Přeskočit na obsah

Potravinové alergeny

  • Autor: Hana7

    Potravinové alergeny
    Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, jestli nevíte, zda bude stačit připsat do jednotivých jídelních lístků, že potravinové alergeny sleduje provozní stravovacího provozu a jsou k dispozici u ní a nebo se budou muset tisknout a přikládat ke každému jídelníčku? Děkuji za názory.

    • Autor: babi

      Myslím si, že se budou muset tisknout ke každému jídelníčku, ale asi to nebude muset být vypsáno slovně, stačí označit alergeny čísly, – a tabulky se označením alergenu a jeho čísla mít uložené u sebe, vyvěšené na nástěnce v jídlně a popřípadě na internetových stránkách jídelny.

      • Autor: anda

        Proč toto teď řešíte? Máte málo práce? Až to bude aktuální, tak určitě dostaneme instrukce, jak se to bude dělat. Do té doby to neřeším.

        • Autor: danka

          Nečekejte, že dostanete nějaké instrukce. Vyjde vyhláška a podle té se budete muset řídit a budete si muset umět poradit

          • Autor: AAP

            Plně souhlasim s tímto názorem, čekat do 13/12/2014 je pozdě. Kdo ví o co jde, alespoň malinko rozumí oblasti alergenu, neodkládá. Je to vcelku náročný proces přizpůsobit se vyhlášce a přenést to do praxe (výroba jídel a její distribuce). Mluví se o posunutí termínu naplnění vyhlášky, to ale také nic neřeší. Uvidíme??

          • Autor: anda

            Proč reagujete na článek z dubna? Od té doby se hodně změnilo. Instrukce už jsme dostaly, tak už to uvádím do praxe. Není to až tak hrozné, jak se o tom stále mluvilo.

    • Autor: Radkaa

      Asi bych to vyřešila podobně jako na Slovesnku. Pod jídelníček seznam alergenů a ke každému jídlu jenom čísla. Buďme rády, že nemusíme psát hmotnost porcí – http://eskoly.sk/cadrova23/jedalen

    • Autor: hygienička

      dnem 13.12.2014 nabude účinnosti Nař.EP a Rady (EU) č. 1169/2011, ze dne 25. října 2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Vyčkejte, určitě vám poradíme 🙂

      • Autor: Iva K.

        Prosím o radu. Pokud je ve složení výrobku uvedeno „může obsahovat stopy … nějakého alergenu“. Musím i tuto informaci uvádět na jídelníček? A jakou formou. Jako alergen? Nebo musím vypisovat celou tuto větu u každého pokrmu? To bych uváděla hlavní alergeny a poté tuto formulku + alergen? Vidím to jako nešťastné řešení. Jídelníček bude nepřehledný. Nebo mi poradíte jiný způsob?

      • Autor: jana212

        Vyčkejte-určitě vám poradíme-ježíš co je tohle za hloupost? Vždyť vy sani ani nevíte kolikráte která bije………..viz.hygiena v Jihlavě-můj poznatek-namyšlené děvenky co sežrali moudrost světa……většina z vás nemá doma ani pořádně uklizeno

    • Autor: Monik

      Nad alergeny se zamýšlím právě v těchto dnech; buďte si jisté, že žádné instrukce nedostaneme – těžko můžu alergeny vypisovat na jídelníček předem. Jídelníček vystavím např. ve čtvrtek na celý příští týden, ale zboží přijíždí průběžně. Někdy přiveze zboží dodavatel třeba hodinu před výdejem. Někdy dochází k záměně. Na jídelníčku předem tedy rozhodně u nás alergeny být vypsány nemohou. Uvažuji o tom, že za ně bude odpovídat hlavní kuchařka a budu k doptání u ní. Ona bude ta osoba, která fasuje ze skladu a tudíž může číst etiketu.

      • Autor: Ena

        P.hygienička píše v příspěvku o poskytování informací,což já chápu ,jako na požádání.Nikoliv z toho nevyplívá ,že se to bude oznamovat u každého jídla.To by jsme asi koukali,co bude najednou alergetiků a mumraj na kuchyních.Pukud strávník takový problém bude mít,může si ,nebo rodič, vyžádat tyto informace individuelně u zodpovědného pracovníka.Co myslíte?

