Teplota dovezených jídel
Dobrý den, jak je to s teplotou jídel, které mi vozí do závodní jídelny.Vozi mi to ve varnicich a v krabičkách které ale nejsou termo. Obědy jsou někdy vlažné, protože mi je dovezou v 11 a já je vydávám ve dvanáct. Mám to sice v nahrávacích nadobach,ale některé musím ohřívat v mikrovlnné troubě.
Proto se ptám musím si zapisovat teploty přivezených pokrmů a následně jejich nápravu každý den?A jak to dělat abych neměla nějaký problém s HS?
Firma, která vám jídlo dováží musí zajistit nádoby takové, aby udržely teplo a jídlo tam vkládat co nejteplejší. Pokud již jídlo převezmete v nižší než předepsané teplotě, je zodpovědnost na vás a vy musíte zajistit nápravu, o které musíte udělat záznam. Nevím, jak se bude ale na denní nápravná opatření dívat KHS. Nejlépe je tomuto předejít a apelovat na dovozovou firmu, aby svůj výrobek expedovala v předepsané teplotě.
Dobrý den. Máme malou kuchyni, kde zajišťujeme rozvoz obědů do okolních vesnic. Denně rozvezeme kolem 60 obědů. Jsme na tom finančně závislí. Rozvoz jidel trvá přibližně 1hodinu. Neni možné udržet teplotu v jidlonosicich v predepsanych hodnotach. rozvoz zajišťujeme zdarma. Je možné nechat si od zakazniku podepsat prohlaseni ze souhlasi s tim, ze jim jidlo dopravime v nižší teplotě, než ukladaji normy. V haccap zrusit rozvoz obědů a prebrat si jidlonosice pres vydejni okénko v požadované teplote. Děkuji za odpověď
Když to dokáží zajistit jiní, měli byste to schopni dokázat i vy. Jídla vkládat do várnic ve vyšší teplotě, mít kvalitní várnice atd. To, že rozvážíte zadarmo možná souvisí s tím, že nedokážete udržte teplotu – nemáte prostě dostatek financí na dobré termoporty. A podepsat souhlas, že zákazník souhlasí s nižší teplotou asi půjde proti zákonu – cokoli, co si dvě smluvní strany dohodnou a odporuje zákonu, je neplatné.
Děkuji, o varnice nejse, ty jsou ok, horší je to s jidlonosicema, vozim babičkam treba 20 km, budu zkoušet termobedny, uvidime. Do jidlonosicu nandavame horké. Uvidime, budeme měřit.??
Nesmysl. Majka Vám odpověděla správně. Přeji hezký den
Autor: rohlik
Jak byste tedy zaručil teplotu v jídlonosiči, který rozvážíte např. důchodcům při doplňkové činnosti? Když si rodič přijde pro oběd, také když ho donese domů, tak mu nezaručíte teplotu 60 stupňů. Vy pouze máte zavedeno, že jídlo je určeno ke spotřebě do 4 hodin nebo podobně. Chápu, pokud rozvážíme jídlo do výdejen ve várnicích, ale jídlonosič bych takto určitě neřešila. Přeji hezký den
Dobrý den, u nás rozváží pečovatelka v termonádobách. My vydáme jídlo pečovatelce ve správné teplotě ihned po dovaření a potom už si za něj ručí ona. Může ji na trase klidně zastavit pracovník KHS a změřit teplotu. U strávníků, kteří si přijdou pro oběd, ručíte za teplotu při výdeji – pak je to už taky na nich. Máme to ošetřeno v provozním řádu a vyvěšeno na výdejním okně v tomto znění:
Pravidla pro výdej stravy do jídlonosičů.
Strávník si donese čistý jídlonosič s kartou nebo napsaným číslem čipu ráno nebo v době, určené pro odběr do jídlonosičů
Bude mít krabičku na salát, popřípadě jiný doplněk oběda. Pokud nebude mít připravené nádobí, chápeme to tak, že o přídavek nemá zájem.
Do skleněných nebo znečištěných nádob stravu nedáváme, dle § 26 zákona č. 258/2000 o ochraně veřejného zdraví je osoba povinna zajistit aby předměty běžného užívání za obvyklých nebo běžně nepředvídatelných podmínek nezpůsobily poškození zdraví fyzických osob nebo nepříznivé ovlivnění potraviny nebo pokrmu. Nedoporučujeme také používat hliníkové nosiče
Zařízení školního stravování zodpovídá za hygienickou nezávadnost stravy nejdéle do 15 min od jejího vydání do jídlonosiče.
Dle vnitřního systému HACCP má být oběd spotřebován do 4 hod po dohotovení
Těch 15 minut jste si nastavili sami ? Příjde mi, že si na sebe zbytečně pletete bič. Zákon přeci ukádá teplotu 60°C v čase „co nejdříve“ od vydání stravy a pokud si odbšratel odnese jídlo v nosiči, který měl třeba přes noc někde na verandě nebo v autě a nosič je tak podchlazený, tak tu teplotu zaručit nelze.
Teplota dovezených jídel
Autor: Mery78
Teplota dovezených jídel
Dobrý den, jak je to s teplotou jídel, které mi vozí do závodní jídelny.Vozi mi to ve varnicich a v krabičkách které ale nejsou termo. Obědy jsou někdy vlažné, protože mi je dovezou v 11 a já je vydávám ve dvanáct. Mám to sice v nahrávacích nadobach,ale některé musím ohřívat v mikrovlnné troubě.
