apd. Je to třeba
      tisíc korun měsíčně, za rok je to 12 tisíc a to na naše poměry jsou dobré peníze. Jestli jsi VŠJ tak
      se podivej ve výpisu kolik si ředitelé/lky dávají čtvrtletní prémie. Jsou to desetitisíce a tobě dají 1500.– Kdyby byly vedoucí jídelen opravdu vedoucí a rozhodovaly o platu tak se to nikdy nestane. Bohužel jsme jenom skladnice- údržbářky.

Co jsou to čtvrtletní prémie? My dostaneme tak 1.000.– Kč v červnu na dovolenou, a to je všechno.

• Autor: Brigita

Stále nám přibývají strávníci v závodním stravování a stále nám za ně nikdo neplatí. Jak jste na tom u Vás?

• Autor: sarda

Úplně stejně.

U nás se za vaření pro zaměstnance vyplácí čtvrtletně odměny. Máme asi 80 dospělých a tak jsem si vymohla aspoň ty odměny.

• Autor: Caesar

Brzdou v penězích jsou ředitelé škol a mateřských škol.Peníze dostanou i na závodní stravování, u nás letos to je MP na 1 zaměstnance 2.235,- Kč.Viděli jste někdy ty peníze, slyším jenom výmluvy, že ty peníze skočili do jiné škatulky a odtud je nemůže dát na platy apod. Pánům ředitelům je bližší košile jak kabát, páni učitelé jsou na tom strašně zle.Nic jim nezávidím pokud by dělali svou práci tak zodpovědně jak mluví to by bylo ve školách krásně.Zadarmo neudělají nic, ostatně každý chce za svou práci peníze, ale oni se ohánějí co vše dělají.

Můžete upřesnit z kterého kraje jste? Pro naší účetní je novinou, že by tyto pen. prostředky byly někde vedený.

Ještě by mě zajímalo, jakým způsobem jsou tyto peníze vypláceny, zda maté sílu určenou na vaření pro zaměstnance? Děkuji.

• Autor: caesar

Moravskoslezský.

No pro ně je to novinka. Ředitelé škol by měli účetní o tom informovat, pokud to oni ví. Máme ředitelku, která si myslí že všechny prachy jsou učitelů a ne provozních. Ty mají nárok jen na základní plat. A basta. A tak stále vaříme pro učitele zadarmo. Podle mě je to už shora z kraje špatný systém.

I my vaříme pro zaměstnance zadarmo, nejsou na to peníze.

• Autor: caesar

Bude vám ku prospěchu když si přečtete někdy v březnu stránky vašeho krajského úřadu, kde jsou stanoveny finanční limity mzdových prostředků, kde se vše dozvíte a už v březnu si umíte spočítat na kolik mzdových prostředků podle počtu stravovaných dětí máte nárok a i kolik připadá na závodní stravování. Přesto každý rok s paní ředitelkou bojuji o naše peníze, vždy přijde s nějakým nesmyslným vysvětlením, že mi nemůže dát to na co máme podle krajských normativů nárok a na peníze, které jí kraj poslal. Znova opakuji
      !bližší košile než kabát“ učitelé přece mají málo peněz a náročnou práci, my v kuchyni ležíme.

• Autor: Brigita

Bylo nám jasně řečeno z Magistrátu hl.m.P, že závodní stravování je zahrnuto v dětech!! Pokud máte někdo od svých úřadů jiné instrukce, tak se prosím podělte o info. Toto téma mě už dlouho nadzvedává ze židle. Pokud by jsme nevařili žádné závodní stravování tak máme stejný peníz jako když vaříme denně 100 obědů pro změstnance. To je asi něco špatně?!

• Autor: s.morava

…je to jen výcuc, celá příloha nešla poslat…..
          Příloha č. 15 Ukazatele rozhodné pro tvorbu finančních normativů v r. 2008
          Čl. 7
          Mimonormativní rozpis
          -zabezpečování závodního stravování, a to ve výši Kč 3 062,– na 1 zaměstnance, kterému škola zabezpečuje závodní stravování a je uveden ve statistickém výkaze o činnosti zařízení školního stravování, při požadavku na zvýšení limitu počtu zaměstnanců se použije No = 66,89,
          U nás máme na záv.str. O,6 úvazku.

• Autor: ruzenkaruzova

Milé holky jak to tady čtu slušně řečeno všude stejný bordel,loni nám ekonomka řekla že budeme mít krásné odměny a za dva dny mi řekla že mám okamžitě nastoupit nemocenskou nebo jí rozhodím celý mzdový rozpočet – takže odměny nebyly žádné a já byla asi od 20.12 na neschopence až do konce roku a jako samoživitelka jsem se ze strachu že přijdu o práci ani nebránila ale ta nespravedlnost která je ve školních jídelnách je k politování pevné nervy všem……..

• Autor: marie

stejně se na nás všichni vykašlou,u nás od září chybí 2 prac.síli,musíme vařit dva druhy jídla ,děvčata se naběhají ,aby se všechno stihlo,vaříme přes 800 jídel a ještě nám sníží osobní ohodnocení,protože prý nejsou peníze,je to děs!!!

• Autor: milan bonno

Milé dámy.-)) Je to vše na hlavu postavené a upřímně je mi líto,že na to vše doplácejí školní kuchyně včetně personálu.Rozebírat zde neschopnost našich zákonodárců by bylo k ničemu a proto Vám všem přeji ,a to je to jediné,co mohu udělat já,pevné nervy a pořád tak výborné a chutné jídla,které jsem měl možnost vyzkoušet,co jste našim dětem a všem strávníkům připravily.Z pozice mého bývalého povolání – kuchař-mohu říct jediné,,jste výborné kuchařky,,.-))

• Autor: krupka

Kuchařina není zaměstnání,je to poslání!!!Už 3roky mohu dělat vedoucí školní jídelny v naší MŠ.Mám na to PAPÍR!!! Ale mě baví vařit a vymýšlet nové věci a těší mě,když mi i ty 4leté děti řeknou že jim to chutnalo .Je to takové zadostiučinění za tu dřinu.Mám dospělé děti které vydělávají daleko víc než já po 25letech praxe a to jsou teprve na začátku.Já vím,že bych tu práci kterou děti dělají nezvládla a tak je to s mnoha mými spolupracovnicemi.Nadáváme na nízké platy ale nejsme schopny dělat něco jiného.A tím těm našim nadřízeným dáváme sílu aby nám dali jen základní mzdu a jinak je nezajímáme.Je to bordel ale je to na každém z nás jak se k tomu postaví.

