Přeskočit na obsah

Práva kuchařek

  • Autor: llusia

    Práva kuchařek
    Mám jeden dotaz musím si svůj vlastní oběd snízt v době pauzy na pracovišti a nebo si ho mohu vzít do kastrůlku domů ? Naše paní ředitelka nás nutí oběd snízt v době pauzy.Díky za jakékoli odpovědi.

    • Autor: Andy1

      Dobrý den,

      máte stejná práva a povinnnosti jako ostatní zaměstnanci, tzn. oběd si musíte sníst v době pauzy na pracovišti. Jídlo se nesmí nosit domů v kastrůlkách.

      • Autor: Romana27

        To vás opravdu lituji.Není nad to mít dobré vedení, které máme u nás. Hned se nám lépe pracuje.

    • Autor: llusia

      I když ostatní zaměstnanci mohou?

    • Autor: ivka11

      Dobrý den, toto téma určitě vyvolá velkou diskuzi, jedno je však jisté. Zaměstnanec není povinen v době pauzy setrvávat na pracovišti. Tím je řečeno vše, jste ve chvíli polední pauzy cizí strávník a Vaše organizace Vám jako zaměstnanci zajistila závodní stravování. To kde strávíte dobu odpočinku a co v ní budete dělat je Vaše věc, proto bych tak jistě netvrdila že máte povinnost jako všichni ostatní. Oběd si nechte nachystat v režimu cizím strávníků a polední pauzu užijte jak chcete. Závodní stravování se totiž neřídí vyhláškou107/2005 sb., která určuje co strávník může a co ne, ale řídí se vyhláškou o FKSP a ta nijak nespecifikuje jak má být příspěvek na závodní stravování využit.
      Pěkný den Ivka

      • Autor: llusia

        Díky moc za radu , že nemusím svůj oběd konzumovat hned .Jsem ráda ,že mám chvilku pauzu před výdejem a chci si chvilku odpočinout a ne do sebe rychle naházet oběd a jít vydávat jídlo.

      • Autor: jitkamamka1

        plně s Vámi souhlasím a jsem ráda, že jsou ve vedení jídelny takové ženy, které rozumí předpisům i nad rámec třeba ředitele školy – GRATULULACE !

    • Autor: Valentýna

      Vyhláška č. 84/2005 Sb., § 3, odst. 4) „Organizace poskytuje strávníkům uvedeným v odstavci 3 za sníženou úhradu jen jedno hlavní jídlo v kalendářním dni, pokud strávník vykonává práci pro organizaci alespoň 3 hodiny v daném kalendářním dni v místě výkonu práce sjednaném v pracovní smouvě3a)“

      … ve vyhlášce není uvedeno, kde a jak má zaměstnanec jídlo kozumovat. Také proč. Pokud si jídlo chcete sníst doma, tak je to čistě Vaše věc. U nás si učitelé, uklízečky, a někdy i děti, část jídla nebo i celé odnáší z jídelny dnes a denně. Co s ním dělají, nás opravdu nezajímá. Také proč.

      To by Vám také mohla paní ředitelka určovat třeba kdy a jak utratit výplatu nebo podobné absurdity.

      Požádejte paní ředitelku, na základě jakého předpisu Vás nutí ke konzumaci v době pauzy.

      • Autor: ved.2

        Vali, plně s váma souhlasím, máme 140 obědů MŠ a ZŠ.Jedna kuchařinka od rána, druhá příjde na 1O.30 Umýt nádobíčko od svačinek, nachystat talířky na odědy MŠ a ZŠ. Nějaké to černé v kuchyni a čas letí. Je dovařeno, musí se vše naporcovat, maso, knedle, rozdělit na porce na 4 výdeje. Prostě se holky za poledne točí nejvíc a pak už se jde na výdej, začínáme MŠ a postupně přichází ZŠ.Od školnice po paní učitelky se všechny v klidu a pohodě naobědvají, protože jim to moje děvčata naservírují až pod nos a pak haldy nádobí.Moc toho času u nás opravdu na klidný a pohodový oběd děvčata nemají, žádnou nesmyslnou směrnici ani jiný zákaz jsem nevydala a co jim závidíte ten ohřáty oběd doma z kastrolku? Za tu celodenní dřinu?

      • Autor: Aleš jiný

        No ono to není tak jednoduché. Především závodní stravování je z principu určeno k péči o zaměstnance na pracovišti. Čili pokud si zaměstnanec odnese jídlo domů, již to není samozřejmě závodní stravování. A vyhláška 84/2005 Sb. se týká výhradně úpravy financování ZS. Takže jak ZS bude organizováno, je na zaměstnavateli a když bude trvat na konzumaci v určeném zařízení je to jeho právo. A vlastně i povinnost. Měl by k tomu vydat předpis a konkrétně organizaci určit. Stejně tak s tím opuštěním pracoviště to není tak jednoduché. V žádném případě není nárok na opuštění pracoviště v době přestávky, jak tu také zaznělo. Ta je určena na jídlo a oddech, a pokud zaměstnavatel přímo poskytuje ZS, může jednoznačně trvat na tom, aby zaměstnanci, kteří ho využívají, neopouštěli pracoviště. Takže každý si musí rozmyslet, jestli výhodu ZS využije a zůstane na pracoviště, nebo nevyužije a půjde se projít.

