Špaldové knedlíky
Zdravím, co si myslíte o nahrazování klasických knedlíků špaldovými? Dělá se to běžně, nebo jen naše vedoucí neví, co s penězi? V jídelně u nás dostaneme 4 špaldové knedlíky, k tomu 3 kousíčky vepřového a omáčku na to. Když jsem se díval na cenu, málem mi vstaly chlupy – maloobchodní cena takového malého knedlíku je 60 Kč! Proč nám raději nepřidají na maso a těch minimálně 30-40 Kč topí v takovém nesmyslu? Je mi skoro 19 a myslim si, že už je úplně jedno, jestli dostanu 4 houskové nebo špaldové… Rozdíly v mase mezi jednotlivými talíři, které jsou někdy i dvojnásobné raději netřeba komentovat.
Jiříku,také občas beru špaldové knedlíky,ale dělám k nim i houskové,takže dávám dvě kolečka špaldových a zbytek houskových.Pod pojmem zbytek,kolik si kdo řekne houskových ,tolik jich dostane.Nevidím ve špaldových nic špatného,je to zpestření jídelníčku.Nevím co jsou rozdíly v mase mezi talíři.U mně mají 15.letí a výš normu syrového masa 100g.Hezký den
Dobrý den, v naší školní kuchyni při výrobě houskových knedlíků nahrazujeme cca 25% „bílé“ mouky z vypočítaného množství moukou špaldovou a ovesnými vločkami. Za svíčkovou se šesti u nás dá student 23,- a zbude i na přidání 🙂 Opravdu kupovat špaldové knedlíky v prášku či jako polotovar je vyhazování peněz.
špaldové knedlíky se mohou připravit ze špaldové mouky a nemusí vyjít tak draze, nebo z nějakého polotovaru, nebo někdo koupí i hotový výrobek /polotovar – sypká směs + hotový výrobek jsou jistě mnohem dražší/- Souhlasím se studentem, že by bylo lepší navýšit normu masa na 120g a uvařit z kvalitního masa a třeba jen s houskovým knedlíkem s přidáním několika kg špaldové mouky
V případě kombinace by se jednalo o prospěšný kompromis. U nás však dávají houskový jen na přídavky (a někdy ani tak ne) a tudíž to stojí opravdu to, co to stojí. A díky za souhlas.
Také proti nim nic nemám (no dobře, mám hlavně kvůli tradici, ale budu hodný), jen mi jde o prospěšnější hospodaření s penězi. Platíme 33 Kč a přijde mi, že většinu topíme ve špaldové mouce. Minulý školní rok jsme platili 31 Kč, špaldová mouka asi podražila 🙂 Zahuštění omáček špaldovou moukou, pokud to jde, by bylo určitě lepší.
plně s vámi souhlasím. Kupovat knedlíky do jídelny je vyhazování peněz. Vaření knedlíků ze špaldové mouky nebo s přídavkem špaldy je však zdraví prospěšné. Co se masa týče, tak se mrkněte na váš provozní řád – tam najdete normování. Případně za paní vedoucí zajděte a ona vám ráda sdělí normu na maso. Ve většině jídelen je to 100 g syrového masa. Zkuste i dát na pánev 100 g syrové roštěnky, udělejte si z ní večeři, a uvidíte, kolik máte dostat v jídelně na talíř hotového masa. Asi také nebude problém si přidat. Část dětí maso nejí a pak zbývá i bohatě na přídavky pro větší jedlíky. Ale vše je na domluvě s vaší vedoucí.
Jinak samozřejmě normu nezpochybňuji, jen jde o to, jak vám to zrovna nabere na talíř. Někdo dostane opravdu viditelně více masa a ne jednou. Možná to je na stížnost vedoucí, těžko říct.
