Přeskočit na obsah

spotřební koš?

  • Autor: INKA.I

    spotřební koš?
    Lze prosím slučovat zeleninu a ovoce?Mléko a mléčné výrobky?Mám zeleninu asi 125%,ovoce 60%.Malou oblohu každý den děti sní,ale ovoce ae válí před školou.Mléčné výrobky dostávají většinou z domu k svačině a po obědě jdou do odpoadu,ale koktejl jde na odbyt každý den.Nevíte jak se k tomu staví hygiena?Děkuji,prosím odpovězte.INKA

    • Autor: simi

      Re: spotřební koš?
      Nevím, jak se k tomu staví hygiena, ale můj názor je ten, že je nutné dodržovat každou skupinu zvlášť. I tuky ba měly být rozděleny na živočišné a rostlinné. I já mám problém dodržovat spotřební koš tak, aby se líbil hygieně,když chcete dodržet např.ryby, tak nejste schopna dodržet maso atd.

    • Autor: simi

      Re: spotřební koš?
      Nevím, jak se k tomu staví hygiena, ale můj názor je ten, že je nutné dodržovat každou skupinu zvlášť. I tuky ba měly být rozděleny na živočišné a rostlinné. I já mám problém dodržovat spotřební koš tak, aby se líbil hygieně,když chcete dodržet např.ryby, tak nejste schopna dodržet maso atd.

    • Autor: simi

      Re: spotřební koš?
      Nevím, jak se k tomu staví hygiena, ale můj názor je ten, že je nutné dodržovat každou skupinu zvlášť. I tuky ba měly být rozděleny na živočišné a rostlinné. I já mám problém dodržovat spotřební koš tak, aby se líbil hygieně,když chcete dodržet např.ryby, tak nejste schopna dodržet maso atd.

    • Autor: cindy

      Re: spotřební koš?
      Spotřební koš je přesně daný: maso,ryby,mléko, mléčné výrobky,tuky.cukry,zelenina,ovoce
      ,brambory,luštěniny a musí se dodržovat. Je to přibližně + – 10%.

    • Autor: cindy

      Re: spotřební koš?
      Spotřební koš je přesně daný: maso,ryby,mléko, mléčné výrobky,tuky.cukry,zelenina,ovoce
      ,brambory,luštěniny a musí se dodržovat. Je to přibližně + – 10%.

    • Autor: cindy

      Re: spotřební koš?
      Spotřební koš je přesně daný: maso,ryby,mléko, mléčné výrobky,tuky.cukry,zelenina,ovoce
      ,brambory,luštěniny a musí se dodržovat. Je to přibližně + – 10%.

    • Autor: Míša

      Re: spotřební koš?
      Spotřební koš má limit + – 25%. Tuky se bohužel nerozdělují na rostliné a živočišné. Pokud máte program, který vám to rozděluje musíte si to sloučit pod jednu položku -tuky-.

    • Autor: Míša

      Re: spotřební koš?
      Spotřební koš má limit + – 25%. Tuky se bohužel nerozdělují na rostliné a živočišné. Pokud máte program, který vám to rozděluje musíte si to sloučit pod jednu položku -tuky-.

    • Autor: Míša

      Re: spotřební koš?
      Spotřební koš má limit + – 25%. Tuky se bohužel nerozdělují na rostliné a živočišné. Pokud máte program, který vám to rozděluje musíte si to sloučit pod jednu položku -tuky-.

    • Autor: pave

      Re: spotřební koš?
      Bude to asi u každého jinak, nám bylo na poradě řečeno, že se toleruje mléko a mléčný výrobek a maso a zelenina s tím že to písemně zdůvodníme např. že v jarním období máte více jídel zeleninových na úkor masa.

    • Autor: pave

      Re: spotřební koš?
      Bude to asi u každého jinak, nám bylo na poradě řečeno, že se toleruje mléko a mléčný výrobek a maso a zelenina s tím že to písemně zdůvodníme např. že v jarním období máte více jídel zeleninových na úkor masa.

    • Autor: pave

      Re: spotřební koš?
      Bude to asi u každého jinak, nám bylo na poradě řečeno, že se toleruje mléko a mléčný výrobek a maso a zelenina s tím že to písemně zdůvodníme např. že v jarním období máte více jídel zeleninových na úkor masa.

