Přeskočit na obsah

receptury

  • Autor: Milka

    receptury
    Prosím všechny: sestavovat jídelníčky není žádný „med“. Tady na portálu jsou receptury, ale věřím, že vznikají další a další, máte různá krajová jídla… Buďte někdo tak hodný, pošlete mi např. recepturu na bramborák na plechu, velikonoční nádivku,jídla z luštěnin a vaše speciality. Ráda udělám totéž. Předem všem ochotným děkuji.

    • Autor: Veselá

      Re: receptury
      Dobrý den,jsem na tom asi stejně.Sestavuji jídelníček se dvěma druhy jídel a nevím si taky rady.Máme k tomu ještě školku,která je na 2.stupni ZŠ a o to je to asi horší.Pokud by někdo poradil,byla bych moc ráda za radu. Předem děkuji Veselá

    • Autor: alwei

      Dobrý den. Od receptur se posunu kousek dál k normování. Prosím o radu, jsem ve funkci vedoucí stravovny pouze krátkou dobu a potřebovala bych poradit, jak ošetřit vaření příloh jestliže nestačí norma. Můžu ji překročit? Dávám většinou i o půl kila těstovin nebo rýže navíc, ale pořád si strávníci stěžují, že mají málo. Přepočet míváme okolo 95-100. Děkuji.

    • Autor: alwei

      Dobrý den. I druhý dotaz se týká normování, tentokrát ryb. Třeba pečená ryba na másle. Koupím 15 kg ryb, upeču a zbyde mi plno vody a 10 kg ryb. Můžu opět zvednout množství nad normu. Opět nespokojení strávníci, se díví že ten malý kousek, který jim náleží má splňovat jejich normativní příděl. Nebo máme kupovat čerstvé ryby bez vody? Děkuji.

      • Autor: ved.

        Hlavně u ryb je tento problém velice známý, to by snad i ta kontrola musela uznat, vdyť to v televizi v novinách pořád rozmazávají a jak píše níže andy dnes už jsou normy jen doporučující to by si snad každá z nás dovedla obhájit, ale trošku poradím koukejte se v nabídce kde ryba není třeba glazovaná a i dodavatelé hodně poradí, také už vědí, že chceme ryby, které toliko vody nevypustí.

      • Autor: majka 1

        kupujte ryby s označením (seafrozen=zamraženo na moři). Jsou sice o něco dražší, ale obsahují minimum vody. když si to pak přepočtete na čistou surovinu po rozmrazení, tak se dostanete na stejné peníze a kvalita je u těchto ryb nesrovnatelně vyšší. Už Tomáš Baťa prohlásil, že není tak bohatý, aby si mohl dovolit kupovat levné věci.U potravin to platí dvojnásobně!

      • Autor: janah

        Dobrý den,
        ryby pro všechny kategorie strávníků používám
        neobalované porce 120 g.
        Plnění koše je závazné a při výběru ze dvou jídel
        je musím zařadit 3 x měsíčně a 1x polévku.
        Přeji hezký den

    • Autor: Andy1

      Dobrý večer, normy nejsou již tak závazné jako v minulosti. Pokud máte dostatek financí není problém vše nadnormovat.

    • Autor: zusas

      U masa – na zadní stranu výdejky si rozepíšeme počet dětí podle kategorií krát dekagramy, např. 95 dětí x 5 dkg (pro MŠ 0-6 let), dál 8 dětí x 6 dkg (7-10 let). Pokud dáváme ryby, porce zvětšíme, ale rozepisujeme, aby to bylo přehledné. Přílohy normujeme také podle skutečné spotřeby, podle zkušeností. Např. špaget se sní určitě víc, tak nadnormujeme.

    • Autor: alwei

      Děkuji za odpovědi. Ale mám ještě jeden problém, s nímž si nevím rady. V naší školičce občas některá ze tříd peče štrůdl nebo linecké, vaří polévku, kompot, atd…., co s tím. Suroviny mají svoje, jen si půjčí plech, hrnec a po kuchyni chtějí, abychom jim to upekly, uvařily. Nebo celá školka peče na vánoce perníčky, suroviny jsou z MŠ a vše ostatní také, zase jen to pečení. Jak správně postupovat, kde to všechno zaznamenat? Děkuji.

