Re: Recepty z cizrny a jáhel
U nás ve školce připravujeme dětem jáhlový nákyp a máme s ním úspěch.
1/4 kg jahel 3x spaříme vroucí vodou, pak dáme do hrnce s 1/2 litrem vody vařit. Když začne kaše houstnout, přilejeme 1/4 l mléka a dovaříme (trošku osolíme). Takto uvařenou jáhlovou kaši necháme schladnout. mezi tím si umícháme 1/4 kg tvarohu, 4 dkg tuku, trochu skořice, 2 žloutky, rozinky a podle chuti med. Do tohoto základu vmícháme vychladlou jáhlovou kaši a sníh ze 2 bílků. Poklademe čerstvým, mraženým nebo kompotovaným ovocem podle chuti a zapečeme. Je to opravdu moc dobré. Tato dávka je na 1 plech.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
U nás ve školce připravujeme dětem jáhlový nákyp a máme s ním úspěch.
1/4 kg jahel 3x spaříme vroucí vodou, pak dáme do hrnce s 1/2 litrem vody vařit. Když začne kaše houstnout, přilejeme 1/4 l mléka a dovaříme (trošku osolíme). Takto uvařenou jáhlovou kaši necháme schladnout. mezi tím si umícháme 1/4 kg tvarohu, 4 dkg tuku, trochu skořice, 2 žloutky, rozinky a podle chuti med. Do tohoto základu vmícháme vychladlou jáhlovou kaši a sníh ze 2 bílků. Poklademe čerstvým, mraženým nebo kompotovaným ovocem podle chuti a zapečeme. Je to opravdu moc dobré. Tato dávka je na 1 plech.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
U nás ve školce připravujeme dětem jáhlový nákyp a máme s ním úspěch.
1/4 kg jahel 3x spaříme vroucí vodou, pak dáme do hrnce s 1/2 litrem vody vařit. Když začne kaše houstnout, přilejeme 1/4 l mléka a dovaříme (trošku osolíme). Takto uvařenou jáhlovou kaši necháme schladnout. mezi tím si umícháme 1/4 kg tvarohu, 4 dkg tuku, trochu skořice, 2 žloutky, rozinky a podle chuti med. Do tohoto základu vmícháme vychladlou jáhlovou kaši a sníh ze 2 bílků. Poklademe čerstvým, mraženým nebo kompotovaným ovocem podle chuti a zapečeme. Je to opravdu moc dobré. Tato dávka je na 1 plech.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dejte pak vědět jak jste uspěli. Pokud má někdo nějaký dobrý recept ze zdravých surovin, uvítala bych inspiraci. Dík
Autor: ivča
Re: Recepty z cizrny a jáhel
My z toho vaříme polévky-cizrnová:máslo 50,cizrna 250,oves.vločky 100,česnek,mrkev,sůl.Cizrnu uvaříme do měkka,osmažíme nastrouhanou mrkev na másle,přidáme vločky,přidáme do uvařené luštěniny a vaříme cca 1/2 hod.Ochutíme česnekem a celerovou natí.
Jáhelná-jáhly 200,olej 50,cibule 110,mrkev 130,celr 130,květák 130,sůl
Jáhly vypereme a spaříme vařící vodou.Na oleji osmahneme cibulku,přidáme nastrouhanou mrkev,celer a také osmahneme.Zalijeme vodou,přidáme nakrájený květák a jáhly,sůl a vaříme do měkka.Nakonec přidáme petžrlovou nať.Doufám,že Vám bude chutnat.Zdraví Ivča.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
My z toho vaříme polévky-cizrnová:máslo 50,cizrna 250,oves.vločky 100,česnek,mrkev,sůl.Cizrnu uvaříme do měkka,osmažíme nastrouhanou mrkev na másle,přidáme vločky,přidáme do uvařené luštěniny a vaříme cca 1/2 hod.Ochutíme česnekem a celerovou natí.
Jáhelná-jáhly 200,olej 50,cibule 110,mrkev 130,celr 130,květák 130,sůl
Jáhly vypereme a spaříme vařící vodou.Na oleji osmahneme cibulku,přidáme nastrouhanou mrkev,celer a také osmahneme.Zalijeme vodou,přidáme nakrájený květák a jáhly,sůl a vaříme do měkka.Nakonec přidáme petžrlovou nať.Doufám,že Vám bude chutnat.Zdraví Ivča.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
My z toho vaříme polévky-cizrnová:máslo 50,cizrna 250,oves.vločky 100,česnek,mrkev,sůl.Cizrnu uvaříme do měkka,osmažíme nastrouhanou mrkev na másle,přidáme vločky,přidáme do uvařené luštěniny a vaříme cca 1/2 hod.Ochutíme česnekem a celerovou natí.
Jáhelná-jáhly 200,olej 50,cibule 110,mrkev 130,celr 130,květák 130,sůl
Jáhly vypereme a spaříme vařící vodou.Na oleji osmahneme cibulku,přidáme nastrouhanou mrkev,celer a také osmahneme.Zalijeme vodou,přidáme nakrájený květák a jáhly,sůl a vaříme do měkka.Nakonec přidáme petžrlovou nať.Doufám,že Vám bude chutnat.Zdraví Ivča.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dobrý den i já bych se chtěla podělit o jeden recept z cizrny.My děláme z cizrny takovou jako nugetu.
