Sůl
Viem, že soľou treba šetriť. Soliť je nezdravé a zvyšuje tlak atď… 🙂 Ale…chcela som sa Vás opýtať, koľko soli dávate do 1 kg těstovín? Keď varíte ako prílohové k mäsu. Ja mám v norme 30 g na 0,9 kg. Pravdupovediac, pre mňa je to málo. Dívala som sa na net a našla som článok – aké chyby robíme pri varení těstovin – ako by ich varil ital. Dočítala som sa, že na 450 g těstovin dávajú 1,5 lžíci soli – čo som si prepočítala asi na 30 g. Tzn. že na kilo by bolo 66,6 g soli. Ja mám veľmi rada těstoviny, ale také, čo varíme v jídelně mi vobec nechutnajú 🙁 a nie som jediná, dospeláci si prehlasujú takýto obed a keď sa netrafím s dobrou druhou variantou, tak sa odhlásia. Bojím sa len tak opraviť receptúru, tak ma zaujíma, či sa všetci držíte neslaných těstovín, alebo ich uvaríte na slano 🙂
Poměr soli není až tak zásadní, důležitý je vhodný výběr těstovin a pak to, aby těstoviny nebyly příliš rozvařené nebo studené, tzn., že pokud vám děti chodí na tři etapy, tak je důležité těstoviny připravovat čerstvé natřikrát
Já používám italské těstoviny a vůbec žádný problém nemáme. Vaříme je na jednu etapu, i když máme tři výdeje. Jsou sice dražší, ale stojí za to a sůl – podle chuti a rozumu. Hezké odpoledne.
Můžu se zeptat Vy opravdu dodržujete úplně do detailu receptury? Přece si ji můžete upravit, jak potřebujete. Ještě jsem neslyšela, že těstoviny někdo vaří neslané, aby si je strávník odhlásil. Sůl omezovat, ale v tomto případě je to nesmysl. Přeji hezký den
Nie, to nie. Na slovensku musia, bo keď urobia rozbor, tak zistia, že ste pridali niečo naviac. U nás sa to vraj tiež chystá, ale prisolená voda do těstovin mi nepríde tak tragická…Ja len že som zistila ako varia v itálii a my máme normu polovičnú. Asi sa v tom moc rýpem…no dobre 🙂
Mňa zaujíma práve tá soľ, nič iné nepotrebujem riešiť. No je fakt, že deti dnes baštia o 106…a to tam je soli podľa normy. Len ma zaujíma, či všetci tak málo solíte…..
Monika, tak to si neviem predstaviť. Úplne bez soli musia chutiť divne, plano. Raz som varila hrachové luštěniny – v návode bolo napísané, že sa varia bez soli, ale to sa fakt nedalo jesť…
Adka, vždyť píši – přílohové. Jedí se tedy s omáčkou. Pak vše chutná normálně. Vyzkoušejte.
Když jsem solili, tak jsme překračovali normu až sedminásobně (v době, kdy nám to ještě měřila hygienická stanice).
Autor: Adka
Rozumiem, tak ja to vyskúšam, ale radšej doma 🙂
Hygiena vám brala vzorku z celého jedla, či len z těstovin? Nám na školení hovorili, že tento rok budú brať vzorky na rozbor…
Autor: Monik
To bylo někdy kolem roku 2001 – musela jsem odevzdat všechny výdejky a hygiena nám udělala rozbor, kolik soli jsem dali dětem za měsíc. Výsledek byl hrozný.
Autor: Radkaa
Já jsem teď zkušebně propočítala spotřebu soli za loňský rok a ve dvou školkách při hrubém propočtu to vyšlo 3x víc. Tak se začínáme zamýšlet, jak dál… A to si myslíme, že solení nijak nepřeháníme.
Autor: Zdenka
Monik, ráda bych se s vámi zkontaktovala kvůli vaším zkušenostem s omezováním solení. Mohla byste mi, prosím, napsat na můj mail? Děkuji
Autor: Monik
Ráda se s Vámi podělím na těchto stránkách. Co potřebujete?
Autor: Adka
Monika, predpokladám, že počítali sůl aj vo vegete, alebo inom dochucovadle, však?
