Přeskočit na obsah

potraviny povolené ve školním stravování

  • Autor: Lu

    potraviny povolené ve školním stravování
    Dobrý den, zajímalo by mě, zda někdo ví, kdo (evtl. který orgán či odbor na kterém ministerstvu) je zdopovědný za rozhodování o tom, co se smí a co nesmí dávat dětem ve škole. Mám konkrétně na mysli umělá sladidla v nápojích. Chtěla bych vědět, kdo povolil, že ve školních jídelnách děti smějí dostávat džusy s přídavkem umělých sladidel. Pokud tomu tak není, budu velmi ráda, pokud mě někdo vyvede z omylu. Hezký den.

    • Autor: králka 2

      Zdravím, nejsem si úplně jistá, že odpovídám na váš dotaz, ale podle vyhlášky 107/2005 Sb se v §3 odst.6 ……poskytované služby musí odpovídat zásadám zdravé výživy a prodávaný sortiment nesmí obsahovat alkoholické nápoje a tabákové výrobky. Z toho podle mě plyne, že vše ostatní je jen na nás a dobrém úsudku co je pro děti vhodné a co ne. Hezký den

    • Autor: Valentýna

      Vyvedu Vás z omylu. Nikde není, že bychom v jídelně nesměli (mimo tabáku a alkoholu) podávat určité, zvlášť vyjmenované, potraviny nebo jejich složky. Vše, co je určeno k lidské výživě, je možné nabízet i v jídelně. Umělá sladidla máte také ve spoustě jiných výrobků, nejen v nápojích.

      • Autor: králka 2

        Zdravím Valentýno, asi jsem se nepřesně vyjádřila, ale přesně tak jsem to myslela……..

      • Autor: Lu

        Dobrý den,
        děkuji za obě odpovědi, i když se přiznám, že z toho mrazí. Pokud to dobře chápu, to znamená, že děti jsou plně odkázané na úsudek paní kuchařky (nebo hospodářky) o tom, co je a co není pro ně zdravé. Nedělám si totiž iluze o tom, že by děti samy byly natolik uvědomělé a řešily, jestli to, co mají v jídelně k dispozici, je či není zdravé. Je strašně těžké snažit se v tomto směru o „osvětu zespoda“, protože mě v kuchyni uzemní výrokem: „no, ale tohle je pro děti povolené (resp. tohle nikdo nezakazuje)!“ Proč nespadají umělá sladidla do kategorie tabákových výrobků a alkoholu, vždyť je to také v podstatě samo o sobě jedovaté (např. prokázaná neurotoxicita u aspartamu)? Děkuji za odpovědi.

        • Autor: Lu má pravdu

          Milá Lu, jsem vedoucí školní jídelny a musím Vás ubezpečit, že většina strávníků, rodičů i pegagagů nevyžaduje „zdravé“ stravování, ale „chutné“ stravování. Ač budu sebevíce chtít a budu vařit vyloženě zdravě, tak budu do měsíce bez práce, protože utečou všichni strávníci. Většina národa nechce být zdravá, ale jsou nadšeni z řízků, svíčkové nebo gulášku s knedlíkem. Udělejte si průzkum mezi ostatními rodiči a zkuste s nimi sestavit jídelníček na měsíc „zdravě“. Uvidíte, že nakonec zbudete sama, kdo chce pro své dítě zdravé jídlo.
          Ještě ke sladidlům – když dáme dětem ovocný neslazený čaj nebo obyčejnou vodu, tak si neumíte přestavit, kolik je negativních reakcí. Když nabídneme imitaci coly, tak jsou všichni nadšení. A takové podrobnosti žádná vyhláška neřeší. Zatím.

          • Autor: dášenka

            Toto je naprostá pravda. Pokud začnete vařit zdravá jídla (např.zeleninová, rybí, luštěninová), strávníci se začnou odhlašovat.
            Další skutečností je, že v mnoha školách ředitelé škol podporují nápojové automaty a automaty se sušenkami, bagetami….. Je to správné? Ve školách jsou bufety s podobným sortimentem.
            Dokonce to „odtahuje“ žáky, aby se v jídelně stravovali. To ředitelům nevadí?

          • Autor: ved..

