Škol. jídelny-to se to podniká
Nedávno byl na těchto stránkách příspěvek-ŠJ-nekalá soutěž.Jenom okrajem se dotkl špičky ledovce.Skutečný stav ješokující.Podnikání rozpoč.
a příspěvkových subjektů má dva sporné body.
1/nesmí být financováno z hlavní činnosti
2/nesmí být podporováno z veřejných prostředků
Musí tedy soutěžit na trhu s ostatními za rovných podmínek.A skutečnost!? Hlavní a vedlejší činnost nelze u drtivé většiny jídelen hodnověrně oddělit
/zvláště pokud neexistují samostatná měření/. A řešení? Tak se to radši neodděluje.Lépe řečeno,do kalkulace ceny pro cizí se dá pár nákladů,aby byl papír a hlavně vyšla nějaká příznivá cena,která smete konkurenci.Pro podnikatelskou činnost samozřejmě nemohou ŠJ/tak jako kdokoliv jiný/ používat veřejný majetek zdarma,ale v kalkulaci
cen není většinou ani haléř.Stačí si přečíst na těchto stránkách pár příspěvků“co do nákladů“a člověk je v obraze.Odpověď je jasná-VŠE!! co nějak souvisí s provozem ŠJ.Pokud tato např.z 20%vaří pro cizí/podniká/může jen z 80% hradit veške- ré náklady z rozpočtu,ale 20% musí být hrazeno z tržeb.U mzdových nákladů to trochu funguje/i když se tam neobjevuje podíl třeba účetní a neobjevuje se ani ve správní režii/,ale u ostatních nákladů se objeví nějaká elektřina,plyn,něco údržby a pár čistících prostředků a tím to končí.Samozřejmě vyjde skvělá cena kolem 40,-Kč.Ostatní náklady
-budova,zařízení,správní režie a další jsou hrazeny
jednoznačně z nákladů hlavní činnosti v rozporu s rozpočtovými pravidly i školským zákonem.
A zřizovatelé ??Zřejmě jim vůbec nevadí,že někdo podniká s jejich majetkem zdarma.Divil bych se,že by třeba mě pronajala obec celou kuchyň jen za cenu spotřebované energie.A přitom NIKDO nesmí být při podnikání zvýhodněn z veřejných prostředků
Jaký je důsledek?Podnikatelé si musí každou korunu vydělat a nemohou držet krok s někým,kdo
je takto nezákonně dotován při podnikání.Celostát-ně jde o miliony a všichni mlčí-inspekce,minister-
stva,krajské i obecní úřady.To se to podniká!!!!
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Takže milé kolegyně, pravděpodobně nějaký naštvaný pan podnikatel. V tom chaosu vyhlášek a nedostatku peněz možná v budoucnu nastane ještě boj s majiteli dalšího veřejného stravování. Mnohde chodí do jídelen důchodci, kteří by se stejně v restauracích nikdy nestravovali, protože ruku na srdce, přece jen školní stravování je asi dietnější.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Čekal jsem odbornou diskuzi a ono se ozvalo“Ha děvčata,zas ňáký Ctirad“.Teď vážně.Naštěstí jsem nebyl nazván pánem zlodějem,ale jenom nějakým naštvaným pánem podnikatelem.A přitom kým?Zřejmě zástupcem jiného podnikatele.Krásou nech-těného je právě to,že si ŠJ vůbec neuvědomují,že jsou také podnikatelé a možná i naštvaní.Takže si rozumíme.Když hovoříte o džungli zákonů,tak v těch se my motáme už dávno a Vy je objevíte až při podnikání.Spousta jich skončí u Vašich nadří-
zených a referentů,ale u mě všechny.Nikdo Vás ne-
nutí podnikat,jdete dobrovolně do toho boje,jak to
nazýváte.Živnost.zákon nezná restaurace a jídelny,
zná jen hostinskou činnost.Nikdy jsem neměl re-
stauraci a o školním strav.toho vím dostatek.Tvrdí-
te,že nejsou peníze.Peněz je dost,ale jak jsou vyu-
žité?Na jedné straně se kontrolují výdejky na ha-
léře a na druhé straně jsou kapacity některých ŠJ
využity na 15-20%/ofic.výroční zprávy/.Zdůvodní
se to špatnými stravovac.návyky.Tam se toho vej-
de!A důchodci?Těm určitě nemohou dávat slevu ŠJ
protože hospodaří s veřejným majetkem a nikdo jim nedal zákonný souhlas.Nejsou sociální službou
,ale podnikajícím subjektem pro cizí i když to nez-
ní nejlépe-mají živnost tak jako každá jiná hospo-
da.Slevu může dát soukromník/ze svého/.Bylo by
to na dlouhou diskuzi,ale prostor je malý.Čekám
spíš odborné názory a stanoviska úředníků,jak je
vůbec takový stav možný.A Emo já nemluvil o školním stravování,ale o podnikání ŠJ a to je obro-
vský rozdíl,ale to někdo nechce vidět.I když na ta-
líři to vypadá stejně/možná i dietně/ jsou to dva
režimy a musí být důsledně oddělené.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Zajímalo by mne, když píšete, že nemáte žádnou restauraci a nikdy před tím jste ji neměl, ve školní jídelně nepracujete, tak kde vlastně pracujete ?
Není to náhodou tak, že když o těch jídelnách toho tolik víte jste tam donedávna pracoval a někdo s Vámi rozvázal z nějakých důvodů pracovní poměr, teď jste steky bez sebe a strašně okolo sebe kopete a za všechno může podnikání ve školních jídelnách ? Jsem moc zvědavý-á co mi ODPOVÍTE !!! Zdravím
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Takže milé kolegyně, pravděpodobně nějaký naštvaný pan podnikatel. V tom chaosu vyhlášek a nedostatku peněz možná v budoucnu nastane ještě boj s majiteli dalšího veřejného stravování. Mnohde chodí do jídelen důchodci, kteří by se stejně v restauracích nikdy nestravovali, protože ruku na srdce, přece jen školní stravování je asi dietnější.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Čekal jsem odbornou diskuzi a ono se ozvalo“Ha děvčata,zas ňáký Ctirad“.Teď vážně.Naštěstí jsem nebyl nazván pánem zlodějem,ale jenom nějakým naštvaným pánem podnikatelem.A přitom kým?Zřejmě zástupcem jiného podnikatele.Krásou nech-těného je právě to,že si ŠJ vůbec neuvědomují,že jsou také podnikatelé a možná i naštvaní.Takže si rozumíme.Když hovoříte o džungli zákonů,tak v těch se my motáme už dávno a Vy je objevíte až při podnikání.Spousta jich skončí u Vašich nadří-
zených a referentů,ale u mě všechny.Nikdo Vás ne-
nutí podnikat,jdete dobrovolně do toho boje,jak to
nazýváte.Živnost.zákon nezná restaurace a jídelny,
zná jen hostinskou činnost.Nikdy jsem neměl re-
stauraci a o školním strav.toho vím dostatek.Tvrdí-
te,že nejsou peníze.Peněz je dost,ale jak jsou vyu-
žité?Na jedné straně se kontrolují výdejky na ha-
léře a na druhé straně jsou kapacity některých ŠJ
využity na 15-20%/ofic.výroční zprávy/.Zdůvodní
se to špatnými stravovac.návyky.Tam se toho vej-
de!A důchodci?Těm určitě nemohou dávat slevu ŠJ
protože hospodaří s veřejným majetkem a nikdo jim nedal zákonný souhlas.Nejsou sociální službou
,ale podnikajícím subjektem pro cizí i když to nez-
ní nejlépe-mají živnost tak jako každá jiná hospo-
da.Slevu může dát soukromník/ze svého/.Bylo by
to na dlouhou diskuzi,ale prostor je malý.Čekám
spíš odborné názory a stanoviska úředníků,jak je
vůbec takový stav možný.A Emo já nemluvil o školním stravování,ale o podnikání ŠJ a to je obro-
vský rozdíl,ale to někdo nechce vidět.I když na ta-
líři to vypadá stejně/možná i dietně/ jsou to dva
režimy a musí být důsledně oddělené.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Zajímalo by mne, když píšete, že nemáte žádnou restauraci a nikdy před tím jste ji neměl, ve školní jídelně nepracujete, tak kde vlastně pracujete ?
Není to náhodou tak, že když o těch jídelnách toho tolik víte jste tam donedávna pracoval a někdo s Vámi rozvázal z nějakých důvodů pracovní poměr, teď jste steky bez sebe a strašně okolo sebe kopete a za všechno může podnikání ve školních jídelnách ? Jsem moc zvědavý-á co mi ODPOVÍTE !!! Zdravím
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Takže milé kolegyně, pravděpodobně nějaký naštvaný pan podnikatel. V tom chaosu vyhlášek a nedostatku peněz možná v budoucnu nastane ještě boj s majiteli dalšího veřejného stravování. Mnohde chodí do jídelen důchodci, kteří by se stejně v restauracích nikdy nestravovali, protože ruku na srdce, přece jen školní stravování je asi dietnější.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Čekal jsem odbornou diskuzi a ono se ozvalo“Ha děvčata,zas ňáký Ctirad“.Teď vážně.Naštěstí jsem nebyl nazván pánem zlodějem,ale jenom nějakým naštvaným pánem podnikatelem.A přitom kým?Zřejmě zástupcem jiného podnikatele.Krásou nech-těného je právě to,že si ŠJ vůbec neuvědomují,že jsou také podnikatelé a možná i naštvaní.Takže si rozumíme.Když hovoříte o džungli zákonů,tak v těch se my motáme už dávno a Vy je objevíte až při podnikání.Spousta jich skončí u Vašich nadří-
zených a referentů,ale u mě všechny.Nikdo Vás ne-
nutí podnikat,jdete dobrovolně do toho boje,jak to
nazýváte.Živnost.zákon nezná restaurace a jídelny,
zná jen hostinskou činnost.Nikdy jsem neměl re-
stauraci a o školním strav.toho vím dostatek.Tvrdí-
te,že nejsou peníze.Peněz je dost,ale jak jsou vyu-
žité?Na jedné straně se kontrolují výdejky na ha-
léře a na druhé straně jsou kapacity některých ŠJ
využity na 15-20%/ofic.výroční zprávy/.Zdůvodní
se to špatnými stravovac.návyky.Tam se toho vej-
de!A důchodci?Těm určitě nemohou dávat slevu ŠJ
protože hospodaří s veřejným majetkem a nikdo jim nedal zákonný souhlas.Nejsou sociální službou
,ale podnikajícím subjektem pro cizí i když to nez-
ní nejlépe-mají živnost tak jako každá jiná hospo-
da.Slevu může dát soukromník/ze svého/.Bylo by
to na dlouhou diskuzi,ale prostor je malý.Čekám
spíš odborné názory a stanoviska úředníků,jak je
vůbec takový stav možný.A Emo já nemluvil o školním stravování,ale o podnikání ŠJ a to je obro-
vský rozdíl,ale to někdo nechce vidět.I když na ta-
líři to vypadá stejně/možná i dietně/ jsou to dva
režimy a musí být důsledně oddělené.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Zajímalo by mne, když píšete, že nemáte žádnou restauraci a nikdy před tím jste ji neměl, ve školní jídelně nepracujete, tak kde vlastně pracujete ?
