Sestavování jídelního lístku.
U nás zatím sestavovali jídelní lístek vedoucí kuchařka (nastoupila jsem nedávno). Mám pocit, že ani nechce, abych se jí do toho „pletla“. Ale protože se spotřebním košem to nevypadá v některých položkách moc dobře (cukry, tuky), tak se to toho musím (ráda) pustit. Kuchařky vaří výborně, i zaměstnanci si je chválí, ale na moje poznámky o tom, že by měly něco (třeba lehčího) zařadit, slyším jenom „děti by to nejedly“ – a zas je smetanová omáčka a knedlíky (oblíbené). Nebo slazení čaje – podle mě je přeslazený a navíc máme vysokou potřebu cukru – a zase „děti by to nepily“. Dělat jídelníček pro mě samozřejmě nebude problém, i když bude malé „peklíčko“ – to je kdykoliv, když není po jejich, stačí objednat něčeho více (třeba kvůli cenové akci), a jsou řeči „kdy to spotřebujeme“… Vím, že jsou tady vzorové jídelníčky, ale je tady něco tak, abych si mohla být jistá, že sedí i spotřební koš a finance? A taky recepty – když chci dát nějaké nové jídlo, musím mít recepturu pro veřejné stravování. Třeba nedávno jsme kupovaly směs na perník. Doma ho sice dělám sama a docela levně (oproti směsi), ale udělat si přepočet, to asi nezvládnu (tedy zvládnu přepočítat třeba na 5 kilo mouky, ale nevím, kolik je to porcí…). Je nějaký server, na kterém to najdu? Tady jsou jen ty receptury, které někdo vloží. Prostě bych potřebovala propojit všechny informace: kvalitní jídelníček, spotřební koš, receptury. Jedno bez druhého nejde.
Tedy to co tady popisujete bude celé malé peklíčko…ale o tom je život.Zaklínací formuli že to děti nebudou jíst – tak tím jsme asi prošly všechny holky vedoucí,ale nepolevujte a vydržte a pokud vám dojdou argumenty na přesvědčování – někdy je dobré použít rozkaz 🙂 vedoucí. K tomu perníku – pokud máte vyzkoušenou vlastní recepturu tak jí klidně použijte. Směsi jsou opravdu hodně drahé a penízky budeme hodně počítat. Na směsi bude jistě napsáno kolik porcí se nechá z balení udělat,nebo jak moc nabyde. Z toho vycházejte – spočítejte si kolik bude vážit jedna hotová porce a podle toho napečte / př. 1 porce hotového perníku bude mít váhu 65g/.
Já třeba zkusím nejprve recept doma na rodině, podle toho si pronormuji moučníky na jídelnu/ váha těsta za syrova, po upečení, po nazdobení, gramáž jedné porce apod./. Tak přeji pevné nervy a pokud budete potřebovat pomoc, tak tenhle portál je opravdu ten pravý a lidi tady jsou moc fajn. Přeji vám všem pevné zdraví v roce 2012 🙂
Díky všem za podporu. S tím perníkem je to tak, že se mi ho doma dělat nechce (sníme 2 kousky a pak už z povinnosti), ale i když ho udělám, tak nevím, kolik má být hotová porce. Snad jsem to napsala srozumitelně – já si doma nakrájím 20 kousků, ale je to obědová porce? Nebo je to moc – málo? 65g se mi zdá na sladký oběd málo. Ale obecně vařím ráda, i doma (na sladké teda nejsme), ráda bych zkusila i speiality z kraje, odkud pocházím.
Začněte své podřízené pomalu, ale důrazně a nebo rychle a důrazně (to podle Vaši povahy) připravovat na to, že VY jste vedoucí, VY za vše odpovídáte a VY tedy budete rozhodovat. Zcela určitě budete velmi ráda, když Vám zkušené kuchařky poradí a přihlédnete k jejich názoru a znalosti. Lehčí jídla jistě ocení nejen starší žákyně, ale i paní učitelky a zcela jistě to bude v souladu s cíli moderního stravování.
JSEM ROZHOŘČENÁ NAD ODPOVĚDÍ P, vALANTÝNY VY-VY-VYmusíte dát na jevo,že jste vedoucí a neumíte udělat VLASTNÍ KALKULACI,JE TO SMUTNÉproč se nedomluvíte s vedoucí kuchařkou-jdete do toho společně?vždyt stejně to musíte propracovat spolu.P.KUCHAŘKA taky musí vědět o spotřebném koši a ví dobře jak na to,jenom,že jsou hodně podcenované a myslím,že perník vynormuje přesně na porce říká se tomu VK a musíte si to zakládat,pro použití příště,aby jste nemuseli normovat znovu.
