teplota při výdeji
můžete mi prosím napsat jak postupujete při zeleninových salátech které musíte dochlazovat ,naše paní kuchařka mi říká že ikdyž ho udělá hned ráno,tak se v lednici nedochladí na 8stupnů,ve vyhlášce už není stanovena teplota v případě že se salát udělá až před vydáváním oběda,ale všechno nejde dělat na poslední chvíli
Re: teplota při výdeji
Salát děláme ráno a šup do lednice.Před výdejem se postupně vyndá sna výdejní pult.Nemáme s dochlazením problém.Saláty děláme cca po 8hod. ráno.
Re: teplota při výdeji
Možná by pomohlo si suroviny (polotovar) nachladit den dopředu… Zeleninu opracovat (očistit) uložit do uzavřené – označené dózy (datum, surovina atd.) a druhý den zpracovat – přidat např. nálev a dát zpět do lednice a před výdejem dát do misek. (Nutno zapracovat do HACCP). Co vy na to?
Re: teplota při výdeji
Dobrý den,jestli tomu správně rozumím musím mít všechnu očištěnou zeleninu v lednici / mrkev,celer /,kterou použiji na příští den do polévky
v uzavřené,označené dóze?
Ukládáme ji do dózy,ale neoznačuji.Děkuji za odpověď.
Re: teplota při výdeji
Promiňte,ale já reagovala na přípravu salátu – jeho odpovídající teplotu. Nevím kolik porcí polévky připravujete,ale domnívám se,že zeleninu na polévku stačíte očistit v den přípravy polévky.
Re: teplota při výdeji
Ano, také to tak děláme, ale zeleninové saláty
už nemusím mít SNAD dříve vyžadovanou teplotu 8° C.
Mám pravdu. Pokud je to v HACCP.
Ciitrónová šťáva – kyselé prostředí atd. ?????
Re: teplota při výdeji
Minulý rok u nás byla kontrola z hygieny. Ta nám řekla, že saláty už nemusí být chlazené na 8°C, ale stačí, když mají teplotu 15°C. To stejné nám bylo řečeno na školení hygienického minima.
Re: teplota při výdeji
To jste asi špatně pochopila,při 15°C se už množí bakterie listeria a ta je dost nebezpečná.To Vám říkat určitě nemohli.Na hygienickém minimu říkají max. 12°C,ale musíte si to ošetřit v HACCP a vysvětlit.
Re: teplota při výdeji
přesně tohle jsem se snažila paní kuchařce vysvětlit,že při vyšší teplotě studeného salátu je nebezpečínákazy,její odpověd většinou zní abych ji nepoučovala po dvaceti letech praxe
Re: teplota při výdeji
Dobrý den,prosím V|ás o radu a hlavně číslo vyhlášky-jak často měřit teplotu vydávaného jídla a jakou má mýt teplotu a zda měřění provádí kuchařka nebo ved.školní jídelny?
Dle vyhlášky 137/2004 po dobu rozvozu,přepravy a výdeje musí být zachována teplota nejméně 65 st.Ale kolikrát denně,nebo týdně měřit-nevím.Jak často(denně,nebo tádně…)měřit teplotu v lednici,mrazáku,skladu…č.vyhláčky.Děkuji.Čekáme hygienu.Na co si dát pozor….
Re: teplota při výdeji
Já? Snad barbora03! Kabaret je příliš něžné označení, barbara03 by mohla „při čekání“ na hygienu, ale i díky jiným příspěvkům, rozdovádět plné šapitó nejednoho cirkusu. Já snad ze zoufalství při čtení těchto blábolů vážně sáhnu po lahvi.
Autor: xxxx
Re: teplota při výdeji
To nemá chybu. Již dlouho jsem se tak nezasmála.
Re: teplota při výdeji
Prosím o radu:
Jsme školní jídelna, vaříme pro 400 strávníků. Můžete mi prosím poradit, jak udržet teplotu, když vaříme např. porcované maso a jako příloha je rýže? Do konvektomatu se nám vydá pouze 10 gastronádob a ty jsou zaplněné rýží, maso není kde nahřívat. Děkuji
Vyťahujem túto tému…vrátila som sa asi po 6 rokoch do jídelny a kuchárky mi tvrdia, že saláty sa už nemusia chladiť na 8 stupňov vraj stačí 12. Už 2 dni hľadám vyhlášku, ktorá by o tom pojednávala, ale nič som nenašla. Poradíte mi, kde mám hľadať? Potrebujem si aktualizovať príručku systému kritických bodov – je to tu všetko po staremu…neviem od čoho sa odpichnúť. Díky moc. A.