    • Autor: Radka

      Re: spotřební koš?
      Tuky mám pod jednou položkou, ale podle naší hygieny by to mělo být na půl. Ještě když jsem počítala ručně, tak jsem to sledovala.
      Ve vyhlášce 107/2005 příloha č. 1 bod 2 je to přímo uvedeno: tuky do 100 %, poměr 1:1 s důrazem na zvyšování podílu tuků rostlinného původu.
      V bodě 3 je dále uvedeno: množství zeleniny, ovoce a luštěnin je dolní hranicí spotřeby, kterou je žádoucí zvýšit. My máme velké problémy s luštěninami, obvykle 70 %, nechápu jak máme zvýšit na 100 %. To by snad muselo být každý týden jedno hlavní luštěninové jídlo. To máme 2x do měsíce a 2x polévku a ještě pomazánky.

    • Autor: Radka

      Re: spotřební koš?
      Tuky mám pod jednou položkou, ale podle naší hygieny by to mělo být na půl. Ještě když jsem počítala ručně, tak jsem to sledovala.
      Ve vyhlášce 107/2005 příloha č. 1 bod 2 je to přímo uvedeno: tuky do 100 %, poměr 1:1 s důrazem na zvyšování podílu tuků rostlinného původu.
      V bodě 3 je dále uvedeno: množství zeleniny, ovoce a luštěnin je dolní hranicí spotřeby, kterou je žádoucí zvýšit. My máme velké problémy s luštěninami, obvykle 70 %, nechápu jak máme zvýšit na 100 %. To by snad muselo být každý týden jedno hlavní luštěninové jídlo. To máme 2x do měsíce a 2x polévku a ještě pomazánky.

    • Autor: Radka

      Re: spotřební koš?
      Tuky mám pod jednou položkou, ale podle naší hygieny by to mělo být na půl. Ještě když jsem počítala ručně, tak jsem to sledovala.
      Ve vyhlášce 107/2005 příloha č. 1 bod 2 je to přímo uvedeno: tuky do 100 %, poměr 1:1 s důrazem na zvyšování podílu tuků rostlinného původu.
      V bodě 3 je dále uvedeno: množství zeleniny, ovoce a luštěnin je dolní hranicí spotřeby, kterou je žádoucí zvýšit. My máme velké problémy s luštěninami, obvykle 70 %, nechápu jak máme zvýšit na 100 %. To by snad muselo být každý týden jedno hlavní luštěninové jídlo. To máme 2x do měsíce a 2x polévku a ještě pomazánky.

    • Autor: Jana

      Re: spotřební koš?
      NEMUSÍTE mít 100% limit je 25% tak Vám stačí 75%ano luštěniny máme ob týden bohužel je to tak každý týden luštěninová polévka jeden týden ryby a druhý luštěniny tak si to hlídáme a plníme

      • Autor: Radka

        Re: spotřební koš?
        Já vím, plníme na 60-70 % a i tak mám pocit, že jsme toho všichni „přejezení“, a to jak ryb tak i luštěnin. Je to pořád dokola. Už jsme začaly vařit z cizrny, aby byla změna. Když vzpomenu filé, tak všichni šílí, co chutnalo, tak plněná treska, to byl úspěch. Zase se dá připravovat občas, protože je drahá.

        • Autor: Zdena

          Re: spotřební koš?
          Rozhodně bych neviděla problém u ryb, ale MY je neumíme připravit! TO JE PROBLÉM ! Myslím MY, Češi! Přimlouvla bych se za ryby 1 x týdně. Výborný je pangasius nebo filé z lososa – kostky. Nemají kostičky. Nejlépe chutná pečené, zkoušejte s různým rybím kořením od různých firem. Osobně kupuju domů pstruhy, celé lososy i tuňákové stejky, ale to je cenově mimo rozsah finančních norem ve školním stravování a děti to také neumějí jíst.

