předchystávaní surovin
Dobrý den , zajímalo by mě, jestli ve stravovacích jídelnách probíhá tzv. předchystávání na další den.
Kuchařky tvrdí, že je to v praxi běžné. Jedná se o klepání a nakládání masa, škrabání brambor, chystání zeleniny apod. Dle mého názoru se jedná o porušení hygienických předpisů. Děkuji za názory a zkušenosti.
Dobrý den,nepřiparavujeme nic,krom brambor a ty loupe a dá do lednice kuchařka při odpolední směně.Mám jen jednu kuchařku na 12hod.směnu bez pomocné síly a ráno nestačíme brambory připravit.Máme 70 strávníků celodenně a musíme mít vařeno v 9,30h. Jinak ani polotovary vše čerstvé.
Hezký den!
Vedoucí kuchařka si den dopředu našáluje nebo nakrájí maso poté, co ho dodavatel přiveze a potom je ihned uloženo do lednice – nevidím v tom nic špatného. Vaříme 350 porcí a vydáváme již od 10,30 h, což by se ráno nestihlo dovařit. Meltí masa se ale provádí ráno a hned se zpracovává.
Nám to zakázali připravovat den dopředu, ale když jsme vařili pro 350 strávníků (Krom našich 70)a maso nešlo ukousnout,chodilo se do práce od 3,30 hodin,ale výdej byl už v 8,00 do terénu.Dneska máme méně strávníků ,ale za 3,5hodiny musí být hotovo všechno.
Autor: haris
Je to fofr ale musíme to zvládat.Pomáhám kuchařce co to jde,vařím ,myju uklízím… a pak teprve dělám svojí práci.Nám už před 10 hod. jedou pro první obědy,v 10.30 pro druhé a v 11.30 vydáváme na domově.Do toho snídaně ,svačiny,mix,mleté,diety apod…….Je toho až až na 12 hodin a v podstatě na jednoho člověka.
A kdybychom měli něco nakrájené,předchystané tak průšvih jak hrom.
omlouvám se…..kdyby ste věděli/y co můžete, tak se takto neptáte….ale protože to nevíte……
Kdo je výrobce pokrmu? Kdo si stanoví technologické postupy? Kdo za to ručí? Proč je HACCP? Ale jsem ráda, že připravujete většinou pokrmy každý den, že nic nemrazujete (guláš 🙂 a že víte, že vaříte hlavně pro děti, i když se jím často nezavděčíte. Přeji vám slunce v duši.
Velmi praktická rada paní hygieničko. Vy jste hygienička asi tak jako já britská královna.Dotaz byl jednoznačný a vy hned se zamražováním guláše.Mě to směšné nepřijde.Možná byste těm, co tedy nevědí, mohla sdělit co tedy mohou.Třeba, že příprava na druhý den je možná za dodržení teplotních a časových podmínek.Např.příprava španělských ptáčků: manipulace s masem může probíhat po dobu 30 minut za předpokladu dodržení +4C a poté označené datumem a hodinou přípravy uskladněno v chladnici do +5C atd…
Někdy se opravdu ptáme na věci, které bychom měli vědět. To snad většina z nás souhlasí. Domnívám se, že je možná užitečnější, než sem naklikat pár vět, tak se podívat do zákonů a vyhlášek.
Tak proč vlastně existuje toto diskusní okénko???
Všechno je v zákonech a předpisech stačí se podívat a neotravovat tady chytřejší a zkušenější pracovníky.Zákony jsou tak srozumitelné a výklad a názor na ně jednotný že?
Kikolo, myslím si, že jste nesprávně pochopila odpověď.Paní hygienička nám chtěla jen ukázat, že máme nedostatky a že opravdu řada z nás neví, že si můžeme suroviny předchystat. Myslím si, že nám zde dost radí. Tak bychom jí neměly urážet.
Nečertěte se každý má kus pravdy.Právě proto,že bych musela hlídat teploty a označování a další a další tak to zkrátka je jednodušší udělat až v den kdy se i sní.Je to pro nás honička,taky jsme brblaly, ale česká žena si zvykne úplně na vše.Předpisy jsou moc „přepředpisové“ a pak se není co divit ,že se jim nerozumí.A máte taky provozy kde sice odpovídáte za něco, ale nerozhodujete o tom.
