sterilování
Dobrý den, chci se zeptat, jestli můžu ve školní jídelně sterilovat potraviny. Děti jedou na týden na tábor, kde není kuchyň a vařit budou na plynovém vařiči. Napadlo mě, uvařit jídlo (guláš,…) v naší ŠJ, zasterilovat a že by si to tam pouze ohřály. A teď nevím, jestli je to možné či nikoliv a vedení chce vědet, kde je to napsané. dík
Re: sterilování
to snad nemyslíte vážně!Vlastně ani se nedivím. Když na místa vedoucích školních jídelen v mém okolí ředitelky dosazují uklízečky, pak takových dotazů bude asi přibývat.
Re: sterilování
to jste snad přehnala!!!!!!! myslím, že diskuze je od toho, aby si zde lidi pomáhaly a ne se pořád ponižovaly a urážely! co člověk přečte nějaké diskuze, se někde poukazuje, jak je někdo blby, někdo uklízečka, někdo neumí napsat I a Y…. diskuze ztrácí svůj smysl……
Re: sterilování
Obraťte se na hygienu, pod kterou spadáte. Tady vám může někdo napsat, že to klidně můžete sterilovat, ale pak můžete mít s hygienou problém. A z těch urážek si nic nedělejte, někteří lidé už jsou prostě takoví.
Re: sterilování
To bylo mířeno na xpxp, ale každý má právo vyběru. Hlavně se nerozčilujte, škodí to zdraví.
Autor: dadka
Re: sterilování
tak to se omlouvám….. 🙂
Autor: kolka
Re: sterilování
paní dadko – nedělejte to! je to jistě chvályhodné, ale o to nebezpečnější.pokud tam není kuchyň, není tam pravděpodobně ani lednice a podmínky pro zajištění teplot při skladování
Re: sterilování
milá paní ,až jsem se lekla těch urážek na váš slušný dotaz místo rady.Já osobně si myslím proč ne a ráda bych kdyby nám tu odpověděla p. higienička co je dobře.Před časem jsem jezdila s dětmi z MŠ jako kuchařka do Itálie a vezly jsme sebou polokonzervy,které někdo vyráběl např.guláš masov.kuuličky v rajské…,ale ostatní jsem vařila na sporáku nejedly jsme jen polokonzervy.Nevidím na tom nic špatného když se guláš udělá jen základ bez mouky.Vše projde sterilizací a stejně hned zpotřebuje a nebude se roky skadovat.
Re: sterilování
Myslím si, že vaše kuchyň má HACCAP na výrobu teplých a studených pokrmů, máte přesně popsanou výrobu s teplotami, časem, máte diagramy, analytiku nebezpečí….
tento HACCAP má podepsaný ředitel, souhlasí hygiena a zřizovatel vám toto povolil ve zřizovací listině..Máte v HACCAPu také sterilování, jeho postup, teploty, doby, stroje…? Pokud ne, tak do toho nejděte, pokud by se stala střevní příhoda, odnesete to Vy.
A protože zřizovatel vám to nepovolil a neví o tom, z vaší dobré vůle se stane „peklo“.
Jste šikovné holky, myslíte to dobře, ale stojí vám to za to riziko?? Kupte z obchodu konzervované jídla, které na místě pak doděláte, na konzervách je výrobce, složení..
a on za to zodpovídá a nese riziko.
Krásnou dovolenou.
Re: sterilování
děkuji všem za názory, je lepší do toho nejít, takže jsem to vyřešila tak, že jsem kuchařce nafasovala hotovost s tím, že si tam potraviny, co bude potřebovat nakoupí sama a pak vyúčtuje.
sterilování
Autor: dadka
sterilování
Dobrý den, chci se zeptat, jestli můžu ve školní jídelně sterilovat potraviny. Děti jedou na týden na tábor, kde není kuchyň a vařit budou na plynovém vařiči. Napadlo mě, uvařit jídlo (guláš,…) v naší ŠJ, zasterilovat a že by si to tam pouze ohřály. A teď nevím, jestli je to možné či nikoliv a vedení chce vědet, kde je to napsané. dík
Autor: xpxp
Re: sterilování
to snad nemyslíte vážně!Vlastně ani se nedivím. Když na místa vedoucích školních jídelen v mém okolí ředitelky dosazují uklízečky, pak takových dotazů bude asi přibývat.
