Přeskočit na obsah

Polotovary ve školní jídelně

  • Autor: Ing. Pavla Boturová

    Polotovary ve školní jídelně
    V jídelně naší základní školy se nyní velmi často používají polotovary – mražené hotové zeleninové karbanátky, sušená bramborová kaše, hotové omáčky v prášku, hotové obalené řízečky, filé, krůtí řízky ve formě drcené – pomalu se nepozná, zda se jedná o rybí či drůbeží maso. Vedoucí školní jídelny se hájí tím, že tyto výrobky jsou schválené hygienikem, plní spotřební koš a na přípravu jídel ze surovin přímo v jídelně nemá dostatek personálu. Rodiče žáků ale toto napadají, že nechtějí pro své děti umělou stravu. Proto jsem se chtěla zeptat, jaký je názor odborníků na tuto problematiku. Děkuji

    • Autor: Ilka

      Re: Polotovary ve školní jídelně
      Ano, tady narážíme na stále se menšící limity žáků na pracovnice školních jídelen a proto se to řeší touto cestou. Ať se někdo zamyslí i nad tímto. I toto by rodiče měli vědět.Učitelům se limity počtu dětí zvyšují a ve školních jídelnách je to naopak. Jinak polotovary jo, ale ve velmi malé míře- spíše pro zpestření.Zdravím

    • Autor: Ilka

      Re: Polotovary ve školní jídelně
      Ano, tady narážíme na stále se menšící limity žáků na pracovnice školních jídelen a proto se to řeší touto cestou. Ať se někdo zamyslí i nad tímto. I toto by rodiče měli vědět.Učitelům se limity počtu dětí zvyšují a ve školních jídelnách je to naopak. Jinak polotovary jo, ale ve velmi malé míře- spíše pro zpestření.Zdravím

    • Autor: Ilka

      Re: Polotovary ve školní jídelně
      Ano, tady narážíme na stále se menšící limity žáků na pracovnice školních jídelen a proto se to řeší touto cestou. Ať se někdo zamyslí i nad tímto. I toto by rodiče měli vědět.Učitelům se limity počtu dětí zvyšují a ve školních jídelnách je to naopak. Jinak polotovary jo, ale ve velmi malé míře- spíše pro zpestření.Zdravím

    • Autor: František Adámek

      Re: Polotovary ve školní jídelně
      Doporučuji se s tímto dotazem obrátit na Společnost pro výživu (www.spolvyziva.cz). Jen bych rád doplnil, že odpověď na tuto otázku není na úrovni – „co je pro děti zdravé a co nezdravé“, ale „co je pro děti zdravé a co zdravější“. Mám zkušenost s tím, že moho (zejména malých) jídelen se svými personálními kapacitami bilancuje na pokraji svých možností. Nebylo by cestou z téhle situace přijetí daší síly do kuchyně, jejíž mzdové náklady by se mořily z rozšířené či nově zavedené doplňkové činnosti?

    • Autor: František Adámek

      Re: Polotovary ve školní jídelně
      Doporučuji se s tímto dotazem obrátit na Společnost pro výživu (www.spolvyziva.cz). Jen bych rád doplnil, že odpověď na tuto otázku není na úrovni – „co je pro děti zdravé a co nezdravé“, ale „co je pro děti zdravé a co zdravější“. Mám zkušenost s tím, že moho (zejména malých) jídelen se svými personálními kapacitami bilancuje na pokraji svých možností. Nebylo by cestou z téhle situace přijetí daší síly do kuchyně, jejíž mzdové náklady by se mořily z rozšířené či nově zavedené doplňkové činnosti?

    • Autor: František Adámek

      Re: Polotovary ve školní jídelně
      Doporučuji se s tímto dotazem obrátit na Společnost pro výživu (www.spolvyziva.cz). Jen bych rád doplnil, že odpověď na tuto otázku není na úrovni – „co je pro děti zdravé a co nezdravé“, ale „co je pro děti zdravé a co zdravější“. Mám zkušenost s tím, že moho (zejména malých) jídelen se svými personálními kapacitami bilancuje na pokraji svých možností. Nebylo by cestou z téhle situace přijetí daší síly do kuchyně, jejíž mzdové náklady by se mořily z rozšířené či nově zavedené doplňkové činnosti?

