plná cena obědu neomluvených dětí
Mám otázku ohledně plné ceny oběda u strávníků, kteří se neodhlásí v době nemoci. Kam se zaúčtují ostatní náklady a mzdové náklady? Mohu mzdové náklady přičíst do doplňkové činnosti? Naše jídelna má doplňkovou činnost a výnosy zůstávají na kuchyni. Mohu tedy mzdové náklady od těchto neodhlášených strávníků připočítat do doplňkové činnosti? S doplňkovou činností začínám tak nejsem ještě tolik znalá. Děkuji za případnou odpověď
Dobrý den, mzdové i věcné náklady převedete do DČ, dětský oběd odhlásíte. Takže oběd bude stát jako v DČ, ale s cenou potravin té kategorie, ze které je neodhlášené dítě. Horší je ale z rodičů tuto částku „vyrazit“. Pěkný den, Hanka.
mám takový dotaz ohledně odhlašování v MŠ. Po původní vedoucí tady zůstal zvyk odhlašovat děti do 8 hodin ráno. Kvůli normování a vydávání surovin ze skladu jsem to chtěla změnit na odhlašování předchozí den do 10 hodin. Bohužel se to nějak neslučuje s rodiči, jsou rozzlobeni, že nestíhají děti odhlásit, a že stravu nemají kdy vyzvednout a pod. A ještě … jak to řešíte u vás s ranní svačinkou, když si rodič přijde pro oběd? Odpočítáte ji ze stravného, když ji nemůžeme vydat?
Rodiče mají možnost si oběd vyzvednout, pokud nemohou sami se ho dobrovolně vzdávají. To budete vytahovat z hrnce polouvařené? Svačinka je též připravována, takže pokud není náhodou jiné dítě (které třeba bylo omylem odhlášeno) tak bohužel svačinku přidáme jiným.
Dobrý den,
milá Dančo naprosto s Vámi soucítím. Řešila jsem tento problém před dvěma lety, přesně jako vy. Rodiče nesli nelibě tuto změnu. Ale není možné mít uvařeno v 11.hod. a přitom ještě v 8.45 nevědět přesný počet dětí! Hlavním důvodem pro mě bylo objednávání čerstvého masa. Vyvěsila jsem změnu od prvního následujícího měsíce na všechny nástěnky, změnila vnitřní řád ŠJ. Oznámila na schůzce rodičů. Pro původní rodiče to byla nepříjemná změna, ale nově příchozí, berou jako samozřejmost. Přeji pevné nervy a ničeho se nebojte. Hezký den 🙂
P.S. svačinku nedáváme a neodčítám, to už bych v tom měla úplný guláš.
Ale přeci podle hygienického nařízení, se může jídlo hotové jídlo skladovat pouze určitou dobu a potom se musí zlikvidovat … a mě jde o to, jestli se do té doby vejdeme, než si rodiče neodhlášenou stravu stihnout vzít
Nevím kam na ty informace chodíte. Žádné takové nařízení už dávno neexistuje!! Platí pouze to, že hotový pokrm musí mít po celou dobu výdeje minimálně 60°C. Jak dlouho to budete mít ve vaně je pouze vaše věc a vašich HACCP. U ostatních pokrmů si můžete určit dobu výdeje také sama ( svačiny, přesnídávky, saláty)
mám pouze informace od kuchařek, které byly vloni v létě na školení a tohle vše mi řekly, já byla na školení, ale nic takového se tam neříkalo. Jsem vděčná za každou informaci. Je prosím nějaké nařízení nebo vyhláška, kde bych to našla?