• Autor: xxxxxxx

Dostala se ke mě informace, že se uvažuje o sloučení plat. tabulek pro ped. a neped. zaměstnace, prý od ledna. Ví o tom někdo více?

• Autor: EvčaZ

Původně se mluvilo o sloučení tabulek pro ped. a neped. pracovníky. Ale přečetla jsem si dopis, který píšou školské odbory na ministerstvo a tam jsem se dočetla: Žádáme o přesun zařazení nep. pracovníků z příl. č. 1 do přílohy č. 2 a DÁLE O PŘESUN PED. PRAC. Z PŘÍL. Č. 2 do PŘÍL. Č.3 !!!.
        Takže mám pocit, že je to opět menší podraz pro nepedagogické pracovníky ve školství. Pořád budeme „podceňováni“. A ještě se mi zdá, že nás využili k tomu, aby měli ped. prac. další navýšení, i když mají potvrzené, že všichni státní zaměstnanci budou mít v r. 2009 navýšení o 1,5 % a pedag. prac. o dalších 7 %. Dále je tam uvedeno, že navýšením o 1,5 % a ped. prac. o dalších 7 % se dostanou ped. prac. na 98 % prům. měs. mzdy a neped. prac. na 48 % prům. měs. mzdy.Tím nechci podceňovat práci pedagogů, nemají to lehké, ale naše práce není také jednoduchá.

• Autor: Renda

zasílám Vám informaci o výsledku petiční akce Za navýšení platů pro nepedagogické zaměstnance školství.

Návrh na řešení této situace, které předložil náš odborový svaz byl akceptován jak příslušnými ministerstvy,

tak senátním výborem, který jej formuloval do návrhu usnesení Senátu ČR (viz příloha).

Návrh ČMOS PŠ:

a) Velmi nízkou platovou úroveň v odměňování provozních a správních zaměstnanců řešit přesunem

těchto pracovníků do stejné platové stupnice platových tarifů uvedené v příloze č.2 vládního nař. č. 564/2006 Sb.,

kterou jsou dnes odměňováni pedagogičtí pracovníci.

b) Navýšit objem mzdových prostředků pro provozní a správní zaměstnance v kapitole 333 Ministerstva školství..

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo námi navrhovanou změnu vládního nařízení ke schválení vládě,

předpokládaná účinnost od 1.4.2009.

V Poslanecké sněmovně byl při projednávání státního rozpočtu podán pozměňovací návrh na navýšen

• Autor: Milík

Vzkaz pro Rendu.
      Díky za informace o navýšeni platu.Jistě je nás mnoho koho to zajimá a čekáme na to jako na smilování.Přeji nám všem,aby se při navýšeni nejednalo jen o pár desetikokun a nesbrali nám to daně.
      Ahoj všem.

Opravuji se:
      nesebrali

• Autor: Čáslavová D.

Dobrý den,
      nikdy jsem nechtěla psát na tyto stránky, protože některé příspěvky i diskuse jsou až nedůstojné naší profesi. Dnes ale udělám vyjímku. Protože velká část diskusních příspěvků se točí okolo platů provozních a správních zaměstnanců ( PaSZ), nemohu si tuto informaci odpustit.
      Dne 12.12.2008 se v Senátu Parlamentu ČR projednávala naše Petice. Měla jsem tu čest, spolu s předsedou ČMOS PŠ Mgr.F.Dobšíkem vystoupit před senátory a obhájit naše oprávněné požadavky. Po úvodním slovu pana Dobšíka, jsem již uváděla jen konkrétní argumenty. S dostupných platových výměrů ( které jste mi někteří z Vás posílali ) jsem zpracovala průměrné platy pracovnic ŠJ, účetních, školníků i uklizeček na školách. Současně jsem porovnávala platy pracovníků zařazených ve stejné platové třídě v různých oborech. Např. s pracovníky v kultuře, zdravotnictví, v socoálních službách nebo i se zaměstnanci restaurací a jídelen. Rozdíly byly až 4.000,- Kč.

Pokračování předcházejícího příspěvku.
      Při konečném hlasování všichni senátoří naše požadavky podpořili. Text usnesení Senátu si můžete přečíst na stránkách www.skolskeodbory.cz. Další informace se můžete také dozvědět na stejných stránkách v kolonce profesní sekce PaSZ.
      Je to obrovský úspěch dborů, především v dnešní době, kdy řada podniků propouští své zaměstnance a platy se zmrazují. Snad už dnes nikdo nepochybuje , že odbory jsou na straně zaměstnanců a jediní mají tu sílu prosadit jejich požadavky. Je to ovšem běh na dlouhou trať a platy byly jen jedním , byť velkým problémem. Ještě řada nemalých úkolů k dořešení nás ještě čeká.
      Přesto, že hájíme zájmy všech zaměstnanců školství, chtěla bych především poděkovat odborářům, protože to je ta skupina, jejichž jménem jednáme a podle jejich počtu máme tak silnou pozici. Součastně bych chtěla poděkovat všem, kteří měli odvahu a podepsali se pod Petici. Přeji Vám všem pěkný den a krásné svátky. D.Čáslavová předsedkyně sekce PaSZ

Výsledkem celého jednání je převedení všech provozních a správních zaměstnanců podle Nařízení vlády č. 564/2006 Sb. s přílohy ( tabulky )č. 1 do tabulky č. 2 a to od 1.4.2009
      Od tohoto data by měli být všichni zaměstnanci školství placeni podle stejné přílohy Nařízení vlády č. 564/2006 Sb.
      Čáslavová D.

Moc se omlouvám za hrubou chybu ve slově převedení z.
      Snad už dnes půjdu domů, už jsem asi přepracovaná. Promiňte !!!!!!!!!!!!!!!!!! Čáslavová D.

• Autor: Danka

Rozumím tomu správně,že nám bude peníze přidělovat zřizovatel?

• Autor: Čáslavova D.

Dobrý den, to v žádném případě. peníze půjdou stejnou cestou jako doposud. Ředitelé škol dostanou navýšený rozpočet na přesun PaSZ do tabulky č.2.
      Přeji pěkné prožití vánočních svátků. Čáslavová D.

Paní Čáslavové děkuji za informace a přeji pěkné vánoce.