Cizrna se uvaří do měkka,nechá se vychladnout a pak se rozemele, a přidá se t rozpuštěná čokoláda a nemusí se to ani sladit.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dobrý den, mohla by jste mi prosím poslat množství cizrny, čokolády? Máme u základní školy jednotřídku mateřinky, takže pomazánky jsou v jídelníčku denně. Děkuji
Re: Recepty z cizrny a jáhel
My používáme již delší dobu cizrnovou mouku na pomazánky. Ať do ní přidáme jakoukoliv přísadu, vždy je výborná a děti ji mají rády. Doporučuji vyzkoušet.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Pokud chcete vědět víc o výrobcích z cizrny,zavolejte na č. 731446503 p.Holcová.To je obch.zástupce firmy EXTRUDO Bečice a ta Vám ráda vše vysvětlí.
Autor: Iva
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Děvčata děkuji Vám za odpověď.
Autor: Marie
Re: Recepty z cizrny a jáhel
My používáme již delší dobu cizrnovou mouku na pomazánky. Ať do ní přidáme jakoukoliv přísadu, vždy je výborná a děti ji mají rády. Doporučuji vyzkoušet.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Pokud chcete vědět víc o výrobcích z cizrny,zavolejte na č. 731446503 p.Holcová.To je obch.zástupce firmy EXTRUDO Bečice a ta Vám ráda vše vysvětlí.
Autor: Iva
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Děvčata děkuji Vám za odpověď.
Autor: Marie
Re: Recepty z cizrny a jáhel
My používáme již delší dobu cizrnovou mouku na pomazánky. Ať do ní přidáme jakoukoliv přísadu, vždy je výborná a děti ji mají rády. Doporučuji vyzkoušet.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Pokud chcete vědět víc o výrobcích z cizrny,zavolejte na č. 731446503 p.Holcová.To je obch.zástupce firmy EXTRUDO Bečice a ta Vám ráda vše vysvětlí.
Autor: Iva
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Děvčata děkuji Vám za odpověď.
Autor: Věra
Re: Recepty z cizrny a jáhel
My děláme dětem jáhlo-tvarohový dezert. Myslím, že je v recepturách uveden, ale přesný postup případně napíši až z práce.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Omlouvám se za zpoždění. Jáhlotvarohový dezert děláme ne podle norem, ale dle vlastní receptury. Na 30 porcí potřebujeme: 1,5 kg tvarohu, 0,3 kg jáhel (uvařených na kaši lehce osolenou), 7-10 vanilkových cukrů (dle vlastní chuti), 2 sáčky piškotů, jablka větší nejlépe Goldeny. Nejdříve uvaříme kaši, po vychladnutí přidáme tvaroh a vanilkový cukr – vyšleháme.
Z celých jablek vykrojíme jadřince a jablka nakrájíme na centimetrová kolečka (asi jako vrchní díl lineckých koleček). Na střed otvoru po jadřinci dáme piškot a zdobícím pytlíkem nastříkáme vyšlehanou hmotu. Vypadá to pěkně, děti to mají rády a přitom je to zdravé. Doufám, že Vám tento recept bude stačit, jestli ne, ozvěte se mi na mail.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Tento týden jsem zakoupila bramboráčky z cizrny.
Prosím o radu jak je používáte. S čím je podáváte.
Kdysi to už bylo v diskuzi, ale nemůžu to najít.
Děkuji.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Bramboráčky smažíme na pánvi na malém množství tuku, používáme jako samostatný pokrm v kombinaci se zeleninovým salátem, nebo jako přílohu k čínské směsi. Děti mají rády i s uzeným a zelným salátem. Používáme i jako těstíčko na obalení řízku. Nebo místo strouhanky do sekané. Hezký den
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Ivčo, prosím na polévku kterou děláte z cizrny používáte mouku nebo namáčenou cizrnu. Prosím kdo má recept na moukovou cizrnu- třeba i pom. mohly byste mi pomoct? Děkuju
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dobrý den Martino. Nejsem sice Andrea, ale třeba Vám pomůže i můj recept.
Instantní cizrnová mouka 100g, voda(horká)200 ml, rostlinný tuk 150g, pórek 50g, česnek 2 stroužky, hořčice plnotučná 10g, sůl, pepř, citronová šťáva.
Do cizrnové mouky nalijeme osolenou horkou vodu (asi 80-90 st.C) a šleháme dohladka. Přidáme hořčici, nadrobno nakrájený pórek, rozmačkaný česnek, pepř, sůl a citrónovou šťávu. Vše zamícháme, pomalu přidívíme tuk a vyšleháme do hladkého krému. Místo pórku lze použít sýr, tuňáka, vařené vejce nebo jakoukoliv jinou zeleninu. Mějte hezký den
Re: Recepty z cizrny a jáhel
NO jo, to píšu automaticky a myslím si, že každý bude vědět… Martina poznala, je to pomazánka a ve školce chutná, což celkem překvapuje. M8m ještě nějaké jiné recepty, aleˇještě jsem je nepřepočítala a nedala do programu, protože teď se babrám s něčím jiným. Tak třeba zase něco příště přidám.
Autor: Andrea
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Vím, že v některém čísle časopisu Výživa a potraviny byly recepty z cizrny. Zkuste se tam mrknout. Jinak je plno receptů na internetu, akorát si je budete muset přepočítat na 10 porcí. Kdyby jste nenašla, tak mi napište a pošlu vám odkazy. Tady se prý nesmí dát odkaz 🙁
Jinak cizrnovou mouku dáváme místo hladké. Hlavně do polévky, nebo určite by šlo dát do karbanátek. Prostě tam, kde dáte hladkou múžete přidat cizrnovou a krásně budete splňovat luštěniny.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dobrý den všem. Moc děkuju za recept. Já hledala i na internetu, ale co jasem našla byla jen celá cizrna. Hádám správně, že by to měla být pomazánka? Hned bych ji příští týden dala. Jěště jednou moc díky. Martina
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Také používáme hodně cizrnovou mouku, hlavně do zeleninových jídel, zeleniny, do polévek na kapání. Jinak mohu na email také zaslat odkazy na www stránky. Hodně receptů používáme odsud. A jinak je také výborný kuskus. 🙂
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Mě se spotřební koš vypočítá přeposláním
počtu strávníků a výdejek – z výdejek se to propočte správně, pokud je surovina zařazena
ve správném druhu. Aspoň myslím
Autor: Martina
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dobrý den, děkuju a Evčo 1 budu ráda, když mi odkazy pošlete na tuto adresu Materskaskola.MISKOVICE@seznam.cz
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Nudlový nákyp s jablky. 10 porcí pro vyšší stupeň:
jáhly 600 gr, mléko 1,5 lt, voda 1,5 lt, sůl 5 gr, máslo 150 gr, olej 20 gr, vejce 3 ks, vanilkový cukr 30 gr, citr. kůra 30 gr, cukr 250 gr, jablka očištěná 1000 gr, skořice 3 gr, rozinky 30 gr, cukr mletý 20 gr.
