Školení kuchařek
Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem provádíte školení kuchařek. Sami nebo se zúčastníte hromadných školení? Jak je to s hygienickým minimem? Děkuji
Re: Školení kuchařek
Bohužel, v současné době. je situace taková, že dle hygieny „HYGIENICKÉ MINIMUM“ prý není nutné dělat. To je divná odpověd‘ co ? Takhle mi odpověděli na hygieně. A kdybychom ho prý chtěli, tak musíme za zřizovatelem, a ten ho musí zaplatit.
Dle mého názoru by nějaké hygienické minimum přinejmenším být mělo, ale nikoho nic nezajímá, dle mého názoru, vše to jde k horšímu (pracuji v SJ
již 20 let). Nevím co s tím, ale také se mi to nelíbí.
Veškerá odpovědnost je na ved. Š.J.
Jaké názory a zkušenosti máte vy ostatní. Vychází se asi pouze z kritických bodů, kde ved. Š.j. je povinna dělat proškolení zaměstnanců kuchyně.
Re: Školení kuchařek
Když začala školení k HACCP, tak jsem sebou postupně vzala všechny kuchařky, aby také slyšely „na vlastní uši“ to, co se po nich chce a také připomínky hygieniček k naší i jejich práci. Protože kolikrát mám pocit, že si o nás myslí, že si spoustu věcí sami vymýšlíme. Určitě to bylo přínosné. Hygienické minimum bylo nabízeno na krajských konferencích ŠJ, samozřejmě za nemalé peníze.
Re: Školení kuchařek
Ano Radko, s tím souhlasím, ony (děvčata z kuchyně) si mám pocit někdy fakt myslí, že si vymýšlíme. Ale vzít je tehdy na školení na HACCP bylo za podmínek , kdy jsou zkráceny úvazky tak , že se jen tak stíhá nemožné. Bylo to v pracovní době, kdo by vařil, myl nádobí a vydával ? Taková je situace, něco by se s tím fakt mělo dělat. P o r a ď t e !!!!!!!!
Re: Školení kuchařek
u nás jednou za čas o prázdninách pozveme hygieničku, provede školení hyg. minima i s testem a zaplatíme z provozních prostředků
Autor: Míla
Re: Školení kuchařek
To je dobrý nápad, prodiskutuji to s paní ředitelkou.
Autor: Radka
Re: Školení kuchařek
Bylo to ve spolupráci se všemi – ředitelky to schválily, s nádobím a výdejem pomohly uklízečky i učitelky. Naplánovala jsem lehký jídelníček, který zvládla jedna kuchařka. Zatím (musím to zaklepat) u nás kolektivy fungují.
Autor: Míla
Re: Školení kuchařek
Bohužel, v současné době. je situace taková, že dle hygieny „HYGIENICKÉ MINIMUM“ prý není nutné dělat. To je divná odpověd‘ co ? Takhle mi odpověděli na hygieně. A kdybychom ho prý chtěli, tak musíme za zřizovatelem, a ten ho musí zaplatit.
Dle mého názoru by nějaké hygienické minimum přinejmenším být mělo, ale nikoho nic nezajímá, dle mého názoru, vše to jde k horšímu (pracuji v SJ
již 20 let). Nevím co s tím, ale také se mi to nelíbí.
Veškerá odpovědnost je na ved. Š.J.
Jaké názory a zkušenosti máte vy ostatní. Vychází se asi pouze z kritických bodů, kde ved. Š.j. je povinna dělat proškolení zaměstnanců kuchyně.
Re: Školení kuchařek
Když začala školení k HACCP, tak jsem sebou postupně vzala všechny kuchařky, aby také slyšely „na vlastní uši“ to, co se po nich chce a také připomínky hygieniček k naší i jejich práci. Protože kolikrát mám pocit, že si o nás myslí, že si spoustu věcí sami vymýšlíme. Určitě to bylo přínosné. Hygienické minimum bylo nabízeno na krajských konferencích ŠJ, samozřejmě za nemalé peníze.
Re: Školení kuchařek
Ano Radko, s tím souhlasím, ony (děvčata z kuchyně) si mám pocit někdy fakt myslí, že si vymýšlíme. Ale vzít je tehdy na školení na HACCP bylo za podmínek , kdy jsou zkráceny úvazky tak , že se jen tak stíhá nemožné. Bylo to v pracovní době, kdo by vařil, myl nádobí a vydával ? Taková je situace, něco by se s tím fakt mělo dělat. P o r a ď t e !!!!!!!!
Re: Školení kuchařek
u nás jednou za čas o prázdninách pozveme hygieničku, provede školení hyg. minima i s testem a zaplatíme z provozních prostředků
Autor: Míla
Re: Školení kuchařek
To je dobrý nápad, prodiskutuji to s paní ředitelkou.
Autor: Radka
Re: Školení kuchařek
Bylo to ve spolupráci se všemi – ředitelky to schválily, s nádobím a výdejem pomohly uklízečky i učitelky. Naplánovala jsem lehký jídelníček, který zvládla jedna kuchařka. Zatím (musím to zaklepat) u nás kolektivy fungují.
Autor: Míla
Re: Školení kuchařek
Bohužel, v současné době. je situace taková, že dle hygieny „HYGIENICKÉ MINIMUM“ prý není nutné dělat. To je divná odpověd‘ co ? Takhle mi odpověděli na hygieně. A kdybychom ho prý chtěli, tak musíme za zřizovatelem, a ten ho musí zaplatit.
