Přeskočit na obsah

Prosím o radu jak na výpek

  • Autor: Ivča

    Prosím o radu jak na výpek
    Nemohl by mi někdo poradit, jak připravit chutný výpek – šťávu k pečenému masu. Při množství porcí 100-120 a na 100g masa nemáme tolik výpeku aby stačil k vyrobení chutné šťávy např.ke knedlu, vepřu, zelu. Výpek se sádlem pečeme s rozmíchanou moukou, pak ředíme a dochucujeme, ale výsledkem je taková moučná omáčka. Jak vyrobit na takovéto množství chutný výpek, zvlášť třeba u uzeného masa tam je to ještě horší. Mohl by mi někdo pomoci? Děkuji mnohokrát za případné rady. Iva

    • Autor: Zdena

      Re: Prosím o radu jak na výpek
      Vaříme asi 140 obědů, výpek děláme v troubě na hlubokých pekáčích stejným způsobem,jako vy, neděláme ho hustý, důkladně provaříme.Má pěknou zlatou barvu,dochucujeme jen solí. Uzené dělám s luštěninami mastíme ramou. Někde jsem četla recept na uzené s knedlíkem a švestkovou omáčkou,ale nikdy jsem to nezkoušela,jinak bych uzené maso s knedlíkem a zelím mastila sádlem,což neunese spotřební koš. Hezký zbytek dne.

    • Autor: baruna51

      Re: Prosím o radu jak na výpek
      miláčci neříkejte mi, že neznáte různé šťávy z pečeně, drůbeží šťávy,k uzenému atd. jako hotový výrobek od všech možných firem.Nejsem zastáncem „instantní kuchyně“ ale tyto výrobky jsou neocenitelné.V tom množství nikdy neuděláte dostatek šˇávy a děti šťávu milují, takže stačí se informovat u dealerů…zdravím

      • Autor: Mir.

        Re: Prosím o radu jak na výpek
        Také se divím, že se dnes tímhle někdo zabývá. S různými štávami a vývary „z pytlíku“ máme dobré zkušenosti.

        • Autor: Zdena

          Re: Prosím o radu jak na výpek
          To si snad děláte srandu,udělat štávu a vývar z pytlíku dokáže každý, na to snad nepotřebujete kuchařku.O finanční a zdravotní stránce nemluvím.K Vám bych na oběd dítě neposlala.

    • Autor: kamil

      Re: Prosím o radu jak na výpek
      Nevěřím vlastním očím a hlavně žasnu.Základní věc jako štáva k masu by měl snad zvládat každý kuchař-ka.Paní Ivo kdo u Vás vaří?Má vůbec vyuční list?

      • Autor: Martina

        Re: Prosím o radu jak na výpek
        Já bych se chtěla zastat kuchařek, protože opravdu dostatek šťáv pociťujeme i my, jako malá jídelna. Děti ke své porci masa snědí více šťávy, než by se z masa dalo udělat, a proto my sice používáme různé pytlíkové šťávy, ale pouze jako dochucení té naší masové a to si myslím není na závadu a své děti do naší jídelny s radostí pouštím a dívám se na „boule za ušima“!!!

      • Autor: Martina

        Re: Prosím o radu jak na výpek
        Já bych se chtěla zastat kuchařek, protože opravdu dostatek šťáv pociťujeme i my, jako malá jídelna. Děti ke své porci masa snědí více šťávy, než by se z masa dalo udělat, a proto my sice používáme různé pytlíkové šťávy, ale pouze jako dochucení té naší masové a to si myslím není na závadu a své děti do naší jídelny s radostí pouštím a dívám se na „boule za ušima“!!!

    • Autor: Andrea

      Re: Prosím o radu jak na výpek
      Zdravím, zaujímalo by ma, ako ste vyriešili tento problém, ktorý ste tu pred rokmi písali. To ste všetci prešli k umelinám? Už počujem Zdeňka ako nadáva :)) Mne bolo vyčítané, že sa tu varí ako za komunistov – samé UHO. Som z toho paf. Ide urobiť chutne a „pekne – na oko“ napr. vepřové na kmíně s bramborem? Keď si vezmem do ruky nové normy, hneď prvý recept je UHO – cibulový základ a toto sa opakuje skoro všade.
      Mám ešte jeden dotaz. Je nutné k ryži urobiť vždy hafo šťavy? Normálne keď sa dívam v telke, nikdy nevidím, že by ryža plávala v šťave. Kuchárka mi tvrdí, že keď tam nie je šťava, že sa dusí. Ja pochádzam z iných pomerov a iných zvyklostí a tak mám trochu pochybnosti o kuchárkyných názoroch. Dúfam, že ma tu nezdrbete…nemám ešte moc skúseností…Díky

      • Autor: evakk

        Re: Prosím o radu jak na výpek
        zdravím kuchaře i kuchařky – problém šťávy řeším následovně… používáme hodně cibule do základu a to i do pečeného masa. cibul na omáčky je nutné nechat hodně v základu zhnědnout – nesmí se připálit,zhořkla by – , cibul v pečeném mase nám zhnědne při pečení. Do pečeně přidáme kromě soli a kmínu také trochu mletého zázvoru-maso nám provoní a šťávu zabarví / je to koření,které má čisticí schopnost pro organismus a v malém množství neškodí ani dětem/. šťávu na pečeni zahušťujeme hladnou moukou,kterou přidáváme již během pečení, při skončení maso vyjmeme a ˇšťávu dovaříme na kamnech,přičemž ze stran pekáče seškrabáváme výpek-ten nám zabarví zbytek šťávy. Při hnědých omáčkách je dobré tuk rozdělit na dvě části,z první udělat základ a druhou část použít na přípravu jíšky,kterou pak pokrm zahustíme – barva jíšky nám určuje barvu omáčky.
        Hotové šťávy a výpeky je možné taky použít,ale při stravování dětí by mělo být jejich užití spíše vyjímkou.
        tak snad jsem alespoň trochu pomohla…

        • Autor: jarina

          Re: Prosím o radu jak na výpek
          dobre ste to napisali schvalujem postup veduca z Nitry

      • Autor: majka 1

        Re: Prosím o radu jak na výpek
        Milá Andreo, je pravda, že v Čechách je zvykem mít k rýži hodně šťávy, je to takový náš národní zvyk. Třeba v čínské kuchyni se jí rýže téměř nasucho, protože hůlkami by to snad ani jinak nešlo. Naše kuchařka má tentýž problém, když nemá hodně šťávy, je z toho nervózní. A dospělí to také vyžadují, také třeba důchodci a cizí strávníci, kteří odebírají obědy do nosičů si přímo řeknou o více šťávy, ať to nemají suché.

        • Autor: Andrea

          Re: Prosím o radu jak na výpek
          Ďakujem za Vaše odpovede, určite ste mi pomohli. Diskutovala som to aj s inou vedúcou a preberiem to aj s kuchárkou. Majka, je to tak, kuchárka je z mála šťavy nervózna. Asi je to tak silný zvyk, že je lepšie sa ho držať 🙂 Hlavne aby boli stravníci spokojní a chutilo im.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se