Přeskočit na obsah

prosím o radu

  • Autor: zdenča

    prosím o radu
    Prosím, nemáte zkušenosti s nějakou firmou, která vypracuje HACCP? Děkuji

    • Autor: mzzm

      Re: prosím o radu
      Prosím vás, jakou firmu? Zavolejte vedoucí, která sídlí nejblíž a ta vám s tím pomůže. Doba, kdy se za HACAP utrácely desetitisíce, jsou snad pryč……….

    • Autor: Lojza

      Re: prosím o radu
      Internet máte a vzorů pro HACCP je tam dost. Stačí to pak navléct na kopyto Vaší kuchyně. Za chvíli bude chtít někdo odbornou firmu i na zavázání tkaniček. Navíc: vlastní zpracování je jedinou zárukou, že problém pochopíte a naučíte se ho řešit.

    • Autor: renča

      Re: prosím o radu
      Vzkaz pro Lojzu,jestli chcete být arogantní a nechcete poradit,tak se raději do diskuze nezapojujte.Není to slušné

      • Autor: Alena II.

        Re: prosím o radu
        V Lojzově odpovědi nevidím žádnou aroganci, ale snažil se vám poradit. Navíc nevidím také důvod, proč platit nemalou částku za zpracování HACCPu.
        Ono někdy stačí opravdu zapojit vlastní hlavu, ale takto je to asi pohodlnější.

    • Autor: cindy

      Re: prosím o radu
      Nevím proč kuoování programu HCCP by byl přežitek.Proč si má vedoucí dělat všechno sama ? Aby ušetřila peníze, které se jinde vyhodí ?
      Napište odkud jste, to je důležité.Zdravím

      • Autor: Linda

        Re: prosím o radu
        Na to Vám odpovídá Lojza někde nahoře. Cituji:vlastní zpracování je jedinou zárukou, že problém pochopíte a naučíte se ho řešit.
        No a vo tom to je.

      • Autor: hygienička

        Re: prosím o radu
        Vážené vedoucí,
        jistě mi prominete anebo mi „vyčiníte“, ale jste schopné mluvit o HACCP, který jste samy nesestavily, ale jen přebraly od někoho?Nic ve zlém , ale řada z vás a vašich pracovnic neví o čem je řeč a to je velmi smutné cca po 5 letech, kdy tato povinnost jbyla zavedena..Nemějte mi to za zlé.Ráda si přečtu vaše reakce.

    • Autor: olga

      Re: prosím o radu
      Podle Evrop.parlamentu a Rady ES č.852/2004
      je povinnost provozovatelů potravinářských podniků zajistit školení pracovníků v otázkách hygieny.Pokud jsou pracovníci proškoleni jak dlouho takové školení má platnost. Rok ,dva?Děkuji za poskytnutí rady

      • Autor: hygienička

        Re: prosím o radu
        Je samozřejmé, že rozsah potřebných vědomostí pracovníka má odpovídat jeho kvalifikaci a vykonávané činnosti. Domnívám se,že nikde není stanovena platnost školení.Pracovník se má vzdělávat průběžně t.j. celoživotně.Školící kurzy nejsou jediným nástrojem k zajištění vhodného školení.Mezi další školící nástroje patří informační kampaně profesioálních organizací nebo kompetentních orgánů, odborné publikace s postupy správné praxe apod. Přeji pohodový den.

    • Autor: Zdeny

      Re: prosím o radu
      Dobrý den,měla bych dotaz pro paní hygieničku,když zde odpovídala. Asi dva rodiče dětí z naší mateřské školky by chtěli,abychom dětem podávali na ranní svačinu převážně bílé pečivo-rohlík,housku.Místo chleba,který podáváme častěji. Myslím,že pro děti je vhodnější chléb,než bílé pečivo. Prosím o Váš názor na tuto problematiku. Děkuji.Prosím o názor i ostatní diskutující. Děkuji.