• Autor: Monik

Děkujeme za povzbudivé informace. U nás už je to bohužel pět minut po dvanácté, protože pracovníci odešli za lepšími platy. Škoda.
          Hezké svátky

• Autor: INREC

Pani Čáslavová chci se zeptat. Učitelům se navýší
      k 1. 1. plat o 10%. Vzniknou nové tabulky a my teprve z těchto tabulek budeme mít platy ? Nebo to
      budou nynější co platí ? Děkuji

Učitelům se plošně platy nenavýší. Ředitelé sice dostanou navýšený rozpočet pro pedagogické pracovníky, ale budou je přerozdělovávat v nenárokové složce platu a pouze těm, kteří se podílejí na vzdělávacích programech. Odbory ovšem usilují o to, aby tyto peníze byly pedagogům převedeny do tarifů, což je asi v dnešní době nereálné.
      Od 1.4.2009 by měli být všichni zaměstnanci školství odměňováni podle tabulky č.2.
      Přeji Vám krásný den.

• Autor: Sima

Tak jak je s tím platem? Bude navýšení do tabulky? Co je teď 9.1. na stránkách MŠMT?Nebo nám zas dají 2,5Kč do nenárokových složek? Paní Čáslavská víte něco?

• Autor: INREC

Takže my, neučitelé to budeme mít v tarifním
      platu, nebo nenárokové složce.
      Děkuji

Všem provozním a správním zaměstnancům zůstane stejné platové zařazení jako doposud ale základní plat bude podle tabulky č.2. Potom ale záleží na řediteli školy, jestli vám pomechá osobní ohodnocení ve sjtejné výši, jako doposud. Pro nás je ale důležité, že navýšení platu bude v základě, od kterého se vám počíta jak nemocenská, dovolená a podobně. Základní plat je nároková složka a s tou ředitel nemůže disponovat tak, jako s os.příplatkem. Na spoustě zařízeních ( podle platových výměrů, které jste mi zasílali ) osobní příplatky vůbec PaSZ nemají. Snad Vám toto podrobné vysvětleni postačí.

• Autor: Čáslavová D,

Jenom abych tu svou odpověď upřesnila. Nemocenaká se počítá z  posledních 12 měsíců zdaňovacího období a dovolená z posledního čtvrtletí a to z hrubé mzdy ale šlo mi o to, že spousta PaSZ má pouze základní plat.

• Autor: Alena II.

Takže už to vidím: zvednou mi plat, přijdu o osobák, takže nula od nuly pojde, jako už kolikrát předtím.

• Autor: Radka

Když nás přesunou do druhé tabulky, je tam rozdíl zhruba 2500 korun (pro vedoucí v patřičném věku), což asi nikdo z nás nemá jako osobní ohodnocení. Příplatek za vedení je ze zákona. Proč pořád ten pesimismus? Přijde mně, že konečně za nás vybojovali dobrou věc a my jsme zas nespokojené. Také budu čekat na dubnovou výplatu, ale snad nebude tak zle. Přeji všem krásné vánoce.

• Autor: Věra

Při mém osobním ohodnocení 100,- Kč a 7. platové třídě/ jsem vedoucí školní jídelny!/ je to pro mne velmi pozitivní informace. nechápu sice proč až od 1.4. 2009 ale zaplaťpanbůh za to.Pokud by se ještě podařilo, že by vedoucí školní jídelny byla zařazena do katalogu prací, byla bych velmi spokojena

Věro,prosim Tě nespletla jsi se,opravdu máš osobní ohodnocení 100,-Kč ?Pokud ano,tak je to směšné.
      Hezké a klidné vanoční svátky všem.

• Autor: Leoš

Dobrý večer,
      začnu pozitivně, že by si konečně někdo uvědomil, že práce zaměstnance ve školní jídelně není podřadná a že kuchaři, kuchařky a ostatní zaměstnaci ŠJ pracují velmi, velmi dobře,spolehlivě a zodpovědně….
      Bohužel mě však napadá několik otázek
      1)Kolik bude dělat navýšení mezd od 1.1. 2009 ? Přeci nemůžeme čekat další tři měsíce na přesun do tabulky č. 2, přesun přece není navýšení, ale jen odstranění diskriminace vůči ostatním „státním“ zaměstnancům….
      2)Jak bude tento přesun zohledněn v krajských normativech, je s tím již počítáno nebo se s tím nikdo zabývat v průběhu roku již nebude ….
      S přáním hezkých a pohodových svátků vánočních a úspěšný rok 2009
      Leoš TRNKA – ředitel CŠJ Litoměřice

• Autor: Věra

Milíku, nespletla jsem se, opravdu mám od začátku roku 2008 osobní ohodnocené 100,- Kč. Před tímto rokem jsem měla 200,- Kč. Fakt mne to přestalo bavit dohadovat se s ředitelkou mateřské školy. Stejně to nikam nevedlo a o řečech, že nejsou peníze a je jich čím dál míň, si myslím své. Mám tři roky do důchodu a takové osobní jako po vstupu do právního subjektu jsem nikdy neměla. Proto v poslední době dodržuji zásadu : rozčiluj se do výše svého platu! Přeji všem lidem dobré vůle pohodové svátky vánoční a v nastávajícím roce hlavně pevné zdraví.

Ahoj Věro,děkuji Ti za odpověď.Vždycky jsem si myslela,že tak malé osobní ohodnocení ani nemuže být.To je jako výsměch.Myslím si,že peněz ve školstvi je dost,akorát se špatně rozděluji.Musíme se těšit,že to snad pro nás dobře dopadne.Snad…….
      Do nového roku pevné nervy a trpělivost.Milík

• Autor: pavlas

Dobrý sváteční den.
        Pracuji jako vedoucí jídelny v MŠ. Osobní jsme v roce 2008 měly pouze 3 měsíce. Já 300,–. Takže i ta stovka měsíčně by byla víc.
        Přeji všem krásný zbytek svátků a „výnosnější“ rok 2009.

• Autor: teri

Dobrý den,já osobní ohodnocení nemám vůbec už třetím rokem ,příplatek za vedení mám při dvou jídelnách a 150 strávnících 5.53 % ze základního platu.Vedoucí stravování dělám 29 let,mám 6 let do důchodu.Docela dobrý,ne?

