Přeskočit na obsah

Prosím o radu..

  • Autor: milan-bonno

    Prosím o radu..
    Dobrý den všem.
    Mám pro tento portál nezvyklou prosbu.
    Ale jelikož zde navštěvuje spousta lidí z prostředí školních,nedá mi to a ani nevím,kde se zatím obrátit….chci se optat přítomných,jestli někdo neví,jak a kde můžu sehnat vyřazené žíněnky a lavičky ze školních tělocvičen,tedy pokud vůbec nějaké jsou!!!!
    Trénuji děti-přípravku ve florbale,a v rámci cvičení herních kombinací,je také náplň koordinačních cvičení,strečink atd.A jelikož trénujeme v nafukovací hale,kde je opravdu chladno,tak bych tyto žíněnky,a také lavičky rád dětem zajistil.
    Pokud prosím někdo víte,kde se hlavně v Ostravě mohu někde na někoho obratit,napište prosím zprávu.
    Děkuji Vám všem moc-)!!! tlf:603536140 , 608701241 – Sládek.

    • Autor: zdenda

      Re: Prosím o radu..
      Dobrý den,prosím mohl by se mi ozvat někdo,kdo vaří pro základní školu a zároveň dělá doplnkovou činnost /mám na mysli vaření pro nějaký ústav,snídaně,obědy,večeře,které jsou ze školní jídelny odváženy/.Moc by mi to pomohlo.Potřebiji poradit.Děkuji.

      • Autor: pavlak

        Re: Prosím o radu..
        Dobrý den.

        Takovou činnost vykonáváme. Co potřebujete vědět?

    • Autor: Elis

      Re: Prosím o radu..
      ´Dobrý den,řeknu vám jednu „pohádku ze života“ školní kuchyně.Byla jedna paní učitelka,jedna paní ředitelka a asi neměly co dělat,tak si vymyslely,že se budou starat taky o vaření,nákup vhodných potravin,výdej atd.Jednoho krásného dne přišla paní učitelka s nápadem,že se dětem nebude podávat teplá polévka,aby se neopařily,ale jen o teplotě max.60stupňů,což sice odpovídá hyg.předpisům,ale polévka je hned skoro studená.Nemluvě o dětech,které jdou na oběd pozdější dobu!!Taky doporučily,co se bude čím nabírat,jak velké porce děti dostanou,jaké koření se smí používat,jaké ne atd.Možná to nezní jako pohádka,ale jako sci-fi.Ale vyvedu vás všechny z omylu,je to tvrdá realita a ukázka toho,jaké může mít ředitel-ka pravomoce a jak aktivní ambiciózní učitelka může strkat prsty do věcí,po kterých jí nic není,protože je s vedením velká kamarádka.A zastání není nikde.Bohužel.

      • Autor: fata morgána

        Re: Prosím o radu..
        můry jedny….

      • Autor: Monik

        Re: Prosím o radu..
        Abychom nežili v pohádkách, tak platí zákony.
        Pozvěte si paní hygieničku.

      • Autor: otazník

        Re: Prosím o radu..
        ale je zlatíčko, co děláte a znáte již několik let tak to si nenechte vyvrátit, vy se jim takdy necpete do učení, existuje HACCP, jsou přeci dané vyhláškou normy a hygienické předpisy tak si je dejte na zlatém podnose, přeji hodně sil

      • Autor: step_anka

        Re: Prosím o radu..
        Zdravím, mám pocit, že tuhle pohádku znám. Nejspíš jste ji obšlehla od nás. Já se snažila bojovat s draky a teď jsem bez práce.
        Přeji pevné nervy a zdravý rozum.

        • Autor: renula

          Re: Prosím o radu..
          Hezký večer,
          tak jsem na tom stejně ! Končím válku ( nikoliv s draky ), ale pipinou ředitelkou a její současnou zástupkyní. Bylo by to na dlouhé povídání, ale dokud takové vedení bude mít v rukávu moc, tak nezbývá jen držet h…u. a krok. Hlavně se tam cpe jedna paní, která je sice v současné době na MD, ale na rozdíl od mých nároků a požadavků ( beran a po RD ), ona je šedá myš, která nadřízeným vyhovuje.
          Tak hlavu vzhůru, práce bude a my nebudem !!!
          Ren

    • Autor: XXXXXX

      Re: Prosím o radu..
      Hotový guláš.