Právě že naše paní kuchařka konkrétně tady neví, jak na to. Perník je vždycky od Vitany a co se týká norem – drží se jich jako povinných, takže mi pořád „přešvihává“ tuky. Ve staré normě je prostě půl kila másla, tak ho tam dá všechno. Je to dobré, ale je to mimo spotřební koš. Vůbec ji nepodceňuji! Ale nějak to ukočírovat musím! Doma taky míň mastím a nezahušťuju…
Dobrý den,
nevím zda se Vám podařilo hnout s paníma kuchařkama:-) věřím, že alespoň malý postup tam je. Procházím tím samým:-) a dám za pravdu paní, který reagovala, že někdy musí být „rozkaz od vedoucí“. Je mnoho jídel, které dle kuchařek „děti nebudou jíst“ a hle ony to po třetím pokusu jedí a dokonce pochvalují. Takže on ten problém není v dětech, ale přístupu a to víme všichni, kteří máme zájem o změnu stravování a tím i částečné ovlivnění povah a zcela zdraví. Držím palce a dejte vědět jestli chcete jak se daří v postupu:-) Věřím, že to zvládáte a spolupracovnice si zvyknou. Přeji hezký Nový rok.
Už se na to chystám… pomaloučku. Vedoucí kuchařka je letitý praktik, vaří dobře, ale bohuže – pořád stejně. Nechci na ni jít natvrdo, ale už si stěžovali i rodiče, že se jídla moc opakují. Mám jídelňák připravený, tak uvidím 😉
🙁 ? Perník se šlehačkou ze spreje? Píšete, že je Vaše kuchařka šikovná? No v tomto případě velice pochybuji! Když už musíte dávat perník jako hlavní jídlo, tak proč jej nedáte s našlehaným jemným tvarohem se zakysanou smetanou a na vylepšení můžete i přidat 31% vyšlehanou smetanu. Na 1 kg hotové hmoty cca 600g jemného tvarohu, 300g zakysané smetany, 100g smetany 31% (vyvarovala bych se trvanlivých výrobků). Rozumně osladit. Můžete i posypat strouhanou hořkou čokoládou. Rozhodně to bude stravitelnější, zdravější, pěknější, ale i trochu složitější na přípravu. Jako sladké jídlo vaříme krupicovou kaši, tvarohové knedlíky, rýžový nákyp s ovocem, žemlovku s jablky a tvarohem … A sladké jídlo by mělo být 2x za měsíc, dle doporučení k sestavování jídelních lístků. Zdravím Iva
Už jsem to psala – mám 1,75 kuchařky, takže při dvou jídlech ještě šlehat tvaroh… Jaké doporučení k sestavování jídelních lístků máte na mysli?
Autor: Iva K.
Kolik máte strávníků při úvazku 1,75? Těžko se mi to odhaduje (cca 100?). Nevím, zda ve Vámi uváděném úvazku máte i pomocnou sílu na úklid atd. Ale velice pečlivě bych zvážila výrobu dvou jídel. Není to Vaše povinnost. Pro inspiraci při sestavování JL se podívejte na http://www.jidelny.cz/show.aspx?id=247. S pozdravem Iva
Autor: Fazole
Mám problém s vedením školy. Stále něco řeší a mluví mi do JL. Teď je zrovna aktuální smažený sýr. Nehodlám ho vařit a oni nechápou.Myslím, že by měl každý dělat to co umí , my vařit a oni učit.
já myslím, že tento problém řeší v každé škole i jídelně. Prostě si na svém trvejte, protože vy odpovídáte za plnění spotřebního koše. U nás byl smažený sýr za 7 let co dělám vedoucí jen jednou a to na výslovné přání loučící se třídy na konci šk.roku. Zrovna tak mají děti smažené řízky jen 2x do roka. Už se mi smějí, protože přesně vědí co bude na Mikuláše a MDD :-).
Běžně zařazuji méně známé potraviny a kupodivu začínají chutnat, chce to jen vytrvat!! Kuchařky zezačátku dost reptaly, schválně nechtěly ani ochutnat, ale zlomilo se to :-). Takže držím všem palce, ať se daří!! H.