Občas chodím také vydávat a jídlo není jako cvičky u Baťi. Není možné nakrájet standardizované plátky masa. Paní kuchařky to nedělají úmyslně. Určitě není problém si přidat, požádat o větší porci atd. U nás je to běžné. Někdo křičí málo, jiný chce dvě masa. Vyhovíme, většinou to není problém. Nejsme McDonald 🙂
Valentýno, tomu samozřejmě rozumím, ale tady jde opravdu o dvojnásobné porce (rozdíl). Zde je to poměrně dobře vidět a nemusíme mít ani váhu: http://www.img.tpx.cz/uploads/20170919_113704.jpg
Co se týče přidání si, to je sice možné, ale pouze omáčku a přílohu. Maso se u nás nepřidává nikdy. Navíc to nenakládají kuchařky, ale kuchaři a to ještě cizí národnosti, kteří pomalu ani nerozumí česky. Bohužel musím konstatovat, že na základce nám vařili mnohem lépe a lepší bramborovou kaši, než dělali tam jsem ještě opravdu nejedl. Tehdy jsem se dokonce byl ptát v kanceláři, jakto, že je tak dobrá a bylo mi vysvětleno, že se vybírají speciální úrody a mají na to vlastní postup 🙂 Bohužel už jsou ty časy pryč.
Ještě jeden takový postřeh: Máme jídelnu soukromou, tudíž to může být další důvod – přední je zisk.
Milý Jiříku, měl by jste jít za vedoucí stravování a zeptat se přímo jí. Já třeba mám velmi ráda zvídavé strávníky. Dozvíte se jak tady píší přede mnou, že je norma na maso.Možná by vás mělo těšit,že vám mění knedlíky.Těmi špaldovými totiž dostáváte do těla mnohem víc nutričních hodnot než těmi obyčejnými. Možná se vám ty knedle nelíbí na pohled, ale buďte za ně rád. A pokud se vám nelíbí porce masa, je nutné se domluvit hned u výdeje s kuchařkou.A můžete si nechat porci i převážit a mít tak kontrolu.Držím palce a dejte vědět jak jste pochodil. Hezký den Eva
Uvažuji o tom, že jí spíše napíši email. Jak už jsem psal výše, naše jídelna je soukromá a bohužel akcionáře nezajímá nic jiného než zisk, což může být další důvod, proč platíme tolik a nerovná se to kvalitě. Co se týče špaldových knedlíků, jak už jsem psal, nic proti nim nemám, pokud by ale museli kvůli nim omezit gramáž masa (a podle té ceny nejspíše ano), pak jsem rozhodně pro maso. Špaldové knedlíky nám začali dělat asi před 2 lety a přijde mi, že od té doby dávají toho masa opravdu méně. Ale to už nechci spekulovat, odměřené to nemám. Co se týče výdeje, tam jsem rád, že se přes ten zmatek a frontu za zády a před zády vůbec k jídlu dostanu, natož, abych se ještě dohadoval rumunsky nebo čím oni to mluví na převážení…
33 Kč základ, 45 Kč cca zhruba za zvýšené porce masa u čtvrtého menu. Nicméně v praxi to příliš zvednuté na můj vkus nebývá, na té čtyřce jsou většinou hranolky a nějaké vepřové apod. 45 Kč už je ale na druhou stranu docela raketa, srovnám-li to s ostatními jídelnami a srovnám-li to s gramáží s klasickým menu…
Autor: Zdenouš
Jiříku,rozpětí pro 15.leté a více je 20 až 37Kč najdete ve vyhlášce o školním stravování.Nechápu jak si tedy mohou tedy účtovat 44Kč.Co za firmu vám vaří?Jak jsem již psala i já zařazuji špaldové knedlíky,ale pokud na nich provařím,tak zase na jiném obědě ušetřím a mohu zařadit třeba i chlazeného lososa.Takhle to funguje u nás.Já spadám pod ředitele školy a ten pod město.
Haha, velmi dobrý postřeh. Tak to už jim opravdu hodím o hlavu, teď jsem si vyhlášku pročetl a sportovní škola, kde je výjimka, opravdu nejsme. Je poměrně logické, že jídelna spadající pod školu si může dovolit lepší podmínky pro strávníky už z logicky věci – nemusí mít téměř žádnou marži. Nevím, jestli je úplně vhodné uvádět sem konkrétní jméno.