    • Autor: xpxp

      Re: Prosím o radu..
      A to já jednou zjistila, že jídelníček, který mi musela před vyvěšením schválit a podepsat paní ředitelka, koluje před jejím podpisem po paní učitelkách, aby se vyjádřily a schválily, /většinou však měly připomínky/ to co odborník sestavil.
      Zdravě jsem se naštvala, řekla, že já také nezasahuji do kompetencí učitelům a neposuzuji jejich přípravy.A že nebudu jídelníček tvořit, ani podepisovat, ať to dělá ten, který tomu rozumí víc.
      Po delší době se vše uklidnilo a dnes bývá jídelníček podepsán ředitelkou takový, jaký navrhnu./ jestli ho dopředu kontrolují učitelky ,o to se už nezajímám.
      A že dnes je erealita / a byla bych velice ráda, kdyby to byla jen pohádka/ v podobě zkrácení platu o cca 20 % si také nenecháme líbit!
      Možná trochu odbíhám od tématu, ale rada je, vždy vyjednávat, i když to není jednoduché, protože učitelky „všechno ví, všude byly a od všeho mají klíče!.“

      • Autor: jajina

        Re: Prosím o radu..
        Tuhle znáte? Paní zástupkyně odnáší tác po obědě, má snězený oběd, přicházejí děti na oběd“dobrý den, paní zástupkyně, co je dobrého k obědu“ odpověď “ zase ryba, nějaká rýbí kroketa, nic moc,asi si nepochutnáte, je to hrozné, ale co naděláme“ Děti příjdou k okýnku a prohlašují.“ Dnes se to nedá jíst, zase ryba a není to dobré“ Tak jak to dá kuchařka na talíř, tak to letí do zbytků.Nebo jiný příběh – vychovatelka příjde s 1.a 2. třídou na oběd.Všichni dostanou oběd a zvedna se 10 dětí a křičí “ paní vychovatelko, jdu na záchod „příjdou a paní vychovatelka “ tak a už pěkně papejte“ Kontrola, zda si umylo každé dítko ruce žádná, není pravidlo – jdem na oběd, tak vyčurat, umýt ruce a pěkně papat. To je výchova zástupkyně a vychovatelky? Za to mají přidáno? Ozvat se že je toto špatně? Ani náhodou, jak si to dovoluji, o práci pedagogů nic nevím. Sestavování jídelníčku? Další horor. Jak si to představujete dát nějaké lasagne? Co to je? To už nevařte, není to bobré.

        • Autor: jajina

          Re: Prosím o radu..
          …Vraťte se ke znojemské, zelí, žádné novoty nechceme. Potřebujeme se pořádně najíst a ať je toho na talíři hodně. Ty luštěniny nám už lezou krkem. Bylo by toho hodně. Kdyby někdo opravdu napsal knížku, tak by to nebyla pohádka, ale horor o tom jak studovaní učitelé jsou bez………( každý ať si doplní ). Za dost peněz, málo práce a pořád nejsou spokojeni. Máme svou práci rádi, proto bojujeme, ale jak dloho se to dá snášet? Věřím, že jsou jídelny kde to funguje bez problémů. Těmto vedoucím to ze srdce přeji ale i tiše závidím.

    • Autor: mara

      Re: Prosím o radu..
      Dobrý den,plně souhlasím,že si s námi dělají ředitelé co chtějí.Když jsme se ozvaly k vůli novým platovým výměrům,které byly poníženy až o 34%,začaly se vztahy mezi jídelnou a vedením školy značně měnit k horšímu.
      Nikdy jsme neměly pracovní problémy,ani s ředitelem ani s kantory,vlastně naopak, vše bylo v pohodě.Ale to co se děje teď?Vedoucí jídelny byly odebrány skoro veškeré pravomoce,nemůže si vybrat sama, ani prášky na praní.
      Veškeré opravy musí hlásit školníkovi a ten posoudí způsob opravy a kdy se to opraví.Náš školník je důchodce,pravá ruka pana ředitele,má větší slovo než vedoucí školní jídelny.Je nám z toho všeho nanic.Kdo může žádá o předčasný dúchod,ostatní shání jiné zaměstnání.Nikdo nám nepomůže!!!!! Tak jsme dopadly, kuchařky,které pracovaly pro školu 25-30let.

