Přeskočit na obsah

Školení kuchařek

  • Autor: Lenka

    Školení kuchařek
    Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem provádíte školení kuchařek. Sami nebo se zúčastníte hromadných školení? Jak je to s hygienickým minimem? Děkuji

    • Autor: Anonymní

      Re: Školení kuchařek
      Nikam nechodime bylo nam od paní ředitelky řečeno že čím míň víme tím lépe.

    • Autor: Anonymní

      Re: Školení kuchařek
      Nikam nechodime bylo nam od paní ředitelky řečeno že čím míň víme tím lépe.

    • Autor: Anonymní

      Re: Školení kuchařek
      Nikam nechodime bylo nam od paní ředitelky řečeno že čím míň víme tím lépe.

    • Autor: Míla

      Re: Školení kuchařek
      Bohužel, v současné době. je situace taková, že dle hygieny „HYGIENICKÉ MINIMUM“ prý není nutné dělat. To je divná odpověd‘ co ? Takhle mi odpověděli na hygieně. A kdybychom ho prý chtěli, tak musíme za zřizovatelem, a ten ho musí zaplatit.
      Dle mého názoru by nějaké hygienické minimum přinejmenším být mělo, ale nikoho nic nezajímá, dle mého názoru, vše to jde k horšímu (pracuji v SJ
      již 20 let). Nevím co s tím, ale také se mi to nelíbí.
      Veškerá odpovědnost je na ved. Š.J.
      Jaké názory a zkušenosti máte vy ostatní. Vychází se asi pouze z kritických bodů, kde ved. Š.j. je povinna dělat proškolení zaměstnanců kuchyně.

      • Autor: Radka

        Re: Školení kuchařek
        Když začala školení k HACCP, tak jsem sebou postupně vzala všechny kuchařky, aby také slyšely „na vlastní uši“ to, co se po nich chce a také připomínky hygieniček k naší i jejich práci. Protože kolikrát mám pocit, že si o nás myslí, že si spoustu věcí sami vymýšlíme. Určitě to bylo přínosné. Hygienické minimum bylo nabízeno na krajských konferencích ŠJ, samozřejmě za nemalé peníze.

        • Autor: Míla

          Re: Školení kuchařek
          Ano Radko, s tím souhlasím, ony (děvčata z kuchyně) si mám pocit někdy fakt myslí, že si vymýšlíme. Ale vzít je tehdy na školení na HACCP bylo za podmínek , kdy jsou zkráceny úvazky tak , že se jen tak stíhá nemožné. Bylo to v pracovní době, kdo by vařil, myl nádobí a vydával ? Taková je situace, něco by se s tím fakt mělo dělat. P o r a ď t e !!!!!!!!

          • Autor: L

            Re: Školení kuchařek
            u nás jednou za čas o prázdninách pozveme hygieničku, provede školení hyg. minima i s testem a zaplatíme z provozních prostředků

          • Autor: Míla

            Re: Školení kuchařek
            To je dobrý nápad, prodiskutuji to s paní ředitelkou.

          • Autor: Radka

            Re: Školení kuchařek
            Bylo to ve spolupráci se všemi – ředitelky to schválily, s nádobím a výdejem pomohly uklízečky i učitelky. Naplánovala jsem lehký jídelníček, který zvládla jedna kuchařka. Zatím (musím to zaklepat) u nás kolektivy fungují.

    • Autor: Míla

      Re: Školení kuchařek
      Bohužel, v současné době. je situace taková, že dle hygieny „HYGIENICKÉ MINIMUM“ prý není nutné dělat. To je divná odpověd‘ co ? Takhle mi odpověděli na hygieně. A kdybychom ho prý chtěli, tak musíme za zřizovatelem, a ten ho musí zaplatit.
      Dle mého názoru by nějaké hygienické minimum přinejmenším být mělo, ale nikoho nic nezajímá, dle mého názoru, vše to jde k horšímu (pracuji v SJ
      již 20 let). Nevím co s tím, ale také se mi to nelíbí.
      Veškerá odpovědnost je na ved. Š.J.
      Jaké názory a zkušenosti máte vy ostatní. Vychází se asi pouze z kritických bodů, kde ved. Š.j. je povinna dělat proškolení zaměstnanců kuchyně.