• Autor: danka

Dnes jsem si na stránkách MSMT přečetla vyhlášení rozvojového programu na rok 2009.Nevím zda tomu dobře rozumím, ale nikde se tam nepíše o tom, že by nepedagogové měli být odměňováni podle přílohy č. 2 jako pedagogové. Když byl v srpnu loňského roku vyhlášen rozvojový program pro pedagogy, tak to dělalo 3077,- na pracovníka a prostředky byly rozděleny v nenárokových složkách podle kvality práce. Mám obavy, že pan ministr Liška něco podobného připravil i pro nás. Potom bude jedině na řediteli,kolik kterému nepedagogovi přidá. Kdyby bylo zvýšení podle tabulek (příloha č. 2) tak mají zvýšení zaručené všichni pracovníci a  o to myslím odborům šlo. Paní Čáslavová můžete se prosím k tomu vyjádřit?Děkuji

• Autor: Písnička

Mohu se prosím zeptat, zda-li opravdu bude od 1.4. 09 zrušena platová tabulka (č.1) pro nepedagog. pracovníky a budeme všichni ohodnoceni podle tabulky z přílohy č. 2?
      Jsem druhým rokem na mateřské, takže veškeré novinky a informace čerpám z tohoto portálu. Nechci se vrátit do práce nepřipravená. Děkuji.

• Autor: Leopolda

Ano, je to tak, tato tabulka nyní současná č. 1 by se měla zrušit a my bychom měli být přesunuti do tabulky č. 2. Ale je problém, že kraje na toto navýšení nedostaly veškeré nárůsty finančních prostředků. O tu samou částku navýšení se snižují nenárokové složky (osobní ohodnocení).

• Autor: ivča II.

Může někdo,prosím,odpovědět,jestli je převedení do vyšších tarifů jisté nebo jen představa?Náš ředitel tvrdí,že nic oficiálně neví.S pozdravem Ivča.

• Autor: Evka

Já se připojuji, my také nic oficiálně nevíme. Jen se proslýchá, že peněz je málo, řaší se to odebráním osobních příplatků. Jsme kraj Vysočina.

• Autor: Evča1

Ekonomka mi potvrdila, že jsme od 1.4.2009 ve 2 tabulce, ale je málo peněz, tak nám sundají osobní a dorovnají to do tříd. Ministerstvo dalo jen část peněz, má se to dořešit úpravou osobního ohodnocení.

• Autor: Ivaa

http://www.skolskeodbory.cz/documents/aktualni_informace/info.doc

Díky moc! Přečetla jsem si tento dokument,takže opravdu ještě není nic schváleno,ale je to na dobré cestě.Doufejme v lepší zítřky,s pozdravem Ivča.

• Autor: vera

mi paní ředitelka minulý týden sdělila, že na účet školky přišly peníze na zvýšení tarifů pro nepedagogické pracovníky. Protože nemáme žádné osobní ohodnocení, polepšíme si.Konečně.

• Autor: Anděla

Mzdové a jiné prostředky jsou určeny pro školu jako celek a ředitel má právo je v rámci školy přesouvat. Tzn. že jistě najde peníze i pro osobní ohodnocení nepedagogických pracovníků, kterým se většinou dříve ubíralo na úkor učitelů.

• Autor: bibi

To máte pravdu, ale každý ředitel si spíše pohlídá finančně placené učitele a na nepedagogický personál toho moc nezbude. Každým rokem převádím kolem 100 tisíc na kuchyň a každým rokem snad dostáváme méně, někdy nemám snad ani na tarif natož na osobka. A jsme u toho, na úkor učitelů…a proč? Rozpočet na pedagog.personál počítá jak s osob. ohodnocením, tak s odměnami. Pracuji ve školce a nechápu za co mají takové odměny a přitom stále mají málo za oněch 6 hodin denně bez napracování oběda se 40 dny dovolené a 12 IS / individuální studium, které si vybírají k holiči či jako prodloužený víkend/. Je to děs a těžko něco změníme. Určitě ale budete souhlasit s tím, že i my máme rodiny a potřebujeme platit nájem a podporovat děti na studiích.
          Včera jsem dostala předběžný rozpočet na rok 2009 a již dneska vím, že na navýšení nepedagogů nemám ani korunu a na platy srovnatelné s rokem 2008 mi stále chybí oněch 100 tisíc, myslíte, že ředitel povolí převod v hodnotě přes 200 tisíc? Tomu nevěřim..

Bibi, nemáte pravdu. V rozpočtu není žádné osobní ohodnocení, natož odměny. Dostanete finanční normativ x počet dětí. K tomu pokud je u vás starší kolektiv, tak úpravu na platový stupeň. Osobní které v rozpočtu škola dostane je pro ředitele malých škol podle počtu pracovníků, které řídí. Pro představu od 10 – 15 pracovníků je to 6300,– Kč na rok (žádné nuly jsem nezapomněla).Takže vše se opravdu odvíjí od toho, kolik máte dětí. Pokud škola alespoň trošku spoří pracovníky, tak má i na vyšší osobní a jsou na tom dobře všichni.

Milá Danko, ve školství pracuji již 15 let a počítám mzdy. Ony normativy samozřejmě znám-dříve jsme si dle normativů a oněch krásných K-ček museli peníze spočítat sami. Máte však pravdu s výškou věku pracovníků u nás je průměr přes 45 a tak žádná sláva-máme je propustit? Dle rozpočtu mám mít ve ŠJ 3,21 zaměstnance a mám 2,87, jak vidíte sníženo a peníze na ně nemám.
            Ve finančních rozvahách které děláme na rok 2009 opravdu osobka nejsou a je úsměvné to, že dle této rozvahy nemám pro ŠJ ani na základní platy dle rozpočtu.
            Naproti tomu v MŠ vždy peníze navíc a ne jen na odměnu ředitele.Možná se vše liší město od města.

Bibi,opravdu se to asi všude liší.Před přidělením rozpočtu dostáváme od naší MÚ III. tabulku, kde jsou rozdělené mzdy na učitele, provoz a ŠJ. Podle toho si spočítáme, zda se do rozpočtu vejdeme. Pokud ne můžeme rozporovat, ale většinou to vychází. Vejdeme se i s přiděleným osobním.Záleží potom na ředitelce. Naše je rozumná a ŠJ nikdy nekrátí. V ŠJ šetříme cca 0,15 síly a děvčata mají osobní kuchařka 1700,- ,pomocná 800,-, ved.ŠJ na 0,5 úvazku 600,– + přípl.za vedení 750,-.Zbývá i na odměny. Síla je teď ale v přidělených prostředcích na RVP. To co dostaly učitelky na 1. čt. zhruba odpovídá tomu, co dostali provozní pracovníci a ŠJ na celý rok.Přeji pěkný den

Včera jsem mluvila s naší účetní a ty mi řekla, že navýšení bude, už na ně došly i peníze. Osobní nám zůstane, nemáme nějaké závratné částky, ale každá koruna dobrá.

