Porušování vyhlášek a zákonů
Všichni kteří pracujeme pár let na ŠJ musíme znát dobře všechny vyhlášky a zákony týkající se stravování a nejen to. Do naší školy přišel nový ředitel a dává mi písemně nesmyslné příkazy. Poslední příkaz byl,že musíme odprodávat po výdejní době zbytky zaměstnancům školy. Mysleli jsme si, že si pro ně nikdo chodit nebude, ( připadá mi to jako žebračenka) ale omyl stojí tu po výdeji fronta. Nevím, co mám dělat, ale písemný příkaz ředitele je příkaz ředitele. Znáte to, za vraty stojí dalších 10 …
Dobrý den, právě jsem zjistila na těchto stránkách, že byl novelizován zákon č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví.
Je tam něco důležitého pro nás školní jídelny?
Linda
My se snažíme žádné zbytky nemít. Proč za ně platit odvozové firmě. Je to v souladu se zákonem o odpadech. Snižte si normování, budete mít více peněz pro děti na ovoce a fronty opadnou 🙂
A jak to máte ošetřené v HACCP, že si odnášejí zbytky? Po výdejní době se jedná o odpad. U nás je možné, aby si zaměstnanci před koncem výdeje vyzvedli oběd do kastrůlku – jedná se o obědy, které si přihlašují v rámci cizího stravování, platí tedy za něj plnou cenu jen mají možnost si to odnést v kastrůlku. Zaměstnanecké dotované obědy jedí samozřejmě v jídelně. My máme praxí ověřeno, že cca 5-10 dětí si nepříjde, tak posledním přidáme, případně dáme oběd dítěti, které se třeba omylem odhlásilo, či se nestačilo přihlásit a o oběd má zájem. Jelikož máme v počítači kdo si oběd nevyzvedl, není problém ho odhlásit a přihlásit místo něj dítě, které oběd snědlo. Něco jako burza obědů ale profitují hlavně děti. Dospěláci jsou opravdu děsně nenažraní. Ti jak vidí něco zadarmo či za pakatel tak by sežrali mamuta.
V HACCP to máme po 4 hodinách výdeje označené jako odpad a už za to neručíme, ale bohužel , já to dostala jako příkaz s podpisem ředitele. Myslím si, že nejen porušujeme zákon o odpadech, ale i to, že se přece nemůžou prodávat už jednou zaplacené obědy a to ještě ke všemu po záruce.
Dobrý den. Takto se obědy opravdu prodávat mohou. Podívejte se sem, zde je vše vysvětleno: http://web.visplzen.cz/object/jidelna-nesmi-prodat-nevyzvednutou-stravu-14611/page_3c.htm
Jednou zaplacené obědy klidně prodat můžete, v tom problém není. S tím si účetní poradí. Problém je v tom, že obědy musíte prodat ve lhůtě určené k výdeji, kterou musíte mít určenu v HCCP. (Ta se samozřejmě nemusí zcela shodovat s nějakou lhůtou určenou k výdeji v rámci organizace provozu a výdeje jídel ve školní výdejně). Poté byste již prodávala odpad neoprávněným osobám a to je porušení zákona o odpadech. Takže si na to nechte třeba půlhodinku rezervy v HCCP a máte to vyřešeno. 🙂
Pod popiskem hygienička radíte datum spotřeby teplých jídel v den výroby? To snad ne, jistě znáte teplotní režimy uchovávání pokrmů v teplém stavu, v případě jejich šokového zchlazení tento prodej je možný, ale prodávat teplé jídlo po stanovené době, je nepřípustné.
Autor: hygienička
…kdo si stanovuje dobu výdeje, konkrétně u vás?
Autor: FSS
V rámci zajištění nejen zdravotní nezávadnosti pokrmů, ale i jejich kvality, je nejlepší vydat teplé pokrmy ihned po dohotovení, což v případech velkokapacitních výroben, není až tak možné a jednoduché, ale prodlužovat to nad několikahodinovou dobu, např. den, kdy už jen horko těžko zajistím teplotní režim, pokud provozovna nemá vyhřívané vany, je trochu mimo, pokud by to zchladili, nejlépe šokově, kdy dojde k rychlému přechodu mezi kritickými hodnotami teplot, tak je to ok, protože jistě známe chlazení potravin někde na okně, to je pak velmi živná půda pro množení patogenních mikroorganismů. A je na každé provozovně jaký bič si na sebe ušije v podobě doby výdeje od dohotovení.
Autor: fedora7
A jak máte zkalkulovanou cenu za tyto zbylé obědy?