        • Autor: ivka11

          Vážený pane Aleši, Vaše příspěvky jsou vždy důvodem k odpovědi, mnohokrát jsem odolala a diskuzi jsem nevedla, ale v případě polední pauzy nemohu zůstat netečná. Polední pauzu si každý ze zákona nadpracovává, takže co v tu dobu budu dělat, je opravdu moje věc. Při odchodu se odepíšu z docházkového sešitu a mohu jít kde chci. Jestli se v té době postavím k okýnku a nechám si oběd naložit třeba i na talíř a vezmu si ho ven na zahradu a tam si ho sním v klidu a bez odbíhání, protože zrovna přišel strávník k okýnku, tak je to moje právo. Doba oddychu je přesně stanovena zákoníkem práce a nikdo nemá právo mi říkat kde a jak budu oddychovat. A to, že nám zaměstnavatel umožní závodní stravování, nečiní z kuchařek rukojmí ředitele. Takže, pokud mám nárok na oběd, tak si ho zkonzumuji v klidu a je jedno kde. Nevím, jak tráví polední pauzu Vaše kuchařky, pane Aleši, ale na našem provozu rozhodně není čas na to, aby si někdo na půl hodiny sedl a v klidu poobědval. Pěkný den Ivka

          • Autor: Aleš jiný

            Já to nechci hrotit. Ale… ZS v závodní jídelně nikdo nemusí akceptovat. Když ano, tak se musí podrobit pravidlům. Tj. konzumovat jídla v prostorách a v době k tomu určených. A to určuje zaměstnavatel, přispívá na to finančně, odpovídá za stravu i za dodržování přestávek a podmínek. Kdy Vám umožní si jídlo vzít do kastrůlku a jít kam chcete, jeho problém. Ale když Vám to neumožní, musíte to respektovat. V tom, není žádné „dělání rukojmích“, či šikana. To je prostě pořádek v organizaci práce. ZP jasně říká, že zaměstnanec je povinen být na začátku směny na svém pracovišti a odcházet z něho až po skončení směny.
            A tomu „kastrůlkování“ moc nerozumím. ZS spadá do oblasti péče o zaměstnance. Tak aby během práce se mohl najíst, odpočinout si, regenerovat. Pracovní doba je 8,5 hodiny, cesta do práce a z práce další čas. Chce někdo tvrdit, že pro jeho regeneraci, zdraví a optimální pracovní výkon je dobré nějakých 9 – 10 hodin hladovět a při tom tvrdě pracovat? Nebo je za tím něco jiného?

          • Autor: maty200

            Pane Aleši,máte plnou pravdu,to je i můj argument a názor,že mají možnost stravování a né si to odnášet,ale opravdu nemám šanci. Toto téma je stále dokolečka,oni tvrdí,že si s jídlem můžou dělat co chtějí.

          • Autor: zuza

            Souhlasím s tím, že musím respektovat rozhodnutí ředitel ohladeně odnášení jídla. Ale podle llusie ostantí zaměstnanci mohou odnášet, pouze kuchařky musí jíst, kdy je jim určeno. To budou kuchařky považovat za diskriminaci. Navíc – u nás mají kuchařky každá pracovní přestávku v jiný čas – jedna v 10.00, druhá v 10.30. Nedovedu si představit, že by si v tuto dobu sedly a taky nevím, co by jedly, když většinou ještě není dovařeno. Při pracovní době od 6 hod. by musely mít přestávku nejpozději ve 12 hod – to se vydávají obědy (120 dětí v MŠ, 15 dospělých – 2 kuchařky) a na přestávku není ani pomyšlení. Jako ve většině kuchyní děvčata obědvají až po výdeji a úklidu. Přestávku vykazují podle nařízení, ale praxe je jiná. Někdy se dá obědvat před výdejem, ale většinou ne. Jistěže nikdo nehladoví celý den, ani paní učitelky také jistě nevydrží třeba do 14 hod. bez občerstvení.

          • Autor: llusia

            Souhlasím respektování ředitele když budou pro všechny podmínky stejné ,ale bohužel ostatní zaměstnanci at už soc. pracovnice nebo provozní zaměstnanci si mohou odnášet oběd domů jen kuchařky ne.Není to drobet podivné rozhodnutí?Když pravidla tak pro všechny stejné.