      • Autor: mumina

        Dobrý den, také jsem už nad tím přemýšlela, ale dost dobře nechápu Váš příspěvek. Pokud např. ve čtvrtek napíšete, že budete mít další týden v pondělí rybu, v úterý celerovou polévku a ve čtvrtek sojový salát, tak tam napíšete čísla alergenů. Pokud jídelníček změníte, tak ho musíte znova vyvěsit bez případných čísel alergenů. A rybí filé hodinu před výdejem nezměníte.

    • Autor: Hana7

      Nikde nemohu najít, jak to označit na nebalených potravinách jako je pokrm na talíři, bude to asi opravdu jídelní lístek, určitě se, ale včas dovíme jak to má být správně.

    • Autor: mumina

      Kdo byl na školení p. Kadlecové, tak tam už informace k alergenům byly a poté p. Kadlecová rozesílala informace i písemně.

      • Autor: šj

        DOBRÝ DEN, MOHLA BYCH vÁS POŽÁDAT O ZASLÁNÍ TĚCHTO INFORMACÍ NA jidelna@soscb.cz, Velmi Vám děkuji

        • Autor: jolanka

          Dobrý večer.jestli jste dostala informace o alergenech prosím mohla by jste mi je přeposlat? děkuji a hezký večer. Jolana

          • Autor: Radek

            Dobrý den, o alergenech zatím nevyšel žádný zákon ani vyhláška, zatím se nic konkrétního neví, jisté je že to musíme mít jednotné s EU v prosinci, myslím si, že školení o něčem co ještě ani není schválené je zbytečné. Všem přeji krásné a pohodové prázdninové dny

          • Autor: alergeny

            Přečtěte si http://web.visplzen.cz/object/jak-budeme-ve-stravovacich-provozech-br-informovat-o-alergenech-18400/page_3c.htm

      • Autor: Anicka.01

        Můžete mi je prosím zaslaT.Děkuji.

      • Autor: Lucka

        Mohu take poprosit o zaslani (fido.fik@centrum.cz), dekuji.

      • Autor: Hana7

        Mohu, také poprosit o zaslání informací na Jarkasamcova@seznam.cz .Děkuji moc

        • Autor: mumina

          Dobrý den, pošlu vám kontakt na p. Kadlecovou a s ní se domluvte. Nerada bych měla problémy s tím, že veřejně přeposílám materiály od konktrétní osoby.

          • Autor: Andy1

            Rozhodně nic nepřeposílejte. Buď si každý zaplatí své školení a kdo ne, bude si muset vše vypracovat sám.

    • Autor: katrin

      paní Kadlecová nám info podala, ale také jsme za to zaplatily, bylo by dobré, kdyby jste se také nechaly proškolit

      • Autor: lálálá

        Paní Kadlecová vám udělá školení za 500 kč a budete tam, kde jste byly doposud. Už jsme tu přece o jejich školeních mluvily. 🙁

    • Autor: Andy1

      No, toto je vrchol. Bez práce by všichni chtěli koláče. Také jsem byla na placeném školení. Podklady jsme také dostali.

    • Autor: Aleš jiný

      Tak to by mě zajímalo, když to tady čtu, co Vás paní Kadlecová či jiní mohou v tuto chvíli školit….Vyhozené peníze za nesmyslná školení. Pak třeba není na platy pro kuchaře….Nařízení je vydáno už tři roky, každý si ho mohl dávno přečíst a zjistil by, že se nic složitého neděje a novela zákona o potravinách, která by měla určit formu jak informace zveřejnit zatím leží někdy v temných koutech našeho parlamentu.

      • Autor: Andy1

        Divil byste se, ale její školení bylo velice přínosné. Materiály, které zaslala jsou velkou pomocí při zavádění potravinových alergií.

        • Autor: Aleš jiný

          No, přínos pro „zavádění potravinových alergií “ nemohu posoudit, ani nevím proč a jak by se měly alergie zavádět. Pro způsob jak vyhovět nařízení EU o označování potravin v tuto chvíli něco konkrétního, kromě toho, že ocituje příslušné nařízení, těžko může říci…

          • Autor: Andy1

            Ono to školení nebylo jen o alergenech, i když tam bylo vše krásně vysvětleno a ukázáno na příkladech, jak při zavádění informací o alergenech postupovat, součástí školení bylo školení o hygienických předpisech, toho není nikdy dost, pracovně-právní vztahy apod.

          • Autor: Aleš jiný

            Tak samozřejmě, proč ne, nicméně toto téma je věnováno označování alergenů a  v tomto smyslu bylo to školení zmíněno. Takže byste ale mohla zmínit, co Vám paní Kadlecová ohledně způsobu označování takto v předstihu poradila.