Autor: dadka
Re: sterilování
to jste snad přehnala!!!!!!! myslím, že diskuze je od toho, aby si zde lidi pomáhaly a ne se pořád ponižovaly a urážely! co člověk přečte nějaké diskuze, se někde poukazuje, jak je někdo blby, někdo uklízečka, někdo neumí napsat I a Y…. diskuze ztrácí svůj smysl……
Autor: pažů
Re: sterilování
Obraťte se na hygienu, pod kterou spadáte. Tady vám může někdo napsat, že to klidně můžete sterilovat, ale pak můžete mít s hygienou problém. A z těch urážek si nic nedělejte, někteří lidé už jsou prostě takoví.
Autor: tara
Re: sterilování
Potrefená husa nejvíc kejhá.
Autor: dadka
Re: sterilování
nejspíš myslíte sebe, že jo?!
Autor: tara
Re: sterilování
To bylo mířeno na xpxp, ale každý má právo vyběru. Hlavně se nerozčilujte, škodí to zdraví.
Autor: dadka
Re: sterilování
tak to se omlouvám….. 🙂
Autor: kolka
Re: sterilování
paní dadko – nedělejte to! je to jistě chvályhodné, ale o to nebezpečnější.pokud tam není kuchyň, není tam pravděpodobně ani lednice a podmínky pro zajištění teplot při skladování
Autor: Jana H
Re: sterilování
milá paní ,až jsem se lekla těch urážek na váš slušný dotaz místo rady.Já osobně si myslím proč ne a ráda bych kdyby nám tu odpověděla p. higienička co je dobře.Před časem jsem jezdila s dětmi z MŠ jako kuchařka do Itálie a vezly jsme sebou polokonzervy,které někdo vyráběl např.guláš masov.kuuličky v rajské…,ale ostatní jsem vařila na sporáku nejedly jsme jen polokonzervy.Nevidím na tom nic špatného když se guláš udělá jen základ bez mouky.Vše projde sterilizací a stejně hned zpotřebuje a nebude se roky skadovat.
Autor: Dany
Re: sterilování
Myslím si, že vaše kuchyň má HACCAP na výrobu teplých a studených pokrmů, máte přesně popsanou výrobu s teplotami, časem, máte diagramy, analytiku nebezpečí….
tento HACCAP má podepsaný ředitel, souhlasí hygiena a zřizovatel vám toto povolil ve zřizovací listině..Máte v HACCAPu také sterilování, jeho postup, teploty, doby, stroje…? Pokud ne, tak do toho nejděte, pokud by se stala střevní příhoda, odnesete to Vy.
A protože zřizovatel vám to nepovolil a neví o tom, z vaší dobré vůle se stane „peklo“.
Jste šikovné holky, myslíte to dobře, ale stojí vám to za to riziko?? Kupte z obchodu konzervované jídla, které na místě pak doděláte, na konzervách je výrobce, složení..
a on za to zodpovídá a nese riziko.
Krásnou dovolenou.
Autor: Evča 1
Re: sterilování
Obraťte se na vaši hygienickou stanici. Ale mohu vám říci, že vám to zakážou. Nesplňujete jako jídelna všechny podmínky.
Autor: Radka
Re: sterilování
S takovým dotazem bych hygienu vůbec „nedráždila“, aspoň u ne nás. Do Itálie jste jezdili už v době HACCAPu?
Autor: dadka
Re: sterilování
děkuji všem za názory, je lepší do toho nejít, takže jsem to vyřešila tak, že jsem kuchařce nafasovala hotovost s tím, že si tam potraviny, co bude potřebovat nakoupí sama a pak vyúčtuje.