      • Autor: Radka

        Re: Školení kuchařek
        Když začala školení k HACCP, tak jsem sebou postupně vzala všechny kuchařky, aby také slyšely „na vlastní uši“ to, co se po nich chce a také připomínky hygieniček k naší i jejich práci. Protože kolikrát mám pocit, že si o nás myslí, že si spoustu věcí sami vymýšlíme. Určitě to bylo přínosné. Hygienické minimum bylo nabízeno na krajských konferencích ŠJ, samozřejmě za nemalé peníze.

        • Autor: Míla

          Re: Školení kuchařek
          Ano Radko, s tím souhlasím, ony (děvčata z kuchyně) si mám pocit někdy fakt myslí, že si vymýšlíme. Ale vzít je tehdy na školení na HACCP bylo za podmínek , kdy jsou zkráceny úvazky tak , že se jen tak stíhá nemožné. Bylo to v pracovní době, kdo by vařil, myl nádobí a vydával ? Taková je situace, něco by se s tím fakt mělo dělat. P o r a ď t e !!!!!!!!

          • Autor: L

            Re: Školení kuchařek
            u nás jednou za čas o prázdninách pozveme hygieničku, provede školení hyg. minima i s testem a zaplatíme z provozních prostředků

          • Autor: Míla

            Re: Školení kuchařek
            To je dobrý nápad, prodiskutuji to s paní ředitelkou.

          • Autor: Radka

            Re: Školení kuchařek
            Bylo to ve spolupráci se všemi – ředitelky to schválily, s nádobím a výdejem pomohly uklízečky i učitelky. Naplánovala jsem lehký jídelníček, který zvládla jedna kuchařka. Zatím (musím to zaklepat) u nás kolektivy fungují.

    • Autor: Míla

      Re: Školení kuchařek
      Bohužel, v současné době. je situace taková, že dle hygieny „HYGIENICKÉ MINIMUM“ prý není nutné dělat. To je divná odpověd‘ co ? Takhle mi odpověděli na hygieně. A kdybychom ho prý chtěli, tak musíme za zřizovatelem, a ten ho musí zaplatit.
      Dle mého názoru by nějaké hygienické minimum přinejmenším být mělo, ale nikoho nic nezajímá, dle mého názoru, vše to jde k horšímu (pracuji v SJ
      již 20 let). Nevím co s tím, ale také se mi to nelíbí.
      Veškerá odpovědnost je na ved. Š.J.
      Jaké názory a zkušenosti máte vy ostatní. Vychází se asi pouze z kritických bodů, kde ved. Š.j. je povinna dělat proškolení zaměstnanců kuchyně.

      • Autor: Radka

        Re: Školení kuchařek
        Když začala školení k HACCP, tak jsem sebou postupně vzala všechny kuchařky, aby také slyšely „na vlastní uši“ to, co se po nich chce a také připomínky hygieniček k naší i jejich práci. Protože kolikrát mám pocit, že si o nás myslí, že si spoustu věcí sami vymýšlíme. Určitě to bylo přínosné. Hygienické minimum bylo nabízeno na krajských konferencích ŠJ, samozřejmě za nemalé peníze.

        • Autor: Míla

          Re: Školení kuchařek
          Ano Radko, s tím souhlasím, ony (děvčata z kuchyně) si mám pocit někdy fakt myslí, že si vymýšlíme. Ale vzít je tehdy na školení na HACCP bylo za podmínek , kdy jsou zkráceny úvazky tak , že se jen tak stíhá nemožné. Bylo to v pracovní době, kdo by vařil, myl nádobí a vydával ? Taková je situace, něco by se s tím fakt mělo dělat. P o r a ď t e !!!!!!!!