      • Autor: hhhhh

        Re: Prosím o radu..
        Tak jsem si přečetla pár posledních příspěvků a asi píšete o naší škole. Jak jsem se dočetla, tak je to všude stejné. Do naší práce povídá kdekdo.

        • Autor: vedouci.

          Re: Prosím o radu..
          U nás sice není školník v důchodu, ale vše ostatní platí beze zbytku také o naší škole. Nejhorší je, že škole ubývají žáci, ale nám stráníci přibývají.

    • Autor: Lada

      Re: Prosím o radu..
      Dobrý den,taky se nestačím divit,bohužel.Kdo ví,jak se bránit?My se přece taky učitelkám nevměšujeme do toho,jak učí,co učí,jaké mají přípravy atd.,natož abychom je chodili do hodiny kontrolovat-napomínat.Každý má přece svoji práci a tu musí udělat řádně,včas!Setkal jsem se s případem,že p.učitelka vtrhla do kuchyně,vzala teploměr a začala měřit teplotu v hrncích a várnicích,jestli nemají děti moc teplou polévku nebo omáčku,aby se neopařily!!Tak to už je ale opravdu vrchol všeho,nehledě na nedodržení veškerých hygien.zásad!Učitelka tam přece nemá co dělat,je to nepovolaná osoba,a to že má zdravot.průkaz ,ji neopravňuje ke vstupu do varny nebo výdejny!!!Natož aby nařizovala,při jaké teplotě se bude dětem podávat jídlo.Nemám slov.Přeji krásný den.

    • Autor: zdenda

      Re: Prosím o radu..
      Prosím PAVLAK,mohla by jste my napsat na mail Vaše telefoní číslo,abych se s Vámi mohla po telefonu domluvit.Můj mail koczde@centrum.cz.Děkuji moc

    • Autor: trnková

      Re: Prosím o radu..
      Dobrý den, prosím o radu kde zjistit od kolika strávníků lze vařit dva druhy jídel a kolik je na to potřeba úvazku. Prosím odpověď mi pošlete na e-mail, nemám možnost kontrolovat tento portál. Děkujeme : trn.sj@seznam.cz

    • Autor: ilka

      Re: Prosím o radu..
      Dobrý den,kde prosím seženu normy pro porce pro deti v mateřince?děkuji

      • Autor: Pepinda

        Re: Prosím o radu..
        Normy pro kategorie strávníků máte u receptů. Snad jsem Vás dobře pochopila.

      • Autor: Tiky

        Re: Prosím o radu..
        …půlka z normy (tzn.např. pórek čistá hmotnost v normách 1200, pro věkovou kateg.3-6let to tedy je 600)

    • Autor: pucita

      Re: Prosím o radu..
      Dobrý den,potřebuji radu.dodavatel nám zaváží vejce v os. autě s tím,že má chlazení pod sedadly na kerých má naskládaná vejce.Zakryté dekou,aby udržel teplotu.Sice jsem vejce vzala, ale asi naposledy. Prý pokud by hygiena měla problém-ten bych měla ale já, má se zkontaktovat s veterinou, ta mu tento rozvoz povolila.BLBOST,ŽE?
      dříve vozil vejce v dodávce ta byla sice stará ale měla chlazení.Vysvětlit se to panu dodavateli nešlo,zná jen slovo veterina…Dík za radu jak slušně z kola ven

      • Autor: Pepinda

        Re: Prosím o radu..
        Já bych se určitě podívala po solidnějším dodavateli.Ale nevím jakou máte možnost.Chlazení pod sedačkou mi připadá divné – to jako klimatizaci, ,jakou mají auta normálně ve výbavě? Pokud má zájem zboží dodávat tak ať doloží doklad, zda je to pravda.

        • Autor: Tereza

          Re: Prosím o radu..
          Souhlasím s Pepindou. To, co jste viděla a co tvrdí pan dodavatel, je opravdu zvláštní. Nemyslím, že by „veterina“ s přepravou vajec tak, jak to popisujete, mohla souhlasit. Pokud by to pravda byla, pan dodavatel by měl mít potvrzení – a to se, pokud vím, vydává na konkrétní vozidlo – které by mohl předložit.