Není to náhodou tak, že když o těch jídelnách toho tolik víte jste tam donedávna pracoval a někdo s Vámi rozvázal z nějakých důvodů pracovní poměr, teď jste steky bez sebe a strašně okolo sebe kopete a za všechno může podnikání ve školních jídelnách ? Jsem moc zvědavý-á co mi ODPOVÍTE !!! Zdravím
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Vážený téměř 15 let podnikám ve veřejném stravování /nikoliv restauraci/,musím znát veškerou
legislativu a mám tudíž značné kontakty i na ŠJ. Dal jsem práci mnoha lidem a vyhodit z práce se můžu jedině sám sebe.Nikdy jsem nestál z nataženou rukou „dej“ ,ale důrazně říkám „neber“.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Vážený téměř 15 let podnikám ve veřejném stravování /nikoliv restauraci/,musím znát veškerou
legislativu a mám tudíž značné kontakty i na ŠJ. Dal jsem práci mnoha lidem a vyhodit z práce se můžu jedině sám sebe.Nikdy jsem nestál z nataženou rukou „dej“ ,ale důrazně říkám „neber“.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Vážený téměř 15 let podnikám ve veřejném stravování /nikoliv restauraci/,musím znát veškerou
legislativu a mám tudíž značné kontakty i na ŠJ. Dal jsem práci mnoha lidem a vyhodit z práce se můžu jedině sám sebe.Nikdy jsem nestál z nataženou rukou „dej“ ,ale důrazně říkám „neber“.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Vážený pane Karle.
Říkáte, že používáme veřejný majetek / obecní /zdarma. Ale pokud máme také ziskovou část, kam asi ty peníze dáváme. Samozřejmě se za tyto peníze kupuje vybavení do kuchyně a jídelny. Pokud bychom tyto peníze neměli, musel by je stejně dát zřizovatel.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Vážený pane Karle.
Říkáte, že používáme veřejný majetek / obecní /zdarma. Ale pokud máme také ziskovou část, kam asi ty peníze dáváme. Samozřejmě se za tyto peníze kupuje vybavení do kuchyně a jídelny. Pokud bychom tyto peníze neměli, musel by je stejně dát zřizovatel.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Vážený pane Karle.
Říkáte, že používáme veřejný majetek / obecní /zdarma. Ale pokud máme také ziskovou část, kam asi ty peníze dáváme. Samozřejmě se za tyto peníze kupuje vybavení do kuchyně a jídelny. Pokud bychom tyto peníze neměli, musel by je stejně dát zřizovatel.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Paní Marie,dík za názor,konečně konkrétně k tématu.On je právě problém v tom zisku.A úplně od počátku-proč vlastně ŠJ podnikají,když k tomuto
účelu vůbec nebyly založeny.Prostě nemají naplněnou kapacitu /generační vlny a pod./Problém je právě v tom systému,on je tak archaický,že není
schopný reagovat na tyto změny a volná kapacita
se musí nějak naplnit.Aby ŠJ udržely zaměstnanost,
protože nejde „jet“ na 6a1/2 zaměstnance,tak se
prostě podniká.Nic proti tomu,jenomže se ŠJ dostává do prostředí,kde platí úplně jiná ekonomická pravidla,než ve školním stravování,ale ŠJ se chová
pořád stejně a je otázkou jak může dosáhnout zisku
Pokud prodává obědy cizím třeba za 42,-Kč a VYKAZUJE náklady 40,-Kč, potom má 2,-Kč zisku,který reinvestuje.A právě v tom je to podstatné.Pokud opravdu započítá veškeré náklady,
tak zjistí,že na oběd,který prodává za 42,-Kč potřebuje ne 40,-Kč,ale aspoň 50,-Kč,takže je 8,-Kč
naopak ve ztrátě.Zisku tedy dosahuje jedině tím,že
již jednou zaplacený majetek použije k jinému účelu.Při úzkém pohledu,ze strany ŠJ to má logiku
a nic proti tomu.Ovšem při celkovém pohledu to znamená,že někdo prodává své výrobky na VOLNÉM trhu za cenu,která ani nedosahuje skutečných nákladů.A je tu i problém daňově uznaných nákladů.Prostě se tu míchají dva světy,
svět zajisté dobře myšlené /ale špatně provedené/
péče o zdraví mládeže a svět volného trhu.Oba mají
úplně odlišná specifika,ale „mastí se to do kupi“ a
odpovědní tiše mlčí.Dál budu čekat na jejich stanovisko,ale nebudu reagovat na příspěvky typu kdo jsem a proč jsem.Přestavte si,že třeba hygiena
přikáže udělat všem jídelnám opatření za 100tisíc.
ŠJ je z rozpočtu provede a dál prodává pro cizí za
42,-Kč a zaměstnanci dál berou stejnou mzdu.Já když to provedu,tak musím zdražit třeba na 47,-Kč
/a už těžko budu prodávat/nebo musím snížit mzdy
a udržet cenu.Pokud nebude „znalec“ tvrdit,že přehazuji peníze vidlema a klidně těch 100tis.unesu.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Paní Marie,dík za názor,konečně konkrétně k tématu.On je právě problém v tom zisku.A úplně od počátku-proč vlastně ŠJ podnikají,když k tomuto
účelu vůbec nebyly založeny.Prostě nemají naplněnou kapacitu /generační vlny a pod./Problém je právě v tom systému,on je tak archaický,že není
schopný reagovat na tyto změny a volná kapacita
se musí nějak naplnit.Aby ŠJ udržely zaměstnanost,
protože nejde „jet“ na 6a1/2 zaměstnance,tak se
prostě podniká.Nic proti tomu,jenomže se ŠJ dostává do prostředí,kde platí úplně jiná ekonomická pravidla,než ve školním stravování,ale ŠJ se chová
pořád stejně a je otázkou jak může dosáhnout zisku
Pokud prodává obědy cizím třeba za 42,-Kč a VYKAZUJE náklady 40,-Kč, potom má 2,-Kč zisku,který reinvestuje.A právě v tom je to podstatné.Pokud opravdu započítá veškeré náklady,
tak zjistí,že na oběd,který prodává za 42,-Kč potřebuje ne 40,-Kč,ale aspoň 50,-Kč,takže je 8,-Kč
naopak ve ztrátě.Zisku tedy dosahuje jedině tím,že
již jednou zaplacený majetek použije k jinému účelu.Při úzkém pohledu,ze strany ŠJ to má logiku
a nic proti tomu.Ovšem při celkovém pohledu to znamená,že někdo prodává své výrobky na VOLNÉM trhu za cenu,která ani nedosahuje skutečných nákladů.A je tu i problém daňově uznaných nákladů.Prostě se tu míchají dva světy,
svět zajisté dobře myšlené /ale špatně provedené/
péče o zdraví mládeže a svět volného trhu.Oba mají
úplně odlišná specifika,ale „mastí se to do kupi“ a
odpovědní tiše mlčí.Dál budu čekat na jejich stanovisko,ale nebudu reagovat na příspěvky typu kdo jsem a proč jsem.Přestavte si,že třeba hygiena
přikáže udělat všem jídelnám opatření za 100tisíc.
ŠJ je z rozpočtu provede a dál prodává pro cizí za
42,-Kč a zaměstnanci dál berou stejnou mzdu.Já když to provedu,tak musím zdražit třeba na 47,-Kč
/a už těžko budu prodávat/nebo musím snížit mzdy
a udržet cenu.Pokud nebude „znalec“ tvrdit,že přehazuji peníze vidlema a klidně těch 100tis.unesu.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Paní Marie,dík za názor,konečně konkrétně k tématu.On je právě problém v tom zisku.A úplně od počátku-proč vlastně ŠJ podnikají,když k tomuto
účelu vůbec nebyly založeny.Prostě nemají naplněnou kapacitu /generační vlny a pod./Problém je právě v tom systému,on je tak archaický,že není
schopný reagovat na tyto změny a volná kapacita
se musí nějak naplnit.Aby ŠJ udržely zaměstnanost,
protože nejde „jet“ na 6a1/2 zaměstnance,tak se
prostě podniká.Nic proti tomu,jenomže se ŠJ dostává do prostředí,kde platí úplně jiná ekonomická pravidla,než ve školním stravování,ale ŠJ se chová
pořád stejně a je otázkou jak může dosáhnout zisku
Pokud prodává obědy cizím třeba za 42,-Kč a VYKAZUJE náklady 40,-Kč, potom má 2,-Kč zisku,který reinvestuje.A právě v tom je to podstatné.Pokud opravdu započítá veškeré náklady,
tak zjistí,že na oběd,který prodává za 42,-Kč potřebuje ne 40,-Kč,ale aspoň 50,-Kč,takže je 8,-Kč
naopak ve ztrátě.Zisku tedy dosahuje jedině tím,že
již jednou zaplacený majetek použije k jinému účelu.Při úzkém pohledu,ze strany ŠJ to má logiku
a nic proti tomu.Ovšem při celkovém pohledu to znamená,že někdo prodává své výrobky na VOLNÉM trhu za cenu,která ani nedosahuje skutečných nákladů.A je tu i problém daňově uznaných nákladů.Prostě se tu míchají dva světy,
svět zajisté dobře myšlené /ale špatně provedené/
péče o zdraví mládeže a svět volného trhu.Oba mají
úplně odlišná specifika,ale „mastí se to do kupi“ a
odpovědní tiše mlčí.Dál budu čekat na jejich stanovisko,ale nebudu reagovat na příspěvky typu kdo jsem a proč jsem.Přestavte si,že třeba hygiena
přikáže udělat všem jídelnám opatření za 100tisíc.
