rostlinné tuky
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaké tuky používáte do pomazánek pro děti v MŠ. Děláte např. chleba s ramou a zeleninou. Paní ředitelka nám řekla, že byla na školení a tam bylo řečeno, že chleba s ramou se v žádném případě nesmí podávat a do pomazánek 1/3 ramy a zbytek máslo.
Může se k tomu vyjádřit i paní hygienička?
Děkuji za odpověď.
Podle mých informací,ale nepracuji v mš,ani jeslích,se mají rostlinné a živočišné tuky sřídat.Převahu mají tvořit tuky rostlinné.u nás to střídáme-rama,máslo rostlinné i obyčejné.Váříme na oleji i sádle..
Podle selského rozumu – máslo je máslo a dětem pobyb 🙂 Rama či jiný umělý rostlinný tuk nemá s termínem „selský“ nic společného… Ale přiznávám, že netuším, jaký vztah má rama ke spotřebnímu koši.
Tuky:
Vzhledem k tomu, že máslo i rostlinné margaríny obsahují určité množství vody, je pro přesnější propočet třeba tuto skutečnost zohlednit vynásobením koeficientem v tabulce.
Máslo a klasické rostlinné margaríny např. Alfa, Rama, Hera obsahují cca 80% tuku, margaríny se sníženým obsahem tuku (např. Alfa plus, Flóra) jej mají cca 70% a tzv.halvariny (např. Diana, Perla) obsahují kolem 40% tuku.
Je proto třeba znát druh použitého tuku a použít správný koeficient.
Ke smažení se používají ztužené tuky (např. Ceres Soft, Iva, Isa, Omega) nebo speciálně upravené a označené fritovací oleje. U tuku na smažení je třeba zohledni to, že část tuku (cca 30%) se po smažení odstraňuje a do pokrmu nepřechází. Proto se při vyhodnocování spotřebního koše započítají v těchto případech pouze dvě třetiny použitého tuku.
Jenom bych dodala, že podle vyhlášky 463/2011 má být podíl živočišných a rostlinných tuků v poměru 1:1 s důrazem na zvyšování podílu tuků rostlinného původu.
Také používáme do pomazánek Ramu, právě kvůli spotřebnímu koši. Do jídla dáváme máslo, smažíme na klasickém oleji (všechno smažíme v troupě – řízky, karbanátky, rybu apod., takže vše na minimu oleje), do salátů dáváme extra panenský olivový olej.
rostlinné tuky
Autor: hvezdicka
rostlinné tuky
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaké tuky používáte do pomazánek pro děti v MŠ. Děláte např. chleba s ramou a zeleninou. Paní ředitelka nám řekla, že byla na školení a tam bylo řečeno, že chleba s ramou se v žádném případě nesmí podávat a do pomazánek 1/3 ramy a zbytek máslo.
Může se k tomu vyjádřit i paní hygienička?
Děkuji za odpověď.
Autor: ewalina
Podle mých informací,ale nepracuji v mš,ani jeslích,se mají rostlinné a živočišné tuky sřídat.Převahu mají tvořit tuky rostlinné.u nás to střídáme-rama,máslo rostlinné i obyčejné.Váříme na oleji i sádle..
Autor: haris
O tom že by byla rama nevhodná,to jsem vážně neslyšela.
Držte se selského rozumu ,zdravé výživy a SK.
Autor: Tereza
Podle selského rozumu – máslo je máslo a dětem pobyb 🙂 Rama či jiný umělý rostlinný tuk nemá s termínem „selský“ nic společného… Ale přiznávám, že netuším, jaký vztah má rama ke spotřebnímu koši.
Autor: tonča
nechápu obsah tohoto příspěvku 🙂
Autor: haris
Tuky:
Vzhledem k tomu, že máslo i rostlinné margaríny obsahují určité množství vody, je pro přesnější propočet třeba tuto skutečnost zohlednit vynásobením koeficientem v tabulce.
Máslo a klasické rostlinné margaríny např. Alfa, Rama, Hera obsahují cca 80% tuku, margaríny se sníženým obsahem tuku (např. Alfa plus, Flóra) jej mají cca 70% a tzv.halvariny (např. Diana, Perla) obsahují kolem 40% tuku.
Je proto třeba znát druh použitého tuku a použít správný koeficient.
Ke smažení se používají ztužené tuky (např. Ceres Soft, Iva, Isa, Omega) nebo speciálně upravené a označené fritovací oleje. U tuku na smažení je třeba zohledni to, že část tuku (cca 30%) se po smažení odstraňuje a do pokrmu nepřechází. Proto se při vyhodnocování spotřebního koše započítají v těchto případech pouze dvě třetiny použitého tuku.
Doplňuji,že všeho moc škodí,střídmost a pestrost.
Autor: Tereza
Děkuji!
Autor: Radkaa
Jenom bych dodala, že podle vyhlášky 463/2011 má být podíl živočišných a rostlinných tuků v poměru 1:1 s důrazem na zvyšování podílu tuků rostlinného původu.
Autor: Andy1
Také používáme do pomazánek Ramu, právě kvůli spotřebnímu koši. Do jídla dáváme máslo, smažíme na klasickém oleji (všechno smažíme v troupě – řízky, karbanátky, rybu apod., takže vše na minimu oleje), do salátů dáváme extra panenský olivový olej.