Už vidím, jak se zaměstnanci ve frontě hádají když na ně nezbyde. 🙂 Ale ve vedlejší škole tuto možnost měli a tyto hádky přiměli vedení školy omezit počet obědů odebraných zaměstnancem na 5x v měsíci pro každého. Musela jsem se smát když jsem to slyšela. Nebo máte ošetřeno předpisem, že kdo dřív příjde ten mele? 🙂 Jen si myslím, že je skutečně třeba ošetřit v HACCP že jim ke konzumaci nedáváte odpad – třeba změnou výdejní doby a podepsaným prohlášením těchto strávníků, že je strava určena k okamžité konzumaci po výdeji. Tak to máme pro kastrůlkáře my. Nakonec – v té vedlejší škole to mají jako výnos, který je určen jídelně – a když potřebují koupit nějakou menší věc do kuchyně, tak si na ní tímto vydělají, třeba mikrovlnku, či novou varnou konvici.
Mě to také přijde jako žebračenka. To mají chudáci učitelé opravdu tak malé platy, že si chodí po výdeji pro zbyzky určené do pomejárny ? To snad je pod jejich důstojnost!!!
I já bych byl rád, kdyby paní inspektorka uvedla konkrétní paragrafy zákona nebo vyhlášky, které jsou porušeny prodejem zbylých porcí. Můžeme se mýlit a rádi svůj omyl přiznáme a napravíme. Nicméně naše názorové střety s kontrolními orgány v naprosté většině případů končí uznáním našeho stanoviska.
Nejsem příznivce toho to prodeje,jenom přináší nepříjemnosti.
Máme burzu stravy,která se využije při nečekané nepřítomnosti,když to jde stravu odhlásím.Jinak vše likvidujeme.
Porušování vyhlášek a zákonů
Autor: Miluška
Porušování vyhlášek a zákonů
Všichni kteří pracujeme pár let na ŠJ musíme znát dobře všechny vyhlášky a zákony týkající se stravování a nejen to. Do naší školy přišel nový ředitel a dává mi písemně nesmyslné příkazy. Poslední příkaz byl,že musíme odprodávat po výdejní době zbytky zaměstnancům školy. Mysleli jsme si, že si pro ně nikdo chodit nebude, ( připadá mi to jako žebračenka) ale omyl stojí tu po výdeji fronta. Nevím, co mám dělat, ale písemný příkaz ředitele je příkaz ředitele. Znáte to, za vraty stojí dalších 10 …
Autor: Linda
Dobrý den, právě jsem zjistila na těchto stránkách, že byl novelizován zákon č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví.
Je tam něco důležitého pro nás školní jídelny?
Linda
Autor: 445566
My se snažíme žádné zbytky nemít. Proč za ně platit odvozové firmě. Je to v souladu se zákonem o odpadech. Snižte si normování, budete mít více peněz pro děti na ovoce a fronty opadnou 🙂
Autor: fedora7
A jak to máte ošetřené v HACCP, že si odnášejí zbytky? Po výdejní době se jedná o odpad. U nás je možné, aby si zaměstnanci před koncem výdeje vyzvedli oběd do kastrůlku – jedná se o obědy, které si přihlašují v rámci cizího stravování, platí tedy za něj plnou cenu jen mají možnost si to odnést v kastrůlku. Zaměstnanecké dotované obědy jedí samozřejmě v jídelně. My máme praxí ověřeno, že cca 5-10 dětí si nepříjde, tak posledním přidáme, případně dáme oběd dítěti, které se třeba omylem odhlásilo, či se nestačilo přihlásit a o oběd má zájem. Jelikož máme v počítači kdo si oběd nevyzvedl, není problém ho odhlásit a přihlásit místo něj dítě, které oběd snědlo. Něco jako burza obědů ale profitují hlavně děti. Dospěláci jsou opravdu děsně nenažraní. Ti jak vidí něco zadarmo či za pakatel tak by sežrali mamuta.
Autor: miluška
V HACCP to máme po 4 hodinách výdeje označené jako odpad a už za to neručíme, ale bohužel , já to dostala jako příkaz s podpisem ředitele. Myslím si, že nejen porušujeme zákon o odpadech, ale i to, že se přece nemůžou prodávat už jednou zaplacené obědy a to ještě ke všemu po záruce.