Dobrý večer,smažený sýr jsme také měli asi dvakrát špatně se udržuje teplý,takže se smaží na doraz při výdeji. Ohlas u dětí zase tak ohromný nebyl,proto ho dělat nebudeme a ani nedoporučuji ho zavádět. Přeji hezký den
Dobrý den,
sestavování jídelních lístků patří do pracovní
náplně vedoucí školní jídelny a samozřejmě
ve spolupráci s vedoucí kuchařkou.
Vedoucí školní jídelny odpovídá za plnění spotřebního koše, finanční normu a v neposlední
řadě za pestrost jídelního lístku.Děti kategorie
7 – 10 let jsou v nynější době velmi problematické
v konzumaci obědů. Přesto nelze vařit stále
sladké jídlo nebo omáčky, které mají rádi.Jídelní lístek musí být sestaven tak, aby byl splněn spotřební koš a zároveň pravidla tj, zařazování jednotlivých druhů tj 2 x týdně brambory apod.Receptury vhodné pro ŠJ RECEPTURY pokrmů pro školní stravování 3.díly vydala Společnost pro výživu,Ať nám chutná ve škole- soubor receptur pro školní stravování,Ve škole nám chutná soubor receptur pro školní stravování vydalo nakladatelství CERM a samozřejmě lze čerpat různé recepty a přepočíst normování a hlavně dodržet technologické postupy pro školní stravování. Normování je práce kuchařky.
Sestavování jídelního lístku.
Autor: opportunity
Sestavování jídelního lístku.
U nás zatím sestavovali jídelní lístek vedoucí kuchařka (nastoupila jsem nedávno). Mám pocit, že ani nechce, abych se jí do toho „pletla“. Ale protože se spotřebním košem to nevypadá v některých položkách moc dobře (cukry, tuky), tak se to toho musím (ráda) pustit. Kuchařky vaří výborně, i zaměstnanci si je chválí, ale na moje poznámky o tom, že by měly něco (třeba lehčího) zařadit, slyším jenom „děti by to nejedly“ – a zas je smetanová omáčka a knedlíky (oblíbené). Nebo slazení čaje – podle mě je přeslazený a navíc máme vysokou potřebu cukru – a zase „děti by to nepily“. Dělat jídelníček pro mě samozřejmě nebude problém, i když bude malé „peklíčko“ – to je kdykoliv, když není po jejich, stačí objednat něčeho více (třeba kvůli cenové akci), a jsou řeči „kdy to spotřebujeme“… Vím, že jsou tady vzorové jídelníčky, ale je tady něco tak, abych si mohla být jistá, že sedí i spotřební koš a finance? A taky recepty – když chci dát nějaké nové jídlo, musím mít recepturu pro veřejné stravování. Třeba nedávno jsme kupovaly směs na perník. Doma ho sice dělám sama a docela levně (oproti směsi), ale udělat si přepočet, to asi nezvládnu (tedy zvládnu přepočítat třeba na 5 kilo mouky, ale nevím, kolik je to porcí…). Je nějaký server, na kterém to najdu? Tady jsou jen ty receptury, které někdo vloží. Prostě bych potřebovala propojit všechny informace: kvalitní jídelníček, spotřební koš, receptury. Jedno bez druhého nejde.
Autor: eva 2
Tedy to co tady popisujete bude celé malé peklíčko…ale o tom je život.Zaklínací formuli že to děti nebudou jíst – tak tím jsme asi prošly všechny holky vedoucí,ale nepolevujte a vydržte a pokud vám dojdou argumenty na přesvědčování – někdy je dobré použít rozkaz 🙂 vedoucí. K tomu perníku – pokud máte vyzkoušenou vlastní recepturu tak jí klidně použijte. Směsi jsou opravdu hodně drahé a penízky budeme hodně počítat. Na směsi bude jistě napsáno kolik porcí se nechá z balení udělat,nebo jak moc nabyde. Z toho vycházejte – spočítejte si kolik bude vážit jedna hotová porce a podle toho napečte / př. 1 porce hotového perníku bude mít váhu 65g/.
