Přeskočit na obsah

povinné termokastrůlky

  • Autor: marek pokorný

    povinné termokastrůlky
    Setkal jsem se v naší jídelně s požadavkem, že od 1. dubna kvůli vyhlášce 137/2004 a požadavku unie nevydají jídlo do obyčejných trojkastrůlků, ale speciálních termonádob. Prý by mohlo být cestou domů kontaminováno. Zřejmě vychází z paragrafu 25 vyhlášky. Zajímalo by mně, zda ten výklad je správný a zda to i někdo jiný takot vykládá.

    • Autor: Lukáš

      Re: povinné termokastrůlky
      Ne, to je nesmysl. Problém je spíše, že by mohlo být kontaminováno jídlo v jídelně z vašeho jídlonosiče. U nás dáváme strávníkům, kteří si požádají, jídlo do misek a na speciálně vyhrazeném stole si to z misek mohou sami přemístit do vlastní nádoby. Jídlo je tak vydáno v souladu s hygienickými předpisy a pokud se mu cestou domů něco stane, je to již na odpovědnost strávníka.

    • Autor: marek pokorný

      rád bych prosím znal
      i další názory.
      Děkuji

      MP

      • Autor: Aleš

        Re: rád bych prosím znal
        To vysvětlení, která Vám v jídelně dali je zcela zmatečné. Úkolem termonádob není zvlášť chránit jídlo před běžnou kontaminací, to stejně dobře chrání jídlonosiče běžné, ale udržovat nad to teplotu po dobu přepravy.
        Nicméně přeprava končí výdejem stravy konečnému spotřebiteli v předepsané teplotě. To jest ve Vašem případě u okénka jídelny do „kastrůlků“.
        Další už je zodpovědnost spotřebitele, takže postup v jídelně není vůbec podložený a vysvětlení svědčí o zásadní neznalosti.
        Jiná věc by byla samozřejmě, kdyby jídla vydávali přepravci a teprve ten je přepravoval konečnému spotřebiteli.

    • Autor: rozka

      Re: povinné termokastrůlky
      Ano, souhlasím zcela s Alešem. Je to velice rozumný a znalý pán. V žádné vyhlášce ani zákoně není uvedeno, do čeho strávník dostane jídlo.

      • Autor: Klárka

        Re: povinné termokastrůlky
        Vím, že se už kdysi o termo- jídlonosičích mluvilo, ale jen toho to zůstalo. My vydváme jídlo v mísnosti k tomu určené do normálních jídlonosičů a nikomu to ještě nevadilo.

        • Autor: Radka

          Re: povinné termokastrůlky
          Vaříme v MŠ i pro školáky a asi 10 porcí vydáváme až ve 14 hodin. Nemá někdo zkušenosti s uchováním ve správné teplotě (i kvalitě pokrmů)? Nejlépe nějaké malé termonádoby.

          • Autor: Klárka

            Re: povinné termokastrůlky
            Vozíme obědy do ZŠ také, a to v termonádobách, které jsou ještě v obalech (jen ten jeden obal vyšel školu skoro na 5000) převáží si to ze školy na speciálně upraveném vozíku. Obědů do školy se vozí asi 40.

          • Autor: Evča 1

            Re: povinné termokastrůlky
            Dobré zkušenosti mám z termoporty. Pokud uchováváte jen tak málo porcí, stačil by vám jeden. Gastronádoby si můžete vybrat podle potřeby. Mohu doporučit firmu MENO, jsou opravdu moc ochotní.

    • Autor: Jája

      Re: povinné termokastrůlky
      U nás byla hygienička, obyčejné jídlonosiče nevadí, vydávat v oddělené místnosti, z jiných nádob než se vydává dětem a na nástěnce mít zprávu, že za nezávadnost vydaného jídla do jídlonosiče dále nezodpovídáte.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se