Špaldové knedlíky
Autor: Jiřík
Špaldové knedlíky
Zdravím, co si myslíte o nahrazování klasických knedlíků špaldovými? Dělá se to běžně, nebo jen naše vedoucí neví, co s penězi? V jídelně u nás dostaneme 4 špaldové knedlíky, k tomu 3 kousíčky vepřového a omáčku na to. Když jsem se díval na cenu, málem mi vstaly chlupy – maloobchodní cena takového malého knedlíku je 60 Kč! Proč nám raději nepřidají na maso a těch minimálně 30-40 Kč topí v takovém nesmyslu? Je mi skoro 19 a myslim si, že už je úplně jedno, jestli dostanu 4 houskové nebo špaldové… Rozdíly v mase mezi jednotlivými talíři, které jsou někdy i dvojnásobné raději netřeba komentovat.
Autor: Zdenouš
Jiříku,také občas beru špaldové knedlíky,ale dělám k nim i houskové,takže dávám dvě kolečka špaldových a zbytek houskových.Pod pojmem zbytek,kolik si kdo řekne houskových ,tolik jich dostane.Nevidím ve špaldových nic špatného,je to zpestření jídelníčku.Nevím co jsou rozdíly v mase mezi talíři.U mně mají 15.letí a výš normu syrového masa 100g.Hezký den
Autor: Lopata
Dobrý den, v naší školní kuchyni při výrobě houskových knedlíků nahrazujeme cca 25% „bílé“ mouky z vypočítaného množství moukou špaldovou a ovesnými vločkami. Za svíčkovou se šesti u nás dá student 23,- a zbude i na přidání 🙂 Opravdu kupovat špaldové knedlíky v prášku či jako polotovar je vyhazování peněz.
Autor: Jiřík
Tak u nás dá 33 Kč se čtyřmi (ke svíčkové naštěstí houskového, to už by byl opravdu společenský hřích :D) a malinkým kouskem hovězího…
Autor: jentak
špaldové knedlíky se mohou připravit ze špaldové mouky a nemusí vyjít tak draze, nebo z nějakého polotovaru, nebo někdo koupí i hotový výrobek /polotovar – sypká směs + hotový výrobek jsou jistě mnohem dražší/- Souhlasím se studentem, že by bylo lepší navýšit normu masa na 120g a uvařit z kvalitního masa a třeba jen s houskovým knedlíkem s přidáním několika kg špaldové mouky
Autor: Jiřík
V případě kombinace by se jednalo o prospěšný kompromis. U nás však dávají houskový jen na přídavky (a někdy ani tak ne) a tudíž to stojí opravdu to, co to stojí. A díky za souhlas.
Autor: Jiřík
Také proti nim nic nemám (no dobře, mám hlavně kvůli tradici, ale budu hodný), jen mi jde o prospěšnější hospodaření s penězi. Platíme 33 Kč a přijde mi, že většinu topíme ve špaldové mouce. Minulý školní rok jsme platili 31 Kč, špaldová mouka asi podražila 🙂 Zahuštění omáček špaldovou moukou, pokud to jde, by bylo určitě lepší.
Autor: Valentýna
Milý Jiříku,
plně s vámi souhlasím. Kupovat knedlíky do jídelny je vyhazování peněz. Vaření knedlíků ze špaldové mouky nebo s přídavkem špaldy je však zdraví prospěšné. Co se masa týče, tak se mrkněte na váš provozní řád – tam najdete normování. Případně za paní vedoucí zajděte a ona vám ráda sdělí normu na maso. Ve většině jídelen je to 100 g syrového masa. Zkuste i dát na pánev 100 g syrové roštěnky, udělejte si z ní večeři, a uvidíte, kolik máte dostat v jídelně na talíř hotového masa. Asi také nebude problém si přidat. Část dětí maso nejí a pak zbývá i bohatě na přídavky pro větší jedlíky. Ale vše je na domluvě s vaší vedoucí.
Autor: Jiřík
Jinak samozřejmě normu nezpochybňuji, jen jde o to, jak vám to zrovna nabere na talíř. Někdo dostane opravdu viditelně více masa a ne jednou. Možná to je na stížnost vedoucí, těžko říct.