Dle mého názoru by nějaké hygienické minimum přinejmenším být mělo, ale nikoho nic nezajímá, dle mého názoru, vše to jde k horšímu (pracuji v SJ
již 20 let). Nevím co s tím, ale také se mi to nelíbí.
Veškerá odpovědnost je na ved. Š.J.
Jaké názory a zkušenosti máte vy ostatní. Vychází se asi pouze z kritických bodů, kde ved. Š.j. je povinna dělat proškolení zaměstnanců kuchyně.
Re: Školení kuchařek
Když začala školení k HACCP, tak jsem sebou postupně vzala všechny kuchařky, aby také slyšely „na vlastní uši“ to, co se po nich chce a také připomínky hygieniček k naší i jejich práci. Protože kolikrát mám pocit, že si o nás myslí, že si spoustu věcí sami vymýšlíme. Určitě to bylo přínosné. Hygienické minimum bylo nabízeno na krajských konferencích ŠJ, samozřejmě za nemalé peníze.
Re: Školení kuchařek
Ano Radko, s tím souhlasím, ony (děvčata z kuchyně) si mám pocit někdy fakt myslí, že si vymýšlíme. Ale vzít je tehdy na školení na HACCP bylo za podmínek , kdy jsou zkráceny úvazky tak , že se jen tak stíhá nemožné. Bylo to v pracovní době, kdo by vařil, myl nádobí a vydával ? Taková je situace, něco by se s tím fakt mělo dělat. P o r a ď t e !!!!!!!!
Re: Školení kuchařek
u nás jednou za čas o prázdninách pozveme hygieničku, provede školení hyg. minima i s testem a zaplatíme z provozních prostředků
Autor: Míla
Re: Školení kuchařek
To je dobrý nápad, prodiskutuji to s paní ředitelkou.
Autor: Radka
Re: Školení kuchařek
Bylo to ve spolupráci se všemi – ředitelky to schválily, s nádobím a výdejem pomohly uklízečky i učitelky. Naplánovala jsem lehký jídelníček, který zvládla jedna kuchařka. Zatím (musím to zaklepat) u nás kolektivy fungují.
Autor: Inka
Re: Školení kuchařek
Měli všichni kdo se podílel na výdeji a mytí nádobí
zdravotní průkaz? Pozor na takovou výpomoc.
Re: Školení kuchařek
Pozor na předpisy si dávám. A k tomu to pozitivní byl poznatek ze školení pro kuchařky. Na dalších školeních nebo poradách už jsem viděla i kuchařky z jiných zařízení, takže nápad se ujal.
Re: Školení kuchařek
Jak postupovat, když má dítě kuchařky hnisavé onemocnění krku. Stěry byly poslány na kultivaci. Smí kuchařka, do doby zjištění o jaké onemocnění se jedná, na pracoviště?
Re: Školení kuchařek
Pozor na předpisy si dávám. A k tomu to pozitivní byl poznatek ze školení pro kuchařky. Na dalších školeních nebo poradách už jsem viděla i kuchařky z jiných zařízení, takže nápad se ujal.
Re: Školení kuchařek
Jak postupovat, když má dítě kuchařky hnisavé onemocnění krku. Stěry byly poslány na kultivaci. Smí kuchařka, do doby zjištění o jaké onemocnění se jedná, na pracoviště?
Re: Školení kuchařek
Pozor na předpisy si dávám. A k tomu to pozitivní byl poznatek ze školení pro kuchařky. Na dalších školeních nebo poradách už jsem viděla i kuchařky z jiných zařízení, takže nápad se ujal.
Re: Školení kuchařek
Jak postupovat, když má dítě kuchařky hnisavé onemocnění krku. Stěry byly poslány na kultivaci. Smí kuchařka, do doby zjištění o jaké onemocnění se jedná, na pracoviště?
Re: Školení kuchařek
ZEPTALA BYCH SE SVÉHO ZÁVODNÍHO LÉKAŘE.
Autor: Hygienička
Re: Školení kuchařek
Dovoluji si vás odkázat na § 19 odst.2 a § 20,odst. d, zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v platném znění . Mimo jiné pracovník je povinen sám osvojit znalosti v otázkách hygienického minima – odborná literaura,školení apod. Pěkný den.
Re: Školení kuchařek
§ 19
(3) Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví podle odstavce 2 upraví prováděcí právní předpis…. Složení komise a podmínky provedení zkoušky upraví prováděcí právní předpis.
§ 20
d)
uplatňovat při pracovní činnosti znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví a dodržovat zásady osobní a provozní hygieny v rozsahu upraveném v prováděcím právním předpise.
Paní „Hygieničko“-v §19 je 2x zmiňována odvolávka na „prováděcí předis“ a v §20 1x – buďte tak hodná a napište zde, o které prováděcí předpisy se ve vzathu k těmto paragrafům ve všech třech případech jedná. Děkuji za všechny kolegyně.
Re: Školení kuchařek
Na netu jsem tento prováděcí předpis našla-zde ho vkládám.
