poraďte mi
Dobrý den,chci se zeptat,zda někdo odebíráte pro školní(jsme školka) stravování stravu od někoho,kdo má ústavní stravování a zda to vůbec lze.Přeji hezký den bez deště.
Re: poraďte mi
Nevím přesně,ale jednou jsem se dotazovala na hygieně podle čeho se mám řídit když vařím pro děti od 3-18 let a pro seniory a mají jeden jídelníček .Paní říkala že se musím řídit stravováním pro děti.Tak jsem vařila babičkám jako dětičkám.
hezký den.
Re: poraďte mi
Dobrý den,potřebuji poradit s programem VIS.
Zaměstnanci naši ŠJ si mohou odebrat druhý oběd za plnou cenu ale panu řediteli se nelíbí že je v programu uvedena kategorie CIZÍ,přes konfiguraci stravné mi to nešlo.Děkuji za radu.
Re: poraďte mi
Do školní jídelny kde se vaří pro 160 dětí mi přihlásili jedno s bezvaječnou dietou, jedno s cukrovkou co to pro mne znamená a jsem povina tyto diety vařit, obědy se převáží z kuchyně na jiné výdejní místo
Re: poraďte mi
Na hygienickém školení minulý týden nám bylo řečeno,,že vaření diet je pouze naše dobrá vůle – ne povinnost,není to dáno legislativou.Pokud se rozhodneme dietu vařit,musíme mít zvlášť výdejku a stanoven i jiný finanční normativ.
Re: poraďte mi
Dobrý den, řekla, bych, že je to na domluvě s rodiči, aby si hlídali obědy na každý den. Myslím, že asi není v silách uvařit zvlášť jídlo pro každé dítě. U nás chlapeci s alergií na vejce maminka jídlo vybírala už při placení obědů na celý týden.
Re: poraďte mi
Dobrý den. K dotazu druhý oběd pro zaměstnance. Tyto obědy mám zavedeny pod kategorií ZAMR – tzn. zaměstnanci rodina. Po dohodě s ředitelem školy a ekonomkou hradí zaměstnanci tento druhý oběd plnou cenu obědů bez zisku. Potraviny, věcnou režii, osobní režii.Tedy v programu VIS zavést novou kategorii. Hezký den. Dáša
Re: poraďte mi
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Jsme malá školní jídelna, kde se vaří jedno jídlo. Teď přišla s prosbou maminka, že má dcera bezlepkovou dietu. Ona pracuje, holčička je po vyučování ve školní družině. Potřebuji vědět zda je možné holčičce ohřívat tuto stravu přinesenou matkou v mikrovlnce ve školní jídelně. Děkuji
Re: poraďte mi
Dobrý den,také naše školní jídelna řešila bezlepkovou dietu. Od září jsme pro tuto holčičku začali vařit dietu.Maminka si donesla bezlepkovou mouku a kukuřičný škrob. Dá se to zvládnout, když máte bezva kolektiv. Nabídněte mamince ,že se o dietu postaráte a věřte , že vám bude vděčná. Pěkný den
Re: poraďte mi
Dobrý den,měla jsem stejný problém,mám dvě děti,které mají dietu,jídlo si každý den nosí,pak jim je ohřejem v mikrovlné troubě,máme od rodičů podepsaný papír ,že ručí za jídlo donesené do ŠJ na doporučení hygieny a vše u nás klape.
Re: poraďte mi
Dobrý den,potřebovala bych poradit.Dle nového nařízeni z EU se mají zbytky jídla skladovat v uzaviratelné popelnici.Ta se má chladit na cca8st.Máte s tím někdo zkušenost.Nám dnes popelnice dovezli a já mám jít koupit chladničku,aby se tam popelnice vešla.Jakou chladničku na zbytka používáte?Díky Petra
Re: poraďte mi
Dobrý den,před půl rokem jsem byla na školení hygieny a tam byl vznesen dotaz:že město dle nařízení EU(nevim které) nařizuje,aby se odpad likvidoval ekologicky.Všem nám zavezli vakuově uzaviratelné popelnice.Hygienička řekla dobře,ale musí se chladit aspoň na 8stup.
Jsme z Karlovarska.Tu vyhlášku 852 si hned zítra přečtu.DíkyP.
Re: poraďte mi
Dobrý den, chtěla bych poradit s jedním problémem. Jsme malá škola, vaříme dvě hlavní jídla a paní ředitelka po nás požaduje ještě svačinky pro děti. Problém je s kuchyní, je malá, malé skladové prostory, nemáme ani dostatek pracovních ploch. Navíc naše vybavení není také nejlepší. Vaříme cca 230 jídel denně. Děti 150, kantoři 30 a 50 cizí ( domov důchodců). Už rok to paní ředitelce marně vysvětluji, že to nejde mám 2 kuchaře a 2 pomocné síly.Může mi to ředitelka nařídit ? Děkuji za případné rady.
Re: poraďte mi
Dobrý večer, mám dojem , že je to zařízení školní, tudíž svačinky by jste měla dělat, doplňkovou činnost tedy cizí ne.O to by se měla postarat obec , nebo zřizovatel domova důchodcu a najít si někoh jiného.I když svačinky jsou také doplňková jídla, pokud jste internátní , tak je vyjímka celodenní stravování. Hezký večer
Re: poraďte mi
To není zrovna dobrý názor v 21. století ať se obec postará obzvlášťe v době ekonomické krize. Jsme školní jídelna vaříme 650 jídel denně z toho 200 jídel právě doplňkovou činnost, která nás také určitým způsobem drží nad vodou. Podniky, pečovatelské domy, jídlo do jídlonosičů apod… Každý prodaný oběd dobrý. Ale jak jsem slyšel v předchozích článkách, vždy se to musí podřídit školnímu stravování, spotřebnímu koši. To je věc druhá, proto máme výběr ze dvou druhů, kde je možno si vždy vybrat jídlo. Doporučuji vám nebránit se jaké koli změně ze strany zřizovatele, můžou vám klesnout strávníci a jste bez práce a pak vám budou důchodci dobrý.
