provařenost k 31.12.
Zajímalo by mne jak řešíte zůstatek k 31.12. ať úsporu, nebo provařenost. Převádíte tuto částku do dalšího roku, nebo umoříte v roce aktuálním a začínáte od nuly. A zajímalo by mne to v souvislosti s náklady a výnosy. Náklady na potraviny by se měly rovnat výnosům za stravné , co tedy s částkou, která zbyde. Dík
Re: provařenost k 31.12.
V novém roce začánáme od 0 (už několik let). Máme s účetní domluveno, že finanční bilance ke konci roku bude ve všech kategoriích strávníků do +/- 1,- Kč.
Re: provařenost k 31.12.
Naše nová paní metodička nám při loňském setkání s vedoucími oznámila, že vařit na konci roku na nulu je podezřelé a proto se na takovou vedoucí při kontrole zvlášť zaměří. Uznává provaření nebo ušetření do částky limitu jednoho dne.Tak jsem se podle toho zařídila.
Re: provařenost k 31.12.
Na konci roku končíme na nule. Snažím se mít na skladě třeba jablka, které na konci odepíšu podle částky, která tomu rozdílu odpovídá a v první výdejci to na začátku roku opravím. Jinak celý prosinec hlídám , aby rozdíl nepřesahoval jednu nebo dvě stovky. Vaříme 350 obědů. Naučíla jsem se to hlídat o prázdinách kdy vařím pro cizí strávníky a k tomu mám desetinenní stravování sportovců, tak se snažím, aby společné obědy bez plusů a mínusů. Tak mi vychází léto bez provaření.
Re: provařenost k 31.12.
Končím také s rozdílem do + – 10,-Kč a vyrovnávám ovocem nebo kompotem. Ke konci roku se snažím být mírně v plusu a pak to jde, no a děti to ovoce dostanou hned první dny v novém roce. Pokud bych dodržovala normy, tak toho asi nedocílím při 500 strávnících.
Re: provařenost k 31.12.
A v čem je problém? Copak se tak liší 31.12. a 1.1.?A z čeho vaříte první den po novém roce, když jste údajně na nule? To běžíte do obchodu všechno koupit?Účetnictví si se vším přeci poradí. Tedy i s provařeností. A to takhle řešíte i přeplatky a nedoplatky strávníků?
Re: provařenost k 31.12.
Nejsem účetní, ale právě účtárna na mě chce co nejmenší finanční rozdíl ke konci roku. Souhlasím s tím, že z hlediska stávníků by to bylo rozumější koncem června, kdy odchází deváté třídy. Jinak ten rozdíl koncem prosince u nás nuluje .
Re: provařenost k 31.12.
Jak se může metodička zaměřovat na tu jídlenu, která se snaží mít provařenost co nejmenší? na jedné straně nás tlačí zřizovatel, ať je rozdíl mezi normou a výdejem co nejmenší, a na straně druhé vám metodička řekne podle mě takový nesmysl. U nás celý prosinec hlídáme a stejně se na konci roku musí trochu přemýšlet a třeba vykázat kompot nebo nějaká jiná příloha, která může zůstat na skladě přes rok a dá se dětem po novém roce již vykázané. Jinak to v praxi opravdu nejde.
Re: provařenost k 31.12.
Je mi líto,ale je to tak, jak jsem napsala.Mnoho let jsem nulovala tak jako Vy, ale po přednášce paní metodičky postupuji jinak. Tvrdila, že k dosažení nuly se musí jídelníček upravovat /švindlovat/ a proto na nule netrvá, ba naopak a při kontrole se na to zaměří. Neskončila jsem nulou, ale rozdílem několika desítek korun a uvidíme, co se bude dít.
Re: provařenost k 31.12.
Nenapsala jsem , že mi také přesně na nule nekončíme, dříve bylo domluveno se zřizovatelem, že se má končit +- 500,- Kč, ale to se mi zdá dost vysoká částka, tak se snažím dostat se co nejblíž nule, ale rozdíl mi také vychází spíše v desítkách korun. Tak je to aspoň na našem zařízení.Vaříme 250 jídel, včetně MŠ, cizích a ZŠ.
Re: provařenost k 31.12.
Zostatok k 31.12.- rozhodne nemôžem mať mínusové finančné čerpanie a to plusové v čo najnižšej čiastke. Nemáme určenú čiastku. Samozrejme na sklade potraviny zostávajú v primeranom množstve, aby som prvé dni mala z čoho variť. Taktiež ku koncu roka musím mať vyplatené všetky fa, čiže nesmie byť nevyfakturovaný tovar.
provařenost k 31.12.
Autor: elen
provařenost k 31.12.