    • Autor: Jana

      Re: spotřební koš?
      NEMUSÍTE mít 100% limit je 25% tak Vám stačí 75%ano luštěniny máme ob týden bohužel je to tak každý týden luštěninová polévka jeden týden ryby a druhý luštěniny tak si to hlídáme a plníme

      • Autor: Radka

        Re: spotřební koš?
        Já vím, plníme na 60-70 % a i tak mám pocit, že jsme toho všichni „přejezení“, a to jak ryb tak i luštěnin. Je to pořád dokola. Už jsme začaly vařit z cizrny, aby byla změna. Když vzpomenu filé, tak všichni šílí, co chutnalo, tak plněná treska, to byl úspěch. Zase se dá připravovat občas, protože je drahá.

        • Autor: Zdena

          Re: spotřební koš?
          Rozhodně bych neviděla problém u ryb, ale MY je neumíme připravit! TO JE PROBLÉM ! Myslím MY, Češi! Přimlouvla bych se za ryby 1 x týdně. Výborný je pangasius nebo filé z lososa – kostky. Nemají kostičky. Nejlépe chutná pečené, zkoušejte s různým rybím kořením od různých firem. Osobně kupuju domů pstruhy, celé lososy i tuňákové stejky, ale to je cenově mimo rozsah finančních norem ve školním stravování a děti to také neumějí jíst.

    • Autor: Jana

      Re: spotřební koš?
      NEMUSÍTE mít 100% limit je 25% tak Vám stačí 75%ano luštěniny máme ob týden bohužel je to tak každý týden luštěninová polévka jeden týden ryby a druhý luštěniny tak si to hlídáme a plníme

      • Autor: Radka

        Re: spotřební koš?
        Já vím, plníme na 60-70 % a i tak mám pocit, že jsme toho všichni „přejezení“, a to jak ryb tak i luštěnin. Je to pořád dokola. Už jsme začaly vařit z cizrny, aby byla změna. Když vzpomenu filé, tak všichni šílí, co chutnalo, tak plněná treska, to byl úspěch. Zase se dá připravovat občas, protože je drahá.

        • Autor: Zdena

          Re: spotřební koš?
          Rozhodně bych neviděla problém u ryb, ale MY je neumíme připravit! TO JE PROBLÉM ! Myslím MY, Češi! Přimlouvla bych se za ryby 1 x týdně. Výborný je pangasius nebo filé z lososa – kostky. Nemají kostičky. Nejlépe chutná pečené, zkoušejte s různým rybím kořením od různých firem. Osobně kupuju domů pstruhy, celé lososy i tuňákové stejky, ale to je cenově mimo rozsah finančních norem ve školním stravování a děti to také neumějí jíst.

    • Autor: Martina

      Re: spotřební koš?
      Mě řekla paní hygienička, že pokud jsem např. se zeleninou na 130%, tak není až taková hrůza, že mám ovoce jen na 70% a naopak a to samé platí i u mléčných výrobků a mléka.
      Je to prosím příklad, samozřejmě se snažíme udržovat se při 90 – 100%.
      Některé paní se tady dostatečně nemístně rozčilují, ale opravdu jste všechny tak perfektní???

    • Autor: Martina

      Re: spotřební koš?
      Mě řekla paní hygienička, že pokud jsem např. se zeleninou na 130%, tak není až taková hrůza, že mám ovoce jen na 70% a naopak a to samé platí i u mléčných výrobků a mléka.
      Je to prosím příklad, samozřejmě se snažíme udržovat se při 90 – 100%.
      Některé paní se tady dostatečně nemístně rozčilují, ale opravdu jste všechny tak perfektní???

    • Autor: Martina

      Re: spotřební koš?
      Mě řekla paní hygienička, že pokud jsem např. se zeleninou na 130%, tak není až taková hrůza, že mám ovoce jen na 70% a naopak a to samé platí i u mléčných výrobků a mléka.
      Je to prosím příklad, samozřejmě se snažíme udržovat se při 90 – 100%.
      Některé paní se tady dostatečně nemístně rozčilují, ale opravdu jste všechny tak perfektní???

    • Autor: Evča

      Re: spotřební koš?
      Děvčata, jak vám vychází tuky a cukry? Pekly jsme sami a to byla hrůza. Tak jsme začaly brát směsi, tak nám ubyl cukr, ale tuky jsou pořád vysoké. Nechceme brát jen upečené výrobky.