ŠJ je z rozpočtu provede a dál prodává pro cizí za
42,-Kč a zaměstnanci dál berou stejnou mzdu.Já když to provedu,tak musím zdražit třeba na 47,-Kč
/a už těžko budu prodávat/nebo musím snížit mzdy
a udržet cenu.Pokud nebude „znalec“ tvrdit,že přehazuji peníze vidlema a klidně těch 100tis.unesu.
Re: Škol. jídelny-to se to pod
ještě jsem se nesetkala s tím, že by hygiena přikázala udělat všem jídelnám opatření za 100tis Kč. Myslíte snad, že ty peníze nám dá hygiena k dispozici? Ani náhodou.
Re: Škol. jídelny-to se to pod
ještě jsem se nesetkala s tím, že by hygiena přikázala udělat všem jídelnám opatření za 100tis Kč. Myslíte snad, že ty peníze nám dá hygiena k dispozici? Ani náhodou.
Re: Škol. jídelny-to se to pod
ještě jsem se nesetkala s tím, že by hygiena přikázala udělat všem jídelnám opatření za 100tis Kč. Myslíte snad, že ty peníze nám dá hygiena k dispozici? Ani náhodou.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Doufám,že každý pochopil,že šlo o názorný příklad a přirovnání,kdy/ a znovu říkám například/ jsou všechny jídelny povinny provést nějaké technické opatření,aby splnily nějaký předpis/třeba hygienický/.Příklad,který jsem nedávno četl v jiné
diskuzi -ŠJ před prázdninama prodávala „pro cizí“
za 43,-Kč,o prázdninách provedla rekonstrukci za
15 miliónů a po prázdninách prodávala zase za 43,-
Kdyby toto udělal normálně ekonomicky fungující
podnik,tak zkrachuje během měsíce.ŠJ to samozřejmě unesou,protože toto vše se platí z prostředků hlavní činnosti a nikoliv z podnikání.Pochopitelně v rozporu se zákonem.V kalkulaci ceny pro cizí se neobjeví ani desetník.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Pane Karle, nebylo by lepší, kdybyste dělal v nějaké školní jídelně a podnikal, když si myslíte, že je to tam tak snadné jak píšete. Začněte jednat a uskutečněte to!!
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Doufám,že každý pochopil,že šlo o názorný příklad a přirovnání,kdy/ a znovu říkám například/ jsou všechny jídelny povinny provést nějaké technické opatření,aby splnily nějaký předpis/třeba hygienický/.Příklad,který jsem nedávno četl v jiné
diskuzi -ŠJ před prázdninama prodávala „pro cizí“
za 43,-Kč,o prázdninách provedla rekonstrukci za
15 miliónů a po prázdninách prodávala zase za 43,-
Kdyby toto udělal normálně ekonomicky fungující
podnik,tak zkrachuje během měsíce.ŠJ to samozřejmě unesou,protože toto vše se platí z prostředků hlavní činnosti a nikoliv z podnikání.Pochopitelně v rozporu se zákonem.V kalkulaci ceny pro cizí se neobjeví ani desetník.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Pane Karle, nebylo by lepší, kdybyste dělal v nějaké školní jídelně a podnikal, když si myslíte, že je to tam tak snadné jak píšete. Začněte jednat a uskutečněte to!!
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Doufám,že každý pochopil,že šlo o názorný příklad a přirovnání,kdy/ a znovu říkám například/ jsou všechny jídelny povinny provést nějaké technické opatření,aby splnily nějaký předpis/třeba hygienický/.Příklad,který jsem nedávno četl v jiné
diskuzi -ŠJ před prázdninama prodávala „pro cizí“
za 43,-Kč,o prázdninách provedla rekonstrukci za
15 miliónů a po prázdninách prodávala zase za 43,-
Kdyby toto udělal normálně ekonomicky fungující
podnik,tak zkrachuje během měsíce.ŠJ to samozřejmě unesou,protože toto vše se platí z prostředků hlavní činnosti a nikoliv z podnikání.Pochopitelně v rozporu se zákonem.V kalkulaci ceny pro cizí se neobjeví ani desetník.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Pane Karle, nebylo by lepší, kdybyste dělal v nějaké školní jídelně a podnikal, když si myslíte, že je to tam tak snadné jak píšete. Začněte jednat a uskutečněte to!!
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Vážený pane, mám ve školní jídelně oddělené energie, odepisuji majetek, v kalkulaci mám započítané i náklady na odpisy nemovitého a movitého majetku. Přiznávám, že cena ke 40 Kč je utopií. Ve srovnání s nabidkami restauračních menu jsem tak přibližně v rovině +- nějaká malá koruna. Vše ale záleží na tom, jak se která řeidtelka ke své další činností – podnikání staví. Zastávám názor, že nemůžeme suplovat jakousi sociální službu či charitu a dotovat tak cenu oběda pro podnikatele (ti nám naúčtují do kalkulace i ten blbý telefonní hovor) ani jiné vrstvy cizích strávníků. Ovšem při stanovení ceny výrobku, poskytnutí služby je možno přihlédnout k místním podmínkám a cenu stanovit tak, aby výrobek byl prodejný a konkurence schopný, ovšem za předpokladu, že kalkulace pokryje všechny náklady vložené do výrobku. Jinak lze konstatovat, že čím rozsáhlejší a objemnější výroba tím je jednotkový náklad nižší. Jestli to nebude tím, že školní jídelny vaří denně i 600 porcí a některé i více a v restauračních zařízeních těchto čísel mnohdy nedosahují. Ono jinak vypadá např. roční odpis konvektomatu dělený počtem uvařených porcí ve školní jídelně a jinak v restauraci s ohledem na roční objem připravených porcí. Tato problematika je široká a stála by spíše za klidnější vyjasnění stanovisek, než naštvanou písemnou diskusi. Ekonomika je velmi složitá záležitost, jednoznačný předpis na postup při stanovení kalkulace neexistuje. Velmi záleží i na umu vedoucích pracovníků a hledání cest jak finanční náklady na provoz zařízení snižovat. Věřte, že boj se zřizovateli a i ministerstvem není jednoduchý. Ono totiž když slyšíte, že si právní předpis vykláda ministerstvo školství jinak než ministerstvo financí a nejsou schopni se dohodnout na jednotném postupu tak byste uletěl a na všechno se bodl.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Určitě je to široká problematika.Nevím proč jsem
pořád nějak spojován s restauracemi.Dříve se to
nazývalo závodní,dneska už spíše veřejné stravování.Je to sice
už nějaký čas,ale dělali jsme i 900 porcí a z hlediska technické nákladovosti se závodní a školní
jídelny tolik neliší.Vůbec ten stav nepřipisuji vám na jídelnách.Jste předurčeni k něčemu úplně jinému
než k podnikání.Je otázkou, zda majetkové náklady lze zredukovat pouze na odpisy.Za 4 roky by byla většina kuchyně odepsána a dále prakticky „pronajata“ od zřizovatele k podnikání zdarma.Myslím si,že tady má být stanoven“pronájem“ za cenu obvyklou.Tím se samospráva vyhne tomu,že by podporovala někoho
při podnikání oproti někomu jinému.A znám i jednání na MŠMT.Opravdu jsem tu diskuzi nezačal
jen tak pro zábavu.Prostě je to jedno velké“tabu“ a já chci,ať se otevře.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
A myslíte si, že zde na tomto portále něco vyřešíte, můžete pane Karle pouze diskutovat, pokud byste chtěl nějaké řešení musíte se opravdu obrátit jinam na nějaké odborné instituce.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
To pochopitelně také děláme /mn.č.jsem použil záměrně,neboť se to netýká jenom mě/.Poněvadž jde o věc tak rozšířenou a poněvadž NĚKTERÉ ŠJ už
překročili určitou mez,nezbývá nám než tento
problém „otevřít“ na více místech.
Autor: Anonymní
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Jen pro „Janina“ i „Karel“! – máte velkou pravdu oba! Někdy si říkám, že bych chtěla být malou muškou tam na těch jídelnách, kde oběd stojí pro cizího 38,00 Kč – u nás stojí 53,00 Kč – a to jsme „jedno město = jeden zřizovatel“. Jenže tady na tomto webu se opravdu nic nezmůže. A hlavně s Vámi půjdou do diskuze „o ničem“ ti, kteří toho ví pramálo a jen nadávají a stěžují si, ale to jste na těchto stránkách poznali také. Krásný příklad, pane Karle, ale bohužel ho někdo nepochopil. Je to opravdu začarovaný kruh a tam , kde to není správně spočítané se skutečně cizí strávníci stravují za obecní peníze a zpravidla na úkor dětí i co se spotřebovaných surovin týče, a aby toho nebylo málo-kuchařky to zpravidla dělají zadarmo, když spadá jídelna pod „skvělého“ ředitele školy. Zakázat to? Ne! To určitě ne! Je škoda ty provozy nevyužít, když kapacity jsou a lidé jíst chtějí…musí… Ale v tomto státě a džungli všech zákonů, které si každý vysvětluje po svém už na samém ministerstvu čehokoliv, je opravdu velice jednoduché to dělat blbě a velmi těžké to dělat správně … asi mi rozumíte. Ale nás „pár“ takových, jací jste Vy (Jana + Karel)to opravdu nezměníme. Někdy mám i pocit, že je to všechno proto, aby to právě tak bylo a změnit to nešlo.