Zajímalo by mne jak řešíte zůstatek k 31.12. ať úsporu, nebo provařenost. Převádíte tuto částku do dalšího roku, nebo umoříte v roce aktuálním a začínáte od nuly. A zajímalo by mne to v souvislosti s náklady a výnosy. Náklady na potraviny by se měly rovnat výnosům za stravné , co tedy s částkou, která zbyde. Dík
Autor: inka
Re: provařenost k 31.12.
V novém roce začánáme od 0 (už několik let). Máme s účetní domluveno, že finanční bilance ke konci roku bude ve všech kategoriích strávníků do +/- 1,- Kč.
Autor: ziss
Re: provařenost k 31.12.
Naše nová paní metodička nám při loňském setkání s vedoucími oznámila, že vařit na konci roku na nulu je podezřelé a proto se na takovou vedoucí při kontrole zvlášť zaměří. Uznává provaření nebo ušetření do částky limitu jednoho dne.Tak jsem se podle toho zařídila.
Autor: Majka
Re: provařenost k 31.12.
Na konci roku končíme na nule. Snažím se mít na skladě třeba jablka, které na konci odepíšu podle částky, která tomu rozdílu odpovídá a v první výdejci to na začátku roku opravím. Jinak celý prosinec hlídám , aby rozdíl nepřesahoval jednu nebo dvě stovky. Vaříme 350 obědů. Naučíla jsem se to hlídat o prázdinách kdy vařím pro cizí strávníky a k tomu mám desetinenní stravování sportovců, tak se snažím, aby společné obědy bez plusů a mínusů. Tak mi vychází léto bez provaření.
Autor: olina
Re: provařenost k 31.12.
Končím také s rozdílem do + – 10,-Kč a vyrovnávám ovocem nebo kompotem. Ke konci roku se snažím být mírně v plusu a pak to jde, no a děti to ovoce dostanou hned první dny v novém roce. Pokud bych dodržovala normy, tak toho asi nedocílím při 500 strávnících.
Autor: simi
Re: provařenost k 31.12.
A v čem je problém? Copak se tak liší 31.12. a 1.1.?A z čeho vaříte první den po novém roce, když jste údajně na nule? To běžíte do obchodu všechno koupit?Účetnictví si se vším přeci poradí. Tedy i s provařeností. A to takhle řešíte i přeplatky a nedoplatky strávníků?
Autor: xxxx
Re: provařenost k 31.12.
Sklad a provařenost je rozdíl.
Autor: OLINA
Re: provařenost k 31.12.
Nejsem účetní, ale právě účtárna na mě chce co nejmenší finanční rozdíl ke konci roku. Souhlasím s tím, že z hlediska stávníků by to bylo rozumější koncem června, kdy odchází deváté třídy. Jinak ten rozdíl koncem prosince u nás nuluje .
Autor: Anna
Re: provařenost k 31.12.
Jak se může metodička zaměřovat na tu jídlenu, která se snaží mít provařenost co nejmenší? na jedné straně nás tlačí zřizovatel, ať je rozdíl mezi normou a výdejem co nejmenší, a na straně druhé vám metodička řekne podle mě takový nesmysl. U nás celý prosinec hlídáme a stejně se na konci roku musí trochu přemýšlet a třeba vykázat kompot nebo nějaká jiná příloha, která může zůstat na skladě přes rok a dá se dětem po novém roce již vykázané. Jinak to v praxi opravdu nejde.
Autor: ziss
Re: provařenost k 31.12.
Je mi líto,ale je to tak, jak jsem napsala.Mnoho let jsem nulovala tak jako Vy, ale po přednášce paní metodičky postupuji jinak. Tvrdila, že k dosažení nuly se musí jídelníček upravovat /švindlovat/ a proto na nule netrvá, ba naopak a při kontrole se na to zaměří. Neskončila jsem nulou, ale rozdílem několika desítek korun a uvidíme, co se bude dít.
Autor: Anna
Re: provařenost k 31.12.
Nenapsala jsem , že mi také přesně na nule nekončíme, dříve bylo domluveno se zřizovatelem, že se má končit +- 500,- Kč, ale to se mi zdá dost vysoká částka, tak se snažím dostat se co nejblíž nule, ale rozdíl mi také vychází spíše v desítkách korun. Tak je to aspoň na našem zařízení.Vaříme 250 jídel, včetně MŠ, cizích a ZŠ.
Autor: eta-S
Re: provařenost k 31.12.
Zostatok k 31.12.- rozhodne nemôžem mať mínusové finančné čerpanie a to plusové v čo najnižšej čiastke. Nemáme určenú čiastku. Samozrejme na sklade potraviny zostávajú v primeranom množstve, aby som prvé dni mala z čoho variť. Taktiež ku koncu roka musím mať vyplatené všetky fa, čiže nesmie byť nevyfakturovaný tovar.