Přeskočit na obsah

teplota při výdeji

  • Autor: ilka

    teplota při výdeji
    můžete mi prosím napsat jak postupujete při zeleninových salátech které musíte dochlazovat ,naše paní kuchařka mi říká že ikdyž ho udělá hned ráno,tak se v lednici nedochladí na 8stupnů,ve vyhlášce už není stanovena teplota v případě že se salát udělá až před vydáváním oběda,ale všechno nejde dělat na poslední chvíli

    • Autor: Dáša 23

      Re: teplota při výdeji
      Salát děláme ráno a šup do lednice.Před výdejem se postupně vyndá sna výdejní pult.Nemáme s dochlazením problém.Saláty děláme cca po 8hod. ráno.

    • Autor: hygienička

      Re: teplota při výdeji
      Možná by pomohlo si suroviny (polotovar) nachladit den dopředu… Zeleninu opracovat (očistit) uložit do uzavřené – označené dózy (datum, surovina atd.) a druhý den zpracovat – přidat např. nálev a dát zpět do lednice a před výdejem dát do misek. (Nutno zapracovat do HACCP). Co vy na to?

      • Autor: Danuš

        Re: teplota při výdeji
        Dobrý den,jestli tomu správně rozumím musím mít všechnu očištěnou zeleninu v lednici / mrkev,celer /,kterou použiji na příští den do polévky
        v uzavřené,označené dóze?
        Ukládáme ji do dózy,ale neoznačuji.Děkuji za odpověď.

        • Autor: Jana M.

          Re: teplota při výdeji
          Já bych také chtěla znát názor p.hygieničky na očištěnou zeleninu v lednici.

        • Autor: hygienička

          Re: teplota při výdeji
          Promiňte,ale já reagovala na přípravu salátu – jeho odpovídající teplotu. Nevím kolik porcí polévky připravujete,ale domnívám se,že zeleninu na polévku stačíte očistit v den přípravy polévky.

    • Autor: Leontýna

      Re: teplota při výdeji
      Ano, také to tak děláme, ale zeleninové saláty
      už nemusím mít SNAD dříve vyžadovanou teplotu 8° C.
      Mám pravdu. Pokud je to v HACCP.
      Ciitrónová šťáva – kyselé prostředí atd. ?????

    • Autor: Paja

      Re: teplota při výdeji
      Minulý rok u nás byla kontrola z hygieny. Ta nám řekla, že saláty už nemusí být chlazené na 8°C, ale stačí, když mají teplotu 15°C. To stejné nám bylo řečeno na školení hygienického minima.

      • Autor: Dáša 23

        Re: teplota při výdeji
        To jste asi špatně pochopila,při 15°C se už množí bakterie listeria a ta je dost nebezpečná.To Vám říkat určitě nemohli.Na hygienickém minimu říkají max. 12°C,ale musíte si to ošetřit v HACCP a vysvětlit.

        • Autor: nelina

          Re: teplota při výdeji
          Mohla by se p.hygienička vyjádřit k teplotě výdeje salátů,kompotů děkuji N.

    • Autor: ilka

      Re: teplota při výdeji
      přesně tohle jsem se snažila paní kuchařce vysvětlit,že při vyšší teplotě studeného salátu je nebezpečínákazy,její odpověd většinou zní abych ji nepoučovala po dvaceti letech praxe

    • Autor: barbora03

      Re: teplota při výdeji
      Dobrý den,prosím V|ás o radu a hlavně číslo vyhlášky-jak často měřit teplotu vydávaného jídla a  jakou má mýt teplotu a zda měřění provádí kuchařka nebo ved.školní jídelny?
      Dle vyhlášky 137/2004 po dobu rozvozu,přepravy a výdeje musí být zachována teplota nejméně 65 st.Ale kolikrát denně,nebo týdně měřit-nevím.Jak často(denně,nebo tádně…)měřit teplotu v lednici,mrazáku,skladu…č.vyhláčky.Děkuji.Čekáme hygienu.Na co si dát pozor….

      • Autor: maty

        Re: teplota při výdeji
        barbora03 napište mi e-mail,zašlu vám dodatek vyhlášky,kde to je popsané.