Příloha 3
Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví
při výkonu činnosti epidemiologicky závažné
1. Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví z hlediska prevence
alimentárních nákaz u osob vykonávajících pracovní činnosti při
výrobě a oběhu potravin a ve stravovacích službách jsou:
a) požadavky na zdravotní stav osob vykonávajících příslušnou
činnost,
b) zásady osobní hygieny při práci,
c) zásady hygienicky nezávadného čištění a dezinfekce,
technologie výroby, hygienicky nezávadný režim přepravy,
skladování a uvádění do oběhu epidemiologicky rizikových
výrobků,
d) alimentární nákazy a otravy z potravin (základní znalosti
o jejich epidemiologii a zásadách předcházení jejich vzniku
a šíření),
e) speciální hygienická problematika podle příslušné pracovní
činnosti.
Autor: Iva
Re: Školení kuchařek
A to si pracovník to školení, když je „povinen“ ho absolvovat má hradit ze své kapsy ?
Re: Školení kuchařek
Pracovník získá znalosti buď samostudiem odborné literatury a nebo též jej může poučit např. vedoucí stravovacího zařízení, a pokud chce může využít nabídky různých školení – ale je otázka hrazení, zadarmo to rozhodně není a věc zaměstnavatele zda školení uhradí a nebo vy.Pěkný den.
Re: Školení kuchařek
Důkladně jsem si prošel odkazované §§ v zák. 258/2000 a říká se zde, že kuchařka tyto znalosti mít musí a že je musí uplatňovat. Nikde není napsáno, že si tyto znalosti pracovník musí osvojit SÁM. Naopak zákoník práce v § 142 odst. 1 říká:“Zaměstnanci, který vstupuje do pracovního poměru bez kvalifikace, zabezpečuje zaměstnavatel získání kvalifikace zaškolením nebo zaučením. Po skončení zaškolení nebo zaučení vydá o tom zaměstnavatel zaměstnanci osvědčení.“
Autor: František Adámek
Re: Školení kuchařek
Ještě jsem k tomuto našel v nařízení ES č. 852/2004 příl. II, kap. XII:“Provozovatelé potravinářských podniků musí zajistit, aby
1. nad osobami zacházejícími s potravinami byl prováděn dohled a aby tyto osoby byly poučeny a/nebo proškoleny v otázkách hygieny potravin přiměřeně k jejich pracovní činnosti,
2. osoby odpovědné za vývoj a používání postupů podle čl. 5 odst. 1 tohoto nařízení nebo za provádění příslušných doporučení byly odpovídajícím způsobem školeny v používání zásad HACCP
Autor: Hygienička
Re: Školení kuchařek
Dovoluji si vás odkázat na § 19 odst.2 a § 20,odst. d, zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v platném znění . Mimo jiné pracovník je povinen sám osvojit znalosti v otázkách hygienického minima – odborná literaura,školení apod. Pěkný den.
Re: Školení kuchařek
§ 19
(3) Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví podle odstavce 2 upraví prováděcí právní předpis…. Složení komise a podmínky provedení zkoušky upraví prováděcí právní předpis.
§ 20
d)
uplatňovat při pracovní činnosti znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví a dodržovat zásady osobní a provozní hygieny v rozsahu upraveném v prováděcím právním předpise.
Paní „Hygieničko“-v §19 je 2x zmiňována odvolávka na „prováděcí předis“ a v §20 1x – buďte tak hodná a napište zde, o které prováděcí předpisy se ve vzathu k těmto paragrafům ve všech třech případech jedná. Děkuji za všechny kolegyně.
Re: Školení kuchařek
Na netu jsem tento prováděcí předpis našla-zde ho vkládám.
Příloha 3
Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví
při výkonu činnosti epidemiologicky závažné
1. Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví z hlediska prevence
alimentárních nákaz u osob vykonávajících pracovní činnosti při
výrobě a oběhu potravin a ve stravovacích službách jsou:
a) požadavky na zdravotní stav osob vykonávajících příslušnou
činnost,
b) zásady osobní hygieny při práci,
c) zásady hygienicky nezávadného čištění a dezinfekce,
technologie výroby, hygienicky nezávadný režim přepravy,
skladování a uvádění do oběhu epidemiologicky rizikových
výrobků,
d) alimentární nákazy a otravy z potravin (základní znalosti
o jejich epidemiologii a zásadách předcházení jejich vzniku
a šíření),
e) speciální hygienická problematika podle příslušné pracovní
činnosti.
Autor: Iva
Re: Školení kuchařek
A to si pracovník to školení, když je „povinen“ ho absolvovat má hradit ze své kapsy ?
Re: Školení kuchařek
Pracovník získá znalosti buď samostudiem odborné literatury a nebo též jej může poučit např. vedoucí stravovacího zařízení, a pokud chce může využít nabídky různých školení – ale je otázka hrazení, zadarmo to rozhodně není a věc zaměstnavatele zda školení uhradí a nebo vy.Pěkný den.