          • Autor: L

            Re: Školení kuchařek
            u nás jednou za čas o prázdninách pozveme hygieničku, provede školení hyg. minima i s testem a zaplatíme z provozních prostředků

          • Autor: Míla

            Re: Školení kuchařek
            To je dobrý nápad, prodiskutuji to s paní ředitelkou.

          • Autor: Radka

            Re: Školení kuchařek
            Bylo to ve spolupráci se všemi – ředitelky to schválily, s nádobím a výdejem pomohly uklízečky i učitelky. Naplánovala jsem lehký jídelníček, který zvládla jedna kuchařka. Zatím (musím to zaklepat) u nás kolektivy fungují.

    • Autor: Inka

      Re: Školení kuchařek
      Měli všichni kdo se podílel na výdeji a mytí nádobí
      zdravotní průkaz? Pozor na takovou výpomoc.

      • Autor: Radka

        Re: Školení kuchařek
        Pozor na předpisy si dávám. A k tomu to pozitivní byl poznatek ze školení pro kuchařky. Na dalších školeních nebo poradách už jsem viděla i kuchařky z jiných zařízení, takže nápad se ujal.

        • Autor: Vlaďka

          Re: Školení kuchařek
          Jak postupovat, když má dítě kuchařky hnisavé onemocnění krku. Stěry byly poslány na kultivaci. Smí kuchařka, do doby zjištění o jaké onemocnění se jedná, na pracoviště?

          • Autor: L

            Re: Školení kuchařek
            ZEPTALA BYCH SE SVÉHO ZÁVODNÍHO LÉKAŘE.

    • Autor: Inka

      Re: Školení kuchařek
      Měli všichni kdo se podílel na výdeji a mytí nádobí
      zdravotní průkaz? Pozor na takovou výpomoc.

      • Autor: Radka

        Re: Školení kuchařek
        Pozor na předpisy si dávám. A k tomu to pozitivní byl poznatek ze školení pro kuchařky. Na dalších školeních nebo poradách už jsem viděla i kuchařky z jiných zařízení, takže nápad se ujal.

        • Autor: Vlaďka

          Re: Školení kuchařek
          Jak postupovat, když má dítě kuchařky hnisavé onemocnění krku. Stěry byly poslány na kultivaci. Smí kuchařka, do doby zjištění o jaké onemocnění se jedná, na pracoviště?

          • Autor: L

            Re: Školení kuchařek
            ZEPTALA BYCH SE SVÉHO ZÁVODNÍHO LÉKAŘE.

    • Autor: Inka

      Re: Školení kuchařek
      Měli všichni kdo se podílel na výdeji a mytí nádobí
      zdravotní průkaz? Pozor na takovou výpomoc.

      • Autor: Radka

        Re: Školení kuchařek
        Pozor na předpisy si dávám. A k tomu to pozitivní byl poznatek ze školení pro kuchařky. Na dalších školeních nebo poradách už jsem viděla i kuchařky z jiných zařízení, takže nápad se ujal.

        • Autor: Vlaďka

          Re: Školení kuchařek
          Jak postupovat, když má dítě kuchařky hnisavé onemocnění krku. Stěry byly poslány na kultivaci. Smí kuchařka, do doby zjištění o jaké onemocnění se jedná, na pracoviště?

          • Autor: L

            Re: Školení kuchařek
            ZEPTALA BYCH SE SVÉHO ZÁVODNÍHO LÉKAŘE.

    • Autor: Hygienička

      Re: Školení kuchařek
      Dovoluji si vás odkázat na  § 19 odst.2 a § 20,odst. d, zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v platném znění . Mimo jiné pracovník je povinen sám osvojit znalosti v otázkách hygienického minima – odborná literaura,školení apod. Pěkný den.

      • Autor: Anonymní

        Re: Školení kuchařek
        § 19
        (3) Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví podle odstavce 2 upraví prováděcí právní předpis…. Složení komise a podmínky provedení zkoušky upraví prováděcí právní předpis.