    • Autor: katrin

      no právě proto by jste se měl takového školení zúčastnit, pak by jste věděl proč se mají zavádět a pak by jste i věděl rozdíl mezi alergiemi a alergeny,

      • Autor: stela

        Z pana Aleše jiného=chytrého=arogantního mám kopřivku.

        • Autor: Radek

          Dobrý den, já mám kopřivku z lidí, kteří neumí přijmout jiný názor.

      • Autor: Aleš jiný

        Děkuji za radu. Ale myslím, že si přece jen odpustím školení o „zavádění alergiií“. Zatím, jsa neproškolen, se totiž domnívám, že alergiím bychom měli čelit, nikoliv je zavádět a tomu právě má sloužit i ono nařízení EU o označování pokrmů a poskytnutí informací o alegenech v nich, aby se spotřebitel trpíící alergií mohl alergenům v potravinách vyhnout…. 🙂

      • Autor: kakamila

        rozdíl mezi alergiemi a alergeny pan Aleš jistě ví a jak jste na to vy s „byste“ a „by jste“?

    • Autor: stela

      Tak se paní upsala, no.

    • Autor: úterý

      „Zavádění potravinových alergií“ paní Kadlecovou mě po ránu pobavilo.
      Na jejím školení jsem byla jednou a také jsem se pobavila. Bohužel však neříká často pravdivé informace a hodnota školení je minimální. Já už bych za něj nedala ani korunu.
      Aleši, nenechte se otrávit. Já z Vás kopřivku nemám.

    • Autor: Milča

      Já taky ne,spíš naopak.

      • Autor: Astela

        Na kopřivku použijte vhodnou mast a neurážejte pana Aleše. Napsal to správně. Vaše chyba,když nechápete. To by jsme taky mohli řešit třetí světovou a bůh ví,co ještě,když to zatím neexistuje.

    • Autor: fifule

      nepřidělávejme si zbytečně práci navíc, zatím není nic jasně dáno, abychom nedopadli jako s bezdotykovými bateriemi apod.

      • Autor: anda

        Také jsem toho názoru. Můj dojem z celé této diskuse je ten, že p. Kadlecová potřebovala reklamu na své školení, tak se to tu začalo rozebírat. Přišla mi také pozvánka – ale škoda vyhozených peněz, které jsou potřeba jinde.

    • Autor: mumina

      Dobrý den,
      ve čtvrtek 17. 4. jsme měli na kontrole hygienu, když přišla řeč na alergeni bylo mi řečeno, ža ani hygiena zatím neví jak se to bude praktikovat. Myslím, že pak bude na každém jak, se k tomu postaví.

      • Autor: chytrejzvodnan

        pls neplašte. Nikde není striktně nařízeno jakým způsobem spotřebitel má být informován. Hygiena vám může dát jen nějaká doporučení, jinak je na každém jaký si zvolí způsob informování, co mu bude nejlépe vyhovovat. Mně jako nejlepší řešení se mi zdá v tom příspěvku o Slovensku – seznam alergenů na konci jídelníčku s přiřazenými čísly a u pokrmů jen čísla.

    • Autor: rohlik

      Dobrý den, konečně dnes jasná informace z praxe. Přeji hezký den

    • Autor: já

      Dobrý den, já jsem měla na ŠJ auditora i kontrolu z OHS a oba se shodli na tom, že i když „AKCE ALERGENY“ vejde v platnost 13.12.2014 ( pokud se tak stane), tak budeme mít určitě nějakou dobu hájení na zavedení tohoto (z mého pohledu nesmyslu), tak nezmatkujte a vyčkávejte, jak napsala hned na začátku této diskuse-šarvátky-slovíčkaření-paní hygienička. Jinak to mají opravdu dobře vymyšlené Slováci, na JL napsat vedle vařeného jídla čísla alergenů, které obsahuje daný pokrm a vedle JL vyvěsit seznam alergenů. Přeji hezký den a hezké prázdniny!

    • Autor: dapo13

      Dobrý den, já už mám vystaráno :-), kdo pracuje s programem od „visu“, tak určitě také. Při ukládání zboží na příjemky se nabídne tabulka s alergeny a stačí pouze označit a uložit.Alergeny jsou vypsány na obalech surovin. Při tisku jídelníčku se automaticky vypisují za každým chodem číslicí a pod jídelníčkem je i možnost tisku seznamu alergenů i s čísly. Pěkný den a s chutí do toho :-).