Re: Školení kuchařek
Důkladně jsem si prošel odkazované §§ v zák. 258/2000 a říká se zde, že kuchařka tyto znalosti mít musí a že je musí uplatňovat. Nikde není napsáno, že si tyto znalosti pracovník musí osvojit SÁM. Naopak zákoník práce v § 142 odst. 1 říká:“Zaměstnanci, který vstupuje do pracovního poměru bez kvalifikace, zabezpečuje zaměstnavatel získání kvalifikace zaškolením nebo zaučením. Po skončení zaškolení nebo zaučení vydá o tom zaměstnavatel zaměstnanci osvědčení.“
Autor: František Adámek
Re: Školení kuchařek
Ještě jsem k tomuto našel v nařízení ES č. 852/2004 příl. II, kap. XII:“Provozovatelé potravinářských podniků musí zajistit, aby
1. nad osobami zacházejícími s potravinami byl prováděn dohled a aby tyto osoby byly poučeny a/nebo proškoleny v otázkách hygieny potravin přiměřeně k jejich pracovní činnosti,
2. osoby odpovědné za vývoj a používání postupů podle čl. 5 odst. 1 tohoto nařízení nebo za provádění příslušných doporučení byly odpovídajícím způsobem školeny v používání zásad HACCP
Autor: Hygienička
Re: Školení kuchařek
Dovoluji si vás odkázat na § 19 odst.2 a § 20,odst. d, zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v platném znění . Mimo jiné pracovník je povinen sám osvojit znalosti v otázkách hygienického minima – odborná literaura,školení apod. Pěkný den.
Re: Školení kuchařek
§ 19
(3) Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví podle odstavce 2 upraví prováděcí právní předpis…. Složení komise a podmínky provedení zkoušky upraví prováděcí právní předpis.
§ 20
d)
uplatňovat při pracovní činnosti znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví a dodržovat zásady osobní a provozní hygieny v rozsahu upraveném v prováděcím právním předpise.
Paní „Hygieničko“-v §19 je 2x zmiňována odvolávka na „prováděcí předis“ a v §20 1x – buďte tak hodná a napište zde, o které prováděcí předpisy se ve vzathu k těmto paragrafům ve všech třech případech jedná. Děkuji za všechny kolegyně.
Re: Školení kuchařek
Na netu jsem tento prováděcí předpis našla-zde ho vkládám.
Příloha 3
Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví
při výkonu činnosti epidemiologicky závažné
1. Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví z hlediska prevence
alimentárních nákaz u osob vykonávajících pracovní činnosti při
výrobě a oběhu potravin a ve stravovacích službách jsou:
a) požadavky na zdravotní stav osob vykonávajících příslušnou
činnost,
b) zásady osobní hygieny při práci,
c) zásady hygienicky nezávadného čištění a dezinfekce,
technologie výroby, hygienicky nezávadný režim přepravy,
skladování a uvádění do oběhu epidemiologicky rizikových
výrobků,
d) alimentární nákazy a otravy z potravin (základní znalosti
o jejich epidemiologii a zásadách předcházení jejich vzniku
a šíření),
e) speciální hygienická problematika podle příslušné pracovní
činnosti.
Autor: Iva
Re: Školení kuchařek
A to si pracovník to školení, když je „povinen“ ho absolvovat má hradit ze své kapsy ?
Re: Školení kuchařek
Pracovník získá znalosti buď samostudiem odborné literatury a nebo též jej může poučit např. vedoucí stravovacího zařízení, a pokud chce může využít nabídky různých školení – ale je otázka hrazení, zadarmo to rozhodně není a věc zaměstnavatele zda školení uhradí a nebo vy.Pěkný den.
Re: Školení kuchařek
Důkladně jsem si prošel odkazované §§ v zák. 258/2000 a říká se zde, že kuchařka tyto znalosti mít musí a že je musí uplatňovat. Nikde není napsáno, že si tyto znalosti pracovník musí osvojit SÁM. Naopak zákoník práce v § 142 odst. 1 říká:“Zaměstnanci, který vstupuje do pracovního poměru bez kvalifikace, zabezpečuje zaměstnavatel získání kvalifikace zaškolením nebo zaučením. Po skončení zaškolení nebo zaučení vydá o tom zaměstnavatel zaměstnanci osvědčení.“
Autor: František Adámek
Re: Školení kuchařek
Ještě jsem k tomuto našel v nařízení ES č. 852/2004 příl. II, kap. XII:“Provozovatelé potravinářských podniků musí zajistit, aby
1. nad osobami zacházejícími s potravinami byl prováděn dohled a aby tyto osoby byly poučeny a/nebo proškoleny v otázkách hygieny potravin přiměřeně k jejich pracovní činnosti,
2. osoby odpovědné za vývoj a používání postupů podle čl. 5 odst. 1 tohoto nařízení nebo za provádění příslušných doporučení byly odpovídajícím způsobem školeny v používání zásad HACCP
Školení kuchařek
Autor: Lenka
Školení kuchařek
Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem provádíte školení kuchařek. Sami nebo se zúčastníte hromadných školení? Jak je to s hygienickým minimem? Děkuji
Autor: Anonymní
Re: Školení kuchařek
Nikam nechodime bylo nam od paní ředitelky řečeno že čím míň víme tím lépe.
Autor: Anonymní
Re: Školení kuchařek
Nikam nechodime bylo nam od paní ředitelky řečeno že čím míň víme tím lépe.
Autor: Anonymní
Re: Školení kuchařek
Nikam nechodime bylo nam od paní ředitelky řečeno že čím míň víme tím lépe.
Autor: Míla
Re: Školení kuchařek
Bohužel, v současné době. je situace taková, že dle hygieny „HYGIENICKÉ MINIMUM“ prý není nutné dělat. To je divná odpověd‘ co ? Takhle mi odpověděli na hygieně. A kdybychom ho prý chtěli, tak musíme za zřizovatelem, a ten ho musí zaplatit.
Dle mého názoru by nějaké hygienické minimum přinejmenším být mělo, ale nikoho nic nezajímá, dle mého názoru, vše to jde k horšímu (pracuji v SJ
již 20 let). Nevím co s tím, ale také se mi to nelíbí.
