Přeskočit na obsah

Skladování masa a zeleniny

  • Autor: skolni jidelna

    Skladování masa a zeleniny
    Dobrý den
    Mám problém se skladovacími prostory. Je jich žalostně málo. Je možné skladovat v jednom chladicím boxu maso, ovoce a zeleninu? Kdybych je třeba oddělila přepážkou nebo tak nějak? Předem děkuji za radu..

    • Autor: Alena II.

      Re: Skladování masa a zeleniny
      Ne, každou komoditu musíte skladovat odděleně.
      Pokud máte málo místa, pořiďte se třeba ještě lednici, ale pokud byste měla vše dohromady, určitě byste u hygieny narazila.

      • Autor: Evča1

        Re: Skladování masa a zeleniny
        Ano, musíte to mít zvlášť. Také to řeším lednicemi – chladničkami.

    • Autor: skolni jidelna

      Re: Skladování masa a zeleniny
      děkuji za radu.. budu shánět novou ledničku.. 🙂

    • Autor: spaky

      Re: Skladování masa a zeleniny
      Mám ten samý problém na 3 mateřských školách,jsou to letité budovy,které byly přestavěny na školky,ale neodpovídá mi téměř nikde kuchyň požadavkům,nemám tu novou lednici ani kam dát,nemám prostě ani kousek místa,kam by se mohla dát.

    • Autor: vendula

      Re: Skladování masa a zeleniny
      ja jsem byla na školení,kde nám řekli,že skladování společně může být,ale oddělit jednotlivými překážkami děláme to taky tak a hygiena byla spokojená nebo není nikde psáno že musíte mít lednici např. zvlášt na maso, zeleninu,mléko atd..stačí aby v lednici byla 1/přepážka na mleko 2/ na vejce Atd musí to být označeno napr. vejce a datom dodávky anebo datum zaruční lhůty. Přece na 30 vajíček nemůžete mít celou lednici. Máme to taky tak a dodržujeme to včetně nápisku. pokud máte velký box tak je to určitě ještě lepši,ale tam musíte dodržet teplotu 4stupně. A ještě udělate líp zavolejte si vaší hygieničce a ta Vám určitě taky poradí. Akdyž bude mnět hodně požadavku tak se zeptejte jestli je to v předpisech a který dodaatek

      • Autor: valerius

        Re: Skladování masa a zeleniny
        Kupovat lednici jen kvůli vajíčkám je skutečně zbytečné, pokud ovšem se nejedná o velkovýrobu pokrmů, kde se spotřebují desítky vajec denně a není zde pravidelné denní zásobování s touto komoditou. Obvykle by měly stačit dolní přihrádky (šuplíky) na zeleninu, do kterých se vejce přeskládají z papírových kartonů, které se ihned zlikvidují.
        Pokud chybí „šuplíky“ ve spodní části chlad. zařízení, dá se to nahradit uzavíratelnou např. plast. nádobou, u které se stejně jako u šuplíků předpokládá pravidelná dezinfekce a mytí. V případě, že budete mít potraviny uskladněné jen v jednom chlad. zařízení, nezapomeňte, že teplota při skladování se řídí podle skladovací teploty potraviny, která má nejnižší stupeň skladování – např. jedna druh potraviny se skladuje do +4 °C, další do +6°C, tak držte teplotu do +4°C
        A ještě k tomu dotazu na hygieničku, který ve vašem podání vyzněl dosti ironicky – na toto se zkuste zeptat tímto tónem a mohu vám garantovat zvýšení kontrol hygieny ve vaší provozovně :

        • Autor: valerius

          Re: Skladování masa a zeleniny
          Ještě jedna věc ohledně jen jediného chlad. zařízení na provozovně – obávám se, že by vám jen jedno chlad. zařízení stejně neprošlo, jelikož v postupech HACCP v kapitole skladování musíte mít logicky uvedeno nápravné opatření při poruše chlad. zařízení – tj. pokud ne likvidace všech potravin v lednici tak okamžité přeložení chlazených potravin do náhradního chlad. zařízení

