Strava dětí z MŠ při celodenním výletě
Dobrý den, děti z naší MŠ mají jet na celý den na výlet. Nevím jak jim zajistit oběd a svačinky. Z kraje mi řekli, že MŠ je povinna dětem zajistit celodenní stravování. Kdybychom jim udělali například řízek s chlebem, dopolední a odpolední svačinku a dali jim to sebou na výlet, tak si myslím, že je to proti všem hygienickým předpisům a veškerá odpovědnost je na mně. Moc prosím o radu.
Díky Raadka
Zajistit dopolední svačinku či odpolední není tak veliký problém, pokud koupíte šátečky či nějaké zabalené pečivo a k tomu omyté jablko ( banán…), ale oběd nezajistíte. Nevzala bych si to na svědomí. Musí si zajistit oběd v místě výletu.
Z kraje Vám nařídili něco co je v rozporu s hygienou.Oslovte krajskou hygieničku a její stanovisko pošlete na kraj.
Praxe je,že stravu odhlásíte a oběd mají mít zajištěn v restauraci kam jedou , svačiny a pití od rodičů.
Všichni strávnícii mohou mít oběd, pokud se vrátí v době výdeje, nebo se domluví s kuchyní na změně výdej. Toto je možné i u mateřiny, záleží na dohodě mezi kuchyní a vedením.
Taky jsem měla stejný problém, nakonec jsme stravu dětem odhlásili. Vkládám email z hygieny.
Dobrý den, potřebovala bych zjistit, jak je to se stravou dětí mimo MŠ? Jsem nová vedoucí a školka jede na celodenní výlet.Paní ředitelka by chtěla celodenní stravu s sebou. Svačinku a přesnidávku bychom vyřešili koláčkem, popřípadě přesnidávkou a ovocem. Nevím, ale jak s obědem.Chtěla by řízečky a chleba. Nechci udělat nějakou zásadní chybu, neboť od výroby řízku a jejich následné konzumace bude více než 4 hodinová pauza.Mám strach, že se řízky nějak zapaří a vznikne nějaký problém. Potřebuji proto Vaše vyjádření, zda je možné vůbec celodenní stravu mimo MŠ poskytovat?
Děkuji moc.
odpovědˇ
Dobrý den,
proveďte si o přípravě a vydání stravy na školní výlet záznam, který si přiložíte k HACCP. Pokud budete dětem připravovat řízky s chlebem, příprava těchto řízku je plně v režii Vaší kuchyně a následně poté můžete tyto řízky vydat jako teplý pokrm či studený pokrm. Teplota vydávaného teplého pokrmu nesmí poklesnout pod 60 st. C a teplota vydávaného studeného pokrmu nesmí být vyšší než 10 st. C. Teplý pokrm uchovat po dohotovení v termonádobách při bezpečné teplotě a vydat do 4 hodin od vyhotovení (či jak máte stanoveno v HACCP), při otevření termonádob zkontrolovat teplotu pokrmu (jakákoli teplota mezi 10- 60 st. C umožňuje pomnožení nežádoucích často patogenních mikroorganizmů), toto zaznamenat. Stejně tak řízek vydávaný za studena musíte po dohotovení neprodleně zchladit dle zásad správné hygienické praxe a uchovat jej při 10 st. C až do doby výdeje (výdej studeného pokrmu cca do 24h od dohotovení), kdy zkontrolujete teplotu. Tento záznam uchovejte po dobu 30 dnů.
Přesto bych Vám raději doporučovala pro školní výlet zvolit jídlo na cestu méně náročné pro bezpečnou úchovu (např. různé druhy pečiva a výjimečně pro tento den třeba masovou paštiku s vysokým podílem masa s menším množstvím soli balenou průmyslově v hliníkových obalech pro snadné otevření, která má podmínky pro úschovu okolo 20 st. C, doplněnou o zeleninu a ovoce, případně kvalitní ovocno/zeleninovou šťávu bez přidaného cukru).
