Přeskočit na obsah

Syrovátka

  • Autor: ivka

    Syrovátka
    Jak prosím zapsat hodnoty pro spotřební koš u syrovátky?

    • Autor: ivka6

      Syrovátka vzniká z odkapání mléka, tak to bude mléčný výrobek.
      Syrovátka je mléčné sérum, které vzniká odstraněním kaseinu z mléka, kdy po sražení mléka vzniká tuhá složka kasein (v podstatě tvaroh) a tekutá složka – syrovátka, nazývaná též mléčné sérum. V minulosti byla likvidována jako odpad. Rostoucí ekologická zátěž byla jedním z důvodů snahy o její další využívání.

      Syrovátka obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, H, C a E[1]. Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek. Dále obsahuje bílkoviny a také laktózu.

      Někteří lidé mohou být alergičtí na některé složky (nesnášenlivost mléčného cukru – laktózy). Pro některé osoby může být problémem také značné množství solí, které mohou být zátěží pro funkci ledvin. Může být i pro někoho projímavá.

      Jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu vzniká sušená syrovátka. To mám z wikipedie.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se