Re: poraďte mi
Dobrý deň. Neviem akým spôsobom robíte výkaz stravovaných osôb a normovací hárok. My máme 3 druhy platieb a to pre žiakov 1. stupňa, pre žiakov 2. stupňa a v 3. stupni sú všetci dospelí. V 3. stupni sú naši zamestnanci, študenti denného a externého štúdia, zamestnanci fakulty a cudzí stravníci. Vo výkaze stravovaných osôb sú aj v 3. stupni vytvorené tzv. triedy, kde kolegyňa má dospelých stravníkov s menným zoznamom rozdelených / napr. cudzí, zamest, TU ex. a pod/. V normovacom hárku normujem tri stupne stravníkov. V treťom stupni sú všetci dospelí bez ohľadu na to koľko platia / zľavy FKSP a SF/ nakoľko je pre nich stanovený jeden finančný limit. Týmto sa ja riadim a ostatné doplatky sa riešia formou faktúr od škôl a oragnizácií s výnimkou cudzích stravníkov, ktorí si platia finančnú normu aj s réžiou. Zvlášť normovacie hárky a výdajky nerobím, lebo pri takom malom počte stravníkov by ste boli stále v mínuse. Tým myslím finančný limit. Neviem či som Vám pomohla. S pozdravom Eva
Re: poraďte mi
Prosím o radu, ve škole čekáme kontrolu z kraje
a po mně se chce písemně doložené výběrové řízení na potraviny.
Už se s tím někdo setkal a poradí mi jak na to ??
Moc děkuji.
Re: poraďte mi
V příručce HACCP by jste měla mít uvedeno, že zboží odebíráte od PROVĚŘENÝCH DODAVATELŮ a přiložen seznam. Dodavatele máte jistě prověřené během dlouholeté spolupráce.
Re: poraďte mi
Dobrý den, myslím, že je pouze na Vás od koho budete odebírat a rozhoduje převším kvalita a cena. Dost dobře si nedovedu přestavit, jak toto výběrové řízení vést. Asi budete muset předložit nabídkové listy, které vám dodovatelé předkládají.
Re: poraďte mi
Pracuji jako kucharka v MS,varim pro 54 deti a pracuji 8h denne.Na pracovisti je vedouci kuchyne,ktera pracuje 4h denne.Z toho me pomaha 1h v kuchyni a 3h jako vedouci.Pani vedouci ma 57let a ma ZAKLADNI VZDELANI(nema ani vyucni list ani maturitni vysvedceni) a je zarazena jako kuchacharka(vypomoc na 1h v kuchyni)ve 4tride a v 10platovem stupni.A jako vedoucí (3h)je zařaszena do 7 třídy a 12 platoveho stupne.Chtela bych se zeptat jak je mozne ,ze paní vedoucí je zarazena do 7 tridy,kdyz ma zakladní vzdelání .Myslím ,ze behem sve letite praxe si mohla vzdelaní dodelat ,ale to neudela a je to tolerovano. Predem dekuji za odpoved.
Re: poraďte mi
Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu-pracuji jako kuchařka v malé škole a paní ředitelka mi zakázala koupit si OOP,protože nejsou peníze.že to,co mám,mi musí stačit,mám obavy,že i kontrola z hygieny si může všimnout,že moje prac.oblečení je za ten rok poněkud obnošené,zašité a pracovní obuv má sešlapanou pritiskluz.podrážku atd.na OOP má každý zaměstnanec nárok,pokud to předepisuje druh vykonávané práce.nevím,kde mám svůj nárok jinak uplatnit.bylo mi doporučno,že když se mi to nelíbí,mám si koupit sama a nebo jít=tzn.odejít ze zaměstnání,že na moje místo jsou další zájemci.přijde mi to jako šikana ze strany vedení,protože ti „další zájemci“jsou přibuzní vedení.děkuji a přeji všem lepší vedení školy.
Pro Kokinku
Prac.oblečení se tady nedávno řešilo-OSTATNÍ-PRACOVNÍ OBLEČENÍ.Jak jsem psala už tam,každý rok si kupuji oblečení v hodnotě 1800Kč.Tuto částku uváděla i jiná diskutující.Nenechte se odbýt,máte na něj právo.
Re: poraďte mi
My máme metodičku, ta mi také s podobným problém hodně pomohla, případně se lze i obrátit na hygienu, i tam jsem se shledala s pochopením a podáním pomocné ruky.
Re: poraďte mi
Dobrý den,jak by jste reagovali na tohle? ,, Vzhledem k množícím se stížnostem dětí na velikost porce obědu sdělujeme následující informace. Pokud se dítěti bude jevit velikost porce (zejména masa) nedostačující, ihned před konzumací může být s pomocí pedagogického dozoru porce převážena a stížnost následně řešena s pracovnicemi školní jídelny.,, Toto o nás napsaly ze zš.Uvádím ,že o žádné stížnosti ved.stravování nic nevěděla vše jsme se dočetly z internetu,maso vždy vážíme .Naopak učitelky z mš a děti si jenom vše pochvalují a chtějí recepty.Škola tedy učitelé ná nás něco pořád mají už ani nemáme chuť chodit do práce cítime to vše jako šikanu a nikde nemáme zastání.poraďte nám co dělat.Děkujeme
Re: poraďte mi
Tak u nás jsme něco takového řešili – byla jsem zavolána na zasedání školního parlamentu (vícekrát), kde se mě z vedení a zástupců učitelů nikdo ani v nejmenším nezastal. Řekli jsme si o normách, o spotřebním koši, o složení jídelníčku. Zástupce parlamentu jsem pozvala ráno do kuchyně, kdy se krájí maso (zvážili jsme normu), a pak přišli před výdejem, aby viděli, co z toho zbylo, ukazovaly jsme jim normu příloh apod. Tito zástupci měli informovat spolužáky, ale bohužel se tak nestalo, bo za nějakou dobu vše se opakovalo. Tak jsem si vzala normy a udělala přehled nejzákladnějších surovin a hotových pokrmů (podle kategorií) a toto vyvěsila na nástěnku. Dále žáčci chtěli novinky, což i vedení nám doporučilo každý měsíc zařadit novinku a pečené moučníky. Bohužel to něco stojí.