Strava dětí z MŠ při celodenním výletě
Autor: Radkaa
Strava dětí z MŠ při celodenním výletě
Dobrý den, děti z naší MŠ mají jet na celý den na výlet. Nevím jak jim zajistit oběd a svačinky. Z kraje mi řekli, že MŠ je povinna dětem zajistit celodenní stravování. Kdybychom jim udělali například řízek s chlebem, dopolední a odpolední svačinku a dali jim to sebou na výlet, tak si myslím, že je to proti všem hygienickým předpisům a veškerá odpovědnost je na mně. Moc prosím o radu.
Díky Raadka
Autor: svacina
Zajistit dopolední svačinku či odpolední není tak veliký problém, pokud koupíte šátečky či nějaké zabalené pečivo a k tomu omyté jablko ( banán…), ale oběd nezajistíte. Nevzala bych si to na svědomí. Musí si zajistit oběd v místě výletu.
Autor: janah
Z kraje Vám nařídili něco co je v rozporu s hygienou.Oslovte krajskou hygieničku a její stanovisko pošlete na kraj.
Praxe je,že stravu odhlásíte a oběd mají mít zajištěn v restauraci kam jedou , svačiny a pití od rodičů.
Autor: tristanka
A co děti ZŠ,ty můžou odebírat stravu po návratu ze školního výletu? Je to počítáno jako přítomnost ve škole?
Autor: kapsa
Všichni strávnícii mohou mít oběd, pokud se vrátí v době výdeje, nebo se domluví s kuchyní na změně výdej. Toto je možné i u mateřiny, záleží na dohodě mezi kuchyní a vedením.
Autor: LudmilaG.
Taky jsem měla stejný problém, nakonec jsme stravu dětem odhlásili. Vkládám email z hygieny.
Dobrý den, potřebovala bych zjistit, jak je to se stravou dětí mimo MŠ? Jsem nová vedoucí a školka jede na celodenní výlet.Paní ředitelka by chtěla celodenní stravu s sebou. Svačinku a přesnidávku bychom vyřešili koláčkem, popřípadě přesnidávkou a ovocem. Nevím, ale jak s obědem.Chtěla by řízečky a chleba. Nechci udělat nějakou zásadní chybu, neboť od výroby řízku a jejich následné konzumace bude více než 4 hodinová pauza.Mám strach, že se řízky nějak zapaří a vznikne nějaký problém. Potřebuji proto Vaše vyjádření, zda je možné vůbec celodenní stravu mimo MŠ poskytovat?
Děkuji moc.
odpovědˇ
Autor: LudmilaG.
Dobrý den,
proveďte si o přípravě a vydání stravy na školní výlet záznam, který si přiložíte k HACCP. Pokud budete dětem připravovat řízky s chlebem, příprava těchto řízku je plně v režii Vaší kuchyně a následně poté můžete tyto řízky vydat jako teplý pokrm či studený pokrm. Teplota vydávaného teplého pokrmu nesmí poklesnout pod 60 st. C a teplota vydávaného studeného pokrmu nesmí být vyšší než 10 st. C. Teplý pokrm uchovat po dohotovení v termonádobách při bezpečné teplotě a vydat do 4 hodin od vyhotovení (či jak máte stanoveno v HACCP), při otevření termonádob zkontrolovat teplotu pokrmu (jakákoli teplota mezi 10- 60 st. C umožňuje pomnožení nežádoucích často patogenních mikroorganizmů), toto zaznamenat. Stejně tak řízek vydávaný za studena musíte po dohotovení neprodleně zchladit dle zásad správné hygienické praxe a uchovat jej při 10 st. C až do doby výdeje (výdej studeného pokrmu cca do 24h od dohotovení), kdy zkontrolujete teplotu. Tento záznam uchovejte po dobu 30 dnů.
Přesto
Autor: LudmilaG.
Přesto bych Vám raději doporučovala pro školní výlet zvolit jídlo na cestu méně náročné pro bezpečnou úchovu (např. různé druhy pečiva a výjimečně pro tento den třeba masovou paštiku s vysokým podílem masa s menším množstvím soli balenou průmyslově v hliníkových obalech pro snadné otevření, která má podmínky pro úschovu okolo 20 st. C, doplněnou o zeleninu a ovoce, případně kvalitní ovocno/zeleninovou šťávu bez přidaného cukru).
S pozdravem Michaela Remešová