Autor: kapsa
Dobré ráno, tento způsob kontroly spotřebované soli, se mi zdá poněkud neobjektivní. Není přece pravdou, že se veškerá sůl, kterou použijeme pro přípravu jídla, do jídla vstřebá. Při vaření těstovin většinu soli vylejete při proplachu, u brambor vařených ve vodě je to stejné, při vaření v konvektomatu dojde ke spláchnutí soli taktéž. Zajímalo by mě, jestli dělali chemický rozbor potravin, nebo jen spočetli vykázanou spotřebu. Dalším mým argumentem je skutečnost, že normy jsou schvalovány nadřízenými orgány, tudíž musí být v souladu s požadavky na stravování dětí, pokud tedy dodržím množství soli podle schválené normy, musí být vše v pořádku. Kolegyně, nedejme se trápit, ale naučme se argumentovat. Pěkný den Kapsa
Autor: Adka
Kapsičko naprosto súhlasím. Objektívne sú len skutočné vzorky potravín. Hygienici na to majú určite nejaký koeficient, ale sú to len dohady. Presne som si hovorila, že máme normy a tam je i soľ. V SR normách je na polievky nanormovaná i voda. Napr. krupicová s vajcom 25l vody, soľ 0,15 kg (na 100 dospelých porcí) Polievka hovädzia s mäsom 25l vody 0,12 kg soli.
Autor: Monik
To já nevím, co a jak počítali. My dodali výdejky za požadované období a hygiena spočítala. To by asi odpovědně odpověděli pracovníci z hygieny – prý na to měli program.
Autor: tristanka
Myslím, že bychom měli používat selský rozum…nesolené těstoviny, byť s omáčkou jsou pěkně hnusné…nejsou slané..o to víc, že kvalitní těstoviny jsou doporučované vůbec, nebo jen minimálně proplachovat. Rozdíl mezi proplachovanými a neproplachovanými těstovinami je neskutečný..nebudu si těstoviny, které kupuji za 60-80 Kč/kg kazit hektolitry vody…je z nich pak při ohřevu jen rozblemcaná matlanina(z těch proplachovaných).
Tristanka, možem vedieť akú značku používate? Také drahé my nemáme a ani by sme si ich nemohli dovoliť. My používame semolinové od bidvestu a cena je okolo 30 Kč/kg. Teraz som mala inú značku, nejaké italské, ale ani tie neboli tak drahé. Včera sme mali penne a na varenie som dohliadla (mali sme to na dvojku 50 porcí) a poslední strávníci to nemali až tak chutné. Těstoviny nahrievaním zmäkli, ale rozvarené neboli. Nebola z toho majda, len už neboli na skus a polámali sa. Posledne bojujem s prípravou, bo kuchárky sa s tým nepiplajú, tak sa to snažím vychytať sama.
Autor: tristanka
Bereme od Bidvestu také, je to značka Ponte. Jsou dobré, před časem jsem brávala z Makra, značka Fine Life, ty byly možná i o chloupek lepší..ale byly dražší, kolem těch šedesáti korun. Namyslete si Aďko, také se snažím ušetřit a pokud možno je nakupuji v akcích.:o)) a vážně je není dobré proplachovat, vařím je tak 10 min, chvíli odležet a slít. Pak jen promastit olejem. Italové Vám řeknou, že těstoviny není možné přesolit, vezmou si jen tolik soli,kolik je potřeba, zbytek vylejete.
Autor: Adka
Díky za tip Tristanko, skúsim najbližšie objednať tie. My tiež nepreplachujeme. Včera som penne varila 8 minut, lenže kým sa zleje ten hrniec, tak to chvíľu trvá a premastila som olivovým olejom. Mali sme s pestom a kuřecím masem. Bolo to super, len koncom výdeje už to nemalo ten vzhľad a chuť testovin sa výrazne zmenila….Skúsim vziať Ponte 🙂
Autor: tristanka
Zkuste, pak dejte vědět :o) ty italské mají opravdu něco do sebe..