            No a hlavně, že je slpněn spotřební koš jídlem, které se vyhodí a nikoho už toto vůbec nezajímá, proč si někdo k těm výdejním oknům z těch chytráků co vymýšlejí spotřební koše a zdravé jídlo, nejde stoupnout aby viděli jak to v praxi funguje. Prostě to nefunguje co nám přikazují a zadky nezvednou, aby si to v provozech ověřili. Dětičky nemají návyky z domu od rodin a my máme děťátka převychovávat pak jsou kuchařky ty největší semetriky.

    • Autor: ivca30

      Dovolím si reagovat na Váš dotaz. Jsem vedoucí ŠJ víc než deset let a mohu zodpovědně prohlásit, že potraviny používané ve školních jídelnách jsou přesně ty , které by mělo každé dítě konzumovat. Nevím zda je tazatel rodič, nebo lékař, nebo kdo, ale co se týká umělých sladidel, jsou používány aspoň u nás v takové míře, že obsah umělého sladidla v džusu, nebo sirupu je naprosto zanedbatelný. Pokud totiž hovoříme o hotových výrobcích, tak jen málo kuchyní si může dovolit z finančního limitu který má k dispozici, nakupovat tyto potraviny ve velkém. Proto se používají pouze pro zpestření stravy a v omezeném množství. Daleko více je třeba se dotazovat na to , co jedí děti když opustí brány školy. Školní stravování rozhodně není to, co by našim dětem škodilo a čeho by se bylo třeba bát. Vždyť veškeré vyhlášky a právní normy, jsou tvořeny ministerstvem zdravotnictví. Proto si Vás dovolím uklidnit, v nápojím které dítě vypije ve školní jídleně, určitě není nic , co by dítě mohlo ohrozit. Iva

      • Autor: Lu

        Dobrý den, paní Ivo, asi máte pravdu v tom, že mnohem horší než jídlo ze školní jídelny, je často to, co děti snědí někde jinde. A přestože se snažím, aby moje děti jedly zdravě, je dost možné, že jedí i natolik „zdravé“ věci, nad nimiž by asi mnohé jiné děti kroutily hlavami a rozhodně nejedly. Osobně mám mimo jiné problém v tom, že spotřební koš má příliš vysokou normu na bílkoviny (resp. maso, protože luštěninami to nelze pokrýt) a příliš nízkou na zeleninu, které by mělo být až 50% objemu talíře (z pohledu zdravé výživy, nikoliv spotřebního koše). Ale to my tady nejspíš nevyřešíme. Každopádně Vám moc děkuji za odpověď. Lucie

        • Autor: Ved. školní jídelny

          Ve všem s Vámi souhlasím, nevím proč se pořád sledují školní jídelny. Vždyť mají od nás pouze oběd. A kde jsou svačiny a večeře. Děti mají největší podíl jídel z domova.

    • Autor: xxxx

      Myslím,že pití není tak strašné,ale podívejte se na kompoty,červená řepa…atd. sehnat kompot bez umělých sladidel je velký problém,červenou řepu jsem vracela dodavateli ,protože se nedala jíst – slazeno um.sladidlem.

      • Autor: andy1

        Bereme řepu nudličky od Bonduelle a ta je moc dobrá, dětem jí dokonce musíme trošku přisladit cukrem, protože se nám na ně zdá moc kyselá.

    • Autor: raduza

      Dobrý den, my se snažíme vybírat nápoje slazené cukrem nebo kde je minimum umělého sladidla. Za sebe musím říct, že mně nechutnají nápoje takto slazené, a jsem šťastná, že nejsem diabetik, to bych například kafe raději hořké. Dia sirup tu máme pouze pro chlapce, který je diabetikem. Když objednávám kompoty a sterilku obecně, zjišťuji, jak jsou slazeny. Doma používám sladidlo ze stévie, mám i rostlinu, ale musím říct, že po ní v ústech přetrvává podobná nasládlá chuť, ako po umělém sladidle. Slazení medem je taky možné, ale pokud se dá med do horkého, ztrácí účinné látky. Dáváme pouze občas do bylinného čaje, např. meduňkový, lipový. Řepu od Bonduelle taky kupuji, opravdu dětem chutná, nevychází dráž (vyšší obsah pevného podílu), pokud se koupí v akci.

