režie na jeden oběd
Prosím o radu: jak vypočítat režijní náklady na jeden oběd? Myslím si , že takto: celková spotřeba energií, mycích prostředků a vody děleno počtem uvařených jídel. Ano či ne? Díky za každou radu.
To nejsou režijní náklady, ale mzdové (mzda, odvody, FKSP)
cena za potraviny + režijní náklady + mzdové náklady + (případný zisk) + (DPH – v případě plátců) je celková cena pro cizího strávníka ve ŠJ
Dobrý den,potřebuji vypočítat režijní náklady na 1 oběd pro zaměstnance mateřské školy.Můžete mi prosím někdo poradit??Prý existuje nějaký vzorec,který ale nemohu nikde najít.Moc děkuji Jana
Hodnota potravin:
Je stanovena z rozpětí finančních limitů v příloze č. 2 vyhlášky 107/2005 Sb. pro jednotlivé věkové kategorie. Hodnotu stanoví vedoucí jídelny tak, aby byl naplněn spotřební koš ( příloha č. 1 vyhlášky 107/2005 Sb.), musí tak odpovědně naplánovat jídelní lístek.
Režijní náklad: Je to náklad věcné režie hrazené zřizovatelem ( obec, kraj ,církev apod.). Je to součet všech nákladů vynaložených na školní stravování za sledované období – minulý kalendářní rok. Tento náklad předkládá z účetní evidence školy ekonom právního subjektu .
Elektrická energie – pokud není vlastní oddělené měření pro školní jídelnu, stanoví se v % z celkových nákladů právního subjektu podle příkonů strojů ŠJ v odhadu délky jejich provozu.
Voda – pokud není vlastní oddělené měření pro školní jídelnu, stanoví se v % z celkových nákladů právního subjektu.
Plyn – pokud není vlastní oddělené měření pro školní jídelnu, stanoví se v % z celkových nákladů právního subjektu.
Topení – stanoví se v % podílu podle kubických metrů celkové vytápěné plochy ŠJ na platbách právního subjektu v daném kalendářním roce.
Veškeré další náklady – jsou účetně vedené náklady na provoz školní jídelny, jako jsou např. čistící prostředky, kancelářské potřeby,
telefony, bankovní poplatky, opravy strojů, drobné vybavení, odvoz odpadků, praní prádla, malování, deratizace a další služby.
Nezapočítáváme – nákup investic nad 40 000 Kč, ale odpisy ano.
Výpočet: Celkově sečtený režijní náklad se dělí počtem uvařených porcí za období minulého roku. V MŠ nezapomeneme na zhotovené svačiny, které započítáváme koeficientem 0,25 = jeden oběd
Mzdová režie:
Je to součet všech nákladů vyplacených na mzdy pracovníků školní jídelny za sledované období minulého roku, včetně nenárokových složek mzdy (osobní příplatek a odměny) a včetně odvodů soc. a zdrav. pojištění a FKSP. Nezapočítávají se nemocenské dávky. (tady ať poradí mzdová, protože pokud platí nemocenskou zaměstnavatel, jedná se o mzdový náklad, pokud jde ze sociálního, pak nezapočítáváme.)
Výpočet: Celkově sečtený mzdový náklad se dělí počtem uvařených porcí za období minulého roku.
Přirážka:
V souladu s rozhodnutím organizace se může účtovat k celkové ceně ještě přirážku, je to výlučné rozhodnutí právního subjektu.
Celková kalkulace oběda:
Součtem propočtů hodnoty potravin + režijní náklad + mzdová režie + přirážka (je-li stanovena) stanovíme celkovou hodnotu oběda.
režie na jeden oběd
Autor: pepik
režie na jeden oběd
Prosím o radu: jak vypočítat režijní náklady na jeden oběd? Myslím si , že takto: celková spotřeba energií, mycích prostředků a vody děleno počtem uvařených jídel. Ano či ne? Díky za každou radu.