      • Autor: hygienička

        Re: prosím o radu
        Dobrý den, chápu,že je to někdy s rodiči těžké,ale strava by měla být pestrá,vyvážená a zdravá.
        Vycházím z doporučení MZ z roku 2005 (doporučení – zařazování během měsíce).
        PŘESNÍDÁVKY: doporučení
        med, džem 1x
        sladké pečivo 1x
        kaše neb mléč.výr 2x
        pomazánky: rybí 3x
        drůbeží 1x
        tvarohová 1x
        sýrová nebo sýr 4x
        drožďová 1x
        zeleninová 2x
        šunka 1x
        dle možností jiné 2x
        ODPOLEDNÍ SVAČINY:
        ovocný/zeleninový salát 4x
        domácí pečivo 3x
        jogurt, tvaroh, puding 3x
        celozrnné výr. 9x
        sýrová, tvarohová pomazánka 2x

        HLAVNÍ JÍDLA:
        drůbež 3x
        ryby 2x
        vepřové 4x
        hovězí, jiné 5x
        Bezmasé zeleni-nové (vč. luštěnin) 4x
        sladké jídlo 2x

        PŘÍLOHY Doporučení
        brambory 5x
        bramborová kaše 2x
        těstoviny 3x
        rýže 4x
        houskové knedlíky 2x
        bramborové knedlíky 1x
        luštěniny min. 1x
        POLÉVKY: Doporučení
        zeleninová preferovat
        luštěninová 3x
        drožďová 1x
        vývary umírněně

        • Autor: hygiemička

          Re: prosím o radu
          ZELENINOVÉ SALÁTY
          nebo OVOCE denně,
          preferovat sezónní ovoce a zeleninu

          MOUČNÍKY mléčné výr.
          s podílem celozrnné mouky,knackebroaty

          Přeji pěkný den.

    • Autor: ledvinka

      Re: prosím o radu
      Dobrý den, chtěla bych se zeptat p. hygieničky, zda je možné či vhodné občas dát dětem v MŠ na  odpolední svačinku tyčinku müsli. Děkuji.

      • Autor: silva

        Re: prosím o radu
        Samozřejmě že ano,dávám to už 15let,a to několikráte za měsíc,různé druhy,vždy s ovocem a pitím,,,bohužel,spotřeb,koš toto nezahrnuje,Rovněž m“usli sypané,různé druhy cereálií na jogurty,tvarohy apod.

        • Autor: Janaj

          Re: prosím o radu
          Dáváme stejně jako Silva tyčinka k tomu pití a ovoce.Spotřební koš tyčinky sice nezahrnuje,ale odepisujete si to v ovoci,ale asi býlo míněno spíše to musli a cereálie.

          • Autor: janka

            Re: prosím o radu
            Když děti něco nejí, myslím tím pomazánky, džem, med, a pod., dáváte jim něco jiného, nebo jen třeba suchý chléb. Já bych to nedělala, ale ptám se na názor vás. Děkuji.

          • Autor: Janaj

            Re: prosím o radu
            V dnešní době se člověk nestačí divi,zvlášť naše starší generace.V dnešní době nemají děti návyky z domu nevědí co jsou to pomazánky,ovoce zelenina , pro dnešní maminky je jednodušší dát dítěti nějakou přesnidávku ze skleničky,nebo jogurt a je vymalováno.A dítě pak dojde do MŠ a nejí naprosto nic.A pak učitelky snažte se ,ale u nás jsou i takový rodiče,že Vám řeknou když to nebude jíst tak mu to nedávejte a já Vám to klidně i podepíši.Takovým bych zakroutila krkem.Co na to ostatní děti,když se bude jednomu tolerovat a druhý má jíst.U nás se snažíte krůček po krůčku to děťátko na vše navyknout.Nedáváme žádné náhrady,říkáme tak ochutnej malý kousek,nenutíme a zase další den a tak až zjistí ,že je to dobré.Vůbec se těm dětem nedivím,že jim to nechutná,když to doma nedostanou a nikdy to neviděli.Takových je mnoho a dnešní maminky se nebudou obtěžovat s vařením , pak to tak vypadá.

          • Autor: Šárka

            Re: prosím o radu
            Pracuji jako vedoucí školní jídelny od roku 2003, s tímto problémem se potýkáme neustále. Některé děti chtějí místo pomazánky suchý chléb, nebo pečivo. Jenže dáte to jednomu a druhý den to chtějí už tři. Vůbec se mi to nelíbí, samozřejmě nemůžeme dětem nutit jídlo. Ale bohužel vše je o spolupráci učitelek a nás z kuchyně. V naší MŠ toto moc nefunguje, takže takové přesvědčování dítěte zní asi takhle – „stejně to nebude jíst“. Bojuji proti tomu už celou dobu, ale bezvýsledně. Je přesně vidět, na co jsou děti doma zvyklé – chleba se salámem, jogurt, pribináček, suchý rohlík, sladké atd. A to nemluvím o zelenině a luštěninách. Když dáme dítěti ke svačině chléb s máslem a k tomu nakrájenou zeleninu, některé se div nepozvrací. Co jim to proboha dáváme! Rozhodně dnešní maminky neklohní doma pomazánky, luštěniny a zeleninové saláty. Samozřejmě jsou děti, které jsou vděčnými strávníky, a sní, co dostanou na talíř.