        • Autor: barbora03

          Re: teplota při výdeji
          barbora03@seznam.cz

          Děkuji.

          • Autor: Michala

            Re: teplota při výdeji
            Prosím také o dodatek vyhlášky,děkuji jidelna9@seznam.cz

        • Autor: AjaK

          Re: teplota při výdeji
          Mohu také poprosit o dodatek vyhlášky?
          děkuji.alenak.svoj@email.cz

      • Autor: Anežka

        Re: teplota při výdeji
        Radím – uvařené jídlo nemýt, „vyhláčky “ číst důkladně a teplotu udržovat před, při i po kolem 37 st. Celsia.

        Při 65 st. to s Vámi dělá šílené věci… 🙂

        • Autor: Anička

          Re: teplota při výdeji
          Anežko, zřejmě jste si to zde spletla s kabaretem
          :-).

          • Autor: Anežka

            Re: teplota při výdeji
            Já? Snad barbora03! Kabaret je příliš něžné označení, barbara03 by mohla „při čekání“ na hygienu, ale i díky jiným příspěvkům, rozdovádět plné šapitó nejednoho cirkusu. Já snad ze zoufalství při čtení těchto blábolů vážně sáhnu po lahvi.

        • Autor: xxxx

          Re: teplota při výdeji
          To nemá chybu. Již dlouho jsem se tak nezasmála.

        • Autor: xyzx

          Re: teplota při výdeji
          Anežko, na čem ujíždíte ? – na alkoholu, nebo na marjánce ?

        • Autor: AjaK

          Re: teplota při výdeji
          hned mám veselejší den!!!!!
          šťastná to žena…..

    • Autor: Dáda

      Re: teplota při výdeji
      Prosím o radu:
      Jsme školní jídelna, vaříme pro 400 strávníků. Můžete mi prosím poradit, jak udržet teplotu, když vaříme např. porcované maso a jako příloha je rýže? Do konvektomatu se nám vydá pouze 10 gastronádob a ty jsou zaplněné rýží, maso není kde nahřívat. Děkuji

      • Autor: renča

        Re: teplota při výdeji
        Snad máte u výdejního okénka nahřívací vozíky,ty teplotu bezpečně udrží

    • Autor: Adka

      Vyťahujem túto tému…vrátila som sa asi po 6 rokoch do jídelny a kuchárky mi tvrdia, že saláty sa už nemusia chladiť na 8 stupňov vraj stačí 12. Už 2 dni hľadám vyhlášku, ktorá by o tom pojednávala, ale nič som nenašla. Poradíte mi, kde mám hľadať? Potrebujem si aktualizovať príručku systému kritických bodov – je to tu všetko po staremu…neviem od čoho sa odpichnúť. Díky moc. A.

      • Autor: Sartuna

        dobrý den, sledování kritického bodu u studených pokrmů se zrušilo od 1.1.2007 vyhláška 602/2006 sb.

        • Autor: maruš

          to je nesmysl, protože kritický bod si můžu určit sama jaký pokládám za důležitý

          • Autor: Adka

            Maruš, vy sledujete u studených pokrmov KB? My ano, samozrejme…len už nie 8 stupňov, ale nastavili sme 12…len som chcela nejaký podklad k tomu – prečo zrovna 12 a nie 13 :)) No zdá sa, že žiadna vyhláška to už takto neupresňuje…aspoň som to nenašla.

          • Autor: maruš

            občas se tu najdou užitečné rady. Bohužel nefungují odkazy na stránky, ale snad to najdete http://www.jidelny.cz/show.aspx?id=1341

          • Autor: Adka

            Díky moc! Na ten článok som zatiaľ nenarazila.

          • Autor: terča

            Adko,teploty musí být nastavené. My máme u studených pokrmů 12 stupňů. Ptala jsem se naší hygieničky a ta mi řekla,že 12 stupňů je maximum,protože při vyšší teplotě už je to riziko,ale jinak je to na vás kolik máte nastavené teploty.

    • Autor: Adka

      Díky Teřči, nakoniec sme tam dali tých 12 stupňov a ledničku sme nastavili na 10. Máme tam rezervu. Povodne sme ju mali nastavenú na 4 stupne, čo je fakt strašne studené.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se