A ještě jsem se chtěla zeptat na opakování jídel v jídelníčku, prý se může jídlo opakovat pouze jednou za 2-3 měsíce … tudíž, když já dám dětem na svačinku třeba mléko s cereáliema, mohou ho dostat až za dva měsíce? apod…
Autor: maruš
pokud vím tak pestrost jídelníčku se bere v hodnocení 4 týdnů. Tudíž aby se pokrm neopakoval 2 – 3 měsíce považuji za nesmysl.
rodiče si mohou první den nepřítomnosti dítěte vyzvednout pouze oběd, na svačinu nárok nemají, protože svačiny jsou doplňkové jídlo, tak nám to bylo řečeno na poradě. My tedy rodičům dáváme s obědem i odpolední svačinu, ale to je naše dobrá vůle, požadovat ji nemohou, a už vůbec ne dopolední svačinu. Dítě v MŠ má nárok na dotovanou stravu pouze pokud je přítomno, v případě nemoci má nárok pouze na hlavní jídlo první den
Dančo01, stále říkáte – kuchařky říkají – vy jste vedoucí a musíte být buď znalá nebo si hledat informace z profesionálních zdrojů. Ze své zkušenosti vím, že kuchařky, ač chodí na školení, poslouchají jen to svoje a co se jim hodí. Také se mě snažily přesvědčovat o různých věcech, které však již byly dávno novelizované. Nic proti kuchařkách, v podstatě mnohé věci znát nemusí, od toho je vedoucí.Doporučuji najít si nějakou kolegyni a konzultovat věci s ní na úrovni vedoucích.
Vzkaz pro Danču01, jednou jsem ho tady četla, vezměte čokoládu, poproste nějakou vedoucí ve vašem okolí, zda by měla chvilku čas a informujte se, co a jak se má dělat. Až nějaké kontrole řeknete, že kuchařky říkaly, tak Vy jste zodpovědná vedoucí a nikoho to nebude zajímat. Přeji hezký den
Prosím a co zaměstnanci, teď se mi jeden neodhlásil, jak to mám řešit? Dát mu plnou cenu včetně režii a bez FKSP? Vím, že už to tady někde zaznělo, ale nemohu dohledat. Dík
Naše jídelna nemá doplňkovou činnost – lze v takovém případě účtovat plnou cenu oběda pro neodhlášené dospělé? Jsme MŠ, takže docházku dětí si hlídám, ale se zaměstnanci je občas problém – např. náhlá nemoc. Děkuji za radu.
i tak můžete účtovat plnou cenu, taky nemáme doplňkovou činnost. Měli jsme teď inspekci, museli jsme stanovit cenu pro cizí strávníky, protože se tu inspekce stravovala Domlouvali se s účetní , že se to účtuje někam do kategorie „jiné“ ne do hospodářské činnosti. Takže se i s tímto naloží asi takto. Každopádně jim dám alespoň plnou cenu za potraviny bez příspěvku FKSP
Děkuji za pomoc, jste hodná. Na tu inspekci jsem ani nevzpomněla, ale taky řeším, zda jim můžu nabídnout oběd, když DČ nemáme. Už u nás dlouho nebyli, tak abych neudělala „botu“ hned při jejich příchodu, když nebudu vědět jestli je můžu stravovat či ne. Ještě jednou děkuji za radu a přeji hezký den 🙂
Jinak kalkulaci samozřejmě mám i na plnou cenu včetně režií, ale nebyla jsem si jistá, zda ji můžu použít bez DČ
Autor: Pepča
Nám řekli, že musíme . Paní účetní se bránila, tak jí to promptně vysvětlili, že to není hospodářská činnost, že by to měla vědět :-). My tu kalkulaci neměli( to mi tady pomohly ostatní kolegyně), protože do prosince tu byla výdejna a kalkulace se dělala naposledy v r.2003. Teď když tu byla výdejna, tak všichni odešli, takže jak já tak paní účetní jsem nové.
Co ještě zdělili, že by to výslovně muselo být uvedeno ve zřizovací listině školy(nevím přesnou formulku) a nebo by to musel zakázat zřizovatel školy-obec (což nikdo neudělá, aby si nedělal velké problémy)
Jinak paní inspektorky v závěru poradily, nejlepší bylo, že podle jedné naprosto vše v pořádku a podle druhé, co přišla další den ne. Největší problém jsme měli s rozdělením na podvýdejky školu a školku zvlášť, protože původně to tu nebylo. Když jsem se o to pokusila, tak mi vyběhly z programu šílená čísla. Tak se to snažím doladit. Nevím jak do toho, ač nemá prý inspekce právní nárok toto po nás chtít, tak nevím, jestli je dráždit.
