Příprava „dopředu“
Hezký den, můžete mi prosím, někdo poradit. Na postu ved.šk.jídelny jsem 11 let tedy dle mého ne málo, ale ani moc. Nikdy v naší kuchyni nefungovalo (ani za předešlé v.š.j.), že bychom nějaké jídla připravovali den dopředu. Trvala jsem si na tom, že veškerá příprava, vaření v daný den (nemyslím cibuli, česnek, zeleninu). Nyní máme v kuchyni nového pana učitele odborného výcviku a on chce přípravu den předem- uvařit knedle, připravit vajíčka, saláty. Nikde jsem nenašla, že by to bylo špatně, tak jak tvrdím já, ale zase vím, že v MŠ dostaly kuchařky pokutu, když měly připravený okurky na salát. U p. ředitele nepochodím neb se mu nápad p.u. líbí. Připravujete si také jídla dopředu? Mohu někde něčím operovat, že takhle to není dobře? Moc děkuji za odpověď. Katka
Domnívám se, že předpřipravený pokrm můžete mít v době tzv. rozpracování. Popsat do HACCP, přesný technologický postup přípravy, úchovy rozpracovaných surovin. Knedlíky si umím představit schladit v šokeru. Garanční dobu pokrmů určuje výrobce, pokud řádně popíšete, pak budete uchovávat v odpovídající teplotě, tak by neměl být problém. Jsou tam nějaká pravidla na okamžité zchlazení za jak dlouho musí být v jádře požadovaná teplota, ale přesně nevím. Je na to samostatný předpis a pak soulad s HACCP.
Mně to hlavně nedává smysl. Chcete chystat den dopředu, aby jste v daný den měli čas zase chystat dopředu? Já tomu nerozumím….nejde hlavně o to, aby se navařilo čerstvé jídlo? Pořád si říkám, kde je ten bonus „přípravy“ dopředu. A kor, když doteď jste stíhali …. tak proč? Co tedy chápu, že se dá maso na pomalé pečení do konvektomatu. Já bych do toho asi nešla. V mých očích je to riziko. PS: Malej příklad. Půjdete do restaurace a budou mít předpřipravené těsto na bramboráky. Dostanete takovej hezkej, tmavej…..ale za půl hodky u sousedního stolu vidíte, že mají to stejné jídlo ale bramborák je krásně světlej…není tolik nasáklej tukem. Proč je rozdíl….jednou těsto nachystané dopředu a podruhé bramborák z čerstvého těsta. A tento příklad si nevymýšlím. Fakt se nám to stalo…Je to pár let zpět. Takže si kladu otázku…proč zrovna u dětí toto zavádět? Nepřemýšlím zda to je nebo není povolené. Ale spíš se ptám, zda bych to takto u nás v jídelně chtěla. Já si odpovědět umím. 😉
A jaký je důvod matlat knedlíky den předem, pak je skladovat, znovu ohřívat a pak teprve vydávat. Salát – no to je přece úplný nesmysl. Třeba rajčatový, no dobrou chuť. Jaký je k tomu důvod???
Valčo….já bych se asi hlavně bránila tím, že není nad čerstvě uvařené jídlo pro děti. A zkuste se kontaktovat s hygienou…řeknete jim, jak to je a že s tím nesouhlasíte a nevíte jak argumentovat. Věřte, že vám poradí. Aspoň tady je fakt skvělá hygienička. Pak dejte vědět, jak to dopadlo.
Hezký večer,chtěla bych se zeptat zda když je na vaší škole ředitelské volno,tak jestli ho máta také nebo jdete do práce třeba uklízet.Vím že některé školy vaří pro cizí strávníky a tam možná budou vařit.Děkuji za odpověd‘
Ředitelské volno je jen pro žáky. Co mají tento den učitelé a ostatní zaměstnanci záleží čistě na řediteli školy. Učitelé mívají studijní volno, ale na nepedagogické pracovníky se nic takového nevztahuje. Nárok na volno v době ředitelského volna je pro pracovníky nenárokový.
Pokud by jste vařili den dopředu knedlíky, tak je po uvaření musíte zchladit a řádně uskladnit, což se ve školních jídelnách nemá. Poradí Vám pracovnice hygieny.
Podívejte se na tento link. Tady vaří den dopředu.
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/takto-vari-v-luxusni-kuchyni-skoda-auto.A210520_122329_ekonomika_smls
Dobrý den, pokud to vychází z receptury, tak si napište např. maso nakrájíme na kostičky, uděláme marinádu dle receptu, smícháme s masem, dáme do nádoby s víkem a uložíme do lednice určené na maso. Vše označíme jako rozpracovaný produkt s datem, kdy se připravilo a kdy se spotřebuje
Pripojuji se take s otazkou vývaru.Kdyz potrebuji ráno mit k dispozici kvalitní vývar,mohu si ho udělat den do předu? Nechat vychladnout a ulozit do lednice,šoker nemáme.
Ano, ale musí dojít k rychlému zchlazení, tzn. např. do menších nádob. Nebo můžete využít technologií a vývar nechat vařit do rána v konvektomatu nebo multifunkční pánvi.