Jáhly vypereme, důkladně spaříme,zalijeme vodou a necháme 1 hod. máčet. Pak je osolíme, osladíme, a zvolna vaříme. Když začnou houstnout, přidáme mléko a dále vaříme do hustoty kaše. Máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, citr. kůrou a žloutky.
Přidáme prochladlou kaši,sníh z bílků, nakrájená jablka ochucená cukrem a skořicí, rozinky a vše smícháme. Na vymaštěný pekáč dáme připravenou směs a v troubě upečeme. Nákyp podáváme ocukrovaný. Místo jablek můžeme použít i jiné druhy ovoce – meruňky, broskve, švestky,suš. švestky apd.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dobrý den, potkal jsem v láznáích místo hrachové kaše s cibulkou, kaše s cizrny s cib. a byla moc dobra, tradiční izraelské jídlo je z cizrny:
– chumus
uvařený římsky hrách, citron, sůl, utřeno na pomazánku …
– falafel
uvařený římský hrách, umlejt na pastu, přidat vejce a strouhanku, vytvarovat kuličky, vysmažit je, něco jako karbanátek…
– dělám také jáhelník se švestkama a mají to rádi
Hodne starých receptů se vytratilo, najdete je v Recept. TP z roku 1970,1980.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Kristova noho, prej chumus…to sou vopičárny, mám takovej pocit, že by snad bylo nejlepší do jídelen umístit nerez koryta a místo jídla sypat zrní. Bože ochraňuj segedýn a houskové knedlíky, dej ať nejsou jen z mouky a vody a jedlík v nich objeví poctivý vejce. Bože ochraň nás od šílenců , co setavujou takový spotřební koše a nutěj nás choupat obrok.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dobrý večer, Evčo 1 omlouvám se, že jsem se Vám neozvala. U nás byla kontrola a doma mě nepustili k počítači. Moc Vám děkuju za Vaše odkyzy. O víkendu budu studovat a určitě něco dáme do jídelníčku.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Prosím o kontakt na dodavatele výrobků z cizrny a alespoň orientační ceny nejčastěji používaných surovin (např. cizrnová mouka). Děkuji
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Cizrnu nebo cizrnovou mouku bereme od firmy Pegas, nebo Bonno České Budějovice. Cizrna stojí kolem 55,- Kč á kg a cizrnová mouka 83,- Kč
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Paní Nelo, dobrý den, zasílám Vám adresy dodavatelů, od kterých naše ŠJ bere výrobky z cirny: 1/ KNUSPI -EXTRUDO Bečice s.r.o., Bečice 7, 375 01 Týn nad Vltavou tel. 385 737 004 nebo www.knuspi.cz
2/ GASTRO POTRAVINY s.r.o., Husova 2510, 440 01 Louny tel. 415 653 129
Kromě římských lívanečků, bramboráčků a cizrnové mouky bereme a/ směs do mletých mas – přidáváme do mletého masa b/ cizrnové těstíčko – lze použít jako kapání do polévek c/ bramborové těsto s cizrnou – obdoba klasického bramborového těsta na výrobu knedlíků d/ polévka cizrnová – suchá směs, balení 3 kg, vaříme dle návodu a přidáme kořenovou zeleninu a ještě klasickou cizrnu pro vylepšení. Přeji úspěšné vaření
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Prosím, abyste neuváděli takto podrobné kontaktní údaje na dodavatele. Příspěvek je na hraně únosnosti (Pravidla bod 4). Můžete uvést více názvů firem, ale bez kontaktů, nesmí tam být zjevná snaha o jejich propagaci. Kontakt si čtenář dohledá nebo si ho vyměňte mailem.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Paní Nelo, ještě jsem Vám zapomněla napsat orientační ceny: smě do mletých mas 151,– Kč, cizrn. těstíčko 136,– Kč, bramb. těsto s cizrnou 50,– Kč a a cizrn. polévka 137,– Kč – vše je cena za 1 kg.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Děvčata jak tedy odepisujete cizrnu a mouku do spotřebáku? Je to na cizrnu koeficient 1 a na mouku 3, jak je tady někde už psáno, prosím poraďte kdo už z toho vaříte. Přimlouvám se za všechny neznalé dík.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
U nás doma je oblíbený jahelník. Jeho příprava je jednoduchá. Vymažeme pekáček, vlijeme 1l mléka, trošku osolíme a přidáme 2 lžíce cukru (nebo medu). Spaříme 250 g jáhel horkou vodou a vsypeme do mléka. Přidáme ovoce (u nás jsou oblíbené švestky) a zapečeme. Po upečení můžeme posypat moučkovým cukrem.
zkuste hotový výrobek od Nowaca. 340142 cizrnové měšcš plněné špenátem, cena 79,90/kg a 340144 cizrnové měšce plněné sýrem, cena 94,90/kg… Obojí jsou výborné a jednoduše se upravují. Mohu Vám poslat infoletáky, pokud chcete 🙂
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Prosila bych si o ty letáky, jak mi je ale prosím pošlete ? Může to být zajímavý pokrm.