Autor: Janina
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Vážený pane, mám ve školní jídelně oddělené energie, odepisuji majetek, v kalkulaci mám započítané i náklady na odpisy nemovitého a movitého majetku. Přiznávám, že cena ke 40 Kč je utopií. Ve srovnání s nabidkami restauračních menu jsem tak přibližně v rovině +- nějaká malá koruna. Vše ale záleží na tom, jak se která řeidtelka ke své další činností – podnikání staví. Zastávám názor, že nemůžeme suplovat jakousi sociální službu či charitu a dotovat tak cenu oběda pro podnikatele (ti nám naúčtují do kalkulace i ten blbý telefonní hovor) ani jiné vrstvy cizích strávníků. Ovšem při stanovení ceny výrobku, poskytnutí služby je možno přihlédnout k místním podmínkám a cenu stanovit tak, aby výrobek byl prodejný a konkurence schopný, ovšem za předpokladu, že kalkulace pokryje všechny náklady vložené do výrobku. Jinak lze konstatovat, že čím rozsáhlejší a objemnější výroba tím je jednotkový náklad nižší. Jestli to nebude tím, že školní jídelny vaří denně i 600 porcí a některé i více a v restauračních zařízeních těchto čísel mnohdy nedosahují. Ono jinak vypadá např. roční odpis konvektomatu dělený počtem uvařených porcí ve školní jídelně a jinak v restauraci s ohledem na roční objem připravených porcí. Tato problematika je široká a stála by spíše za klidnější vyjasnění stanovisek, než naštvanou písemnou diskusi. Ekonomika je velmi složitá záležitost, jednoznačný předpis na postup při stanovení kalkulace neexistuje. Velmi záleží i na umu vedoucích pracovníků a hledání cest jak finanční náklady na provoz zařízení snižovat. Věřte, že boj se zřizovateli a i ministerstvem není jednoduchý. Ono totiž když slyšíte, že si právní předpis vykláda ministerstvo školství jinak než ministerstvo financí a nejsou schopni se dohodnout na jednotném postupu tak byste uletěl a na všechno se bodl.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Určitě je to široká problematika.Nevím proč jsem
pořád nějak spojován s restauracemi.Dříve se to
nazývalo závodní,dneska už spíše veřejné stravování.Je to sice
už nějaký čas,ale dělali jsme i 900 porcí a z hlediska technické nákladovosti se závodní a školní
jídelny tolik neliší.Vůbec ten stav nepřipisuji vám na jídelnách.Jste předurčeni k něčemu úplně jinému
než k podnikání.Je otázkou, zda majetkové náklady lze zredukovat pouze na odpisy.Za 4 roky by byla většina kuchyně odepsána a dále prakticky „pronajata“ od zřizovatele k podnikání zdarma.Myslím si,že tady má být stanoven“pronájem“ za cenu obvyklou.Tím se samospráva vyhne tomu,že by podporovala někoho
při podnikání oproti někomu jinému.A znám i jednání na MŠMT.Opravdu jsem tu diskuzi nezačal
jen tak pro zábavu.Prostě je to jedno velké“tabu“ a já chci,ať se otevře.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
A myslíte si, že zde na tomto portále něco vyřešíte, můžete pane Karle pouze diskutovat, pokud byste chtěl nějaké řešení musíte se opravdu obrátit jinam na nějaké odborné instituce.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
To pochopitelně také děláme /mn.č.jsem použil záměrně,neboť se to netýká jenom mě/.Poněvadž jde o věc tak rozšířenou a poněvadž NĚKTERÉ ŠJ už
překročili určitou mez,nezbývá nám než tento
problém „otevřít“ na více místech.
Autor: Anonymní
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Jen pro „Janina“ i „Karel“! – máte velkou pravdu oba! Někdy si říkám, že bych chtěla být malou muškou tam na těch jídelnách, kde oběd stojí pro cizího 38,00 Kč – u nás stojí 53,00 Kč – a to jsme „jedno město = jeden zřizovatel“. Jenže tady na tomto webu se opravdu nic nezmůže. A hlavně s Vámi půjdou do diskuze „o ničem“ ti, kteří toho ví pramálo a jen nadávají a stěžují si, ale to jste na těchto stránkách poznali také. Krásný příklad, pane Karle, ale bohužel ho někdo nepochopil. Je to opravdu začarovaný kruh a tam , kde to není správně spočítané se skutečně cizí strávníci stravují za obecní peníze a zpravidla na úkor dětí i co se spotřebovaných surovin týče, a aby toho nebylo málo-kuchařky to zpravidla dělají zadarmo, když spadá jídelna pod „skvělého“ ředitele školy. Zakázat to? Ne! To určitě ne! Je škoda ty provozy nevyužít, když kapacity jsou a lidé jíst chtějí…musí… Ale v tomto státě a džungli všech zákonů, které si každý vysvětluje po svém už na samém ministerstvu čehokoliv, je opravdu velice jednoduché to dělat blbě a velmi těžké to dělat správně … asi mi rozumíte. Ale nás „pár“ takových, jací jste Vy (Jana + Karel)to opravdu nezměníme. Někdy mám i pocit, že je to všechno proto, aby to právě tak bylo a změnit to nešlo.
Autor: Janina
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Vážený pane, mám ve školní jídelně oddělené energie, odepisuji majetek, v kalkulaci mám započítané i náklady na odpisy nemovitého a movitého majetku. Přiznávám, že cena ke 40 Kč je utopií. Ve srovnání s nabidkami restauračních menu jsem tak přibližně v rovině +- nějaká malá koruna. Vše ale záleží na tom, jak se která řeidtelka ke své další činností – podnikání staví. Zastávám názor, že nemůžeme suplovat jakousi sociální službu či charitu a dotovat tak cenu oběda pro podnikatele (ti nám naúčtují do kalkulace i ten blbý telefonní hovor) ani jiné vrstvy cizích strávníků. Ovšem při stanovení ceny výrobku, poskytnutí služby je možno přihlédnout k místním podmínkám a cenu stanovit tak, aby výrobek byl prodejný a konkurence schopný, ovšem za předpokladu, že kalkulace pokryje všechny náklady vložené do výrobku. Jinak lze konstatovat, že čím rozsáhlejší a objemnější výroba tím je jednotkový náklad nižší. Jestli to nebude tím, že školní jídelny vaří denně i 600 porcí a některé i více a v restauračních zařízeních těchto čísel mnohdy nedosahují. Ono jinak vypadá např. roční odpis konvektomatu dělený počtem uvařených porcí ve školní jídelně a jinak v restauraci s ohledem na roční objem připravených porcí. Tato problematika je široká a stála by spíše za klidnější vyjasnění stanovisek, než naštvanou písemnou diskusi. Ekonomika je velmi složitá záležitost, jednoznačný předpis na postup při stanovení kalkulace neexistuje. Velmi záleží i na umu vedoucích pracovníků a hledání cest jak finanční náklady na provoz zařízení snižovat. Věřte, že boj se zřizovateli a i ministerstvem není jednoduchý. Ono totiž když slyšíte, že si právní předpis vykláda ministerstvo školství jinak než ministerstvo financí a nejsou schopni se dohodnout na jednotném postupu tak byste uletěl a na všechno se bodl.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Určitě je to široká problematika.Nevím proč jsem
pořád nějak spojován s restauracemi.Dříve se to
nazývalo závodní,dneska už spíše veřejné stravování.Je to sice
už nějaký čas,ale dělali jsme i 900 porcí a z hlediska technické nákladovosti se závodní a školní
jídelny tolik neliší.Vůbec ten stav nepřipisuji vám na jídelnách.Jste předurčeni k něčemu úplně jinému
než k podnikání.Je otázkou, zda majetkové náklady lze zredukovat pouze na odpisy.Za 4 roky by byla většina kuchyně odepsána a dále prakticky „pronajata“ od zřizovatele k podnikání zdarma.Myslím si,že tady má být stanoven“pronájem“ za cenu obvyklou.Tím se samospráva vyhne tomu,že by podporovala někoho
při podnikání oproti někomu jinému.A znám i jednání na MŠMT.Opravdu jsem tu diskuzi nezačal
jen tak pro zábavu.Prostě je to jedno velké“tabu“ a já chci,ať se otevře.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
A myslíte si, že zde na tomto portále něco vyřešíte, můžete pane Karle pouze diskutovat, pokud byste chtěl nějaké řešení musíte se opravdu obrátit jinam na nějaké odborné instituce.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
To pochopitelně také děláme /mn.č.jsem použil záměrně,neboť se to netýká jenom mě/.Poněvadž jde o věc tak rozšířenou a poněvadž NĚKTERÉ ŠJ už
překročili určitou mez,nezbývá nám než tento
problém „otevřít“ na více místech.
Autor: Anonymní
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Jen pro „Janina“ i „Karel“! – máte velkou pravdu oba! Někdy si říkám, že bych chtěla být malou muškou tam na těch jídelnách, kde oběd stojí pro cizího 38,00 Kč – u nás stojí 53,00 Kč – a to jsme „jedno město = jeden zřizovatel“. Jenže tady na tomto webu se opravdu nic nezmůže. A hlavně s Vámi půjdou do diskuze „o ničem“ ti, kteří toho ví pramálo a jen nadávají a stěžují si, ale to jste na těchto stránkách poznali také. Krásný příklad, pane Karle, ale bohužel ho někdo nepochopil. Je to opravdu začarovaný kruh a tam , kde to není správně spočítané se skutečně cizí strávníci stravují za obecní peníze a zpravidla na úkor dětí i co se spotřebovaných surovin týče, a aby toho nebylo málo-kuchařky to zpravidla dělají zadarmo, když spadá jídelna pod „skvělého“ ředitele školy. Zakázat to? Ne! To určitě ne! Je škoda ty provozy nevyužít, když kapacity jsou a lidé jíst chtějí…musí… Ale v tomto státě a džungli všech zákonů, které si každý vysvětluje po svém už na samém ministerstvu čehokoliv, je opravdu velice jednoduché to dělat blbě a velmi těžké to dělat správně … asi mi rozumíte. Ale nás „pár“ takových, jací jste Vy (Jana + Karel)to opravdu nezměníme. Někdy mám i pocit, že je to všechno proto, aby to právě tak bylo a změnit to nešlo.
Autor: Miluše
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Pane Karle, souhlasím s vámi.Taky si myslím, že by se polovina ŠJ měla zavřít.Děti je málo a kapacity by měli být naplněny.Pak by se ušetřili i mzdové prostředky a nemusely mít vyučené kuchařky po nástupu do ŠJ 6760,- základní plat. Ty co znám já v závodním stravování mají podstatně víc.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Pane Karle, souhlasím s vámi.Taky si myslím, že by se polovina ŠJ měla zavřít.Děti je málo a kapacity by měli být naplněny.Pak by se ušetřili i mzdové prostředky a nemusely mít vyučené kuchařky po nástupu do ŠJ 6760,- základní plat. Ty co znám já v závodním stravování mají podstatně víc.
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Pane Karle, souhlasím s vámi.Taky si myslím, že by se polovina ŠJ měla zavřít.Děti je málo a kapacity by měli být naplněny.Pak by se ušetřili i mzdové prostředky a nemusely mít vyučené kuchařky po nástupu do ŠJ 6760,- základní plat. Ty co znám já v závodním stravování mají podstatně víc.
Škol. jídelny-to se to podniká
Autor: karel
Škol. jídelny-to se to podniká
Nedávno byl na těchto stránkách příspěvek-ŠJ-nekalá soutěž.Jenom okrajem se dotkl špičky ledovce.Skutečný stav ješokující.Podnikání rozpoč.
a příspěvkových subjektů má dva sporné body.