Re: poraďte mi
ráda Vám můj vzor zašlu (možno naskenovat ), napište mi na mail RadkaFL@seznam.cz
Autor: valentýna
Re: poraďte mi
Myslím, že je zcela přirozené, že se děti zajímají o velikost svých porcí v jídelně. Ostatně, kde máte jako vedoucí jistotu, že každá porce, kterou nandá Váš personál na talíř, má VŽDY přesně gramáž podle normy.
V první řadě seznamte strávníky s tím, na co mají „nárok“ – tedy co si platí a co by měli mít na talíři. V dnešní době všude v restauracích dostáváme dvojnásobné porce, doma je také porce leckde od maminky větší, než podle normy v jídelně. Dětem se pak snadno může zdát, že je „šidíte“, protože nejsou informovány. Zvolte vhodnou formu. Na jídelním lístku v restauraci také očekáváte minimálně gramáž masa v syrovém stavu.
Dále se pokuste zavést systém přídavků. Některé děti jedí více a běžná porce je pro ně málo. Zkuste se školou více komunikovat, dejte si na výdej váhu, kde bude z Vaši iniciativy občas porce při nandavání převážena. Tak bude mít strávník signál, že i vy si kontrolujete pravidla.
Re: poraďte mi
Na chamtivost radu nemám, jen mohu zveřejnit řešení, které má školní jídelna, kde pracuje můj manžel.
Tam totiž dávají při výdeji na váhu i přílohy. Brambory, rýži, bramb. kaši ap.
Re: poraďte mi
I já přicházím se svou „troškou do mlýna“. Před několika lety naše paní ředitelka rozdala
učitelům /a pak,že vaříme pro děti/ dotazník, ve kterém se mimo jiné ptala i na spokojenost s velikostí porcí. Někteří tvrdili, že jsou malé, jiní zase, že dostačující…Tak jsme navrhli, že koupíme vitrínu, ve které budou každý den vystaveny vzorové porce pro každou kategorii. A byl klid, protože učitelé moc dobře vědí, že dostávají více /samozřejmě nemluvím o mase/, než je norma – například knedlíkama by si někteří nechali nejraději „obložit“ talíř kolem dokola. A to nemluvím o tom, když jsou buchty nebo koblihy, to chtějí plný talíř a potom si odnesou polovinu do školy.Já myslím, že si nemají na co stěžovat /za ty peníze/. No a když se jim to nelíbí, ať se odhlásí a mohou chodit do restaurace. Však to všechny známe, jak se na naše vaření těší po prázdninách, kdy si musí vařit „chudáci“ sami.
Re: poraďte mi
Dobrý den ,přídavky děti dostávají,vždyť někdo chce trochu a taky tu máme občas neodhlášenou stravu. My si myslíme,že za vším bohužel jsou ,,pedagogové,,kterým jsme obrazně nevlezly do zadku.Na to co po nás chtěly jsme se informovaly u hygieny .Ta nám řekla ,že to nelze a tudíž to děláme dobře.Vaříme u nás už 30 let a tohle jsme ještě nezažily nikdy žádné stížnosti.Začalo to před půl rokem novým ředitelem a už se to veze.Takže hezký zbytek dne.
Re: poraďte mi
Souhlasím s Písničkou.Mít váhu u výdeje a KAŽDOU porci KAŽDÉMU dítěti převážit.Čas nehraje žádnou roli.Vyučovací hodiny se mohou posunout, aby bylo dostatek času na spravedlivý oběd pro všechny. A jako jednoznačný přínos vidím ve zklidnění výdeje jídla a nikoli blázince, když se nahrne moc strávníků najednou.Pěkně v klidu. U jídla se nemá spěchat.
Re: poraďte mi
Prosím o radu. V naší MŠ se má letos poprvé uskutečnit příměstský tábor zhruba pro 20 dětí. Svačinky si donesou svoje a chtějí po nás uvařit obědy. Má s tím prosím někdo zkušenosti? Uvítám každou radu. Všechny potraviny by se určitě nakoupily zvlášť (nešlo by to přes sklad), ale dál nevím jak to ošetřit. Pokud už někdo něco podobného dělal, prosím poraďte. Děkuji 🙂
Re: poraďte mi
Hospodářskou činnost máme, vaříme pro zaměstnance ZŠ a OÚ. Takže bych je měla normálně v počítači jako cizí strávníky? Samozřejmě asi bych musela zřídit jinou kategorii, zatím mám cizí strávníky jen dospělé a tohle by byly děti. Nákup potravin a výdej při vaření by šel normálně přes sklad v programu který běžně používám? Ptám se asi pro někoho nesmyslně, ale opravdu o tom nic nevím.
Re: poraďte mi
jsme DDŠ a v létě, když mají děti tábory, tak je mám jakoby normálně ve stavu, účtuji to jako běžně počas školního roku. Vše si naskladním na příjemky, po táboře přinesou vyúčtování a pak to vydávám přes výdejky.
Re: poraďte mi
Dobrý den, děláme takovéto akce celkem často. Přes sklad nejde vůbec nic, do počítače strávníky nedávat. Nakoupíte potraviny pro hospodářskou činnost a pak je vydáte také pro hospodářskou činnost. Ekonom/ka to rozúčtuje.
Podklady mám já u sebe, všechno označím hospodářskou činností. A ze zisku jsme také placeny.
Re: poraďte mi
No to by se mi líbilo nejvíc. Ale jak to děláte prakticky? Dáte účetní účtenky od nákupů a počty dětí, a co dál? Máte na to nějaký vzor? Nedělají se příjemky ani výdejky? Nidky jsem se s tím nesetkala tak fakt tápu.