      • Autor: Lu

        Dobrý den, děkuji mockrát všem za reakce, zjišťuji, že sladidlo není jen v nápojích, viz červená řepa, a obávám se, že podobné to bude třeba s kyselým zelím apod. Jak jsem zjistila z odpovědí, nás maminek, které by byly skutečně pro zdravé stravování, je zatím pořád jako šafránu, proto dle mého názoru i spotřební koš vypadá, tak jak vypadá. Proto děkuji všem paním hospodářkám školních jídelen, které se snaží dělat všechno pro to, aby v rámci svých možností vařily zdravě a zároveň to dětem chutnalo. Vím z vlastní zkušenosti, že fazole jsou pro děti téměř „nepoživatelné“:-), zato když se z nich udělají karbanátky, dělají se jim boule za ušima – jen nevím, ve které školní jídelně by se s tím paní kuchařky byly ochotné „patlat“.

        • Autor: kritik2

          My, paní Lu, bychom se s  tím velmi rády patlaly, kdyby to děti v naší školní jídelně snědly. Bohužel, musím se připojit k zástupu hořekujících vedoucích, které si stěžují na to, že ryby, luštěniny, zelenina …patří to skupiny jídel neoblíbených. Vedoucí dělám již mnoho let, proto zde mohu napsat, že je to opravdu každým rokem horší.

    • Autor: janka

      Prosím, můžete mi někdo poradit, jaké koření používáte k ochucení ve stravování pro školku?

    • Autor: janka

      Prosím, můžete mi někdo poradit, jaké koření používáte k ochucení ve stravování pro školku?

      • Autor: spaky2

        Dobrý den,my používáme na školkách Vegetu natur od Podravky nebo Agátu od AG Foods.Obojí je bez přidaného glutamanu.Podravka má i jiné koření natur v 0,5 kg balení.

        • Autor: janka

          Děkuji, to my používáme taky. Myslela jsem kromě kmínu, sladké papriky a majoránky.

          • Autor: majka 1

            zkuste v malém množství různé bylinky, jídlo i kuchyň krásně provoní a získáte spoustu nových chutí. Například jen snítka libečku položená na rybu na másle dokáže zázraky

    • Autor: Alena2

      Jsem vedoucí ŠJ 18 let ,proč rodiče neřeší automaty na pití ve školách?U nás jich je 5 a další automat s oplatkami a bagetami,takže děti místo do jídelny se stravují touto stravou a tu rodiče neřeší,ale jestli jejich dítě v jídelně dostane nápoj s umělým sladidlem,tak to řeší.

    • Autor: Monča

      Dobrý den, vracím se ještě k nápojům. Na naší škole dětem připravujeme k obědu ovocné šťávy Redmax od firmy BONNO. Tato firma nám dodala k těmto šťávám i certifikát o zdravotní bezpečnosti, vydané státním zdravotním ústavem. Nápoje jsou i velmi chutné – všem doporučuji. Hezký den

    • Autor: deny

      Dobrý den, i já jsem vedoucí ŠJ a musím jen souhlasit s paní Ivou, vše co děti dostávají je přesně to, co dostávat mají. Bohužel jsou i případy, že rodiče děti odhlašují na luštěninky a na rybky. Jinak bych chtěla paní Lu ubezpečit, že děti nejsou plně odkázané na úsudek paní kuchařky či hospodářky, neboť dnes jsme již trochu dále a vedoucí ŠJ jsou vzdělané, pravidelně proškolované pracovnice, které mají svůj názor, který se nebojí uplatňovat a obhajovat. Současně nesou plnou zodpovědnost za svou práci. No a abych byla konkrétní, pokud nechcete aby Vaše dítě pilo sladké nápoje, je dobré se dohodnout s paní vedoucí při ŠJ a ta určitě zařídí aby byla podávána např. čistá voda. U nás je to tak, že děti dostávají ochucený nápoj, mléko ale i čistou vodu. No a jsou opravdu děti, které si čistou vodu nalévají. Takže trochu více spolupráce a trochu více věřte, že jsou lidé kteří svou práci dělají kvalitně. Hezký den, Deny.