Autor: Matylda
Ahoj, můžete mi poradit, jaké podklady se dávají účetní a kdo dohledává, pokud je v účetnictví nějaký rozdíl ve školném, stravném, nebo ve stavu skladu. Děkuji
Nevím,zda je někde uvedeno,kdo to má dohledávat. Jelikož je v zájmu nás obou, aby žádný rozdíl nebyl, hlídáme spolu.Průběžně v roce (nejlépe měsíčně) hlídám -porovnávám ekonomkou zaúčtované faktury potravin z jejího programu se soupisem faktur z mého programu. Totéž u stravného. Ona to pak zkontroluje na konci roku podle jednotlivých dodavatelů a vždy se sejdeme. Dohledávat až na konci roku a opravovat chybné zaúčtování je dost nepohodlné.
plná cena obědu neomluvených dětí
Autor: Iva F
plná cena obědu neomluvených dětí
Mám otázku ohledně plné ceny oběda u strávníků, kteří se neodhlásí v době nemoci. Kam se zaúčtují ostatní náklady a mzdové náklady? Mohu mzdové náklady přičíst do doplňkové činnosti? Naše jídelna má doplňkovou činnost a výnosy zůstávají na kuchyni. Mohu tedy mzdové náklady od těchto neodhlášených strávníků připočítat do doplňkové činnosti? S doplňkovou činností začínám tak nejsem ještě tolik znalá. Děkuji za případnou odpověď
Autor: Hanka1
Dobrý den, mzdové i věcné náklady převedete do DČ, dětský oběd odhlásíte. Takže oběd bude stát jako v DČ, ale s cenou potravin té kategorie, ze které je neodhlášené dítě. Horší je ale z rodičů tuto částku „vyrazit“. Pěkný den, Hanka.
Autor: Iva F
Děkuji moc za odpověď.
Iva
Autor: Danča01
Dobrý den,
mám takový dotaz ohledně odhlašování v MŠ. Po původní vedoucí tady zůstal zvyk odhlašovat děti do 8 hodin ráno. Kvůli normování a vydávání surovin ze skladu jsem to chtěla změnit na odhlašování předchozí den do 10 hodin. Bohužel se to nějak neslučuje s rodiči, jsou rozzlobeni, že nestíhají děti odhlásit, a že stravu nemají kdy vyzvednout a pod. A ještě … jak to řešíte u vás s ranní svačinkou, když si rodič přijde pro oběd? Odpočítáte ji ze stravného, když ji nemůžeme vydat?
Autor: Zalka
Rodiče mají možnost si oběd vyzvednout, pokud nemohou sami se ho dobrovolně vzdávají. To budete vytahovat z hrnce polouvařené? Svačinka je též připravována, takže pokud není náhodou jiné dítě (které třeba bylo omylem odhlášeno) tak bohužel svačinku přidáme jiným.
Autor: Jedlinka
Dobrý den,
milá Dančo naprosto s Vámi soucítím. Řešila jsem tento problém před dvěma lety, přesně jako vy. Rodiče nesli nelibě tuto změnu. Ale není možné mít uvařeno v 11.hod. a přitom ještě v 8.45 nevědět přesný počet dětí! Hlavním důvodem pro mě bylo objednávání čerstvého masa. Vyvěsila jsem změnu od prvního následujícího měsíce na všechny nástěnky, změnila vnitřní řád ŠJ. Oznámila na schůzce rodičů. Pro původní rodiče to byla nepříjemná změna, ale nově příchozí, berou jako samozřejmost. Přeji pevné nervy a ničeho se nebojte. Hezký den 🙂
P.S. svačinku nedáváme a neodčítám, to už bych v tom měla úplný guláš.
