Přeskočit na obsah

šokér ve školní jídelně

  • Autor: Ellis

    šokér ve školní jídelně
    Dobrý den, prosím o zkušenosti šokování jídel ve školní jídelně. Můžete mi to někdo přiblížit a poradit? Zajímají mne veškeré informace, názory a praxe.
    Děkuji

    • Autor: Středa

      Šokér jsme dostali při rekonstrukci jídelny, ale v podstatě ho nepoužíváme – nic se mrazit nesmí, vaříme vždy z čerstvého.
      Takže za nás – nevyužito, 5 let.

    • Autor: Dagmar Ř

      Šoker máme ve ŠJ již čtyři roky a používáme jej na zamražení opracovaného masa. Vše musíme mít ošetřeno v HACCP. Po konzultaci s VETERINÁRNÍ SPRÁVOU, která u nás byla na kontrole musíme mít maso popsáno. Musí být uveden dodavatel, č. faktury nebo dodacího listu datum šokového zamražení a datum spotřeby. maximálně dva měsíce. Ale vždy se snažíme maso zpracovat v co nejbližším čase. V nejisté době, jako je teď je to velká pomoc.

      • Autor: Středa

        Mohu dotaz – čemu říkáte „opracované“ maso, když opracované maso mám již od řezníka :). Děkuji

        • Autor: Zalka

          maso upravené např. na kostky v případě, že dojde k poklesu strávníků, tak si maso nakrájíme a jako polotovar připravíme pro další použití. Vše je uvedeno v HACCP, to stejné zelenina, pečivo do knedlíků nebo krutony

          • Autor: Středa

            No ba, ale co budu dělat s hovězím na kostky, když pak potřebuji kusy v celku :). Dělá pak kontrolní orgán problém s celým kusem masa?

    • Autor: ivka6

      Šokery byly v módě při rekonstrukcích kuchyní v devadesátkách a těsně po mileniu. Předpokládalo se, že se bude vařit, zchlazovat, mrazit a dodávat pokrmy do jiných subjektů po 24, 48-72 hodinách při dodržení všech předpisů.
      Některé nadnárodní firmy používají a rozváží do svých provozoven takto připravené knedlíky, zeleninu, omáčky, mají pořád jídlo na výběr. U nás mají jen některé velké jídelny, zchladí si v tom houskové nebo bramborové knedlíky na výdej na večeře, připravené v ranní směně.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se