    • Autor: Chotty

      Dobrý den, chtěla jsem se zde jen zeptat zda má někdo zkušenosti s olivovým olejem v MŠ, moje paní vedoucí mě ho nechce povolit, i když se snaží stále dodržovat zdravou výživu, tak nevím proč má s oliv.olejem problém? je v MŠ zakázaný ? děkuji

    • Autor: zdenda

      Dobrý večer,určitě není zakázáno používat olivový olej v MŠ,já ho dávám do salátů.Ale podívejte se na www.stream.cz/peklo na talíři/,dozvíte se tam od pana Vaňka docela zajímavé věci.Všem hezký podzimní večer.

    • Autor: Dena

      Dobrý den, co si myslite o zařazování výrobního salamu do jídla v MŠ i ZŠ? Patri tam vubec i kvalitní uzeniny?

    • Autor: Miroslav

      Dobrý den,
      také já jsem dlouhá léta pracoval jako vedoucí školní jídelny a z toho co se v některých jídelnách děje, mi je smutno. Víte, moje nástupkyně mi dnes hořekuje nad tím, že nevychází s penězi, že je všechno složité….Stačí se podívat do jejího skladu a jste doma. Plný sklad prášků. Proboha proč? To už neumí naše kuchařky vařit. Vždyť uvaříte-li jídlo bez použití podobných věcí, dětem to chutná daleko víc. Nehledě k tomu, že „bez přidaného glutamanu“ neznamená „bez glutamanu“. Takové výrobky tu asi nabízí jen značka Wiberg. Podívejte se na složení a zjistíte, že kuchyně které to dětem podávají jim předkládají celou škálu karcinogenů jako jsou protispékavé látky apod. Proč jsme jedničkou v rakovině tlustého střeva ? Kvůli bůčku ? Ani náhodou, ten jsme jedli odjakživa – právě kvůli podobným chemikáliím. Prášky nemají být základem pokrmů, ale jen drobnou součástí na dochucení. Vývar je nejlepší z kostí, které můžete kupovat jak libo.

      • Autor: Vilhelmína

        Souhlasím, jsme také široko daleko nejlevnější jídelna. Ve skladu potravin nám sedí na regále myš (keramická) a hlídá cukr, mouku, luštěniny, těstoviny a rýži. Mé kuchařky z chemie nechtěly vařit nikdy. Bereme denně čerstvé maso, zeleninu, mléčné výrobky a peníze ušetřené za „kýblové jídlo“ investujeme do kvalitního ovoce a zeleniny, které máme denně.
        Jen mě mrzí, že máme stále nižší platy a naši snahu nikdo neocení. Kdybychom míchaly „jídlo z kýblu“, tak se o polovinu méně nadřeme.

        • Autor: janka

          Nejsou děti přejezené ovoce, když je mají každý den?

          • Autor: Carol

            Jak se může někdo přejíst kvalitního čestvého ovoce? Když budete mít denně čerstvou jednu porci ovoce, tak se jí přejíte???

          • Autor: janka

            Když mají děti denně ke svačince čerstvou zeleninu, zeleninovou polévku, nebo zeleninu v polévce nebo omáčce, zeleninový salát nebo kompot, a ještě dostanou ovoce, tak je potom poházené po ulici, protože je už nechtějí.

          • Autor: Vilhelmína

            Co mají ke svačině netuším – jsme základka. Polévky většina dětí nejí, zeleninu v omáčce snědí bez problémů (obzvláště ve svíčkové na smetaně), kompot není zdravý (a ani o něj moc nestojí) a děti si poměrně radostně berou hroznové víno, banány, jablky, pomelo atp. Dost se osvědčil i výběr. Více druhů ovoce a každý si bere druh,který má rád. Co s ním pak dělají mě jaksi nepřísluší řešit. Ale moc nám toho kolem školy neválí.

      • Autor: pepinda

        nejsem zastánce dochucovadel, ale jen z osoleného vývaru z kostí jim polévka nechutná a vracejí to s tím, že tomu něco chybí.Já dochucovadla používám, ale jen v malém množství.

    • Autor: marcik

      Vilhelmíno,jen pro porovnání,můžu vědět jakou máte cenu stravného a kolik strávníků. U nás platí 22-24-26,-Kč,300 strávníků,výběr ze dvou jídel,kýblové jídlo rovněž neděláme,ale ovoce si denně dovolit opravdu nemůžu.Děkuji za odpověď.