Plzeňský kraj zatím nic, přišly peníze na jednorázové navýšení pro učitelky – 150 000,- na 7 učitelek. Pro nepedagogické prý nic.

U nás je to stejné, učitelky mají jisté, nepadogogové nic.
        Volala jsem dokonce na kraj /u nás Ústecký/ a tam mi bylo pouze potvrzeno, že i nepedag. dostanou v druhém čtvrtletí nějaké peníze na tzv. motivační složky, ale o převodu do jiné tabulky nic nevědí ba dokonce nemají na to finance.
        Je s podivem, že řešení převodu tabulek nepedag. se řešilo dříve než ony motivační složky pedagogů a oni již mají jasno a my nikoliv. Přitom duben je již za dveřmi 🙂

• Autor: zuza

Ve zlínském kraji mají učitelé namotivováno 1800 měsíčně. Nepedagogičtí pracovníci 300 a s vyplácením se má počkat, kdyby nás opravdu přeřadily do druhé tabulky, tak se to bude vyplácet i z tohoto balíčku.

• Autor: koula

V libereckém kraji te to přesně takto

• Autor: maxim

Od 1.4.09 se opravdu budou platit provozní zaměstnanci podle stejných tabulek jako pedagogové. Konečně-provozní opravdu mají platy hodně nízké. Protože ale ministerstvo jaksi pozapomnělo na toto zvýšení tarifů navýšit i rozpočty škol, budou se muset peníze na zvýšení platů provozních vzít z jejich osobního a padne na to i jejich motivační složka, která přišla z krajů nejen pro pedagogy, ale i pro provoz. Je to snad jen pro letošní rok a od toho příštího už snad dorazí tolik peněz, kolik je potřeba na pevné platy i na odpovídající osobní. Rád bych tomu věřil!
      Osobní, jak jsem se výše dočetl, se opravdu odvíjí od toho, kolik má škola přihlášených žáků, je také důležité, jestli spoří úvazky-pak peníze za ušetřené platy zaměstnaců může rozdělit v osobních nebo odměnách a záleží na věku zaměstnanců. Starší mají jak víte vyšší platy podle tabulek, než ti mladší a některé kraje to v úvahu berou a zohledňují v rozpočtu.

• Autor: Pavlík

Bohužel musím reagovat : jsme jídelna s mnoha přihl. žáky, spoříme úvazky i peníze za ušetřené platy, ale máme tak mizerné osobní, že kdyby jsme ho nedstali, tak si toho ani nevšimneme. Myslím, že vše záleží jenom na řediteli školy!!!

• Autor: ni.se

Platy 2009
      Ohledně tohoto jsem dnes mluvila s paní na OŠK a ta mi sdělila, že rozdíl mezi starými a novými tarify bude dotován zvlášť – na jiné UZ než jdou přímé náklady (33 353). Příjde to prý stejným avízem, jako ony „motivační složky mezd ped.pracovníků“, jen pod jiným UZ. Takhle by to bylo fajn. U nás správní zaměstnanci stejně osobní neberou, takže tady pro nás každopádně plus.

• Autor: Radka

2. Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě

č.j. 333/09

Předkládá: místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí

Výsledek jednání: schváleno

Toto jsem se dočetla dnes na www.vlada.cz. Doufám, že je to těchto pár slov, na které jsme čekaly.

• Autor: EVINA

Zaslechla jsem v rádiu, že nepedagogové nebudou zařazeni v žádné platové tabulce, nebo to je pouze návrh, neslyšela jsem to celé, ale základy by měly být i tak vyšší, ale nedovedu si to bez tabulky představit. Nevíte někdo něco ?
      Díky za odpověď.

• Autor: Ivana K.

Prosím o odpověď. Budete někdo s ohledem na zvyšování tarifů u nepedagogů,měnit i náklady na platy u vedlejší činnosti. Pokud máte část úvazku na školu a část na cizí. Děkuji Iva

Pokud neuvidím černé na bílém o kolik platy skutečně vzrostou, tak ne.Pokud něco zvyšuji, musím to mít přece něčím podložené.

• Autor: majka 1

Pokud to bude nutné,tak určitě.Sleduji čerpání mzdových prostředků ve vedlejší činnosti průběžně a pokud bych se dostávala do mínusu, zvýším režie. Nic jiného nezbývá.

• Autor: Berka

Tak jsem se dneska dočetla v novinách,že vláda 16.3.2009 schválila přesun nepedagogických pracovníků do tabulek pedagogických pracovníků, platné od 1.4..2009

• Autor: mates

Já také. Bude to opět řešení nula z nuly pojde? Myslím, že
        budou použita všechna možná řešení z předešlých přís-
        pěvků např. – odměny, osobní, příplatky za vedení, úvazky.
        Doufám, že z toho nebudem ještě více nešťastní…..
        Přeji hodně dobrých řešení všem!

Bude to přesně tak jak říkáte – nula od nuly pojde. Připravili nás o osobní, motivační příplatky a menší provozy i o případné odměny na konci roku. Není pravda, že na toto navýšení dojdou odshora peníze navíc. Vše se bude řešit v rámci organizace s rozpočtem, jaký by byl bez zvýšení tarifů. Snad jen malá útěcha – v příštím kalendářním roce by to už mělo být tak jak má, s platy podle tarifů plus nenároková složka úměrná počtu úvazků (pokud škola nemá málo dětí). My jsme malý provoz a na zvýšení platů provozních potřebujeme navíc 20 000,-. Sebráním odměn a použitím motivačního příplatku dáme dohromady 15 000,- ale kde vezmeme dalších 5 000,- to teda nevím. Tak se držte a nenechte si zkazit blížící se jaro – i když to nám životní úrověň nezvýší.

Podívejme se sami, jak se nám změní od 1.4.plat. Napišme si ve vyhledávači : nařízení vlády 564/2006 sb, klikněme na nabízený odkaz msmt.cz, a po jeho otevření zadejme otevřít zde a vyhledejme přílohu číslo 1 a 2 (jsou to tabulky). Mají stejné rozdělení na platovu třídu a stupeň, v ní už vyhledejme tu svoji, vynásobme počtem úvazku a vyjde nám plat. Původně jsme byli jako provozní v tabulce č. 1, teď budeme v tabulce č. 2. To navýšení dělá měsíčně skoro 1500,- Kč u lidí s delší praxí. Takto budeme všichni v obraze.

