Přeskočit na obsah

Podnormovávání

  • Autor: PAVEL

    Podnormovávání
    Hezký večer, nastoupil jsem jako nový kuchař a bylo mi sděleno, že musím každý den podnormovávat stav kvůli nevydaným obědům, aby nedocházelo ke zbytečnému vyhazování potravin. Zajímalo by mě, /když přijde kontrola a zjistí, že např pro 200 dětí které jsou přihlášeny mám nanormováno jen pro 90. Přitom těch 10 obědů je zaplaceno rodiči. / kdo je za toto zodpovědný….já nebo vedoucí, který mi toto nařídil? Není to tzv. obohacování? Poraďte mi jak to řešíte jinde? Mimo jiné mám pocit, že si vedoucí dopisuje do výdejky co potřebuje….

    • Autor: mumina

      Re: Podnormovávání
      Dobrý den, nedovedu si dost dobře představit, že nanarmujete 90 obědů a přijde vám 100, kde vezmete pro ostatní např. maso. Jednou to rodiče platí, tak musí děti jídlo dostat. Při kontrole tohle, určitě nemůžete obhájit a nemůže Vám vycházet spotřební koš. My jsme malá jídelna 55 dětí Zš a 55 Mš, normujeme přesně na počet jídel v případě ranní odhlášky kuchařka hlavní suroviny (maso, brambory, ovoce) upravuje. Myslím, že by Vám měla vedoucí výdejku poskytnout k nahlédnutí, pokud ne, už je tam nějaký problém v podobě dopisování. Zkuste to řešit s hlavní kuchařkou.

    • Autor: JAROSLAVA

      Re: Podnormovávání
      Dobrý den,
      výdejka od kuchaře by měla souhlasit s výdejkou vedoucího,tak by se nemělo stát,že si vedoucí odepíše něco navíc,na co by mu nepřišla kontrola .My vaříme okolo 200 jídel a nepodnormováváme(odhlašujeme,ale děti ještě ráno do 6h,tak se nám nestává,že by zústalo větší množství nevydaných obědů),naopak spíše u jídel u kterých víme,že je děti mají rádi,tak nadnormováváme,aby se nám nestalo,že když spousta z nich křičí ,že chtějí víc,tak aby se na někoho nedostalo,ale to máme ošetřeno ve vnitřních směrnicích pro výdej potravin.Ale ani když podnormujete,tak se nemůžete obohacovat,přece když ty suroviny nevydáte ze skladu,neobjeví se na výdejce,tak s nimi vůbec nepracujete .Že vám zůstane víc peněz,které potom použijete na ovoce apod.,se přece vždycky hodí a využijí se zase jen pro děti,alespoň taková je moje zkušenost.Zdravím Jaroslava

    • Autor: Ajka

      Re: Podnormovávání
      Pavle, pokud vyplníte výdejky ve všech kolonkách a využijete i kolonky vráceno do skladu anebo vydané dodatečně a zbytek proškrtnete tak jste udělal všechno aby nešlo dále s výdejkou manipulovat. To znamená že si surovinu nanormujete přesně podle strávníků a v dalších kolonkách si ji upravíte podle potřeby. V případě že víte, že potřebujete příslušné suroviny méně odepíšu ji v kolonce vráceno do skladu a v řádku skutečná spotřeba zapíšu skutečnost. Stejný postup uplatním i u surovin kterých potřebuji více než je dané normou. Volné řádky proškrtat. Lze zdůvodnit i na zadní straně výdejky. Tento postup je možné uplatnit i u tištěných výdejek z počítače. Vždyť tam máte dost místa na různé poznámky psané rukou. Tak toho využijte a jste krytý.

      • Autor: sárah

        Re: Podnormovávání
        No tak prosím poraďte co je správný postup. Kuchařka napíše svoji výdejku co si žádá ze skladu. Já jí to podle toho vydám a na základě její výdejky udělám tu svojí. Tu dělám stejně až když je téměř uvařeno tak nemám potřebu něco vracet nebo naopak dobírat.Pokud něco zapomenu dopíši následující den s poznámkou.Dělám elektronickou výdejku, ale to snad už každý.Děkuji

    • Autor: jabrda

      Re: Podnormovávání
      Dobrý den.
      Podnormování není přece v ekonomice problém. Pokud vím, že 100 přihlášených děti mně nesnědí
      100 porcí rajské polívky s rýží, není problém nanormovat jen 80 porcí a ostatní finanční prostředky využít na zpestření stravy třeba ovocem, kvalitnějším, neobvyklým masem a dalšími nabídkymi pestrosti trhu s potravinami. Pokud se jedná o větší jídelnu a já vím, že každý den nepřijde na oběd 20 dětí v průměru, tak opět podnormuji a ušetřím na jiné jídlo , kde nevyjdu, když srnčí stojí třeba 150 Kč za kg. Na konci měsíce přece vyučtuji provařené obědy ve srovnání s normou finanční. Nebojte se tímto způsobem dostat do jídelního lístku maso, ovoce a jiné neobvyklé potraviny, které bychom si jinak nemohli dovolit. Nikoho neokradete a právě si získáte strávníky tím, že jim uvaříte něco, co doma ani neznají. A teď napište, jaký předpis byste porušili?