Můžete mi prosím poradit, jak můžeme používat různá dochucovadla, třeba bujony nebo vegety. Pokud je do polévky nepřidame nemá to chuť. Můžeme vařit vyvary z kostí? Mockrát děkuji.
do hnědých popelnic nesmí, tak je máme dávat do směsného odpadu/černé popelnice/,zavážem do pytlu
Autor: Radkaa
Tady je odkaz na článek o použití i likvidaci kostí (ani do směsného odpadu se nesmí dávat): https://jidelny.cz/show.aspx?id=2056
Část textu: Kosti se likvidují jako biologicky rozložitelný odpad z kuchyní a stravoven. To znamená, že se musí dát do stejné nádoby , kam se dávají i další zbytky jídel a zbytky po zpracování surovin. Zjednodušeně řečeno, kosti se musí dát do bio odpadu.
Vyhazování kostí do „normálního“ kontejneru tedy není možné?
Ne, do směsného komunálního odpadu se biologicky rozložitelný odpad nesmí ukládat.
Autor: zdenouš
Můžete používat bujony a dochucovadla jaká chcete.Žádná nejsou zakázaná.Osobně tyto šmakulády nepoužívám,jsem těchto věcí odpůrce.Vývar dělám pouze, když vařím maso.Dochucuji solí,kořením a bylinami.Doporučuji číst složení.
Příprava "dopředu"
Autor: Valča
Příprava „dopředu“
Hezký den, můžete mi prosím, někdo poradit. Na postu ved.šk.jídelny jsem 11 let tedy dle mého ne málo, ale ani moc. Nikdy v naší kuchyni nefungovalo (ani za předešlé v.š.j.), že bychom nějaké jídla připravovali den dopředu. Trvala jsem si na tom, že veškerá příprava, vaření v daný den (nemyslím cibuli, česnek, zeleninu). Nyní máme v kuchyni nového pana učitele odborného výcviku a on chce přípravu den předem- uvařit knedle, připravit vajíčka, saláty. Nikde jsem nenašla, že by to bylo špatně, tak jak tvrdím já, ale zase vím, že v MŠ dostaly kuchařky pokutu, když měly připravený okurky na salát. U p. ředitele nepochodím neb se mu nápad p.u. líbí. Připravujete si také jídla dopředu? Mohu někde něčím operovat, že takhle to není dobře? Moc děkuji za odpověď. Katka
Autor: ivka6
Domnívám se, že předpřipravený pokrm můžete mít v době tzv. rozpracování. Popsat do HACCP, přesný technologický postup přípravy, úchovy rozpracovaných surovin. Knedlíky si umím představit schladit v šokeru. Garanční dobu pokrmů určuje výrobce, pokud řádně popíšete, pak budete uchovávat v odpovídající teplotě, tak by neměl být problém. Jsou tam nějaká pravidla na okamžité zchlazení za jak dlouho musí být v jádře požadovaná teplota, ale přesně nevím. Je na to samostatný předpis a pak soulad s HACCP.
Autor: exitkaaa
Mně to hlavně nedává smysl. Chcete chystat den dopředu, aby jste v daný den měli čas zase chystat dopředu? Já tomu nerozumím….nejde hlavně o to, aby se navařilo čerstvé jídlo? Pořád si říkám, kde je ten bonus „přípravy“ dopředu. A kor, když doteď jste stíhali …. tak proč? Co tedy chápu, že se dá maso na pomalé pečení do konvektomatu. Já bych do toho asi nešla. V mých očích je to riziko. PS: Malej příklad. Půjdete do restaurace a budou mít předpřipravené těsto na bramboráky. Dostanete takovej hezkej, tmavej…..ale za půl hodky u sousedního stolu vidíte, že mají to stejné jídlo ale bramborák je krásně světlej…není tolik nasáklej tukem. Proč je rozdíl….jednou těsto nachystané dopředu a podruhé bramborák z čerstvého těsta. A tento příklad si nevymýšlím. Fakt se nám to stalo…Je to pár let zpět. Takže si kladu otázku…proč zrovna u dětí toto zavádět? Nepřemýšlím zda to je nebo není povolené. Ale spíš se ptám, zda bych to takto u nás v jídelně chtěla. Já si odpovědět umím. 😉
Autor: zdenouš
No to je docela zajímavý dotaz,prosím může někdo erudovaný odpovědět.Také by mě zajímalo,jak správně postupovat.
Autor: Valča
Hezký den, plně s Vámi souhlasím, vždy jsme vše připravovali čerstvé v daný den. Jenže asi jiná doba, jsem z toho nešťastná a nevím, jak se bránit…
Autor: úterý
A jaký je důvod matlat knedlíky den předem, pak je skladovat, znovu ohřívat a pak teprve vydávat. Salát – no to je přece úplný nesmysl. Třeba rajčatový, no dobrou chuť. Jaký je k tomu důvod???