Proto se ptám musím si zapisovat teploty přivezených pokrmů a následně jejich nápravu každý den?A jak to dělat abych neměla nějaký problém s HS?
Autor: bylinka
Teplota jídla by neměla v termonádobách klesnout pod 70°C na talíři pod 60°C . Nechte si na to vypracovat HACCP.
Autor: marcik11
Firma, která vám jídlo dováží musí zajistit nádoby takové, aby udržely teplo a jídlo tam vkládat co nejteplejší. Pokud již jídlo převezmete v nižší než předepsané teplotě, je zodpovědnost na vás a vy musíte zajistit nápravu, o které musíte udělat záznam. Nevím, jak se bude ale na denní nápravná opatření dívat KHS. Nejlépe je tomuto předejít a apelovat na dovozovou firmu, aby svůj výrobek expedovala v předepsané teplotě.
Autor: Já
Dobrý den. Máme malou kuchyni, kde zajišťujeme rozvoz obědů do okolních vesnic. Denně rozvezeme kolem 60 obědů. Jsme na tom finančně závislí. Rozvoz jidel trvá přibližně 1hodinu. Neni možné udržet teplotu v jidlonosicich v predepsanych hodnotach. rozvoz zajišťujeme zdarma. Je možné nechat si od zakazniku podepsat prohlaseni ze souhlasi s tim, ze jim jidlo dopravime v nižší teplotě, než ukladaji normy. V haccap zrusit rozvoz obědů a prebrat si jidlonosice pres vydejni okénko v požadované teplote. Děkuji za odpověď
Autor: Pavel Ludvík
Když to dokáží zajistit jiní, měli byste to schopni dokázat i vy. Jídla vkládat do várnic ve vyšší teplotě, mít kvalitní várnice atd. To, že rozvážíte zadarmo možná souvisí s tím, že nedokážete udržte teplotu – nemáte prostě dostatek financí na dobré termoporty. A podepsat souhlas, že zákazník souhlasí s nižší teplotou asi půjde proti zákonu – cokoli, co si dvě smluvní strany dohodnou a odporuje zákonu, je neplatné.
Autor: rohlik
Vy zřejmě, ale nemluvíte o školním stravování, ale o rozvozu pro cizí strávníky. To bych v Haccapu neřešila. Přeji hezký den
Autor: Pavel Ludvík
HACCP není kvůli dětem. Nerozlišuje mezi strávníky dětskými a jinými, tedy rozhodně bych paní vedoucí nedoporučil u rozvozu HACCP neřešit.
Autor: Já
Děkuji, o varnice nejse, ty jsou ok, horší je to s jidlonosicema, vozim babičkam treba 20 km, budu zkoušet termobedny, uvidime. Do jidlonosicu nandavame horké. Uvidime, budeme měřit.??
Autor: rohlik
Nesmysl. Majka Vám odpověděla správně. Přeji hezký den
Autor: rohlik
Jak byste tedy zaručil teplotu v jídlonosiči, který rozvážíte např. důchodcům při doplňkové činnosti? Když si rodič přijde pro oběd, také když ho donese domů, tak mu nezaručíte teplotu 60 stupňů. Vy pouze máte zavedeno, že jídlo je určeno ke spotřebě do 4 hodin nebo podobně. Chápu, pokud rozvážíme jídlo do výdejen ve várnicích, ale jídlonosič bych takto určitě neřešila. Přeji hezký den
Autor: majka1
Dobrý den, u nás rozváží pečovatelka v termonádobách. My vydáme jídlo pečovatelce ve správné teplotě ihned po dovaření a potom už si za něj ručí ona. Může ji na trase klidně zastavit pracovník KHS a změřit teplotu. U strávníků, kteří si přijdou pro oběd, ručíte za teplotu při výdeji – pak je to už taky na nich. Máme to ošetřeno v provozním řádu a vyvěšeno na výdejním okně v tomto znění:
Pravidla pro výdej stravy do jídlonosičů.
Strávník si donese čistý jídlonosič s kartou nebo napsaným číslem čipu ráno nebo v době, určené pro odběr do jídlonosičů
Bude mít krabičku na salát, popřípadě jiný doplněk oběda. Pokud nebude mít připravené nádobí, chápeme to tak, že o přídavek nemá zájem.
Do skleněných nebo znečištěných nádob stravu nedáváme, dle § 26 zákona č. 258/2000 o ochraně veřejného zdraví je osoba povinna zajistit aby předměty běžného užívání za obvyklých nebo běžně nepředvídatelných podmínek nezpůsobily poškození zdraví fyzických osob nebo nepříznivé ovlivnění potraviny nebo pokrmu. Nedoporučujeme také používat hliníkové nosiče
Zařízení školního stravování zodpovídá za hygienickou nezávadnost stravy nejdéle do 15 min od jejího vydání do jídlonosiče.
Dle vnitřního systému HACCP má být oběd spotřebován do 4 hod po dohotovení
Autor: honzyk1
Těch 15 minut jste si nastavili sami ? Příjde mi, že si na sebe zbytečně pletete bič. Zákon přeci ukádá teplotu 60°C v čase „co nejdříve“ od vydání stravy a pokud si odbšratel odnese jídlo v nosiči, který měl třeba přes noc někde na verandě nebo v autě a nosič je tak podchlazený, tak tu teplotu zaručit nelze.