Přeskočit na obsah

Stravování zaměstnanců

  • Autor: Andrea

    Stravování zaměstnanců
    V době letních prázdnin naše jídelna není v provozu. Jelikož na konci srpna zde budou mít učitelé školení, požádali mě, zda bychom jim nezajistili obědy. Mají zájem i o svačinky. Budou zde i lektoři. Ptám se tedy zda mají učitelé nárok na oběd a svačinu a za jakou cenu a jak lektoři. Mohu také uvařit oběd uklízečkám a zaměstnancům kuchyně? Děkuji za odpovědi.

    • Autor: Zdena

      Re: Stravování zaměstnanců
      Školení budou mít učitelé zřejmě v době tzv. přípravného týdne, budou tedy v práci a mohou mít závodní stravování. Tedy obědy za stejnou cenu jako ve školním roce. Samozřejmě že mohou mít obědy i ostatní zaměstnanci, kteří budou v práci, tj. uklizečky i kuchařky. U svačinek si učitelé uhradí náklady na potraviny v plné výši, nelze poskytnout jako u oběda příspěvek z FKSP. Pokud lektoří jsou u školy zaměstnáni dohoudou o práci konané mimo pracovní poměr, mohou dostat jedno hlavní jídlo za cenu nákladů na potraviny, pokud to je zakotveno v kolektivní smlouvě. Jinak si hradí veškeré náklady na oběd i svačinu, tj. včetně režií.

    • Autor: Zdena

      Re: Stravování zaměstnanců
      Školení budou mít učitelé zřejmě v době tzv. přípravného týdne, budou tedy v práci a mohou mít závodní stravování. Tedy obědy za stejnou cenu jako ve školním roce. Samozřejmě že mohou mít obědy i ostatní zaměstnanci, kteří budou v práci, tj. uklizečky i kuchařky. U svačinek si učitelé uhradí náklady na potraviny v plné výši, nelze poskytnout jako u oběda příspěvek z FKSP. Pokud lektoří jsou u školy zaměstnáni dohoudou o práci konané mimo pracovní poměr, mohou dostat jedno hlavní jídlo za cenu nákladů na potraviny, pokud to je zakotveno v kolektivní smlouvě. Jinak si hradí veškeré náklady na oběd i svačinu, tj. včetně režií.

    • Autor: Zdena

      Re: Stravování zaměstnanců
      Školení budou mít učitelé zřejmě v době tzv. přípravného týdne, budou tedy v práci a mohou mít závodní stravování. Tedy obědy za stejnou cenu jako ve školním roce. Samozřejmě že mohou mít obědy i ostatní zaměstnanci, kteří budou v práci, tj. uklizečky i kuchařky. U svačinek si učitelé uhradí náklady na potraviny v plné výši, nelze poskytnout jako u oběda příspěvek z FKSP. Pokud lektoří jsou u školy zaměstnáni dohoudou o práci konané mimo pracovní poměr, mohou dostat jedno hlavní jídlo za cenu nákladů na potraviny, pokud to je zakotveno v kolektivní smlouvě. Jinak si hradí veškeré náklady na oběd i svačinu, tj. včetně režií.

    • Autor: Keňa

      Re: Stravování zaměstnanců
      Ke stravování zaměstnanců obecně:
      závodní stravování na naší škole probíhá nyní v těchto cenových relacích:
      částku za potraviny hradí částečně FKSP,
      zaměstnanci včetně kuchařek platí 20 kč za oběd,
      t.j. menší část za potraviny a celá osobní režie.
      V okolních školách se platí pouze normativ za potraviny, snížený o příspěvek z FKSP. Dle vyhlášky by se osobní režie měla „brát „z hlavní činnosti školy, což je u nás finančně nemožné. Věcnou režii platí OÚ. Jak je tomu u Vás???

      • Autor: Anonymní

        Re: Stravování zaměstnanců
        Všechno se odvíjí od toho, zda má škola(nebo i samostatná jídelna) v provozu svoji jídelnu. V případě, že je vaše zařízení v provozu, je to vždy vaše hlavní činnost a zaměstnanci hradí jen náklady na potraviny pouze oběda případně snížený o příspěvek z FKSP. Jakmile je vaše vlastní jídelna mimo provoz, můžete zajistit jinou formu stravovacích služeb – obědy jinde, nebo stravenky. Tam potom platí jiný režim – dle Vyhlášky o závodním stravování § 5
        (1) Organizace uhradí z nákladů podle § 4 z ceny hlavních jídel až 55 %, z nákladů na svou hlavní činnost. Nejvyšší úhrada nesmí přesáhnout 70 % horní hranice stravného při trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin podle zvláštního právního předpisu4). Zbývající část sjednané ceny hradí strávníci uvedení v § 3 odst. 3. Organizace jim může poskytnout příspěvek z fondu.
        …. tzn. že organizace za vás zaplatí kompletní cenu určenou dodavatelem stravy nebo stravenek – od vás potom vyikasuje to, co se ředitel rozhodne nezaplatit – je to omezeno procentem stanoveným ve vyhlášce o závodním stravování. Podle mého názoru se musí též zvažovat, zda je ekonomické v době tzv. přípravného týdne vařit pro pět a půl učitelů nebo raději všem dát stravenky.