1/nesmí být financováno z hlavní činnosti
2/nesmí být podporováno z veřejných prostředků
Musí tedy soutěžit na trhu s ostatními za rovných podmínek.A skutečnost!? Hlavní a vedlejší činnost nelze u drtivé většiny jídelen hodnověrně oddělit
/zvláště pokud neexistují samostatná měření/. A řešení? Tak se to radši neodděluje.Lépe řečeno,do kalkulace ceny pro cizí se dá pár nákladů,aby byl papír a hlavně vyšla nějaká příznivá cena,která smete konkurenci.Pro podnikatelskou činnost samozřejmě nemohou ŠJ/tak jako kdokoliv jiný/ používat veřejný majetek zdarma,ale v kalkulaci
cen není většinou ani haléř.Stačí si přečíst na těchto stránkách pár příspěvků“co do nákladů“a člověk je v obraze.Odpověď je jasná-VŠE!! co nějak souvisí s provozem ŠJ.Pokud tato např.z 20%vaří pro cizí/podniká/může jen z 80% hradit veške- ré náklady z rozpočtu,ale 20% musí být hrazeno z tržeb.U mzdových nákladů to trochu funguje/i když se tam neobjevuje podíl třeba účetní a neobjevuje se ani ve správní režii/,ale u ostatních nákladů se objeví nějaká elektřina,plyn,něco údržby a pár čistících prostředků a tím to končí.Samozřejmě vyjde skvělá cena kolem 40,-Kč.Ostatní náklady
-budova,zařízení,správní režie a další jsou hrazeny
jednoznačně z nákladů hlavní činnosti v rozporu s rozpočtovými pravidly i školským zákonem.
A zřizovatelé ??Zřejmě jim vůbec nevadí,že někdo podniká s jejich majetkem zdarma.Divil bych se,že by třeba mě pronajala obec celou kuchyň jen za cenu spotřebované energie.A přitom NIKDO nesmí být při podnikání zvýhodněn z veřejných prostředků
Jaký je důsledek?Podnikatelé si musí každou korunu vydělat a nemohou držet krok s někým,kdo
je takto nezákonně dotován při podnikání.Celostát-ně jde o miliony a všichni mlčí-inspekce,minister-
stva,krajské i obecní úřady.To se to podniká!!!!
Autor: Ema
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Takže milé kolegyně, pravděpodobně nějaký naštvaný pan podnikatel. V tom chaosu vyhlášek a nedostatku peněz možná v budoucnu nastane ještě boj s majiteli dalšího veřejného stravování. Mnohde chodí do jídelen důchodci, kteří by se stejně v restauracích nikdy nestravovali, protože ruku na srdce, přece jen školní stravování je asi dietnější.
Autor: karel
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Čekal jsem odbornou diskuzi a ono se ozvalo“Ha děvčata,zas ňáký Ctirad“.Teď vážně.Naštěstí jsem nebyl nazván pánem zlodějem,ale jenom nějakým naštvaným pánem podnikatelem.A přitom kým?Zřejmě zástupcem jiného podnikatele.Krásou nech-těného je právě to,že si ŠJ vůbec neuvědomují,že jsou také podnikatelé a možná i naštvaní.Takže si rozumíme.Když hovoříte o džungli zákonů,tak v těch se my motáme už dávno a Vy je objevíte až při podnikání.Spousta jich skončí u Vašich nadří-
zených a referentů,ale u mě všechny.Nikdo Vás ne-
nutí podnikat,jdete dobrovolně do toho boje,jak to
nazýváte.Živnost.zákon nezná restaurace a jídelny,
zná jen hostinskou činnost.Nikdy jsem neměl re-
stauraci a o školním strav.toho vím dostatek.Tvrdí-
te,že nejsou peníze.Peněz je dost,ale jak jsou vyu-
žité?Na jedné straně se kontrolují výdejky na ha-
léře a na druhé straně jsou kapacity některých ŠJ
využity na 15-20%/ofic.výroční zprávy/.Zdůvodní
se to špatnými stravovac.návyky.Tam se toho vej-
de!A důchodci?Těm určitě nemohou dávat slevu ŠJ
protože hospodaří s veřejným majetkem a nikdo jim nedal zákonný souhlas.Nejsou sociální službou
,ale podnikajícím subjektem pro cizí i když to nez-
ní nejlépe-mají živnost tak jako každá jiná hospo-
da.Slevu může dát soukromník/ze svého/.Bylo by
to na dlouhou diskuzi,ale prostor je malý.Čekám
spíš odborné názory a stanoviska úředníků,jak je
vůbec takový stav možný.A Emo já nemluvil o školním stravování,ale o podnikání ŠJ a to je obro-
vský rozdíl,ale to někdo nechce vidět.I když na ta-
líři to vypadá stejně/možná i dietně/ jsou to dva
režimy a musí být důsledně oddělené.
Autor: xy
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Zajímalo by mne, když píšete, že nemáte žádnou restauraci a nikdy před tím jste ji neměl, ve školní jídelně nepracujete, tak kde vlastně pracujete ?
Není to náhodou tak, že když o těch jídelnách toho tolik víte jste tam donedávna pracoval a někdo s Vámi rozvázal z nějakých důvodů pracovní poměr, teď jste steky bez sebe a strašně okolo sebe kopete a za všechno může podnikání ve školních jídelnách ? Jsem moc zvědavý-á co mi ODPOVÍTE !!! Zdravím
Autor: Ema
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Takže milé kolegyně, pravděpodobně nějaký naštvaný pan podnikatel. V tom chaosu vyhlášek a nedostatku peněz možná v budoucnu nastane ještě boj s majiteli dalšího veřejného stravování. Mnohde chodí do jídelen důchodci, kteří by se stejně v restauracích nikdy nestravovali, protože ruku na srdce, přece jen školní stravování je asi dietnější.
Autor: karel
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Čekal jsem odbornou diskuzi a ono se ozvalo“Ha děvčata,zas ňáký Ctirad“.Teď vážně.Naštěstí jsem nebyl nazván pánem zlodějem,ale jenom nějakým naštvaným pánem podnikatelem.A přitom kým?Zřejmě zástupcem jiného podnikatele.Krásou nech-těného je právě to,že si ŠJ vůbec neuvědomují,že jsou také podnikatelé a možná i naštvaní.Takže si rozumíme.Když hovoříte o džungli zákonů,tak v těch se my motáme už dávno a Vy je objevíte až při podnikání.Spousta jich skončí u Vašich nadří-
zených a referentů,ale u mě všechny.Nikdo Vás ne-
nutí podnikat,jdete dobrovolně do toho boje,jak to
nazýváte.Živnost.zákon nezná restaurace a jídelny,
zná jen hostinskou činnost.Nikdy jsem neměl re-
stauraci a o školním strav.toho vím dostatek.Tvrdí-
te,že nejsou peníze.Peněz je dost,ale jak jsou vyu-
žité?Na jedné straně se kontrolují výdejky na ha-
léře a na druhé straně jsou kapacity některých ŠJ
využity na 15-20%/ofic.výroční zprávy/.Zdůvodní
se to špatnými stravovac.návyky.Tam se toho vej-
de!A důchodci?Těm určitě nemohou dávat slevu ŠJ
protože hospodaří s veřejným majetkem a nikdo jim nedal zákonný souhlas.Nejsou sociální službou
,ale podnikajícím subjektem pro cizí i když to nez-
ní nejlépe-mají živnost tak jako každá jiná hospo-
da.Slevu může dát soukromník/ze svého/.Bylo by
to na dlouhou diskuzi,ale prostor je malý.Čekám
spíš odborné názory a stanoviska úředníků,jak je
vůbec takový stav možný.A Emo já nemluvil o školním stravování,ale o podnikání ŠJ a to je obro-
vský rozdíl,ale to někdo nechce vidět.I když na ta-
líři to vypadá stejně/možná i dietně/ jsou to dva
režimy a musí být důsledně oddělené.
Autor: xy
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Zajímalo by mne, když píšete, že nemáte žádnou restauraci a nikdy před tím jste ji neměl, ve školní jídelně nepracujete, tak kde vlastně pracujete ?
Není to náhodou tak, že když o těch jídelnách toho tolik víte jste tam donedávna pracoval a někdo s Vámi rozvázal z nějakých důvodů pracovní poměr, teď jste steky bez sebe a strašně okolo sebe kopete a za všechno může podnikání ve školních jídelnách ? Jsem moc zvědavý-á co mi ODPOVÍTE !!! Zdravím
Autor: Ema
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Takže milé kolegyně, pravděpodobně nějaký naštvaný pan podnikatel. V tom chaosu vyhlášek a nedostatku peněz možná v budoucnu nastane ještě boj s majiteli dalšího veřejného stravování. Mnohde chodí do jídelen důchodci, kteří by se stejně v restauracích nikdy nestravovali, protože ruku na srdce, přece jen školní stravování je asi dietnější.
Autor: karel
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Čekal jsem odbornou diskuzi a ono se ozvalo“Ha děvčata,zas ňáký Ctirad“.Teď vážně.Naštěstí jsem nebyl nazván pánem zlodějem,ale jenom nějakým naštvaným pánem podnikatelem.A přitom kým?Zřejmě zástupcem jiného podnikatele.Krásou nech-těného je právě to,že si ŠJ vůbec neuvědomují,že jsou také podnikatelé a možná i naštvaní.Takže si rozumíme.Když hovoříte o džungli zákonů,tak v těch se my motáme už dávno a Vy je objevíte až při podnikání.Spousta jich skončí u Vašich nadří-
zených a referentů,ale u mě všechny.Nikdo Vás ne-
nutí podnikat,jdete dobrovolně do toho boje,jak to
nazýváte.Živnost.zákon nezná restaurace a jídelny,
zná jen hostinskou činnost.Nikdy jsem neměl re-
stauraci a o školním strav.toho vím dostatek.Tvrdí-
te,že nejsou peníze.Peněz je dost,ale jak jsou vyu-
žité?Na jedné straně se kontrolují výdejky na ha-
léře a na druhé straně jsou kapacity některých ŠJ
využity na 15-20%/ofic.výroční zprávy/.Zdůvodní
se to špatnými stravovac.návyky.Tam se toho vej-
de!A důchodci?Těm určitě nemohou dávat slevu ŠJ
protože hospodaří s veřejným majetkem a nikdo jim nedal zákonný souhlas.Nejsou sociální službou
,ale podnikajícím subjektem pro cizí i když to nez-
ní nejlépe-mají živnost tak jako každá jiná hospo-
da.Slevu může dát soukromník/ze svého/.Bylo by
to na dlouhou diskuzi,ale prostor je malý.Čekám
spíš odborné názory a stanoviska úředníků,jak je
vůbec takový stav možný.A Emo já nemluvil o školním stravování,ale o podnikání ŠJ a to je obro-
vský rozdíl,ale to někdo nechce vidět.I když na ta-
líři to vypadá stejně/možná i dietně/ jsou to dva
režimy a musí být důsledně oddělené.