      • Autor: Zdena

        Re: spotřební koš?
        A jak často pečete? Myslím si, že děti mají sladkostí až dost. My pečeme jednou za dva měsíce, průměrne jednou za dva měsíce koupíme hotové koblihy nebo koláče, školce dvakrát za měsíc ke svačince. Občas mezi tím müsli tyčinku nebo křupavý chlebíček s polevou. A sladký oběd je dvakrát v měsíci. Pečení v kuchyni je určitě i otázkou času a vytíženosti pracovnic, proto jsme to takto omezili, při jednodušším obědě raději děláme saláty.

        • Autor: Evča

          Re: spotřební koš?
          Jsme dětský domov. Pečený moučník znají děti jen od nás. Je to pro ně něco jiného, než co si mohou koupit v obchodě.

    • Autor: Evča

      Re: spotřební koš?
      Děvčata, jak vám vychází tuky a cukry? Pekly jsme sami a to byla hrůza. Tak jsme začaly brát směsi, tak nám ubyl cukr, ale tuky jsou pořád vysoké. Nechceme brát jen upečené výrobky.

      • Autor: Zdena

        Re: spotřební koš?
        A jak často pečete? Myslím si, že děti mají sladkostí až dost. My pečeme jednou za dva měsíce, průměrne jednou za dva měsíce koupíme hotové koblihy nebo koláče, školce dvakrát za měsíc ke svačince. Občas mezi tím müsli tyčinku nebo křupavý chlebíček s polevou. A sladký oběd je dvakrát v měsíci. Pečení v kuchyni je určitě i otázkou času a vytíženosti pracovnic, proto jsme to takto omezili, při jednodušším obědě raději děláme saláty.

        • Autor: Evča

          Re: spotřební koš?
          Jsme dětský domov. Pečený moučník znají děti jen od nás. Je to pro ně něco jiného, než co si mohou koupit v obchodě.

    • Autor: Evča

      Re: spotřební koš?
      Děvčata, jak vám vychází tuky a cukry? Pekly jsme sami a to byla hrůza. Tak jsme začaly brát směsi, tak nám ubyl cukr, ale tuky jsou pořád vysoké. Nechceme brát jen upečené výrobky.

      • Autor: Zdena

        Re: spotřební koš?
        A jak často pečete? Myslím si, že děti mají sladkostí až dost. My pečeme jednou za dva měsíce, průměrne jednou za dva měsíce koupíme hotové koblihy nebo koláče, školce dvakrát za měsíc ke svačince. Občas mezi tím müsli tyčinku nebo křupavý chlebíček s polevou. A sladký oběd je dvakrát v měsíci. Pečení v kuchyni je určitě i otázkou času a vytíženosti pracovnic, proto jsme to takto omezili, při jednodušším obědě raději děláme saláty.

        • Autor: Evča

          Re: spotřební koš?
          Jsme dětský domov. Pečený moučník znají děti jen od nás. Je to pro ně něco jiného, než co si mohou koupit v obchodě.

    • Autor: marie

      Re: spotřební koš?
      Pohyblivost spotřebního koše je dána +- 25%. A co se týče těch luštěnin, tak hodně používáme cizrnovou mouku, která se počítá do spotřebního koše jako trojnásobek / informace od výrobce/. Dáváme ji nejen do polévek, / bramborová, se sýrovým kapáním – napůl s hrubou moukou ( cizrnu namíchat s mlékem) nebo i do mletého masa – zůstane více šťavnaté. Klasické luštěniny můžeme vařit dokonce i jednou za dva měsíce. A plníme.

      • Autor: Inka

        Re: spotřební koš?
        Chtěla bych se zeptat, jestli ještě někdo tuto mouku počítáte jako trojnásobek. To by bylo skvělé, jestli je to tak. Napište, prosím,

      • Autor: L

        Re: spotřební koš?
        Paní Marie, také cizrnovou mouku používáme, je na obalu napsáno o trojnásobku…

      • Autor: Radka

        Re: spotřební koš?
        Nejsem puntičkářka, ráda bych luštěniny počítala na 75 %, ale ve vyhl. 107 v příloze spotřební koš jsou za tabulkou dodatky, není všechno +- 25 %.