    • Autor: Valerie

      Re: Prosím o radu..
      Dobrý den,prosím o radu-pokud s tím někdo máte zkušenost:jaké jsou hygien.požadavky na dovoz obědů do sousední školy autem?Jaké jsou nutné úpravy auta,technické požadavky,vybavení atd.Jedná se o dovoz cca 20-25porcí obědů ve várnicích/nerezových/ do 2km vzdálené školy,která má jiného zřizovatele-jiný OÚ.Děkuji moc za pomoc.Krásný den.

      • Autor: Monik

        Re: Prosím o radu..
        Nastudujte si vyhlášku né co jedna paní povídala.

        • Autor: Evinka

          Re: Prosím o radu..
          Pokud Vy ji máte nastudovanou, tak proč neporadíte? Od toho tenhle portál tady je, ne? Vy jste nikdy nepotřebovala rychle pomoct? Přeji Vám pěkný den.

          • Autor: Valentýna

            Re: Prosím o radu..
            Dobré jitro Evinko, odvoz obědů bych také viděla jako dosti závažný úkon, který nevyřešíte rychlou pomocí zde, ale znalostí předpisů, které pak uplatníte v praxi.

      • Autor: Aleš jiný

        Re: Prosím o radu..
        Dobrý den paní Valerie,
        není v tom žádná věda. Zejména ve vašem případě, kdy přeprava je otázkou několika minut. Jídlo stejně musíte vozit v hermeticky uzavřených termovárnicích, takže na auto, žádné speciální požadavky nejsou.
        Jako dnes ve všech v otázkách hygieny je to primárně vaše odpovědnost a nikdo speciálně parametry auta neurčuje. Jídlo prostě musíte přepravit tak, aby se nezhoršila jeho kvalita a jeho zdravotní parametry. Tedy např. aby i přepravené jídlo při expedici mělo veškeré náležitosti včetně teploty a dodržení doby expedice jak ji máte v HCCP. Jak to uděláte je na Vás.
        Tedy logicky čisté a uzavřené auto, které se pravidelně uvnitř čistí, ve kterém by nemělo být přepravováno nic jiného a termonosiče odpovídajících parametrů, které bez problému koupíte. Postup zanést do HCCP. Hezký den.

        • Autor: Valerie

          Re: Prosím o radu..
          Pěkný den,pane Aleši.Děkuji za odpověď.Ještě by mě zajímalo,jestli auto musí pořídit zřizovatel nebo to může být soukromé auto-upravené na přepravu,jak fakturovat dopravu a jestli musí mít pracovník-v případě použití soukromého vozidla-živnosten.oprávnění?Přeji krásný zbytek den a předem děkuji.

          • Autor: Aleš jiný

            Re: Prosím o radu..
            To nelze bohužel takto jednoznačně říci. Tuto věc musíte konkrétně řešit s vašim nadřízeným, v návaznosti na to jak jste v tomto ohledu zaúkolována. Může Vám způsob přepravy určit, může ho nechat na Vás, záleží, jaké máte stanovené pravomoci, v každém případě by ho měl asi schválit ředitel. Nejjednodušší by jistě bylo použít služební auto, pokud jej máte k dispozici.
            Případné použití soukromého auta, je otázka složitější.
            Tady lze použít § 42 ZP o pracovní cestě s tím, že zaměstnanec použije vlastní motorové vozidlo. Pak mu přísluší náhrada, kterou řeší § 157 – 160 ZP. Vypadá to složitě, ale složité to není. V tom případě pak samozřejmě není potřeba živnostenského oprávnění, protože jde o pracovní cestu. Rozhodně je dobré, byť to není povinnost, aby bylo takové soukromé vozidlo havarijně pojištěno. Pokud tedy máte zaměstnance, který má vozidlo a byl by ochoten ho takto použít, domnívám se, že bez problémů je možno využít tento způsob.

          • Autor: Valerie

            Re: Prosím o radu..
            Děkuji za vyčerpávající odpověď a za radu.Moc mi to pomohlo.Pěkný den.

    • Autor: Alinka

      Re: Prosím o radu..
      Dobrý den,
      chci se zeptat jak připravujete pitný režim na zahradu v MŠ když jsou děti venku,jak ho chystáte,do jakých nádob,umývání hrnečků,….děkuji

      • Autor: lída2

        Re: Prosím o radu..
        U nás připraví kuchařka šťávu do dvoulitrových pet lahví a používáme plastové hrnečky. Myje je p.kuchařka normálně v myčce. Někdy pijí děti brčky.