Tak hezký den ,a snad i trochu toho sluníčka.
Samozřejmě – pokud síly stačí – je nejlepší příprava všeho v den, kdy se vaří. Pokud ale výjimečně potřebujeme dopředu naloupat cibuli, či očistit zeleninu do polévky, pak to tak uděláme, dáme do lednice s lístečkem „spotřeba do…“ (uvedeme den a hodinu spotřeby) a tím to končí. Maso dopředu nepřipravujeme ani omylem, kuchařky si raději přivstanou a přijdou ráno dříve. Vím, že to tak všude nejde, ale raději dříve ráno než odpoledne na další den. Nač zbytečně riskovat nepříjemnosti. Hezký den všem.
Suroviny den předem chystáme vyjímečně. Snad jenom naloupat cibuli-ale nekrájíme ji.A někdy si krájíme maso na kousky-na guláš a hlavně na mletí. Vždy ale až odpoledne,aby jsme zkrátili čas do zpracování na minimum. Zajímalo by mě ale jak řešíte brambory na br.salát,br.knedlík a francouzské brambory? Vaříte den předem? Asi by se nemělo,ale během směny-oloupat-uvařit-řádně vychladit a dál zpracovat se prostě nedá.Jde mi hlavně o br.salát,ten se už dál tepelně nezpracovává na rozdíl od ostatních.
Všechno až ráno,jdu dřív do práce dám vařit brambory a když přijde kuch.jdu loupat a pak děláme salát.V zimě nám i rychle schladnou brambory.Je to fofr ale tak 2x za rok.
Stalo se nám, že jsme měly uvařené brambory na salát na další den a ejhle p. hygiena ve dveřích. právě jsme je chladily v chodbě a pak odpoledne měly jít do chlaďáku.No, jen dobrou vůlí p. hygieničky jsem nedostakla pokutu.Musíte mít vyhrazený chlaďák jen na ty brambory a při našich financích to bohužel nejde. Snad už nikdy nepřijde, když vaříme brambory na další den, protože jinak to udělat neumíme/s brambor. salátem/.Jistě, že máme připravenou výmluvu, ale tehdy nás to hodně zaskočilo. Nevím, možná to není ten správný příklad. V každém případě, jinak nechystáme na druhý den nic.
Bramborový salát proto vůbec nepřipřipravuji, nestojí to za případný problém. U nás v nemocnici ho přestali dělat od té doby , co z něj měli pacienti salmonelu. Nejde o to obejít hygienu, ale podávat zdravé jídlo.
Ááále pořád ze všech stran to zdravé jídlo.To byste koukala, jak se ten nezdravý, majonézový salát papká. Tak ho schválně někdy zkuste znovu udělat a aspoň vás pochválí, jak se zase v nemocnici dobře vaří/jako dřív/.Nebo zkuste zdravou variantu bez majonézy, to taky stojí za to. A nikdy ho samozřejmě neděláme v letních měsících!!!
To my jsme oblékly svetry a loupalo se u otevřených oken,na plechu se chladilo,my měly rýmu,pak chřipku, ale salát musel být.Za poslední roky jsme tak vycepovaný,že jeden zvládne práce….:-)
My si na francouzské brambory objednáme vařené kostky, jsou sice malinko dražší než syrové brambory, ale zase saláty a francouzáky neděláme tak často, abychom to finančně „nepřežily“. Brambory jsou vakuově zabalené, mají uspokojivou garanční lhůtu a my máme klidnou hlavu, že neděláme nic načerno a podobně.
Ty kostky jsou fajn,taky jsme je párkrát vzali i na fr.brambory.Ted při současném počtu strávníků by bylo podežření že si ulehčujeme práci a tak už je neberu.
předchystávaní surovin
Autor: péťa
předchystávaní surovin
Dobrý den , zajímalo by mě, jestli ve stravovacích jídelnách probíhá tzv. předchystávání na další den.
Kuchařky tvrdí, že je to v praxi běžné. Jedná se o klepání a nakládání masa, škrabání brambor, chystání zeleniny apod. Dle mého názoru se jedná o porušení hygienických předpisů. Děkuji za názory a zkušenosti.
