Teploměry, váhy
Prosím o radu. Musí být ve školní kuchyni cejchované váhy nebo stačí jen obyčejné? Pokud musí být, jak často se musí nechat přezkoušet. Jak je to u teploměrů na měření teploty pokrmů a teploty lednic. Také mají nějakou lhůtu, po které se musí nechat přezkoušet? Kde najdu číslo vyhlášky? Jsem nová vedoucí šk. jídelny a mám málo zkušeností. Děkuji za odpovědi.
Re: Teploměry, váhy
Dala jsem do vyhledávače na pravé straně této stránky „metrologický řád“ a vyjelo mně několik odpovědí i číslo vyhlášky. Pan Adámek tam zas ale píše, že to není naše povinnost. Asi záleží i na hygieně a krajských metodičkách, co vyžadují a jak podrobně. Na krajských konferencích o něm hygienička mluvila.
Re: Teploměry, váhy
Váhy se kalibrují minimálně jednou za 2roky, provádí to Český metrologický institut, Okružní 1 , 638 00 Brno, e-mai:l jteply@cmi.cz. Teploměry se kalibrovat nemusí-já si je jednou za rok kontroluji -porovnám teploty na teploměrech na stejném místě a učiním zápis do HACCPu.Hygieně to stačí.
Re: Teploměry, váhy
Minimálně jedna váha v provozovně musí být ocejchována (cejch platí dva roky). Nejčastěji ta, na které převažujete porci např. při reklamaci zákazníkem nebo při kontrole ČOI. Váhy, které jsou ve skladech či na příjmu zboží cejchované být nemusí. Ty stačí jen od vahařů seřídít. Teploměry jsme si nechávali při auditu porovnat s cejchovaným teploměrem auditorky ze Zdravotního ústavu a ona nám potvrdila zápis s naměřenými hodnotmi, popřípadě odchylkami.
Autor: Zámostná
Re: Teploměry, váhy
Již ve Zpravodaji školního stravování – č. 4/2003 bylo uvedeno – co má obsahovat PROVOZNÍ ŘÁD – mimo jiné i METROLOGICKÝ ŘÁD. Následně pak se o něm mluvilo v tomto časopise i v pozdější době. Nejdíře je pravda, že toto uváděla metodička – kraje hl.m. Prahy – pí. Z. Dlouhá, ale i pak Martin Kolouch – CATERA – České Budějovice. Je však pravda, že hygienici – pokud se zaměří na kontrolu PROVOZNÍHO ŘÁDU a jeho aktualizaci i oni jej požadují.
Provozní řád má obsahovat spoustu náležitostí :
– náízev jídelny
– kdo jej zpracoval a dne
– kdo jej schválil a dne
– platnost od…..
a dále :- personalistiku, sanitačnířád, požární řád, BOZ dokumentaci, seznam vyhrazených tech. zařízení podléhajících revizi, postupy PDD, metrologický řád, kontrolu vody, recepty – podle kterých ŠJ vaří, náplně a školení zaměstnanců – t.j. hyg.minimum, předpisy platné a zákony – vyhlášky, pravidla pro vstup dodavatelů, HACCP dokumentacira aktual.má být minimálně 1x ročně.
Zámost.
Re: Teploměry, váhy
Dobrý den,my teploměry také jen zkontrolujeme,ale zápis nedělám.Musí to být?Jsem nová a bývalá vedoucí nic takového nedělala.Váhy kontrolované máme včetně zápisu.
Re: Teploměry, váhy
Po 30 odpracovaných letech ve školní jídelně jsem letos metrologický řád vypracovala. Možná je to bonus za ta léta. Zajímalo by mě, kolik stojí kalibrace jedné váhy (samozřejmě bez cesťáku). Jestli není jednodušší mít v malé MŠ obyčejnou kuchyňskou váhu, která se určitě nekalibruje a ušetříme možná tisíce.
Re: Teploměry, váhy
milá Radko , platila jsem za kalibraci váhy 1.580.- Kč včetně závaží – máme dva kousky – k tomu cesťák 500.- Kč + 19% DPH…..úžasná záležitost – prachy byly během 10 min. v riti
příští život budu dělat vahaře, hezký den všem
Já jsem nechávala váhy i závaží kalibrovat každé dva roky, cena – 1 100,-Kč včetně dopravy. Teď už to nedělám, protože při poslední kontrole, mě bylo hygienou sděleno, že už to nemusí být. Teploměry v lednicích kontroluji jednou za rok (ponořením do ledové tříště )a píši zápis do HACCAP.
Autor: Aleš jiný
Jste si jista správnosti informace? Hygieně tato oblast vůbec nepřísluší a pokud Vás takto informovala je to špatně. Váhy je nutno ověřovat každé 2 roky.
Autor: liduna
Re: Teploměry, váhy
Váhy přezkušuji jednou za dva roky, teploměr na měření teploty pokrmů stačí od TESCOMY nebo podobný, teploměry do skladů, lednic a mrazáků musí být – vyžaduje to hygiena.Teploměry se pouze nahrazují.
Já jsem si koupila váhu tady pro e-shop.
http://www.vahy-analytika.cz/
Dostala jsem k ní certifikát a pravidelně ji nechávám kalibrovat. Váha holt potřebuje péči, aby přesně vážila. Ale tak je to se vším. I s autem jezdíte do servisu.