Adresa meilová : ms.jidel.ch@seznam.cz
Díky moc za info a ozvěte se.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Prosím paní, která psala o cizrnových měšcích, aby
mi napsala jak je připravuje. Musí se smažit ve fritovacích hrnci nebo i v pánci a s čím je podáváte.
Děkuji.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Prosím paní, která psala o cizrnových měšcích, aby
mi napsala jak je připravuje. Musí se smažit ve fritovacích hrnci nebo i v pánci a s čím je podáváte.
Děkuji.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dnes byl u nás pán, který má v této firmě na starosti všechny hotové pokrmy a sdělil mi, že měšce lze připravovat v konvektomatu, protože se mi nelíbí, že bychom měli dětem luštěninový výrobek fritovat. Tak to zkusím a napíšu pak, jak to dopadlo a jak děti jedly. Pěkný den.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Tento týden jsme vyzkoušeli v naší kuchyni cizrnové měšce a podělím se s vámi o zkušenost.Zatím nemáme konvektomat, takže jsme je pekli v troubě na malém množství tuku na černém plechu. Nejsou špatné, ale jsou dobré jen teplé. Když se ohřívají nějakou tu dobu v gastronádobách ve výdejním vozíku – tak jsou gumové. Byla jsem docela zklamaná. Taky jsem neměla moc dobrý pocit z toho, jak se na to budou tvářit strávníci, kteří je budou mít ve vlastních jídlonosičích, když začnou jíst oběd třeba i za 2 hodiny. Docela mě to mrzelo a příště asi už žádné měšce. Je to fakt jen minutka a pro školní stravování ano, ale za dobrých podmínek /konvektomat/ a né do jídlonosičů. Tolik má zkušenost z cizrnovými měšci. Zdravím.
Re: Recepty z cizrny a jáhel
My jsme je měli kdysi na nějakém školení jako ochutnávku, ale já osobně vám řeknu, že je to hnus, děcku bych to nedala, možná tak dospělým co neví co by sežr….
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Děvčata prosím,jakým množstvím luštěnin zapisujete cizrnovou mouku do spotřebního koše?Cizrnu jako luštěninu mám zapsanou 10dky=25dkg luštěnin tzn l kg cizrny/2,5kg luštěnin?Je to tak správně,poraďte mi prosím…..Děkuji Majka
Recepty z cizrny a jáhel
Autor: Klára
Recepty z cizrny a jáhel
Prosím , má někdo nějaké recepty z těchto potravin?Děkuji
Autor: Hana
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Cizrnu používáme jako zavářku, případně z ní děláme saláty ( obdobně jako z ost. luštěnin)
Autor: Nela
Re: Recepty z cizrny a jáhel
U nás ve školce připravujeme dětem jáhlový nákyp a máme s ním úspěch.
1/4 kg jahel 3x spaříme vroucí vodou, pak dáme do hrnce s 1/2 litrem vody vařit. Když začne kaše houstnout, přilejeme 1/4 l mléka a dovaříme (trošku osolíme). Takto uvařenou jáhlovou kaši necháme schladnout. mezi tím si umícháme 1/4 kg tvarohu, 4 dkg tuku, trochu skořice, 2 žloutky, rozinky a podle chuti med. Do tohoto základu vmícháme vychladlou jáhlovou kaši a sníh ze 2 bílků. Poklademe čerstvým, mraženým nebo kompotovaným ovocem podle chuti a zapečeme. Je to opravdu moc dobré. Tato dávka je na 1 plech.
Autor: Míla
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Nelinko díky za recept, vyzkoušíme ho.
Autor: Nela
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dejte pak vědět jak jste uspěli. Pokud má někdo nějaký dobrý recept ze zdravých surovin, uvítala bych inspiraci. Dík
Autor: Hana
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Cizrnu používáme jako zavářku, případně z ní děláme saláty ( obdobně jako z ost. luštěnin)
Autor: Nela
Re: Recepty z cizrny a jáhel
U nás ve školce připravujeme dětem jáhlový nákyp a máme s ním úspěch.
1/4 kg jahel 3x spaříme vroucí vodou, pak dáme do hrnce s 1/2 litrem vody vařit. Když začne kaše houstnout, přilejeme 1/4 l mléka a dovaříme (trošku osolíme). Takto uvařenou jáhlovou kaši necháme schladnout. mezi tím si umícháme 1/4 kg tvarohu, 4 dkg tuku, trochu skořice, 2 žloutky, rozinky a podle chuti med. Do tohoto základu vmícháme vychladlou jáhlovou kaši a sníh ze 2 bílků. Poklademe čerstvým, mraženým nebo kompotovaným ovocem podle chuti a zapečeme. Je to opravdu moc dobré. Tato dávka je na 1 plech.
Autor: Míla
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Nelinko díky za recept, vyzkoušíme ho.
Autor: Nela
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dejte pak vědět jak jste uspěli. Pokud má někdo nějaký dobrý recept ze zdravých surovin, uvítala bych inspiraci. Dík
Autor: Hana
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Cizrnu používáme jako zavářku, případně z ní děláme saláty ( obdobně jako z ost. luštěnin)
Autor: Nela
Re: Recepty z cizrny a jáhel
U nás ve školce připravujeme dětem jáhlový nákyp a máme s ním úspěch.