Autor: xy
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Zajímalo by mne, když píšete, že nemáte žádnou restauraci a nikdy před tím jste ji neměl, ve školní jídelně nepracujete, tak kde vlastně pracujete ?
Není to náhodou tak, že když o těch jídelnách toho tolik víte jste tam donedávna pracoval a někdo s Vámi rozvázal z nějakých důvodů pracovní poměr, teď jste steky bez sebe a strašně okolo sebe kopete a za všechno může podnikání ve školních jídelnách ? Jsem moc zvědavý-á co mi ODPOVÍTE !!! Zdravím
Autor: Karel
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Vážený téměř 15 let podnikám ve veřejném stravování /nikoliv restauraci/,musím znát veškerou
legislativu a mám tudíž značné kontakty i na ŠJ. Dal jsem práci mnoha lidem a vyhodit z práce se můžu jedině sám sebe.Nikdy jsem nestál z nataženou rukou „dej“ ,ale důrazně říkám „neber“.
Autor: Karel
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Vážený téměř 15 let podnikám ve veřejném stravování /nikoliv restauraci/,musím znát veškerou
legislativu a mám tudíž značné kontakty i na ŠJ. Dal jsem práci mnoha lidem a vyhodit z práce se můžu jedině sám sebe.Nikdy jsem nestál z nataženou rukou „dej“ ,ale důrazně říkám „neber“.
Autor: Karel
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Vážený téměř 15 let podnikám ve veřejném stravování /nikoliv restauraci/,musím znát veškerou
legislativu a mám tudíž značné kontakty i na ŠJ. Dal jsem práci mnoha lidem a vyhodit z práce se můžu jedině sám sebe.Nikdy jsem nestál z nataženou rukou „dej“ ,ale důrazně říkám „neber“.
Autor: marie
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Vážený pane Karle.
Říkáte, že používáme veřejný majetek / obecní /zdarma. Ale pokud máme také ziskovou část, kam asi ty peníze dáváme. Samozřejmě se za tyto peníze kupuje vybavení do kuchyně a jídelny. Pokud bychom tyto peníze neměli, musel by je stejně dát zřizovatel.
Autor: marie
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Vážený pane Karle.
Říkáte, že používáme veřejný majetek / obecní /zdarma. Ale pokud máme také ziskovou část, kam asi ty peníze dáváme. Samozřejmě se za tyto peníze kupuje vybavení do kuchyně a jídelny. Pokud bychom tyto peníze neměli, musel by je stejně dát zřizovatel.
Autor: marie
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Vážený pane Karle.
Říkáte, že používáme veřejný majetek / obecní /zdarma. Ale pokud máme také ziskovou část, kam asi ty peníze dáváme. Samozřejmě se za tyto peníze kupuje vybavení do kuchyně a jídelny. Pokud bychom tyto peníze neměli, musel by je stejně dát zřizovatel.
Autor: karel
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Paní Marie,dík za názor,konečně konkrétně k tématu.On je právě problém v tom zisku.A úplně od počátku-proč vlastně ŠJ podnikají,když k tomuto
účelu vůbec nebyly založeny.Prostě nemají naplněnou kapacitu /generační vlny a pod./Problém je právě v tom systému,on je tak archaický,že není
schopný reagovat na tyto změny a volná kapacita
se musí nějak naplnit.Aby ŠJ udržely zaměstnanost,
protože nejde „jet“ na 6a1/2 zaměstnance,tak se
prostě podniká.Nic proti tomu,jenomže se ŠJ dostává do prostředí,kde platí úplně jiná ekonomická pravidla,než ve školním stravování,ale ŠJ se chová
pořád stejně a je otázkou jak může dosáhnout zisku
Pokud prodává obědy cizím třeba za 42,-Kč a VYKAZUJE náklady 40,-Kč, potom má 2,-Kč zisku,který reinvestuje.A právě v tom je to podstatné.Pokud opravdu započítá veškeré náklady,
tak zjistí,že na oběd,který prodává za 42,-Kč potřebuje ne 40,-Kč,ale aspoň 50,-Kč,takže je 8,-Kč
naopak ve ztrátě.Zisku tedy dosahuje jedině tím,že
již jednou zaplacený majetek použije k jinému účelu.Při úzkém pohledu,ze strany ŠJ to má logiku
a nic proti tomu.Ovšem při celkovém pohledu to znamená,že někdo prodává své výrobky na VOLNÉM trhu za cenu,která ani nedosahuje skutečných nákladů.A je tu i problém daňově uznaných nákladů.Prostě se tu míchají dva světy,
svět zajisté dobře myšlené /ale špatně provedené/
péče o zdraví mládeže a svět volného trhu.Oba mají
úplně odlišná specifika,ale „mastí se to do kupi“ a
odpovědní tiše mlčí.Dál budu čekat na jejich stanovisko,ale nebudu reagovat na příspěvky typu kdo jsem a proč jsem.Přestavte si,že třeba hygiena
přikáže udělat všem jídelnám opatření za 100tisíc.
ŠJ je z rozpočtu provede a dál prodává pro cizí za
42,-Kč a zaměstnanci dál berou stejnou mzdu.Já když to provedu,tak musím zdražit třeba na 47,-Kč
/a už těžko budu prodávat/nebo musím snížit mzdy
a udržet cenu.Pokud nebude „znalec“ tvrdit,že přehazuji peníze vidlema a klidně těch 100tis.unesu.
Autor: karel
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Paní Marie,dík za názor,konečně konkrétně k tématu.On je právě problém v tom zisku.A úplně od počátku-proč vlastně ŠJ podnikají,když k tomuto
účelu vůbec nebyly založeny.Prostě nemají naplněnou kapacitu /generační vlny a pod./Problém je právě v tom systému,on je tak archaický,že není
schopný reagovat na tyto změny a volná kapacita
se musí nějak naplnit.Aby ŠJ udržely zaměstnanost,
protože nejde „jet“ na 6a1/2 zaměstnance,tak se
prostě podniká.Nic proti tomu,jenomže se ŠJ dostává do prostředí,kde platí úplně jiná ekonomická pravidla,než ve školním stravování,ale ŠJ se chová
pořád stejně a je otázkou jak může dosáhnout zisku
Pokud prodává obědy cizím třeba za 42,-Kč a VYKAZUJE náklady 40,-Kč, potom má 2,-Kč zisku,který reinvestuje.A právě v tom je to podstatné.Pokud opravdu započítá veškeré náklady,
tak zjistí,že na oběd,který prodává za 42,-Kč potřebuje ne 40,-Kč,ale aspoň 50,-Kč,takže je 8,-Kč
naopak ve ztrátě.Zisku tedy dosahuje jedině tím,že
již jednou zaplacený majetek použije k jinému účelu.Při úzkém pohledu,ze strany ŠJ to má logiku
a nic proti tomu.Ovšem při celkovém pohledu to znamená,že někdo prodává své výrobky na VOLNÉM trhu za cenu,která ani nedosahuje skutečných nákladů.A je tu i problém daňově uznaných nákladů.Prostě se tu míchají dva světy,
svět zajisté dobře myšlené /ale špatně provedené/
péče o zdraví mládeže a svět volného trhu.Oba mají
úplně odlišná specifika,ale „mastí se to do kupi“ a
odpovědní tiše mlčí.Dál budu čekat na jejich stanovisko,ale nebudu reagovat na příspěvky typu kdo jsem a proč jsem.Přestavte si,že třeba hygiena
přikáže udělat všem jídelnám opatření za 100tisíc.
ŠJ je z rozpočtu provede a dál prodává pro cizí za
42,-Kč a zaměstnanci dál berou stejnou mzdu.Já když to provedu,tak musím zdražit třeba na 47,-Kč
/a už těžko budu prodávat/nebo musím snížit mzdy
a udržet cenu.Pokud nebude „znalec“ tvrdit,že přehazuji peníze vidlema a klidně těch 100tis.unesu.
Autor: karel
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Paní Marie,dík za názor,konečně konkrétně k tématu.On je právě problém v tom zisku.A úplně od počátku-proč vlastně ŠJ podnikají,když k tomuto
účelu vůbec nebyly založeny.Prostě nemají naplněnou kapacitu /generační vlny a pod./Problém je právě v tom systému,on je tak archaický,že není
schopný reagovat na tyto změny a volná kapacita
se musí nějak naplnit.Aby ŠJ udržely zaměstnanost,
protože nejde „jet“ na 6a1/2 zaměstnance,tak se
prostě podniká.Nic proti tomu,jenomže se ŠJ dostává do prostředí,kde platí úplně jiná ekonomická pravidla,než ve školním stravování,ale ŠJ se chová
pořád stejně a je otázkou jak může dosáhnout zisku
Pokud prodává obědy cizím třeba za 42,-Kč a VYKAZUJE náklady 40,-Kč, potom má 2,-Kč zisku,který reinvestuje.A právě v tom je to podstatné.Pokud opravdu započítá veškeré náklady,
tak zjistí,že na oběd,který prodává za 42,-Kč potřebuje ne 40,-Kč,ale aspoň 50,-Kč,takže je 8,-Kč
naopak ve ztrátě.Zisku tedy dosahuje jedině tím,že
již jednou zaplacený majetek použije k jinému účelu.Při úzkém pohledu,ze strany ŠJ to má logiku
a nic proti tomu.Ovšem při celkovém pohledu to znamená,že někdo prodává své výrobky na VOLNÉM trhu za cenu,která ani nedosahuje skutečných nákladů.A je tu i problém daňově uznaných nákladů.Prostě se tu míchají dva světy,
svět zajisté dobře myšlené /ale špatně provedené/
péče o zdraví mládeže a svět volného trhu.Oba mají
úplně odlišná specifika,ale „mastí se to do kupi“ a
odpovědní tiše mlčí.Dál budu čekat na jejich stanovisko,ale nebudu reagovat na příspěvky typu kdo jsem a proč jsem.Přestavte si,že třeba hygiena
přikáže udělat všem jídelnám opatření za 100tisíc.