      • Autor: Ida

        Re: spotřební koš?
        Pa¨ní Marie, není možné že plníte, za podmínek, že klasické luštěniny připravujete jen 2 x za měsíc. To nám tady nevykládejte, vím o čem mluvím!!!

    • Autor: marie

      Re: spotřební koš?
      Pohyblivost spotřebního koše je dána +- 25%. A co se týče těch luštěnin, tak hodně používáme cizrnovou mouku, která se počítá do spotřebního koše jako trojnásobek / informace od výrobce/. Dáváme ji nejen do polévek, / bramborová, se sýrovým kapáním – napůl s hrubou moukou ( cizrnu namíchat s mlékem) nebo i do mletého masa – zůstane více šťavnaté. Klasické luštěniny můžeme vařit dokonce i jednou za dva měsíce. A plníme.

      • Autor: Inka

        Re: spotřební koš?
        Chtěla bych se zeptat, jestli ještě někdo tuto mouku počítáte jako trojnásobek. To by bylo skvělé, jestli je to tak. Napište, prosím,

      • Autor: L

        Re: spotřební koš?
        Paní Marie, také cizrnovou mouku používáme, je na obalu napsáno o trojnásobku…

      • Autor: Radka

        Re: spotřební koš?
        Nejsem puntičkářka, ráda bych luštěniny počítala na 75 %, ale ve vyhl. 107 v příloze spotřební koš jsou za tabulkou dodatky, není všechno +- 25 %.

      • Autor: Ida

        Re: spotřební koš?
        Pa¨ní Marie, není možné že plníte, za podmínek, že klasické luštěniny připravujete jen 2 x za měsíc. To nám tady nevykládejte, vím o čem mluvím!!!

    • Autor: marie

      Re: spotřební koš?
      Pohyblivost spotřebního koše je dána +- 25%. A co se týče těch luštěnin, tak hodně používáme cizrnovou mouku, která se počítá do spotřebního koše jako trojnásobek / informace od výrobce/. Dáváme ji nejen do polévek, / bramborová, se sýrovým kapáním – napůl s hrubou moukou ( cizrnu namíchat s mlékem) nebo i do mletého masa – zůstane více šťavnaté. Klasické luštěniny můžeme vařit dokonce i jednou za dva měsíce. A plníme.

      • Autor: Inka

        Re: spotřební koš?
        Chtěla bych se zeptat, jestli ještě někdo tuto mouku počítáte jako trojnásobek. To by bylo skvělé, jestli je to tak. Napište, prosím,

      • Autor: L

        Re: spotřební koš?
        Paní Marie, také cizrnovou mouku používáme, je na obalu napsáno o trojnásobku…

      • Autor: Radka

        Re: spotřební koš?
        Nejsem puntičkářka, ráda bych luštěniny počítala na 75 %, ale ve vyhl. 107 v příloze spotřební koš jsou za tabulkou dodatky, není všechno +- 25 %.

      • Autor: Ida

        Re: spotřební koš?
        Pa¨ní Marie, není možné že plníte, za podmínek, že klasické luštěniny připravujete jen 2 x za měsíc. To nám tady nevykládejte, vím o čem mluvím!!!

    • Autor: Jana

      Re: spotřební koš?
      Nechápu, proč by se měla cizrna násobit třema. Je to luštěnina jako každá jiná.

    • Autor: Jana

      Re: spotřební koš?
      Nechápu, proč by se měla cizrna násobit třema. Je to luštěnina jako každá jiná.

    • Autor: Jana

      Re: spotřební koš?
      Nechápu, proč by se měla cizrna násobit třema. Je to luštěnina jako každá jiná.

    • Autor: Marie

      Re: spotřební koš?
      Milé kolegyně. Nechtěla jsem vás nepravdivě informovat o započítávání cizrny do spotřebního koše, a proto jsem se e-mailem opět informovala přímo v Bečicích. Odpověd od paní technoložky zněla:“ Doporučujeme zadat cizrnu objemově do spotřebního koše jako trojnásobek. Pokud potřebujete nutričně, tak 1:1.“

    • Autor: Marie

      Re: spotřební koš?
      Milé kolegyně. Nechtěla jsem vás nepravdivě informovat o započítávání cizrny do spotřebního koše, a proto jsem se e-mailem opět informovala přímo v Bečicích. Odpověd od paní technoložky zněla:“ Doporučujeme zadat cizrnu objemově do spotřebního koše jako trojnásobek. Pokud potřebujete nutričně, tak 1:1.“