        § 20
        d)
        uplatňovat při pracovní činnosti znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví a dodržovat zásady osobní a provozní hygieny v rozsahu upraveném v prováděcím právním předpise.

        Paní „Hygieničko“-v §19 je 2x zmiňována odvolávka na „prováděcí předis“ a  v  §20 1x – buďte tak hodná a napište zde, o které prováděcí předpisy se ve vzathu k těmto paragrafům ve všech třech případech jedná. Děkuji za všechny kolegyně.

        • Autor: hygienička

          Re: Školení kuchařek
          Dle prováděcího předpisu zákona č.490/2000 Sb., příloha č.3 , písm. a,b,c,d,e. Pěkný den.

          • Autor: Anonymní

            Re: Školení kuchařek
            Na netu jsem tento prováděcí předpis našla-zde ho vkládám.

            Příloha 3
            Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví
            při výkonu činnosti epidemiologicky závažné
            1. Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví z hlediska prevence
            alimentárních nákaz u osob vykonávajících pracovní činnosti při
            výrobě a oběhu potravin a ve stravovacích službách jsou:
            a) požadavky na  zdravotní stav osob vykonávajících příslušnou
            činnost,
            b) zásady osobní hygieny při práci,
            c) zásady hygienicky nezávadného čištění a  dezinfekce,
            technologie výroby, hygienicky nezávadný režim přepravy,
            skladování a  uvádění do oběhu epidemiologicky rizikových
            výrobků,
            d) alimentární nákazy a  otravy z  potravin (základní znalosti
            o jejich epidemiologii a  zásadách předcházení jejich vzniku
            a šíření),
            e) speciální hygienická problematika podle příslušné pracovní
            činnosti.

      • Autor: Iva

        Re: Školení kuchařek
        A to si pracovník to školení, když je „povinen“ ho absolvovat má hradit ze své kapsy ?

        • Autor: hygienička

          Re: Školení kuchařek
          Pracovník získá znalosti buď samostudiem odborné literatury a nebo též jej může poučit např. vedoucí stravovacího zařízení, a pokud chce může využít nabídky různých školení – ale je otázka hrazení, zadarmo to rozhodně není a věc zaměstnavatele zda školení uhradí a nebo vy.Pěkný den.

          • Autor: František Adámek

            Re: Školení kuchařek
            Důkladně jsem si prošel odkazované §§ v zák. 258/2000 a říká se zde, že kuchařka tyto znalosti mít musí a že je musí uplatňovat. Nikde není napsáno, že si tyto znalosti pracovník musí osvojit SÁM. Naopak zákoník práce v § 142 odst. 1 říká:“Zaměstnanci, který vstupuje do pracovního poměru bez kvalifikace, zabezpečuje zaměstnavatel získání kvalifikace zaškolením nebo zaučením. Po skončení zaškolení nebo zaučení vydá o tom zaměstnavatel zaměstnanci osvědčení.“

          • Autor: František Adámek

            Re: Školení kuchařek
            Ještě jsem k tomuto našel v nařízení ES č. 852/2004 příl. II, kap. XII:“Provozovatelé potravinářských podniků musí zajistit, aby
            1. nad osobami zacházejícími s potravinami byl prováděn dohled a aby tyto osoby byly poučeny a/nebo proškoleny v otázkách hygieny potravin přiměřeně k jejich pracovní činnosti,
            2. osoby odpovědné za vývoj a používání postupů podle čl. 5 odst. 1 tohoto nařízení nebo za provádění příslušných doporučení byly odpovídajícím způsobem školeny v používání zásad HACCP

    • Autor: Hygienička

      Re: Školení kuchařek
      Dovoluji si vás odkázat na  § 19 odst.2 a § 20,odst. d, zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v platném znění . Mimo jiné pracovník je povinen sám osvojit znalosti v otázkách hygienického minima – odborná literaura,školení apod. Pěkný den.