    • Autor: Ynrec

      Určitě máte vystaráno, ale když pořádně zaplatíte.
      V této republice má program Vis kde kdo, a oni by nám ho z lásky a zadarmo naprogramovali, aby se nám dobře dělalo. Nebuďte naivní. Kdo pořádně zaplatí, ten jede. Kdo ne – poraď si jak umíš.

      • Autor: Lucka

        pokud využíváte vis plzeň, tak vám zdarma přijde aktualizace s alergeny

    • Autor: alergická na alergeny

      Dle mého názoru může o alergenech informovat pouze kuchařka, která jídlo připravila. Žádný program ani tabulka neovlivní, co do pokrmu kuchařka dá.

    • Autor: janav.

      Píšete, že číslo je za chodem jídla, ale to je špatně.Musí to být u každého pokrmu. Takže: polévka bramborová – čísla,
      nudle s ořechy – čísla.Tak, aby ten co alergický mohl vynechat třeba polévku.

    • Autor: miluse

      Jak to budete značit? K pokrmu nedo celému jídlu?

    • Autor: Jana534

      Dobrý den, mám aktualizovaný program od Vis a tam už jsou alergeny zavedené – jen se musí vybrat při příjmu suroviny. Musí se evidovat i stopové množství alergenů? Narazila jsem na etiketách – může obsahovat stopové množství … znamená to, že je tato surovina alergenní? děkuji za radu.

      • Autor: ziss

        Jak budete označovat alergeny u zboží, které máte již nyní nakoupené ve skladu ? Děkuji za odpovědi

        • Autor: terča

          Myslím,že ano.Pokud může obsahovat stopy např.celeru tak to tam píšu. Mám program na alergeny od VIS Plzeň a když zadám všechny alergeny tak je jídelníček plný alergenů. Už vidím rodiče jak se ptají proč vaříme ze surovin,kde jsou alergreny. Nestačím se divit kde všude se alergeny vyskytují.

    • Autor: Jana534

      Dobrý den,
      pokud máte aktualizaci programu, tak se alergeny u výrobků, které už máte na skladě, zadají na skladové kartě – oprava – a vyberete číslo alergenu. Je tam přidané nové políčko.

      • Autor: ziss

        Bohužel nenormuji přes program. Proto sháním informace ohledně zboží, které již na skladě mám, ale není označené alergeny. Jak potom postupovat?

    • Autor: kuchařinka

      já taktéž pracuji ručně, proto sháním informace, jak vše bude. Je škoda, že se vše řeší jen pro velké šj. Děkuji za zprávy od kolegyněk z malých zařízení, které též vyplňují výdejku ručně.

    • Autor: rohlik

      Co děláte Vy, které nemáte program, kde se dají napsat alergeny při příjmu? Budete je dopisovat ručně ke každému jídelnímu lístku? Děkuji a přeji hezký den

      • Autor: ved-

        Ano, budu je zatím psát ručně k jednotlivým jídlům, nechám viset tabulku alergenů vedle jídelního lístku, seznámím rodiče krátkou zprávičkou, že od prosince mají v JL k dispozici popis alergenů dle nařízení EU 1169/2011 a budu je tam psát číslem.
        Rohlík s nutelou, ovoce, kakao (1,7,8)
        Polévka hovězí nudlová (1,3,9)
        Vařené maso, dušená mrkev, brambory, čaj
        Chléb s rybí pom, zelen. obloha, čaj (1,4,7)
        Zatím v tom nevidím problém pokudmě to bude obtěžovat poohlédnu se po programu

      • Autor: Radek

        Od 1.12. budeme také u jednotlivých jídel uvádět alergeny číslicemi a ve spodní části jídelníčku bude vždy seznam alergenů. Krátkou zprávu o alergenech budeme mít jak na hlavní stránce školy, tak i na stránce školní jídelny a vyvěšené na nástěnce v každé výdejně.

        • Autor: Radkaa

          Ručně píšu asi měsíc. Důležitá je komunikace s kuchařkou, do jakých pokrmů dává nebo nedává např. hořčici, do jaké polévky přidává zeleninu (celer) nebo máslo, každá kuchařka je zvyklá vařit jinak. Z pekárny bereme několik druhů chleba, zjistit, do kterého přidávají ořechy nebo sezam.