Autor: Danča01
Ale ranní svačinka se nesmí uchovávat déle než 3 hodiny, jak to mám tedy udělat, když si přijdou pro oběd kolem dvanácté a svačinku požadují? Děkuji
Autor: maruš
3 hodiny jste si nastavili sami ne? Protože nikde to taxativně stanoveno není. Upravte si HACCP a máte problém vyřešený.
Autor: Danča01
Aha, tak to nevím, já jsem nová od prvního v tomto měsíci, a plavu v tom a kuchařky mi říkají něco jiného … tvrdily mi, že to je nařízení z hygieny
Autor: maruš
v tomto ohledu vám hygiena nic nařizovat nemůže. Je to jen na Vás.
Autor: Ivet 4
Účtujete cizím strávníkům zálohově, nebo na konci měíce podle odebraných obědů. Děkuji za odpovědi.
Autor: Sartuna
Všichni naši strávníci platí zálohově dopředu, při dalším vyúčtování se odhlášené obědy odečtou.
Autor: Danča01
Rodiče platí zálohově a neodebraná strava se potom odečítá
Autor: Danča01
Ale přeci podle hygienického nařízení, se může jídlo hotové jídlo skladovat pouze určitou dobu a potom se musí zlikvidovat … a mě jde o to, jestli se do té doby vejdeme, než si rodiče neodhlášenou stravu stihnout vzít
Autor: maruš
Nevím kam na ty informace chodíte. Žádné takové nařízení už dávno neexistuje!! Platí pouze to, že hotový pokrm musí mít po celou dobu výdeje minimálně 60°C. Jak dlouho to budete mít ve vaně je pouze vaše věc a vašich HACCP. U ostatních pokrmů si můžete určit dobu výdeje také sama ( svačiny, přesnídávky, saláty)
Autor: Danča01
mám pouze informace od kuchařek, které byly vloni v létě na školení a tohle vše mi řekly, já byla na školení, ale nic takového se tam neříkalo. Jsem vděčná za každou informaci. Je prosím nějaké nařízení nebo vyhláška, kde bych to našla?
A ještě jsem se chtěla zeptat na opakování jídel v jídelníčku, prý se může jídlo opakovat pouze jednou za 2-3 měsíce … tudíž, když já dám dětem na svačinku třeba mléko s cereáliema, mohou ho dostat až za dva měsíce? apod…
Autor: maruš
pokud vím tak pestrost jídelníčku se bere v hodnocení 4 týdnů. Tudíž aby se pokrm neopakoval 2 – 3 měsíce považuji za nesmysl.
Autor: eva2
https://clanky.vareni.cz/upravene-zneni-vyhlasky-1372004-sb/
Autor: Danča01
já jsem si to myslela, ale kuchařky mi říkají něco jiného … jsem z toho úplně zmatená
Autor: Daník
rodiče si mohou první den nepřítomnosti dítěte vyzvednout pouze oběd, na svačinu nárok nemají, protože svačiny jsou doplňkové jídlo, tak nám to bylo řečeno na poradě. My tedy rodičům dáváme s obědem i odpolední svačinu, ale to je naše dobrá vůle, požadovat ji nemohou, a už vůbec ne dopolední svačinu. Dítě v MŠ má nárok na dotovanou stravu pouze pokud je přítomno, v případě nemoci má nárok pouze na hlavní jídlo první den
Autor: marcik 11
Dančo01, stále říkáte – kuchařky říkají – vy jste vedoucí a musíte být buď znalá nebo si hledat informace z profesionálních zdrojů. Ze své zkušenosti vím, že kuchařky, ač chodí na školení, poslouchají jen to svoje a co se jim hodí. Také se mě snažily přesvědčovat o různých věcech, které však již byly dávno novelizované. Nic proti kuchařkách, v podstatě mnohé věci znát nemusí, od toho je vedoucí.Doporučuji najít si nějakou kolegyni a konzultovat věci s ní na úrovni vedoucích.