1/4 kg jahel 3x spaříme vroucí vodou, pak dáme do hrnce s 1/2 litrem vody vařit. Když začne kaše houstnout, přilejeme 1/4 l mléka a dovaříme (trošku osolíme). Takto uvařenou jáhlovou kaši necháme schladnout. mezi tím si umícháme 1/4 kg tvarohu, 4 dkg tuku, trochu skořice, 2 žloutky, rozinky a podle chuti med. Do tohoto základu vmícháme vychladlou jáhlovou kaši a sníh ze 2 bílků. Poklademe čerstvým, mraženým nebo kompotovaným ovocem podle chuti a zapečeme. Je to opravdu moc dobré. Tato dávka je na 1 plech.
Autor: Míla
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Nelinko díky za recept, vyzkoušíme ho.
Autor: Nela
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dejte pak vědět jak jste uspěli. Pokud má někdo nějaký dobrý recept ze zdravých surovin, uvítala bych inspiraci. Dík
Autor: ivča
Re: Recepty z cizrny a jáhel
My z toho vaříme polévky-cizrnová:máslo 50,cizrna 250,oves.vločky 100,česnek,mrkev,sůl.Cizrnu uvaříme do měkka,osmažíme nastrouhanou mrkev na másle,přidáme vločky,přidáme do uvařené luštěniny a vaříme cca 1/2 hod.Ochutíme česnekem a celerovou natí.
Jáhelná-jáhly 200,olej 50,cibule 110,mrkev 130,celr 130,květák 130,sůl
Jáhly vypereme a spaříme vařící vodou.Na oleji osmahneme cibulku,přidáme nastrouhanou mrkev,celer a také osmahneme.Zalijeme vodou,přidáme nakrájený květák a jáhly,sůl a vaříme do měkka.Nakonec přidáme petžrlovou nať.Doufám,že Vám bude chutnat.Zdraví Ivča.
Autor: ivča
Re: Recepty z cizrny a jáhel
My z toho vaříme polévky-cizrnová:máslo 50,cizrna 250,oves.vločky 100,česnek,mrkev,sůl.Cizrnu uvaříme do měkka,osmažíme nastrouhanou mrkev na másle,přidáme vločky,přidáme do uvařené luštěniny a vaříme cca 1/2 hod.Ochutíme česnekem a celerovou natí.
Jáhelná-jáhly 200,olej 50,cibule 110,mrkev 130,celr 130,květák 130,sůl
Jáhly vypereme a spaříme vařící vodou.Na oleji osmahneme cibulku,přidáme nastrouhanou mrkev,celer a také osmahneme.Zalijeme vodou,přidáme nakrájený květák a jáhly,sůl a vaříme do měkka.Nakonec přidáme petžrlovou nať.Doufám,že Vám bude chutnat.Zdraví Ivča.
Autor: ivča
Re: Recepty z cizrny a jáhel
My z toho vaříme polévky-cizrnová:máslo 50,cizrna 250,oves.vločky 100,česnek,mrkev,sůl.Cizrnu uvaříme do měkka,osmažíme nastrouhanou mrkev na másle,přidáme vločky,přidáme do uvařené luštěniny a vaříme cca 1/2 hod.Ochutíme česnekem a celerovou natí.
Jáhelná-jáhly 200,olej 50,cibule 110,mrkev 130,celr 130,květák 130,sůl
Jáhly vypereme a spaříme vařící vodou.Na oleji osmahneme cibulku,přidáme nastrouhanou mrkev,celer a také osmahneme.Zalijeme vodou,přidáme nakrájený květák a jáhly,sůl a vaříme do měkka.Nakonec přidáme petžrlovou nať.Doufám,že Vám bude chutnat.Zdraví Ivča.
Autor: Klára
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Děkuji za náměty, určitě vyzkoušíme.Pokud má ještě někdo něco, prosím pište, určitě zájemců bude víc.
Autor: Klára
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Děkuji za náměty, určitě vyzkoušíme.Pokud má ještě někdo něco, prosím pište, určitě zájemců bude víc.
Autor: Klára
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Děkuji za náměty, určitě vyzkoušíme.Pokud má ještě někdo něco, prosím pište, určitě zájemců bude víc.
Autor: Pavlína
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dobrý den i já bych se chtěla podělit o jeden recept z cizrny.My děláme z cizrny takovou jako nugetu.
Cizrna se uvaří do měkka,nechá se vychladnout a pak se rozemele, a přidá se t rozpuštěná čokoláda a nemusí se to ani sladit.
Autor: Andrea
Re: Recepty z cizrny a jáhel
zajímavý recept. chutná dětem?
Autor: vlasta
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dobrý den, mohla by jste mi prosím poslat množství cizrny, čokolády? Máme u základní školy jednotřídku mateřinky, takže pomazánky jsou v jídelníčku denně. Děkuji
Autor: Marie
Re: Recepty z cizrny a jáhel
My používáme již delší dobu cizrnovou mouku na pomazánky. Ať do ní přidáme jakoukoliv přísadu, vždy je výborná a děti ji mají rády. Doporučuji vyzkoušet.
Autor: Iva
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Maruško a cizrnovou mouku berete od firmy BONNO a nebo kde ?
Autor: Doubravka
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Ano tuto mouku prodává BONNO asi za83,- za kg a my ji přidáváme asi po 10dkg do pomazánek a je to dobré.
Autor: Marie
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Pokud chcete vědět víc o výrobcích z cizrny,zavolejte na č. 731446503 p.Holcová.To je obch.zástupce firmy EXTRUDO Bečice a ta Vám ráda vše vysvětlí.
Autor: Iva
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Děvčata děkuji Vám za odpověď.
Autor: Marie
Re: Recepty z cizrny a jáhel
My používáme již delší dobu cizrnovou mouku na pomazánky. Ať do ní přidáme jakoukoliv přísadu, vždy je výborná a děti ji mají rády. Doporučuji vyzkoušet.
Autor: Iva
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Maruško a cizrnovou mouku berete od firmy BONNO a nebo kde ?