Já třeba zkusím nejprve recept doma na rodině, podle toho si pronormuji moučníky na jídelnu/ váha těsta za syrova, po upečení, po nazdobení, gramáž jedné porce apod./. Tak přeji pevné nervy a pokud budete potřebovat pomoc, tak tenhle portál je opravdu ten pravý a lidi tady jsou moc fajn. Přeji vám všem pevné zdraví v roce 2012 🙂
Autor: opportunity
Díky všem za podporu. S tím perníkem je to tak, že se mi ho doma dělat nechce (sníme 2 kousky a pak už z povinnosti), ale i když ho udělám, tak nevím, kolik má být hotová porce. Snad jsem to napsala srozumitelně – já si doma nakrájím 20 kousků, ale je to obědová porce? Nebo je to moc – málo? 65g se mi zdá na sladký oběd málo. Ale obecně vařím ráda, i doma (na sladké teda nejsme), ráda bych zkusila i speiality z kraje, odkud pocházím.
Autor: Valentýna
Začněte své podřízené pomalu, ale důrazně a nebo rychle a důrazně (to podle Vaši povahy) připravovat na to, že VY jste vedoucí, VY za vše odpovídáte a VY tedy budete rozhodovat. Zcela určitě budete velmi ráda, když Vám zkušené kuchařky poradí a přihlédnete k jejich názoru a znalosti. Lehčí jídla jistě ocení nejen starší žákyně, ale i paní učitelky a zcela jistě to bude v souladu s cíli moderního stravování.
Autor: opportunity
Díky, je fajn mít podporu.
Autor: VERONIKA
JSEM ROZHOŘČENÁ NAD ODPOVĚDÍ P, vALANTÝNY VY-VY-VYmusíte dát na jevo,že jste vedoucí a neumíte udělat VLASTNÍ KALKULACI,JE TO SMUTNÉproč se nedomluvíte s vedoucí kuchařkou-jdete do toho společně?vždyt stejně to musíte propracovat spolu.P.KUCHAŘKA taky musí vědět o spotřebném koši a ví dobře jak na to,jenom,že jsou hodně podcenované a myslím,že perník vynormuje přesně na porce říká se tomu VK a musíte si to zakládat,pro použití příště,aby jste nemuseli normovat znovu.
Autor: opportunity
Právě že naše paní kuchařka konkrétně tady neví, jak na to. Perník je vždycky od Vitany a co se týká norem – drží se jich jako povinných, takže mi pořád „přešvihává“ tuky. Ve staré normě je prostě půl kila másla, tak ho tam dá všechno. Je to dobré, ale je to mimo spotřební koš. Vůbec ji nepodceňuji! Ale nějak to ukočírovat musím! Doma taky míň mastím a nezahušťuju…
Autor: laky
Dobrý den,
nevím zda se Vám podařilo hnout s paníma kuchařkama:-) věřím, že alespoň malý postup tam je. Procházím tím samým:-) a dám za pravdu paní, který reagovala, že někdy musí být „rozkaz od vedoucí“. Je mnoho jídel, které dle kuchařek „děti nebudou jíst“ a hle ony to po třetím pokusu jedí a dokonce pochvalují. Takže on ten problém není v dětech, ale přístupu a to víme všichni, kteří máme zájem o změnu stravování a tím i částečné ovlivnění povah a zcela zdraví. Držím palce a dejte vědět jestli chcete jak se daří v postupu:-) Věřím, že to zvládáte a spolupracovnice si zvyknou. Přeji hezký Nový rok.
Autor: opportunity
Už se na to chystám… pomaloučku. Vedoucí kuchařka je letitý praktik, vaří dobře, ale bohuže – pořád stejně. Nechci na ni jít natvrdo, ale už si stěžovali i rodiče, že se jídla moc opakují. Mám jídelňák připravený, tak uvidím 😉
Autor: leden
Dobrý den.
Děláme perník od Oetkra.Balení 3 kg mám asi na 63 porcí.Podáváme jako moučník po obědě a myslím,že je dostačující.Hezký den.Iva
Autor: opportunity
U nás bývá perník jako sladké jídlo. Se šlehačkou ze spreje. Máme málo úvazků, takže moučníky ne, když tak jogurt nebo tak něco…
Autor: Iva K.