Autor: Andy1
Dobrý den. Takto se obědy opravdu prodávat mohou. Podívejte se sem, zde je vše vysvětleno: http://web.visplzen.cz/object/jidelna-nesmi-prodat-nevyzvednutou-stravu-14611/page_3c.htm
Autor: Aleš jiný
Jednou zaplacené obědy klidně prodat můžete, v tom problém není. S tím si účetní poradí. Problém je v tom, že obědy musíte prodat ve lhůtě určené k výdeji, kterou musíte mít určenu v HCCP. (Ta se samozřejmě nemusí zcela shodovat s nějakou lhůtou určenou k výdeji v rámci organizace provozu a výdeje jídel ve školní výdejně). Poté byste již prodávala odpad neoprávněným osobám a to je porušení zákona o odpadech. Takže si na to nechte třeba půlhodinku rezervy v HCCP a máte to vyřešeno. 🙂
Autor: hygienička
…v systému HACCP změňte časový interval od dohotovení do výdeje….
datum spotřeby teplých pokrmů v den výroby (dohotovení)
Autor: FSS
Pod popiskem hygienička radíte datum spotřeby teplých jídel v den výroby? To snad ne, jistě znáte teplotní režimy uchovávání pokrmů v teplém stavu, v případě jejich šokového zchlazení tento prodej je možný, ale prodávat teplé jídlo po stanovené době, je nepřípustné.
Autor: hygienička
…kdo si stanovuje dobu výdeje, konkrétně u vás?
Autor: FSS
V rámci zajištění nejen zdravotní nezávadnosti pokrmů, ale i jejich kvality, je nejlepší vydat teplé pokrmy ihned po dohotovení, což v případech velkokapacitních výroben, není až tak možné a jednoduché, ale prodlužovat to nad několikahodinovou dobu, např. den, kdy už jen horko těžko zajistím teplotní režim, pokud provozovna nemá vyhřívané vany, je trochu mimo, pokud by to zchladili, nejlépe šokově, kdy dojde k rychlému přechodu mezi kritickými hodnotami teplot, tak je to ok, protože jistě známe chlazení potravin někde na okně, to je pak velmi živná půda pro množení patogenních mikroorganismů. A je na každé provozovně jaký bič si na sebe ušije v podobě doby výdeje od dohotovení.
Autor: fedora7
A jak máte zkalkulovanou cenu za tyto zbylé obědy?
Už vidím, jak se zaměstnanci ve frontě hádají když na ně nezbyde. 🙂 Ale ve vedlejší škole tuto možnost měli a tyto hádky přiměli vedení školy omezit počet obědů odebraných zaměstnancem na 5x v měsíci pro každého. Musela jsem se smát když jsem to slyšela. Nebo máte ošetřeno předpisem, že kdo dřív příjde ten mele? 🙂 Jen si myslím, že je skutečně třeba ošetřit v HACCP že jim ke konzumaci nedáváte odpad – třeba změnou výdejní doby a podepsaným prohlášením těchto strávníků, že je strava určena k okamžité konzumaci po výdeji. Tak to máme pro kastrůlkáře my. Nakonec – v té vedlejší škole to mají jako výnos, který je určen jídelně – a když potřebují koupit nějakou menší věc do kuchyně, tak si na ní tímto vydělají, třeba mikrovlnku, či novou varnou konvici.
Autor: oooooo
Mě se zdá hrozné, že dítěti za neodhlášený oběd, když neni druhý den ve škole doúčtuji režii a pak ten oběd ještě prodám zaměstnanci školy.
Autor: šíma
Mě to také přijde jako žebračenka. To mají chudáci učitelé opravdu tak malé platy, že si chodí po výdeji pro zbyzky určené do pomejárny ? To snad je pod jejich důstojnost!!!
Autor: A nebo
A nebo to také může znamenat, že jim u vás chutná a je škoda takové jídlo vyhodit.
Autor: inspektorka
To co má VIS na portále o nevyzvednuté stravě se slučeje ani s vyhláškami, ani se zákonem.
Autor: inspektorka
To co má VIS na portálu ohledně zbylých obědů se neslučuje s vyhláškami, ani se zákonem !
Autor: Pavel Ludvík
Rozhodně by k nápravě tohoto stavu velmi pomohlo, kdybyste mohla uvést konkrétní čísla předpisů a paragrafů, které jsou takto porušovány.
Autor: Vladimír Bureš
I já bych byl rád, kdyby paní inspektorka uvedla konkrétní paragrafy zákona nebo vyhlášky, které jsou porušeny prodejem zbylých porcí. Můžeme se mýlit a rádi svůj omyl přiznáme a napravíme. Nicméně naše názorové střety s kontrolními orgány v naprosté většině případů končí uznáním našeho stanoviska.
Autor: maty200
Nejsem příznivce toho to prodeje,jenom přináší nepříjemnosti.
Máme burzu stravy,která se využije při nečekané nepřítomnosti,když to jde stravu odhlásím.Jinak vše likvidujeme.