• Autor: xxxx

Myslím, že je to výborný krok. I když někdo říká, že budou bez osobního a motivačního, ale všichni, kteří nemusí řešit otázku peněz musí být rádi. Tabulkové peníze jsou jasně dané. Prostě ty peníze dostat musí. Motivační v našich platových podmínkách jsou stejně k ničemu, protože motivačním (pokud někde jsou) se dohání plat na nějakou úroveň, aby jsme mohli zaměstnat trochu důvěryhodnou a spolehlivou sílu. Nedívejte se na to pesimisticky. Já si myslím, že je to úžasné. Další krok je stravování zaměstnanců.

• Autor: mimi

Milé xxxx tím dalším krokem myslíte,že se odbory budou zajímat o závodní stravování?Několikrát jsem se na něj na portále ptala a nikdo mi neodpověděl.Nikde se nemůžeme dočíst jak to má fungovat a zda by jsme měly dostávat za 60 zaměstnaneckých obědů denně, nějaké peníze?Jestli tomu rozumíte napište prosím do dotazu,,nezaplacené závodní stravování,,. Děkuji

• Autor: Klára

Milá mimi, teď jste udeřila hřebíček na hlavičku. Závodní stravování je další „lumpárna“. Nám jej také škola neplatí!! Ve většině škol je ve mzdách už mají, ale já stále volám marně.

• Autor: Jitule

Poprvé slyším o motivačním přípaltku – co to je? U nás máme osobní příplatek, ale ten už 2 roky je nulový, ale o „motivačním příplatku jsem neslyšela. Není to nějaký výmysl?

• Autor: xxxx

Motivační = osobní.
        Ti kteří nemají osobní a nebo velmi nízké, tak musí být nadšeni. Musí dostat přidáno, jak uvádí tabulka.

• Autor: jiri

Dnes přijela řeritelka ze školení.Peníze neudou
      a nejsou.A kdoví ,jak to s námi vůbec dopadne?!

Včera převzala ředitelka rozpočet na rok 2009. Já jsem plně spokojena. Pracuji na 3 MŠ a nikde mi nekrátiy osobní příplatek. Celkově jsem si polepšila o 2340,- /na tarifu/ a ještě jsme dostali mimo rozpočtu dotace na rozvojový program“Posílení úrovně odměňování nepedagogický pracovníků .
      Tak si tuto dotaci „pohlídejte“! Je pouze určena pro nepedagogy – nesmí se přesouvat na učitele.A jestli neberete za vedení, tak si to taky vydupejte. V jedné MŠ my ho nechtěli dát, tak jsem si zavolala až na ministerstvo školství a najednou to šlo. Přeji všem, aby to vyšlo, jako mně.

Můžete.prosím,napsat,z kterého jste kraje?Děkuji,Ivča.

• Autor: koula

Vy pracujete v MŠ zřizovanou obcí nebo jinak?

• Autor: simus

A to Vám ředitelka přivezla oficiální tabulku platnou od 1.4.2009? Vždyť ještě neplatí. Nezařadila Vás spíš ředitelka do vyšší třídy? Protože jinak se mi to nezdá. Dotace pro nepedagogy vychází necelé čtyři stovky hrubého na jednu.

Jsem z ústeckého kraje – Teplice

Zřizovatelem je obec.

• Autor: Martinka

Milá MIMI, závodní stravování Vám může doplácet zřizovatel, podejte si žádost a uvidíte, já jsem už uviděla. Závodní stravování máme zdarma.

• Autor: janat

Martinko, jak Vám to zřizovatel zdůvodnil, že máte závodní stravování zdarma?

• Autor: Helen

To by mě taky zajímalo?Závodní stravování je hodně diskutovaná otázka,bylo by dobré kdyby se na portále objevil článek který by nám objasnil jak to má být.Vždyť normativ je pouze na děti?Kdyby jsme vařily 5 zaměstnaneckých porcí tak nad tím mávnu rukou ,ale šedesát už nějakou práci dá a zadarmo?Proč?

• Autor: anedz

Dobrý den.Tak nám dnes ředitel slavnostně oznámil ,že nám bude od dubna zvýšen základní plat,ale nedostaneme ani korunu na odměnách,jelikož mu nenavýšily o tuto částku rozpočet a on dostal peníze na odměny jenom pro pedagogické pracovníky.Docela by mě zajímalo,jak to s tím balíčkem na odměny skutečně je.Jsem z kraje Vysočina.Hezký den.

• Autor: HaFr

Dobrý den,
      musím dát za pravdu Berce,opravdu dostanou nepedagogové přidáno,jak na tarifu,tak i na nenárokové složce.Dnes při přebírání rozpočtů obdržela naše MŠ dotaci na rozvojový program“Posílení úrovně odměňování nepedagogických pracovníků.Finanční prostředky byly přidělěny na základě Rozhodnutí MŠMT ČR č.j.1 230/2009-26 ze dne 30.1.2009 na přepočtený počet nepedagogických pracovníků podle skutečnosti vykázané ve statistickém výkazu P1-04,oddíle IV za 3.čtvrtletí 2008.Toto platí i pro školnice a uklizečky.Děvčata si u nás polepší – průměr 2 200 .- /měsíčně(včetně OP).Zároveň jsem podepsala žádost na navýšení NIV ,z důvodu navýšení tarifů u nepedag.pracovníků a byla jsem ujištěna,že tyto peníze dostaneme a nebudou na úkor nenárokové složky.S odměnami to bude horší,bude to co se ušetří na celém zařízení.I když tyto peníze,tzv.ÚZ se dá vyplatit i formou odměn,já zvolila navýšení OP,to je na ředitelích.

• Autor: HaFr

A jsem tomu velice ráda,že k tomuto došlo,protože bylo opravdu moc nespravedlivé,že dostaly jen učitelky.Všichni děláme na stejném zařízení a navzájem si pomáháme a neděláme mezi sebou rozdíly.Je to motivujíci.
      Děkuji za Váš čas.

• Autor: Ilona

Dovolte, abych navýšení platů trochu zrekapuitulovala. Opravdu od 1. 4. je zrušena stávající tabulka, ve které byly zařazeni nepedagogičtí pracovníci a platí stejná tabulka jako pro pedagogy. Navýšení platů činí přibližně 16 %. Poprvé toto navýšení pocítíte v květnu ve výplatě za aduben. Pravdou je, že v rozpočtu nedošlo k navýšení finančních prostředků, proto se s tím KÚ a pověřené obce musí vyrovnat samy. Na navýšení tarifů budou použity finanční prostředky z nenárokových složek platů, tj. osobní ohodnocení a odměny a dále pak prostředky, které obdržely školy z rozvojového programu na posílení úrovně odměňování nepedagogických pracovníků školství. Chybějící částky budou zřejmě vyrovnány z rezervy rozpočtu, pokud nějakou pověřené obce mají. Velkým úspěchem je, že navýšení v rámci tabulky je pro všechny jistotou a níkdo už tyto prostředky nemůže odebrat. Záporem je, že alespoň pro tento rok zřejmě nebudou žádné odměny.