    • Autor: zdenda

      Re: Prosím o radu..
      Prosím nevíte o někom,kdo dělá přednášky o stravování dětí.Jsem z kraje Vysočina.Děkuji.

    • Autor: tara

      Re: Prosím o radu..
      Plastové lahve bych tedy nepoužila, protože se nesmí používat obaly od jiných výrobků opětovně na vaše výrobky, nebo máte nové lahve? Přepravovat jídlo můžete třeba autobusem, ale musí být uloženo v termonádobách,aby nedošlo ke kontaminaci, tak to bylo sděleno jedné škole, kde posílali autobusem jídlo pro důchodce z jedné vesnice do druhé. pěkný víkedn

    • Autor: tara

      Re: Prosím o radu..
      ještě doplním , nezamomeňte si to zapsat do HACCP jak a co ,čas plnění teplota atd.

    • Autor: Benny

      Re: Prosím o radu..
      Dobrý den, horory se dějí ve školních jídelnách asi všude., včetně té naší. Zajímá mě, jak nakládá s penězi u Vás ve školách,p.stravenková nebo ved.jídelny. Kdo účtuje stravné, pokud to jde přes banku-z účtu. Když se udělá měsíční uzávěrka obědů, komu ji dáváte. Já si myslím, že by to mělo navazovat na účetní- dát jí podklady a ona by měla mít na starost strhávání peněz z účtů strávníků a pokud se vybírají obědy v hotovosti, tak vše dohromady by mělo dát peníze, které se platí škole, která pro nás vaří- jsme jen výdejna. Ale třeba se mýlím a je to práce p.stravenkové.Po mě se chce, abych neotravovala.Nějak tomu nerozumím.

      • Autor: zdenda

        Re: Prosím o radu..
        Dobrý večer,u nás je to přesně tak,jak se domníváte.Na konci měsíce dám účetní měsíční uzávěrku s platbami za obědy a ona už si vybírá peníze buď v hotovosti a nebo přes účty.Funguje to v pohodě.Hezký večer.

        • Autor: Benny

          Re: Prosím o radu..
          Dobrý večer, děkuji za odpověď.Začínám pochybovat o své hlavě. Velí mi ekonom, máme účetní. Ta do ničeho nechce zasahovat, aby se to neobrátilo proti ní.Nesmíme se dívat na práci jiných. Celou pracovní dobu jsem k dispozici strávníkům, pokud chtějí platit obědy, odhlášky, přihlášky. nakupuji do skladu pro uklízečky a na požádání, kdykoliv komukoliv vydávám. Vedu agendu výdeje ze skladu, papíry výdejny, peněžní deník, vydávám obědy, uklízím po výdeji.Udělám měsíční uzávěrku, kterou předám sama sobě a ekonomce předám pouze hotovost a příjmové dokl. obědů. Z těchto peněz platím i různé nákupy. dovolila jsem si říct, že to není v pořádku, a dostala jsem po prstech. Teď mám rozjet výběr i přes účty a nějak si to mám zařídit, ať to funguje.Víc je nezajímá a opět nic nechtějí.Doposud se neví, co dělám, a jak a na čem to dělám, ale tuto moji práci by zvládl kdokoliv, tak ať si na nic nehraju, prý si to moc beru. Asi jo, vidím se v base.Nejsem účetní. To se nedá zvládnout….se zdravou hlavou

          • Autor: ořezávátko

            Re: Prosím o radu..
            Vážená,
            připadá mi, že práci veducí školní jídelny nezvládáte a plácáte se v tom. Proberte se a udělejte si ve všem pořádek, zbytečně se nehoňte a mějte na pamětí, že zodpovídáte za celý chod jídelny a když budete mít nějaký problém např. se zásobováním tak Vám stejně nikdo nepomůže. Proto pořádek!!!