Autor: Doubravka
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Ano tuto mouku prodává BONNO asi za83,- za kg a my ji přidáváme asi po 10dkg do pomazánek a je to dobré.
Autor: Marie
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Pokud chcete vědět víc o výrobcích z cizrny,zavolejte na č. 731446503 p.Holcová.To je obch.zástupce firmy EXTRUDO Bečice a ta Vám ráda vše vysvětlí.
Autor: Iva
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Děvčata děkuji Vám za odpověď.
Autor: Marie
Re: Recepty z cizrny a jáhel
My používáme již delší dobu cizrnovou mouku na pomazánky. Ať do ní přidáme jakoukoliv přísadu, vždy je výborná a děti ji mají rády. Doporučuji vyzkoušet.
Autor: Iva
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Maruško a cizrnovou mouku berete od firmy BONNO a nebo kde ?
Autor: Doubravka
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Ano tuto mouku prodává BONNO asi za83,- za kg a my ji přidáváme asi po 10dkg do pomazánek a je to dobré.
Autor: Marie
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Pokud chcete vědět víc o výrobcích z cizrny,zavolejte na č. 731446503 p.Holcová.To je obch.zástupce firmy EXTRUDO Bečice a ta Vám ráda vše vysvětlí.
Autor: Iva
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Děvčata děkuji Vám za odpověď.
Autor: Věra
Re: Recepty z cizrny a jáhel
My děláme dětem jáhlo-tvarohový dezert. Myslím, že je v recepturách uveden, ale přesný postup případně napíši až z práce.
Autor: Jana
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Prosím hodnou paní kuchařku, nebo paní vedoucí o normovaný recept na jáhlový nákyp. Děkuji.
Autor: Věra
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Omlouvám se za zpoždění. Jáhlotvarohový dezert děláme ne podle norem, ale dle vlastní receptury. Na 30 porcí potřebujeme: 1,5 kg tvarohu, 0,3 kg jáhel (uvařených na kaši lehce osolenou), 7-10 vanilkových cukrů (dle vlastní chuti), 2 sáčky piškotů, jablka větší nejlépe Goldeny. Nejdříve uvaříme kaši, po vychladnutí přidáme tvaroh a vanilkový cukr – vyšleháme.
Z celých jablek vykrojíme jadřince a jablka nakrájíme na centimetrová kolečka (asi jako vrchní díl lineckých koleček). Na střed otvoru po jadřinci dáme piškot a zdobícím pytlíkem nastříkáme vyšlehanou hmotu. Vypadá to pěkně, děti to mají rády a přitom je to zdravé. Doufám, že Vám tento recept bude stačit, jestli ne, ozvěte se mi na mail.
Autor: Věra
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Omlouvám se ještě – nenapsala jsem Vám do receptu 30-50 dkg cukru moučky.
Autor: Dana
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Tento týden jsem zakoupila bramboráčky z cizrny.
Prosím o radu jak je používáte. S čím je podáváte.
Kdysi to už bylo v diskuzi, ale nemůžu to najít.
Děkuji.
Autor: Alena
Re: Recepty z cizrny a jáhel
K bramboráčkům z cizrny podáváme salát z kysaného zelí , vydáváme je pod názvem římské placičky a u dětí jsou oblíbené.
Autor: lenka
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Bramboráčky smažíme na pánvi na malém množství tuku, používáme jako samostatný pokrm v kombinaci se zeleninovým salátem, nebo jako přílohu k čínské směsi. Děti mají rády i s uzeným a zelným salátem. Používáme i jako těstíčko na obalení řízku. Nebo místo strouhanky do sekané. Hezký den
Autor: Martina
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Ivčo, prosím na polévku kterou děláte z cizrny používáte mouku nebo namáčenou cizrnu. Prosím kdo má recept na moukovou cizrnu- třeba i pom. mohly byste mi pomoct? Děkuju
Autor: Andrea
Re: Recepty z cizrny a jáhel
cizrnovou mouku jsem koupili od dodavatele. je super.
Autor: Martina
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Andreo, prosím Vás o recept. Moje kuchařka mi odešla i receptem, mouka zůstala a já nevím co z ní udělat. Díky
Autor: Lenča
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dobrý den Martino. Nejsem sice Andrea, ale třeba Vám pomůže i můj recept.
Instantní cizrnová mouka 100g, voda(horká)200 ml, rostlinný tuk 150g, pórek 50g, česnek 2 stroužky, hořčice plnotučná 10g, sůl, pepř, citronová šťáva.
Do cizrnové mouky nalijeme osolenou horkou vodu (asi 80-90 st.C) a šleháme dohladka. Přidáme hořčici, nadrobno nakrájený pórek, rozmačkaný česnek, pepř, sůl a citrónovou šťávu. Vše zamícháme, pomalu přidívíme tuk a vyšleháme do hladkého krému. Místo pórku lze použít sýr, tuňáka, vařené vejce nebo jakoukoliv jinou zeleninu. Mějte hezký den
Autor: Lenka
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Já hlava děravá… je to na 15 porcí.
Autor: simi
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Lenčo, prosím Vás co to bude až to bude? děkuji
Autor: Lenča
Re: Recepty z cizrny a jáhel
NO jo, to píšu automaticky a myslím si, že každý bude vědět… Martina poznala, je to pomazánka a ve školce chutná, což celkem překvapuje. M8m ještě nějaké jiné recepty, aleˇještě jsem je nepřepočítala a nedala do programu, protože teď se babrám s něčím jiným. Tak třeba zase něco příště přidám.