    • Autor: jiří

      Re: Skladování masa a zeleniny
      No asi bych trochu oponovala,nemohu mít lednici na vše jenom to rozdělit přepážkou,jak potom dodržujete předepsané teploty,přeci zeleninu nemohu mít u vajec a masa, to by mě zmrzla a maso a vejce mohu mít spolu i kvůli teplotě,ale i zpracování,zeleninu mohu po omytí podávat,ale maso i vejce musím tepelně zpracovat.Velice bych se divila,že by to hygieně nevadilo,Bohužel i na 30 vajec musíte mít lednici,kde můžete skladovat i maso.

    • Autor: pája

      Re: Skladování masa a zeleniny
      my to taky řešíme lednicemi,jednu máme na maso a vejce,druhou na ovoce a zeleninu ty jsou ve skladě a jednu mají kuchařky v kuchyni na máslo aj.,hygieně se moc nelíbila ta zelenina v lednici,řekli mi at skladujem v hrubé přípravně ale tam nejsou skladovací podmínky,odpoledne tam svítí slunce až dovečera

      • Autor: alwei

        Problém se skladování ovoce, zeleniny a brambor řeším také. Všechny tyto tři komodity jsou v jednom skladu. Na podlážce brambory v pytlích, v regálech v přepravkách ovoce a zelenina, takže žádná lednice. Dodavatel s ovocem a zeleninou jezdí 2x do týdne, brambory kupuji jednou ze 14dní. Jakou správnou teplotu má tedy dosahovat sklad? Prosím o radu? Nyní v tomto období je tam 19oC, což je myslím moc. Děkuji.

        • Autor: Sartuna

          Brambory by se měly správně skladovat při 3-5°C v temnu. My je máme ve sklepě kde je 9-13°C, nakupuji tak abychom do měsíce brambory spotřebovaly a neklíčily nám. Tak to mám popsané i v HACCP. V místnosti na zeleninu mám kolem 12°C a to je také ok. V létě tam je tepleji, tak dáváme zeleninu do lednice nebo spotřebujeme do 24h. K vašemu případu: 19°c je opravdu dost, šlo by vypnout topení? více větrat? dát zeleninu do lednice? Pokud ne, spotřebovávejte ovoce,zeleninu i brambory co nejdříve, tak jak to asi děláte.

        • Autor: Valentýna

          Požadované skladovací teploty u ovoce, zeleniny, brambor, ale také u masa a uzenin, uvádí každý dobrý dodavatel na dodacím listu.

    • Autor: haris

      Narazila jsem tady na jídelnách na článek(ze Slovenska) o skladování mraženého masa a zeleniny dohromady.Máme mrazák, kde skladujeme mražené maso i zeleninu.V orig .obalu od dodavatele a zatím nebyl žádný problém z hygienou.Můžeme mít mrazák na společné mražené potraviny???Díky a hezký zbytek léta!

    • Autor: rohlik

      Máme to také tak a žádný problém nebyl. Hezký den Zdena

    • Autor: petruška

      já nemám lednici na rozmrazování a tak ji dole používám jako rozmrazovací a nahoře, jako sklad chlaz. masa, ale to se tam vyskytuje jen půl hodinky, převezmu ho od masňáka , hodím do lednice a vydám kuchařkám

  • Autor: Marek Leschi

    Dobrý den, prosím přeme se v práci s kolegou o tuto otázku. Může si, z časových důvodů, nakrájet maso den dopředu a uchovat ho v lednici do druhého dne? Maso je na spodní polici v lednici a je zafolivané (zafreshované) děkuji za informaci. Jde mi o to, aby na něj nepřišla hygiena nebo aby něco neporušoval. Popřipadě jsou nějaké odkazy na nějaké předpisy a normy?

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se