          • Autor: Janaj

            Re: prosím o radu
            Šári to u nás máme právě učky dobré kočky, ta domluva funguje,ale dovedu si to představit,že to prostě někde tak je, to by měli vidět paní metodičky stravování,ale dnes je všechno jinak.A Váš příspěvek je zrovinka jak můj přes kopírák, všude stejný.

    • Autor: JIŘÍ

      Re: prosím o radu
      DOHADUJEME SE JAKÁ MÁ BÝT TEPLOTA JÍDEL
      K VÝDEJI ,DĚKUJI

      • Autor: hygienička

        Re: prosím o radu
        „§ 25 Vyhlášky 602/2006 Sb., kterou se mění vyhláška č. 137/2004 Sb.
        Podmínky uvádění pokrmů do oběhu

        Pokrmy nevydané ve lhůtě, která byla určena osobou provozující stravovací službu v rámci postupů založených na zásadách kritických bodů, nelze dále skladovat, opakovaně ohřívat ani dodatečně zchlazovat nebo zmrazovat. Teplé pokrmy se uvádějí do oběhu tak, aby se dostaly ke spotřebiteli co nejdříve, a to za teploty nejméně +60 stupňů oC. Teplým pokrmem se pro účely této vyhlášky rozumí potravina kuchyňsky upravená ke konzumaci v teplém stavu nebo udržovaná v teplém stavu po dobu uvádění do oběhu, rozvozu nebo přepravy.Pěkný den.

        • Autor: Jiří

          Re: prosím o radu
          DĚKUJI MOC .

          • Autor: Alena II.

            Re: prosím o radu
            Dotaz na paní hygieničku:
            Moje pracovnice se zúčastnily hygienického minima a přišly s tím, že studené pokrmy, jako např. zeleninové saláty nebo kompoty se dají uchovávat při teplotě do 14 o C, ale musíme to mít ošetřené v kritických bodech. Ráda bych se při tom odvolala na nějaké nařízení nebo vyhlášku. Byla byste tak hodná a mohla mi sdělit, kde bych to našla?

          • Autor: hygienička

            Re: prosím o radu
            Musím konstatovat,že mi není známo,že by došlo ke změně legislativy.Souhlasím s názorem pana Aleše. Víte mám svůj názor na školení ….domnívám se,že byl to omyl vzít nám možnost školit pracovníky v potravinářství, domnívám se,že máme odbornost,zkušenosti a hlavně víme co se děje v kuchyních.Dnes školí kde kdo (omlouvám se,neháži všechny lektory do stejného pytle) a potom to tak vypadá. Neuznávám „lektory – rychlokvašky „, kteří naúčtují několik set korun za rádoby školení a vědomosti nejsou valné. Jednoho jsem se zúčastnila a opravdu, kdybych byla kuchařka tak nevím zda bych neřekla,že to byla ztráta času. Přeji pěkný den.

          • Autor: Alena II.

            Re: prosím o radu
            Děkuji za odpověď. Potvrdila jste mi pouze to, co jsem si myslela. Napříště si na školení hygienického minima pozvu pracovnici z OHESu(nevím, jestli se to tak ještě jmenuje) a nebudu vyhazovat peníze za školení á 500,- Kč na osobu.

    • Autor: Jíťa

      Re: prosím o radu
      Paní Aleno,z jakého okresu jste?Nejste z K.H.?
      U nás s tím přišla kuchařka také.

      • Autor: Alena II.

        Re: prosím o radu
        Jsem z Prahy, ale možná, že lektorka byla stejná.

        • Autor: Anička

          Re: prosím o radu
          Dobrý den, nebyla to metodička školního stravování z MěÚ Praha 3 ?