      • Autor: algena

        Zápis alergenů na jídelníčky je práce pro hlavní kuchařku. Vedoucí jídelny neví, co vše do jídla kuchařka přidává. Delegujte na své podřízené.

        • Autor: jinak

          Za vše ručí vedoucí ŠJ. Ta objednává zboží a zavádi je na skladovou kartu, kam zaznamenává i alergeny. Ty se potom automaticky zobrazují na jídelním lístku – žádná věda !Vedoucí jídelny musí vědět co se do jídla přidává!!!

          • Autor: 11112014

            Za vše ve škole „RUČÍ“ ředitel. Vyplývá to ze školského zákona. Jídlo vaří kuchařka, ne vedoucí. Kuchařka tam přidává ingredience a koření, která ani nemusí být v receptuře.
            Já nemám žádný pc program, který automaticky zobrazuje alergeny. U nás bude za alergeny odpovídat hlavní kuchařka. I je bude psát na jídelníček. Velí kuchyni, je přítomna přípravě i fasuje zboží ze skladu, kontroluje záruční lhůty, čte složení … Ví, co jíme. Já z kanceláře nevidím, co je v hrnci. Nemohu být 8,5 hodiny v kuchyni.

          • Autor: Pekařka

            Je pravda, že vaří kuchařka. Je ale taky pravda to, že musí spolupracovat s vedoucí jídelny, a to ve všech směrech-tedy i v těch alergenech. Překvapuje mě, že u vás dělá kuchařka práce, které by měla dělat vedoucí – fasování, kontroly záručních lhůt. Nedokážu si představit, že bych neměla přehled o skladu, což by se stalo, kdybych byla pořád v kanceláři. Školní jídelna je týmová práce, každý má svoje, o co se stará. Ale zodpovědnost je opravdu na vedoucí. Od toho tam mimo jiné (administrativa, kontakt s rodiči a vedením školy…) je. A k tomu opravdu nemusí být na kuchyni 8,5 hodiny. Přeji všem hezký den.

          • Autor: Věna

            Svatá pravda.

          • Autor: kritik2

            Ale za kvalitu uvařeného jídla by snad měla ručit kuchařka, nemyslíte? Kuchařka taky neručí za měsíční uzávěrku. Každý má přece svoje povinnosti.

          • Autor: jinak

            Ve ŠJ za vše zodpovídá vedoucí jídelny dle vyhlášek a zákonů. Má své podřízené, kterým zadává úkoly. Ředitel školy má vedoucí ŠJ od toho, aby mu za ŠJ ručila. Pokud ředitel školy něco nařídí (písemně) , tak to musíme dodržovat. Je to jeho písemný příkaz, za který si ručí on! To, že si pouštíte do skladu kuchařku je váš problém. Já v určitých věcech nikomu nevěřím. Do skladu smí jen ten, kdo má za něj hmotnou zodpovědnost!

          • Autor: 11112014

            Kuchařku „si do skladu nepouštím“, nýbrž hlavní kuchařka fasuje denně zboží. Pokud u Vás ředitel delegoval povinnost uvádět alergeny na Vás, tak si s tím musíte poradit stejně, jako má hlavní kuchařka, na kterou jsem tuto povinnost delegovala já.
            Rozprávka není o tom, koho pustit do skladu, ale o tom, kdo fyzicky manipuluje se surovinami, vaří, ochucuje, koření, dolaďuje pokrm – tak ten prostě ručí za alergeny. U nás. Je fajn vědět, jak je to jinde, ne.

          • Autor: já

            Bez komentáře …

          • Autor: 4321

            To mi připomíná jedno rčení. Poruč psu, pes poručí ocasu, pes si lehne, ocasem ani nehne.

          • Autor: já

            OK – opět bez připomínek !

    • Autor: stanule

      Tak i když je v zahraničí označování alergenů zavedeno již nějakou dobu, stále není dána specifikace jak to má být v ČR. A asi ani nebude. I když od 13.12.2014 mají být učiněna opatření platící pro všechny strav. provozy.