          • Autor: ved3

            Zuzi vidím, že je to u vás uplně stejné jako u nás, přesně jste to vystihla u nás tedy taky v době přestávek není navařeno, tak nevím co by jedy. No a za poledne výdeje, všem všechno čerstvoučké, teplé až pod nos a na kuchařky po výdeji zbytky.

          • Autor: Andy1

            Ale jděte, na oběd je čas vždycky. V 10:30 – 11:00 je vždycky vařeno, první děti chodí ve 12:20, takže času na oběd je dost. A nebo potom po výdeji. Výdej je do 13:30, pracovní doba kuchařek do 15:00. (u nás 120 ZŠ, 60 MŠ, 15 ZAM, 2 kuchařky, jedna pomocná síla na zkrácený úvazek a čas na jídlo mají vždycky všechny).

          • Autor: Písnička

            Souhlasím. V provozním řádu máme stanoveno, že konzumace jídla pro zaměstnance (všichni i učitelé) je pouze na pracovišti. Žádné kastrůlky!!
            Po dohodě s vedením školy mohou pedagog. zaměstnanci, kteří jsou v době výdeje s dětmi mimo školu, odebrat jídlo do jídlonosiče. Často to není, protože i děti se vracejí z akcí tak, aby stihli oběd. Pokud zaměstnanci chtějí jídlo i domů, mají zakoupený druhý oběd, jako cizí strávníci. Pravda je, že do jídlonosiče se vždy dá více, než na talíř. A bylo to zneužíváno. Proto toto opatření. Platí pro všechny, a není žádný problém.

        • Autor: právo

          To se najde příkazů a vyhlášek, ale aby někdo přesně vydal vyhlášku na mzdy kuchařek za závodní stravování to ještě nikdo pořádně nevymyslel. Stále stejné argumenty kde na ZS vzít, zda z obce nebo kraje. Ředitele nikdo nedonutí a ani nechtějí vědět z čeho ZS platit a tak, jak v mnoha jiných školních kuchyních vaříme pro naše zaměstnance převážně paní učitelky ZADARMO.

    • Autor: maty200

      To je dotaz – na spoustu odpovědí a názorů.Pokud škola – pracoviště nebude mít vnitřní směrnice ohledně odnášení obědů – kastrolů,tak nevidím důvod,proč si kuchařka nemůže odnést svůj oběd v kastrolu,jako všichni ostatní zaměstnanci!! ZS je určeno k tomu ,aby se zaměstnanec v klidu najedl a né si jídlo odnášel.S tím souhlasím a taky se mi nelíbí,že se jídlo odnáší v kastrolech,ale bohužel s tím nic neudělám.Stejně pak je jedno,jestli si zaměstnanec za rohem stáhne jídlo do kastrolu a odnese. Buď nikdo a nebo všichni…..
      Dnes je pátek a to bude zase kastrolů,protože je odučeno a všichni pospíchají domů! My budeme rádi ,když 13,30 něco pojíme! Ani si netroufám kastroly zakázat,to by byl řev!!!!

      • Autor: Andy1

        Prosím vás, jídlo, které uvaříme je určeno k přímé spotřebě nikoliv k odnášení domů. Do kastrůlků se vydává oběd pouze první den nemoci.

    • Autor: lulu

      A navíc na těch „kastrůlkách“ proděláte, protože se tam toho pořád zdá tak nějak málo. A všichni do nich hledí, proč tak málo. To je myslím jeden z důvodů proč do kastrůlků.

    • Autor: maty200

      Andy1 jestli u vás nejsou kastroly,tak vám závidím……dělám ve ŠJ na stejném místě 17 let a ještě se mi to nepovedlo a myslím,že nejsem sama.Pokud si to učitelé prosadí,menám šanci.

      • Autor: Andy1

        Neexistuje kastrůlkování. Chtěla to jedna paní učitelka, ale proto, že jsme jí řekli, že nesmíme, že musí chodit na oběd jako všichni ostatní do jídelny, tak odmítla a na oběd nechodí. Její volba.

    • Autor: oli

      Kde žijete, oběd zaměstnanců do kastrůlků?
      Nikdo, ani paní ředitelka. Pokud někdo chce oběd domů, tak za cenu jako cizí strávník. A půlhodinku pauzy mají všechny kuchařky, nesedí všechny spolu, ale pěkně se vystřídají.

      • Autor: lulu

        No, bohužel. Nějak to neumím odbourat. Nechce se mi s nima dohadovat. V průběhu let jsme si potykali a už se to dělá hůř. Měla jsem to udělat hned na začátku. 🙂

    • Autor: bohunka

      Názory se různí,faktem je,že i nás si učitelky nosí kastrůlky.Já to neřeším,myslím,že jsou důležitější věci k řešení.Mám dietu,nejím,a nezblázním se.Stějně si ti nahoře dělají co chtějí.

