spotřební koš-tuky
Dobrý den,
prosím zkušenější kolegyně o radu. Týká se zařazení oleje do tuků.Vychází nám vysoké hodnoty ve SK.Mám u něj koef.1, což je určitě špatně, protože při smažení ho část vylejeme. To si mám olej rozdělit na 2 skupiny? Jednu s koef. 1 (např.do bábovky, nebo do základu jídla) a druhou s jiným (nevím jakým) koef. na smažení?
Děkuji mockrát za rady, začínám a učím se za pochodu, hezký den.
Já mám olej zařazený dvakrát.Ten používaný na jíšky, moučník apod. s koeficientem 1 a druhý jako olej na smažení s koeficientem 0,7, protože se ho do jídla dostane jen část a zbyte se likviduje.Snad vám to pomůže.Ale jinak ve spotřebním koši také bojujeme s tuky.Mějte se
Ve vyhlášce č. 107/2005 je u tuků uvedeno – Ke smažení se používají tuky např.Cers Soft, Iva, Omega – nebo speciálně upravené a označené fritovací oleje. U tuků na smažení je třeba zohlednit to, že část tuku cca 30% se po smažení odstraňuje a do pokrmu nepřichází. Proto se při vyhodnocování spotřebního koše započítávají pouze dvě třetiny použitého tuku.
Prosím o radu, jsem úplný začátečník (ani ne týden v nové práci na pozici vedoucí šk.stravování). Když např. koupíme 5 svazků ředkví, tak mi skl. karta nabídne množství v kg. Kdybych tam dala 5, tak se mi ukáže, že mám na skadě 5 kg ředkví, což je blbost a pak ve spotřebním koši to bude asi zkreslené.
Mám teda ty ředkve převažovat a nepočítat svazky? Každým dnem totiž objevuji nové a nové záludnost. Jo a podotýkám, že program máme už 5 let starý a ani jednou neaktualizovaný. Díky moc za každou odpověď.
Já mám program od Visu a tam si můžu vybrat, jestli budu mít potraviny na skladě v ks nebo v kg.
Určitě bych vám doporučovala si ředkve převážit
(protože samozřejmě ks se nerovná kg) a cenu rozpočítat na kg. Já to takhle dělám také třeba s květákem nebo okurkami, které někdy kupujeme také na ks.Snad jsem vám alespoň trochu pomohla.
Díky moc paní Dášo, ještě jednu otázku, vážíte např. ty ředkve,květák i s listy nebo bez něj. Asi budu pro Vás pitomec, ale chci v tom mít úplně jasno, abych neděla něco blbě. Začátky jsou fakt krušné. Ještě jednou moc díky.
U zeleniny a ovoce / kiwi mámte taky v kusech/ si zvážím 2-3 kusy, udělám průměr kolik asi váží jeden, vynásobím kusy a do karty zapisuji v kilech, je to lepší do spotřebního koše. Nebo se může použít koeficient, ale ten by se musel měnit při každé dodávce.
spotřební koš-tuky
Autor: Dáška
spotřební koš-tuky
Dobrý den,
prosím zkušenější kolegyně o radu. Týká se zařazení oleje do tuků.Vychází nám vysoké hodnoty ve SK.Mám u něj koef.1, což je určitě špatně, protože při smažení ho část vylejeme. To si mám olej rozdělit na 2 skupiny? Jednu s koef. 1 (např.do bábovky, nebo do základu jídla) a druhou s jiným (nevím jakým) koef. na smažení?
Děkuji mockrát za rady, začínám a učím se za pochodu, hezký den.
Autor: Yvetta
Já mám olej zařazený dvakrát.Ten používaný na jíšky, moučník apod. s koeficientem 1 a druhý jako olej na smažení s koeficientem 0,7, protože se ho do jídla dostane jen část a zbyte se likviduje.Snad vám to pomůže.Ale jinak ve spotřebním koši také bojujeme s tuky.Mějte se
Autor: Janax
Ještě dotaz k oleji – pokud máte olej na dvě karty, pak příjem oleje dělíte také na ty dvě karty? Díky
Autor: Alena II.
U oleje na smažení si uveďte % odpadu.
My máme nastaven 66% odpad.
Autor: Olina
Paní Alena, podle čeho jste určila odpad %?
Autor: pepinda
Ve vyhlášce č. 107/2005 je u tuků uvedeno – Ke smažení se používají tuky např.Cers Soft, Iva, Omega – nebo speciálně upravené a označené fritovací oleje. U tuků na smažení je třeba zohlednit to, že část tuku cca 30% se po smažení odstraňuje a do pokrmu nepřichází. Proto se při vyhodnocování spotřebního koše započítávají pouze dvě třetiny použitého tuku.
Autor: Alena II.
Omlouvám se, ale přehodila jsem čísla.
34 % je odpad.
Máme to takto nastaveno již dlouho, mám to v zápisu z porady vedoucích někdy z roku 2004.
Autor: Olina
Děkuji, mám podobně.
Autor: Dáška
Děkuji, moc jste mi pomohly.
Autor: opportunity
Taky jsem to řešila. Nezapomeň, že litr oleje neváží 1kg, tam si taky nastav – já mám 900g. A taky ten odpad u oleje na smažení, jako mají děvčata.
Autor: andrea
Prosím o radu, jsem úplný začátečník (ani ne týden v nové práci na pozici vedoucí šk.stravování). Když např. koupíme 5 svazků ředkví, tak mi skl. karta nabídne množství v kg. Kdybych tam dala 5, tak se mi ukáže, že mám na skadě 5 kg ředkví, což je blbost a pak ve spotřebním koši to bude asi zkreslené.
Mám teda ty ředkve převažovat a nepočítat svazky? Každým dnem totiž objevuji nové a nové záludnost. Jo a podotýkám, že program máme už 5 let starý a ani jednou neaktualizovaný. Díky moc za každou odpověď.
Autor: Dáška
Já mám program od Visu a tam si můžu vybrat, jestli budu mít potraviny na skladě v ks nebo v kg.
Určitě bych vám doporučovala si ředkve převážit
(protože samozřejmě ks se nerovná kg) a cenu rozpočítat na kg. Já to takhle dělám také třeba s květákem nebo okurkami, které někdy kupujeme také na ks.Snad jsem vám alespoň trochu pomohla.
Autor: andrea
Díky moc paní Dášo, ještě jednu otázku, vážíte např. ty ředkve,květák i s listy nebo bez něj. Asi budu pro Vás pitomec, ale chci v tom mít úplně jasno, abych neděla něco blbě. Začátky jsou fakt krušné. Ještě jednou moc díky.
Autor: tara
U zeleniny a ovoce / kiwi mámte taky v kusech/ si zvážím 2-3 kusy, udělám průměr kolik asi váží jeden, vynásobím kusy a do karty zapisuji v kilech, je to lepší do spotřebního koše. Nebo se může použít koeficient, ale ten by se musel měnit při každé dodávce.
Autor: Dáška
Zeleninu vážím bez listů.Hezký den.
Autor: opportunity
Já taky, ale zase to nepřeháním, protože koeficienty pro zeleninu počítají s odpadem při čištění.