    • Autor: Keňa

      Re: Stravování zaměstnanců
      Ke stravování zaměstnanců obecně:
      závodní stravování na naší škole probíhá nyní v těchto cenových relacích:
      částku za potraviny hradí částečně FKSP,
      zaměstnanci včetně kuchařek platí 20 kč za oběd,
      t.j. menší část za potraviny a celá osobní režie.
      V okolních školách se platí pouze normativ za potraviny, snížený o příspěvek z FKSP. Dle vyhlášky by se osobní režie měla „brát „z hlavní činnosti školy, což je u nás finančně nemožné. Věcnou režii platí OÚ. Jak je tomu u Vás???

      • Autor: Anonymní

        Re: Stravování zaměstnanců
        Všechno se odvíjí od toho, zda má škola(nebo i samostatná jídelna) v provozu svoji jídelnu. V případě, že je vaše zařízení v provozu, je to vždy vaše hlavní činnost a zaměstnanci hradí jen náklady na potraviny pouze oběda případně snížený o příspěvek z FKSP. Jakmile je vaše vlastní jídelna mimo provoz, můžete zajistit jinou formu stravovacích služeb – obědy jinde, nebo stravenky. Tam potom platí jiný režim – dle Vyhlášky o závodním stravování § 5
        (1) Organizace uhradí z nákladů podle § 4 z ceny hlavních jídel až 55 %, z nákladů na svou hlavní činnost. Nejvyšší úhrada nesmí přesáhnout 70 % horní hranice stravného při trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin podle zvláštního právního předpisu4). Zbývající část sjednané ceny hradí strávníci uvedení v § 3 odst. 3. Organizace jim může poskytnout příspěvek z fondu.
        …. tzn. že organizace za vás zaplatí kompletní cenu určenou dodavatelem stravy nebo stravenek – od vás potom vyikasuje to, co se ředitel rozhodne nezaplatit – je to omezeno procentem stanoveným ve vyhlášce o závodním stravování. Podle mého názoru se musí též zvažovat, zda je ekonomické v době tzv. přípravného týdne vařit pro pět a půl učitelů nebo raději všem dát stravenky.

    • Autor: Keňa

      Re: Stravování zaměstnanců
      Ke stravování zaměstnanců obecně:
      závodní stravování na naší škole probíhá nyní v těchto cenových relacích:
      částku za potraviny hradí částečně FKSP,
      zaměstnanci včetně kuchařek platí 20 kč za oběd,
      t.j. menší část za potraviny a celá osobní režie.
      V okolních školách se platí pouze normativ za potraviny, snížený o příspěvek z FKSP. Dle vyhlášky by se osobní režie měla „brát „z hlavní činnosti školy, což je u nás finančně nemožné. Věcnou režii platí OÚ. Jak je tomu u Vás???

      • Autor: Anonymní

        Re: Stravování zaměstnanců
        Všechno se odvíjí od toho, zda má škola(nebo i samostatná jídelna) v provozu svoji jídelnu. V případě, že je vaše zařízení v provozu, je to vždy vaše hlavní činnost a zaměstnanci hradí jen náklady na potraviny pouze oběda případně snížený o příspěvek z FKSP. Jakmile je vaše vlastní jídelna mimo provoz, můžete zajistit jinou formu stravovacích služeb – obědy jinde, nebo stravenky. Tam potom platí jiný režim – dle Vyhlášky o závodním stravování § 5
        (1) Organizace uhradí z nákladů podle § 4 z ceny hlavních jídel až 55 %, z nákladů na svou hlavní činnost. Nejvyšší úhrada nesmí přesáhnout 70 % horní hranice stravného při trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin podle zvláštního právního předpisu4). Zbývající část sjednané ceny hradí strávníci uvedení v § 3 odst. 3. Organizace jim může poskytnout příspěvek z fondu.
        …. tzn. že organizace za vás zaplatí kompletní cenu určenou dodavatelem stravy nebo stravenek – od vás potom vyikasuje to, co se ředitel rozhodne nezaplatit – je to omezeno procentem stanoveným ve vyhlášce o závodním stravování. Podle mého názoru se musí též zvažovat, zda je ekonomické v době tzv. přípravného týdne vařit pro pět a půl učitelů nebo raději všem dát stravenky.

    • Autor: Romča

      Re: Stravování zaměstnanců
      Pokud to někdo víte, chci se zeptat, v jaké výši může být poskytnut příspěvek z FKSP? a ještě by mě zajímalo jestli jste se někdo zajímal o nový sociální zákon a jak budete počítat stravovací jednotku? Pracuji v ÚSP a pokud víím, tak ještě nebyly vydány prováděcí předpisy a navíc veškeré navýšení musí schválit zřizovatel, v našem případě krajský úřad. Díky za odpověď a přeji hezký den

      • Autor: Zdenka

        Re: Stravování zaměstnanců
        Výše příspěvku z FKSP není omezena.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se