      • Autor: mumina

        Re: Podnormovávání
        Dobrý den, souhlasila bych s vámi, ale co když Vám přijde kontrala, jak obhájíte pro 100 strávníků jen 80 polévek. My se také snažíme na nějakém jídle ušetřit, ale spíše levnějčími surovinami než podnormováním.

        • Autor: JAROSLAVA

          Re: Podnormovávání
          Dobrý den,
          dejte si to do vnitřních směrnic pro odepisování potravin,vše co tam budete mít ošetřené,odsouhlasené a podepsané od vedení ,tak by mělo být v pořádku ,takto mě to doporučila paní inspektorka.Zdravím Jaroslava

    • Autor: Olina

      Re: Podnormovávání
      Pane Pavle, výdejku musí odsouhlasit kuchař, který zboží převzal od vedoucí, takže si vedoucí nemůže nic dopisovat.Jinak u nás, po dohodě s ved. kuchařkou také podnormujem občas, ale ne maso, pouze přílohy o které je menší zájem a nebo naopak navyšujem u těch, které mají děti rády.

    • Autor: PAVEL

      Re: Podnormovávání
      Díky za rady a přeji hezký večer.

    • Autor: zdenda

      Re: Podnormovávání
      Dobrý večer,ani u nás nepodnormujeme maso,většinou máme něco málo navíc,jelikož jsme vesnická jídelna a maso nám vozí pouze tři krát týdně a většinou přivezou o něco více,než je objednáno.Něco jiného je u příloh a sladkého jídla,tam také nadnormujeme o něco více,pokud víme,že to děti jedí a budou si přidávat/buchtičky s krémem,kynuté knedlíky s povidly,škubánky /.Hezký večer.

    • Autor: věrka

      Re: Podnormovávání
      Dobrý den, u nás prázdné kolonky ve výdejce kuchařka proškrtne a pak zkontroluje a podepíše tu moji z počítače a obě je dám k sobě. Norma na maso je podle normy minimální, takže spíš trochu přidáváme na přidání. Zdravím.

    • Autor: kastan

      Re: Podnormovávání
      Mám dotaz, pokud peču maso a to se hodně speče mohu nanormovat víc?Jakým způsobem to obhájím před kontrolou?To samé je u kuřecích plátků, když ze zmraženého vyteče voda musí být moje kuchařka kouzelník.Díky za odpověď

      • Autor: JanaJ

        Re: Podnormovávání
        Spočítáte normu a přidáte si 10% na vepřové nebo 15% na hovězí.Nic nemusíte obhajovat.A u kuřecího dáte snad výmraz + výpek zase %.

    • Autor: mama

      Re: Podnormovávání
      hezky vecer,pracuji ve sj 20let a nikdy bych nic takoveho nedelala.spocitam deti, nanormuji, napisu vydejku, ale v kolonce vydano ze skladu dopisu napr.1kg testovin vice nebo v kolonce vraceno do skladu napr.1kg ryze mene.v kolonce skutecnost jiz pisu tolik kolik potrebuji.

      • Autor: JanaJ

        Re: Podnormovávání
        Asi si nerozumíme, jedná se o maso ne o rýži nebo o těstoviny které se vám samozřejmě nevypečou a pokud nepřidáváte % na maso tak snad ty děti šidíte ne? To se do gramáže nemůžete vejít.

    • Autor: PAVEL

      Re: Podnormovávání
      Výmraz na kuřecím mase? Ořez u plecka / kýty/? Nic takového se u nás neděje. Vždycky to přece nějak vyjde. Je důležité nakrájet porce pro dospělé podle normy / někdy i větší/ a pak už u dětí na tom nesejede. Hrůza. Děsím se až si někdo přijde převážit porce….Ale vše padne na moji hlavu….

      • Autor: Hanulka

        Re: Podnormovávání
        Pavle, každá zkušená vedoucí a zkušená kuchařka, kuchař, vědí, že s normovanou dávkou masa nikdy nevyjdou, chtějí-li dodržet váhu porcí masa po úpravě. Můžete syrové maso před úpravou očistit sebevíc, ale ze „šrutky“ zůstávají i špičaté konečky, dejte je někomu na talíř… Sem tam nějaká šlacha, zakřivení a  kuchařko, dělej, co umíš! A první krájet dospělé? Ach, jo… U nás to řešíme tak, že kuchařka po těch x letech už ví, kolik masa podle druhu vzít víc, do výdejky napíšu zvýšenou normu, třeba 6,7,8,9…, nebo ořez do poléky. Nikoho neošidíme, nic si neodneseme a za porce se určitě nemusíme stydět. Doba dogmatického normování je už dávno pryč… A není potřeba, aby si do masa nakrájel kuchař prsty! Zdravím. H.

      • Autor: mara

        Re: Podnormovávání
        Pracuji jako ved.kuchařka 26 let.Plec bereme jen na mletí.Vaříme pro první st.,druhý st.,a pro gymnázium.Dospělí mají stejné porce jako gymnázium.Žádné porce pro dospělé extra neděláme.A psát,že u dětí na tom nesejde? Vždyť vaříme hlavně pro děti.Kde to pracujete?

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se