ŠJ je z rozpočtu provede a dál prodává pro cizí za
42,-Kč a zaměstnanci dál berou stejnou mzdu.Já když to provedu,tak musím zdražit třeba na 47,-Kč
/a už těžko budu prodávat/nebo musím snížit mzdy
a udržet cenu.Pokud nebude „znalec“ tvrdit,že přehazuji peníze vidlema a klidně těch 100tis.unesu.
Autor: L
Re: Škol. jídelny-to se to pod
ještě jsem se nesetkala s tím, že by hygiena přikázala udělat všem jídelnám opatření za 100tis Kč. Myslíte snad, že ty peníze nám dá hygiena k dispozici? Ani náhodou.
Autor: L
Re: Škol. jídelny-to se to pod
ještě jsem se nesetkala s tím, že by hygiena přikázala udělat všem jídelnám opatření za 100tis Kč. Myslíte snad, že ty peníze nám dá hygiena k dispozici? Ani náhodou.
Autor: L
Re: Škol. jídelny-to se to pod
ještě jsem se nesetkala s tím, že by hygiena přikázala udělat všem jídelnám opatření za 100tis Kč. Myslíte snad, že ty peníze nám dá hygiena k dispozici? Ani náhodou.
Autor: karel
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Doufám,že každý pochopil,že šlo o názorný příklad a přirovnání,kdy/ a znovu říkám například/ jsou všechny jídelny povinny provést nějaké technické opatření,aby splnily nějaký předpis/třeba hygienický/.Příklad,který jsem nedávno četl v jiné
diskuzi -ŠJ před prázdninama prodávala „pro cizí“
za 43,-Kč,o prázdninách provedla rekonstrukci za
15 miliónů a po prázdninách prodávala zase za 43,-
Kdyby toto udělal normálně ekonomicky fungující
podnik,tak zkrachuje během měsíce.ŠJ to samozřejmě unesou,protože toto vše se platí z prostředků hlavní činnosti a nikoliv z podnikání.Pochopitelně v rozporu se zákonem.V kalkulaci ceny pro cizí se neobjeví ani desetník.
Autor: xy
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Pane Karle, nebylo by lepší, kdybyste dělal v nějaké školní jídelně a podnikal, když si myslíte, že je to tam tak snadné jak píšete. Začněte jednat a uskutečněte to!!
Autor: karel
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Doufám,že každý pochopil,že šlo o názorný příklad a přirovnání,kdy/ a znovu říkám například/ jsou všechny jídelny povinny provést nějaké technické opatření,aby splnily nějaký předpis/třeba hygienický/.Příklad,který jsem nedávno četl v jiné
diskuzi -ŠJ před prázdninama prodávala „pro cizí“
za 43,-Kč,o prázdninách provedla rekonstrukci za
15 miliónů a po prázdninách prodávala zase za 43,-
Kdyby toto udělal normálně ekonomicky fungující
podnik,tak zkrachuje během měsíce.ŠJ to samozřejmě unesou,protože toto vše se platí z prostředků hlavní činnosti a nikoliv z podnikání.Pochopitelně v rozporu se zákonem.V kalkulaci ceny pro cizí se neobjeví ani desetník.
Autor: xy
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Pane Karle, nebylo by lepší, kdybyste dělal v nějaké školní jídelně a podnikal, když si myslíte, že je to tam tak snadné jak píšete. Začněte jednat a uskutečněte to!!
Autor: karel
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Doufám,že každý pochopil,že šlo o názorný příklad a přirovnání,kdy/ a znovu říkám například/ jsou všechny jídelny povinny provést nějaké technické opatření,aby splnily nějaký předpis/třeba hygienický/.Příklad,který jsem nedávno četl v jiné
diskuzi -ŠJ před prázdninama prodávala „pro cizí“
za 43,-Kč,o prázdninách provedla rekonstrukci za
15 miliónů a po prázdninách prodávala zase za 43,-
Kdyby toto udělal normálně ekonomicky fungující
podnik,tak zkrachuje během měsíce.ŠJ to samozřejmě unesou,protože toto vše se platí z prostředků hlavní činnosti a nikoliv z podnikání.Pochopitelně v rozporu se zákonem.V kalkulaci ceny pro cizí se neobjeví ani desetník.
Autor: xy
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Pane Karle, nebylo by lepší, kdybyste dělal v nějaké školní jídelně a podnikal, když si myslíte, že je to tam tak snadné jak píšete. Začněte jednat a uskutečněte to!!
Autor: Janina
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Vážený pane, mám ve školní jídelně oddělené energie, odepisuji majetek, v kalkulaci mám započítané i náklady na odpisy nemovitého a movitého majetku. Přiznávám, že cena ke 40 Kč je utopií. Ve srovnání s nabidkami restauračních menu jsem tak přibližně v rovině +- nějaká malá koruna. Vše ale záleží na tom, jak se která řeidtelka ke své další činností – podnikání staví. Zastávám názor, že nemůžeme suplovat jakousi sociální službu či charitu a dotovat tak cenu oběda pro podnikatele (ti nám naúčtují do kalkulace i ten blbý telefonní hovor) ani jiné vrstvy cizích strávníků. Ovšem při stanovení ceny výrobku, poskytnutí služby je možno přihlédnout k místním podmínkám a cenu stanovit tak, aby výrobek byl prodejný a konkurence schopný, ovšem za předpokladu, že kalkulace pokryje všechny náklady vložené do výrobku. Jinak lze konstatovat, že čím rozsáhlejší a objemnější výroba tím je jednotkový náklad nižší. Jestli to nebude tím, že školní jídelny vaří denně i 600 porcí a některé i více a v restauračních zařízeních těchto čísel mnohdy nedosahují. Ono jinak vypadá např. roční odpis konvektomatu dělený počtem uvařených porcí ve školní jídelně a jinak v restauraci s ohledem na roční objem připravených porcí. Tato problematika je široká a stála by spíše za klidnější vyjasnění stanovisek, než naštvanou písemnou diskusi. Ekonomika je velmi složitá záležitost, jednoznačný předpis na postup při stanovení kalkulace neexistuje. Velmi záleží i na umu vedoucích pracovníků a hledání cest jak finanční náklady na provoz zařízení snižovat. Věřte, že boj se zřizovateli a i ministerstvem není jednoduchý. Ono totiž když slyšíte, že si právní předpis vykláda ministerstvo školství jinak než ministerstvo financí a nejsou schopni se dohodnout na jednotném postupu tak byste uletěl a na všechno se bodl.
Autor: karel
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Určitě je to široká problematika.Nevím proč jsem
pořád nějak spojován s restauracemi.Dříve se to
nazývalo závodní,dneska už spíše veřejné stravování.Je to sice
už nějaký čas,ale dělali jsme i 900 porcí a z hlediska technické nákladovosti se závodní a školní
jídelny tolik neliší.Vůbec ten stav nepřipisuji vám na jídelnách.Jste předurčeni k něčemu úplně jinému
než k podnikání.Je otázkou, zda majetkové náklady lze zredukovat pouze na odpisy.Za 4 roky by byla většina kuchyně odepsána a dále prakticky „pronajata“ od zřizovatele k podnikání zdarma.Myslím si,že tady má být stanoven“pronájem“ za cenu obvyklou.Tím se samospráva vyhne tomu,že by podporovala někoho
při podnikání oproti někomu jinému.A znám i jednání na MŠMT.Opravdu jsem tu diskuzi nezačal
jen tak pro zábavu.Prostě je to jedno velké“tabu“ a já chci,ať se otevře.
Autor: Iveta
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
A myslíte si, že zde na tomto portále něco vyřešíte, můžete pane Karle pouze diskutovat, pokud byste chtěl nějaké řešení musíte se opravdu obrátit jinam na nějaké odborné instituce.
Autor: karel
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
To pochopitelně také děláme /mn.č.jsem použil záměrně,neboť se to netýká jenom mě/.Poněvadž jde o věc tak rozšířenou a poněvadž NĚKTERÉ ŠJ už
překročili určitou mez,nezbývá nám než tento
problém „otevřít“ na více místech.
Autor: Anonymní
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Jen pro „Janina“ i „Karel“! – máte velkou pravdu oba! Někdy si říkám, že bych chtěla být malou muškou tam na těch jídelnách, kde oběd stojí pro cizího 38,00 Kč – u nás stojí 53,00 Kč – a to jsme „jedno město = jeden zřizovatel“. Jenže tady na tomto webu se opravdu nic nezmůže. A hlavně s Vámi půjdou do diskuze „o ničem“ ti, kteří toho ví pramálo a jen nadávají a stěžují si, ale to jste na těchto stránkách poznali také. Krásný příklad, pane Karle, ale bohužel ho někdo nepochopil. Je to opravdu začarovaný kruh a tam , kde to není správně spočítané se skutečně cizí strávníci stravují za obecní peníze a zpravidla na úkor dětí i co se spotřebovaných surovin týče, a aby toho nebylo málo-kuchařky to zpravidla dělají zadarmo, když spadá jídelna pod „skvělého“ ředitele školy. Zakázat to? Ne! To určitě ne! Je škoda ty provozy nevyužít, když kapacity jsou a lidé jíst chtějí…musí… Ale v tomto státě a džungli všech zákonů, které si každý vysvětluje po svém už na samém ministerstvu čehokoliv, je opravdu velice jednoduché to dělat blbě a velmi těžké to dělat správně … asi mi rozumíte. Ale nás „pár“ takových, jací jste Vy (Jana + Karel)to opravdu nezměníme. Někdy mám i pocit, že je to všechno proto, aby to právě tak bylo a změnit to nešlo.
Autor: Janina
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Vážený pane, mám ve školní jídelně oddělené energie, odepisuji majetek, v kalkulaci mám započítané i náklady na odpisy nemovitého a movitého majetku. Přiznávám, že cena ke 40 Kč je utopií. Ve srovnání s nabidkami restauračních menu jsem tak přibližně v rovině +- nějaká malá koruna. Vše ale záleží na tom, jak se která řeidtelka ke své další činností – podnikání staví. Zastávám názor, že nemůžeme suplovat jakousi sociální službu či charitu a dotovat tak cenu oběda pro podnikatele (ti nám naúčtují do kalkulace i ten blbý telefonní hovor) ani jiné vrstvy cizích strávníků. Ovšem při stanovení ceny výrobku, poskytnutí služby je možno přihlédnout k místním podmínkám a cenu stanovit tak, aby výrobek byl prodejný a konkurence schopný, ovšem za předpokladu, že kalkulace pokryje všechny náklady vložené do výrobku. Jinak lze konstatovat, že čím rozsáhlejší a objemnější výroba tím je jednotkový náklad nižší. Jestli to nebude tím, že školní jídelny vaří denně i 600 porcí a některé i více a v restauračních zařízeních těchto čísel mnohdy nedosahují. Ono jinak vypadá např. roční odpis konvektomatu dělený počtem uvařených porcí ve školní jídelně a jinak v restauraci s ohledem na roční objem připravených porcí. Tato problematika je široká a stála by spíše za klidnější vyjasnění stanovisek, než naštvanou písemnou diskusi. Ekonomika je velmi složitá záležitost, jednoznačný předpis na postup při stanovení kalkulace neexistuje. Velmi záleží i na umu vedoucích pracovníků a hledání cest jak finanční náklady na provoz zařízení snižovat. Věřte, že boj se zřizovateli a i ministerstvem není jednoduchý. Ono totiž když slyšíte, že si právní předpis vykláda ministerstvo školství jinak než ministerstvo financí a nejsou schopni se dohodnout na jednotném postupu tak byste uletěl a na všechno se bodl.
