Dobrý den, požádám vás o radu. Celý můj profesní život se řídím pravidlem, že pokud se mi nepodaří v daném měsíci dosáhnout 75% naplnění komodity, následující měsíc ho naplním více a průměr 3 měsíců je ideál! Teď mi inspekce na udání, řekla, že to není pravda. Máte prosím někdo zkušenost? Ona ta inspekce byla druhá během dvou měsíců, první nic neshledala, ta druhá ano. Předem děkuji za odpovědi.
U nás průměr za dva měsíce. Červen a září. Když jsem se ohradila ředitelce, že v červnu nahlašovali učitelé výlety den dva předem, proto měnit Jídelníček je tak nemožné, vysmála se mi. Já mám za překročení oleje, kdy jsem kuchařku několikrát na toto upozornila a nedostatek ovoce Vytýkací dopis. Prý mám kuchařku naučit vařit.
Ono by bylo fajn, nedívat se jen do papírů! Já jsem za loňský rok odpracovala na kuchyni 5 měsíců! Všechno co se týkalo výdajek, jsem viděla z rychlíku, myslím, že to tady má dost našich kolegů a zrovna např. cibule si jednou vezme hodně oleje a jindy zase méně! Kontrola mi vyčetla ryby a luštěniny, přes 110%!!! No, počkám si na jejich zápis…a nový spotřební koš ! Už, ale rozumím tomu, proč je nás tak málo!
Osobně si myslím , že spotřební koš by měl být splněn v každém měsíci . Protože to je období za které se vyhodnocuje . Každopádně však vzhledem k tomu jak je nastaven a jak se počítá je to jen velmi nepřesný nástroj k naplnění požadavků na plnění výživových norem . Pak tedy záleží na kontrolorech jak ke kontrole přistoupí . Žádná zákonná norma nestanoví ta jaké období se má spotřební koš hodnotit . Nakonec podobné to je i s finančními limity . V praxi je běžné limity hodnotit za celý ( školní ) rok .
Novela vyhlášky sto sedm s sebou přinese posun k plnění nutričních doporučení v mnohem kratších intervalech. Ideálně denních. Zdá se to logické… DDD – Doporučená Dávka je také Denní. A právě to bude cesta správným směrem. Nikdo nebude nařizovat vařit čočku častěji, ale doporučovat denní dávky výživových hodnot v kompletním menu každý den. A jak jinak tomu chcete dostát, než trochou v každém jídle? Ryby budou zastoupeny každý týden, zelenina ke každému jídlu.
Omezíme spotřebu masa, předsmažených výrobků.
Jen je potřeba znát zmiňovanou právní normu včas. Chceme na ni připravit jak své týmy v kuchyních, tak strávníky v jídelnách, seznámit s ní rodiče, udělat propagaci, osvětu. Musíme se podívat, jaký bude mít nový SK vliv na finanční normativy, potažmo na ceny obědů. Je nejvyšší čas a zároveň nejvyšší ticho :-(.
Spotřební koš - průměr 3 měsíců
Autor: Jana Vondra
Dobrý den, požádám vás o radu. Celý můj profesní život se řídím pravidlem, že pokud se mi nepodaří v daném měsíci dosáhnout 75% naplnění komodity, následující měsíc ho naplním více a průměr 3 měsíců je ideál! Teď mi inspekce na udání, řekla, že to není pravda. Máte prosím někdo zkušenost? Ona ta inspekce byla druhá během dvou měsíců, první nic neshledala, ta druhá ano. Předem děkuji za odpovědi.
Autor: Ilona Setničková
Dobrý den, měla jsem kontrolu asi před 2 měsíci a chtěli ten 3 měsíční průměr.
Autor: Hana Neubertová
U nás průměr za dva měsíce. Červen a září. Když jsem se ohradila ředitelce, že v červnu nahlašovali učitelé výlety den dva předem, proto měnit Jídelníček je tak nemožné, vysmála se mi. Já mám za překročení oleje, kdy jsem kuchařku několikrát na toto upozornila a nedostatek ovoce Vytýkací dopis. Prý mám kuchařku naučit vařit.
Autor: Jana Vondra
Ono by bylo fajn, nedívat se jen do papírů! Já jsem za loňský rok odpracovala na kuchyni 5 měsíců! Všechno co se týkalo výdajek, jsem viděla z rychlíku, myslím, že to tady má dost našich kolegů a zrovna např. cibule si jednou vezme hodně oleje a jindy zase méně! Kontrola mi vyčetla ryby a luštěniny, přes 110%!!! No, počkám si na jejich zápis…a nový spotřební koš ! Už, ale rozumím tomu, proč je nás tak málo!
Autor: Karel Krenk, Ing Krenk
Osobně si myslím , že spotřební koš by měl být splněn v každém měsíci . Protože to je období za které se vyhodnocuje . Každopádně však vzhledem k tomu jak je nastaven a jak se počítá je to jen velmi nepřesný nástroj k naplnění požadavků na plnění výživových norem . Pak tedy záleží na kontrolorech jak ke kontrole přistoupí . Žádná zákonná norma nestanoví ta jaké období se má spotřební koš hodnotit . Nakonec podobné to je i s finančními limity . V praxi je běžné limity hodnotit za celý ( školní ) rok .
Autor: Jiří Luska
Novela vyhlášky sto sedm s sebou přinese posun k plnění nutričních doporučení v mnohem kratších intervalech. Ideálně denních. Zdá se to logické… DDD – Doporučená Dávka je také Denní. A právě to bude cesta správným směrem. Nikdo nebude nařizovat vařit čočku častěji, ale doporučovat denní dávky výživových hodnot v kompletním menu každý den. A jak jinak tomu chcete dostát, než trochou v každém jídle? Ryby budou zastoupeny každý týden, zelenina ke každému jídlu.
Omezíme spotřebu masa, předsmažených výrobků.
Jen je potřeba znát zmiňovanou právní normu včas. Chceme na ni připravit jak své týmy v kuchyních, tak strávníky v jídelnách, seznámit s ní rodiče, udělat propagaci, osvětu. Musíme se podívat, jaký bude mít nový SK vliv na finanční normativy, potažmo na ceny obědů. Je nejvyšší čas a zároveň nejvyšší ticho :-(.
Autor: Eva Dufková
Tak hlavně, aby vše stihly firmy, co zajišťují programové vybavení jídelen.