      • Autor: Vilhelmína

        21,- 24,- 25,- a 650 strávníků. Ovoce nemáme denně, ale denně máme „něco“ – ovoce, jogurt, musli tyčinku, salát atd.

      • Autor: leventa

        Řeším v poslední době používání přísad už jako nadstandard, na ovoce a jogurty zbývá rovněž velmi málo peněz. Ale otázka je, jakou gramáž masa dáváte. Jestli dáváte 50,60,70g nebo 80,90,100 – to velmi ovlivní cenu oběda. Při tisíci strávníků je to bezmála 3 tisíce korun denně a to je skutečně jedna várka ovoce.

    • Autor: rohlik

      Souhlasím s Pepindou,jen sůl je velmi málo. Používáme dochucovadla jen málo. Určitě nemáme nějaké kbelíky, které rozředíme a podáváme,ale malinko vždy dotáhneme.

    • Autor: Martina

      Dobrý den, našla jsem tuto diskuzi na základě mého hledání podrobností ohledně sirupu Redmax. Toto hledání jsem podnikla na základě situace, kdy z důvodu senzitivity na bílý cukr jsme doma minimalizovali užívání cukrů, ale syn pár měsíců po nástupu do MŠ měl najednou 2 zubní kazy. Paní zubařka nevěřila vlastním očím, protože zná dobře naši anamnézu. Postupně vyšlo najevo, že i další děti ve stejné třídě MŠ mají velký počet zubních kazů (syn měl 2, jiný spolužák 3, další 5!). Ukázalo se, že děti dostávají k pití čaj dochucený Redmaxem. Ochutnala jsem a málem se pozvracela. Nechutně přeslazené pití. Přitom všichni rodiče dávají doma dětem vodu. Proto nechápu, proč by děti v MŠ měly pít slazené nápoje. Navíc slazené umělým sladidlem. Ke všemu toto sladidlo redukuje střevní mikroorganismy. Máte tedy pocit, že je něco podobného vhodné k dodržování pitného režimu dětí v MŠ? Děti mohou mít z rodiny ty nejlepší stravovací návyky, ale když nemají jinou možnost, stávají se z nich rukojmí.

      • Autor: marcik11

        Bože, to už školní jídelny můžou i za zubní kazy???!!!Tak to tu fakt ještě nebylo! Čeho se do důchodu ještě dočkám :-)))

    • Autor: ivka5

      REDMAX cukr mínus JABLKO 5 l
      Nový nápojový koncentrát REDMAX Cukr Minus, který vznik v rámci spolupráce projektu Zdravá školní jídelna se společností BONNO GASTRO SERVIS s.r.o., je slazen výhradně přírodním cukrem ( nejsou zde obsaženy žádné kontroverzně diskutované glukózo-fruktózové sirupy, umělá sladidla, ani jiné sladící látky).
      Při přípravě nápoje se koncentrát ředí vodou v poměru 1:40. Při tomto ředění splňuje nápoj Redmax Cukr Minus jedno z kritérií projektu Zdravá školní jídelna.
      Snaha o úplné vyrušení přírodního cukru ze stravy dětí se ukazuje jako lichá. Kontroly ČŠI v roce 2017 potvrdily, že stravování dětí ve školních jídelnách je již na hranici dietního stravování a to není dobře, vaříme přece pro zdravé děti. Redmax splňuje kritéria zdravého slazení. Voda na třídách je snad samozřejmostí a žádné dítě nemusí sladký nápoj pít, pokud je z domova zvyklé na vodu.
      Pěkný den Ivka

      • Autor: tristanka

        Přesně, řešte s vedoucí dané školní jídelny…my naopak máme zkušenost, pokud dáme neslazený čaj, děti ho nepijí..a ve škole snad mají i vodu z kohoutku, my jsme takto vodu běžně pili…

      • Autor: Valentýna

        Já jsem před rokem zavedla v mé škola neslazený čaj. Děti měly na výběr výborný ovocný čaj bez cukru, vodu a mléko bez příchutě čerstvé. A bylo vzbouření, čaj hromadně vylévaly, nepily. Chtějí cukr. Kéž by bylo více osvícených rodičů.

    • Autor: rohlik

      U nás to bylo podobně. Ze školky byl vznesen požadavek, že když není čaj slazený, děti raději nepijí.Takže naše snaha byla marná a raději jsme opět přistoupili na klasický čaj.