Autor: Valentýna
Občas chodím také vydávat a jídlo není jako cvičky u Baťi. Není možné nakrájet standardizované plátky masa. Paní kuchařky to nedělají úmyslně. Určitě není problém si přidat, požádat o větší porci atd. U nás je to běžné. Někdo křičí málo, jiný chce dvě masa. Vyhovíme, většinou to není problém. Nejsme McDonald 🙂
Autor: Jiřík
Valentýno, tomu samozřejmě rozumím, ale tady jde opravdu o dvojnásobné porce (rozdíl). Zde je to poměrně dobře vidět a nemusíme mít ani váhu: http://www.img.tpx.cz/uploads/20170919_113704.jpg
Co se týče přidání si, to je sice možné, ale pouze omáčku a přílohu. Maso se u nás nepřidává nikdy. Navíc to nenakládají kuchařky, ale kuchaři a to ještě cizí národnosti, kteří pomalu ani nerozumí česky. Bohužel musím konstatovat, že na základce nám vařili mnohem lépe a lepší bramborovou kaši, než dělali tam jsem ještě opravdu nejedl. Tehdy jsem se dokonce byl ptát v kanceláři, jakto, že je tak dobrá a bylo mi vysvětleno, že se vybírají speciální úrody a mají na to vlastní postup 🙂 Bohužel už jsou ty časy pryč.
Ještě jeden takový postřeh: Máme jídelnu soukromou, tudíž to může být další důvod – přední je zisk.
Autor: Eva2
Milý Jiříku, měl by jste jít za vedoucí stravování a zeptat se přímo jí. Já třeba mám velmi ráda zvídavé strávníky. Dozvíte se jak tady píší přede mnou, že je norma na maso.Možná by vás mělo těšit,že vám mění knedlíky.Těmi špaldovými totiž dostáváte do těla mnohem víc nutričních hodnot než těmi obyčejnými. Možná se vám ty knedle nelíbí na pohled, ale buďte za ně rád. A pokud se vám nelíbí porce masa, je nutné se domluvit hned u výdeje s kuchařkou.A můžete si nechat porci i převážit a mít tak kontrolu.Držím palce a dejte vědět jak jste pochodil. Hezký den Eva
Autor: Jiřík
Uvažuji o tom, že jí spíše napíši email. Jak už jsem psal výše, naše jídelna je soukromá a bohužel akcionáře nezajímá nic jiného než zisk, což může být další důvod, proč platíme tolik a nerovná se to kvalitě. Co se týče špaldových knedlíků, jak už jsem psal, nic proti nim nemám, pokud by ale museli kvůli nim omezit gramáž masa (a podle té ceny nejspíše ano), pak jsem rozhodně pro maso. Špaldové knedlíky nám začali dělat asi před 2 lety a přijde mi, že od té doby dávají toho masa opravdu méně. Ale to už nechci spekulovat, odměřené to nemám. Co se týče výdeje, tam jsem rád, že se přes ten zmatek a frontu za zády a před zády vůbec k jídlu dostanu, natož, abych se ještě dohadoval rumunsky nebo čím oni to mluví na převážení…
Autor: Valentýna
Kolik platíte, Jiříku ,v soukromé jídelně za obědy?
Autor: Jiřík
33 Kč základ, 45 Kč cca zhruba za zvýšené porce masa u čtvrtého menu. Nicméně v praxi to příliš zvednuté na můj vkus nebývá, na té čtyřce jsou většinou hranolky a nějaké vepřové apod. 45 Kč už je ale na druhou stranu docela raketa, srovnám-li to s ostatními jídelnami a srovnám-li to s gramáží s klasickým menu…
Autor: Zdenouš
Jiříku,rozpětí pro 15.leté a více je 20 až 37Kč najdete ve vyhlášce o školním stravování.Nechápu jak si tedy mohou tedy účtovat 44Kč.Co za firmu vám vaří?Jak jsem již psala i já zařazuji špaldové knedlíky,ale pokud na nich provařím,tak zase na jiném obědě ušetřím a mohu zařadit třeba i chlazeného lososa.Takhle to funguje u nás.Já spadám pod ředitele školy a ten pod město.
Autor: Jiřík
Haha, velmi dobrý postřeh. Tak to už jim opravdu hodím o hlavu, teď jsem si vyhlášku pročetl a sportovní škola, kde je výjimka, opravdu nejsme. Je poměrně logické, že jídelna spadající pod školu si může dovolit lepší podmínky pro strávníky už z logicky věci – nemusí mít téměř žádnou marži. Nevím, jestli je úplně vhodné uvádět sem konkrétní jméno.