Teploměry, váhy
Autor: Renáta
Teploměry, váhy
Prosím o radu. Musí být ve školní kuchyni cejchované váhy nebo stačí jen obyčejné? Pokud musí být, jak často se musí nechat přezkoušet. Jak je to u teploměrů na měření teploty pokrmů a teploty lednic. Také mají nějakou lhůtu, po které se musí nechat přezkoušet? Kde najdu číslo vyhlášky? Jsem nová vedoucí šk. jídelny a mám málo zkušeností. Děkuji za odpovědi.
Autor: Radka
Re: Teploměry, váhy
Dala jsem do vyhledávače na pravé straně této stránky „metrologický řád“ a vyjelo mně několik odpovědí i číslo vyhlášky. Pan Adámek tam zas ale píše, že to není naše povinnost. Asi záleží i na hygieně a krajských metodičkách, co vyžadují a jak podrobně. Na krajských konferencích o něm hygienička mluvila.
Autor: Renáta
Re: Teploměry, váhy
Děkuji za odpověď.
Autor: jitka
Re: Teploměry, váhy
Váhy se kalibrují minimálně jednou za 2roky, provádí to Český metrologický institut, Okružní 1 , 638 00 Brno, e-mai:l jteply@cmi.cz. Teploměry se kalibrovat nemusí-já si je jednou za rok kontroluji -porovnám teploty na teploměrech na stejném místě a učiním zápis do HACCPu.Hygieně to stačí.
Autor: jitka
Re: Teploměry, váhy
Opravuji e-mail: jteply@cmi.cz
Autor: MIR.
Re: Teploměry, váhy
Minimálně jedna váha v provozovně musí být ocejchována (cejch platí dva roky). Nejčastěji ta, na které převažujete porci např. při reklamaci zákazníkem nebo při kontrole ČOI. Váhy, které jsou ve skladech či na příjmu zboží cejchované být nemusí. Ty stačí jen od vahařů seřídít. Teploměry jsme si nechávali při auditu porovnat s cejchovaným teploměrem auditorky ze Zdravotního ústavu a ona nám potvrdila zápis s naměřenými hodnotmi, popřípadě odchylkami.
Autor: Zámostná
Re: Teploměry, váhy
Již ve Zpravodaji školního stravování – č. 4/2003 bylo uvedeno – co má obsahovat PROVOZNÍ ŘÁD – mimo jiné i METROLOGICKÝ ŘÁD. Následně pak se o něm mluvilo v tomto časopise i v pozdější době. Nejdíře je pravda, že toto uváděla metodička – kraje hl.m. Prahy – pí. Z. Dlouhá, ale i pak Martin Kolouch – CATERA – České Budějovice. Je však pravda, že hygienici – pokud se zaměří na kontrolu PROVOZNÍHO ŘÁDU a jeho aktualizaci i oni jej požadují.
Provozní řád má obsahovat spoustu náležitostí :
– náízev jídelny
– kdo jej zpracoval a dne
– kdo jej schválil a dne
– platnost od…..
a dále :- personalistiku, sanitačnířád, požární řád, BOZ dokumentaci, seznam vyhrazených tech. zařízení podléhajících revizi, postupy PDD, metrologický řád, kontrolu vody, recepty – podle kterých ŠJ vaří, náplně a školení zaměstnanců – t.j. hyg.minimum, předpisy platné a zákony – vyhlášky, pravidla pro vstup dodavatelů, HACCP dokumentacira aktual.má být minimálně 1x ročně.
Zámost.
Autor: ved ŠJ
Re: Teploměry, váhy
Dobrý den,my teploměry také jen zkontrolujeme,ale zápis nedělám.Musí to být?Jsem nová a bývalá vedoucí nic takového nedělala.Váhy kontrolované máme včetně zápisu.
Autor: Radka
Re: Teploměry, váhy
Po 30 odpracovaných letech ve školní jídelně jsem letos metrologický řád vypracovala. Možná je to bonus za ta léta. Zajímalo by mě, kolik stojí kalibrace jedné váhy (samozřejmě bez cesťáku). Jestli není jednodušší mít v malé MŠ obyčejnou kuchyňskou váhu, která se určitě nekalibruje a ušetříme možná tisíce.
Autor: hospodářka
Re: Teploměry, váhy
milá Radko , platila jsem za kalibraci váhy 1.580.- Kč včetně závaží – máme dva kousky – k tomu cesťák 500.- Kč + 19% DPH…..úžasná záležitost – prachy byly během 10 min. v riti
příští život budu dělat vahaře, hezký den všem
Autor: danča
Já jsem nechávala váhy i závaží kalibrovat každé dva roky, cena – 1 100,-Kč včetně dopravy. Teď už to nedělám, protože při poslední kontrole, mě bylo hygienou sděleno, že už to nemusí být. Teploměry v lednicích kontroluji jednou za rok (ponořením do ledové tříště )a píši zápis do HACCAP.
Autor: Aleš jiný
Jste si jista správnosti informace? Hygieně tato oblast vůbec nepřísluší a pokud Vás takto informovala je to špatně. Váhy je nutno ověřovat každé 2 roky.
Autor: liduna
Re: Teploměry, váhy
Váhy přezkušuji jednou za dva roky, teploměr na měření teploty pokrmů stačí od TESCOMY nebo podobný, teploměry do skladů, lednic a mrazáků musí být – vyžaduje to hygiena.Teploměry se pouze nahrazují.
Autor: Verča
Já jsem si koupila váhu tady pro e-shop.
http://www.vahy-analytika.cz/
Dostala jsem k ní certifikát a pravidelně ji nechávám kalibrovat. Váha holt potřebuje péči, aby přesně vážila. Ale tak je to se vším. I s autem jezdíte do servisu.