Veškerá odpovědnost je na ved. Š.J.
Jaké názory a zkušenosti máte vy ostatní. Vychází se asi pouze z kritických bodů, kde ved. Š.j. je povinna dělat proškolení zaměstnanců kuchyně.
Autor: Radka
Re: Školení kuchařek
Když začala školení k HACCP, tak jsem sebou postupně vzala všechny kuchařky, aby také slyšely „na vlastní uši“ to, co se po nich chce a také připomínky hygieniček k naší i jejich práci. Protože kolikrát mám pocit, že si o nás myslí, že si spoustu věcí sami vymýšlíme. Určitě to bylo přínosné. Hygienické minimum bylo nabízeno na krajských konferencích ŠJ, samozřejmě za nemalé peníze.
Autor: Míla
Re: Školení kuchařek
Ano Radko, s tím souhlasím, ony (děvčata z kuchyně) si mám pocit někdy fakt myslí, že si vymýšlíme. Ale vzít je tehdy na školení na HACCP bylo za podmínek , kdy jsou zkráceny úvazky tak , že se jen tak stíhá nemožné. Bylo to v pracovní době, kdo by vařil, myl nádobí a vydával ? Taková je situace, něco by se s tím fakt mělo dělat. P o r a ď t e !!!!!!!!
Autor: L
Re: Školení kuchařek
u nás jednou za čas o prázdninách pozveme hygieničku, provede školení hyg. minima i s testem a zaplatíme z provozních prostředků
Autor: Míla
Re: Školení kuchařek
To je dobrý nápad, prodiskutuji to s paní ředitelkou.
Autor: Radka
Re: Školení kuchařek
Bylo to ve spolupráci se všemi – ředitelky to schválily, s nádobím a výdejem pomohly uklízečky i učitelky. Naplánovala jsem lehký jídelníček, který zvládla jedna kuchařka. Zatím (musím to zaklepat) u nás kolektivy fungují.
Autor: Míla
Re: Školení kuchařek
Bohužel, v současné době. je situace taková, že dle hygieny „HYGIENICKÉ MINIMUM“ prý není nutné dělat. To je divná odpověd‘ co ? Takhle mi odpověděli na hygieně. A kdybychom ho prý chtěli, tak musíme za zřizovatelem, a ten ho musí zaplatit.
Dle mého názoru by nějaké hygienické minimum přinejmenším být mělo, ale nikoho nic nezajímá, dle mého názoru, vše to jde k horšímu (pracuji v SJ
již 20 let). Nevím co s tím, ale také se mi to nelíbí.
Veškerá odpovědnost je na ved. Š.J.
Jaké názory a zkušenosti máte vy ostatní. Vychází se asi pouze z kritických bodů, kde ved. Š.j. je povinna dělat proškolení zaměstnanců kuchyně.
Autor: Radka
Re: Školení kuchařek
Když začala školení k HACCP, tak jsem sebou postupně vzala všechny kuchařky, aby také slyšely „na vlastní uši“ to, co se po nich chce a také připomínky hygieniček k naší i jejich práci. Protože kolikrát mám pocit, že si o nás myslí, že si spoustu věcí sami vymýšlíme. Určitě to bylo přínosné. Hygienické minimum bylo nabízeno na krajských konferencích ŠJ, samozřejmě za nemalé peníze.
Autor: Míla
Re: Školení kuchařek
Ano Radko, s tím souhlasím, ony (děvčata z kuchyně) si mám pocit někdy fakt myslí, že si vymýšlíme. Ale vzít je tehdy na školení na HACCP bylo za podmínek , kdy jsou zkráceny úvazky tak , že se jen tak stíhá nemožné. Bylo to v pracovní době, kdo by vařil, myl nádobí a vydával ? Taková je situace, něco by se s tím fakt mělo dělat. P o r a ď t e !!!!!!!!
Autor: L
Re: Školení kuchařek
u nás jednou za čas o prázdninách pozveme hygieničku, provede školení hyg. minima i s testem a zaplatíme z provozních prostředků
Autor: Míla
Re: Školení kuchařek
To je dobrý nápad, prodiskutuji to s paní ředitelkou.
Autor: Radka
Re: Školení kuchařek
Bylo to ve spolupráci se všemi – ředitelky to schválily, s nádobím a výdejem pomohly uklízečky i učitelky. Naplánovala jsem lehký jídelníček, který zvládla jedna kuchařka. Zatím (musím to zaklepat) u nás kolektivy fungují.
Autor: Míla
Re: Školení kuchařek
Bohužel, v současné době. je situace taková, že dle hygieny „HYGIENICKÉ MINIMUM“ prý není nutné dělat. To je divná odpověd‘ co ? Takhle mi odpověděli na hygieně. A kdybychom ho prý chtěli, tak musíme za zřizovatelem, a ten ho musí zaplatit.
Dle mého názoru by nějaké hygienické minimum přinejmenším být mělo, ale nikoho nic nezajímá, dle mého názoru, vše to jde k horšímu (pracuji v SJ
již 20 let). Nevím co s tím, ale také se mi to nelíbí.
Veškerá odpovědnost je na ved. Š.J.
Jaké názory a zkušenosti máte vy ostatní. Vychází se asi pouze z kritických bodů, kde ved. Š.j. je povinna dělat proškolení zaměstnanců kuchyně.