      • Autor: llusia

        Tak to máte aspon dietou vyřešené.My bychom klidně naše jídlo obětovaly taky bych nejedla,ale peníze mi za jídlo strhnou a mám to hodit do koše nebo si to vzít domů ,když už to zaplatím:)

        • Autor: ved.3

          Ilusi a kdo vám to strhne?, vždyť vás nikdo nemůže nutit odebírat obědy, kde to holčiny žijete, tím že pracujete ve vyvařovně nikoho neopravňuje, aby vám přikazoval obědy odebírat, tak se nedejte.

          • Autor: llusia

            Bylo nám to tak řečeno že si oběd bud sníme,ale to většinou bohužel nejde i v době pauzy se najdou nedočkavci kteří oběd chtějí dřív protože potřebujou odjet nebo něco jiného .Nebo si oběd zaplatíme nezájímá ji kdy si ho máme jinak sníst v klidu ale domů nesmíme.Jo a ještě při každém výdeji nad námi stojí a kontroluje jak holky po vyučení říkám si kde jsou určeny hranice kontroly a kde už je buzerace.

        • Autor: ved3

          Ještě pro Ilusi nemůže vám nikdo nic strhávat.Vyhláška 84/2005 sb. byla novelizována a podle ní nemá zaměstnanec kuchyně povinost se stravovat a proto ani za stravné platit. Proto se nedejte a braňte se.

    • Autor: tara

      Je mi z toho smutno, kolikrat za den neco porusime, aby byla spokojenost, abychom vyhovely, ale lidska nevrazivost a slepa zavist nema mezi, nemam co dodat. Nekdy mam pocit,ze se z tech predpisu jednou zblaznime. Kdyz se chce, tak jde vsechno a nebo taky nic.

    • Autor: melounek

      Dobrý den zaujal mě dotaz od Ilusi. Musím se přidat, ale i nám bylo řečeno, že se stravovat musíme. Za obědy nemusíme platit jedině pokud by jsme měli potvrzení od lékaře a měli nějaku dietu .
      Přijde mi tonespravedlivé, prptože učitelé si mohou vybírat a pokd jídlo nejedí odhlásit. Máme zde mladé kuchařky které se nestravují a za obědy platí !!!! nevím jak vedení donutit ke změně 🙁

    • Autor: tara

      Chtějte od vedení vidět zákon nebo vyhlášku dle které vám to nutí a pokud Vám ji nepředloží, tak bych to neřešila

      • Autor: ved.3

        Opravdu se nedejte je to tak, a vy se můžete přece odkázat na výše uvedenou vyhlášku.

    • Autor: Josefka

      Prosím o vyjádření k uvedené věci.Škola se účastní soutěže o slosování s výhrou „sbíráme použitý olej s domácností“.Podle vzoru ostatních kuchyní prý-říkala přednášející jsem obdržela asi 50l barel s tím,že ho mám sbírat od dětí a obyvatel obce .rozeslané létáčky, myslím ten olej.Setkal se někdo z vás s něčím takovým?Pokyn k tomu mi sdělil p.ředitel.Díky.

      • Autor: Eva2

        Dobrý den-tohle mě tedy nadzvedlo ze židle… napsala jste ŠKOLA se účastní,ale z příspěvku mi vyplynulo,že z kuchyně budete mít stanici sběrných surovin…copak by asi tomu řekla hygiena…. máte k tomu sběru vyhrazenou nějakou plochu, nebo ten barel bude součástí kuchyně a jak máte vyřešeny nosiče a nosičky oleje – to mohou do kuchyně jen tak přijít, nebo budete ten odpad odebírat….to máte v kuchyni málo práce?, pokud vám dají na starost starý papír, taky budete vážit balíky? a co třeba železný šrot…. možná to vypadá, že jsem dneska vstávala levou nohou,ale tohle bych rozhodně v kuchyni nepřipustila….. raději bych upekla dětem koláče a o odpady ať se starají odborníci… jen si přiděláte starosti a výsledek bude nula.Obec ať určí místo na sběr použitého oleje,které bude zabezpečeno také po ekologické stránce – vidím za tím byznys nějaké firmy,která bezpracně chce vydělávat….možná z počátku dobrá myšlenka,ale určitě není realizovatelná ve školní kuchyni.

    • Autor: Josefka

      Milá Evo,děkuji za názor.Líp bych to neokomentovala,mluvíte mi z duše.Je to tak ,jak píšete.Proč si na to neumí odpovědět takto nadřízený.Jen aby měli akci,zviditelnit se a hodí to na mě.Soutěž je pro jednotlivce,tak mám asi odměřovat,nebo co.Barel neoznačený ,žádný papír v ruce a podotýkám,že jsem na kuchyni sama ve funkci ved. i kuch.Zdravím.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se