Přeskočit na obsah

Platy v jídelnách

  • Autor: Jiřík

    Platy v jídelnách
    Dobrý den, měl bych ještě jeden námět k diskusi, a to platy v jídelnách. Divím se, že ještě někdo za takových podmínek pracuje a jsem za to ještě toho půl nadcházejícího roku docela rád. 13 000 Kč hrubého přece není možné, aby za takovou práci kdokoliv bral… To už je lepší si sednout za pokladnu v Lidlu, kde berou 21… Respekt lidem, kteří to zatím neřeší, já už bych měl podepsanou výpověď.

    • Autor: Moderátor

      Odstraněno
      Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.

      • Autor: Jiřík

        Klidně ať se diskutující znovu vyjádří, ale slušněji, pokud to byl důvod smazání.

    • Autor: práce všeho druhu

      Nejsem diskutující, kterému byl příspěvek smazán, to jen na úvod. Respekt k lidem bych opravdu brala. Ale to by toto slovo museli znát i ředitelé, ředitelky!
      Takže pokud má zaměstanec smůlu a má nadřízenou jako v našem školním zařízení a je nepedagogický pracovník, tak bohužel…………. Bývají situace, které silně zavání šikanou, ale jsou těžko prokazatelné.
      Určitě to není všude, ale já mám tyto zkušenosti.
      Poslední dobou čím dál horší, takže čekám na zvýšení platů, chvíli ještě přežiji a pak klidně pracák. Mé kuchařky jsou na tom obdobně

      • Autor: Jiřík

        Co konkrétně? Jako důkaz postačí mobil v kapse se zapnutým mikrofonem.

    • Autor: Dalimila

      Konkrétně třeba u nás – letní prázdniny – učitel má PLACENÉ VOLNO ze zákona, kuchařka má „povinné “ NEPLACENÉ VOLNO, protože ředitelka zákoník práce nedodržuje. A co s tím. Právník radí, jít se soudit … Ale možná by stačilo, kdyby tyto praktiky kontrolovala Česká školní inspekce. A z lidského hlediska je to dvojí metr na jednom pracovišti. Pak se všude dočítáme, že do jídelen není možné sehnat personál. Každý nový zaměstnanec se dnes předem zeptá a co o prázdninách? A když dozví, že bude vykopnut na měsíc bez platu, tak jde raději do Lidlu.
      Mimochodem manažer v Lidlu bere 60 a přečtěte si jeho pracovní náplň … od naší se moc neliší. http://kariera.lidl.cz/cps/rde/career_lidl_cz/hs.xsl/volna-mista-347.htm?entrylevelid=42&employmentareaid=&hitsperchunk=5&chunk=1&action=showJobDetails&id=2378

    • Autor: Pavel Ludvík

      Vím, že v některých školách se ZP nedodržuje. Pokud si s tím neporadíte, pak těžko chápu diskuse podobné této. Na co čekáte? Nikdy nebude taková příležitost odejít ze školní jídelny jinam, podniky se o nové zaměstnance rvou. Samozřejmě musíte posoudit nejen výši nové mzdy, ale i další podmínky, které vaše nová práce bude vyžadovat.

      • Autor: Kapilára

        Z pozice ved šj pod školou si s nedodržováním ZP ředitelkami a řediteli škol těžko poradit můžeme. Právě proto je zde na to poukazováno. A vy to také víte. Je potřeba to dát více vědět, je potřeba o tom diskutovat.

      • Autor: Jiřík

        Kdybych si měl vybrat mezi každodenním vařením v kotlích za 12 000 hrubého a skladníkem (pokladníkem) v Lidlu za 21 000 hrubého, asi bych se dlouho nerozmýšlel. Proto jsem psal, že respektuju lidi, kteří tam ještě pracují.

    • Autor: Zdenouš

      Nemyslím si ,že by bylo od věci o těchto věcech zde nediskutovat.Alospoň čteme ,jak to v některých jídelnách vypadá.