• Autor: Ilona

Omlouvám se za chybu byli(y). Nepřečetla jsem si to po sobě včas.

• Autor: Hanče

Dobrý den, neustále se zde opakuje otázka závodního stravování. Co Vám není jasné. Na jednoho strávníka v závodním stravování je určena jasně daná částka MP platy 2 235,- Kč.Většinou je to každý rok jinak,letos stejné jako loni. Ta se vynásobí celkovým počtem strávníků v závod.stravování. Např. na 18 zaměstnanců činí částka 40 230,- Kč. tato suma se připočte k rozpočtu za hlavní činnost a z této částky čerpáme mzdy v hlavní činnsti.

• Autor: kuchta

Jasné to je,ale bohužel nám to nikdo nezaplatí.

• Autor: mimi

Dobře,ale kde ty peníze jsou?Jsou jídelně přiděleny v normativu,nebo jak někdo psal se o ně musí žádat u zřizovatele?

Tyto peníze dostáváme v Rozpisu fin.prostředů státního rozpočtu na rok 2009 z kraje.Rozpis se skládá z 1.normativního, který se počítá podle dětí, 2. mimonormativního kde se počítají zaměstnanci.
            Zřizovatel s tímto nemá nic společného

Ano, ale bylo by dobré, kdyby tyto peníze byly přímo v kolonce ukazatel pro ŠJ. Tak jsou uvedeny v kolonce pro školu a ředitel nám je nedá, protože možná ani neví že je tam něco našeho.

• Autor: jaeo

co je částka MP? Děkuji

• Autor: vševěd

mzdové prostředky

• Autor: .....

dík

• Autor: zdenča

takový postup není stejný všude – vy máte štěstí. Závodní stravování záleží na zřizovateli

• Autor: Ivulé

Myslím, že zřizovatel nemá se závodním stravováním co do činění.

Posílení úrovně odměňování nepedagogických pracovníků ?
      Tak nevím, máme dostat na jednoho pracovníka cca 5000 Kč na rok. t.j. 416 Kč na měsíc.
      Ať počítám jak počítám, tak mi sice zvednou základ, ale sníží mi o to osobní a pokud ze
      základu vypočítají nový příplatek za vedení /v %/, tak na tom budu asi tak stejně. Dlouho trvalo
      než „zrestruktovali “ naše platy tak, aby zůstaly
      skoro stejné. Tak si přeji, abych se mýlila. Přeji
      všem hezký den !!!

• Autor: ekonom

to se chce podívat do tabulek…..

• Autor: hanče

Do platných tabulek jsem se dívala a tam je to velmi slibné.
          Podívejte se však na UZ 33016 /účelový znak/.
          Ve vyhledávači to najdete. Tam se dočtete o částce
          cca 4817 Kč pro nepedagogické pracovníky a částce 18 000 pro kantory na rok a rozdělení do
          mezd. Tam se také dočtete o možné struktualizaci mezd. t.j. zajištění hlavně nárokových složek / tarif + příplatek za vedení/ a
          další možné úpravě osobních příplatků.
          Tak se necháme překvapit.

• Autor: Evka

Jsme kraj Vysočina, dnes nám přišlo od nich vyjádření. Nařízení vlády k zrušení tabulky zatím nikde nevyšlo a není ani do konce března na programu, tak nemáme nikoho nikam převádět. Podle kraje se to k 1.4.2009 vůbec nestihne, snad až další měsíc. A protože se musí na platové výměry uvést číslo nařízení, podle kterého se odměňuje , nemáme s tím teď nic dělat. Až bude pokyn, hned nám to pošlou. Tak proč si přidělávát práci a starosti. Eva

• Autor: zuza

Posílení úrovně odměňování a převedení do druhé tabulky je úplně něco jiného. V tabulkách to dělá 1500 – 2000 tisíce rozdíl.

Na www.sbirka.cz – nové předpisy je to nachystané, doposud nerozeslané, takže to určitě bude od 1.4.2009, je to otázka pár dnů, než se rozešle.

• Autor: Ivča III.

Může ředitelka ZŠ v rámci restrukturalizace platu změnit vnitřní směrnici pro odměňování? Např. pro pracovníky, kteří mají doposud postup v platovém stupni, tento postup zrušit a určit jednu třídu a stupeň bez ohledu na odpracovaná léta v oboru? Děkuji za odpověď. Zdravím Ivča

Ptala jsem se paní ředitelky a bohužel je to jedna z možností, jak dát dohromady nešťastné,údajné přemístění nepedagogů do jiné platové tabulky. Já jsem zjistila, že mi nebude na mé přepístění do tabulky pedagogů stačit ani osobní, o které budu muset přijít aby ředitelka splnila přeřazení. Ani nevím ,jak se to bude řešit. Ředitelé prostě nemají peníze na navýšení platů nepedagogů.

• Autor: ája 2

Hlavně,že na svoje platy mají peníze.U nás je 7 zaměstnanců z 8 nad 50.let.Já jsem bohužel ta 8.
        Mám stejný plat jako zaměstnanec provozu.

• Autor: Hanan

Rozpočet pro naší MŠ obsahuje finanční prostředky na přestup nepedagogů do druhé platové tabulky i prostředky na osobní ohodnocení.Vím od ředitelky, že školky v okolí jsou na tom stejně.Důležité jsou nejen peníze,ale také počet lidí,kteří se o ně musí podělit.Školky i školy mají normativně přidělený počet pracovníků a když je normativ překročen,logicky chybí peníze. Ředitel potom bere peníze i tam,kde nemá. Ještě musím dodat,že patříme pod kraj plzeňský.

• Autor: Gábina

Ale mají. Kdo je pod školou, tak se škola bere jako celek. Když se nedostává nepedagogickým tak se může vzít od pedagogických. Naopak se to přece dělá běžně!

Právě mi paní ředitelka oznámila, že mé 16% navýšení bude vlastně -350,-Kč. Musela mě přeřadit, ale peníze nedostala a tak mi sebrala komletně osobní a já na tom jsem od dubna opravdu o 350,-Kč hůř .Bez osobního a bez možných odměn. Zdravím a upřímně závidím těm, které to nepotrefí, tak jako mě.