Autor: Zalka
Všechny provozní náklady – i kancelářské potřeby, i odpisy, pokud ještě zařízení odepisujete, všechny opravy, revize atd.
Autor: rohlik
Ještě musíte do režii započitat mzdové náklady.
Autor: zalka
To nejsou režijní náklady, ale mzdové (mzda, odvody, FKSP)
cena za potraviny + režijní náklady + mzdové náklady + (případný zisk) + (DPH – v případě plátců) je celková cena pro cizího strávníka ve ŠJ
Autor: Líída
zdravím všechny, potřebovala bych se zeptat, zda do kalkulace se svačinky přepočítávají koef. 0,15 nebo 0,25?děkuji
Autor: janakra
Dobrý den,potřebuji vypočítat režijní náklady na 1 oběd pro zaměstnance mateřské školy.Můžete mi prosím někdo poradit??Prý existuje nějaký vzorec,který ale nemohu nikde najít.Moc děkuji Jana
Autor: Marcela
Kalkulace oběda ve školních jídelnách.
Hodnota potravin:
Je stanovena z rozpětí finančních limitů v příloze č. 2 vyhlášky 107/2005 Sb. pro jednotlivé věkové kategorie. Hodnotu stanoví vedoucí jídelny tak, aby byl naplněn spotřební koš ( příloha č. 1 vyhlášky 107/2005 Sb.), musí tak odpovědně naplánovat jídelní lístek.
Autor: Marcela
Režijní náklad: Je to náklad věcné režie hrazené zřizovatelem ( obec, kraj ,církev apod.). Je to součet všech nákladů vynaložených na školní stravování za sledované období – minulý kalendářní rok. Tento náklad předkládá z účetní evidence školy ekonom právního subjektu .
Elektrická energie – pokud není vlastní oddělené měření pro školní jídelnu, stanoví se v % z celkových nákladů právního subjektu podle příkonů strojů ŠJ v odhadu délky jejich provozu.
Voda – pokud není vlastní oddělené měření pro školní jídelnu, stanoví se v % z celkových nákladů právního subjektu.
Plyn – pokud není vlastní oddělené měření pro školní jídelnu, stanoví se v % z celkových nákladů právního subjektu.
Topení – stanoví se v % podílu podle kubických metrů celkové vytápěné plochy ŠJ na platbách právního subjektu v daném kalendářním roce.
Veškeré další náklady – jsou účetně vedené náklady na provoz školní jídelny, jako jsou např. čistící prostředky, kancelářské potřeby,
Autor: Marcela
telefony, bankovní poplatky, opravy strojů, drobné vybavení, odvoz odpadků, praní prádla, malování, deratizace a další služby.
Nezapočítáváme – nákup investic nad 40 000 Kč, ale odpisy ano.
Výpočet: Celkově sečtený režijní náklad se dělí počtem uvařených porcí za období minulého roku. V MŠ nezapomeneme na zhotovené svačiny, které započítáváme koeficientem 0,25 = jeden oběd
Autor: Marcela
Mzdová režie:
Je to součet všech nákladů vyplacených na mzdy pracovníků školní jídelny za sledované období minulého roku, včetně nenárokových složek mzdy (osobní příplatek a odměny) a včetně odvodů soc. a zdrav. pojištění a FKSP. Nezapočítávají se nemocenské dávky. (tady ať poradí mzdová, protože pokud platí nemocenskou zaměstnavatel, jedná se o mzdový náklad, pokud jde ze sociálního, pak nezapočítáváme.)
Výpočet: Celkově sečtený mzdový náklad se dělí počtem uvařených porcí za období minulého roku.
Přirážka:
V souladu s rozhodnutím organizace se může účtovat k celkové ceně ještě přirážku, je to výlučné rozhodnutí právního subjektu.
Celková kalkulace oběda:
Součtem propočtů hodnoty potravin + režijní náklad + mzdová režie + přirážka (je-li stanovena) stanovíme celkovou hodnotu oběda.