    • Autor: L

      Re: Polotovary ve školní jídelně
      V KUCHYNI JE STÁLE MÉNĚ ZAMĚSTNANCŮ, DOSPĚLÝM VAŘÍME ZADARMO, JEŠTĚ SI CHCETE VYBÍRAT. POKUD SE VAŘÍ VÝBĚR, JE TO SE STÁVAJÍCÍM POČTEM ZAMĚSTNANCŮ. PLATÍ HACCP. DOBU OD 10 HODIN POTŘEBUJEME PRODLOUŽIT. POLOTOVARY JSOU SCHVÁLENÉ, ALE TAKÉ MI NECHUTNAJÍ. POKUD ALE CHYBÍ JEDNA NEBO DVĚ PRACOVNICE, ZÁSTUP NEDOSTANEME.
      JE OTÁZKA, CO JE TO VELMI ČASTO. PIŠTE KKONKRÉTNĚ. JE TO DENNĚ? NEBO JEDNOU MĚSÍČNĚ. KAŽDÝ STRÁVNÍK MÁ JINOU CHUŤ A NÁROKY.
      POKUD VE ŠKOLE CHYBÍ UČITEL, TAKÉ SE SUPLUJE.

    • Autor: L

      Re: Polotovary ve školní jídelně
      V KUCHYNI JE STÁLE MÉNĚ ZAMĚSTNANCŮ, DOSPĚLÝM VAŘÍME ZADARMO, JEŠTĚ SI CHCETE VYBÍRAT. POKUD SE VAŘÍ VÝBĚR, JE TO SE STÁVAJÍCÍM POČTEM ZAMĚSTNANCŮ. PLATÍ HACCP. DOBU OD 10 HODIN POTŘEBUJEME PRODLOUŽIT. POLOTOVARY JSOU SCHVÁLENÉ, ALE TAKÉ MI NECHUTNAJÍ. POKUD ALE CHYBÍ JEDNA NEBO DVĚ PRACOVNICE, ZÁSTUP NEDOSTANEME.
      JE OTÁZKA, CO JE TO VELMI ČASTO. PIŠTE KKONKRÉTNĚ. JE TO DENNĚ? NEBO JEDNOU MĚSÍČNĚ. KAŽDÝ STRÁVNÍK MÁ JINOU CHUŤ A NÁROKY.
      POKUD VE ŠKOLE CHYBÍ UČITEL, TAKÉ SE SUPLUJE.

    • Autor: L

      Re: Polotovary ve školní jídelně
      V KUCHYNI JE STÁLE MÉNĚ ZAMĚSTNANCŮ, DOSPĚLÝM VAŘÍME ZADARMO, JEŠTĚ SI CHCETE VYBÍRAT. POKUD SE VAŘÍ VÝBĚR, JE TO SE STÁVAJÍCÍM POČTEM ZAMĚSTNANCŮ. PLATÍ HACCP. DOBU OD 10 HODIN POTŘEBUJEME PRODLOUŽIT. POLOTOVARY JSOU SCHVÁLENÉ, ALE TAKÉ MI NECHUTNAJÍ. POKUD ALE CHYBÍ JEDNA NEBO DVĚ PRACOVNICE, ZÁSTUP NEDOSTANEME.
      JE OTÁZKA, CO JE TO VELMI ČASTO. PIŠTE KKONKRÉTNĚ. JE TO DENNĚ? NEBO JEDNOU MĚSÍČNĚ. KAŽDÝ STRÁVNÍK MÁ JINOU CHUŤ A NÁROKY.
      POKUD VE ŠKOLE CHYBÍ UČITEL, TAKÉ SE SUPLUJE.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se