Přeskočit na obsah

Strava dětí z MŠ při celodenním výletě

  • Autor: Radkaa

    Strava dětí z MŠ při celodenním výletě
    Dobrý den, děti z naší MŠ mají jet na celý den na výlet. Nevím jak jim zajistit oběd a svačinky. Z kraje mi řekli, že MŠ je povinna dětem zajistit celodenní stravování. Kdybychom jim udělali například řízek s chlebem, dopolední a odpolední svačinku a dali jim to sebou na výlet, tak si myslím, že je to proti všem hygienickým předpisům a veškerá odpovědnost je na mně. Moc prosím o radu.
    Díky Raadka

    • Autor: svacina

      Zajistit dopolední svačinku či odpolední není tak veliký problém, pokud koupíte šátečky či nějaké zabalené pečivo a k tomu omyté jablko ( banán…), ale oběd nezajistíte. Nevzala bych si to na svědomí. Musí si zajistit oběd v místě výletu.

    • Autor: janah

      Z kraje Vám nařídili něco co je v rozporu s hygienou.Oslovte krajskou hygieničku a její stanovisko pošlete na kraj.
      Praxe je,že stravu odhlásíte a oběd mají mít zajištěn v restauraci kam jedou , svačiny a pití od rodičů.

    • Autor: tristanka

      A co děti ZŠ,ty můžou odebírat stravu po návratu ze školního výletu? Je to počítáno jako přítomnost ve škole?

      • Autor: kapsa

        Všichni strávnícii mohou mít oběd, pokud se vrátí v době výdeje, nebo se domluví s kuchyní na změně výdej. Toto je možné i u mateřiny, záleží na dohodě mezi kuchyní a vedením.

    • Autor: LudmilaG.

      Taky jsem měla stejný problém, nakonec jsme stravu dětem odhlásili. Vkládám email z hygieny.

      Dobrý den, potřebovala bych zjistit, jak je to se stravou dětí mimo MŠ? Jsem nová vedoucí a školka jede na  celodenní výlet.Paní ředitelka by chtěla celodenní stravu s sebou. Svačinku a přesnidávku bychom vyřešili koláčkem, popřípadě přesnidávkou a ovocem. Nevím, ale jak s obědem.Chtěla by řízečky a chleba. Nechci udělat nějakou zásadní chybu, neboť od výroby řízku a jejich následné konzumace bude více než 4 hodinová pauza.Mám strach, že se řízky nějak zapaří a vznikne nějaký problém. Potřebuji proto Vaše vyjádření, zda je možné vůbec celodenní stravu mimo MŠ poskytovat?
      Děkuji moc.
      odpovědˇ

    • Autor: LudmilaG.

      Dobrý den,
      proveďte si o přípravě a vydání stravy na školní výlet záznam, který si přiložíte k HACCP. Pokud budete dětem připravovat řízky s chlebem, příprava těchto řízku je plně v režii Vaší kuchyně a následně poté můžete tyto řízky vydat jako teplý pokrm či studený pokrm. Teplota vydávaného teplého pokrmu nesmí poklesnout pod 60 st. C a teplota vydávaného studeného pokrmu nesmí být vyšší než 10 st. C. Teplý pokrm uchovat po dohotovení v termonádobách při bezpečné teplotě a vydat do 4 hodin od vyhotovení (či jak máte stanoveno v HACCP), při otevření termonádob zkontrolovat teplotu pokrmu (jakákoli teplota mezi 10- 60 st. C umožňuje pomnožení nežádoucích často patogenních mikroorganizmů), toto zaznamenat. Stejně tak řízek vydávaný za studena musíte po dohotovení neprodleně zchladit dle zásad správné hygienické praxe a uchovat jej při 10 st. C až do doby výdeje (výdej studeného pokrmu cca do 24h od dohotovení), kdy zkontrolujete teplotu. Tento záznam uchovejte po dobu 30 dnů.

      Přesto

    • Autor: LudmilaG.

      Přesto bych Vám raději doporučovala pro školní výlet zvolit jídlo na cestu méně náročné pro bezpečnou úchovu (např. různé druhy pečiva a výjimečně pro tento den třeba masovou paštiku s vysokým podílem masa s menším množstvím soli balenou průmyslově v hliníkových obalech pro snadné otevření, která má podmínky pro úschovu okolo 20 st. C, doplněnou o zeleninu a ovoce, případně kvalitní ovocno/zeleninovou šťávu bez přidaného cukru).

      S pozdravem Michaela Remešová

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se