      • Autor: Pavel Ludvík

        Klidně diskutujme, ale ne stylem ředitelé jsou zlí, nutí nás do neplaceného volna, snižují nám platy, je to b….. Ukázky, jak takové situace některé z vás řešily, jsou v článku http://www.jidelny.cz/show.aspx?id=1801. Dejte sem další vaše ukázky: – Jak reagoval ředitel, když jsem se ho zeptala, zda ví, že jeho chování odporuje zákoníku práce. – Co mně řekli na mou stížnost na inspektorátu práce, jaké podklady chtěli vidět. – Jak jsem s ředitelem vyjednávala o vyšším platu. – Jak jsem si hledala novou práci a co mně ředitel řekl, když jsem mu naznačila, že odejdu za lepším – Zkušenosti, když jsem odmítla práci neodpovídající pracovní smlouvě. Takto vedené diskuse smysl mají, jedině tak se posuneme dál.

      • Autor: Jiřík

        Proč? Mě by zajímala jako strávníka i ta druhá stránka věci.

        • Autor: Pavel Ludvík

          Psát neustále jen o tom, že ředitelé a zřizovatelé porušují právní předpisy, nemá velký účinek. Tento portál navštěvuje jen úzká skupina lidí, kteří tyto věci znají, a podobná upozornění tady nemají tak velký dopad jak např. v celostátním deníku. Smysl ale má vzájemně se tady informovat, jak se proti porušování práva bránit. Nemyslete se, že v komerční sféře je to jinak, tam zaměstnanci také s šéfy bojují, brání se jejich nátlaku, vyjednávají, sdružují se…

          • Autor: jentak

            Souhlasím s panem Ludvíkem, nestěžujte si a rázně problém řešte se svým nadřízeným a pokud to nepůjde, tak si najděte jinou práci za výhodnějších podmínek. takto se zbytečně sami stresujete a hlavně si položte otázku, jestli vám to za to stojí si neustále jen stěžovat a problém neřešit?

          • Autor: Jiřík

            Já jsem strávník, já bych za tu buzeraci, co tu lidi vypisují a peníze toto nedělal. Chtěl jsem spíše slyšet názor ostatních.

          • Autor: diskutující

            Hm, takže byste stávkujícím lékařům poradila, aby šli dělat jinou práci. Nebo učitelům – nestresujte se a běžte jinam. Já si to nemyslím. Jsem ráda, že mohu dát na vědomí svou nespokojenost přes svobodné medium a vyslovit nahlas, že můj nadřízený nedodržuje Zákoník práce. Za to, že nenapíšeme na jídelníček alergeny hrozí vysoké sankce. Za to, že nás ředitelé škol obírají o naše finanční prostředky na platy, které končí jinde, než v jídelně – nehrozí nic.

          • Autor: jentak

            Je dobře, že žijeme ve svobodné zemi, ale tím že zde napíšete, že váš nadřízený nedodržuje zákon nic nezměníte, zkuste si sním o tom promluvit, popř. to řešte jinak, ale jednejte a ne jen pište? a co se týká lékařů, tak práci s počítačem se jistě naučí, tak jak se jí museli naučit mnohé starší vedoucí jídelen a nemyslím si, že by příjmy ordinací byly malé.Více peněz by s určitě zasloužili sestry a lékaři v nemocnicích, ale to je jiné téma, které sem nepatří?

          • Autor: Jiřík

            Otázka je, jestli vůbec komerční sféru u školních jídelen povolit, ale to je zase debata na úplně jiné téma.

    • Autor: dýně

      Haha, my jsme placený za práci a oni snad také né? Do toho spadá dodržování zákonů. T o se máme stále doprošovat a
      ponižovat? Je to tak všude?