Re: poraďte mi
Ano, účtenky od nákupů dám účetní, včetně počtu stravovaných, který se může v průběhu akce měnit. Tu kterou konkrétní činnost děláme na podkladě smlouvy s odběratelem, např. divadelní léto pro děti, kde je již propočítaná kalkulace, která obsahuje potraviny, mzdovou a provozní režii, tak aby byly pokryty veškeré náklady. Děláme to takto už dlouho, při kontrolách vše v pořádku.
Musíte mít představu kolik hodin a kolik zaměstnanců bude toto vykonávat-mzdová režie. Provozní režie domlouvám s vedením školy.Potraviny propočítám podle norem na klasické vaření, normu masa dle domluvy s objednavatelem.
Re: poraďte mi
Dobrý den, vaříme tábory už třetím rokem. Je to pro mě hospod. činnost. Děti nemám na jméno, ale na počet a nevedu je ve stravování, ale na základě objednávky provozovatele tábora. Na začátku se domluvím s vedením tábora jak velké porce by chtěli a podle toho je zařadím do kategorie. Vždy mám pouze 1kategorii a to tu největší 15 a více a máme děti od 8 – 16 let.
Potraviny pro tábor přijímám normálně přes příjemky na sklad, přes počítač vynormuji, následně odepíši ze skladu. Sleduji denní výdejky s finančním propočtem. Po ukončení tábora sečtu skutečnou spotřebu a vydělím počtem porcí celkem a vyjde normativ na potraviny připočtu věcnou a mzdovou režii a zisk. Mzdová režie nám zůstává na plat. Vše zpracuji pro účetní a ta následně vydá fakturu a zaúčtuje
Re: poraďte mi
Dobrý den,prosím o radu zda musí zaměstnanci kuchyně odebírat stravu a dle jakého zákona?.Vím že se tu o tom někde psalo , ale vedení to pomně chce hned a nemám čas to teď hledat.Prosím ,prosím odpovězte, Děkuji 🙂
Re: poraďte mi
NEMUSÍ,ale mi bereme.
Vyhláška 17/2008 čl.I – pouze poskytuje za stejných podmínek jako ostatní zaměstnaci .tj.po odpracování 3h. za sníženou cenu,nic jiného tam není a tím pádem není povinnen.
Re: poraďte mi
Asi bych v tom nic nehledala, sice jsme ji taky ještě nedělali, ale pečená na másle, nebo směs bylinek v olivovém oleji, potřená česnekem, hořčicí, nebo varianta se zeleninou a zapečená se sýrem.Je udajně dobrá i smažená, což pro nás do jidelen jen velmi málo, tak ať se daří , třeba se ještě někdo ozve kdo už ŕybku dělá.Jinak určitě recepty najdete při zadání Tilápia recept na netu.
Re: poraďte mi
Dobrý den, prosím poraďte mi zda má ředitel školy možnost nařizovat vaření ( přípravu ) nápojů ( káva, čaj..) pro učitele. V jídelně je zajištěný nápoj pro strávníky i čistá voda – Fontána a i přes to chce aby jsme připravovali extra ovocné čaje pro učitele – má na to právo ze zákona ??
Děkuji
Re: poraďte mi
naše mateřská škola vaří i pro děti jeslí a vaříme pro ně stravu dle norem pro školní stravování, protože jsem se nikde nedopátrala norem pro tyto děti jeslí.
poraďte mi
Autor: spaky
poraďte mi
Dobrý den,chci se zeptat,zda někdo odebíráte pro školní(jsme školka) stravování stravu od někoho,kdo má ústavní stravování a zda to vůbec lze.Přeji hezký den bez deště.
Autor: AjaK
Re: poraďte mi
Nevím přesně,ale jednou jsem se dotazovala na hygieně podle čeho se mám řídit když vařím pro děti od 3-18 let a pro seniory a mají jeden jídelníček .Paní říkala že se musím řídit stravováním pro děti.Tak jsem vařila babičkám jako dětičkám.
hezký den.
Autor: zvona
Re: poraďte mi
Mohlo by být třeba doplňková činnost,ostatní strávníci ?Hezký den
Autor: burdova201@seznam.cz
Re: poraďte mi
Dobrý den,potřebuji poradit s programem VIS.
Zaměstnanci naši ŠJ si mohou odebrat druhý oběd za plnou cenu ale panu řediteli se nelíbí že je v programu uvedena kategorie CIZÍ,přes konfiguraci stravné mi to nešlo.Děkuji za radu.
Autor: Věrka
Re: poraďte mi
kategorie si přece můžete pojmenovat, jak chcete. Nebo taky přejmenovat, klidně třeba na UFONy. Zavolejte si do VISU.
Autor: Krupice
Re: poraďte mi
Do školní jídelny kde se vaří pro 160 dětí mi přihlásili jedno s bezvaječnou dietou, jedno s cukrovkou co to pro mne znamená a jsem povina tyto diety vařit, obědy se převáží z kuchyně na jiné výdejní místo
Autor: Táňa
Re: poraďte mi
Na hygienickém školení minulý týden nám bylo řečeno,,že vaření diet je pouze naše dobrá vůle – ne povinnost,není to dáno legislativou.Pokud se rozhodneme dietu vařit,musíme mít zvlášť výdejku a stanoven i jiný finanční normativ.
Autor: muma
Re: poraďte mi
Dobrý den, řekla, bych, že je to na domluvě s rodiči, aby si hlídali obědy na každý den. Myslím, že asi není v silách uvařit zvlášť jídlo pro každé dítě. U nás chlapeci s alergií na vejce maminka jídlo vybírala už při placení obědů na celý týden.
