Přeskočit na obsah

šmakoun

  • Autor: mona33

    šmakoun
    Dobrý den,prosím o radu ohledně šmakounu.Objednala jsem ho poprvé a nevím kam ho zařadit ve spotřebním koši,někdo radí sušené bílky,někdo maso.Dále bych ho chtěla použít v pomazánce,mám pár receptů ale na pomazánku ani jeden.Děkuji

    • Autor: muma

      Re: šmakoun
      Dobrý den, zařazuje se to masa.

      • Autor: magdalena

        Re: šmakoun
        No šmakoun, je opravdu bílkovina, ale ve spotřebním koši se uvádí maso. A to šmakoun není !!! JÁ ho neřadím nikam.

        • Autor: anonka

          Paní profesorka Dostálová navrhuje koeficient 0,7 za maso, my řadíme takto.
          Máte někdo prosím osvědčené a nanormované recepty?

    • Autor: maty

      Re: šmakoun
      Šmakoun používám několik let ,ale nikde ho nemám zařazený je to bílek.Pozor, když ho rozděláte z fólie ,musí se okamžitě spotřebovat a nesmí se mrazit.Používám ho na druhý výběr, vše kde je maso, jde šmakoun i zapečený.

      • Autor: Petr k

        Re: šmakoun
        Dobrý den, šmakouna děláme např. smaženého. Osobně si ho rád dám, ale řadíme ho jako třetí výběr. Má to své příznivce, jako sojové, či pohanka a podobně, takže nabídnout ho, jako číslo jedna je nesmysl. Převaha dospělých strávníků tlačí vpřed řízek, brabce, kuře, ale i buchtičky a koláče. Petr

    • Autor: asimi

      šmakoun
      Mám šmakouna zařazeného v ostatním, takže bez zařazení. Děláme ho každý měsíc v různé úpravě na oběd č. 2. Z našich 450 strávníků si ho pravidelně objednává 60 dětí. Vaříme ho už asi 3 roky, ze začátku smaženého, ale nyní už máme asi 6 super receptů. Mám ho také moc ráda, ale musí se umět připravit.

      • Autor: Jíťa

        Re: šmakoun
        Nemůžete se s námi podělit o nějaký zajímavý recept?My se teprve chystáme Šmakouna zařadit na JL.Děkuji.

      • Autor: Jaja77

        Můžu Vás poprosit o nějaké recepty ze šmakouna.
        Kuchařka z mš. Děkuji.

      • Autor: kuchařka MŠ 1

        Dobrý den, chtěla bych také poprosit o recepty na úpravu šmakouna. Děkuji

    • Autor: maty

      Re: šmakoun
      Zápis odstraněn z důvodu porušení Pravidel.

      Moderátor

    • Autor: Eva 1.

      Re: šmakoun
      Dobrý deň, kolegyne, kolegovia. Poprosím odpoveď na otázku čo je to šmakoun? Neviem či máme na Slovensku podobný výrobok, kto je výrobca, aké má zloženie, aký úspech máte s týmto výrobkom u stravníkov? Ďakujem Eva

      • Autor: Petr k

        Re: šmakoun
        Dobrý den. Šmakoun je výrobek z vaječných bílků, bez cholesterolu s bílkovinami podobnými kuřecímu. Vypadá jako sýr a je balený po 100g ve folii. Můžete ho smažit /jako sýr/, či použít jako kuřecí. Dejte vyhledat šmakoun a vyskočí vám i recepty. Vaříme převážně pro dospělé ve víc druzích a volí ho zhruba 10 – 15% zákazníků. Jo a po slovensku snad šmakoň. Něco jako drevokocůr. Dovi

    • Autor: Eva 1.

      Re: šmakoun
      Ďakujem za vysvetlenie. Pejoratívne povedané drevokocúr. Skúsim si to niekde vyhľadať v slovníkoch. Všetko dobré, Eva

      • Autor: Petr k

        Re: šmakoun
        Nezlobte se, to mělo být z veselého soudku. Petr

      • Autor: Monik

        Re: šmakoun
        Šmakou se nyní jmenuje shmaky a informace najdete na www.shmaky.cz.