Sůl
Autor: Adka
Sůl
Viem, že soľou treba šetriť. Soliť je nezdravé a zvyšuje tlak atď… 🙂 Ale…chcela som sa Vás opýtať, koľko soli dávate do 1 kg těstovín? Keď varíte ako prílohové k mäsu. Ja mám v norme 30 g na 0,9 kg. Pravdupovediac, pre mňa je to málo. Dívala som sa na net a našla som článok – aké chyby robíme pri varení těstovin – ako by ich varil ital. Dočítala som sa, že na 450 g těstovin dávajú 1,5 lžíci soli – čo som si prepočítala asi na 30 g. Tzn. že na kilo by bolo 66,6 g soli. Ja mám veľmi rada těstoviny, ale také, čo varíme v jídelně mi vobec nechutnajú 🙁 a nie som jediná, dospeláci si prehlasujú takýto obed a keď sa netrafím s dobrou druhou variantou, tak sa odhlásia. Bojím sa len tak opraviť receptúru, tak ma zaujíma, či sa všetci držíte neslaných těstovín, alebo ich uvaríte na slano 🙂
Autor: jentak
Poměr soli není až tak zásadní, důležitý je vhodný výběr těstovin a pak to, aby těstoviny nebyly příliš rozvařené nebo studené, tzn., že pokud vám děti chodí na tři etapy, tak je důležité těstoviny připravovat čerstvé natřikrát
Autor: Adka
Tak to jo, ja myslím, že máme dosť kvalitné těstoviny, v tom problém nie je. Variť na 3 etapy, to by ma holky zabili :)))
Autor: Monik
Nejsou lidi 🙂
Autor: Peťule
Já používám italské těstoviny a vůbec žádný problém nemáme. Vaříme je na jednu etapu, i když máme tři výdeje. Jsou sice dražší, ale stojí za to a sůl – podle chuti a rozumu. Hezké odpoledne.
Autor: madla
Neumím si představit vařit na tři etapy. Při výdeji jídel u nás není čas na další vaření. Každá má své místo u výdeje a nejde zastoupit ….
Autor: rohlik
Můžu se zeptat Vy opravdu dodržujete úplně do detailu receptury? Přece si ji můžete upravit, jak potřebujete. Ještě jsem neslyšela, že těstoviny někdo vaří neslané, aby si je strávník odhlásil. Sůl omezovat, ale v tomto případě je to nesmysl. Přeji hezký den
Autor: Adka
Nie, to nie. Na slovensku musia, bo keď urobia rozbor, tak zistia, že ste pridali niečo naviac. U nás sa to vraj tiež chystá, ale prisolená voda do těstovin mi nepríde tak tragická…Ja len že som zistila ako varia v itálii a my máme normu polovičnú. Asi sa v tom moc rýpem…no dobre 🙂
Autor: Adka
Mňa zaujíma práve tá soľ, nič iné nepotrebujem riešiť. No je fakt, že deti dnes baštia o 106…a to tam je soli podľa normy. Len ma zaujíma, či všetci tak málo solíte…..
Autor: Monik
Adko, my nesolíme přílohové těstoviny vůbec. Ani gram. Stejně se proplachují vodou a všechna se zase vyplaví. Výsledek je stejný. Zkuste to.
Autor: Adka
Monika, tak to si neviem predstaviť. Úplne bez soli musia chutiť divne, plano. Raz som varila hrachové luštěniny – v návode bolo napísané, že sa varia bez soli, ale to sa fakt nedalo jesť…
Autor: Monik
Adka, vždyť píši – přílohové. Jedí se tedy s omáčkou. Pak vše chutná normálně. Vyzkoušejte.
Když jsem solili, tak jsme překračovali normu až sedminásobně (v době, kdy nám to ještě měřila hygienická stanice).
Autor: Adka
Rozumiem, tak ja to vyskúšam, ale radšej doma 🙂
Hygiena vám brala vzorku z celého jedla, či len z těstovin? Nám na školení hovorili, že tento rok budú brať vzorky na rozbor…
Autor: Monik
To bylo někdy kolem roku 2001 – musela jsem odevzdat všechny výdejky a hygiena nám udělala rozbor, kolik soli jsem dali dětem za měsíc. Výsledek byl hrozný.
Autor: Radkaa
Já jsem teď zkušebně propočítala spotřebu soli za loňský rok a ve dvou školkách při hrubém propočtu to vyšlo 3x víc. Tak se začínáme zamýšlet, jak dál… A to si myslíme, že solení nijak nepřeháníme.
Autor: Zdenka
Monik, ráda bych se s vámi zkontaktovala kvůli vaším zkušenostem s omezováním solení. Mohla byste mi, prosím, napsat na můj mail? Děkuji
Autor: Monik
Ráda se s Vámi podělím na těchto stránkách. Co potřebujete?