Autor: karel
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Určitě je to široká problematika.Nevím proč jsem
pořád nějak spojován s restauracemi.Dříve se to
nazývalo závodní,dneska už spíše veřejné stravování.Je to sice
už nějaký čas,ale dělali jsme i 900 porcí a z hlediska technické nákladovosti se závodní a školní
jídelny tolik neliší.Vůbec ten stav nepřipisuji vám na jídelnách.Jste předurčeni k něčemu úplně jinému
než k podnikání.Je otázkou, zda majetkové náklady lze zredukovat pouze na odpisy.Za 4 roky by byla většina kuchyně odepsána a dále prakticky „pronajata“ od zřizovatele k podnikání zdarma.Myslím si,že tady má být stanoven“pronájem“ za cenu obvyklou.Tím se samospráva vyhne tomu,že by podporovala někoho
při podnikání oproti někomu jinému.A znám i jednání na MŠMT.Opravdu jsem tu diskuzi nezačal
jen tak pro zábavu.Prostě je to jedno velké“tabu“ a já chci,ať se otevře.
Autor: Iveta
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
A myslíte si, že zde na tomto portále něco vyřešíte, můžete pane Karle pouze diskutovat, pokud byste chtěl nějaké řešení musíte se opravdu obrátit jinam na nějaké odborné instituce.
Autor: karel
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
To pochopitelně také děláme /mn.č.jsem použil záměrně,neboť se to netýká jenom mě/.Poněvadž jde o věc tak rozšířenou a poněvadž NĚKTERÉ ŠJ už
překročili určitou mez,nezbývá nám než tento
problém „otevřít“ na více místech.
Autor: Anonymní
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Jen pro „Janina“ i „Karel“! – máte velkou pravdu oba! Někdy si říkám, že bych chtěla být malou muškou tam na těch jídelnách, kde oběd stojí pro cizího 38,00 Kč – u nás stojí 53,00 Kč – a to jsme „jedno město = jeden zřizovatel“. Jenže tady na tomto webu se opravdu nic nezmůže. A hlavně s Vámi půjdou do diskuze „o ničem“ ti, kteří toho ví pramálo a jen nadávají a stěžují si, ale to jste na těchto stránkách poznali také. Krásný příklad, pane Karle, ale bohužel ho někdo nepochopil. Je to opravdu začarovaný kruh a tam , kde to není správně spočítané se skutečně cizí strávníci stravují za obecní peníze a zpravidla na úkor dětí i co se spotřebovaných surovin týče, a aby toho nebylo málo-kuchařky to zpravidla dělají zadarmo, když spadá jídelna pod „skvělého“ ředitele školy. Zakázat to? Ne! To určitě ne! Je škoda ty provozy nevyužít, když kapacity jsou a lidé jíst chtějí…musí… Ale v tomto státě a džungli všech zákonů, které si každý vysvětluje po svém už na samém ministerstvu čehokoliv, je opravdu velice jednoduché to dělat blbě a velmi těžké to dělat správně … asi mi rozumíte. Ale nás „pár“ takových, jací jste Vy (Jana + Karel)to opravdu nezměníme. Někdy mám i pocit, že je to všechno proto, aby to právě tak bylo a změnit to nešlo.
Autor: Janina
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Vážený pane, mám ve školní jídelně oddělené energie, odepisuji majetek, v kalkulaci mám započítané i náklady na odpisy nemovitého a movitého majetku. Přiznávám, že cena ke 40 Kč je utopií. Ve srovnání s nabidkami restauračních menu jsem tak přibližně v rovině +- nějaká malá koruna. Vše ale záleží na tom, jak se která řeidtelka ke své další činností – podnikání staví. Zastávám názor, že nemůžeme suplovat jakousi sociální službu či charitu a dotovat tak cenu oběda pro podnikatele (ti nám naúčtují do kalkulace i ten blbý telefonní hovor) ani jiné vrstvy cizích strávníků. Ovšem při stanovení ceny výrobku, poskytnutí služby je možno přihlédnout k místním podmínkám a cenu stanovit tak, aby výrobek byl prodejný a konkurence schopný, ovšem za předpokladu, že kalkulace pokryje všechny náklady vložené do výrobku. Jinak lze konstatovat, že čím rozsáhlejší a objemnější výroba tím je jednotkový náklad nižší. Jestli to nebude tím, že školní jídelny vaří denně i 600 porcí a některé i více a v restauračních zařízeních těchto čísel mnohdy nedosahují. Ono jinak vypadá např. roční odpis konvektomatu dělený počtem uvařených porcí ve školní jídelně a jinak v restauraci s ohledem na roční objem připravených porcí. Tato problematika je široká a stála by spíše za klidnější vyjasnění stanovisek, než naštvanou písemnou diskusi. Ekonomika je velmi složitá záležitost, jednoznačný předpis na postup při stanovení kalkulace neexistuje. Velmi záleží i na umu vedoucích pracovníků a hledání cest jak finanční náklady na provoz zařízení snižovat. Věřte, že boj se zřizovateli a i ministerstvem není jednoduchý. Ono totiž když slyšíte, že si právní předpis vykláda ministerstvo školství jinak než ministerstvo financí a nejsou schopni se dohodnout na jednotném postupu tak byste uletěl a na všechno se bodl.
Autor: karel
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Určitě je to široká problematika.Nevím proč jsem
pořád nějak spojován s restauracemi.Dříve se to
nazývalo závodní,dneska už spíše veřejné stravování.Je to sice
už nějaký čas,ale dělali jsme i 900 porcí a z hlediska technické nákladovosti se závodní a školní
jídelny tolik neliší.Vůbec ten stav nepřipisuji vám na jídelnách.Jste předurčeni k něčemu úplně jinému
než k podnikání.Je otázkou, zda majetkové náklady lze zredukovat pouze na odpisy.Za 4 roky by byla většina kuchyně odepsána a dále prakticky „pronajata“ od zřizovatele k podnikání zdarma.Myslím si,že tady má být stanoven“pronájem“ za cenu obvyklou.Tím se samospráva vyhne tomu,že by podporovala někoho
při podnikání oproti někomu jinému.A znám i jednání na MŠMT.Opravdu jsem tu diskuzi nezačal
jen tak pro zábavu.Prostě je to jedno velké“tabu“ a já chci,ať se otevře.
Autor: Iveta
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
A myslíte si, že zde na tomto portále něco vyřešíte, můžete pane Karle pouze diskutovat, pokud byste chtěl nějaké řešení musíte se opravdu obrátit jinam na nějaké odborné instituce.
Autor: karel
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
To pochopitelně také děláme /mn.č.jsem použil záměrně,neboť se to netýká jenom mě/.Poněvadž jde o věc tak rozšířenou a poněvadž NĚKTERÉ ŠJ už
překročili určitou mez,nezbývá nám než tento
problém „otevřít“ na více místech.
Autor: Anonymní
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Jen pro „Janina“ i „Karel“! – máte velkou pravdu oba! Někdy si říkám, že bych chtěla být malou muškou tam na těch jídelnách, kde oběd stojí pro cizího 38,00 Kč – u nás stojí 53,00 Kč – a to jsme „jedno město = jeden zřizovatel“. Jenže tady na tomto webu se opravdu nic nezmůže. A hlavně s Vámi půjdou do diskuze „o ničem“ ti, kteří toho ví pramálo a jen nadávají a stěžují si, ale to jste na těchto stránkách poznali také. Krásný příklad, pane Karle, ale bohužel ho někdo nepochopil. Je to opravdu začarovaný kruh a tam , kde to není správně spočítané se skutečně cizí strávníci stravují za obecní peníze a zpravidla na úkor dětí i co se spotřebovaných surovin týče, a aby toho nebylo málo-kuchařky to zpravidla dělají zadarmo, když spadá jídelna pod „skvělého“ ředitele školy. Zakázat to? Ne! To určitě ne! Je škoda ty provozy nevyužít, když kapacity jsou a lidé jíst chtějí…musí… Ale v tomto státě a džungli všech zákonů, které si každý vysvětluje po svém už na samém ministerstvu čehokoliv, je opravdu velice jednoduché to dělat blbě a velmi těžké to dělat správně … asi mi rozumíte. Ale nás „pár“ takových, jací jste Vy (Jana + Karel)to opravdu nezměníme. Někdy mám i pocit, že je to všechno proto, aby to právě tak bylo a změnit to nešlo.
Autor: Miluše
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Pane Karle, souhlasím s vámi.Taky si myslím, že by se polovina ŠJ měla zavřít.Děti je málo a kapacity by měli být naplněny.Pak by se ušetřili i mzdové prostředky a nemusely mít vyučené kuchařky po nástupu do ŠJ 6760,- základní plat. Ty co znám já v závodním stravování mají podstatně víc.
Autor: Miluše
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Pane Karle, souhlasím s vámi.Taky si myslím, že by se polovina ŠJ měla zavřít.Děti je málo a kapacity by měli být naplněny.Pak by se ušetřili i mzdové prostředky a nemusely mít vyučené kuchařky po nástupu do ŠJ 6760,- základní plat. Ty co znám já v závodním stravování mají podstatně víc.
Autor: Miluše
Re: Škol. jídelny-to se to podniká
Pane Karle, souhlasím s vámi.Taky si myslím, že by se polovina ŠJ měla zavřít.Děti je málo a kapacity by měli být naplněny.Pak by se ušetřili i mzdové prostředky a nemusely mít vyučené kuchařky po nástupu do ŠJ 6760,- základní plat. Ty co znám já v závodním stravování mají podstatně víc.