Autor: Radka
Re: Školení kuchařek
Když začala školení k HACCP, tak jsem sebou postupně vzala všechny kuchařky, aby také slyšely „na vlastní uši“ to, co se po nich chce a také připomínky hygieniček k naší i jejich práci. Protože kolikrát mám pocit, že si o nás myslí, že si spoustu věcí sami vymýšlíme. Určitě to bylo přínosné. Hygienické minimum bylo nabízeno na krajských konferencích ŠJ, samozřejmě za nemalé peníze.
Autor: Míla
Re: Školení kuchařek
Ano Radko, s tím souhlasím, ony (děvčata z kuchyně) si mám pocit někdy fakt myslí, že si vymýšlíme. Ale vzít je tehdy na školení na HACCP bylo za podmínek , kdy jsou zkráceny úvazky tak , že se jen tak stíhá nemožné. Bylo to v pracovní době, kdo by vařil, myl nádobí a vydával ? Taková je situace, něco by se s tím fakt mělo dělat. P o r a ď t e !!!!!!!!
Autor: L
Re: Školení kuchařek
u nás jednou za čas o prázdninách pozveme hygieničku, provede školení hyg. minima i s testem a zaplatíme z provozních prostředků
Autor: Míla
Re: Školení kuchařek
To je dobrý nápad, prodiskutuji to s paní ředitelkou.
Autor: Radka
Re: Školení kuchařek
Bylo to ve spolupráci se všemi – ředitelky to schválily, s nádobím a výdejem pomohly uklízečky i učitelky. Naplánovala jsem lehký jídelníček, který zvládla jedna kuchařka. Zatím (musím to zaklepat) u nás kolektivy fungují.
Autor: Inka
Re: Školení kuchařek
Měli všichni kdo se podílel na výdeji a mytí nádobí
zdravotní průkaz? Pozor na takovou výpomoc.
Autor: Radka
Re: Školení kuchařek
Pozor na předpisy si dávám. A k tomu to pozitivní byl poznatek ze školení pro kuchařky. Na dalších školeních nebo poradách už jsem viděla i kuchařky z jiných zařízení, takže nápad se ujal.
Autor: Vlaďka
Re: Školení kuchařek
Jak postupovat, když má dítě kuchařky hnisavé onemocnění krku. Stěry byly poslány na kultivaci. Smí kuchařka, do doby zjištění o jaké onemocnění se jedná, na pracoviště?
Autor: L
Re: Školení kuchařek
ZEPTALA BYCH SE SVÉHO ZÁVODNÍHO LÉKAŘE.
Autor: Inka
Re: Školení kuchařek
Měli všichni kdo se podílel na výdeji a mytí nádobí
zdravotní průkaz? Pozor na takovou výpomoc.
Autor: Radka
Re: Školení kuchařek
Pozor na předpisy si dávám. A k tomu to pozitivní byl poznatek ze školení pro kuchařky. Na dalších školeních nebo poradách už jsem viděla i kuchařky z jiných zařízení, takže nápad se ujal.
Autor: Vlaďka
Re: Školení kuchařek
Jak postupovat, když má dítě kuchařky hnisavé onemocnění krku. Stěry byly poslány na kultivaci. Smí kuchařka, do doby zjištění o jaké onemocnění se jedná, na pracoviště?
Autor: L
Re: Školení kuchařek
ZEPTALA BYCH SE SVÉHO ZÁVODNÍHO LÉKAŘE.
Autor: Inka
Re: Školení kuchařek
Měli všichni kdo se podílel na výdeji a mytí nádobí
zdravotní průkaz? Pozor na takovou výpomoc.
Autor: Radka
Re: Školení kuchařek
Pozor na předpisy si dávám. A k tomu to pozitivní byl poznatek ze školení pro kuchařky. Na dalších školeních nebo poradách už jsem viděla i kuchařky z jiných zařízení, takže nápad se ujal.
Autor: Vlaďka
Re: Školení kuchařek
Jak postupovat, když má dítě kuchařky hnisavé onemocnění krku. Stěry byly poslány na kultivaci. Smí kuchařka, do doby zjištění o jaké onemocnění se jedná, na pracoviště?
Autor: L
Re: Školení kuchařek
ZEPTALA BYCH SE SVÉHO ZÁVODNÍHO LÉKAŘE.
Autor: Hygienička
Re: Školení kuchařek
Dovoluji si vás odkázat na § 19 odst.2 a § 20,odst. d, zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v platném znění . Mimo jiné pracovník je povinen sám osvojit znalosti v otázkách hygienického minima – odborná literaura,školení apod. Pěkný den.
Autor: Anonymní
Re: Školení kuchařek
§ 19
(3) Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví podle odstavce 2 upraví prováděcí právní předpis…. Složení komise a podmínky provedení zkoušky upraví prováděcí právní předpis.
§ 20
d)
uplatňovat při pracovní činnosti znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví a dodržovat zásady osobní a provozní hygieny v rozsahu upraveném v prováděcím právním předpise.
Paní „Hygieničko“-v §19 je 2x zmiňována odvolávka na „prováděcí předis“ a v §20 1x – buďte tak hodná a napište zde, o které prováděcí předpisy se ve vzathu k těmto paragrafům ve všech třech případech jedná. Děkuji za všechny kolegyně.