Autor: Adka
Monika, predpokladám, že počítali sůl aj vo vegete, alebo inom dochucovadle, však?
Autor: kapsa
Dobré ráno, tento způsob kontroly spotřebované soli, se mi zdá poněkud neobjektivní. Není přece pravdou, že se veškerá sůl, kterou použijeme pro přípravu jídla, do jídla vstřebá. Při vaření těstovin většinu soli vylejete při proplachu, u brambor vařených ve vodě je to stejné, při vaření v konvektomatu dojde ke spláchnutí soli taktéž. Zajímalo by mě, jestli dělali chemický rozbor potravin, nebo jen spočetli vykázanou spotřebu. Dalším mým argumentem je skutečnost, že normy jsou schvalovány nadřízenými orgány, tudíž musí být v souladu s požadavky na stravování dětí, pokud tedy dodržím množství soli podle schválené normy, musí být vše v pořádku. Kolegyně, nedejme se trápit, ale naučme se argumentovat. Pěkný den Kapsa
Autor: Adka
Kapsičko naprosto súhlasím. Objektívne sú len skutočné vzorky potravín. Hygienici na to majú určite nejaký koeficient, ale sú to len dohady. Presne som si hovorila, že máme normy a tam je i soľ. V SR normách je na polievky nanormovaná i voda. Napr. krupicová s vajcom 25l vody, soľ 0,15 kg (na 100 dospelých porcí) Polievka hovädzia s mäsom 25l vody 0,12 kg soli.
Autor: Monik
To já nevím, co a jak počítali. My dodali výdejky za požadované období a hygiena spočítala. To by asi odpovědně odpověděli pracovníci z hygieny – prý na to měli program.
Autor: tristanka
Myslím, že bychom měli používat selský rozum…nesolené těstoviny, byť s omáčkou jsou pěkně hnusné…nejsou slané..o to víc, že kvalitní těstoviny jsou doporučované vůbec, nebo jen minimálně proplachovat. Rozdíl mezi proplachovanými a neproplachovanými těstovinami je neskutečný..nebudu si těstoviny, které kupuji za 60-80 Kč/kg kazit hektolitry vody…je z nich pak při ohřevu jen rozblemcaná matlanina(z těch proplachovaných).
Autor: Adka
Tristanka, možem vedieť akú značku používate? Také drahé my nemáme a ani by sme si ich nemohli dovoliť. My používame semolinové od bidvestu a cena je okolo 30 Kč/kg. Teraz som mala inú značku, nejaké italské, ale ani tie neboli tak drahé. Včera sme mali penne a na varenie som dohliadla (mali sme to na dvojku 50 porcí) a poslední strávníci to nemali až tak chutné. Těstoviny nahrievaním zmäkli, ale rozvarené neboli. Nebola z toho majda, len už neboli na skus a polámali sa. Posledne bojujem s prípravou, bo kuchárky sa s tým nepiplajú, tak sa to snažím vychytať sama.
Autor: tristanka
Bereme od Bidvestu také, je to značka Ponte. Jsou dobré, před časem jsem brávala z Makra, značka Fine Life, ty byly možná i o chloupek lepší..ale byly dražší, kolem těch šedesáti korun. Namyslete si Aďko, také se snažím ušetřit a pokud možno je nakupuji v akcích.:o)) a vážně je není dobré proplachovat, vařím je tak 10 min, chvíli odležet a slít. Pak jen promastit olejem. Italové Vám řeknou, že těstoviny není možné přesolit, vezmou si jen tolik soli,kolik je potřeba, zbytek vylejete.
Autor: Adka
Díky za tip Tristanko, skúsim najbližšie objednať tie. My tiež nepreplachujeme. Včera som penne varila 8 minut, lenže kým sa zleje ten hrniec, tak to chvíľu trvá a premastila som olivovým olejom. Mali sme s pestom a kuřecím masem. Bolo to super, len koncom výdeje už to nemalo ten vzhľad a chuť testovin sa výrazne zmenila….Skúsim vziať Ponte 🙂
Autor: tristanka
Zkuste, pak dejte vědět :o) ty italské mají opravdu něco do sebe..
Autor: Adka
Jasnačka 🙂