Přeskočit na obsah

režijní náklady

  • Autor: Janina

    režijní náklady
    Dobrý večer, prosím z čeho vypočítáváte režijní a věcné náklady na jeden oběd.Pro mne znamená vše mimo potravin, tj. režijní, světlo, voda, topení, praní prádla, kan.potřeby a pod.Mzdy to samé včetně odměn.Dle mého názoru potraviny do toho nespadají, není tam dotace , to si platí strávníci sami-když započítám potraviny je to zkreslující.-Celkovou hodnotu réžie vydělím počtem strávníků? Děkuji

    • Autor: xxxx

      Re: režijní náklady
      Cena oběda se skládá z nákladů na potraviny, z režijních nákladů a ze mzdových nákladů. Nic není zkreslující. Jsou to tři čísla různě propočítaná. Pokud je kalkulace pro cizí strávníky, tak čtvrté číslo je zisk. Pokud jste paní Janino vedoucí ŠJ, tak logicky si to musíte dát douhromady. Jste přece kvalifikovaná, s úplným středním vzděláním.

      • Autor: Janina

        Re: režijní náklady
        Ano, je mi to jasné , ale Vám ne- jedná se o cizí strávníky.Potraviny si strávník platí sám , není oběd dotován, jak bylo dříve.Je pochopitelné, že potraviny tam patří , ale přičíst k réžiím.

    • Autor: Alena II

      Re: režijní náklady
      Režii věcnou vydělíte počtem uvařených obědů
      a vyjde Vám režijní náklad věcný na jeden oběd
      To samé uděláte s náklady na mzdy a vyjde vám režie mzdová.
      Každá cena oběda se skládá ze tří složeK:
      1. náklady na pořízení surovin (hradí strávník)
      2. věcná režie ( u žáků hradí zřizovatel)
      3. mzdová ( u žáků hradí stát)

      • Autor: Alena II

        Re: režijní náklady
        pokračuji: všechny tyto složky si cizí strávník hradí sám a pokud pro něj vaříte ve vedlejší činnosti, tak také připočítáte zisk.

        • Autor: Janina

          Re: režijní náklady
          Děkuji Alenko, tak jsem to přesně myslela.Hezký den

      • Autor: zribickA

        Re: režijní náklady
        mám dotaz co říkáš na mzdovou režii pro cizí strávníky – výpočet ze závodního stravování dotace na dosp. stráv. děleno počtem prec. dnů v daném roce

        • Autor: Alena II.

          Re: režijní náklady
          Vašemu dotazu jsem neporozuměla, můžete to upřesnit?
          Podle mne se vypočítává mzdová režie pro cizí strávníky tak, že se veškeré náklady na mzdy včetně odvodů vydělí počtem všech uvařených obědů.Tak Vám vyjde mzdový náklad na jeden oběd, bez rozdílu, jestli se jedná o dítě nebo cizího strávníka. Rozdíl je jen v tom, že mzdovou režii na děti vám uhradí stát, kdežto cizímu strávníkovi ji musíte započítat do ceny oběda.

    • Autor: Mimi

      Re: režijní náklady
      Prosím o radu. Když jde o režie vydělené počtem obědů, pokud máme i svačinky v MŠ, zohlední se nějak k tomu počtu obědů ?

    • Autor: kleopatra

      Re: režijní náklady
      Ano, 30 % z celkového počtu připravených svačinek přičtete k celkovému počtu uvařených obědů. Tato částka je výchozí pro výpočet režijních nákladů. Dělám tak na základě instrukcí, které jsme dostali od bývalých školských úřadů.

    • Autor: jája

      Re: režijní náklady
      U nás účetní vezme počet uvařených obědů v r.2007 a vydělí jimi provoz.rozpočet na r.2008, to samé udělá u mzd.režie. Pak to zaokrouhlí. Ono se to úplně přesně zjistit nedá, nemůžeme na začátku roku přesně vědět kolik obědů v tom daném roce uvaříme. Rozpočet na r.2008 se snazíme dodržet.

    • Autor: LIda II

      Re: režijní náklady
      Mohl by také někdo poradit jak vypočítává režijní a mzdové náklady při celodenním stravování, tj. zvlášť na snídani, oběd a večeři. Rady jsou jen pro výpočet oběda a s výpočten na celodenní provoz jsem se dosud nesetkala.

    • Autor: svehlikova

      Re: režijní náklady
      Chci se zeptat, zda všichni zpočítáváte svačinky při rozpočítání režijních nákladů ?

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se