      • Autor: Aleš jiný

        Re: prosím o radu 1
        Kolegyně domnívám se, že byste neměly nekriticky přebírat kdejaký názor prezentovaný na tzv. školení. Dnes je inflace školení, je to velice výnosná činnost, ovšem bez odbornosti. Doporučuji každou informaci si ověřit z více zdrojů a především vlastním studiem.
        Například „lektor“, který toto tvrdí, by měl být hnán, jak se říká „rychlým krokem“, možná i před soud a je absolutně odborně nekompetentní.
        Každý provozovatel je povinen studené pokrmy uchovávat a distribuovat, tak aby nedošlo k růstu patogenních mikroorganismů nebo tvorbě toxinů, nesmí je udržovat při teplotách, které by mohly vést k ohrožení zdraví.
        Velice stručně, při přípravě studených pokrmů máme dvě základní bariéry ochrany, když přeskočím stav vstupních surovin. Jednak zabránění kontaminace a jednak nízká teplota při zpracování, uchovávání a distribuci. Vypustit tu druhou je sebevražedné. Představa, že si to někdo tzv. „ošetří v systému kritických bodů“ tím, že si tam napíše vyšší teplotu a tím je krytý je naivní.

        • Autor: Aleš jiný

          Re: prosím o radu 2
          Asi je to všechno i trochu umělé a lobbysticky tlačené k tomu, aby provozovatelé hospod měli co nejvolnější ruce. A důrazně varuji před tím, aby stravování v naší oblastí podlehlo pokušení svést se na té vlně a zmírňovat hygienická pravidla.
          Hospodský podstrčí komukoli cokoliv, nikdo nikdy nedohledá, že újmu spotřebitel doznal v jeho hospodě. Naši strávníci jsou u nás denně a ti samí a je to také mimořádně citlivá skupina spotřebitelů.
          Jestli si mohu dovolit radit, tak zcela jednoznačně opírat se ve své hygienické praxi při přípravě pokrmů o původní znění vyhlášky 137/2004 Sb.. Její změkčení bylo zásadním ústupkem lobbyistickým tlakům a rozhodně ne ku prospěchu spotřebitele.

          • Autor: Alena II.

            Re: prosím o radu 2
            To Aleš jiný:
            pane Aleši, děkuji za vyčerpávající odpověď. Jsem stejného mínění jako Vy, a proto ,když přišly mé pracovnice ze školení, snažila jsem se to nejdříve nalézt v příslušných vyhláškách, ale protože jsem nic nenalezla – a co je psáno, to je dáno-proto můj dotaz.

    • Autor: Jiří

      Re: prosím o radu
      Prosím poraďte prosím: dělám výdejky vždy dem předem do 13 hod.ale na druhý den se rodiče domluví a vezmou si dítě po obědě domů.Jak to děláte já dávala ovoce ale teď se to rozmohlo a jde jich třeba i 14 a co teď, tak sem to začala svačinky kupovat za své,prosím jak to řešíte vy děkuji

      • Autor: Vivi

        Re: prosím o radu
        Dobrý den proč prosím neděláte výdejky v den vydávání obědů?

    • Autor: Hercová

      Re: prosím o radu
      Matka dítěte v MŠ si stěžuje na nevhodnost používání krabích tyčinek, nápoje colového typu – jedná se o nápoj firmy Linie Praha s příchutí Cola a na použití lískovooříškové nutelly 2x za čtvrt roku. Pomazánku z krabích tyčinek nám byla povolena před roky hygienou, proti nápojovým koncentrátům obohaceným jódem a slazeným částečně aspartamem snad také nejsou výhrady. Má někdo podobné zkušenosti a jak na ně reaguje?

      • Autor: xxxxx

        Re: prosím o radu
        Možná bych také měla výhrady k těmto potravinám. U nás v MŠ dětem „napodobeniny“ krabího masa plné „Eček“ nepodáváme. Raději uvaříme filetu a pomazánku vyrobíme z ní. Colové nápoje (Linie) také nepoužíváme, vychováváte k tomu, že hnědý nápoj je dobrý a děti se pak naučí pít kofoly a coly. Přečtěte si obsahy cukrů a eček. Vaříme čisté ovocné čaje a minimálně sladíme, hodně zařazujeme 100% koncentráty bez chemikálii (uchováváne v mrazáku) a děti piji také čistou vodu.
        Víte, jak je špatný tuk v nutelách. Ten nejhorší margarín. Když už chcete, tak vyrobte dětem „nutelu“ vlastní : z másla, cukru a kakaa, přislaďte třeba medem. Pěkný den.