Autor: Ašád
Re: poraďte mi
Dobrý den. K dotazu druhý oběd pro zaměstnance. Tyto obědy mám zavedeny pod kategorií ZAMR – tzn. zaměstnanci rodina. Po dohodě s ředitelem školy a ekonomkou hradí zaměstnanci tento druhý oběd plnou cenu obědů bez zisku. Potraviny, věcnou režii, osobní režii.Tedy v programu VIS zavést novou kategorii. Hezký den. Dáša
Autor: jiřka
Re: poraďte mi
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Jsme malá školní jídelna, kde se vaří jedno jídlo. Teď přišla s prosbou maminka, že má dcera bezlepkovou dietu. Ona pracuje, holčička je po vyučování ve školní družině. Potřebuji vědět zda je možné holčičce ohřívat tuto stravu přinesenou matkou v mikrovlnce ve školní jídelně. Děkuji
Autor: ředitelka
Re: poraďte mi
Dobrý den,také naše školní jídelna řešila bezlepkovou dietu. Od září jsme pro tuto holčičku začali vařit dietu.Maminka si donesla bezlepkovou mouku a kukuřičný škrob. Dá se to zvládnout, když máte bezva kolektiv. Nabídněte mamince ,že se o dietu postaráte a věřte , že vám bude vděčná. Pěkný den
Autor: IIvankaL
Re: poraďte mi
Dobrý den,měla jsem stejný problém,mám dvě děti,které mají dietu,jídlo si každý den nosí,pak jim je ohřejem v mikrovlné troubě,máme od rodičů podepsaný papír ,že ručí za jídlo donesené do ŠJ na doporučení hygieny a vše u nás klape.
Autor: Petra1
Re: poraďte mi
Dobrý den,potřebovala bych poradit.Dle nového nařízeni z EU se mají zbytky jídla skladovat v uzaviratelné popelnici.Ta se má chladit na cca8st.Máte s tím někdo zkušenost.Nám dnes popelnice dovezli a já mám jít koupit chladničku,aby se tam popelnice vešla.Jakou chladničku na zbytka používáte?Díky Petra
Autor: hygienička
Re: poraďte mi
Dobrý den, můžete mi napsat o jaké nové nařízení jde? Vycházím z Nař.EU 852 a to je z roku 2004,tedy platné cca již 6 let.
Příloha II
Obecné hygienické požadavky pro všechny provozovatele potravinářských podniků (kromě případů, na něž se vztahuje příloha I)
Kapitola VI
Potravinářské odpady
Autor: Petra1
Re: poraďte mi
Dobrý den,před půl rokem jsem byla na školení hygieny a tam byl vznesen dotaz:že město dle nařízení EU(nevim které) nařizuje,aby se odpad likvidoval ekologicky.Všem nám zavezli vakuově uzaviratelné popelnice.Hygienička řekla dobře,ale musí se chladit aspoň na 8stup.
Jsme z Karlovarska.Tu vyhlášku 852 si hned zítra přečtu.DíkyP.
Autor: steepik
Re: poraďte mi
Dobrý den, chtěla bych poradit s jedním problémem. Jsme malá škola, vaříme dvě hlavní jídla a paní ředitelka po nás požaduje ještě svačinky pro děti. Problém je s kuchyní, je malá, malé skladové prostory, nemáme ani dostatek pracovních ploch. Navíc naše vybavení není také nejlepší. Vaříme cca 230 jídel denně. Děti 150, kantoři 30 a 50 cizí ( domov důchodců). Už rok to paní ředitelce marně vysvětluji, že to nejde mám 2 kuchaře a 2 pomocné síly.Může mi to ředitelka nařídit ? Děkuji za případné rady.
Autor: vera
Re: poraďte mi
Dobrý večer, mám dojem , že je to zařízení školní, tudíž svačinky by jste měla dělat, doplňkovou činnost tedy cizí ne.O to by se měla postarat obec , nebo zřizovatel domova důchodcu a najít si někoh jiného.I když svačinky jsou také doplňková jídla, pokud jste internátní , tak je vyjímka celodenní stravování. Hezký večer
Autor: Zdena.
Re: poraďte mi
Vaše odpověď není správná!
Autor: David
Re: poraďte mi
To není zrovna dobrý názor v 21. století ať se obec postará obzvlášťe v době ekonomické krize. Jsme školní jídelna vaříme 650 jídel denně z toho 200 jídel právě doplňkovou činnost, která nás také určitým způsobem drží nad vodou. Podniky, pečovatelské domy, jídlo do jídlonosičů apod… Každý prodaný oběd dobrý. Ale jak jsem slyšel v předchozích článkách, vždy se to musí podřídit školnímu stravování, spotřebnímu koši. To je věc druhá, proto máme výběr ze dvou druhů, kde je možno si vždy vybrat jídlo. Doporučuji vám nebránit se jaké koli změně ze strany zřizovatele, můžou vám klesnout strávníci a jste bez práce a pak vám budou důchodci dobrý.
Autor: akšudil
Re: poraďte mi
Chci se zeptat,má nárok na zvýhodněný oběd,za cenu jako student denního studia i dospělý,pracující student -dálkař?děkuji
Autor: kata
cizí strávník
mám poprvé cizí strávníky,učitelky ze základní školy kam obědy dovážíme,jedná se o tři osoby,musím je vést zvlášt na výdejce
Autor: Eva 1.
Re: poraďte mi
Dobrý deň. Neviem akým spôsobom robíte výkaz stravovaných osôb a normovací hárok. My máme 3 druhy platieb a to pre žiakov 1. stupňa, pre žiakov 2. stupňa a v 3. stupni sú všetci dospelí. V 3. stupni sú naši zamestnanci, študenti denného a externého štúdia, zamestnanci fakulty a cudzí stravníci. Vo výkaze stravovaných osôb sú aj v 3. stupni vytvorené tzv. triedy, kde kolegyňa má dospelých stravníkov s menným zoznamom rozdelených / napr. cudzí, zamest, TU ex. a pod/. V normovacom hárku normujem tri stupne stravníkov. V treťom stupni sú všetci dospelí bez ohľadu na to koľko platia / zľavy FKSP a SF/ nakoľko je pre nich stanovený jeden finančný limit. Týmto sa ja riadim a ostatné doplatky sa riešia formou faktúr od škôl a oragnizácií s výnimkou cudzích stravníkov, ktorí si platia finančnú normu aj s réžiou. Zvlášť normovacie hárky a výdajky nerobím, lebo pri takom malom počte stravníkov by ste boli stále v mínuse. Tým myslím finančný limit. Neviem či som Vám pomohla. S pozdravom Eva
Autor: Eva 1.