Maruš, vy sledujete u studených pokrmov KB? My ano, samozrejme…len už nie 8 stupňov, ale nastavili sme 12…len som chcela nejaký podklad k tomu – prečo zrovna 12 a nie 13 :)) No zdá sa, že žiadna vyhláška to už takto neupresňuje…aspoň som to nenašla.
Autor: maruš
občas se tu najdou užitečné rady. Bohužel nefungují odkazy na stránky, ale snad to najdete http://www.jidelny.cz/show.aspx?id=1341
Autor: Adka
Díky moc! Na ten článok som zatiaľ nenarazila.
Autor: terča
Adko,teploty musí být nastavené. My máme u studených pokrmů 12 stupňů. Ptala jsem se naší hygieničky a ta mi řekla,že 12 stupňů je maximum,protože při vyšší teplotě už je to riziko,ale jinak je to na vás kolik máte nastavené teploty.
Autor: Adka
Díky Teřči, nakoniec sme tam dali tých 12 stupňov a ledničku sme nastavili na 10. Máme tam rezervu. Povodne sme ju mali nastavenú na 4 stupne, čo je fakt strašne studené.
teplota při výdeji
Autor: ilka
teplota při výdeji
můžete mi prosím napsat jak postupujete při zeleninových salátech které musíte dochlazovat ,naše paní kuchařka mi říká že ikdyž ho udělá hned ráno,tak se v lednici nedochladí na 8stupnů,ve vyhlášce už není stanovena teplota v případě že se salát udělá až před vydáváním oběda,ale všechno nejde dělat na poslední chvíli
Autor: Dáša 23
Re: teplota při výdeji
Salát děláme ráno a šup do lednice.Před výdejem se postupně vyndá sna výdejní pult.Nemáme s dochlazením problém.Saláty děláme cca po 8hod. ráno.
Autor: hygienička
Re: teplota při výdeji
Možná by pomohlo si suroviny (polotovar) nachladit den dopředu… Zeleninu opracovat (očistit) uložit do uzavřené – označené dózy (datum, surovina atd.) a druhý den zpracovat – přidat např. nálev a dát zpět do lednice a před výdejem dát do misek. (Nutno zapracovat do HACCP). Co vy na to?
Autor: Danuš
Re: teplota při výdeji
Dobrý den,jestli tomu správně rozumím musím mít všechnu očištěnou zeleninu v lednici / mrkev,celer /,kterou použiji na příští den do polévky
v uzavřené,označené dóze?
Ukládáme ji do dózy,ale neoznačuji.Děkuji za odpověď.
Autor: Jana M.
Re: teplota při výdeji
Já bych také chtěla znát názor p.hygieničky na očištěnou zeleninu v lednici.
Autor: hygienička
Re: teplota při výdeji
Promiňte,ale já reagovala na přípravu salátu – jeho odpovídající teplotu. Nevím kolik porcí polévky připravujete,ale domnívám se,že zeleninu na polévku stačíte očistit v den přípravy polévky.
Autor: Leontýna
Re: teplota při výdeji
Ano, také to tak děláme, ale zeleninové saláty
už nemusím mít SNAD dříve vyžadovanou teplotu 8° C.
Mám pravdu. Pokud je to v HACCP.
Ciitrónová šťáva – kyselé prostředí atd. ?????
Autor: Paja
Re: teplota při výdeji
Minulý rok u nás byla kontrola z hygieny. Ta nám řekla, že saláty už nemusí být chlazené na 8°C, ale stačí, když mají teplotu 15°C. To stejné nám bylo řečeno na školení hygienického minima.
Autor: Dáša 23
Re: teplota při výdeji
To jste asi špatně pochopila,při 15°C se už množí bakterie listeria a ta je dost nebezpečná.To Vám říkat určitě nemohli.Na hygienickém minimu říkají max. 12°C,ale musíte si to ošetřit v HACCP a vysvětlit.
Autor: nelina
Re: teplota při výdeji
Mohla by se p.hygienička vyjádřit k teplotě výdeje salátů,kompotů děkuji N.
Autor: ilka
Re: teplota při výdeji
přesně tohle jsem se snažila paní kuchařce vysvětlit,že při vyšší teplotě studeného salátu je nebezpečínákazy,její odpověd většinou zní abych ji nepoučovala po dvaceti letech praxe
Autor: Janav.
Re: teplota při výdeji
Pak porušuje hrubě své pracovní povinnosti.
Autor: barbora03
Re: teplota při výdeji
Dobrý den,prosím V|ás o radu a hlavně číslo vyhlášky-jak často měřit teplotu vydávaného jídla a jakou má mýt teplotu a zda měřění provádí kuchařka nebo ved.školní jídelny?