    • Autor: Marča

      Re: prosím o radu
      Prosim o radu týkající se ryby Pangasius.
      Ryba obsahuje po rozmražení polovinu své váhy.
      Norma podle vyhlášky 107/2005 Sb. je stanovena na 100g.
      Při pečení / na česneku, na slanině, na křenu /
      je ztráta opravdu veliká. Kuchařka si vypracovala podnormu na 125g.
      Hotová porce je opravdu malá.
      Můžete mi poradit jak to děláte Vy?
      Nevím jestli si obhájím ještě větší navýšení normy.
      Moc Vám děkuji.

      • Autor: xxxxx

        Re: prosím o radu
        Také se nám to u ryby pangasius stáva. Tuto rybu, která je v plátcích, používáme do sekané, kde přidáme zeleninu a pohanku. Pokud dáváme rybu přírodně, kupujeme pangasius lisovaný v kvádrech, které krájíme na plátky. Tento výrobek je o něco dražší, ale maso je vyníkající, drží u sebe a není ztráta.

        • Autor: Martinka

          Re: prosím o radu
          Jste si opravdu jisté, že používáte pravého pangasia? Beru tuto rybu několik let, je dražší, ale právě proto, že není ta ztráta po rozmražení se vyplatí. Ještě je výborná mahi-mahi.

      • Autor: eva 2

        Re: prosím o radu
        Není pangas jako pangas, já kupuji od dodavatele a ten má pouze 10% obsah vody a jsem si jistá, že to ani snad nedodržuje. Jsem naprosto spokojená, ryba krásně drží tvar i velikost a chuti raději ani nemluvím.Děláme z tí pomazánku,polévku i hlavní jídlo na všechny možné způsoby.Rozhodně se podívejte jaký obsah vody má dodávané zboží – dodavatel je povinnen tento údaj zveřejnit/měl by být na balení/.Pokud je vyšší jak 15-20% kupujete draze balenou vodu a poohlédla bych se po jiném dodavateli. V nákupních centrech se některé druhy file /většinou mleté obalené/ pohybují s podílem vody až 60%, což je víc nežli alarmující o ceně nemluvím.Pangase kupuji za 90.-+DPH a Mahi-mahi se pohybuje okolo 135.-+DPH

      • Autor: Dáša 23

        Re: prosím o radu
        Dobrý den,měla jsem ten samý problém,změnila jsem dodavatele a je po problému.Kupuji pangase top kvalitu v akci za 76,20kč /kgjinak za 80,10kč/kg a má přesně 15% vody.

    • Autor: Marča

      Re: prosím o radu
      Děkuji za odpověď.
      Chtěla jsem se dozvědět Vaší normu / gramáž/
      u pečených ryb. Mohu poprosit o rybu mahi – mahi?
      Náš dodavatel jsou Vodňany.
      Pěkný den a díky.

      • Autor: Mart

        Re: prosím o radu
        Dobrý den
        pangasia normujeme 10, 12 a připočítáváme k celkové váze 15% na vodu.

        • Autor: magdalena

          Re: prosím o radu
          Ano i já to tak dělám.15 % na vodu.

          • Autor: Valentýna

            Re: prosím o radu
            Norma na ryby je 125 g, Pangase praktikujeme tak, že jej dopékáme dle potřeby a děti si mohou přidávat dle libosti. Ryb není nikdy dost.

    • Autor: zdeňka

      Re: prosím o radu
      Beru pangase z Mraza,jsou to jednotlivě zamrazené filety o váze 25dkg,po rozmrazení 16 dkg,tzn.36% vody a dodavatel deklaruje 20% vody.Volala jsem dodavateli a bylo mi řečeno,že oni za to nemohou,ryba se zamrazuje už u výrobce.Tak už zbývá asi jen inspekce.

    • Autor: Zdeňka

      Re: prosím o radu
      Dobrý den.Paní Dášo, napište prosím od koho pangase berete.Děkuji a přeji všem slunný víkend.

      • Autor: Dáša 23

        Re: prosím o radu
        Dobrý den pangase beru od firmy Frostman s r.o. je to z mrazírny Dýšina a.s…Obchodním zástupcem je pan Hamršmíd e-mail j.hamrsmid@seznam.cz

    • Autor: bohy

      Re: prosím o radu
      Dobrý den, prosím o Vaše názory na cenu oběda pro děti ze ZŠ, které se účastní různých soutěží. Je nutné, aby tyto „cizí děti“ platily i cenu jako cizí strávník? Je to v rámci jejich výuky – mat.,přírod.soutěže a také LŠU soutěže.
      Děkuji za rychlou odpověď

      • Autor: Lily

        Re: prosím o radu
        Vybrala bych od nich cenu oběda pro danou kategorii a na jejich školu bych zaslala fakturu na úhradu mzdových a provozních nákladů a vedla bych je v hospod. činnosti jako akci.