          • Autor: mumina

            Re: Prosím o radu..
            Dobrý den, jsem na tom podobně jako Vy, ale rozhodně si nestěžuji, protože vše záleží na tom jak si to uděláte a jak si naučíte rodiče např. s platbou. K vedoucí ŠJ mám na starosti pokladnu, výdaje i příjmy, odvod hotovosti na účet. Stravné vybírám 2 hod. poslední pracovní den, kdo nepřijde zaplatit, nemá druhý den jídlo, kruté, ale osvědčilo se. Na začátku roku předám rodičům dvojlist s veškerými informacemi o placení i odhlášení.
            Přes účet platí trvalými příkazy a účetní dávám vždy na začátku nového měsíce seznam lidí s čáskami, které skutečně za předešlý měsíc projedli. V prosinci a červnu mi účetní pošle částku, kterou rodiče bezhotovostně zaplatili tu porovnám s částkou za projedené obědy a udělám rozdíl, který se rodičům vrátí nebo doúčtuje.

        • Autor: Iva K.

          Re: Prosím o radu..
          Já jenom zírám! Jak je možné v dnešní době vybírat stravné zpětně. Za co nakupujete potraviny, když inkasujete stravné zpětně! Co rozpočtová kázeň? Vždyť pokud neplatíte doma zálohy na vodu a energie, tak jste bez … ! Nebo, v obchodě Vám paní prodavačka prodává měsíc rohlíky zdarma a následující měsíc Vám vše sečte a počká, až přijdete s peněnzi? Já bych se obávala, že se mi vyskytne strávník, který prostě za odebranou stravu nezaplatí a zaplatím to ze svého. U nás máme 450 strávníků a všichni platí zálohově (2x do roka je vyúčtování). Funguje to v pohodě. S pozdravem Iva

          • Autor: Marťule

            Re: Prosím o radu..
            Milá Ivo K., víte co je kolem nás jídelen, které vybírají stravné pozadu?? Já sama jich mám kolem dokola moře. Já vybírám dopředu a taky se to nelíbí – hlavně rodičům. Vyúčtovávám každý měsíc a vracím přeplatky, vše hotově.

          • Autor: Alena II.

            Re: Prosím o radu..
            U nás na začátku školního roku všichni platí nejprve zálohu. Záloha je vždy vyšší, než běžné stravné, takže v pohodě pokryje první dny v následujícím měsíci, než dorazí na účet všechny platby. Stravné platí také všichni zpětně a to podle skutečné konzumace.Nemůže se stát, že máme dlužníky, protože pokud nezaplatí, strhnem si to ze zálohy a potom má stop stav.Zálohu vyúčtováváme na konci školního roku a to tak, že červen si strhnem ze zálohy, takže za červen již nic neplatí, případné přeplatky vracíme. Stravné všichni platí pokud možno bezhotovostně, nebo složenkami, které obdrží týden před koncem měsíce. V hotovosti vybíráme jen zcela vyjímečně. Takto to funguje již 16 let a to zcela bez problému!

    • Autor: alinka

      Re: Prosím o radu..
      Dobrý den,ještě jednou prosím,zda by jste napsaly jak zařizujete pitný režim na zahradě,děkuji

      • Autor: Andulka

        Re: Prosím o radu..
        Ideální je zřízení „pítka“ na zahradě.

      • Autor: jan850

        Re: Prosím o radu..
        Na zahradu dáváme termo nádoby s kohoutkem a skleničky,vědro s vodou na oplach.P.učitelky dětem nápoje nalévají a skleničky oplachují ve vodě.

        • Autor: ivina

          Re: Prosím o radu..
          taky máme barely s kohoutkem a k tomu skleničky a vědro s vodou na oplach

    • Autor: olin

      Re: Prosím o radu..
      Prosím o radu ,jak ošetřit v HACCP výdej ovoce na
      zahradu v dopoledním čase.V MŠ.Příklad:meloun,jablka..Děkuji

    • Autor: paja23

      Re: Prosím o radu..
      Dobrý den, já koukám jako blázen, že vybíráte peníze v hotovosti. Já dělám VŠJ už 8 let a od začátku jen přez bankovní účet. Složenky vydávám na začátku měsíce, většinou do 10. dne a to vždy zálohově na měsíc dopředu a od toho odečtený přeplatek, kdo nezaplatil, má plus doplatek z minulého měsíce. Rodiče peníze posílají bankovním převodem nebo složenku zaplatí na poště. Z pošty mi po každé platbě přijde potvrzení o zaplacení poštovní poukázky.Každého 1. v měsíci si vyjedu z Internetbankingu Výpisy a udělám měsíční uzávěrku, kdy mi musí sedět přijaté platby s výpisem. K tomu dělám uzávěrku z přijatých faktur a z výdejek. To vše předám ředitelce a ta to předá naší finanční účetní firmě, kterou za to platíme.