To snad není možné! Opět mnoho povyku pro nic!
        Ono je to ještě horší!

• Autor: mates

No, to je dobré, z přidání je nakonec ubírání.
        V Kocourkově je možné i to. Přeji Vám hodně
        elánu do další práce. Není myšleno ironicky!!!
        Co se tedy s takovou hrůzou vybojovalo?

• Autor: Ivča III.

Máte od paní ředitelky písemné odůvodnění přeřazení a odebrání osobního příplatku? Mělo by to být na platovém výměru (jestli jsem správně pochopila §136 ZP). Zdravím Ivča

Jak přeřadit, z čeho kam? Vždyť v pokynech o přeřazení z tabulek je jasně napsané, že se nemůže nijak přeřazovat, a ni z třídy do nižší třídy, pouze může být odebrán osobní příplatek, jinak nic, příplatek za vedení musí zůstat – ba dokonce se i zvedne, a tam, kde osobní neměli, tak jako my, tak nám opravdu přibude v průměru 1800 Kč, protože my jsme žádné osobní příplatky neměly, pouze základ, kde ovšem měli osobní ve výši 2500 až 3000, tak na tom budou hůř, pokud jim ředitel osobní odebere.

Bohužel došlo na má slova, že nula od nuly pojde.
          Moje ženské si trochu polepší, ale já, protože jsem měla celkem slušné osobní ohodnocení, půjdu ještě s platem dolů.

• Autor: arda

To fakt bude ve většině případů ještě horší?
            Oni na nás vlastně ušetří….

• Autor: Hana2

Kdyby p.ředitelka nepreferovala pedagog. zaměstnance a hlavně i sebe, tak by mohla snížit osobní pedagogům, protože těm se to vynahradí velkou dotací ne nenárokové složky platu – na odměnách.

• Autor: Ivaa

Souhlasím s Vámi, dnes mi bylo oznámeno, že nám seberou osobní příplatky, neexistuje, že by vzali chudákům učitelům, kteří mají osobní 3000,- Kč a ještě každého čtvrt roku odměnu. Pak se diví, že když si jdeme společně někam posedět, že chodí jen učitelé, protože i tímhle nás rozdělují, jako kdybychom byli něco horšího než jsou oni. Přitom ke své práci potřebují oni nás. Na některé věci jsme všichni ve škole jeden celek, na něco ne.

To nechápu, vždyť rozpočet se jí nekrátil, tak v nejhorším případě musíte dostat stejnou částku, jako poposud, jinak ty zbylé peníze v vašeho platu dostane asi někdo jiný.

• Autor: Matylda

Opravdu je to nějaké divné. U nás ve městě jsou čtyři školy, potažmo jídelny. Ve druhých školách
      vědí co a jak a kolik jim bude přidáno. Ptala jsem
      se ředitele a on mě odpověděl, že o ničem neví a ani nic neslyšel, že by se mělo neped. pracovníkům něco přidát. Prý nám stačí co máme.

• Autor: Vilda

Podle výkazu k 31.10. 2008 jsme uvařili o 1000 obědů více než v roce 2007. Máme o 0,25 nižší úvazek než v loňském roce, přidáno nedostaneme, pouze nás převedou do nové tabulky a rozdíl upraví zkrácením zápočtu odpracovaných let.
      Přeji úspěšný den.

• Autor: Hana2

Prosím o vysvětlení? Nemohou vás přeřadit do jiné třídy, nižšího stupně, natož měnit zápočet odpracované doby?

Přečtěte si na hlavní stránce doporučení k postupu zaměstnavatelů ze dne 22.3.2009, tam je to jasně uvedeno, zápočet odpracovaných let nelze jen tak krátit jak se to komu hodí, přece s narůstajícími roky nemůžete mít míň odpracovaných let než třeba loni. A převádět z třídy do nižší taky nelze jen tak. Vemte si katalog prací, tam je všechno uvedeno.

A nařízení vlády musí dodržovat každý ředitel či ředitelka, nebuďte hloupé a braňte se, jde o vaše peníze.

Ještě naposled, je to doporučení odborů, takže se braňte zuby, nehty, nelze převádět z třídy do nižší, nelze krátit uvázet, ba i odpracované roky. Ředitelé mají vysoké školy, tak to jistě pochopí, nejsou přeci hloupí, jsou hytřejší než my, tak se braňte.

• Autor: Vilda

Děkuji za podporu, ujišťuji vás, že se opravdu snažím. Všechno možné jsem si již zjistila, předala tzv. černé na bílém, no ale vedení se rozhodlo, tak jak se rozhodlo a přes to nejede vlak! Mě osobně krátí odpracované roky za to, že jsem před nástupem do školní jídelny, pracovala v počítačové firmě. No a teď pracuji ve školní jídelně, sice vše přes počítač, ale praxe se mi z předchozího zaměstnání krátí. Vedoucí stravování dělám 14 let.

• Autor: Lukáš

Tak se stavte cestou z práce na pracák a poptejte se tam. Myslím, že mohou poradit, event. zkontrolovat, zda jednání vedení je v pořádku. Dále lze informovat i zřizovatele školy o možném protiprávním předpisu.

• Autor: ivina

Když vám doteď praxi započítávali, tak snad nemůžou najednou něco snížit? Vždyť na to chodí dost kontrol, tak nejde jen tak něco přehodit. To bych nepodepsala a zeptala se u vašeho zřizovatele.U nás prý budou peníze stačit(plzeňský kraj), zdravím.

Najděte si na www.sbirka.cz. – nové předpisy a tam už je nařízení vlády 74 ze dne 16.3.2009, kterým se mění nařízení vlády č.564/2006Sb. o platových poměrech zaměstnanců ve školství. To znamená,že se to stihlo a nejpozději 1.4. byste měly mít nové platové výměry a přeji Vám,abyste si opravdu polepšily. Nám se to u nás podařilo všem bez krácení osobního příplatku,takže jsme spokojeny. Záleží opravdu na řediteli, my jsme zvyklé se o všem radit společně a zbylo nám i na odměny. Přesuny u nás praktikujeme podle toho, kde je to potřeba,ale nikdo nepříjde zkrátka.Je pravda,že šetříme 0,4 síly, ale o to dostaneme více
      finančních prostředků a raději více mákneme a víme,že to máme dobře zaplacené.

• Autor: Anonymní

Novela Nařízení vlády 564/2006 vyšla ve Sbírce zákonů.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se