Přeskočit na obsah

PROSÍM O RADU

  • Autor: XXXX

    PROSÍM O RADU
    Máme v kuchyni 30 let starou pečící pánev a v poslední době když ji vymývám pouští černou barvu, mám strach,že se to uvolňuje i do jídla.Vedení na to upozorńuji ale nikdo neví co s tím.Pokud s tím někdo z vás má zkušenosti prosím poraďte.Děkuji

    • Autor: sládek-bonno

      Dobrý den.Ta pánev je smaltovaná?

    • Autor: Petr k

      Dobrý den, zkuste ji nechat vypálit s nějakým zbytkem tuku, až se z ní začne kouřit. A po použití vždy vymazat trochou oleje. Dříve se to tak dělalo. Je to litina a i když si dáte práci a vycídíte ji do stříbrna, obratem Vám zase zčerná. Není už to žádná mladice. I když vlastně ve třiceti – to jsou nejlepší léta. Pěkný den.

    • Autor: xxxx

      Je to litina.Děkuji za odpovědi zkusím to tím olejem,ale když vidím tu černotu tak k tomu mám docela odpor.

      • Autor: ktl

        Dobrý den,měla jsem stejný problém,nechala jsem ji nově potáhnout teflonem.

    • Autor: mama

      My jsme měli ten samý problém se starou, více než 30letou pánví. Nepomáhalo nic, jediná rada odborníků -vyřadit. Koupili jsme novou nerezovou a dnes alespoň nemám strach, co všechno za škodliviny se z pánve do jídla dostalo.

      • Autor: Sartuna

        Dobrý den,
        máme podobný problém, když umýváme pánev po vaření je tam spousta „černých drobků“ – asi se loupe povrch. Nevíte co by se stím dalo dělat?

        • Autor: andy1

          Nám zase tato stará pánev rezne, vždy po umytí vystříkáme olejem ve spreji a je to o.k.

          • Autor: Sartuna

            Také po použití natřeme olejem. Ale lepší to moc není, když sléváme omáčku, tak centimetr dva vylijeme pryč, aby se do jídla nedostaly ty „šupinky“.

    • Autor: irma

      Zdravím. Dělal někdo obalovanýho pangasie v troubě? Nebo smažit pouze v pánvi na oleji. Díky.

      • Autor: hujerka

        Vše obalované děláme v troubě na pečícím papíře, který potřeme olejem. Konvektomatu se nedočkáme, ale takhle je to prima.

    • Autor: Lena84

      Mám dotaz,

      odešla mi pračka zn.AEG L 60060 SL,jenže už máme půl roku po záruce a já jsem bez pračky jako bez ruky. Neznáte nějakou firmu, která se věnuje opravě těchto tipů praček a které jsou hlavně levné. Mě byl doporučeno obrátit se skrz internet na poptávkový systém, jenže jsem to ještě nidky nezkoušela, jen známý s tím mají dobrý zkušenosti. Nepoužíval jste to někdo? Díky za jakékoliv rady. L.-)

    • Autor: Tina

      Prosim o radu ty,kteří dělají uzávěrku rukou.Na konci měsíce podtrhnu každou kartu a sečtu poč.příjem,výdej a konečnou.Toto pak opisuji pod č.a ozn.karty do sešitu.Nestačí pouze sečíst položky z karet a totio vynechat.Samozřejmě součty musí vyjít podle výkazu o spotřebě.Zabírá mi to čas a jsem už poloslepá po 16letech.Dělám i kuchařku v jednom.Děkuji za př.odpovědi.

      • Autor: úsměv po ránu

        Neporadím, omlouvám se, ale po ránu mě Tina pobavila. Představila jsem si, jak dělá uzávěrku, rukou, je poloslepá a vynáchává totio a dělá kuchařku v jednom.

        • Autor: Radkaa

          Mě Tina nepobavila, znám a pomáhala jsem takové kuchařce a ta to nakonec po několika měsících vzdala. K tomu ji ještě terorizovala ředitelka různými nesmysly a zbytečnostmi. Když k tomu přidám výpočet spotřebního koše ručně, „zlaté počítače“.