Autor: Andrea
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Vím, že v některém čísle časopisu Výživa a potraviny byly recepty z cizrny. Zkuste se tam mrknout. Jinak je plno receptů na internetu, akorát si je budete muset přepočítat na 10 porcí. Kdyby jste nenašla, tak mi napište a pošlu vám odkazy. Tady se prý nesmí dát odkaz 🙁
Jinak cizrnovou mouku dáváme místo hladké. Hlavně do polévky, nebo určite by šlo dát do karbanátek. Prostě tam, kde dáte hladkou múžete přidat cizrnovou a krásně budete splňovat luštěniny.
Autor: Martina
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dobrý den všem. Moc děkuju za recept. Já hledala i na internetu, ale co jasem našla byla jen celá cizrna. Hádám správně, že by to měla být pomazánka? Hned bych ji příští týden dala. Jěště jednou moc díky. Martina
Autor: Evča 1
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Také používáme hodně cizrnovou mouku, hlavně do zeleninových jídel, zeleniny, do polévek na kapání. Jinak mohu na email také zaslat odkazy na www stránky. Hodně receptů používáme odsud. A jinak je také výborný kuskus. 🙂
Autor: ivvo
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Mohu se optat do jaké kategorie zařazujete jáhly? Cizrna je jasná, je to luštěnina, ale kam dáte jáhly a pohanku?
Autor: LiliE
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dala bych to do mouky /moučné/ – jsou to obilniny.
Autor: Zdenka
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Ale to snad ani není položka ve spotřebním koši…
Autor: LiliE
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Mě se spotřební koš vypočítá přeposláním
počtu strávníků a výdejek – z výdejek se to propočte správně, pokud je surovina zařazena
ve správném druhu. Aspoň myslím
Autor: Martina
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dobrý den, děkuju a Evčo 1 budu ráda, když mi odkazy pošlete na tuto adresu Materskaskola.MISKOVICE@seznam.cz
Autor: ČERŠT
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Nudlový nákyp s jablky. 10 porcí pro vyšší stupeň:
jáhly 600 gr, mléko 1,5 lt, voda 1,5 lt, sůl 5 gr, máslo 150 gr, olej 20 gr, vejce 3 ks, vanilkový cukr 30 gr, citr. kůra 30 gr, cukr 250 gr, jablka očištěná 1000 gr, skořice 3 gr, rozinky 30 gr, cukr mletý 20 gr.
Jáhly vypereme, důkladně spaříme,zalijeme vodou a necháme 1 hod. máčet. Pak je osolíme, osladíme, a zvolna vaříme. Když začnou houstnout, přidáme mléko a dále vaříme do hustoty kaše. Máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, citr. kůrou a žloutky.
Přidáme prochladlou kaši,sníh z bílků, nakrájená jablka ochucená cukrem a skořicí, rozinky a vše smícháme. Na vymaštěný pekáč dáme připravenou směs a v troubě upečeme. Nákyp podáváme ocukrovaný. Místo jablek můžeme použít i jiné druhy ovoce – meruňky, broskve, švestky,suš. švestky apd.
Autor: ČERŠT
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Prosím omluvte mne, myslel jáhlový nákyp. Děkujii
Autor: sacher
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dobrý den, potkal jsem v láznáích místo hrachové kaše s cibulkou, kaše s cizrny s cib. a byla moc dobra, tradiční izraelské jídlo je z cizrny:
– chumus
uvařený římsky hrách, citron, sůl, utřeno na pomazánku …
– falafel
uvařený římský hrách, umlejt na pastu, přidat vejce a strouhanku, vytvarovat kuličky, vysmažit je, něco jako karbanátek…
– dělám také jáhelník se švestkama a mají to rádi
Hodne starých receptů se vytratilo, najdete je v Recept. TP z roku 1970,1980.
Autor: Honza
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Kristova noho, prej chumus…to sou vopičárny, mám takovej pocit, že by snad bylo nejlepší do jídelen umístit nerez koryta a místo jídla sypat zrní. Bože ochraňuj segedýn a houskové knedlíky, dej ať nejsou jen z mouky a vody a jedlík v nich objeví poctivý vejce. Bože ochraň nás od šílenců , co setavujou takový spotřební koše a nutěj nás choupat obrok.
Autor: Martina
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dobrý večer, Evčo 1 omlouvám se, že jsem se Vám neozvala. U nás byla kontrola a doma mě nepustili k počítači. Moc Vám děkuju za Vaše odkyzy. O víkendu budu studovat a určitě něco dáme do jídelníčku.
Autor: Evča 1
Re: Recepty z cizrny a jáhel
🙂 od toho ten portál máme, abychom si poradily i poradili 🙂
Autor: Nela
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Prosím o kontakt na dodavatele výrobků z cizrny a alespoň orientační ceny nejčastěji používaných surovin (např. cizrnová mouka). Děkuji
Autor: Alena
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Cizrnu nebo cizrnovou mouku bereme od firmy Pegas, nebo Bonno České Budějovice. Cizrna stojí kolem 55,- Kč á kg a cizrnová mouka 83,- Kč
Autor: Jitka
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Paní Nelo, dobrý den, zasílám Vám adresy dodavatelů, od kterých naše ŠJ bere výrobky z cirny: 1/ KNUSPI -EXTRUDO Bečice s.r.o., Bečice 7, 375 01 Týn nad Vltavou tel. 385 737 004 nebo www.knuspi.cz
2/ GASTRO POTRAVINY s.r.o., Husova 2510, 440 01 Louny tel. 415 653 129
Kromě římských lívanečků, bramboráčků a cizrnové mouky bereme a/ směs do mletých mas – přidáváme do mletého masa b/ cizrnové těstíčko – lze použít jako kapání do polévek c/ bramborové těsto s cizrnou – obdoba klasického bramborového těsta na výrobu knedlíků d/ polévka cizrnová – suchá směs, balení 3 kg, vaříme dle návodu a přidáme kořenovou zeleninu a ještě klasickou cizrnu pro vylepšení. Přeji úspěšné vaření
Autor: Moderátor
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Prosím, abyste neuváděli takto podrobné kontaktní údaje na dodavatele. Příspěvek je na hraně únosnosti (Pravidla bod 4). Můžete uvést více názvů firem, ale bez kontaktů, nesmí tam být zjevná snaha o jejich propagaci. Kontakt si čtenář dohledá nebo si ho vyměňte mailem.