      • Autor: Anonymní

        Re: Školení kuchařek
        § 19
        (3) Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví podle odstavce 2 upraví prováděcí právní předpis…. Složení komise a podmínky provedení zkoušky upraví prováděcí právní předpis.

        § 20
        d)
        uplatňovat při pracovní činnosti znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví a dodržovat zásady osobní a provozní hygieny v rozsahu upraveném v prováděcím právním předpise.

        Paní „Hygieničko“-v §19 je 2x zmiňována odvolávka na „prováděcí předis“ a  v  §20 1x – buďte tak hodná a napište zde, o které prováděcí předpisy se ve vzathu k těmto paragrafům ve všech třech případech jedná. Děkuji za všechny kolegyně.

        • Autor: hygienička

          Re: Školení kuchařek
          Dle prováděcího předpisu zákona č.490/2000 Sb., příloha č.3 , písm. a,b,c,d,e. Pěkný den.

          • Autor: Anonymní

            Re: Školení kuchařek
            Na netu jsem tento prováděcí předpis našla-zde ho vkládám.

            Příloha 3
            Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví
            při výkonu činnosti epidemiologicky závažné
            1. Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví z hlediska prevence
            alimentárních nákaz u osob vykonávajících pracovní činnosti při
            výrobě a oběhu potravin a ve stravovacích službách jsou:
            a) požadavky na  zdravotní stav osob vykonávajících příslušnou
            činnost,
            b) zásady osobní hygieny při práci,
            c) zásady hygienicky nezávadného čištění a  dezinfekce,
            technologie výroby, hygienicky nezávadný režim přepravy,
            skladování a  uvádění do oběhu epidemiologicky rizikových
            výrobků,
            d) alimentární nákazy a  otravy z  potravin (základní znalosti
            o jejich epidemiologii a  zásadách předcházení jejich vzniku
            a šíření),
            e) speciální hygienická problematika podle příslušné pracovní
            činnosti.

      • Autor: Iva

        Re: Školení kuchařek
        A to si pracovník to školení, když je „povinen“ ho absolvovat má hradit ze své kapsy ?

        • Autor: hygienička

          Re: Školení kuchařek
          Pracovník získá znalosti buď samostudiem odborné literatury a nebo též jej může poučit např. vedoucí stravovacího zařízení, a pokud chce může využít nabídky různých školení – ale je otázka hrazení, zadarmo to rozhodně není a věc zaměstnavatele zda školení uhradí a nebo vy.Pěkný den.

          • Autor: František Adámek

            Re: Školení kuchařek
            Důkladně jsem si prošel odkazované §§ v zák. 258/2000 a říká se zde, že kuchařka tyto znalosti mít musí a že je musí uplatňovat. Nikde není napsáno, že si tyto znalosti pracovník musí osvojit SÁM. Naopak zákoník práce v § 142 odst. 1 říká:“Zaměstnanci, který vstupuje do pracovního poměru bez kvalifikace, zabezpečuje zaměstnavatel získání kvalifikace zaškolením nebo zaučením. Po skončení zaškolení nebo zaučení vydá o tom zaměstnavatel zaměstnanci osvědčení.“

          • Autor: František Adámek

            Re: Školení kuchařek
            Ještě jsem k tomuto našel v nařízení ES č. 852/2004 příl. II, kap. XII:“Provozovatelé potravinářských podniků musí zajistit, aby
            1. nad osobami zacházejícími s potravinami byl prováděn dohled a aby tyto osoby byly poučeny a/nebo proškoleny v otázkách hygieny potravin přiměřeně k jejich pracovní činnosti,
            2. osoby odpovědné za vývoj a používání postupů podle čl. 5 odst. 1 tohoto nařízení nebo za provádění příslušných doporučení byly odpovídajícím způsobem školeny v používání zásad HACCP

    • Autor: Hygienička

      Re: Školení kuchařek
      Dovoluji si vás odkázat na  § 19 odst.2 a § 20,odst. d, zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v platném znění . Mimo jiné pracovník je povinen sám osvojit znalosti v otázkách hygienického minima – odborná literaura,školení apod. Pěkný den.