    • Autor: ziss

      Když jsem ještě uzávěrky psala ručně, čísla karet a zůstatky na nich už jsem nikam neopisovala. V uzávěrce byl sečtený stav na kartách na konci minulého měsíce k tomu + příjem pak – výdej a po odečtení zůstal stav zásob aktuálního měsíce, který by se měl + – shodovat se skladovými kartami. Podle mého názoru opisujete čísla karet zbytečně.

    • Autor: kuchařinka

      já také dělám každou uzávěrku „ručně“ taktéž denní výdejky, jsme menší šj – zš+mš.
      karty sečtu, podtrhnu, spočítám příjmy, výdaje a zásobu ,ale do sešitu jakého? nic nepíšu. budu ráda za každou další radu někoho, kdo takto pracuje. Přeji všem pěkné svátky a hlavně sluníčko!!!!

      • Autor: Radkaa

        Když jsem ještě neměla počítač, tak jsem karty ukončovala přesně jako vy a na papír jsem si vypsala: č. karty, název zboží, spotřebované množství v korunách, na konci sečetla a musela jsem se potkat se spotřebou za celý měsíc z výdejek. Celé přepsala na psacích stroji a odevzdala s uzávěrkou na městský úřad. Je zajímavé, že v programu VIS tento soupis nelze vytvořit, tudíž účetnímu nepřiložím a vše funguje dál. Jestli má ředitelka počítač, jakože určitě ano, tak z VISu stojí nejjednodušší program něco kolem 4000 korun, stojí to za to i pro malinké školky, karet máte stejně jako větší zařízení.

      • Autor: Tina

        Ziss,jsem ráda,že jsem Vám zlepšila náladu.Já si tenhle postup přečetla v nějakých předpisech,když jsem to začala dělat a od té doby v tom pokračuji.Ještě k tomu vypracuji k 1.lednu,když zakládám nové karty od č.1 soupis karet a index karet,kde zaznamenávám,datumově ukončení karty a založení nové.Nikdo mě nezasvětil před tím, ani teď.Je pravda,že to po mě nikdo nechce,ale co kdyby.TAk nevím,jestli s tím přestat.

        • Autor: Radkaa

          Po nás tento seznam chtěly metodičky – sešit se seznamem karet, datem založení a datem ukončení. Fakt bojujte o počítače. 2x kliknete a vyjede vám seznam karet, 3x kliknete a během 2 minut máte uzávěrku. Hodně štěstí.

        • Autor: macdonaldova

          No nestačím zírat, tolik času věnovat něčemu,co už xx let dělá PC.Podle předpisů to děláte správně,ale najděte si vedoucí v okolí a požádejte o radu.

    • Autor: danka2

      Tino a Kuchařinko, nedejte se a usilujte o počítač a program. Pan ředitel sám určitě nic ručně nedělá, tak proč by Vám nemohl usnadnit práci. Chce to vyjednávat ve správný čas, když má dobrou náladu. Přeji hodně štěstí.

    • Autor: kuchařinka

      rada je to sice dobrá, ovšem problém je v tom, kdo mě naučí s daným programem pracovat?
      před několika lety se školili učitelé jak v ZŠ tak i v MŠ, byly pro ně kurzy ale pro ŠJ nic takového nebylo, což je určitě škoida a nyní, když nejsou peníze tak nás na kurz nikdo nepošle. co vy na to ?

      • Autor: Erikaká

        Před lety jsem nastupovala do jídelny, kde program byl, ale vedoucí odešel před více měsíci. Tak jsem si vzala manuál a učila se podle něj. Nic jiného nezbývalo. Dnes Vás nikdo za ruku vodit nebude. Spoustu věcí se učím sama i nyní. Firmy mají většinou dost dobrý manuál a možná Vám poradí i ochotná kolegyně v okolí. Případně horká linka dodavatelské firmy.