Autor: haris
Dobrý den,nepřiparavujeme nic,krom brambor a ty loupe a dá do lednice kuchařka při odpolední směně.Mám jen jednu kuchařku na 12hod.směnu bez pomocné síly a ráno nestačíme brambory připravit.Máme 70 strávníků celodenně a musíme mít vařeno v 9,30h. Jinak ani polotovary vše čerstvé.
Hezký den!
Autor: exitkaaa
Na naší jídelně nic nepředchystáváme. Vaříme cca 450 obědů.
V 9,30 už máte navařeno a vydáváte obědy?
Autor: Zuza
Vedoucí kuchařka si den dopředu našáluje nebo nakrájí maso poté, co ho dodavatel přiveze a potom je ihned uloženo do lednice – nevidím v tom nic špatného. Vaříme 350 porcí a vydáváme již od 10,30 h, což by se ráno nestihlo dovařit. Meltí masa se ale provádí ráno a hned se zpracovává.
Autor: haris
Nám to zakázali připravovat den dopředu, ale když jsme vařili pro 350 strávníků (Krom našich 70)a maso nešlo ukousnout,chodilo se do práce od 3,30 hodin,ale výdej byl už v 8,00 do terénu.Dneska máme méně strávníků ,ale za 3,5hodiny musí být hotovo všechno.
Autor: haris
Je to fofr ale musíme to zvládat.Pomáhám kuchařce co to jde,vařím ,myju uklízím… a pak teprve dělám svojí práci.Nám už před 10 hod. jedou pro první obědy,v 10.30 pro druhé a v 11.30 vydáváme na domově.Do toho snídaně ,svačiny,mix,mleté,diety apod…….Je toho až až na 12 hodin a v podstatě na jednoho člověka.
A kdybychom měli něco nakrájené,předchystané tak průšvih jak hrom.
Autor: hygienička
omlouvám se…..kdyby ste věděli/y co můžete, tak se takto neptáte….ale protože to nevíte……
Kdo je výrobce pokrmu? Kdo si stanoví technologické postupy? Kdo za to ručí? Proč je HACCP? Ale jsem ráda, že připravujete většinou pokrmy každý den, že nic nemrazujete (guláš 🙂 a že víte, že vaříte hlavně pro děti, i když se jím často nezavděčíte. Přeji vám slunce v duši.
Autor: kikola
Velmi praktická rada paní hygieničko. Vy jste hygienička asi tak jako já britská královna.Dotaz byl jednoznačný a vy hned se zamražováním guláše.Mě to směšné nepřijde.Možná byste těm, co tedy nevědí, mohla sdělit co tedy mohou.Třeba, že příprava na druhý den je možná za dodržení teplotních a časových podmínek.Např.příprava španělských ptáčků: manipulace s masem může probíhat po dobu 30 minut za předpokladu dodržení +4C a poté označené datumem a hodinou přípravy uskladněno v chladnici do +5C atd…
Autor: majda1
..vůbec nic jste nepochopila
Autor: SOUHLASÍM S HYGIENIČKOU
Někdy se opravdu ptáme na věci, které bychom měli vědět. To snad většina z nás souhlasí. Domnívám se, že je možná užitečnější, než sem naklikat pár vět, tak se podívat do zákonů a vyhlášek.
Autor: haris
Tak proč vlastně existuje toto diskusní okénko???
Všechno je v zákonech a předpisech stačí se podívat a neotravovat tady chytřejší a zkušenější pracovníky.Zákony jsou tak srozumitelné a výklad a názor na ně jednotný že?
Autor: majdalenka
Kikolo, myslím si, že jste nesprávně pochopila odpověď.Paní hygienička nám chtěla jen ukázat, že máme nedostatky a že opravdu řada z nás neví, že si můžeme suroviny předchystat. Myslím si, že nám zde dost radí. Tak bychom jí neměly urážet.
Autor: marienka
je vidět, že víte a paní hygienička taky….tak dobrou chuť.
Autor: haris
Nečertěte se každý má kus pravdy.Právě proto,že bych musela hlídat teploty a označování a další a další tak to zkrátka je jednodušší udělat až v den kdy se i sní.Je to pro nás honička,taky jsme brblaly, ale česká žena si zvykne úplně na vše.Předpisy jsou moc „přepředpisové“ a pak se není co divit ,že se jim nerozumí.A máte taky provozy kde sice odpovídáte za něco, ale nerozhodujete o tom.
