Pokud chcete dětem dávat k jídlu např. toto: “
Koncentrovaný hovězí bujón (voda, hovězí extrakt 1,7%), Jedlá sůl 22%, Hovězí tuk 5,4%, Kvasničný extrakt, Zelenina (mrkev 1,8%, pórek 0,5%), Cukr, Aromata (obsahují mléko), Palmový tuk, Zahušťovadla (xanthan, karubin), Karamelový sirup, Petrželová nať 0,4%, Maltodextrin“, TAK VAŘTE Z BUJÓNU. A také vám nesmí vadit levný palmový tuk, jehož rozšiřující se produkce má devastující dopad na životní prostředí.
Pokud jste takový profesionál v oblasti školního stravování mohu vás požádat o odpověď na první část mé otázky. Může se vývar vařit z kostí?(nejsem vedouci ŠJ)
Osobně si myslím, že dotaz je myšlen tak, jestli máte někdo zkušenost s takovými těmi bujóny, které jsou dle výrobců vhodné do škol? Shodou okolností mne včera navštívil obchodní zástupce firmy, která nabízí sušené zeleniny, bujóny, omáčky, luštěninové mouky atd…
A jelikož v ceníku má velké záhlaví ,,zdravá strava do škol “ samotnou by mne zajímalo, jak to s těmito potravinami vlastně je.
Byla jsem minulý týden na konferenci v Brně a tam jsem je vlastně viděla poprvé, což asi kdyby to bylo hodně špatné, tak by přece nemohli dostat pozvání k představení firmy na takovou akci???
Nebo se pletu???
Martinko určitě bude lepší když budete vařit vývar z kostí a zeleniny,než používat vývary v prášku,tekuté nebo jakékoli jiné šmakulády tohoto tipu.Ale zase, zakázané tyto laskominy nejsou,ale prosím Vás opatrně.Tak mějte hezký den.
Děkuji za odpověď, ptám se na kosti záměrně, slyšela jsem že ve školních kuchyních se používat nemohou. Vím že s bujóny musíme opatrně, ale někdy to jinak nejde (česneková polévka). Vaříme cca 120 litrů polévky a trochu se ho tam ztratí.
Používat kosti do vývaru samozřejmě můžete, ale pak také musíte kontrole doložit jejich likvidaci, protože kosti nepatří mezi bio odpad, tzn. zvláštní nádoba na tyto kosti a odvoz specializovanou firmou, ta je rozdrtí na hmotu, která se následně sterilizuje, dále zpracovává na kostní moučku, ze které se dále vyrábějí krmné směsi pro dobytek. Kosti by měly být vzhledem k jejich rychlému podléhání zkáze ukládány do doby odvozu v chladicím boxu?
Polévky
Autor: Martina80
Polévky
Dobrý den, jak je to prosím vás s vařením vývaru ve školních jídelnách z kostí nebo z bujónu?
Děkuji
Autor: Valentýna
Pokud chcete dětem dávat k jídlu např. toto: “
Koncentrovaný hovězí bujón (voda, hovězí extrakt 1,7%), Jedlá sůl 22%, Hovězí tuk 5,4%, Kvasničný extrakt, Zelenina (mrkev 1,8%, pórek 0,5%), Cukr, Aromata (obsahují mléko), Palmový tuk, Zahušťovadla (xanthan, karubin), Karamelový sirup, Petrželová nať 0,4%, Maltodextrin“, TAK VAŘTE Z BUJÓNU. A také vám nesmí vadit levný palmový tuk, jehož rozšiřující se produkce má devastující dopad na životní prostředí.
Autor: jentak
Pokud chcete udělat skutečně kvalitní polévku použijte maso a budete mít skvělý vývar bez dochucovadel a zbytečně přidané soli
Autor: none
Nechápu, jak může dát vedoucí ŠJ takový dotaz!!!
To je naprosto neprofesionální !!!
Autor: Martina80
Pokud jste takový profesionál v oblasti školního stravování mohu vás požádat o odpověď na první část mé otázky. Může se vývar vařit z kostí?(nejsem vedouci ŠJ)
Autor: Valentýna
Martino 80, jasně, že se může vařit vývar z kostí. Proč by ne.
Autor: Katharinka
Osobně si myslím, že dotaz je myšlen tak, jestli máte někdo zkušenost s takovými těmi bujóny, které jsou dle výrobců vhodné do škol? Shodou okolností mne včera navštívil obchodní zástupce firmy, která nabízí sušené zeleniny, bujóny, omáčky, luštěninové mouky atd…
A jelikož v ceníku má velké záhlaví ,,zdravá strava do škol “ samotnou by mne zajímalo, jak to s těmito potravinami vlastně je.
Byla jsem minulý týden na konferenci v Brně a tam jsem je vlastně viděla poprvé, což asi kdyby to bylo hodně špatné, tak by přece nemohli dostat pozvání k představení firmy na takovou akci???
Nebo se pletu???
Autor: Zdenouš
Martinko určitě bude lepší když budete vařit vývar z kostí a zeleniny,než používat vývary v prášku,tekuté nebo jakékoli jiné šmakulády tohoto tipu.Ale zase, zakázané tyto laskominy nejsou,ale prosím Vás opatrně.Tak mějte hezký den.
Autor: Martina80
Děkuji za odpověď, ptám se na kosti záměrně, slyšela jsem že ve školních kuchyních se používat nemohou. Vím že s bujóny musíme opatrně, ale někdy to jinak nejde (česneková polévka). Vaříme cca 120 litrů polévky a trochu se ho tam ztratí.
Autor: jentak
Používat kosti do vývaru samozřejmě můžete, ale pak také musíte kontrole doložit jejich likvidaci, protože kosti nepatří mezi bio odpad, tzn. zvláštní nádoba na tyto kosti a odvoz specializovanou firmou, ta je rozdrtí na hmotu, která se následně sterilizuje, dále zpracovává na kostní moučku, ze které se dále vyrábějí krmné směsi pro dobytek. Kosti by měly být vzhledem k jejich rychlému podléhání zkáze ukládány do doby odvozu v chladicím boxu?
Autor: katkakytka
A co kosti z kuřecích stehen,nebo z králíka?