Dle vyhlášky 137/2004 po dobu rozvozu,přepravy a výdeje musí být zachována teplota nejméně 65 st.Ale kolikrát denně,nebo týdně měřit-nevím.Jak často(denně,nebo tádně…)měřit teplotu v lednici,mrazáku,skladu…č.vyhláčky.Děkuji.Čekáme hygienu.Na co si dát pozor….
Autor: maty
Re: teplota při výdeji
barbora03 napište mi e-mail,zašlu vám dodatek vyhlášky,kde to je popsané.
Autor: barbora03
Re: teplota při výdeji
barbora03@seznam.cz
Děkuji.
Autor: Michala
Re: teplota při výdeji
Prosím také o dodatek vyhlášky,děkuji jidelna9@seznam.cz
Autor: AjaK
Re: teplota při výdeji
Mohu také poprosit o dodatek vyhlášky?
děkuji.alenak.svoj@email.cz
Autor: Anežka
Re: teplota při výdeji
Radím – uvařené jídlo nemýt, „vyhláčky “ číst důkladně a teplotu udržovat před, při i po kolem 37 st. Celsia.
Při 65 st. to s Vámi dělá šílené věci… 🙂
Autor: Anička
Re: teplota při výdeji
Anežko, zřejmě jste si to zde spletla s kabaretem
:-).
Autor: Anežka
Re: teplota při výdeji
Já? Snad barbora03! Kabaret je příliš něžné označení, barbara03 by mohla „při čekání“ na hygienu, ale i díky jiným příspěvkům, rozdovádět plné šapitó nejednoho cirkusu. Já snad ze zoufalství při čtení těchto blábolů vážně sáhnu po lahvi.
Autor: xxxx
Re: teplota při výdeji
To nemá chybu. Již dlouho jsem se tak nezasmála.
Autor: xyzx
Re: teplota při výdeji
Anežko, na čem ujíždíte ? – na alkoholu, nebo na marjánce ?
Autor: AjaK
Re: teplota při výdeji
hned mám veselejší den!!!!!
šťastná to žena…..
Autor: Dáda
Re: teplota při výdeji
Prosím o radu:
Jsme školní jídelna, vaříme pro 400 strávníků. Můžete mi prosím poradit, jak udržet teplotu, když vaříme např. porcované maso a jako příloha je rýže? Do konvektomatu se nám vydá pouze 10 gastronádob a ty jsou zaplněné rýží, maso není kde nahřívat. Děkuji
Autor: renča
Re: teplota při výdeji
Snad máte u výdejního okénka nahřívací vozíky,ty teplotu bezpečně udrží
Autor: Adka
Vyťahujem túto tému…vrátila som sa asi po 6 rokoch do jídelny a kuchárky mi tvrdia, že saláty sa už nemusia chladiť na 8 stupňov vraj stačí 12. Už 2 dni hľadám vyhlášku, ktorá by o tom pojednávala, ale nič som nenašla. Poradíte mi, kde mám hľadať? Potrebujem si aktualizovať príručku systému kritických bodov – je to tu všetko po staremu…neviem od čoho sa odpichnúť. Díky moc. A.
Autor: Sartuna
dobrý den, sledování kritického bodu u studených pokrmů se zrušilo od 1.1.2007 vyhláška 602/2006 sb.
Autor: maruš
to je nesmysl, protože kritický bod si můžu určit sama jaký pokládám za důležitý
Autor: Adka
Maruš, vy sledujete u studených pokrmov KB? My ano, samozrejme…len už nie 8 stupňov, ale nastavili sme 12…len som chcela nejaký podklad k tomu – prečo zrovna 12 a nie 13 :)) No zdá sa, že žiadna vyhláška to už takto neupresňuje…aspoň som to nenašla.
Autor: maruš
občas se tu najdou užitečné rady. Bohužel nefungují odkazy na stránky, ale snad to najdete http://www.jidelny.cz/show.aspx?id=1341
Autor: Adka
Díky moc! Na ten článok som zatiaľ nenarazila.
Autor: terča
Adko,teploty musí být nastavené. My máme u studených pokrmů 12 stupňů. Ptala jsem se naší hygieničky a ta mi řekla,že 12 stupňů je maximum,protože při vyšší teplotě už je to riziko,ale jinak je to na vás kolik máte nastavené teploty.
Autor: Adka
Díky Teřči, nakoniec sme tam dali tých 12 stupňov a ledničku sme nastavili na 10. Máme tam rezervu. Povodne sme ju mali nastavenú na 4 stupne, čo je fakt strašne studené.