      • Autor: zuza

        Re: Prosím o radu..
        Já vůbec nekoukám. Stravné vybírám v hotovosti pár desítek let. Odnesu do banky, do pokladny odevzdám příjmový a výdajový doklad. Účetní po mě chce akorát inventární soupis potravin k 31. 12. K tomu si sám během roku přičítá částky odevzdaného stravného, odečítá částky faktur za potraviny. Na konci roku se dobereme stejného výsledku. Za celý rok mu nedám jedinou uzávěrku, vše si ukládám pouze do své složky. Proběhlo několik finančních kontrol, vše v pohodě.

        • Autor: JAROSLAVA

          Re: Prosím o radu..
          Dobrý den,
          u nás také vybíráme stravné v hotovosti,prvních 10dnů v měsíci za zrovna probíhající měsíc a stravné inkasem,kdy si rodiče zařídí povolení k  inkasu a my si zinkasujeme pouze projedenou částku,zpětně.Ještě se nestalo,že bychom někdy na konci roku neměli peníze v pořádku vybrané.Pokud vím ze školení ,je nutno mít zřízeny dva druhy výběru a ono potom moc na výběr není.Výběrem přes složenky jsou poměrně vysoké manipulační poplatky,tak se u nás od tohoto upustilo.Zdravím Jaroslava

    • Autor: renula

      Re: Prosím o radu..
      Hezké odpoledne všem vedoucím,
      myslím, že pořád dokola se ptáme na to samé.Jaký výběr hotovosti za obědy ? Každý snad má v dnešní době účet u banky, proč si přidělávat práci a hlavně kam s těmi vybranými penězi ? Také jsem je vybírala a nakonec platila ze své výplaty. Skříňka na šaty není trezor ! Proto ne, už nikdy žádná hotovost!
      Nekomplikujte si zbytečně čas strávený v práci za minimální ohodnodnocení, proč ?!
      Mějte se a přeji hezký víkend, R.

      • Autor: Marťule

        Re: Prosím o radu..
        No jo, jenže já jsem teda náhodou i účetní školy, takže je to asi jedno, že. Když jsem ještě účetní nebyla, musela jsem vybrané peníze nosit každý den na obec.

    • Autor: lenka49

      Re: Prosím o radu..
      Zajímalo by mně,jestli kuchařka může být i zároveň vedoucí školní jídelny-jedná se o stravování asi 40 dětí a několika dospělých.Je to ošetřeno nějakým zákonem nebo Vyhláškou?

      • Autor: Lída N

        Re: Prosím o radu..
        Ano jistě může.

        • Autor: Marťule

          Re: Prosím o radu..
          Nejspíš může, ale umíte si představit té práce?? Zaskakovala jsem loni za nemocnou kuchařku – mám jenom jednu, protože jsme taky kolem 40 obědů + svačinky do MŠ i ZŠ a můžu vám říct, že po pár dnech jsem lezla po čtyřech a domů chodila v šest, někdy i později a to vše za nějakých 13 000,- i s úklidem kuchyně, jídelny, 2x WC pro děti u jídelny, chodby, skladu, prádelny, šatny a hrubé přípravny. Už bych to teda znovu takto nechtěla – byl to příkaz vedení školy.

          • Autor: tara

            Re: Prosím o radu..
            Tento problém je všude, kde jsou malé kolektivy. Měla by jste, ale trvat na zastupování, které bude řešeno při podpisu smlouvy, protože až onemocní 1 síla kuchařka + vedoucí nemá to kdo dělat, nikdo tomu nerozumí a hlavně vy máte hmotnou odpovědnost jak za vaření, tak za finanční stránku
            dokud to někomu nepředáte a nebo musíte mít s někým hmotnou spoluzodpovědnost. Jinak si budete doma ležet v nemoci a stále zodpovídáte za vše.

          • Autor: Radka

            Re: Prosím o radu..
            … a až se vrátíte po nemoci, tak hezky dopíšete všechny příjemky, výdejky, vyberete stravné (to si možná odskočíte na jeden den do práce i z postele). Jídelníčky také sestavíte doma, možná vám rodinný příslušník poradí nějakou dobrotu. Jenom to vaření zbude na nějakém dobrovolníkovi. Nikdy bych nevolila kombinaci kuchařka+vedoucí, to prostě nemůže stihnout v normální pracovní době. Když tak dát vedoucí učitelce nebo uklízečce.