🙁 ? Perník se šlehačkou ze spreje? Píšete, že je Vaše kuchařka šikovná? No v tomto případě velice pochybuji! Když už musíte dávat perník jako hlavní jídlo, tak proč jej nedáte s našlehaným jemným tvarohem se zakysanou smetanou a na vylepšení můžete i přidat 31% vyšlehanou smetanu. Na 1 kg hotové hmoty cca 600g jemného tvarohu, 300g zakysané smetany, 100g smetany 31% (vyvarovala bych se trvanlivých výrobků). Rozumně osladit. Můžete i posypat strouhanou hořkou čokoládou. Rozhodně to bude stravitelnější, zdravější, pěknější, ale i trochu složitější na přípravu. Jako sladké jídlo vaříme krupicovou kaši, tvarohové knedlíky, rýžový nákyp s ovocem, žemlovku s jablky a tvarohem … A sladké jídlo by mělo být 2x za měsíc, dle doporučení k sestavování jídelních lístků. Zdravím Iva
Autor: opportunity
Už jsem to psala – mám 1,75 kuchařky, takže při dvou jídlech ještě šlehat tvaroh… Jaké doporučení k sestavování jídelních lístků máte na mysli?
Autor: Iva K.
Kolik máte strávníků při úvazku 1,75? Těžko se mi to odhaduje (cca 100?). Nevím, zda ve Vámi uváděném úvazku máte i pomocnou sílu na úklid atd. Ale velice pečlivě bych zvážila výrobu dvou jídel. Není to Vaše povinnost. Pro inspiraci při sestavování JL se podívejte na http://www.jidelny.cz/show.aspx?id=247. S pozdravem Iva
Autor: Fazole
Mám problém s vedením školy. Stále něco řeší a mluví mi do JL. Teď je zrovna aktuální smažený sýr. Nehodlám ho vařit a oni nechápou.Myslím, že by měl každý dělat to co umí , my vařit a oni učit.
Autor: hhhhhhh
já myslím, že tento problém řeší v každé škole i jídelně. Prostě si na svém trvejte, protože vy odpovídáte za plnění spotřebního koše. U nás byl smažený sýr za 7 let co dělám vedoucí jen jednou a to na výslovné přání loučící se třídy na konci šk.roku. Zrovna tak mají děti smažené řízky jen 2x do roka. Už se mi smějí, protože přesně vědí co bude na Mikuláše a MDD :-).
Běžně zařazuji méně známé potraviny a kupodivu začínají chutnat, chce to jen vytrvat!! Kuchařky zezačátku dost reptaly, schválně nechtěly ani ochutnat, ale zlomilo se to :-). Takže držím všem palce, ať se daří!! H.
Autor: Radkaa
Když jsem se ptala dětí, co by chtěly na oběd na MDD, tak zvítězily špagety, jenom paní učitelky chtěly řízky.
Autor: rohlik
Dobrý večer,smažený sýr jsme také měli asi dvakrát špatně se udržuje teplý,takže se smaží na doraz při výdeji. Ohlas u dětí zase tak ohromný nebyl,proto ho dělat nebudeme a ani nedoporučuji ho zavádět. Přeji hezký den
Autor: majka 1
Zkuste sýrový karbanátek, dá se dělat v konvektomatu, dobře se udržuje teplý a děti se po něm mohou utlouct. I do jídlonosičů je vhodný.
Autor: janah
Dobrý den,
sestavování jídelních lístků patří do pracovní
náplně vedoucí školní jídelny a samozřejmě
ve spolupráci s vedoucí kuchařkou.
Vedoucí školní jídelny odpovídá za plnění spotřebního koše, finanční normu a v neposlední
řadě za pestrost jídelního lístku.Děti kategorie
7 – 10 let jsou v nynější době velmi problematické
v konzumaci obědů. Přesto nelze vařit stále
sladké jídlo nebo omáčky, které mají rádi.Jídelní lístek musí být sestaven tak, aby byl splněn spotřební koš a zároveň pravidla tj, zařazování jednotlivých druhů tj 2 x týdně brambory apod.Receptury vhodné pro ŠJ RECEPTURY pokrmů pro školní stravování 3.díly vydala Společnost pro výživu,Ať nám chutná ve škole- soubor receptur pro školní stravování,Ve škole nám chutná soubor receptur pro školní stravování vydalo nakladatelství CERM a samozřejmě lze čerpat různé recepty a přepočíst normování a hlavně dodržet technologické postupy pro školní stravování. Normování je práce kuchařky.
Autor: Lidka K.
Jak připravujete prosím sýrový karbanátek?
Autor: majka 1
v sekci recepty to máte od paní Mandincové i s fotkou. (stravování-recepty-bezmasá jídla slaná-strana 2)
http://www.jidelny.cz/recepty_show.aspx?id=554