Re: poraďte mi
Študent externista nemá nárok na zľavy pri stravovaní. Platí finančnú normu a réžiu ako iní cudzí stravníci. Eva
Autor: verka
Re: poraďte mi
Prosím o radu, ve škole čekáme kontrolu z kraje
a po mně se chce písemně doložené výběrové řízení na potraviny.
Už se s tím někdo setkal a poradí mi jak na to ??
Moc děkuji.
Autor: Valentýna
Re: poraďte mi
V příručce HACCP by jste měla mít uvedeno, že zboží odebíráte od PROVĚŘENÝCH DODAVATELŮ a přiložen seznam. Dodavatele máte jistě prověřené během dlouholeté spolupráce.
Autor: muma
Re: poraďte mi
Dobrý den, myslím, že je pouze na Vás od koho budete odebírat a rozhoduje převším kvalita a cena. Dost dobře si nedovedu přestavit, jak toto výběrové řízení vést. Asi budete muset předložit nabídkové listy, které vám dodovatelé předkládají.
Autor: kačka 98
Re: poraďte mi
Pracuji jako kucharka v MS,varim pro 54 deti a pracuji 8h denne.Na pracovisti je vedouci kuchyne,ktera pracuje 4h denne.Z toho me pomaha 1h v kuchyni a 3h jako vedouci.Pani vedouci ma 57let a ma ZAKLADNI VZDELANI(nema ani vyucni list ani maturitni vysvedceni) a je zarazena jako kuchacharka(vypomoc na 1h v kuchyni)ve 4tride a v 10platovem stupni.A jako vedoucí (3h)je zařaszena do 7 třídy a 12 platoveho stupne.Chtela bych se zeptat jak je mozne ,ze paní vedoucí je zarazena do 7 tridy,kdyz ma zakladní vzdelání .Myslím ,ze behem sve letite praxe si mohla vzdelaní dodelat ,ale to neudela a je to tolerovano. Predem dekuji za odpoved.
Autor: Janaj
Re: poraďte mi
Sama uvádíte, že má p.vedoucí 57 let, tam je vzdělání už prominuto ze zákona a opravdu je to vše pořádku.
Autor: kačka 98
Re: poraďte mi
dekuji za odpoved a jeste bych se chtela zeptat kdyz dela p.vedouci na 4h na kolik dni ma narok na dovolenou.
Autor: Olina
Re: poraďte mi
U nás 25 dnů po 4 hod.
Autor: Kokinka
Re: poraďte mi
Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu-pracuji jako kuchařka v malé škole a paní ředitelka mi zakázala koupit si OOP,protože nejsou peníze.že to,co mám,mi musí stačit,mám obavy,že i kontrola z hygieny si může všimnout,že moje prac.oblečení je za ten rok poněkud obnošené,zašité a pracovní obuv má sešlapanou pritiskluz.podrážku atd.na OOP má každý zaměstnanec nárok,pokud to předepisuje druh vykonávané práce.nevím,kde mám svůj nárok jinak uplatnit.bylo mi doporučno,že když se mi to nelíbí,mám si koupit sama a nebo jít=tzn.odejít ze zaměstnání,že na moje místo jsou další zájemci.přijde mi to jako šikana ze strany vedení,protože ti „další zájemci“jsou přibuzní vedení.děkuji a přeji všem lepší vedení školy.
Autor: Ivulé
Re: poraďte mi
Upozorněte paní ředitelku, že porušuje zákoník práce. (I když to ony dělají stále) . Peníze na Vaše OOP dostala v ONIVU.
Autor: danka
Pro Kokinku
Prac.oblečení se tady nedávno řešilo-OSTATNÍ-PRACOVNÍ OBLEČENÍ.Jak jsem psala už tam,každý rok si kupuji oblečení v hodnotě 1800Kč.Tuto částku uváděla i jiná diskutující.Nenechte se odbýt,máte na něj právo.
Autor: janada
Re: poraďte mi
My máme metodičku, ta mi také s podobným problém hodně pomohla, případně se lze i obrátit na hygienu, i tam jsem se shledala s pochopením a podáním pomocné ruky.
Autor: miluna
Re: poraďte mi
Dobrý den,jak by jste reagovali na tohle? ,, Vzhledem k množícím se stížnostem dětí na velikost porce obědu sdělujeme následující informace. Pokud se dítěti bude jevit velikost porce (zejména masa) nedostačující, ihned před konzumací může být s pomocí pedagogického dozoru porce převážena a stížnost následně řešena s pracovnicemi školní jídelny.,, Toto o nás napsaly ze zš.Uvádím ,že o žádné stížnosti ved.stravování nic nevěděla vše jsme se dočetly z internetu,maso vždy vážíme .Naopak učitelky z mš a děti si jenom vše pochvalují a chtějí recepty.Škola tedy učitelé ná nás něco pořád mají už ani nemáme chuť chodit do práce cítime to vše jako šikanu a nikde nemáme zastání.poraďte nám co dělat.Děkujeme
Autor: rřčaduza
Re: poraďte mi
Tak u nás jsme něco takového řešili – byla jsem zavolána na zasedání školního parlamentu (vícekrát), kde se mě z vedení a zástupců učitelů nikdo ani v nejmenším nezastal. Řekli jsme si o normách, o spotřebním koši, o složení jídelníčku. Zástupce parlamentu jsem pozvala ráno do kuchyně, kdy se krájí maso (zvážili jsme normu), a pak přišli před výdejem, aby viděli, co z toho zbylo, ukazovaly jsme jim normu příloh apod. Tito zástupci měli informovat spolužáky, ale bohužel se tak nestalo, bo za nějakou dobu vše se opakovalo. Tak jsem si vzala normy a udělala přehled nejzákladnějších surovin a hotových pokrmů (podle kategorií) a toto vyvěsila na nástěnku. Dále žáčci chtěli novinky, což i vedení nám doporučilo každý měsíc zařadit novinku a pečené moučníky. Bohužel to něco stojí.