          • Autor: Kater

            Re: Prosím o radu..
            tak to jste na tom s platem byla ještě dobře, přesně toto jsem dělala i já,jako vedoucí školní jídelny, vařila jsem za nemocnou kuchařku, která byla nemocná skoro 4 měsíce, bylo to strašné, chodila jsem v 5 hodin ráno do práce a odcházela zničená kolem 18.hod.Musela jsem mít papíry v pořádku, ještě k tomu vybírání stravného, mytí nádobí, úklid jídelny a odměna? 10tisíc čistého a musela jsem si vybrat náhradní volno po dvou nebo třech hodinách nebo když jsem šla k doktorovi s děckama.
            Už nikdy víc. Hlavně,že se paní ředitelka dobře napapala.

          • Autor: haris

            Re: Prosím o radu..
            To je u nás úplně normální,zastupuji obě kuchařky které se střídají po dl+kr.týdnu vč. sobot a nedělí,svátků.při nemoci/1/2 roku běžná doba),dovolená 18 dní.x2.tak jsem v práci 12-13 h.6 dní,pak 1 den volno a dalších 6 dní.Jestli padám na hubu nebo nemám něco hotovo..to nikoho nezajímá.Vaříme pro 75 strávníků(s+sv+o+sv+več+ spec.úprava jídel).+nádobí a úklid.Jsme snadno nahraditelné.
            Tak hezké léto alespoň Vám!

        • Autor: lenka49

          Re: Prosím o radu..
          děkuji,ale šlo mi o to jestli to je v nějakém předpisu, přijde mi paradoxní,že kuchařka a zároveň vedoucí má takovou zodpovědnost a vlastně není nad ní kontrola co si třeba ze skladu vyfasuje a co spotřebuje.U nás je to na příkaz vedení školy – chtějí ušetřit.

          • Autor: Lída N.

            Re: Prosím o radu..
            Při 40 dětech a pár dospělích uvařit chutné a zdravé jídlo,splnit SK a vejít se do malé finanční normy /předpokládám /,je spíš umění.

          • Autor: pipa

            Re: Prosím o radu..
            Buďte v klidu, vše je o svědomí a kdo Vám zaručí, že co kuchařka vyfasuje dá do hrnce, nad ní taky nestojím a kabele jí nekontroluju.

          • Autor: JAROSLAVA

            Re: Prosím o radu..
            Dobrý den,
            nedá mi,abych se do Vaší debaty nepřipojila,to,že jde aby byla vedoucí i kuchařka v jedné osobě bezesporu možné je,dokonce to má i své výhody s nikým se nemusíte dohadovat,nikoho přesvědčovat o své pravdě,co provaříte,to musíte na levnějším jídle vydělat ,když si naplánujete složité jídlo,můžete to vyčítat pouze sama sobě a spoustu dalšího.Že vařit pro 50 dětí obědy+nějaké ty svačinky není žádná legrace a u toho papírovat,to určitě uznáme všichni,ale jak byste si jako představovaly,že by se u toho ta dotyčná mohla obohacovat,to nemám představu.Pokud nějakým způsobem nadnormováváte,tak musíte mít ve směrnicích ošetřeno jak a kdykoliv vám to může inspekce ,nebo vedení zkontrolovat, pokud nenadnormujete,tak určitě žádné přebytky mít nemůžete,tudíž není z čeho se obohatit.Protože jsem spoustu let takto pracovala,tak vím,že vyjít v malé jídelně s penězi z fin.normy je velmi těžké,takže se spíš šetří než plýtvá.Zdravím Jaroslava

    • Autor: lída123

      Vzkaz lence49
      Lenko nechápu co Vás na tom tak trápí? Jste zaměstanec ŠJ nebo pedagog? Předpokládám, že pedagog, protože jinak byste nekladla nesmyslné a podezírající dotazy. Závidíte tu dřinu v kuchyni, nebo máte jen na někoho zlost? Tak si to vyměňte, bude Vám to slušet! Za almužnu a příště bude někdo psát takhle o Vás!

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se