Autor: exitkaaa
Valčo….já bych se asi hlavně bránila tím, že není nad čerstvě uvařené jídlo pro děti. A zkuste se kontaktovat s hygienou…řeknete jim, jak to je a že s tím nesouhlasíte a nevíte jak argumentovat. Věřte, že vám poradí. Aspoň tady je fakt skvělá hygienička. Pak dejte vědět, jak to dopadlo.
Autor: Maky
Hezký večer,chtěla bych se zeptat zda když je na vaší škole ředitelské volno,tak jestli ho máta také nebo jdete do práce třeba uklízet.Vím že některé školy vaří pro cizí strávníky a tam možná budou vařit.Děkuji za odpověd‘
Autor: marcik11
Ředitelské volno je jen pro žáky. Co mají tento den učitelé a ostatní zaměstnanci záleží čistě na řediteli školy. Učitelé mívají studijní volno, ale na nepedagogické pracovníky se nic takového nevztahuje. Nárok na volno v době ředitelského volna je pro pracovníky nenárokový.
Autor: Emča
My tyto dny využíváme jako sanitární. Ale to reditelske volno je u nás jen výjimečně, většinou se jedná o prazdniny – podzimní, jarní, pololetní atd.
Autor: Valča
Přesně, i vajíčka na špan. ptáček chtěl připravit den předem, vůbec nechápu proč, vše krásně stíháme…
Autor: linka
Dobrý den, já bych měla dotaz jak přesně popsat v Haccp
nakládání masa den předem, nikde jsem nenašla. Moc děkuji.
Autor: berny
Pokud by jste vařili den dopředu knedlíky, tak je po uvaření musíte zchladit a řádně uskladnit, což se ve školních jídelnách nemá. Poradí Vám pracovnice hygieny.
Autor: Csj
Podívejte se na tento link. Tady vaří den dopředu.
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/takto-vari-v-luxusni-kuchyni-skoda-auto.A210520_122329_ekonomika_smls
Autor: Zalka
Dobrý den, pokud to vychází z receptury, tak si napište např. maso nakrájíme na kostičky, uděláme marinádu dle receptu, smícháme s masem, dáme do nádoby s víkem a uložíme do lednice určené na maso. Vše označíme jako rozpracovaný produkt s datem, kdy se připravilo a kdy se spotřebuje
Autor: Valča
CSJ…ale my vaříme cca 300 obědů, tohle je jiná „liga“ vařit 20000 obědů chápu, že se práci snaží ulehčit. Uvidím, vše je v řešení..
Autor: linka
Moc děkuji za radu.
Autor: Reiki
Pripojuji se take s otazkou vývaru.Kdyz potrebuji ráno mit k dispozici kvalitní vývar,mohu si ho udělat den do předu? Nechat vychladnout a ulozit do lednice,šoker nemáme.
Autor: Zalka
Ano, ale musí dojít k rychlému zchlazení, tzn. např. do menších nádob. Nebo můžete využít technologií a vývar nechat vařit do rána v konvektomatu nebo multifunkční pánvi.
Autor: Reiki
Moc děkuji
Autor: Alik
Dobrý den, když děláme ve škole masový špíz, mohu mít suroviny den před vařením nakrájené? Jako je maso, uzenina, cibule? Děkuji A.
Autor: ZSTGM
Ano, maso nakrájené být může. Nesmí projít tepelnou úpravou.
Autor: Jeníček
Můžete mi prosím poradit, jak můžeme používat různá dochucovadla, třeba bujony nebo vegety. Pokud je do polévky nepřidame nemá to chuť. Můžeme vařit vyvary z kostí? Mockrát děkuji.
Autor: líída
my vaříme vývary z kostí, a někdy je potřeba i dochutit nejakou vegetou či bujonem, aby to mělo chut,
Autor: exitkaaa
ad líída: Můžu se zeptat, jak likvidujete kosti z vývaru?
Autor: líída
do hnědých popelnic nesmí, tak je máme dávat do směsného odpadu/černé popelnice/,zavážem do pytlu
Autor: Radkaa
Tady je odkaz na článek o použití i likvidaci kostí (ani do směsného odpadu se nesmí dávat): https://jidelny.cz/show.aspx?id=2056
Část textu: Kosti se likvidují jako biologicky rozložitelný odpad z kuchyní a stravoven. To znamená, že se musí dát do stejné nádoby , kam se dávají i další zbytky jídel a zbytky po zpracování surovin. Zjednodušeně řečeno, kosti se musí dát do bio odpadu.
Vyhazování kostí do „normálního“ kontejneru tedy není možné?
Ne, do směsného komunálního odpadu se biologicky rozložitelný odpad nesmí ukládat.
Autor: zdenouš
Můžete používat bujony a dochucovadla jaká chcete.Žádná nejsou zakázaná.Osobně tyto šmakulády nepoužívám,jsem těchto věcí odpůrce.Vývar dělám pouze, když vařím maso.Dochucuji solí,kořením a bylinami.Doporučuji číst složení.
Autor: ZSTGM
Nám firma co odváží zbytky z jídelny řekla, že tam kosti nepatří.