        Pěkný den

    • Autor: Eva 1.

      Re: šmakoun
      Dobrý deň, pán Peter bol vtipný, vôbec sa nehnevám. Debaty sa musia viesť s nadhľadom aby sa človek aj zasmial. Ďakujem obom diskutujúcim za vysvetlenie, ale tiež som si to našla na internete, už som v obraze. Názov shmaky bude asi obchodný názov šmakouna, v podstate sa jedná o ten istý výrobok. V roku 2002 sme u nás jedenkrát použili Robi mäso, ktorý bol spracovaný na rastlinnej báze nie živočíšnej. Bolo to fiasko, nikto to nechcel a tak som sa zapovedala nikdy viac. Nebránim sa novým trendom, mám doma vegetariánov, ale neviem či by som mala odvahu Váš šmakoun u nás zaradiť na jedálny lístok. Možno raz za rok. S pozdravom Eva

      • Autor: magdalena

        Re: šmakoun
        Tak Šmakoun a Robi maso je rozdíl. Vůbec se ho nebojte. Smažený chutná asi někak mezi sýrem a kuřecím masem. Jednou za čas je to dobrá obměna a děti to v pohodě sní. Jinak ho strouháme do polévek, cibulačka, česnečka apod. Je dobrý také do těstovinových salátů. Používáme ho už hodně roků.

      • Autor: majka 1

        Musím se zastat Robi masa, pokud nahradíte část masa – cca 1/4 – drtí z Robi, sekaná je šťavnatá, bílkovina pohltí šťávu z masa a konečný produkt je výborný. Samotné Robi ale je opravdu již spíše pro alternativní strávníky – tudíž spíš pro výběr.

    • Autor: lenkaa

      Dobrý den, prosím o recept na jídlo ze šmakouna. Chystáme se na něj poprvé, chtěla bych aby se dobře zapsal 🙂
      Děkuji ( jsme MŠ )

      • Autor: lenkaa

        …..tedy abych to upřesnila…..receptů jsem si našla hodně, ale spíš mě zajímá co se osvědčilo u vás atd ….děkuji

        • Autor: majka 1

          Zkuste nejdříve uzený přidat do polévky, pak třeba nahradit část uzenin ve francouzských bramborách. Z přírodní verze jsme zkoušeli i ovocné knedlíky a byly výborné. U nás se tento výrobek jmenuje tofu

          • Autor: Pepča

            Dobrý den, tofu a šmakoun jsou dva různé produkty.

          • Autor: majka 1

            máte pravdu, jeden produkt je z bílku a druhý ze sóji, ale v podstatě jde o to nahradit maso.

    • Autor: Ivana Kováříková

      Dobrý den. Šmakoun je výrobek z čistě vaječných bílků, může být tedy zařazen do spotřeby vajíček, ale je to také živočišná bílkovina, byť s trochu odlišným složením od masa. Dá se velmi dobře upravovat jako kuřecí maso, neztrácí po tepené úpravě nijak zvlášť na váze, ale je třeba mu trochu dodat chuti, protože samotná chuť šmakounu je taková neutrální. Oproti tomu tofu je sójový výrobek, je to luštěnina a bílkovina rostlinná. Zde se nabízí velké množství úprav. Tofu se prodává uzené, marinované, se zeleninou (tato se dají velmi dobře použít v jídle místo uzenin), ale i čisté přírodní a to lze použít i na sladká jídla (knedlíčky). Navíc není třeba kupovat malá balení ve zdravé výživě, tofu se dá koupit i v gastro balení a vyrábí je třeba Sunfood Dobruška nebo Plšek Martin Sazovice. Kontakty lze najít na internetu. Tofu je také mnohem lépe stravitelné než třeba tzv. „sójové“ maso. Další zajímavý výrobek je Robi, tyto výrobky se dají použít právě místo sójové drti nebo nudliček, jsou mnohem lépe stravitelné, je to rostlinná bílkovina. Pro úplnost – čistý šmakoun je bezlepkový, tofu je bezlepkové, ale robi směs už lepek obsahuje.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se