Autor: Jitka
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Paní Nelo, ještě jsem Vám zapomněla napsat orientační ceny: smě do mletých mas 151,– Kč, cizrn. těstíčko 136,– Kč, bramb. těsto s cizrnou 50,– Kč a a cizrn. polévka 137,– Kč – vše je cena za 1 kg.
Autor: Zdenka
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Jáhly se dají použít všude tam, kde se klasicky používá rýže, nebo lze např. do rizota dát 2/3 rýže a zbytek jáhel.
Autor: Jana
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Děvčata jak tedy odepisujete cizrnu a mouku do spotřebáku? Je to na cizrnu koeficient 1 a na mouku 3, jak je tady někde už psáno, prosím poraďte kdo už z toho vaříte. Přimlouvám se za všechny neznalé dík.
Autor: xxxx
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Máte pravdu.
Autor: kevicka
Re: Recepty z cizrny a jáhel
U nás doma je oblíbený jahelník. Jeho příprava je jednoduchá. Vymažeme pekáček, vlijeme 1l mléka, trošku osolíme a přidáme 2 lžíce cukru (nebo medu). Spaříme 250 g jáhel horkou vodou a vsypeme do mléka. Přidáme ovoce (u nás jsou oblíbené švestky) a zapečeme. Po upečení můžeme posypat moučkovým cukrem.
Autor: Milano33
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dobrý den,
zkuste hotový výrobek od Nowaca. 340142 cizrnové měšcš plněné špenátem, cena 79,90/kg a 340144 cizrnové měšce plněné sýrem, cena 94,90/kg… Obojí jsou výborné a jednoduše se upravují. Mohu Vám poslat infoletáky, pokud chcete 🙂
Autor: Jana
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Prosila bych si o ty letáky, jak mi je ale prosím pošlete ? Může to být zajímavý pokrm.
Adresa meilová : ms.jidel.ch@seznam.cz
Díky moc za info a ozvěte se.
Autor: jarka
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Ráda bych poprosila o letáky cizrnové měšce.Děkuji předem. Jarmila Voříšková
Autor: Dana
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Prosím paní, která psala o cizrnových měšcích, aby
mi napsala jak je připravuje. Musí se smažit ve fritovacích hrnci nebo i v pánci a s čím je podáváte.
Děkuji.
Autor: Dana
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Prosím paní, která psala o cizrnových měšcích, aby
mi napsala jak je připravuje. Musí se smažit ve fritovacích hrnci nebo i v pánci a s čím je podáváte.
Děkuji.
Autor: ivča
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Připojuji se s prosbou,jestli se dají dělat v konvektomatu.Díky moc,Ivča
Autor: majka
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Dnes byl u nás pán, který má v této firmě na starosti všechny hotové pokrmy a sdělil mi, že měšce lze připravovat v konvektomatu, protože se mi nelíbí, že bychom měli dětem luštěninový výrobek fritovat. Tak to zkusím a napíšu pak, jak to dopadlo a jak děti jedly. Pěkný den.
Autor: kleopatra
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Tento týden jsme vyzkoušeli v naší kuchyni cizrnové měšce a podělím se s vámi o zkušenost.Zatím nemáme konvektomat, takže jsme je pekli v troubě na malém množství tuku na černém plechu. Nejsou špatné, ale jsou dobré jen teplé. Když se ohřívají nějakou tu dobu v gastronádobách ve výdejním vozíku – tak jsou gumové. Byla jsem docela zklamaná. Taky jsem neměla moc dobrý pocit z toho, jak se na to budou tvářit strávníci, kteří je budou mít ve vlastních jídlonosičích, když začnou jíst oběd třeba i za 2 hodiny. Docela mě to mrzelo a příště asi už žádné měšce. Je to fakt jen minutka a pro školní stravování ano, ale za dobrých podmínek /konvektomat/ a né do jídlonosičů. Tolik má zkušenost z cizrnovými měšci. Zdravím.
Autor: jiti
Re: Recepty z cizrny a jáhel
My jsme je měli kdysi na nějakém školení jako ochutnávku, ale já osobně vám řeknu, že je to hnus, děcku bych to nedala, možná tak dospělým co neví co by sežr….
Autor: Hani
Re: Recepty z cizrny a jáhel
u nás jsme zkoušeli čínu – Kung pao a místo burských oříšku jsem přidali vařenou cizrnu. Všem moc chutnalo.
Autor: ludmi
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Prosím o názor na placičky Falafel od firmy Extrudo Bečice.Díky.
Autor: ******
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Měla jsem vzorek, nechutnaly mě.
Autor: Majka
Re: Recepty z cizrny a jáhel
Děvčata prosím,jakým množstvím luštěnin zapisujete cizrnovou mouku do spotřebního koše?Cizrnu jako luštěninu mám zapsanou 10dky=25dkg luštěnin tzn l kg cizrny/2,5kg luštěnin?Je to tak správně,poraďte mi prosím…..Děkuji Majka
Autor: Evča 1
Re: Recepty z cizrny a jáhel
cizrnová mouka, sojová mouka – luštěnina – 1,0
Zařazování potravin do spotřebního koše
Je to tu napsané v článcích. Najeďte si na ně, jsou pod diskuzí. Jsou tam i jiné suroviny. 🙂