    • Autor: Líída

      věta od Martiny: „Přitom všichni rodiče dávají doma dětem vodu.“ mě faaakt rozesmála:-)

    • Autor: zdenouš

      U nás to bylo naprosto stejné s pitím ve školce jako u rohlíka.Tak jim čaj sladím a dávám vodu se sirupem dle přání rodičů a učitelek a mám klid.Jenom takový dvětek,ale také jsem o tom tady již psala,ve zdejší školce jí většina dětí pouze suché pečivo.Takže ty vynikající a pracné salátky a pomazánky končí v odpadu.

    • Autor: Janka

      Taky jsme začaly dávat neslazeny čaj ale z celé třídy se napily snad jen 3 až 4 děti. Vše se vylivalo. Přidaly jsme do čaje džus s biogeny jen málo trochu ochutit a děti to pijí. Mají samozřejmě i čistou vodu a neochucene mléko na výběr. Co se týká svačině škoda mluvit také pouze suché pečivo pomazankou namazane pečivo jde do odpadu. Děláme to tak že dáváme půl na půl. Rodiče volají po zelenině ale děti stejně zeleninu shodí dolů. Pokud to rodičům řekněme dozvíme se že oni to platí ať se nestarame. Tak co s tím chcete dělat.

    • Autor: Kakytka

      Dobrý den,
      což takhle zkusit místo sirupů a náhradních sladidel nápoj z čerstvého ovoce? Děti dostávají jednou týdně ovoce do škol a už tak je ovoce poházené po škole. Děti tyto nápoje milují a plní se spotřební koš ovocem, mlékem a mléčnými výrobky. Dá to sice trochu práce navíc, ale většinou zařazujeme do jídelníčku když není salát nebo náročné jídlo. Cenově se do limitu vejdeme.

      • Autor: majdan

        Kakytka : ovoce do škol a spotřební koš ŠJ nejde slučovat.

        • Autor: Kakytka

          Dobré ráno,
          já ale ovoce do škol nepočítám do spotřebního koše. Myslela jsem tím, že když když dostanou jednou týdně ovoce do škol, není jim vzácné ovoce ve školní jídelně. Než aby si oloupaly mandarinku, ovoce si nevezmou nebo ho nechají volně položené po škole. Proto z ovoce raději uděláme pití nebo ovocný salát. Ovoce odšťavňujeme a nápoje jsou bez semínek, bez pecek a bez kousíčků.

          • Autor: majdan

            Omlouvám se 🙂 Pochopila jsem jinak

    • Autor: rohlik

      Pokud myslíte ovoce do škol, které nikdo nechce.Naše paní kuchařky dělaly melounovou limonádu, jahodový koktejl atd.Děti o tyto dobroty neměly zájem, už vůbec nechtěly kousíčky, které byly v těchto nápojích.Hezký den

    • Autor: Fialka

      je hezké se bavit o zdravé výživě, množství umělých sladidel atd, pak ale potkáte venku školáky, jak se cestou domů „doráží“ levnými no name chipsy a efekt je kde? Je to o výchově v rodině

    • Autor: vedoucí jídelny

      Dobrý den, chtěla bych se zeptat na stravování dvouletých dětí. Vaříte pro ně jiná jídla? Starosta mi sdělil, že maminky těchto dětí mají námitky k jídelníčku. Doposud si nikdo nestěžoval a kontrola z ČŠI jídelníček chválila a též z hygieny přišlo kladné hodnocení.Starosta po mě chce nápravu a zohlednění vaření pro tyto děti. Fakt nevím , jak jim vyhovět. Děkuji za názory, pokud se někdo s tímto problémem též setkal.

      • Autor: honza

        Dobré ráno, před pár lety jsem byla na školení – vaření pro děti do dvou let.. To nejdůležitější ze všeho bylo, že tyto děti by vůbec neměly dostávat celozrnné pečivo a naopak zvýšit dávku mléka, ať ho mohou popíjet kdykoliv. To je to nejzákladnější, málo solit, žádné kořrení – to je jasné. Jinak žádné větší rozdíly. U nás děti mají stejný oběd i svačiny, kromě celozrnného pečiva , jako děti starší + navíc to mléko

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se