Přeskočit na obsah

PŘEDBĚŽNÁ VÝDEJKA

  • Autor: Janinka

    PŘEDBĚŽNÁ VÝDEJKA
    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat na předběžné výdejky. Když normuji předběžnou výdejku na nějaký pokrm, který není v normách, mohu normovat podobný pokrm. Mohu dopisovat do předběžných výdejek potraviny, které se nenácházejí v normě, např. vegetu nebo masox do polévky. Jde zaměnit maso, když je v normě vepřové za třeba kuřecí, ale v předběžné výdejce mi vyjede vepřové, např. vepřové v mrkvi a já vařím kuřecí v mrkvi, musím si normu upravit nebo mohu normovat vepřové v mrkvi.
    Děkuji

    • Autor: tristanka

      Můžete to měnit(tzn. vyjede vepřové, Vy zaměníte za kuřecí), aspoň já to tak dělám..nevidím v tom problém, to bychom se za chvíli ze všeho zbláznili, šetříte tím čas,práci atd. Pokud Vám stačí finanční limit a naplníte spotřební koš…není co řešit:o))

    • Autor: Janinka

      ale účetní se to nelíbí, že vydavám ze skladu kuřecí a ne co je na výdejce vepřové

    • Autor: Radkaa1

      Předběžnou výdejku nemáme a nikdy jsme neměli, tudíž nemusím nic řešit.

      • Autor: Sartuna

        Nemáme předběžnou výdejku resp. hl.kuchařka mi napíše do sešitu věci, které potřebuje na další den a tam si právě upravujeme druh masa apod. Ale z počítače mi vyjede v den výdeje výdejka se skutečnou spotřebou. Nemohu do výdejky napsat vepřové a vzít kuřecí.

    • Autor: Valentýna

      1) netuším co je předběžná výdejka;
      2) jídlo které není v normách: najdu si recept (v kuchařce, na webu, v televizi, od rodičů) a pro kuchařku vyrobím recepturu s přepočtem na 10 porcí; nanormujeme, nakoupíme, uvaříme, sníme. Když to chutná, tak vyrobím vlastní kalkulaci, založím. Když nechutná, tak recepturu vyhodím. A výdejku mám vždy jen jednu, žádnou předběžnou, a to tu v počítači, kterou případným kontrolám tisknu.

    • Autor: kapsa

      Předběžná výdejka je důležitá pro kuchařku, aby věděla kolik čeho bude asi potřeboval, ale předběžná se jmenuje právě proto, že slouží jako podklad pro konečnou výdejku, kterou na základě předběžné nanormuji do počítače. Právě do předběžné výdejky mi kuchařka napíše skutečnost, ať už množství nebo druh suroviny a to já potom odepisuji ze skladu. Počítač mi podle počtu strávníků nanormuje kolik asi čeho bude třeba a kuchařka mi upraví skutečnou spotřebu.
      Kapsa

      • Autor: Radkaa1

        Kapsa: dovedete si tuto práci představit při 4 zařízeních, které mám? Kuchařky mají papírový blok „výdejka potravin“, kde píší, co všechno spotřebují a já výdejku do počítače přepíšu 1x za 2-3 dni, kdy se do jednotlivých školek dostanu. Kuchařky si normují sami.

    • Autor: maty200

      Dělám jednu výdejku – nevím jestli ji nazvat „předběžnou“ a podle ni nafasuji a kuchaři podle ní vaří,já si nechávám kopii a podle ní zadávám do PC. Co s e týče záměny normy,proč to to řešíte,přece účetní musí být jedno jestli dáte vepřové maso nebo kuřecí. Používáme šmakouna,robi,tofu maso a to jsou vše záměny,ale nikoho to nezajímá. To je přece vaše rozhodnutí jaké maso nanormujete nebo co přidáte. To účetní zná všechny normy? Spíše nechápu proč máte na předběžné výdejce jedno maso a pak dáte jíné? Nekomplikujete si to moc. Jestliže mám na jídeláku šmakoun v mrkvi,brambor, na výdejce je šmakoun,mrkev, atd. Dnes máme fazolky na smetaně s tofu,brambor, tak na výdejce tofu,fazolky atd. i když norma je jiná. Snad ta vaše předběžná výdejka není to,že normujete opravdu co je v normách a pak tam opravíte maso, nějak to nechápu.

      • Autor: kapsa

        Ano Maty, mám dvě zařízení a předběžné výdejky vyjedu z počítače na celý týden a pak je průběžně zadávám do konečné výdejky. Vytvoření předběžné výdejky mi zabere asi 2 minuty, protože pouze zadávám normy jídel a zbytek vygeneruje program. Kuchařka napíše skutečnost a tu já jen opravím v předběžné výdejce a mám hotovo. Celá operace mi zabere asi 10 minut práce při třech konečných výdejkách mš, zš, cizí strávníci.
        Kapsa

      • Autor: Janinka

        Ano Maty, já nanormuji podobné jídlo co mám v počítači podle norem ať kuchařka ví kolik má vzít asi surovin, a ta si to opraví podle skutečnosti co vezme,takže mi třeba vyjede v předběžné výdejce vepřové maso v mrkvi, ale my vaříme z kuřecího, tak napíše na předběžnou výdejku kuřecí maso a vepřové zaškrtne.A já si potom odepíši na konečné výdejce kuřecí maso.

    • Autor: Adka

      Jani, ja to robím ako vy. Nanormujem, vytisknem predbežnú, tú opravím, často s kuchárkou – dohodneme sa na presných surovinách. Potom vytisknem komplexnú a s tou idem do skladu. Potom už len opravím, či zaokrúhlim, podľa toho, čo ráno dovezie dodávateľ. Málokedy sa trafí presne ako si poviem. A potom vytisknem výdejku, tú založím. Účetní nemá potuchu, čo je predbežná výdejka a čo za čísla tam sú uvedené. Mimochodom ju tisnem na šmíry a potom vyhadzujem.

      • Autor: maty200

        Aha,já normuji v ruce,pak jen zadávám skutečnost do PC,kuchaři nedělají nic s výdejkou.

    • Autor: maty200

      Výdejky má každý podle svého,ale nějak jsem nepochopila to normování v dotazu. Normuji přece co mám na jídelním lístku a né podle normy -myslím tím záměny u masa,třeba a pak opravuji.

    • Autor: none

      Předběžná výdejka je podle mého žádanka, ze které se vytvoří výdejka.

    • Autor: Janinka

      mě to dělá počítač já nenormuji ručně, já jen zadám počty strávníků, číslo normy podobné jídlu které vaříme ,když je to nějaký nový recept co jsem našla třeba na internetu a pak mi vyjede výdejka potravin a tím může vzniknout tá záměna masa nebo jiných surovin.

    • Autor: maty200

      Ale to jste tam nenapsala. Vy nemůžeze v PC si pravit normy nebo udělat svoje.

      • Autor: tristanka

        Myslím, že spíš myslí číslo receptury, než číslo normy..v rámci receptury je přece možné měnit druh masa, či čehokoliv jiného…

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se