Autor: zuzka
Re: poraďte mi
Dobrý den, nemohla by jste mi ten váš přehled přeposlat? Moc by se mi hodil, jsem v obdobné situaci :-((
Děkuji a přeji pěkný den!
Autor: raduza
Re: poraďte mi
ráda Vám můj vzor zašlu (možno naskenovat ), napište mi na mail RadkaFL@seznam.cz
Autor: valentýna
Re: poraďte mi
Myslím, že je zcela přirozené, že se děti zajímají o velikost svých porcí v jídelně. Ostatně, kde máte jako vedoucí jistotu, že každá porce, kterou nandá Váš personál na talíř, má VŽDY přesně gramáž podle normy.
V první řadě seznamte strávníky s tím, na co mají „nárok“ – tedy co si platí a co by měli mít na talíři. V dnešní době všude v restauracích dostáváme dvojnásobné porce, doma je také porce leckde od maminky větší, než podle normy v jídelně. Dětem se pak snadno může zdát, že je „šidíte“, protože nejsou informovány. Zvolte vhodnou formu. Na jídelním lístku v restauraci také očekáváte minimálně gramáž masa v syrovém stavu.
Dále se pokuste zavést systém přídavků. Některé děti jedí více a běžná porce je pro ně málo. Zkuste se školou více komunikovat, dejte si na výdej váhu, kde bude z Vaši iniciativy občas porce při nandavání převážena. Tak bude mít strávník signál, že i vy si kontrolujete pravidla.
Autor: Písnička
Re: poraďte mi
Na chamtivost radu nemám, jen mohu zveřejnit řešení, které má školní jídelna, kde pracuje můj manžel.
Tam totiž dávají při výdeji na váhu i přílohy. Brambory, rýži, bramb. kaši ap.
Autor: Helča
Re: poraďte mi
I já přicházím se svou „troškou do mlýna“. Před několika lety naše paní ředitelka rozdala
učitelům /a pak,že vaříme pro děti/ dotazník, ve kterém se mimo jiné ptala i na spokojenost s velikostí porcí. Někteří tvrdili, že jsou malé, jiní zase, že dostačující…Tak jsme navrhli, že koupíme vitrínu, ve které budou každý den vystaveny vzorové porce pro každou kategorii. A byl klid, protože učitelé moc dobře vědí, že dostávají více /samozřejmě nemluvím o mase/, než je norma – například knedlíkama by si někteří nechali nejraději „obložit“ talíř kolem dokola. A to nemluvím o tom, když jsou buchty nebo koblihy, to chtějí plný talíř a potom si odnesou polovinu do školy.Já myslím, že si nemají na co stěžovat /za ty peníze/. No a když se jim to nelíbí, ať se odhlásí a mohou chodit do restaurace. Však to všechny známe, jak se na naše vaření těší po prázdninách, kdy si musí vařit „chudáci“ sami.
Autor: miluna
Re: poraďte mi
Dobrý den ,přídavky děti dostávají,vždyť někdo chce trochu a taky tu máme občas neodhlášenou stravu. My si myslíme,že za vším bohužel jsou ,,pedagogové,,kterým jsme obrazně nevlezly do zadku.Na to co po nás chtěly jsme se informovaly u hygieny .Ta nám řekla ,že to nelze a tudíž to děláme dobře.Vaříme u nás už 30 let a tohle jsme ještě nezažily nikdy žádné stížnosti.Začalo to před půl rokem novým ředitelem a už se to veze.Takže hezký zbytek dne.
Autor: hanan
Re: poraďte mi
Souhlasím s Písničkou.Mít váhu u výdeje a KAŽDOU porci KAŽDÉMU dítěti převážit.Čas nehraje žádnou roli.Vyučovací hodiny se mohou posunout, aby bylo dostatek času na spravedlivý oběd pro všechny. A jako jednoznačný přínos vidím ve zklidnění výdeje jídla a nikoli blázince, když se nahrne moc strávníků najednou.Pěkně v klidu. U jídla se nemá spěchat.
Autor: vedoucii
Re: poraďte mi
Koukám, že situace je v mnoha školách podobná té naší ! Chamtivost. To odráží osobnost učitelů i potažmo stav našeho školství…
Autor: Nela
Re: poraďte mi
Prosím o radu. V naší MŠ se má letos poprvé uskutečnit příměstský tábor zhruba pro 20 dětí. Svačinky si donesou svoje a chtějí po nás uvařit obědy. Má s tím prosím někdo zkušenosti? Uvítám každou radu. Všechny potraviny by se určitě nakoupily zvlášť (nešlo by to přes sklad), ale dál nevím jak to ošetřit. Pokud už někdo něco podobného dělal, prosím poraďte. Děkuji 🙂
Autor: chery
Re: poraďte mi
Vedu je jako cizí strávníky v doplňkové činnosti.
Autor: Valentýna
Re: poraďte mi
Musíte mít v první řadě hospodářskou činnost.
Autor: Nela
Re: poraďte mi
Hospodářskou činnost máme, vaříme pro zaměstnance ZŠ a OÚ. Takže bych je měla normálně v počítači jako cizí strávníky? Samozřejmě asi bych musela zřídit jinou kategorii, zatím mám cizí strávníky jen dospělé a tohle by byly děti. Nákup potravin a výdej při vaření by šel normálně přes sklad v programu který běžně používám? Ptám se asi pro někoho nesmyslně, ale opravdu o tom nic nevím.