    • Autor: práce všeho druho

      Dobrý večer, mohla bych zde vypsat odpovědi na otázky uvedené panem Ludvíkem. Ale bylo by toho hooodně moc, bohužel spisovatelské vlohy mi do vínku dány nebyly. V tuto denní dobu dochází síla k nějakému dlouhému psaní.
      Mám štěstí, že odchod do důchodu počítám na týdny!
      Přeji ostatním pracovníkům školního stravování hodně síly v boji s kontrolními orgány, se zřizovateli, s rodiči, s dětmi, s pedagogy a především s nadřízenými………….
      Ano, všichni nejsou stejní, to za těch 36 let vím určitě.

      • Autor: Pavel Ludvík

        Když se mi ozvete, tak to určitě společně dáme dohromady. Věřím, že to budou cenné zkušenosti

    • Autor: nenad

      U nás ve městě je jedna nejmenovaná školní jídelna, kde před 14 dny dali všichni zaměstnanci hromadně výpověď.
      Důvod – nízké platy. Pan ředitel má honičku …

      • Autor: Jiřík

        Tak to je skoro hrdinný čin. Až v tu chvíli si ředitel uvědomí, že je zle, jindy ne. Jen tak dál.

        • Autor: koníček

          V naší jídelně jsme 2 kuchařky a 1 pomocná,končíme obě kuchařky,žádné nové kuchařky se nepřihlásily,nastupují 2 nevyučené bez praxe.Končíme z plat.důvodů a neschodám a vedením.

    • Autor: rosivka

      Jak se díváte na přidání tarifů od 1.7.2017 a následné pokyny např. Stř.kraje k vrácení prostředků, které nebyly použity na tarif. V praxi to znamená – pokud od 1.7. nastalo čerpání dovolené – nastává výpočet částky k navrácení. Ros.

      • Autor: tristanka

        U nás totéž, prostě co přidali, to jsme vrátili…myslím, že v našem případě ta částka byla kolem 5tis. Kč, v kuchyni jsme tři, tak to by odpovídalo…

    • Autor: Acina

      U nás poslali částku tak, že již měli vypočítáno, že nastupujeme na dovolené, ty byly placeny ze mzdy ( průměru ) bez přidání, zbytek měsíce ( červenec, nebo i srpen ) byly plecny z částky již po přidání, tudíž jsme nic nevraceli. Mzda za září již byla celá o 10 procent navýšena. Nyní jsme ve stavu, že tabulky k listopadovému navýšení, ani metodika ještě nedorazily.

    • Autor: Anomis

      Přikláním se k názoru, že je hrozné v dnešní době, když někdo pracuje za 10.000, — Kč čistého – pomocná kuchařka! Hlavní
      má o něco víc, ale není to žádný zázrak. Hlavně, že si každý
      dovolí kritizovat školní jídelny, jak vaří, ale nikdo si neuvědomí, že ti lidé, kteří tam stále zůstávají, to mají spíše
      jako poslání a ne zaměstnání!!! Měli bychom dát výpověď všichni a nebo jít do stávky, aby už se s tím konečně něco dělalo! Pan Babiš má ve svém volebním programu navýšit
      o 50 % mzdy učitelům, tak ať je navýší i nepedagogickým!!!
      Konečně by jsme se tak dostali na nějakou průměrnou mzdu!!!. Zachvíli už do té jídelny nikoho neseženeme.

    • Autor: Peggi

      Pro pana Pavla Ludvíka : Přečtěte si, prosím, tuto diskusi a napište váš názor na danou otázku. Děkuji.

      https://jidelny.cz/diskuse_show.aspx?katID=2&temaID=36008

      • Autor: Pavel Ludvík

        Z vašeho příspěvku mně není jasné, jaký názor a na jakou otázku chcete. Jestli jde o učitele, tak váš dotaz měl být spíše v diskusi o nich – už jsem tam vyjádření napsal.

    • Autor: Zalka

      Já pochopila, že diskutující měla zájem o informace, jak se nakládá s výkazem Z17-01, jakou formou s ním pracují a vytváří normativy. Protože se vlastní zaměstnanci vykazují zvlášť, tak jestli nějakým způsobem zohledňují pro ně vařené obědy v mzdových prostředcích

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se