    • Autor: JAROSLAVA

      Dobrý den,alergeny samotné mě až tak netrápí,jen si nějak nemohu poradit se stopovými prvky alergenů v potravinách.Uvádět,nebo ne,týká se to spousty potravin a hlavně koření.Na spoustě koření je napsáno může obsahovat stopové prvky a vypsáno asi sedm alergenů,překvapilo mě to třeba u kmínu,ale i dalších.Jak to v těchto případech děláte?Dá se najít něco oficiálního,zda toto uvádět či ne?Díky za radu.Zdravím Jaroslava

      • Autor: Leona

        Stopové prvky se nebudou uvádět! Tuto informaci jsme obdržely od hygieniček na školení, které bylo ne o alergenech, ale padl tam ten dotaz. Stopový prvek je podle úplně zanedbatelné množství….

        • Autor: Radkaa

          Podle našich hygieniček máme uvádět i stopové prvky. Ale budeme mít koncem listopadu ještě speciální školení k alergenům, tak snad se dozvíme i podrobnosti.

      • Autor: OH

        K tomuto tématu doporučuji zohlednit informace ze stránek Ministerstva zdravotnictví ČR: http://www.mzcr.cz/Verejne/dokumenty/uvadeni-informace-o-pritomnosti-alergenu-v-pokrmech_9637_1206_5.html

    • Autor: stanule

      Nám zatím bylo řečeno přímo právničkou, že stopová množství neboli stopy, se nemusí uvádět. Obsah látky totiž není detekovatelný v laboratořích. Navíc tyto stopy jsou uvedeny téměř všude, takže dotyčný by asi nejedl nic a žil ze vzduchu.

      • Autor: joho

        Myslím, že se to tady zbytečně rozvádí a komplikuje. Co sem taháte stopy. To si můžete rovnou zapisovat na jídelní lístek i bazální teplotu.
        A už toho nechte!

    • Autor: leventa

      Co řeknete ČŠI (případně hygieně), až se zeptá, proč neplníte spotřební koš? Protože rodiče pro své děti mléko, mléčné výrobky a ryby odmítají z důvodu obsahu alergenů.

      • Autor: jájínek

        No, ale to je problém rodičů ! Tak, co to řešíte!
        Když jsem na něco alergická, tak to prostě nejím a basta!

      • Autor: kaktus bodlinka

        Tak Vás dají za mříže, protože neplníte SK a pak už nebude nikdo, kdo by to mlíko vydával a pak teda zruší i jídelny a mateřské školy a děcka budou v lese a budou pít vodu a to bude dobře.

    • Autor: 11111111111

      No a je po obezitě,budopu lítat venku,alergeny z vody mít nebudou!!! Pak budou rády,že dostanou namazaný chleba s máslem,nám to taky stačilo a žijem.

      • Autor: jojo

        Máte recht ! To je porád cirátů !

      • Autor: ved.-

        No však už to také proběhlo medii, že jsou děti obézní, že když už jsme je nauučili na luštěniny a ryby, tak se jim začnem vařit dietní jídla, to fááákt pak vypustit do toho lesa na ten chleba s máslem, nevím, která jídelna nevaří dietně, když už teď je všechno bez cukrů a sladkých jiídel, bet tuků a omastků to se musí regulovat taky trošičku doma co pořád jídelny kočičko skákavá.

    • Autor: zdendule

      Dobrý večer,slyšela jsem,že lze psát alergeny jen u vedoucí a kuchařky a  na jídelníček ne.Na jídelníčku by byla poznámka,že alergeny obsažené v pokrmu jsou na vyžádání u personálu školní jídelny.Je tato varianta nepřípustná?Není tím porušeno narizeni?

      • Autor: Janotova

        Dobrý den. Dle připravovaného návrhu novely Vyhlášky o způsobu označování potravin, je možné strávníkovi sdělit písemně obecnou informaci „Pokrmy (nápoje) obsahují alergeny. Informace o konkrétních alergenech obsažených v pokrmech jsou k dispozici (žádejte) u ……..“ (nebo příp. slovy, která mají stejný význam). Tento text musí být uveden písemně a tak, aby byl pro strávníky „snadno dostupný“ (doporučila bych text uvést i nějak výrazněji – tučné písmo …).

        • Autor: chytrejzvodnan

          to je taková česká klasika. Platit to má za 14 dní a vyhláška se teprve připravuje. Nicméně podle mého názoru je nejlepší uvést již několikrát zmiňované uvádění alergenů na jídelním lístku a u pokrmů je označit číslem. Obecné poučení, že pokrmy obsahují alergeny a informace jsou u …., tak to povede k tomu, že si budete muset vyčlenit jednoho pracovníka, který bude jenom odpovídat na dotazy – v praxi neproveditelný nesmysl.