Autor: hygienička
Re: Školení kuchařek
Dle prováděcího předpisu zákona č.490/2000 Sb., příloha č.3 , písm. a,b,c,d,e. Pěkný den.
Autor: Anonymní
Re: Školení kuchařek
Na netu jsem tento prováděcí předpis našla-zde ho vkládám.
Příloha 3
Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví
při výkonu činnosti epidemiologicky závažné
1. Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví z hlediska prevence
alimentárních nákaz u osob vykonávajících pracovní činnosti při
výrobě a oběhu potravin a ve stravovacích službách jsou:
a) požadavky na zdravotní stav osob vykonávajících příslušnou
činnost,
b) zásady osobní hygieny při práci,
c) zásady hygienicky nezávadného čištění a dezinfekce,
technologie výroby, hygienicky nezávadný režim přepravy,
skladování a uvádění do oběhu epidemiologicky rizikových
výrobků,
d) alimentární nákazy a otravy z potravin (základní znalosti
o jejich epidemiologii a zásadách předcházení jejich vzniku
a šíření),
e) speciální hygienická problematika podle příslušné pracovní
činnosti.
Autor: Iva
Re: Školení kuchařek
A to si pracovník to školení, když je „povinen“ ho absolvovat má hradit ze své kapsy ?
Autor: hygienička
Re: Školení kuchařek
Pracovník získá znalosti buď samostudiem odborné literatury a nebo též jej může poučit např. vedoucí stravovacího zařízení, a pokud chce může využít nabídky různých školení – ale je otázka hrazení, zadarmo to rozhodně není a věc zaměstnavatele zda školení uhradí a nebo vy.Pěkný den.
Autor: František Adámek
Re: Školení kuchařek
Důkladně jsem si prošel odkazované §§ v zák. 258/2000 a říká se zde, že kuchařka tyto znalosti mít musí a že je musí uplatňovat. Nikde není napsáno, že si tyto znalosti pracovník musí osvojit SÁM. Naopak zákoník práce v § 142 odst. 1 říká:“Zaměstnanci, který vstupuje do pracovního poměru bez kvalifikace, zabezpečuje zaměstnavatel získání kvalifikace zaškolením nebo zaučením. Po skončení zaškolení nebo zaučení vydá o tom zaměstnavatel zaměstnanci osvědčení.“
Autor: František Adámek
Re: Školení kuchařek
Ještě jsem k tomuto našel v nařízení ES č. 852/2004 příl. II, kap. XII:“Provozovatelé potravinářských podniků musí zajistit, aby
1. nad osobami zacházejícími s potravinami byl prováděn dohled a aby tyto osoby byly poučeny a/nebo proškoleny v otázkách hygieny potravin přiměřeně k jejich pracovní činnosti,
2. osoby odpovědné za vývoj a používání postupů podle čl. 5 odst. 1 tohoto nařízení nebo za provádění příslušných doporučení byly odpovídajícím způsobem školeny v používání zásad HACCP
Autor: Hygienička
Re: Školení kuchařek
Dovoluji si vás odkázat na § 19 odst.2 a § 20,odst. d, zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v platném znění . Mimo jiné pracovník je povinen sám osvojit znalosti v otázkách hygienického minima – odborná literaura,školení apod. Pěkný den.
Autor: Anonymní
Re: Školení kuchařek
§ 19
(3) Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví podle odstavce 2 upraví prováděcí právní předpis…. Složení komise a podmínky provedení zkoušky upraví prováděcí právní předpis.
§ 20
d)
uplatňovat při pracovní činnosti znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví a dodržovat zásady osobní a provozní hygieny v rozsahu upraveném v prováděcím právním předpise.
Paní „Hygieničko“-v §19 je 2x zmiňována odvolávka na „prováděcí předis“ a v §20 1x – buďte tak hodná a napište zde, o které prováděcí předpisy se ve vzathu k těmto paragrafům ve všech třech případech jedná. Děkuji za všechny kolegyně.
Autor: hygienička
Re: Školení kuchařek
Dle prováděcího předpisu zákona č.490/2000 Sb., příloha č.3 , písm. a,b,c,d,e. Pěkný den.
Autor: Anonymní
Re: Školení kuchařek
Na netu jsem tento prováděcí předpis našla-zde ho vkládám.
Příloha 3
Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví
při výkonu činnosti epidemiologicky závažné
1. Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví z hlediska prevence
alimentárních nákaz u osob vykonávajících pracovní činnosti při
výrobě a oběhu potravin a ve stravovacích službách jsou:
a) požadavky na zdravotní stav osob vykonávajících příslušnou
činnost,
b) zásady osobní hygieny při práci,
c) zásady hygienicky nezávadného čištění a dezinfekce,
technologie výroby, hygienicky nezávadný režim přepravy,
skladování a uvádění do oběhu epidemiologicky rizikových
výrobků,
d) alimentární nákazy a otravy z potravin (základní znalosti
o jejich epidemiologii a zásadách předcházení jejich vzniku
a šíření),
e) speciální hygienická problematika podle příslušné pracovní
činnosti.
Autor: Iva
Re: Školení kuchařek
A to si pracovník to školení, když je „povinen“ ho absolvovat má hradit ze své kapsy ?
Autor: hygienička
Re: Školení kuchařek
Pracovník získá znalosti buď samostudiem odborné literatury a nebo též jej může poučit např. vedoucí stravovacího zařízení, a pokud chce může využít nabídky různých školení – ale je otázka hrazení, zadarmo to rozhodně není a věc zaměstnavatele zda školení uhradí a nebo vy.Pěkný den.