      • Autor: Monik

        Zkuste si do MŠ přivést „svoje“ děti a vezměte je pohrát si do tříd s ostatními. Poťouchlé, ale stejné, jako když úči chtějí u Vás péct ze svých surovin.

        • Autor: ved

          Je to zase vše o lidech, klidně jim na vánoce jejich vyrobené perníčky upečeme. Jinak přes rok ničím neobtěžují. Jsem asi ze staré školy a líbí se mě, když se aspoň nějaké tradice dnešní děti zůčastní. Poslouchají, koledy a u toho vyvalují a vykrajují to je moc pěkné. A přece jim neřeknu, že neupečem.

      • Autor: majka 1

        My jsme s dětmi ze ŠD také o ředitelském volnu pekli pizzu. Zadělali jsme jim těsto, pak jsme uvázali jednorázové zástěry,probrali důležitost mytí rukou… Naskládali si na těsto suroviny, pak po čas pečení malovali a nakonec snědli oběd, na kterém se podíleli svou prací. Nevidím na tom nic špatného – pokrm prošel tepelnou úpravou a kuchařka jej vydala na talíř. Skvělá osvěta, kterou si děti určitě zapamatují a oběd beze zbytků!!!

    • Autor: zdenda

      Dobrý večer,u nás peču s dětmi ze školy na vánoce
      vánočky.Děti s učitelkou si přinesou nakoupené věci,já jim zadělám těsto,oni přijdou upletou si je a potom je upečeme.Má to ohromný ohlas.

    • Autor: alwei

      Asi jsme si nerozuměly. Tady nejde o pečení, ale o správný postup. Přece nemůžu dávat materiál, když se jedna z osmí tříd rozhodne, že upeče štrůdl, vlastně to tak všechny děti ve školce zaplatí ze svého stravného, aniž by z toho něco měly. Něco jiného právě je, kdy všechny třídy pečou perníčky. Slyšela jsem, že to musí být vedeno ve výdejce, že ta a ta třída peče perníčky, prý z toho kdosi doslal pokutu, protože to může vypadat, že si je tam pečou zaměstntnci kuchyně. Pokračování.

    • Autor: alwei

      Asi jsme si nerozuměly. Tady nejde o pečení, ale o správný postup. Přece nemůžu dávat materiál, když se jedna z osmí tříd rozhodne, že upeče štrůdl, vlastně to tak všechny děti ve školce zaplatí ze svého stravného, aniž by z toho něco měly. Něco jiného právě je, kdy všechny třídy pečou perníčky. Slyšela jsem, že to musí být vedeno ve výdejce, že ta a ta třída peče perníčky, prý z toho kdosi doslal pokutu, protože to může vypadat, že si je tam pečou zaměstntnci kuchyně. Pokračování.

      • Autor: ved.

        Tak to jsme si asi opravdu nerozuměli, v žádném případě ze skladu nic nevydávám, pokud pečou perníčky suroviny obstarává MŠ. Já měla za to, že vám jde jen o pečení -šoupnutí do trouby. Pokud chtějí paní učitelky něco tvořit je to od nich pěkné, ale za penízky které vybírají od rodičů třeba na kulturu, zájezdy a tak podobně. Nekomplikujte si život ze skladu ani náhodou. Pěkný den.

    • Autor: alwei

      Tady u toho, když všichni postupně pečou, můžu vydat i materiál, protože to snědí všechny děti, vlastně si na to přispěly způsobem stravného. Dokonce mám pocit, že se může péct až po pracovní době, aby nedošlo ke kontaminaci. Vemte si, že se materiál, plechy přenáší do prostředí třídy a hromady dětí. Má s tím někdo zkušenosti. Poraďte! Budu klidně péct, ale chci správně postupovat a ne, že ze to ještě dostanu pokutu.

      • Autor: ved

        No a na to, že máte tolik tříd, tak ani nevím jak by to bylo proveditelné v době kdy se v kuchyni vaří hlavní jídla, vůbec bych nepřipustila dopoledne něco takového.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se