        • Autor: Monik

          Právě jsme se „slavnostně“, a po svém, vypořádali s alergeny. Do našeho jídelníčku jsme implementovali veškeré info, včetně tabulky s čísly a označení jednotlivých pokrmů alergeny. Snad dle litery zákona :). Á vidím, že zase bude novela … Tak veselý prosinec všem našim zákonodárcům.

    • Autor: jojojo

      Značení elergenů ve školních jídelnách:
      V souvislosti s vyhláškou č.113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků ve znění pozdějších předpisů vyplývá povinnost provozopvatelů stravovacích služeb označování alergeních složek v pokrmech a to od 13.12.2014. Záznam alergenních složek je součástí výše uvedené vyhlášky. Zákonné ustanovéní určuje jasně a zřetelně označit alergenní složku. Značení není blíže specifikováno, má pouze strávníka informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna.

      • Autor: hygienička

        Dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které nabývá účinnosti 13.12.2014, vydalo MZ v předmětné věci stanovisko, které je vyvěšeno na webových stránkách MZ. Nařízení nestanoví povinnost, aby informace o alergenech přítomných v pokrmech byla spotřebiteli podána písemně

    • Autor: milo

      Alergeny, směrnice 2000/89 ES a směrnice 1169/2011 EU. Zatím není tuším žádný prováděcí předpis, jakým způsobem označovat přítomnost alergenů u uvařeného jídla. Logicky a snaživě, jak jsme zvyklí si každý myslí dáme čísla k jídlům jak na Slovensku. Řídíme se stále nějakými snaživci, kteří vymýšlejí, jak na to, abychom byli čananí.
      Směrnice existuji, to je fakt. žádný prováděcí předpis ČR z ministerstva není. Myslím, že je třeba informovat rodiče o alergénech. A neděsit děti, kteří se vylekají, co že to teda vlastně jedí.

    • Autor: jardeyz

      Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli se vyhláška 1169/2011 týká jen školních jídelen nebo třeba i domovů seniorů dík za odpověd

    • Autor: kleopatra

      Vyhláška se týká všech stravovacích zařízení i restauračních.

    • Autor: LILI**

      Dobrý den,naše hygienička chce aby bylo v alergenech-1 a 8 uváděno:z jaké mouky je alergen-pšeničná,ovesná,žitná,špaldová…,a u 8 jádra lísková,mandle,vlašské,máte někdo zkušenost,prosím,poraďte-hygienička půjde tvrdě po tomto označení,moc děku

      • Autor: Andy1

        Je to blbost, má se uvádět pouze číslo alergenu, nikoliv vypisovat jaká mouka byla použitá či jaký oříšek byl použit. Kde to jako chcete hledat, ani na výrobcích to není.

        • Autor: OH

          Doporučuji přečíst materiál SZPI, ke stažení na:
          http://www.jmskoly.cz/organizace/org-1270/oddeleni_organizacni_a_spravni/metodika-poskytovani-informaci-o-potravinach-spotrebitelum

          • Autor: LILI**

            Milý-á OH,moc děkuji za radu,na této stránce jsou dost cenné informace a všem doporučuji se na ně podívat,opravdu se musí rozlišovat druh mouky nebo ořechů,moc díky

          • Autor: chytrejzvodnan

            no, jak jen to říct – nemusí!

    • Autor: mumina

      Zdravím, po delší době si pročítám diskuzi. Přijde mi docela přemrštěné vyjmenovávat u alergenů např. druh obilniny. Je to prostě lepek a pokud chce strávník vědět jaký druh obilniny konkrétně, ráda mu to řeknu, ale při představě, že u svačinek vypisuji ke chlebu několik druhu druhů obilnin tak mohu tisknou jídelníček na každý den zvlášť.
      Do 13. 12. 2014 alergeny nikdo neřešil a alergici jedli to co se uvařilo.

      • Autor: Radkaa

        Navíc kuchařka v menším městě nebo vesnici neví, jaký chléb zrovna prodejna objednala, nemají každý den stejný sortiment. Občas se stane, že přinese jakýkoliv chleba, hlavně že je čerstvý.

      • Autor: chytrejzvodnan

        no nejedli všechno, ale každý alergik ví na co je alergický, tak to co nemohl, nejedl, nebo si rovnou řekl, toto a tohle mi tam nedávejte. Nebo v MŠ maminka řekla vedoucí co dítě nemůže, případně mu přinesla nějaké extra jídlo z domova.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se