Autor: dadka
Re: poraďte mi
jsme DDŠ a v létě, když mají děti tábory, tak je mám jakoby normálně ve stavu, účtuji to jako běžně počas školního roku. Vše si naskladním na příjemky, po táboře přinesou vyúčtování a pak to vydávám přes výdejky.
Autor: vedoucí.
Re: poraďte mi
Pokud by měly děti stejnou normu, zařadila bych je jako hromadné strávníky a ne každého jednotlivě.
Autor: Nela
Re: poraďte mi
Bude to od dětí z MŠ po 10-ti leté, takže to asi nepůjde 🙁
Autor: marky1
Re: poraďte mi
Dobrý den, děláme takovéto akce celkem často. Přes sklad nejde vůbec nic, do počítače strávníky nedávat. Nakoupíte potraviny pro hospodářskou činnost a pak je vydáte také pro hospodářskou činnost. Ekonom/ka to rozúčtuje.
Podklady mám já u sebe, všechno označím hospodářskou činností. A ze zisku jsme také placeny.
Autor: Nela
Re: poraďte mi
No to by se mi líbilo nejvíc. Ale jak to děláte prakticky? Dáte účetní účtenky od nákupů a počty dětí, a co dál? Máte na to nějaký vzor? Nedělají se příjemky ani výdejky? Nidky jsem se s tím nesetkala tak fakt tápu.
Autor: marky1
Re: poraďte mi
Ano, účtenky od nákupů dám účetní, včetně počtu stravovaných, který se může v průběhu akce měnit. Tu kterou konkrétní činnost děláme na podkladě smlouvy s odběratelem, např. divadelní léto pro děti, kde je již propočítaná kalkulace, která obsahuje potraviny, mzdovou a provozní režii, tak aby byly pokryty veškeré náklady. Děláme to takto už dlouho, při kontrolách vše v pořádku.
Musíte mít představu kolik hodin a kolik zaměstnanců bude toto vykonávat-mzdová režie. Provozní režie domlouvám s vedením školy.Potraviny propočítám podle norem na klasické vaření, normu masa dle domluvy s objednavatelem.
Autor: Hanče
Re: poraďte mi
Dobrý den, vaříme tábory už třetím rokem. Je to pro mě hospod. činnost. Děti nemám na jméno, ale na počet a nevedu je ve stravování, ale na základě objednávky provozovatele tábora. Na začátku se domluvím s vedením tábora jak velké porce by chtěli a podle toho je zařadím do kategorie. Vždy mám pouze 1kategorii a to tu největší 15 a více a máme děti od 8 – 16 let.
Potraviny pro tábor přijímám normálně přes příjemky na sklad, přes počítač vynormuji, následně odepíši ze skladu. Sleduji denní výdejky s finančním propočtem. Po ukončení tábora sečtu skutečnou spotřebu a vydělím počtem porcí celkem a vyjde normativ na potraviny připočtu věcnou a mzdovou režii a zisk. Mzdová režie nám zůstává na plat. Vše zpracuji pro účetní a ta následně vydá fakturu a zaúčtuje
Autor: Dáša 23
Re: poraďte mi
Dobrý den,prosím o radu zda musí zaměstnanci kuchyně odebírat stravu a dle jakého zákona?.Vím že se tu o tom někde psalo , ale vedení to pomně chce hned a nemám čas to teď hledat.Prosím ,prosím odpovězte, Děkuji 🙂
Autor: MATY200
Re: poraďte mi
NEMUSÍ,ale mi bereme.
Vyhláška 17/2008 čl.I – pouze poskytuje za stejných podmínek jako ostatní zaměstnaci .tj.po odpracování 3h. za sníženou cenu,nic jiného tam není a tím pádem není povinnen.
Autor: Dáša 23
Re: poraďte mi
Moc děkuji. Hezký den 🙂
Autor: kristynka20
Re: poraďte mi
Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o recept na
TILÁPII.Děkuji
Autor: Janaj
Re: poraďte mi
Asi bych v tom nic nehledala, sice jsme ji taky ještě nedělali, ale pečená na másle, nebo směs bylinek v olivovém oleji, potřená česnekem, hořčicí, nebo varianta se zeleninou a zapečená se sýrem.Je udajně dobrá i smažená, což pro nás do jidelen jen velmi málo, tak ať se daří , třeba se ještě někdo ozve kdo už ŕybku dělá.Jinak určitě recepty najdete při zadání Tilápia recept na netu.
Autor: ivulé
Re: poraďte mi
Tilápie se dá na mnoho způsobů, postupujte tak jako např. u pangase. nebojte se toho
Autor: kristynka20
Re: poraďte mi
Moc děkuji Janaj.
Autor: kamaradka7
Re: poraďte mi
Dobrý den, prosím poraďte mi zda má ředitel školy možnost nařizovat vaření ( přípravu ) nápojů ( káva, čaj..) pro učitele. V jídelně je zajištěný nápoj pro strávníky i čistá voda – Fontána a i přes to chce aby jsme připravovali extra ovocné čaje pro učitele – má na to právo ze zákona ??
Děkuji
Autor: milan
Re: poraďte mi
A suplovat do školy náhodou nechodíte?
Autor: maty200
Re: poraďte mi
To nemyslíte vážně,a kdo to platí?
Autor: pepinda
Re: poraďte mi
To samé je i v naší jídelně. Držím pusu a vařím.
Autor: temala
Re: poraďte mi
Hezký den milé kolegyňky, prosím o radu dle čeho vařit pro MŠ, pokud otevře oddělení dětí mladších 3 let. Děkuji.Hezký den
Autor: xyxy
Re: poraďte mi
naše mateřská škola vaří i pro děti jeslí a vaříme pro ně stravu dle norem pro školní stravování, protože jsem se nikde nedopátrala norem pro tyto děti jeslí.
Autor: hygienička
Re: poraďte mi
Dobrý den,
nemohla jste se dopátrat, protože jesle jsou zdravotnická zařízení.
Autor: Anonymní
Diskuse byla ukončena pro soustavné nedodržování tématu. Viz Pravidla diskuse.