Autor: rohlik
Vzkaz pro Danču01, jednou jsem ho tady četla, vezměte čokoládu, poproste nějakou vedoucí ve vašem okolí, zda by měla chvilku čas a informujte se, co a jak se má dělat. Až nějaké kontrole řeknete, že kuchařky říkaly, tak Vy jste zodpovědná vedoucí a nikoho to nebude zajímat. Přeji hezký den
Autor: Pepča
Prosím a co zaměstnanci, teď se mi jeden neodhlásil, jak to mám řešit? Dát mu plnou cenu včetně režii a bez FKSP? Vím, že už to tady někde zaznělo, ale nemohu dohledat. Dík
Autor: dudek
Neodhlášeným zaměstnancům dáváme plnou cenu oběda, včetně režií a FKSP.
Autor: Sartuna
ano přesně tak – za plnou cenu bez FKSP. Je pro vás jako cizí strávník.
Autor: Jana534
Naše jídelna nemá doplňkovou činnost – lze v takovém případě účtovat plnou cenu oběda pro neodhlášené dospělé? Jsme MŠ, takže docházku dětí si hlídám, ale se zaměstnanci je občas problém – např. náhlá nemoc. Děkuji za radu.
Autor: Pepča
i tak můžete účtovat plnou cenu, taky nemáme doplňkovou činnost. Měli jsme teď inspekci, museli jsme stanovit cenu pro cizí strávníky, protože se tu inspekce stravovala Domlouvali se s účetní , že se to účtuje někam do kategorie „jiné“ ne do hospodářské činnosti. Takže se i s tímto naloží asi takto. Každopádně jim dám alespoň plnou cenu za potraviny bez příspěvku FKSP
Autor: Jana534
Děkuji za pomoc, jste hodná. Na tu inspekci jsem ani nevzpomněla, ale taky řeším, zda jim můžu nabídnout oběd, když DČ nemáme. Už u nás dlouho nebyli, tak abych neudělala „botu“ hned při jejich příchodu, když nebudu vědět jestli je můžu stravovat či ne. Ještě jednou děkuji za radu a přeji hezký den 🙂
Autor: Jana534
Jinak kalkulaci samozřejmě mám i na plnou cenu včetně režií, ale nebyla jsem si jistá, zda ji můžu použít bez DČ
Autor: Pepča
Nám řekli, že musíme . Paní účetní se bránila, tak jí to promptně vysvětlili, že to není hospodářská činnost, že by to měla vědět :-). My tu kalkulaci neměli( to mi tady pomohly ostatní kolegyně), protože do prosince tu byla výdejna a kalkulace se dělala naposledy v r.2003. Teď když tu byla výdejna, tak všichni odešli, takže jak já tak paní účetní jsem nové.
Co ještě zdělili, že by to výslovně muselo být uvedeno ve zřizovací listině školy(nevím přesnou formulku) a nebo by to musel zakázat zřizovatel školy-obec (což nikdo neudělá, aby si nedělal velké problémy)
Jinak paní inspektorky v závěru poradily, nejlepší bylo, že podle jedné naprosto vše v pořádku a podle druhé, co přišla další den ne. Největší problém jsme měli s rozdělením na podvýdejky školu a školku zvlášť, protože původně to tu nebylo. Když jsem se o to pokusila, tak mi vyběhly z programu šílená čísla. Tak se to snažím doladit. Nevím jak do toho, ač nemá prý inspekce právní nárok toto po nás chtít, tak nevím, jestli je dráždit.
Autor: Matylda
Ahoj, můžete mi poradit, jaké podklady se dávají účetní a kdo dohledává, pokud je v účetnictví nějaký rozdíl ve školném, stravném, nebo ve stavu skladu. Děkuji
Autor: marcik 11
Nevím,zda je někde uvedeno,kdo to má dohledávat. Jelikož je v zájmu nás obou, aby žádný rozdíl nebyl, hlídáme spolu.Průběžně v roce (nejlépe měsíčně) hlídám -porovnávám ekonomkou zaúčtované faktury potravin z jejího programu se soupisem faktur z mého programu. Totéž u stravného. Ona to pak zkontroluje na konci roku podle jednotlivých dodavatelů a vždy se sejdeme. Dohledávat až na konci roku a opravovat chybné zaúčtování je dost nepohodlné.