    • Autor: Marie

      Re: spotřební koš?
      Milé kolegyně. Nechtěla jsem vás nepravdivě informovat o započítávání cizrny do spotřebního koše, a proto jsem se e-mailem opět informovala přímo v Bečicích. Odpověd od paní technoložky zněla:“ Doporučujeme zadat cizrnu objemově do spotřebního koše jako trojnásobek. Pokud potřebujete nutričně, tak 1:1.“

    • Autor: Jana

      Re: spotřební koš?
      Prosím, jak tedy. 1:1 nebo 1:3?

    • Autor: Jana

      Re: spotřební koš?
      Prosím, jak tedy. 1:1 nebo 1:3?

    • Autor: Jana

      Re: spotřební koš?
      Prosím, jak tedy. 1:1 nebo 1:3?

    • Autor: chery

      Re: spotřební koš?
      Jakým způsobem započítáváte II. večeři do spotřebního koše? Je to součást celodenního stravování nebo je to něco „navíc“ ? Děkuji za odpověď

    • Autor: Markét

      Re: spotřební koš?
      Já osobně II.večeři započítávám do spotřebního koše, ale také nevím jeli to správné. Myslím si, že II.večeře je součástí celodenního stravování.Nevím kdo by poradil?Markéta

      • Autor: Evča 1

        Re: spotřební koš?
        Druhé večeře mám ve spotřebním koši. je to součást celodenního stravování. Mám to nastavené v pc již od nainstalování programu.

    • Autor: chery

      Re: spotřební koš?
      Mám to také v celodenním stravování, nastavené v programu od naistalování, ale bohužel jsem to nikdy nezkontrolovala. Teď jsem zjistila, že celkové množství vybrané potraviny na strávníka a den nesouhlasí s vyhláškou u celodenně stravovaných 15 – 18r.
      Př. ve vyhlášce je 300g mléka, ale v pc mám 340g – jako by navíc o gramy na přesnídávku neboli II. večeři?? Myslím, že to tak není správně. Jak to máte vy?

    • Autor: Maty

      Re: spotřební koš?
      Mám také celod.stravování a ve spotř.koši mám:
      snídaně + svačina 33%
      oběd 35%
      večeře + svačina odp. + večeře II. 32%

    • Autor: ludmila

      Re: spotřební koš?
      Jak zařadit do spotřebního koše müsli tyčinky, které obsahují ovesné vločky, sušené ovoce, cukry.

      • Autor: Markét

        Re: spotřební koš?
        Tak ty musli tyčinky také nevím jak zařadit,dala bych je asi pod ovoce, ale s jakým koeficientem nevím,snad pod sušené ovoce a tam je koeficient 10. Markéta

        • Autor: lída 2

          Re: spotřební koš?
          Už se k tomu na těchto stránkách kdysi vyjadřoval nějaký odborník, že prý se nezařazují nikam – ani do ovoce, ani do cukrů.

          • Autor: danča

            Re: spotřební koš?
            Tak to si myslím, že se odborník velice spletl. Nejblíže je tomu sušené ovoce, ale vím, že to nebude také správně, protože tyčinky obsahují i tuky i cukry, ale mám program, kde si můžu vybrat jen jednu skupinu. Ale dodavatel, říkal, že s musli tyčinkami se plní spotřební koš. Takže zkusím napsat ještě výrobci těchto tyčinek, zda mi poradí. Zatím dávám tyčinky do skupiny NESPECIFIKOVÁNO. Pracuji s programem od Burdy. Jesli budete někdo vědět víc ozvěte se. Díky.

        • Autor: Valentýna

          Re: spotřební koš?
          Teď tady jednu držím v ruce a čtu:

          (mimo jiné lahody) je obsah ve 100 g výrobku
          CUKRY 25,1 g
          TUKY 10,3 g
          z ovoce meruňky sušené, ale bez uvedení obsahu, rovněž tak papája bez uvedení množství
          a jiné různé další ingerdience

          Markéto ovoce s koeficientem 10 to tedy určitě nebude. Spíše tedy v jednom kile tohoto výrobku je 251 g cukrů a 103 g tuků. To bych si dala já do spotřebního koše.