      • Autor: rohlik

        Dobrý den,myslím,že školení opravdu není potřeba. Určitě učitele neškolili na určitý program,ale všeobecnou práci s počítačem. Mám také program od pana Luňáka, byl tady asi 2 hodiny a vše bylo jasné.Každý rok posílá aktualizace a v podstatě ny programu není,co pokazit. Hlavně se toho nebojte,několik let jsem odolávala,ale teď si říkám,že jsem byla hloupá. Přeji hezký den Zdena

      • Autor: danka2

        Naučí Vás to ten, od koho program koupíte. My máme program od VIS Plzeň. Je jednoduchý na obsluhu. má dobrý manuál a pracovníci vždy ochotně pomohou, když máte problém. Počítač koupíte okolo 10000-15000. Program máme už hodně dlouho a tenkrát stál asi 1000. Dnes to bude možná trošku víc, ale určitě to stojí za to, se o to poprat:-))). Doporučuji pořídit sklad i stravné.

      • Autor: vedoucí 3

        Dodavatelská firma zaškolí, ale musíte se tím sama „prokousat“ tak, jako každý tady.

    • Autor: danda

      Já mám program od pana Luňáka ze Dvora Králové. Proškolil mě, a když je nějaký problém po telefonu se s ním spojím a uvedeme vše do pořádku. Určitě program ušetří čas, na konci měsíce mě uzávěrka vyjede během jedné minuty, o spotřebním koši nemluvě. Určitě usilujte o program pro vedení jídelny. I já jsem se ho ze začátku bála , ale nyní když ho používám můžu jen vřele doporučit.

      • Autor: Radkaa

        Zaškolí Vás ten, kdo program instaluje. Nespokojená může být tak jedna z tisícovky.

    • Autor: bela1974

      Dobrý den, mohla bych se zeptat jak dlouho necháváte mléko, kakao nebo bílou kávu v termovárnici? Nikde jsem nenašla od výrobce informace o době uchování nápoje. Máme nerezovou termovárnici s výpustí.

      • Autor: hygienička

        Pokud jste výrobcem nápoje tak přece sama stanovujete dobu použitelnosti nebo spotřeby nápoje a  ošetříte si přípravu a dobu použitelnosti v HACCPu.
        Pěkný den.

        • Autor: bela1974

          Ano, to si stanovím sama. Ale pokud je teplé mléko po hodině a půl nakyslé ve várnici? Bylo čerstvé, převařené.

          • Autor: hygienička

            Můžete mi říci proč převařujete mléko? Jako strávník bych uvítala studené mléko.

            A jinak, když mléko převaříte stáváte se výrobcem teplého mléka a sama si stanovujete podmínky.

    • Autor: rohlik

      Prosím o radu, mám ve školce děti,které mi chodí před obědem domů. Můžete mi sdělit,zda je to běžné,nebo je to u nás výjimka. Platí tudíž jen svačinku. Ze začátku jsem to tolerovala,ale teď se v tom dost trápím,protože maminka si večer vzpomene a toto dítě nahlásí na celý den, další den jde po obědě a další klidně nepřijde vůbec. Jak to funguje u Vás? Děkuji za každý názor. Zdena

      • Autor: Andy1

        Vyhláška o předškolním vzdělávání:

        §4 Při přijetí dítěte do mateřské školy stanový ředitel se zástupcem dítěte rozsah školního stravování. Rozsah se stanoví tak, aby se dítě, je-li přítomno v MŠ stravovalo vždy.

        U nás ve vnitřním řádu máme, že dítě je povinno odebrat alespoň a oběd a jedno doplňkové jídlo. Odpolední svačiny nemají všechny děti, protože chodí po obědě.

    • Autor: zdenda

      Dobrý den,u nás je to také tak.Program to umožní a rodičům je vyhověno.Hezký den

      • Autor: ved.

        Ano taky máme

        • Autor: Radkaa

          Děti chodí různě – buď podle potřeby rodičů, ale některé odchází před obědem proto, že jsou vybíravé a rodiče je v tom podporují. I přes vysvětlování a naši snahu s některými nepohneme.

          • Autor: Andy1

            Pokud je dítě přítomno v MŠ je povinno odebrat stravu – min. přesnídávku a oběd.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se