Tak hezký den ,a snad i trochu toho sluníčka.
Autor: stravování
jídlo předem připravené bylo vždy zakázané,musí se vařit až ten den,kdy je na jídelním lístku
Autor: Pekařka
Samozřejmě – pokud síly stačí – je nejlepší příprava všeho v den, kdy se vaří. Pokud ale výjimečně potřebujeme dopředu naloupat cibuli, či očistit zeleninu do polévky, pak to tak uděláme, dáme do lednice s lístečkem „spotřeba do…“ (uvedeme den a hodinu spotřeby) a tím to končí. Maso dopředu nepřipravujeme ani omylem, kuchařky si raději přivstanou a přijdou ráno dříve. Vím, že to tak všude nejde, ale raději dříve ráno než odpoledne na další den. Nač zbytečně riskovat nepříjemnosti. Hezký den všem.
Autor: danka
Suroviny den předem chystáme vyjímečně. Snad jenom naloupat cibuli-ale nekrájíme ji.A někdy si krájíme maso na kousky-na guláš a hlavně na mletí. Vždy ale až odpoledne,aby jsme zkrátili čas do zpracování na minimum. Zajímalo by mě ale jak řešíte brambory na br.salát,br.knedlík a francouzské brambory? Vaříte den předem? Asi by se nemělo,ale během směny-oloupat-uvařit-řádně vychladit a dál zpracovat se prostě nedá.Jde mi hlavně o br.salát,ten se už dál tepelně nezpracovává na rozdíl od ostatních.
Autor: haris
Všechno až ráno,jdu dřív do práce dám vařit brambory a když přijde kuch.jdu loupat a pak děláme salát.V zimě nám i rychle schladnou brambory.Je to fofr ale tak 2x za rok.
Autor: trumbera
Stalo se nám, že jsme měly uvařené brambory na salát na další den a ejhle p. hygiena ve dveřích. právě jsme je chladily v chodbě a pak odpoledne měly jít do chlaďáku.No, jen dobrou vůlí p. hygieničky jsem nedostakla pokutu.Musíte mít vyhrazený chlaďák jen na ty brambory a při našich financích to bohužel nejde. Snad už nikdy nepřijde, když vaříme brambory na další den, protože jinak to udělat neumíme/s brambor. salátem/.Jistě, že máme připravenou výmluvu, ale tehdy nás to hodně zaskočilo. Nevím, možná to není ten správný příklad. V každém případě, jinak nechystáme na druhý den nic.
Autor: janaV.
Bramborový salát proto vůbec nepřipřipravuji, nestojí to za případný problém. U nás v nemocnici ho přestali dělat od té doby , co z něj měli pacienti salmonelu. Nejde o to obejít hygienu, ale podávat zdravé jídlo.
Autor: trumbera
Ááále pořád ze všech stran to zdravé jídlo.To byste koukala, jak se ten nezdravý, majonézový salát papká. Tak ho schválně někdy zkuste znovu udělat a aspoň vás pochválí, jak se zase v nemocnici dobře vaří/jako dřív/.Nebo zkuste zdravou variantu bez majonézy, to taky stojí za to. A nikdy ho samozřejmě neděláme v letních měsících!!!
Autor: haris
To my jsme oblékly svetry a loupalo se u otevřených oken,na plechu se chladilo,my měly rýmu,pak chřipku, ale salát musel být.Za poslední roky jsme tak vycepovaný,že jeden zvládne práce….:-)
Autor: Pekařka
My si na francouzské brambory objednáme vařené kostky, jsou sice malinko dražší než syrové brambory, ale zase saláty a francouzáky neděláme tak často, abychom to finančně „nepřežily“. Brambory jsou vakuově zabalené, mají uspokojivou garanční lhůtu a my máme klidnou hlavu, že neděláme nic načerno a podobně.
Autor: haris
Ty kostky jsou fajn,taky jsme je párkrát vzali i na fr.brambory.Ted při současném počtu strávníků by bylo podežření že si ulehčujeme práci a tak už je neberu.