          • Autor: danča

            Re: spotřební koš?
            Valentýno a kde se ti ztratilo to sušené ovoce? Je tam obsaženo s velké míry také. A ovesné vločky, pšeničné klíčky, či lískové oříšky a nebo slunečnicové semínka? Obsahují také vlákninu. Třeba tyčinky FIT byly oceněny Salimou 93 a obsahují 27% glukozy a 36% vyšších cukrů. Takže zbylých 37% je všechno ostatní tzn. i sušené ovoce a je to poměr větší než tuky a cukry. Takže si myslím, že i Váš názor není správný. Danča.

    • Autor: KvětaRůža

      Re: spotřební koš?
      Nedávno jsem absolvovala školení od pracovnice ze školní inspekce.Ve spotřebním koši sčítá ovoce a zeleninu.Když je například 130% ovoce,může být 70%zeleniny.Taktéž sčítá i mléko a mléčné výrobky.Ale pod 100% v ovoci,v zeleniné,v mléce a v mléčných výrobcích nelze klesnout.Dále netoleruje pokles pod 100% u luštěnin.V ostatních potravinách je tolerance +-25%.Tuk a cukr se nesmí překročit.Jo a zmiňovala se přímo o cizrnové mouce.Má být poměr 1:1.Prý je to pořád jen cizrna,pouze rozemletá.Říkala,že mnoho jídelen to má při kontrolách špatně a vykládá si špatně tu toleranci,ale právě u luštěnin je povinnost 100% plnění.No,moc mě nepotěšila.A tu cizrnu jsem si radši opravila.

      • Autor: Pavel Ludvík, Jídelny.cz

        Re: spotřební koš?
        Sčítání ovoce a zeleniny nebo mléka a mléčných výrobků nemá oporu v platné vyhlášce o školním stravování. Jen dokumentuje nejednotnost a podivné praktiky kontrolních orgánů, s nimiž se v jídelnách v oblasti hygieny a spotřebního koše setkáváte.

      • Autor: magdalena

        Re: spotřební koš?
        Paní KvětoRůžo, z kterého jste prosím kraje, ať víme kde se máme na co těšit?

    • Autor: pavlína

      Re: spotřební koš?
      My máme toleranci u všech hlídaných položek 20%, ale vžy záleží na konkrétním kontrole.Nejlépe je se informovat u těch, co vás kontrolují a tím se řídit. Abychom měli dost luštěnim využíváme tofu, jak v teplé tak i studené kuchni,které mají děti rádi obzvláště uzené, připoníná jim salámy.
      Vozí nám ho firma sundfood a máme s ní dobré zkušenosti.Pavlína

    • Autor: KvětaRůža

      Re: spotřební koš?
      Jsem ze středočeského kraje.

    • Autor: Marcela8

      Re: spotřební koš?
      Dobrý den, měla jsem taky kontrolu ze školní inspekce a byla jsem poučena ohledně spotřebního koše takto. Cukry a tuky nejvíce 100%, ovoce a zelenina nejméně 100%, ostatní +- 25%. Kontrolní pracovník mi ukazoval že tak je to uvedeno ve vyhlášce. Jak jsou % jinak, vše je špatně a jedná se o porušení zákona. Tak to stojí v zápisu o výsledku kontroly. Pracovnice z hygieny uváděly +- 25% u všech skupin, ale to není správně.

      • Autor: ivuše

        Re: spotřební koš?
        Dobrý den, ve vyhlášce v příloze č. 1 bod 2 je uvedena tolerance +-25% s výjimkou tuků. V bodě 3 se uvádí, že u zeleniny, ovoce a luštěnin je žádoucí dolní hranici zvýšit. Rozumím tomu tak, že je to doporučeno a ne přikázáno. O cukrech se ve vyhlášce zvlát nemluví.Zdravím.