        • Autor: bohy

          Re: prosím o radu
          Děkuji za tu rychlost, je to jistě jedna z možností, ale je to většinou akce na jeden oběd a děti jsou třeba z 10 škol. To už by bylo jednodušší vybrat kalkul. cenu od nich.
          Jde mi vlastně o to, že ve vlastní jídelně si odhlásí oběd za cenu potr. a v jiné jídelně si musí zaplatit i režie? Nebo je na vedoucí zdali tuto režii „utáhne“ pro jednou, z vlastního rozpočtu!

          • Autor: Lily

            Re: prosím o radu
            Pokud je to takto, tak bych to asi neřešila a napsala bych je do tříd – stejně všichni žáci na obědy nechodí a průměrem to vyjde skoro stejně.

          • Autor: JanaV.

            Re: prosím o radu
            Já je počítám s režiemi. Celou cenu u mě platí ten, kdo si to objedná. Kdo tu akci pořádá. Většinou cenu obědů mají započítánu v ceně pořádání….Nebo v dotacích. Když je tam nedáte, tak vy pak jen šetřite a oni víc vydělají. A vy jím vařite zadarmo.

    • Autor: Peťa

      Re: prosím o radu
      Zdravím, chtěla bych se vrátit k tématu HACCAP. Pracovník firmy, která nám před x lety toto vypracovávala a vzala si za to strašný peníze, chce písemně změnit údaje, které nastaly z vyhlášky 825/2004.Samozřejmě, že si zase naúčtují šílený peníze. Ředitel na to chce přistoupit, chce mít klid, ale já jsem to odmítla, protože změny jsou, ale zjednodušené a dají se ústně obhájit. Mám vypracovat nějaké prohlášení písemně, aby bylo všechno OK? Děkuji za odpověď.

      • Autor: Maty

        Re: prosím o radu
        Mám vypracovaný dodatek – oficiálně ze školení to je možné a platné!
        Myslím,že vám ho můžu i přeposlat:

    • Autor: adka

      Re: prosím o radu
      Zdravím mám podobný probléb jak sestavit HACCP potřebuji se něčeho chytit, nerada bych sestavila nesmysli, jsem v tomto velice krátce. Děkuji

      • Autor: Monik

        Re: prosím o radu
        Doporučuji nikomu nic neplatit. Většinou Vám sestaví haldu formulářů na vyplňování, které v praxi pak stejně nikdo nemá čas vypisovat. Nebo je vypisuje formálně po provozu a je to k ničemu.
        HACCP si sestavte sama, poté zkonzultujte s hygienou a máte to přesně na Váš provoz.

        Materiály najdete na webu. Strávíte u toho více času, ale budete to pak mít v malíčku. Půjčte si od nějaké blízké kolegyně časopis Výživa a potraviny, kde načerpáte, ve starších číslech, spoustu materiálu.

        Rozumný ředitel Vás i pochválí, že jste ušetřila spoustu peněz.

    • Autor: silva

      Re: prosím o radu
      Dobrý den prosila bych o radu, jestli máte někdo nějaké zkušenosti s konvektomaty značky UNOX konkrétně s 10 zásuvy. Myslím jak dlouho je máte a jaké byly za tu dobu závady apod. děkuji

    • Autor: paja

      Re: prosím o radu
      Zdravím jak to máte o prázdninách máte děti i maminek které jsou na mateřské nám převládají děti nezaměstnaných maminek.děkuji

    • Autor: Moderátor

      Dodržujte pravidla diskuse
      Pro dotazy na jiná témata než HACCP si vytvořte samostatná diskusní fóra. Bude-li se nedodržování tématu opakovat, bude tato diskuse uzavřena.

      Před odesláním příspěvku si ho po sobě přečtěte. V posledním dotazu je asi 8 chyb. To vám nevadí?

    • Autor: Veronika

      Re: prosím o radu
      Dobrý den, měla bych dotaz na paní hygieničku. Od září začínám pracovat v MŠ, úklid, vydávání obědů, svačin apod. Mám gelové nehty a zajímá mě jestli je můžu mít i při této práci. Díky

    • Autor: Anonymní

      Diskuse ukončena pro opakované porušení Pravidel diskuse, bod 4 (nedodržení tématu diskuse).

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se