      • Autor: Anonymní

        Re: Školení kuchařek
        § 19
        (3) Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví podle odstavce 2 upraví prováděcí právní předpis…. Složení komise a podmínky provedení zkoušky upraví prováděcí právní předpis.

        § 20
        d)
        uplatňovat při pracovní činnosti znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví a dodržovat zásady osobní a provozní hygieny v rozsahu upraveném v prováděcím právním předpise.

        Paní „Hygieničko“-v §19 je 2x zmiňována odvolávka na „prováděcí předis“ a  v  §20 1x – buďte tak hodná a napište zde, o které prováděcí předpisy se ve vzathu k těmto paragrafům ve všech třech případech jedná. Děkuji za všechny kolegyně.

        • Autor: hygienička

          Re: Školení kuchařek
          Dle prováděcího předpisu zákona č.490/2000 Sb., příloha č.3 , písm. a,b,c,d,e. Pěkný den.

          • Autor: Anonymní

            Re: Školení kuchařek
            Na netu jsem tento prováděcí předpis našla-zde ho vkládám.

            Příloha 3
            Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví
            při výkonu činnosti epidemiologicky závažné
            1. Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví z hlediska prevence
            alimentárních nákaz u osob vykonávajících pracovní činnosti při
            výrobě a oběhu potravin a ve stravovacích službách jsou:
            a) požadavky na  zdravotní stav osob vykonávajících příslušnou
            činnost,
            b) zásady osobní hygieny při práci,
            c) zásady hygienicky nezávadného čištění a  dezinfekce,
            technologie výroby, hygienicky nezávadný režim přepravy,
            skladování a  uvádění do oběhu epidemiologicky rizikových
            výrobků,
            d) alimentární nákazy a  otravy z  potravin (základní znalosti
            o jejich epidemiologii a  zásadách předcházení jejich vzniku
            a šíření),
            e) speciální hygienická problematika podle příslušné pracovní
            činnosti.

      • Autor: Iva

        Re: Školení kuchařek
        A to si pracovník to školení, když je „povinen“ ho absolvovat má hradit ze své kapsy ?

        • Autor: hygienička

          Re: Školení kuchařek
          Pracovník získá znalosti buď samostudiem odborné literatury a nebo též jej může poučit např. vedoucí stravovacího zařízení, a pokud chce může využít nabídky různých školení – ale je otázka hrazení, zadarmo to rozhodně není a věc zaměstnavatele zda školení uhradí a nebo vy.Pěkný den.

          • Autor: František Adámek

            Re: Školení kuchařek
            Důkladně jsem si prošel odkazované §§ v zák. 258/2000 a říká se zde, že kuchařka tyto znalosti mít musí a že je musí uplatňovat. Nikde není napsáno, že si tyto znalosti pracovník musí osvojit SÁM. Naopak zákoník práce v § 142 odst. 1 říká:“Zaměstnanci, který vstupuje do pracovního poměru bez kvalifikace, zabezpečuje zaměstnavatel získání kvalifikace zaškolením nebo zaučením. Po skončení zaškolení nebo zaučení vydá o tom zaměstnavatel zaměstnanci osvědčení.“

          • Autor: František Adámek

            Re: Školení kuchařek
            Ještě jsem k tomuto našel v nařízení ES č. 852/2004 příl. II, kap. XII:“Provozovatelé potravinářských podniků musí zajistit, aby
            1. nad osobami zacházejícími s potravinami byl prováděn dohled a aby tyto osoby byly poučeny a/nebo proškoleny v otázkách hygieny potravin přiměřeně k jejich pracovní činnosti,
            2. osoby odpovědné za vývoj a používání postupů podle čl. 5 odst. 1 tohoto nařízení nebo za provádění příslušných doporučení byly odpovídajícím způsobem školeny v používání zásad HACCP

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se