        • Autor: danny

          Re: spotřební koš?
          Ano, rozumíte tomu správně, že hranice 100% musí být vždy. Je lépe, pokud máte více.
          Také nechápu ostatní vedoucí, které neumějí číst a stále blábolí, že se nějaké potraviny „slučují“. Nic se nepočítá dohromady, žádné ovoce se zeleninou nebo mléko s ml. výrobky. Vše samostatně. Máte maturitu, tak čtěte aspoň 2 odstavce vyhlášky.
          Nabízet dětem nějaké uzené sýry, které jim připomínají salám….To snad nemyslíte vážně!!! jaké
          chutě v nich pěstujete. Děti mají rády luštěninové polévky, mexické fazole i čočku, tak to vařte.

          • Autor: zdena.

            Re: spotřební koš?
            Uzené tofu není uzený sýr. Je to výrobek ze soji, zařazuje se do luštěnin.

          • Autor: věrka

            Re: spotřební koš?
            Zdravím, já bych chápala dolní hranici pro ovoce a zeleninu na základě povolené tolerance 75% a tu je rozumné zvýšit. Výjimka se nevztahuje pouze na tuky.Pěkný den.

    • Autor: danča

      Re: spotřební koš?
      Prosím o radu pod co zařadit jáhlovou kaši? Děkuji moc. Danča

      • Autor: louda

        Re: spotřební koš?
        Jáhly jsou potravinářskou surovinou vyráběnou loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr. Používají se vařené v řadě tradičních českých pokrmů – např. k přípravě jáhelníku (na sladko i na slano), jahelné kaše a jahelných škubánků. Mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B.

        Po přebrání a před vlastní úpravou je vhodné jáhly propláchnout a několikrát spařit horkou vodou, aby se zbavily nahořklé a natrpklé chuti. Vařené či dušené jáhly se také používají jako příkrm obdobně jako rýže. Právě rýží byly tradiční jáhly vytlačeny (od novověku, především v Evropě kromě východní) – např. místo jahelníku nastoupil rýžový nákyp (resp. na slano rizoto).

        Je to obilnina ve spotřebním koši vám nepomůže.Není kam ji zařadit.

    • Autor: adka

      Re: spotřební koš?
      Dobrý den, jak vyplňujete ve spotřebním koši olej do fritézi. Je mi jasné že se zařazuje do tuku, ale koeficient?

      • Autor: ivina

        Re: spotřební koš?
        Olej na smažení mám koeficient 0,6 (stejně většinu vylijete)

        • Autor: adka

          Re: spotřební koš?
          Ivino děkuji za radu, ještě potřebuji poradit.Pracuji jako hospodářka ve ŠJ ZŠ, mám také pod sebou MŠ, na přesnídavku a svačinu dáváme chléb nebo rohlík,s pomazánkou. Některé děti to nechtějí , tak jim učitelky seškrábou pomazánku a požádají kuchařku o namazání pečiva máslem,bojuji tedy ve spotřebním koši s tuky. Podotýkám že rostlinné máslo dětem nechutná.Předem děkuji za každou dobrou radu.

    • Autor: linda

      Re: spotřební koš?
      myslím že s tím mazáním chleba máslem děláte chybu,u nás to také bylo a děti si začali moc vymýšlet,každý den někomu něco nechutnalo a když může jeden proč nemůže druhý

      • Autor: Radka

        Re: spotřební koš?
        Pokud nechce dítě pomazánku, není zvyklé, tak mu ji učitelka z chleba setře, ale nic náhradního nemažeme. Ten stejný krajíček (bez pomazánky, v podstatě se „zatřenými dírkami“) sní a během krátké doby a v kolektivu ostatních dětí se pomazánky jíst naučí. Někdo ale opravdu začíná se suchým chlebem. Většinou to bývá na začátku školního roku.

        • Autor: ivina

          Re: spotřební koš?
          Zdravím, taky začínáme u někoho se suchým chlebem, ale během roku se to většinou spraví. Zvlášť chleba s máslem nemažeme, ale máme děti s alergiemi, tak těm vyhovíme. Jedna holčička má alergii na mléko a ovoce, tak jí nedáváme pomazánku, ani chléb s džemem, ale mažeme alfou a na to vajíčko nebo paštiku. Pak máme dvě děti s alergií na papriku, tak to se už dá ohlídat lépe. Dobrý článek k tématu je na tomto portálu To chce klid – vytiskla jsem rodičům na nástěnku. Pěkný víkend.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se