Autor: František Adámek
Re: Školení kuchařek
Důkladně jsem si prošel odkazované §§ v zák. 258/2000 a říká se zde, že kuchařka tyto znalosti mít musí a že je musí uplatňovat. Nikde není napsáno, že si tyto znalosti pracovník musí osvojit SÁM. Naopak zákoník práce v § 142 odst. 1 říká:“Zaměstnanci, který vstupuje do pracovního poměru bez kvalifikace, zabezpečuje zaměstnavatel získání kvalifikace zaškolením nebo zaučením. Po skončení zaškolení nebo zaučení vydá o tom zaměstnavatel zaměstnanci osvědčení.“
Autor: František Adámek
Re: Školení kuchařek
Ještě jsem k tomuto našel v nařízení ES č. 852/2004 příl. II, kap. XII:“Provozovatelé potravinářských podniků musí zajistit, aby
1. nad osobami zacházejícími s potravinami byl prováděn dohled a aby tyto osoby byly poučeny a/nebo proškoleny v otázkách hygieny potravin přiměřeně k jejich pracovní činnosti,
2. osoby odpovědné za vývoj a používání postupů podle čl. 5 odst. 1 tohoto nařízení nebo za provádění příslušných doporučení byly odpovídajícím způsobem školeny v používání zásad HACCP
Autor: Hygienička
Re: Školení kuchařek
Dovoluji si vás odkázat na § 19 odst.2 a § 20,odst. d, zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v platném znění . Mimo jiné pracovník je povinen sám osvojit znalosti v otázkách hygienického minima – odborná literaura,školení apod. Pěkný den.
Autor: Anonymní
Re: Školení kuchařek
§ 19
(3) Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví podle odstavce 2 upraví prováděcí právní předpis…. Složení komise a podmínky provedení zkoušky upraví prováděcí právní předpis.
§ 20
d)
uplatňovat při pracovní činnosti znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví a dodržovat zásady osobní a provozní hygieny v rozsahu upraveném v prováděcím právním předpise.
Paní „Hygieničko“-v §19 je 2x zmiňována odvolávka na „prováděcí předis“ a v §20 1x – buďte tak hodná a napište zde, o které prováděcí předpisy se ve vzathu k těmto paragrafům ve všech třech případech jedná. Děkuji za všechny kolegyně.
Autor: hygienička
Re: Školení kuchařek
Dle prováděcího předpisu zákona č.490/2000 Sb., příloha č.3 , písm. a,b,c,d,e. Pěkný den.
Autor: Anonymní
Re: Školení kuchařek
Na netu jsem tento prováděcí předpis našla-zde ho vkládám.
Příloha 3
Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví
při výkonu činnosti epidemiologicky závažné
1. Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví z hlediska prevence
alimentárních nákaz u osob vykonávajících pracovní činnosti při
výrobě a oběhu potravin a ve stravovacích službách jsou:
a) požadavky na zdravotní stav osob vykonávajících příslušnou
činnost,
b) zásady osobní hygieny při práci,
c) zásady hygienicky nezávadného čištění a dezinfekce,
technologie výroby, hygienicky nezávadný režim přepravy,
skladování a uvádění do oběhu epidemiologicky rizikových
výrobků,
d) alimentární nákazy a otravy z potravin (základní znalosti
o jejich epidemiologii a zásadách předcházení jejich vzniku
a šíření),
e) speciální hygienická problematika podle příslušné pracovní
činnosti.
Autor: Iva
Re: Školení kuchařek
A to si pracovník to školení, když je „povinen“ ho absolvovat má hradit ze své kapsy ?
Autor: hygienička
Re: Školení kuchařek
Pracovník získá znalosti buď samostudiem odborné literatury a nebo též jej může poučit např. vedoucí stravovacího zařízení, a pokud chce může využít nabídky různých školení – ale je otázka hrazení, zadarmo to rozhodně není a věc zaměstnavatele zda školení uhradí a nebo vy.Pěkný den.
Autor: František Adámek
Re: Školení kuchařek
Důkladně jsem si prošel odkazované §§ v zák. 258/2000 a říká se zde, že kuchařka tyto znalosti mít musí a že je musí uplatňovat. Nikde není napsáno, že si tyto znalosti pracovník musí osvojit SÁM. Naopak zákoník práce v § 142 odst. 1 říká:“Zaměstnanci, který vstupuje do pracovního poměru bez kvalifikace, zabezpečuje zaměstnavatel získání kvalifikace zaškolením nebo zaučením. Po skončení zaškolení nebo zaučení vydá o tom zaměstnavatel zaměstnanci osvědčení.“
Autor: František Adámek
Re: Školení kuchařek
Ještě jsem k tomuto našel v nařízení ES č. 852/2004 příl. II, kap. XII:“Provozovatelé potravinářských podniků musí zajistit, aby
1. nad osobami zacházejícími s potravinami byl prováděn dohled a aby tyto osoby byly poučeny a/nebo proškoleny v otázkách hygieny potravin přiměřeně k jejich pracovní činnosti,
2. osoby odpovědné za vývoj a používání postupů podle čl. 5 odst. 1 tohoto nařízení nebo za provádění příslušných doporučení byly odpovídajícím způsobem školeny v používání zásad HACCP